![]() |
![]() |
Λαμβάνετε τον ΑγροΤύπο της εβδομάδας στο email σας; Εγγραφή | ![]() |
Οι εκτάσεις με οπωροφόρα, στο σύνολο της χώρας, παρουσίασαν αύξηση σε όλα τα είδη δένδρων, το 2017 συγκριτικά με το 2012, εκτός από τις ελιές. Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των οπωροφόρων δένδρων (για όλα τα είδη). Αντίθετα ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων με οπωροφόρα στο σύνολο της χώρας παρουσίασε μείωση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της Έρευνας Οπωροφόρων (Μηλιές, Αχλαδιές, Ροδακινιές, Βερικοκιές, Κερασιές, Πορτοκαλιές, Λεμονιές, Μικρόκαρπα εσπεριδοειδή και Ελιές), που έκανε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το επτάμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) του 2018 ανήλθε σε 650,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό κατά 57,5% (ήταν 413,04 εκατ. ευρώ). Ωστόσο μεγάλη μείωση είχαμε στις εξαγωγές μήλων (σε ποσοστό –41,9%).
Προς το τέλος βρίσκεται η συγκομιδή μήλων, με τις κυριότερες ποικιλίες να έχουν ήδη συγκομιστεί. Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή θα φτάσει στους 310.000 τόνους (αυξημένη σε σχέση με πέρσι).
Το ινδικό υπουργείο Γεωργίας άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές μήλων από την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γενικός σύμβουλος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, Βασίλης Σκρόνιας, «με την συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπονται οι «δοκιμαστικές» εξαγωγές μέχρι 10 φορτίων. Αν όλα πάνε καλά θα υπογραφεί η οριστική απόφαση για να «ανοίξει» η ινδική αγορά για τα ελληνικά μήλα. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι να «πιέσει» για να υπογραφεί σύντομα η οριστική απόφαση».
Την Παρασκευή (31 Αυγούστου) ξεκίνησε η 23η Γιορτή Μήλου στην Αγιά, που πλαισιώνεται με ποικίλες πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη (6 Σεπτεμβρίου). Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας. Όπως τόνισε τα 5 βήματα περιλαμβάνουν: προβολή στο εξωτερικό, υγιή συνεργατικά σχήματα, προγράμματα αναδιάρθρωσης και αντιχαλαζικά, σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών.
Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες μήλων και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού οδικού δικτύου της τοπικής κοινότητας των Πύργων Εορδαίας, προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, αιγυπτιακή επιχειρηματική αποστολή επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που τους απηύθυνε η πολωνική πλευρά. Τα δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε δηλώσεις του προέδρου του Πολωνο-αφρικανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Sus, σύμφωνα με τις οποίες «η Πολωνία επιθυμεί να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο, τόσο στον εμπορικό όσο και στον επενδυτικό τομέα, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση του οικονομικού και του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, ως αποτέλεσμα του υλοποιούμενου κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Σημειώνεται ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών το 2017 ανήλθε σε πλησίον του 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ($). Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων είναι η προσπάθεια σύσφιξης των αιγυπτιο-πολωνικών οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στις εξαγωγές μήλων της Πολωνίας στην αγορά της Αιγύπτου. Ήδη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση στις ελληνικές εξαγωγές μήλων στην αιγυπτιακή αγορά.
Τις προβλέψεις της για την παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην ΕΕ ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), στο συνέδριο Prognosfruit, που έγινε στην Βαρσοβία, την Πέμπτη (9/8/2018). Η ξηρασία που έχει πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργειες. Στην ΕΕ το 2018 η παραγωγή μήλων αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 36%, ενώ των αχλαδιών σε ποσοστό 4%, εκτιμά η WAPA. Για την Ελλάδα προβλέπεται φέτος να έχουμε αύξηση στην παραγωγή μήλων αλλά μείωση στην παραγωγή αχλαδιών. Αναλυτικότερα, φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων αναμένεται να ανέλθει στους 12,6 εκατ. τόνους, από τους 9,2 εκατ. τόνους που ήταν το 2017. Η Πολωνία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει στα 4,48 εκατ. τόνους από 2,87 εκατ. τόνους που ήταν πέρσι (αύξηση 56%).
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας, ανακοινώνει προς τους παραγωγούς μήλων του νομού ότι ξεκίνησε η πτήση της 3ης γενεάς του εντόμου της καρπόκαψας των μήλων (Cydia pomonella) σύμφωνα με τις συλλήψεις των παγίδων.
Με χαμηλές σε σχέση με πέρσι τιμές παραγωγού και πολύ μικρής έκτασης προβλήματα από ψύλλα, συνεχίζεται το μάζεμα του αχλαδιού. Στον Τύρναβο την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η συγκομιδή στο Κρυστάλλι, ενώ προηγήθηκαν οι πρώιμες ποικιλίες, που αφορούν όμως μικρότερες ποσότητες, όπως Κοντούλα, Κόσια και Σάντα Μαρία. Στα βιομηχανικά, που ξεκίνησαν οι τιμές είναι στανταρισμένες στα 40 λεπτά ανά κιλό.
Αναπάντητη η επιστολή της ΠΕΠΤΕΓ (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων) από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, για τον αποκλεισμό των Γεωπόνων ΤΕ από το οργανόγραμμα του ΕΛΓΑ και το εκτιμητικό έργο του.
Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με βελτιωμένους ρυθμούς. Μέχρι 15/2/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 84.400 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 10.808 τόνους (έναντι 113.756 και 30.798 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι). Παρατηρείται εφέτος μια στροφή προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 32% του συνόλου, έναντι 21,5% που ήταν πέρσι.
Έως τις 28 Φεβρουαρίου παρατείνεται η υποβολή εργασιών για το 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις 16-17 Μαΐου 2019, στο Βόλο.
Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην κατάμεστη αίθουσα του The Met Hotel, εκδήλωση με θέμα: Η BASF είναι αξία στο βαμβάκι. Οι εκπρόσωποι της BASF Ελλάς παρουσίασαν τη νέα εποχή της εταιρίας στην καλλιέργεια του βαμβακιού και μίλησαν για τη Νέα δομή, τις Νέες ολοκληρωμένες λύσεις και τη Νέα κοινή εποχή που ξεκινά.
Παρά τις περί του αντιθέτου, προ δυο ετών ακόμα, διαβεβαιώσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι η σχετική ρύθμιση, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το... 2023, ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναφέρουν ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιβολή ενός νέου αρδευτικού τέλους, που αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, για τις περισσότερες καλλιέργειες.
Από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε πληρωμές συνολικού ύψους 2.582.270 ευρώ σε 821 δικαιούχους. Οι πληρωμές αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις σε μέτρα του ΠΑΑ, όπως βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, σπάνιες φυλές, ολοκληρωμένη καπνού, δασώσεις, γενετικοί πόροι κ.ά.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δύσκολο αγώνα των αγροτών που αυτές τις μέρες βρίσκονται για μια ακόμα φορά στους δρόμους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έδωσε «πράσινο φως» για τις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών και προστασίας επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης. Η συμφωνίες εγκρίθηκαν με 425 ψήφους υπέρ, 186 κατά και 41 αποχές.
Στο 1ο Αναπτυξιακό συνέδριο Πελοποννήσου, στην Αρχαία Ολυμπία, θα μιλήσει αύριο Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, στις 17.30 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Τροπολογία με την οποία δίδεται νέα παράταση, ως το 2021, στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, για τα οποία δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, όπως θα έπρεπε, κατέβασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, την Πέμπτη.