Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ομάδα Παραγωγών Άρδας: Προμηθεύει με σπαράγγι, θρακιώτικο πεπόνι, κεράσι και κηπευτικά του Έβρου την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά

Ομάδα Παραγωγών Άρδας: Προμηθεύει με σπαράγγι, θρακιώτικο πεπόνι, κεράσι και κηπευτικά του Έβρου την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά


φωτό

Με στόχο την απασχόληση των παραγωγών - μελών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου συνεχίζει την ενασχόλησή της ολοένα με καινούρια προϊόντα η Ομάδα Παραγωγών «Άρδας», στον Βόρειο Έβρο. Ενώ λοιπόν η Ομάδα δημιουργήθηκε με αφορμή την καλλιέργεια λευκού σπαραγγιού στην κοιλάδα του ποταμού Άρδα συνέχισε με την παραγωγή και τυποποίηση κηπευτικών όπως μπρόκολο, πράσινο σπαράγγι, κουνουπίδι, σέλερυ και θρακιώτικο πεπόνι. Επίσης, φέτος τα μέλη της Ο.Π. αναμένουν την πρώτη παραγωγή κερασιού. Επιπλέον από το 2012 ο «Άρδας» ξεκινάει συνεργασία με γειτονική Ομάδα Παραγωγών με στόχο την κοινή διαχείριση του σπαραγγιού.

Για την πορεία, τα προβλήματα και τους μελλοντικούς στόχους της Ομάδας Παραγωγών «Άρδας», ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Στέλιο Τσακίρη γεωπόνο της Ο.Π. «Καλλιεργούμε το λευκό σπαράγγι περισσότερο από 20 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Άρδα στον Βόρειο Έβρο. Παλαιότερα καλλιεργούσαμε μέχρι και 1.200 στρέμματα όμως η καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια έχει μια πτωτική πορεία», μας αναφέρει ο κ. Τσακίρης.

Προβλήματα στο σπαράγγι

Και προσθέτει: «Να σημειωθεί επίσης ότι το σπαράγγι είναι 100% εξαγώγιμο προϊόν προς την αγορά της Δυτικής Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια κάναμε μια προσπάθεια και με το πράσινο σπαράγγι το οποίο διοχετεύσαμε και στην ελληνική αγορά αλλά οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλές αφού κατά μέσο όρο κυμαίνονται στο 1 ευρώ/κιλό. Παλαιότερα όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας αναφέρω ότι τα κέρδη στον παραγωγό από το ένα στρέμμα είχαν φθάσει ακόμα και το 1 εκατ. δραχμές (2.934,70 ευρώ). Η πτώση αυτή των τελευταίων χρόνων οφείλεται στο γεγονός ότι την τελευταία 15ετία περίπου η Γερμανία αύξησε κατά πολύ τα στρέμματα σπαραγγιού που καλλιεργεί».

Πρωιμότητα

Ζητώντας του να μας εξηγήσει περαιτέρω που αλλού οφείλεται αυτή η μείωση της καλλιέργειας ο κ. Τσακίρης συμπληρώνει: «Επίσης οι Γερμανοί έχουν εφαρμόσει κάποιες τεχνικές που εφαρμόζουμε και εμείς (εδαφοκάλυψη με υλικά νάιλον που θερμαίνουν το έδαφος και πάμε σε πιο πρώιμη παραγωγή) με αποτέλεσμα να είμαστε πολύ κοντά στην πρωιμότητα. Ενώ λοιπόν παλαιότερα είχαμε ένα μήνα διαφορά στην περίοδο που βγαίναμε στις αγορές σήμερα ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί κατά πολύ (βγαίνουμε νωρίτερα μόλις 10 ημέρες). Κάποιοι παραγωγοί λοιπόν στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες».

Συνεργασία

Ωστόσο η Ομάδα Παραγωγών προσπαθεί να βρει λύσεις για όσα προβλήματα προκύπτουν. Έτσι σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γεωπόνος της στον ΑγροΤύπο από φέτος εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με μια ακόμα Ο.Π.
«Ο Άρδας έχει 30 μέλη οι οποίοι καλλιεργούν στο σύνολο τους σπαράγγι. Τα στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος είναι περίπου 700 αλλά ξεκινήσαμε μια συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών της Ελιάς (διπλανή περιοχή στον Άρδα) για κοινή διαχείριση του προϊόντος. Οπότε πάμε σε διπλάσια δύναμη, με περίπου 1.500 στρέμματα και 60 παραγωγούς. Αυτό είναι θετικό διότι θα πέσουν τα κοστολόγια».

Σε αναμονή οι παραγωγοί

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το που βρίσκεται η καλλιέργεια σπαραγγιού αυτή την εποχή ο κ. Τσακίρης μας αναφέρει: «Αυτή την στιγμή οι παραγωγοί έχουν σαμαρώσει και περιμένουμε σε λίγες ημέρες – ανάλογα με τις θερμοκρασίες – να αρχίσουμε την συγκομιδή. Φέτος η αλήθεια είναι ότι έχουμε καθυστερήσει αφού είχαμε ένα βαρύ χειμώνα. Όλοι οι παραγωγοί είναι σε αναμονή αφού το 2011 ήταν η χειρότερη χρονιά που πέρασε για το σπαράγγι. Οπότε αν ακολουθήσει μια παρόμοια χρονιά ένα μεγάλο κομμάτι των παραγωγών θα φύγει».

Θρακιώτικο Πεπόνι

Επίσης ο κ. Τσακίρης θέλησε να αναφερθεί και στην καλλιέργεια του Θρακιώτικου Πεπονιού. «Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια του Θρακιώτικου Πεπονιού πριν από μια δεκαετία. Είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Θράκης το οποίο συγκομίζεται μετά τις 10 Αυγούστου. Έχει μοναδικό άρωμα, μεγάλη “συντηρησιμότητα” και υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την αγορά. Συνολικά καλλιεργούμε περίπου 400 στρέμματα. Αυτό που έκανε η Ομάδα είναι να το συσκευάσει, να κάνει τη διαλογή και την τυποποίηση. Το Θρακιώτικο Πεπόνι προορίζεται αποκλειστικά για την αγορά της Αθήνας ενώ οι τιμές του κυμαίνονται περίπου στα 25 με 30 λεπτά/κιλό», μας τόνισε.

Κεράσι

Συνεχίζοντας την κουβέντας μας για την προσπάθειες της Ομάδας θελήσαμε να μάθουμε από τον κ. Τσακίρη πως πάει η προσπάθεια με την καλλιέργεια της κερασιάς; «Με το κεράσι ξεκινήσαμε τις πρώτες φυτεύσεις το 2009 και φέτος περιμένουμε την πρώτη παραγωγή. Έχουν καλλιεργηθεί όλες οι γνωστές ποικιλίες (ελληνικές και ξένες) ώστε να τις αξιολογήσουμε κιόλας. Οι εκτάσεις είναι περίπου στα 70 στρέμματα και ασχολούνται περίπου 20 μέλη της Ομάδας μας». Και πρόσθεσε: «Φέτος μπαίνουμε σε πιο σύγχρονα συστήματα, ήδη γίνονται φυτεύσεις πυκνής μονόκλωνης διαμόρφωσης τους δέντρου. Η συγκομιδή ξεκινάει στο τέλος Μαΐου και συνεχίζεται όλο τον Ιούνιο. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τους Γερμανούς που συνεργαζόμαστε για τα σπαράγγια. Οι τιμές για το κεράσι διαφέρουν ανά χρονιά και εξαρτώνται από την επάρκεια που υπάρχει στην αγορά. Περίπου πάντως παίζουν στα 2 ευρώ/κιλό για τα καλής ποιότητας κεράσια».

Στόχοι

Τέλος ρωτήσαμε τον ίδιο, ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει η Ο.Π. για τα επόμενα χρόνια; «Η Ομάδα ξεκίνησε με το σπαράγγι και στην συνέχεια, πριν από περίπου 10 χρόνια, αρχίσαμε μια προσπάθεια με τα κηπευτικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλερυ, λάχανο κινέζικο κ.α.). Ενώ λοιπόν τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας το συσκευαστήριο λειτουργούσε δύο μήνες άρχισε να δουλεύει 6 μήνες. Τώρα με τα κεράσια και λίγα μήλα που καλλιεργούμε θέλουμε να δουλεύουμε όλο τον χρόνο και σε αυτό θα βοηθήσει και η συνεργασία μας με την Ο.Π. Ελιά. Η Ομάδα μας διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους (ειδικοί θάλαμοι για κηπευτικά και κάποιοι που είναι προσαρμοσμένοι για μήλα κ.α.).
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ομάδα Παραγωγών έχει διακριθεί για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και είναι από τους πρώτους συνεταιρισμούς που πιστοποιήθηκαν κατά EYREPGAP, GLOBALGAP, ISO :22000 και HACCP», κατέληξε ο κ. Στέλιος Τσακίρης.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,703125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version