Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Έντονο ενδιαφέρον από Ιταλία, Ισραήλ και Ρωσία για το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδος

Έντονο ενδιαφέρον από Ιταλία, Ισραήλ και Ρωσία για το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδος


Σε καλά επίπεδα, από πλευράς εμπορικού ενδιαφέροντος, κινήθηκε η χρονιά που ολοκληρώθηκε για το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας με την παραγωγή να κατευθύνεται τόσο στην εσωτερική όσο και σε αγορές του εξωτερικού κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, φέτος – σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδος, κ. Μάκης Μπούργος – ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η αγορά της Ρωσίας. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, αυτές ανήλθαν κοντά στα επίπεδα των 6 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με πέρσι. «Η τιμή φέτος ξεκίνησε στα 5,5 ευρώ το κιλό για τα ανοιχτά φιστίκια και 3,5 ευρώ/κιλό για τα κλειστά. Σιγά – σιγά όμως οι τιμές ανέβηκαν και έφθασαν στα 6 ευρώ/κιλό για τα ανοιχτά φιστίκια και 4 ευρώ/κιλό για τα κλειστά. Πέρσι, η χρονιά ξεκίνησε ανάποδα από τα 5,80 ευρώ και στην συνέχεια η τιμή κατρακύλησε στα 4,80 ευρώ/κιλό», δήλωσε ο κ. Μάκης Μπούργος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή ολοκληρώθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αφού ήταν μια όψιμη χρονιά. «Στην συνέχεια γίνεται η αποφλοίωση και η ξήρανση των φιστικιών, μετά περνάμε στη διαλογή από ανοιχτό σε κλειστό φιστίκι και έπειτα ξεκινάει η εμπορία. Η φετινή παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη ήταν μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού στον ΑγροΤύπο.

Εξαγωγές

Και προσθέτει: «Το φιστίκι της Φθιώτιδας μέχρι πριν από δύο χρόνια προοριζόταν αποκλειστικά για την ελληνική αγορά. Ωστόσο, πέρσι και φέτος ξεκινήσαμε εξαγωγές στην Ιταλία και το Ισραήλ. Ειδικότερα, πουλήσαμε 50 τόνους στην Ιταλία και 20 τόνους στο Ισραήλ. Επίσης, έχουμε προτάσεις για εξαγωγή σε αυτές τις χώρες και για το 2012 ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η αγορά της Ρωσίας, η οποία είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομικά αγορά. Σαν συνεταιρισμός φέτος συγκομίσαμε περίπου 200 τόνους».

Η καλλιέργεια

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για την καλλιέργεια και που βρίσκεται αυτή την περίοδο η διαδικασία, ο κ. Μπούργος μας εξηγεί: «Αυτή την περίοδο έχουμε ρίξει τα χειμερινά λιπάσματα, γίνεται το βασικό κλάδεμα και όταν αρχίσουν τα νέα φύλλα και άνθη θα ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς καθώς και την αφαίρεση των ξερών κλαδιών που βρίσκονται στα δέντρα. Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τα δέντρα μας, αφού αυτό τον καιρό βρίσκονται σε λήθαργο».

Προβλήματα

Ποια είναι όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα των φιστικοπαραγωγών της Φθιώτιδας; «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έχουμε πρόβλημα με το πετρέλαιο. Για τη φιστικιά με την κατανομή που έχει γίνει από το ΥπΑΑΤ δικαιολογούνται 3 λίτρα/στρέμμα αγροτικό πετρέλαιο, όταν για το σιτάρι η κατανομή είναι στα 11 λίτρα και για το βαμβάκι 33 λίτρα. Αυτό είναι πολύ άδικο αφού εκτός από την καλλιέργεια έχουμε και την μηχανική ξήρανση κατά την οποία καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου», μας δηλώνει ο κ. Μάκης Μπούργος.

Παγκόσμια στοιχεία

Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται σε 490.000 τόνους, μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, λόγω παρενιαυτοφορίας του φυτού. Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής είναι οι Η.Π.Α. (203.000 τόνοι), το Ιράν (160.000 τόνοι), η Συρία (65.000 τόνοι), η Τουρκία (50.000 τόνοι) και η Ε.Ε. (10.000 τόνοι).
Οι κύριοι «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς είναι οι Η.Π.Α. και το Ιράν. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (κυρώσεις εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν), προβλέπεται να οδηγήσουν σε αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών (+15%) και σε σημαντική μείωση των ιρανικών (-30%).
Οι βασικές χώρες που εισάγουν φιστίκια είναι η Κίνα (70.000 τόνοι) και η Ε.Ε. (65.000 τόνοι). Ακολουθεί η Ρωσία (20.000 τόνοι), ο Καναδάς (15.000 τόνοι) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (15.000 τόνοι).

Ο συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός φιστικοπαραγωγών Μάκρης απαριθμεί 18 ιδρυτικά και πάνω από 60 συνεργαζόμενα μέλη.
Κύριο μέλημα του Συνεταιρισμού είναι η εύρυθμη λειτουργία του, η ποιότητα και η προώθησή του. Για τον λόγο αυτό υπάρχει εσωτερικός κανονισμός που προβλέπει τον έλεγχο της ποιότητας του φιστικιού από υπεύθυνο και ειδικό. Η διαλογή γίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς που φροντίζουν κατά τη διάρκεια της διαλογής να απαλλάξουν το προϊόν τους από τυχόν ξυλαράκια, μαύρα ή ντυμένα φιστίκια, φλούδες κ.τ.λ. Εάν το προϊόν ενός παραγωγού κριθεί προβληματικό ή ακατάλληλο για πώληση επιστρέφεται στον παραγωγό διαφορετικά εάν πληρεί τις προϋποθέσεις για πώληση συσκευάζεται σε σακιά των 40 κιλών με τη λέξη «Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας» με μπλέ γράμματα για τα ανοιχτά και με πράσινα για τα κλειστά καθώς και τα στοιχεία του Συνεταιρισμού, τον κωδικό του κάθε παραγωγού και το σήμα του AGROCERT ( Π.Ο.Π ).
Η ποσότητα του κάθε παραγωγού, τα στοιχεία και ο κωδικός του αναγράφονται στο βιβλίο παράδοσης και εισόδου του Συνεταιρισμού. Η πώληση γίνεται για λογαριασμό των παραγωγών, απευθείας από το συνεταιρισμό, στους εμπόρους μετρητοίς και τα χρήματα κατατίθενται στην Εθνική Τράπεζα όπου ο κάθε παραγωγός διατηρεί υποχρεωτικά τραπεζικό λογαριασμό.
Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται σε ειδικό χώρο των αποθηκών της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών Μακρακώμης και διαθέτει ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο για τα αδιάλεχτα φιστίκια, διαλογητήριο με 2 διαλογείς και χώρο διαλεγμένων φιστικιών. Τέλος ο Συνεταιρισμός διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 2 χρόνια.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,6411133 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version