Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή καρπών με κέλυφος βλέπει το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας


Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), οι Η.Π.Α. αποτελούν τον σημαντικότερο προμηθευτή των καρπών με κέλυφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ το 2012 εισήγαγε καρπούς με κέλυφος αξίας 1.700.000.000 δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την περίοδο 2013/14, η παραγωγή αμυγδάλων στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 62.733 MT, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με πέρσι, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής στην Ισπανία. Η παραγωγή καρυδιών σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται να φθάσει τα 106.500 MT, σημειώνοντας επίσης μείωση σε ποσοστό 3% σε σχέση με την περίοδο 2012/13. Επίσης, μείωση αναμένεται και στην παραγωγή φιστικιών σε ποσοστό που θα αγγίξει το 12%, κυρίως λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης του USDA το 2012 η Ε.Ε. αποτέλεσε τη δεύτερη πιο σημαντική περιοχή εξαγωγών για τους καρπούς με κέλυφος των ΗΠΑ, μετά την Ανατολική Ασία.
Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι για εξαγωγές των ΗΠΑ σε καρπούς με κέλυφος το 2012 ήταν: Ανατολική Ασία (35%), Ε.Ε. (27%), Βόρεια Αμερική (11%) και Μέση Ανατολή (10%). Το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ασίας που εξάγονται οι περισσότεροι καρποί με κέλυφος από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα στην Ε.Ε. οι χώρες αυτές κατά σειρά σπουδαιότητας είναι: η Ισπανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.

Πέρυσι, οι εισαγωγές της ΕΕ σε καρπούς με κέλυφος ανήλθαν σε σχεδόν 700.000 τόνους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν – σύμφωνα με την έκθεση – να αποτελούν το μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μερίδιο αγοράς 30%. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 14%. Ακολουθούν το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ινδία.

Αμύγδαλο

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη σημαντικότερη παραγωγή και κατανάλωση αμυγδάλου. Συγκεκριμένα η Καλιφόρνια είναι η περιοχή στην οποία παράγεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής και το 100% της αμερικανικής. Σε ετήσια βάση η Καλιφόρνια εξάγει σε 90 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει το 1/3 των εξαγωγών της Καλιφόρνια.
Η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του USDA, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σε αμύγδαλο μετά την Ισπανία και την Ιταλία με την καλλιέργεια να αγγίζει τα 40.000 εκτάρια. Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA η παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει μείωση 37%.

Καρύδια

Την περίοδο 2011/2012, οι εισαγωγές σε καρύδια της Ε.Ε. από την Αμερική αντιπροσώπευαν το 94%. Τα αμερικάνικα καρύδια σύμφωνα με την έκθεση βρίσκουν ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή αγορά από την παραγωγή της Ισπανίας. Οι κύριες χώρες της Ε.Ε. που εισάγουν καρύδια από τις ΗΠΑ είναι κατά σειρά: η Ισπανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.

Φιστίκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης του USDA η μείωση της ελληνικής παραγωγής στο φιστίκι αναμένεται να είναι σημαντική. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι η Ε.Ε. είναι κυρίως εισαγωγική περιοχή λόγω της μικρής παραγωγής της η οποία ουσιαστικά περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Επίσης οι σημαντικότεροι προμηθευτές της Ε.Ε. σε φιστίκι είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4848633 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version