Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πιστοποιήσεις προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στη Νότια Κορέα


Η κορεατική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ένα ακόμη έτος, δηλαδή μέχρι 31/12/2013, το μεταβατικό καθεστώς αναγνώρισης των πιστοποιήσεων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας οπό επίσημους αλλοδαπούς οργανισμούς, το οποίο κανονικά θα έληγε στις 31/12/2012. Όπως τονίζεται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Σεούλ, η Κορέα από 1-1-2010 έθεσε σε εφαρμογή το δικό της Σύστημα Πιστοποιήσεων Προϊόντων Βιολογικής Καλλιέργειας (Certificate System - Food Industry Promotion Act). Η μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία (Labeling System – Food Sanitation Act) αναγνώριζε τις περισσότερες ξένες επίσημες πιστοποιήσεις, συμπεριλαμβανόμενων και ελληνικών.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί στην Κορέα ως βιολογικής καλλιέργειας, πρέπει να έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα. Όμως, οι αλλοδαποί οργανισμοί πιστοποίησης, για να λάβουν άδεια χορήγησης πιστοποιήσεων σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα, οφείλουν να ακολουθήσουν μια εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην αγορά, για την αντιμετώπιση των οποίων, η κορεατική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την παράλληλη ισχύ και του παλιού συστήματος αναγνώρισης των αλλοδαπών πιστοποιήσεων, κατ αρχάς για ένα έτος, στη συνέχεια για άλλα δύο έτη και τώρα για ένα επιπλέον έτος.

Επιπλέον, η Κορέα τροποποίησε τη νομοθεσία της, ώστε να είναι δυνατή η σύναψη συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης με άλλες χώρες. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θεωρήσει ως προτεραιότητας τη σύναψη τέτοιας συμφωνίας με την Κορέα. Μάλιστα, για να επισπευσθεί η διαδικασία, προσελήφθη ως τεχνικός σύμβουλος η αναγνωρισμένη σύμφωνα με το κορεατικό σύστημα γαλλική εταιρεία πιστοποίησης Ecocert, η οποία ήδη προβαίνει σε συγκριτική ανάλυση των δυο συστημάτων.

Υπολογίζεται, όμως, ότι για τη σύναψη και έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας θα χρειασθούν δύο περίπου χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα επιλύεται μεν προσωρινά, αλλά θα χρειασθεί να δοθεί και νέα παράταση μετά από ένα χρόνο.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,03125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version