Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της καλλιέργειας ΓΤΟ προωθεί η ελληνική προεδρεία


Τη δυνατότητα των κρατών-μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος. Τη Δευτέρα (3/3/2014), κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου επί ελληνικής προεδρίας, το θέμα τέθηκε και πάλι από τον προεδρεύοντα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη. «Ο φάκελος ξανανοίγει. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μπορούν να αρνηθούν τις καλλιέργειες ΓΤΟ, υπό προϋποθέσεις ασφαλώς», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης μετά το τέλος της συνάντησης.

Το βασικό θέμα της συνόδου των υπουργών ήταν ενταγμένη η πρόταση που υπέβαλε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία, Tonio Borg, με την οποία τροποποιείται η οδηγία 2001/18/ΕΚ όσον αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια, στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς τους, τους γενετικά τροποποιημένους Οργανισμούς που έχουν εγκριθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελληνική Προεδρία, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με αφορμή την αδειοδότηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου 1507, αποφάσισε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη σχετική συζήτηση που είχε διακοπεί άδοξα πριν από δύο χρόνια και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει πλέον γόνιμο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας με βάση τη νέα συμβιβαστική πρότασή μας.

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ, «κατά την ανταλλαγή απόψεων επιβεβαιώθηκε ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναφέρει η ανακοίνωση, οι αντιπροσωπίες επικρότησαν την πρωτοβουλία της Ελλάδας για επανεξέταση της εν λόγω νομοθετικής πρότασης όπως αυτή έχει τροποποιηθεί από την Ελληνική Προεδρία. Ως εκ τούτου, η Προεδρία δρομολόγησε ήδη την εξέταση της πρότασης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Στόχος μας είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πριν από το τέλος της ελληνικής Προεδρίας. Σήμερα, η υφιστάμενη αδειοδοτική διαδικασία δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ εφόσον αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί από την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις των κρατών μελών για τους ΓΤΟ».

Παρόλα αυτά, σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, η Ελληνική Προεδρία, με ρεαλισμό αλλά και σεβασμό στους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη, θα εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν στην παρούσα χρονική συγκυρία για την κατά το δυνατόν βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης, προκειμένου να μπορούν πλέον τα κράτη που το επιθυμούν να μην επιτρέπουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ στο έδαφός τους.

Το ζήτημα της τροποποίησης της Οδηγίας 2001/18, προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» στην επικράτειά τους, ακόμη κι αν αυτά έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις και έχει διχάσει την Ευρώπη. Ενδεικτικό της δυσκολίας εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής πρότασης, καθώς και της πόλωσης μεταξύ των κρατών-μελών που υποστηρίζουν την αδειοδότηση των «μεταλλαγμένων» και όσων αντιτίθενται σε αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι αν και η πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, τελευταία φορά συζητήθηκε τον Μάρτιο του 2012, χωρίς να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Η ελληνική προεδρία σκοπεύει να συγκαλέσει στις 13 Μαρτίου 2014 την πρώτη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν την πρόταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στόχος είναι ως το τέλος της ελληνικής προεδρίας να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών και να προετοιμαστεί το έδαφος για την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας από την ΕΕ ως το τέλος του 2014.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,59375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version