Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Νέο Π.Ο.Π. «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης»

Νέο Π.Ο.Π. «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης»


Στο τελικό στάδιο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται οι προσπάθειες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου στο Ν.Χανίων, για την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης». Πρόσφατα και ενώ συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την αρχική αίτηση, έγινε η αναγκαία δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και είναι πλέον θέμα χρόνου για να κατοχυρωθεί το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Σέλινο».

«Θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς γνώμονες της Ένωσής μας είναι όσο μπορούμε να καταφέρουμε να προβάλλουμε το προϊόν μας» τόνισε ο Διευθυντής της Ε.Α.Σ. Σελίνου κ. Χρήστος Πρασσιανάκης διευκρινίζοντας πως «σε αυτά τα πλαίσια υποβάλλαμε και την αίτηση αναγνώρισης του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Σέλινο Κρήτης ως Π.Ο.Π. Αυτό θα είναι ένα σοβαρό εργαλείο για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας».

Όπως αναγράφεται στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης αποτελείται κατά 60% από την ποικιλία Τσουνάτη και κατά 40% από την ποικιλία Κορωνέικη. Ως βασικοί λόγοι για την καθιέρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναφέρονται αφενός τα μνημειακά ελαιόδεντρα που μαρτυρούν την ύπαρξη ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή του Σελίνου από τους αρχαίους χρόνους και αφετέρου η εδαφική και κλιματική ιδιομορφία της ορεινής αυτής περιοχής.

Πάντως η αναμενόμενη τελική έγκριση του ΠΟΠ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης , θα σηματοδοτήσει την δυναμική ανάπτυξη της ΕΑΣ Σελίνου αλλά και της ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κανδάνου, Πελεκάνου και Ανατολικού Σελίνου. Πρόκειται για καθαρά αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται με κτηνοτροφία και με την ελαιοκαλλιέργεια. Επειδή όμως στις ορεινές αυτές περιοχές κυριαρχεί η καλλιέργεια της ποικιλίας «τσουνάτη», τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια. Η ελαιοκομιδή της συγκεκριμένης ποικιλίας πραγματοποιείται στις αρχές και στην διάρκεια της Άνοιξης.

Όμως συχνά, στα τέλη του Χειμώνα, στις ορεινές αυτές περιοχές συμβαίνουν χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή των «φορτωμένων» με καρπό ελαιόδεντρων πριν ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή. Μια τέτοια καταστροφή συνέβη και το 2008 και ακόμη οι παραγωγοί, ειδικά στον Δήμο Κανδάνου, περιμένουν να δουν κάποια ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ, καθώς παρά τις επαννειλλημένες αιτήσεις και εκκλήσεις από την Αυτοδιοίκηση, ακόμη δεν έχει γίνει καν η καταγραφή των ζημιών.

Ναπολέων Σαραντίδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version