Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καταχωρήθηκε τελικά από την Ε.Ε. το Π.Ο.Π.  «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης»

Καταχωρήθηκε τελικά από την Ε.Ε. το Π.Ο.Π. «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης»


Όπως είχε δημοσιεύσει από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΑγροΤύπος ευρίσκοντο στο τελικό στάδιο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι προσπάθειες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου στο Νομό Χανίων, για την κατοχύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης». Μάλιστα τότε είχε γίνει η δημοσίευση της έγκρισης του νέου ΠΟΠ ελαιολάδου στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μετά από διέλευση του αναγκαίου χρονικού διαστήματος, για τυχόν ενστάσεις, τέσσερα χρόνια, μετά την αρχική αίτηση, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η απόφαση για καταχώρηση στο μητρώο των ΠΟΠ και της ονομασίας: «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης» (Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis).

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο φύλλο L 118/8 της Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 12.5.2010.
«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς γνώμονες της Ένωσής μας είναι όσο μπορούμε να καταφέρουμε να προβάλλουμε το προϊόν μας» τόνισε ο Διευθυντής της Ε.Α.Σ. Σελίνου κ. Χρήστος Πρασσιανάκης διευκρινίζοντας πως «σε αυτά τα πλαίσια υποβάλλαμε και την αίτηση αναγνώρισης του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Σέλινο Κρήτης ως Π.Ο.Π. Αυτό θα είναι ένα σοβαρό εργαλείο για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας».
Όπως αναγράφεται στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης αποτελείται κατά 60% από την ποικιλία Τσουνάτη και κατά 40% από την ποικιλία Κορωνέικη. Ως βασικοί λόγοι για την καθιέρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναφέρονται αφενός τα μνημειακά ελαιόδεντρα που μαρτυρούν την ύπαρξη ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή του Σελίνου από τους αρχαίους χρόνους και αφετέρου η εδαφική και κλιματική ιδιομορφία της ορεινής αυτής περιοχής.
Πάντως η τελική έγκριση του ΠΟΠ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης , θα σηματοδοτήσει την δυναμική ανάπτυξη της ΕΑΣ Σελίνου αλλά και της ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κανδάνου, Πελεκάνου και Ανατολικού Σελίνου. Πρόκειται για καθαρά αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται με κτηνοτροφία και με την ελαιοκαλλιέργεια. Επειδή όμως στις ορεινές αυτές περιοχές κυριαρχεί η καλλιέργεια της ποικιλίας «τσουνάτη», τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια. Η ελαιοκομιδή της συγκεκριμένης ποικιλίας πραγματοποιείται στις αρχές και στην διάρκεια της Άνοιξης σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από εκείνες των πεδινών περιοχών και βέβαια συχνά, λόγω των καιρικών συνθηκών, με τον κίνδυνο της καταστροφής της παραγωγής. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο του 2008, όταν λόγω μεγάλων χιονοπτώσεων είχε χαθεί η παραγωγή και είχαν καταστραφεί από σπασίματα τα ελαιόδενδρα και οι παραγωγοί ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την απόφαση της ΕΕ, στην Κρήτη θα υπάρχουν εννέα καταχωρημένες ονομασίες εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Πρόκειται για τις ονομασίες: Σέλινο Χανίων, Αποκόρωνας Χανίων, Κολυμβάρι Χανίων, Σητεία Λασιθίου, Πεζά Ηρακλείου, Βιάννος Ηρακλείου, Αρχάνες Ηρακλείου, Θράψανο Ηρακλείου, Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης.

Ναπολέων Σαραντίδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version