Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Ελιά


Πληροφορίες : Μαρία Ζ. Ροδιτάκη – Νίκος Ι. Μπαγκής
Νο. 2/11.03.2011

(Τεχνικό δελτίο - γεωργική προειδοποίηση)

ΕΧΘΡΟΙ – ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Στις πρώιμες και παραλιακές περιοχές η βλάστηση της ελιάς βρίσκεται στο στάδιο του σχηματισμού των ταξιανθιών. Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές η βλάστηση βρίσκεται στο ξεκίνημα.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ:

Η καταπολέμηση του κυκλοκονίου την άνοιξη στοχεύει στην προστασία της νέας βλάστησης. Είναι ασθένεια που ευνοείται από βροχερό καιρό και μέτριες θερμοκρασίες (16-20οC). Ευαίσθητες ποικιλίες είναι η θρουμπολιά και η τσουνάτη.

Οδηγίες :
Ελαιώνες ευαίσθητων ποικιλιών που βρίσκονται σε υγρές περιοχές να προστατευτούν προληπτικά με χαλκούχο μυκητοκτόνο, όταν η νέα βλάστηση αποκτήσει μήκος 2 - 5 εκατοστά. Η ένταση των προσβολών αυξάνεται με έντονες δροσιές ή ανοιξιάτικες βροχές.

ΑΚΑΡΕΑ : ERIOPHYIDAE

Διαπιστώσεις:
Τα ακάρεα διαχειμάζουν στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και νωρίς την άνοιξη μετακινούνται προς τη νεαρή βλάστηση, όπου προσβάλλουν κατά σειρά τα νεαρά φύλλα, τα άνθη και αργότερα τους νεαρούς καρπούς. Χαρακτηριστική είναι η προσβολή των φύλλων, χλωρωτικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια του ελάσματος. Σοβαρές προσβολές μπορεί να προκαλέσουν φυλλόπτωση, ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα και στα φυτώρια με επιπτώσεις στην ανάπτυξη τους. Κατά την περίοδο του σχηματισμού των ανθοταξιών και των νεαρών καρπών προκαλούν ζημιές στην παραγωγή λόγω ανθόπτωσης και πρόωρης καρπόπτωσης αντίστοιχα.

Οδηγίες :
Συνιστάται ένας ψεκασμός στο σχηματισμό των πρώτων 3–4 ζευγών φύλλων, λίγο πριν την άνθηση (φούσκωμα-κρόκιασμα ανθέων) και επανάληψη αμέσως μετά την πτώση των πετάλων, όταν το μικρό καρπίδιο έχει μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι νεαρές φυτείες, τα φυτώρια και τα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ:

Διαπιστώσεις:
Οι προνύμφες της διαχειμάζουσας γενιάς (φυλλοφάγου) συμπληρώνουν την ανάπτυξη τους τρεφόμενες με τις ανθοταξίες και την ακραία τρυφερή βλάστηση. Οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή αυτή την εποχή είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν επέμβαση.

ΚΑΛΟΚΟΡΗ:

Την περίοδο αυτή οι νύμφες του εντόμου έχουν μετακινηθεί από τα ελαιόδεντρα στην ποώδη βλάστηση. Αργότερα νύμφες και ενήλικα του εντόμου επιστρέφουν στα ελαιόδεντρα και τρέφονται με τη νεαρή βλάστηση και τους μίσχους των ανθοταξίων της ελιάς προκαλώντας ανθόπτωση.

Οδηγίες :
Υπενθυμίζουμε τη σημασία της όψιμης καταστροφής της αυτοφυούς βλάστησης (μετά τα μέσα Απριλίου) στους ελαιώνες των περιοχών που ενδημεί η καλόκορη, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ:

Οδηγίες :
Κάθε επέμβαση που διατηρεί τα δέντρα ζωηρά (λίπανση, άρδευση, αφαίρεση ασθενών, καχεκτικών και ξερών κλάδων) περιορίζει τις ζημιές από τα ξυλοφάγα έντομα. Τα υπολείμματα του κλαδέματος πρέπει να καίγονται το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version