Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Διαδικασία οινοποίησης με Αρχαιοελληνικά Πρότυπα από το «ΗΛΕΣΙΟΝ»

Διαδικασία οινοποίησης με Αρχαιοελληνικά Πρότυπα από το «ΗΛΕΣΙΟΝ»


Για την διαδικασία οινοποίησης με Αρχαιοελληνικά Πρότυπα μας λέει στον ΑγροΤύπο η Έμμη Πανούση, που είναι μέλος της κοινότητας του «ΗΛΕΣΙΟΝ», μιας ομάδας ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Στόχος τους είναι να προστατεύσουν την διατροφή, το περιβάλλον και να βάλουν εμπόδια στην κερδοσκοπία.

1) Τι σκοπό έχει η μη κυβερνητική οργάνωση Ηλέσιον και πως ξεκίνησε η προσπάθεια οινοποίησης με αρχαιοελληνικά πρότυπα
Η ανάγκη της συλλογικής δραστηριότητας υπέρ της σωστής Διατροφής, του Περιβάλλοντος, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιοποικιλότητας, των Οίκο - Κοινοτήτων και του Αγροτουρισμού... είναι η γόνιμη «μήτρα» που γέννησε το «ΗΛΕΣΙΟΝ».
Είδε το πρώτο φως του ήλιου το 2008, όμως ωριμάζει σαν καλό κρασί στο «κελάρι» της ζωής εδώ και 40 χρόνια !
Προβάλλοντας την αξία της εμπειρίας των προγόνων μας (παράδοση), την αναγκαιότητα της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή, το «ΗΛΕΣΙΟΝ» αγγίζει τη συνείδηση κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη.
Οι εμπνευστές -και ιδρυτές του- όλο αυτό το διάστημα εργάζονται ακούραστα για τον προσδιορισμό της ξεχωριστής ταυτότητάς του και το... ειδικό βάρος της υπογραφής του.
Οι γνώσεις τους έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, με ολοκληρωμένες απαντήσεις και επιτυχείς εφαρμογές στην διατροφή, σε κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης οικοσυστημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστασίας της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, συμβάλλοντας στην προστασία της αειφορίας της φύσης και την ανάπτυξή της στον άνθρωπο.
Την ομάδα των πρωτοπόρων του «ΗΛΕΣΙΟΝ» απαρτίζουν άνθρωποι ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Στόχος όλων μαζί είναι να προστατεύσουν την διατροφή μας, το περιβάλλον, σαν κοινωνικό και συλλογικό αγαθό, να ασκήσουν τον έλεγχο στην πολιτεία και να βάλουν εμπόδια στην κερδοσκοπία, δείχνοντας μια εναλλακτική λύση σε όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την ίδια την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

2) Πως γίνεται η διαδικασία οινοποίησης
Αφού τρυγήσαμε στο τέλος της περιόδου του τρύγου, ώστε οι σπόροι των σταφυλιών να ωριμάσουν καλά και να αποκτήσουν την «δύναμη του σπόρου», πατήσαμε στο οινοποιείο της Οικογένειας Γεώργα στα Σπάτα.
Κατόπιν απομακρύνθηκαν τα τσαμπιά, γιατί το ξύλο παράγει πολλές ουσίες στυφάδας και μικρή ποσότητα ξυλοπνεύματος, πού δεν είναι συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Κατά την διαδικασία της απομάκρυνσης των τσαμπιών (τσάμπουρα) πολλές ρόγες έσπασαν και δημιουργήθηκε μούστος. Αυτός ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα και τις υπόλοιπες ολόκληρες ρόγες οδηγήθηκε σε μια μεγάλη δεξαμενή για μερικές εβδομάδες.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, βασίστηκε στα πρότυπα της ερυθράς οινοποίησης. Δηλαδή, παρ’ ότι το σταφύλι ανήκει στις λευκές ποικιλίες… οι ρόγες και τα στέμφυλα παρέμειναν μαζί με το μούστο και οδηγήθηκαν στην δεξαμενή οινοποίησης, ώστε με την όσμωση να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των ουσιών του φλοιού στο βασικό σώμα του οίνου.
Έκτοτε, ο μούστος ζυμώνεται φυσικά χωρίς χημική παρέμβαση και χωρίς επιπρόσθετα θειώδη. Απλά, αφαιρέσαμε σε χαμηλή θερμοκρασία νερό για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους 15 οινοποιητικούς βαθμούς του άκρατου οίνου.
Η θερμοκρασία οινοποίησης διατηρείται στους 16-17 βαθμούς Κελσίου σε θάλαμο με διπλά τοιχώματα και οι ρόγες με τα στέμφυλα παρέμειναν μέσα για τρεις εβδομάδες. Μετά χωρίσαμε τον μούστο από τα στέμφυλα και βάλαμε έναν τόνο μούστο σε μια δεξαμενή για δυο μέρες, με ραγισμένους σπόρους και στέμφυλα.
Έτσι, σήμερα ζυμώνονται δύο ίδιοι μούστοι, με την διαφορά ότι ο δεύτερος έχει πιο έντονη μέσα του την «δύναμη του σπόρου».

3) Λευκός ή ερυθρός οίνος είναι ο καλύτερος
Το γαλλικό παράδοξο μας οδήγησε στην ψευδαίσθηση ότι το κόκκινο κρασί έχει ουσιαστικές διαφορές από το λευκό, άρα και το κόκκινο σταφύλι έχει ουσιαστικές διαφορές από το λευκό.
Βέβαια, το λευκό και το κόκκινο έχουν διαφορές… Το κόκκινο σταφύλι εσωτερικά είναι λευκό και οι διαφορές είναι στον φλοιό. Σε μια έρευνα που έκανε ο καθηγητής του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Κουρέτας, απέδειξε ότι και οι ουσίες, που έχει το λευκό σταφύλι είναι ισάξιες με αυτές του κόκκινου.
Οι έρευνες συνεχίζονται και τα αποτελέσματα της οινοποίησής μας θα δείξουν πολλές νέες πραγματικότητες.
Η τεχνογνωσία αυτή θα διαχυθεί μέσα στους οινοποιούς και οινολόγους κυρίως φυσικής και βιολογικής αντίληψης. Ο οίνος που θα παραχθεί θα ελεγχθεί σε πολλά σημεία και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Η ουσία της διαφοράς είναι η «δύναμη του σπόρου». Στην ερυθρά οινοποίηση το σώμα του οίνου έρχεται σε επαφή με τα στέμφυλα και ελάχιστα με τους σπόρους. Γι’ αυτό και υπάρχει πράγματι μεγάλη διαφορά μεταξύ των σύγχρονων κόκκινων κρασιών και των λευκών γιατί με την όσμωση οι ωφέλιμες ουσίες του φλοιού περνούν στο σώμα του οίνου.
Το ΗΛΕΣΙΟΝ οινοποιεί λευκό σταφύλι με «ερυθρά οινοποίηση» και ράγισε σπόρους που τους άφησε μέσα στο μούστο ώστε εκτός από τις ωφέλιμες ουσίες του φλοιού να περάσει στο σώμα του οίνου και η «δύναμη του σπόρου».

4) Εκτός από κρασί τι άλλο σκέφτεστε να παράγετε
Σήμερα το η κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ έχει δύο βασικές δράσεις:

  • Την διάσωση αρχαίων ελληνικών ποικιλιών σταφυλιών και
  • Την οινοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών με αρχαιοελληνικά πρότυπα.

Στο μέλλον φιλοδοξούμε να δραστηριοποιηθούμε και σε άλλα βασικά τρόφιμα όπως το λάδι, το ψωμί κ.λπ., που και σε αυτά η σημερινή παραγωγική διαδικασία αφαίρεσε την δύναμη του σπόρου.
Οι προσπάθειες της κοινότητας του ΗΛΕΣΙΟΝ δεν χρηματοδοτούνται παρά μόνον από τις συνδρομές και τις ενισχύσεις των μελών και των υποστηρικτών του.
Γι’ αυτό ο οίνος που θα παραχθεί δεν θα πωληθεί στο εμπόριο, αλλά θα δοθεί δωρεάν στα μέλη και στους ενεργούς υποστηρικτές του οργανισμού.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει στην μεγάλη συντροφιά του ΗΛΕΣΙΟΝ και γίνει μέλος ή ενεργός υποστηρικτής της ιδέας μας. Με την παρουσία και τη δράση του θα βοηθήσει στην αναβίωση ντόπιων αρχαίων ποικιλιών αμπέλου και παραδοσιακών διαδικασιών παραγωγής τροφίμων.
Ας υιοθετήσουμε την διαδικασία οινοποίησης με αρχαιοελληνικά πρότυπα!

Σταύρος Παϊσιάδης
Email: [email protected]

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version