Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Η οικονομική κρίση χτύπησε και το «Σαν Μιχάλη», το ακριβότερο ΠΟΠ ελληνικό τυρί

Η οικονομική κρίση χτύπησε και το «Σαν Μιχάλη», το ακριβότερο ΠΟΠ ελληνικό τυρί


Το «Σαν Μιχάλη» είναι το ακριβότερο ελληνικό τυρί το οποίο είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα στο νησί της Σύρου. Παράγεται με παραδοσιακή τεχνολογία τα τελευταία 60 χρόνια στο νησί και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές. Η μόνη διαφορά στην παραγωγή του είναι ότι σήμερα χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη παστεριωμένο γάλα. Παράγονται συνολικά 46 τόνοι τυριού ετησίως. Για κάθε κιλό τυριού χρειάζονται 10 κιλά γάλακτος. Σήμερα η τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα κυμαίνεται στα 50 – 55 λεπτά το κιλό. Η τιμή λιανικής του τυριού κυμαίνεται στα 22,5 – 23 ευρώ το κιλό.

«Αυτή η υψηλή τιμή είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΟΠ τυρί της Σύρου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νέστορας Αυγουστινιάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΟΣΥΡ, στην οποία παράγει το τυρί στη Σύρο. «Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας η παραγωγή του «Σαν Μιχάλη» δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών. Τώρα όμως έχει μειωθεί η κατανάλωση και μεγάλο ποσοστό της παραγωγής παραμένει απούλητο. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για να κάνουμε εξαγωγές, οπότε όλη η παραγωγή κατευθυνόταν προς την ελληνική αγορά».

«Πάντως εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή του», προσθέτει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αυγουστινιάτος «για αυτό θα κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αυτό βέβαια θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη μείωση της τιμής παραγωγού».

Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου, από το 1964 έκανε την παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού, στη βιομηχανία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων που λειτουργεί στο νησί. Από το 2010 δημιουργήθηκε η εταιρεία ΒΙΟΣΥΡ Α.Ε., στην οποία παραμένει σαν μέτοχος η Ένωση με ποσοστό 20%. Η εταιρεία συνεργάζεται σήμερα με περίπου 20 αγελαδοτρόφους στο νησί από τους οποίους αγοράζει το γάλα.

Το «Σαν Μιχάλη» είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο λευκό έως λευκοκίτρινο τυρί με συμπαγή μάζα, σκληρή και ξερή επιδερμίδα, χαρακτηριστικό άρωμα, αλμυρή και πικάντικη γεύση. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μάζα συμπαγή με πολύ μικρές ακανόνιστες οπές. Έχει εξωτερικό περίβλημα συχνά παραφινωμένο, μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 36%.

Το γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού, είναι άριστης ποιότητας. Πρέπει να προέρχεται από φυλές αγελάδων εκτρεφομένων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού, η διατροφή των οποίων πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της ίδιας περιοχής.
Για την παρασκευή του τυριού απαιτείται μερικά αποκορυφωμένο, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Μετά την πήξη του γάλακτος στους 32 - 34 οC το τυρόπηγμα που δημιουργείται διαιρείται, αναθερμαίνεται στους 48 - 50 οC, αλατίζεται μερικά, μεταφέρεται σε καλούπια και πιέζεται ισχυρά. Ακολουθεί αλάτισμα με εμβάπτιση του τυριού σε άλμη θερμοκρασίας 10 – 14 οC για 12 ημέρες περίπου και μεταφορά σε χώρους ωρίμανσης με θερμοκρασία 14 - 16 οC και σχετική υγρασία 85% περίπου, όπου παραμένει για 4 τουλάχιστον μήνες.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 4,503906 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version