Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ελιά


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ευγ. Μακρίδου - Βάιος Πολυμέρου, No 23 / 28.08.2009, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΕΛΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στην περιοχή Χαλκιδικής αυξημένες προσβολές των ελαιόδενδρων από το κυκλοκόνιο. Φέτος την άνοιξη είχαμε επίσης σημαντικές προσβολές και αναμένονται και φθινοπωρινές, λίγο ή πολύ της ίδιας έντασης.

Οι λόγοι της αύξησης των προσβολών πέρα από τις κλιματικές συνθήκες πρέπει να αναζητηθούν στις συνθήκες καλλιέργειας (πυκνές φυτεύσεις, ελλειπές κλάδεμα, αυξημένες λιπάνσεις και άρδευση).

Οι προσβολές από κυκλοκόνιο ευνοούνται από βροχή ή πολύ υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες και θερμοκρασία περιβάλλοντος 7 - 25οC, με άριστο τους 12οC. Οι ήπιοι χειμώνες των τελευταίων ετών παρατείνουν την περίοδο των φθινοπωρινών μολύνσεων και μέσα στο χειμώνα, διότι ο μύκητας διαπαύει ελάχιστα.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται:

  1. α. Να αποφεύγεται η εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε χαμηλές υγρές τοποθεσίες.
    β. Να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δένδρων με κλάδεμα αραίωσης της κόμης ή και με αραίωση με
    εκρίζωση των πυκνοφυτευμένων φυτειών.
  2.  Εφαρμογή μυκητοκτόνων μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Σε περίπτωση σοβαρών προσβολών,
    ο ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν και αμέσως μετά τη μολυσματική βροχόπτωση, γιατί ο μύκητας είναι ευπαθής ακόμη και μετά από 2-3 ημέρες από την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Κατάλληλα αγροχημικά:

  1. ΝΤΟΝΤΙΝ (προληπτική και θεραπευτική δράση), ΜΑΝΚΟΖΕΜΠ (προστατευτική δράση). Η τελευταία δυνατή επέμβαση, σύμφωνα με την έγκριση, είναι 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή.
  2. ΧΑΛΚΟΣ (βορδιγάλειος, θειϊκός, υδροξείδιο, οξυχλωριούχος), με τελευταία δυνατή επέμβαση, σύμφωνα με την έγκριση, 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή και ΧΑΛΚΟΣ (υποξείδιο), με τελευταία δυνατή επέμβαση, σύμφωνα με την έγκριση, 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

Να σημειωθεί ότι ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Ειδικότερα ο οξυχλωριούχος προκαλεί και πτώση υγιών φύλλων σε υγρές περιοχές. Στις περιοχές αυτές να προτιμούνται τα υπόλοιπα χαλκούχα. Η φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων είναι επιθυμητή διότι λειτουργεί εξυγιαντικά (μείωση μολύσματος).

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version