Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Οι «χοχλιοί» δεν είναι…χρυσός. Ενημερωτική ημερίδα για την σαλιγκαροτροφία στην Κρήτη

Οι «χοχλιοί» δεν είναι…χρυσός. Ενημερωτική ημερίδα για την σαλιγκαροτροφία στην Κρήτη


«Όπου ακούς για πολλούς χοχλιούς, κράτα μικρό καλάθι». Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παράφραση της γνωστής ρήσης που να ταιριάζει τέλεια στο θέμα της σαλιγκαροτροφίας στην Κρήτη. Η έντονη φημολογία των τελευταίων ετών για το θέμα της σαλιγκαροτροφίας στο νησί και στο κατά πόσο αυτή μπορεί να αποτελεί μια κερδοφόρα ενασχόληση, κινητοποίησε τους γεωπόνους που στην διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), μάλλον «έκοψαν τα φτερά» πολλών που οραματίζοντο εύκολα και άφθονα κέρδη από την εκτροφή σαλιγκαριών.

Βέβαια οι προσδοκίες αυτές, όπως φαίνεται, «καλλιεργούνται» εντέχνως από εταιρείες, που παρέχουν σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό, όμως, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, επισημάνθηκε πως η εκτροφή σαλιγκαριών - ειδικά στην Κρήτη, όπου επικρατεί ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες - σίγουρα δεν είναι μια «εύκολη» ενασχόληση και πρωτίστως ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για οικονομική καταστροφή όσων προχωρήσουν στις συγκεκριμένες επενδύσεις που απαιτούνται.
«Ο κόσμος νομίζει πως θα είναι κάτι εύκολο και πολύ προσοδοφόρο», είπε ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ και πρώην σαλιγκαροτρόφος - εξαγωγέας κ. Γιάννης Βλαχάκης, επισημαίνοντας ότι «τα σαλιγκάρια είναι ζώα. Και όπως όλα τα ζώα έχουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτροφή τους και στην επιβίωσή τους».
Το κόστος της εκτροφής είναι υψηλότερο απ'οτι υπολογίζουν πολλοί, καθώς μόνο για την δημιουργία ενός εκτροφείου σαλιγκαριών απαιτούνται από 7.000 έως 10.000 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης η εμπορία δεν μπορεί να υποσχεθεί μεγάλο εισόδημα ενώ στην διάρκεια της εκδήλωσης στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του ΜΑΙΧ, τόσο ο κ. Βλαχάκης, όσο και ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής ιστορίας Κρήτης κ. Μ. Μυλωνάς, αλλά και ο σαλιγκαροτρόφος - εξαγωγέας κ. Β. Ναβροζίδης, συνέστησαν στους ενδιαφερομένους να είναι αρκετά επιφυλακτικοί στην ιδέα της εκτροφής σαλιγκαριών ως επένδυση και σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσουν να ασχοληθούν, να ξεκινήσουν με την δημιουργία ενός μικρού εκτροφείου έτσι ώστε να δουν εάν τους αποδώσει τα αναμενόμενα και σε αντίθετη περίπτωση η οικονομική τους ζημιά να είναι μικρή.

Ναπολέων Σαραντίδης

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version