Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Αγροτύπος Forum

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

 
ΑγροΠροϊόντα

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας του παραγωγού.


Προϊόντα κατά σύστημα παραγωγής:

Άλλες επιλογές:

 
Επιχειρήσεις

Quick Search Tip: Γράψτε τα αρχικά ή τμήμα της επωνυμίας της επιχείρησης.


Επιχειρήσεις κατά κατηγορία:

Άλλες επιλογές:

Σε επίπεδο ρεκόρ αυξήθηκε η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το 2011/2012, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου


Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, ανακοίνωσε, στην πλέον πρόσφατη έκθεσή του, ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έφτασε την τρέχουσα περίοδο (2011 - 2012) το ανώτατο επίπεδο ρεκόρ των 3.361.500 τόνων. Αναλυτικά, η κύρια χώρα παραγωγής παραμένει η Ισπανία με 1.600.000 τόνους, ακολουθεί η Ιταλία με 450.000 τόνους, και ακολουθεί η Ελλάδα με 295.000 τόνους. Σε χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Συρία (198.000 τόνοι), η Τουρκία (191.000 τόνοι), η Τυνησία (180.000 τόνοι), το Μαρόκο (120.000 τόνοι) και η Πορτογαλία (74.000 τόνοι). Στο μεταξύ εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στην κοινοτική παραγωγή ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, κυρίως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, καθώς και μια μικρή μείωση στην Ιταλία.

Κατανάλωση
Η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου προβλέπεται να φτάσει για τη φετινή περίοδο τους 3.147.000 τόνους. Η σημαντικότερη χώρα κατανάλωσης είναι η Ε.Ε. (1.936.000 τόνοι), ακολουθούν οι Η.Π.Α. (275.000 τόνοι), η Τουρκία (150.000 τόνοι), η Συρία Syria (135.500 τόνοι), το Μαρόκο (90.000 τόνοι), η Βραζιλία (62.000 τόνοι), η Αλγερία (57.000 τόνοι), η Αυστραλία (41.500 τόνοι), ο Καναδάς (40.000 τόνοι), η Ιαπωνία (37.000 τόνοι), η Κίνα (30.000 τόνοι) και η Ρωσία (25.000 τόνοι).

Εξαγωγές και Εισαγωγές
Οι παγκόσμιες εξαγωγές υπολογίζονται σε 779.500 τόνους. Μετά την Ε.Ε. που διαθέτει την μερίδα του λέοντος (πάνω από 550.000 τόνοι), ακολουθούν πολύ πιο πίσω η Τυνησία 140.000 τόνοι), το Μαρόκο (40.000 τόνοι), η Συρία (25.000 τόνοι), η Τουρκία (20.000 τόνοι), η Χιλή (11.500 τόνοι) και η Αργεντινή (10.500 τόνοι).
Από πλευράς εισαγωγών η σημαντικότερη χώρα είναι οι Η.Π.Α. (271.000 τόνοι), η Ε.Ε. είναι στη δεύτερη θέση με 81.000 τόνους και ακολουθούν η Βραζιλία (62.000 τόνοι), ο Καναδάς (40.000 τόνοι), η Ιαπωνία (37 000 τόνοι), η Αυστραλία και η Κίνα (30.000 τόνοι η κάθε μία) και η Ρωσία (25.000 τόνοι).
Από πλευράς ποσοστιαίας μεταβολής, για το πρώτο επτάμηνο του 2012 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η χώρα που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Κίνα (+24%), ακολουθεί η Ρωσία (+10%), η Ιαπωνία (+10%), η Βραζιλία (+6%) και οι Η.Π.Α. (+2%).
Αντιθέτως, σημαντική πτώση σημειώθηκε στον Καναδά (-13%) και οριακή στην Αυστραλία (-1%). Για την Ε.Ε. οι εισαγωγές από τρίτες χώρες σημείωσαν μείωση (-12%), ενώ το ενδοκοινοτικό εμπόριο μειώθηκε κατά 3%.

Τιμές Παραγωγού
Για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι τιμές σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, σημειώνουν πτώση 10% στην Ισπανία (€ 1,76/κιλό), 11% στην Ελλάδα (€ 1,84/κιλό) και 37% στην Ιταλία (€ 2,38/κιλό). Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραμένουν σταθερές και στις τρεις χώρες, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.
Για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, οι τιμές σε σχέση με ένα χρόνο πριν σημείωσαν πτώση κατά 1% στην Ισπανία (€ 1,69/κιλό) και κατά 3% στην Ιταλία (€1,78/κιλό), φτάνοντας και για τις δύο χώρες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών καλλιεργητικών περιόδων. Για την Ελλάδα δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα.

Copa Cogeca για σχέδιο δράσης της ΕΕ
Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της Copa Cogeca με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. D. Ciolos, χαιρέτισαν ως ένα θετικό σημείο εκκίνησης το σχέδιο δράσης της Επιτροπής της ΕΕ για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κοινοτικού τομέα του ελαιολάδου.
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ελαιολάδου της Copa Cogeca, Rafael Sanchez de Puerta, δήλωσε ότι:«αυτό το σχέδιο δράσης είναι θετικό και επισημαίνει βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον τομέα αυτό». Σύμφωνα με τον κ. Rafael Sanchez de Puerta, οι δράσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την καλύτερη διαχείριση και τη ρύθμιση της αγοράς. Επίσης θα πρέπει να γίνει ενημέρωση της τιμή αναφοράς για την ενεργοποίηση των ενισχύσεων στην ιδιωτική αποθεματοποίηση, ώστε να λαμβάνουν υπόψη την αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι τρέχουσες τιμές δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας της αγοράς. Ακόμη η ενεργοποίηση του μηχανισμού ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα πρέπει να γίνεται αυτόματα και να λαμβάνει καλύτερα υπ’ όψιν της τις ποσότητες και την περίοδο για την αποθήκευση».
Και συνέχισε: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση με κοινοτικά κεφάλαια για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που έχουν καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικές εξαιτίας και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις τρίτες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο. Επίσης απαιτείται γεωργο-περιβαλλοντική στήριξη για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε μειονεκτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης από τις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία) με την κατάλληλη συγχρηματοδότηση. Οι δράσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση του μεγέθους των οργανώσεων παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, που θα στηρίξουν τους παραγωγούς και θα προσθέσουν αξία στο προϊόν τους».

Ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, δήλωσε από την πλευρά του ότι «τα μέτρα προώθησης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις υγιεινές και θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί ένα σύστημα προώθησης του ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών για παιδιά σχολικής ηλικίας. Τέλος, οι μέθοδοι αξιολόγησης και οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν.
Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Συμβούλιο Ελαιολάδου, όσον αφορά την ενοποίηση των προτύπων ποιότητας σε διεθνές επίπεδο. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή στην υλοποίηση αυτών των ενεργειών το συντομότερο δυνατό».

Στο μεταξύ εμπειρογνώμονες της ομάδα εργασίας Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στην κοινοτική παραγωγή ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, κυρίως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, καθώς και μια μικρή μείωση στην Ιταλία. «Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η παραγωγή του ελαιολάδου εξακολουθεί να εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες», τόνισαν χαρακτηριστικά.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version