Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Μηλοειδή


Πληροφορίες: Νίκος Ι. Μπαγκής - Μαρία Ζ. Ροδιτάκη
Νο 1/12.04.2011

(Τεχνικό δελτίο - γεωργική προειδοποίηση)

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΕΑΣ

Γ Γ3 ΔΔΕΕ  

 

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΕΑΣ

Β Γ Γ3 Δ Δ3 Ε Ε2

ΕΧΘΡΟΙ -ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΛΙΑΣ

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ :(ΜΗΛΙΑ-ΑΧΛΑΔΙΑ)

Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο δεν ευνοήθηκε η εκδήλωση πρωτογενών μολύνσεων, με αποτέλεσμα η ασθένεια να έχει περιορισμένη εξέλιξη κυρίως σε αχλαδιές των υγρών περιοχών. Με μειωμένο το αρχικό μόλυσμα ο κίνδυνος εμφάνισης προσβολών περιορίζεται σε περιοχές όπου επικρατούν ιδιαίτερα υγρές συνθήκες και η βλάστηση παραμένει βρεγμένη για περισσότερο από 9 – 10 ώρες συνεχώς. Η επικίνδυνη περίοδος μόλυνσης των δέντρων είναι από το στάδιο Γ3 της πράσινης κορυφής (μπουμπούκι 1,5 εκ.) μέχρι το στάδιο του καρπιδίου.

Οδηγίες:
Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων ή έντονων δροσιών στα κρίσιμα στάδια, να επεμβαίνετε προληπτικά πριν την εκδήλωση των βροχών ή θεραπευτικά εντός 48 ωρών. Σοβαρότερες προσβολές σημειώνονται συνήθως στις αχλαδιές.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ :(ΜΗΛΙΑ-ΑΧΛΑΔΙΑ)

Την περασμένη Άνοιξη διαπιστώθηκαν διάσπαρτες προσβολές σε μηλοειδή διαφόρων περιοχών: Δαμάστα, Μάραθος, Δόξα, Λειβάδι Κρουσσώνα, Οροπέδιο Λασιθίου. Το βακτήριο προκαλεί την καταστροφή ανθέων, κλαδίσκων, κλάδων ή και ολόκληρου του δέντρου. Τα δέντρα είναι πολύ ευαίσθητα στη μόλυνση και ιδιαίτερα οι αχλαδιές, όταν επικρατεί βροχερός καιρός στην άνθηση (θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 18οC και σχετική υγρασία πάνω από 60%).

Οδηγίες:
Προληπτικοί ψεκασμοί μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής με χαλκούχα σκευάσματα και από την πράσινη κορυφή μέχρι και την πτώση των πετάλων με Λαμιναρίν, περιορίζουν την ανάπτυξη του βακτηρίου.

Συστάσεις:
Επιθεωρείτε τα δέντρα τακτικά μετά την άνθηση. Αν διαπιστώνετε ύποπτα συμπτώματα (μικρά ή μεγάλα τμήματα σαν καμένα από φωτιά) να τα αφαιρείτε προσεκτικά μαζί με υγιές τμήμα 20 – 25 εκ. κάτω από την προσβολή και να τα καταστρέφετε άμεσα.Τα εργαλεία κοπής θα πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς με χλωρίνη του εμπορίου ή οινόπνευμα.

ΜΑΤΟΨΕΙΡΑ : (Εριόσωμα)

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνονται διάσπαρτα τοπικές προσβολές σε μηλιές του οροπεδίου Λασιθίου.

Οδηγίες: Συνιστάται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο σκεύασμα στο στάδιο Ε2 της ρόδινης κορυφής, στα δέντρα που διαπιστώθηκε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Σας αποστέλλουμε τις λίστες των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών των εχθρών και ασθενειών των μηλοειδών για το έτος 2011. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου να επιλέγετε τα κατάλληλα σκευάσματα από τις λίστες αυτές. 

  • Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των φαρμάκων πριν τη χρήση. Ορισμένα σκευάσματα μπορούν να προκαλέσουν φυτοτοξικότητα σε κάποιες ποικιλίες.
  • Να προτιμούνται σκευάσματα με χαμηλή τοξικότητα για την μέλισσα.
 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version