Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Το χαλάζι απειλεί τα ροδάκινα, ενώ λόγω γραφειοκρατίας η αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν λειτουργεί


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί από το χαλάζι, ενώ την ίδια στιγμή η αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ είναι ανύπαρκτη. Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του ρίχνει τις ευθύνες για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε συνεχείς χαλαζοπτώσεις και σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ροδάκινων», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος της Επιχείρησης Α.Σ. Βέροιας - VENUS GROWERS.

Και προσθέτει: «Πέρσι υπήρξαν τεράστιες ζημιές από τον παγετό και το χαλάζι. Εμείς διακινούμε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα και είχαμε σοβαρά προβλήματα λόγω της μειωμένης παραγωγής. Οι αγρότες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τις περσινές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όμως η περσινή καταστροφή δεν έγινε μάθημα, αφού και φέτος ακόμη δεν έχουν πετάξει τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας. Η σύμβαση για την αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με τα αεροπλάνα έχει λήξει από πέρσι τον Σεπτέμβριο και ενώ έχουμε φτάσει τέλος Μαΐου ακόμη δεν έχει αρχίσει το πρόγραμμα. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στον ΕΛΓΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης καθυστέρησε να δώσει μια απάντηση όμως «επισπεύδων», δηλαδή αυτός που κινεί τη διαδικασία, είναι ο ΕΛΓΑ. Αυτός θα ευθύνεται αν η παραγωγή ροδάκινου πάθει ζημιές από το χαλάζι και το ελληνικό κράτος αναγκαστεί να πληρώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις».

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη φετινή παραγωγή επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου από το χαλάζι», αναφέρει ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). «Στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ροδάκινα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό την απειλή της καταστροφής από τις συνηθισμένες αυτή την περίοδο χαλαζοπτώσεις. Ήδη επλήγησαν κάποιες περιοχές. Αν η παραγωγή ροδάκινου έχει προβλήματα από το χαλάζι τότε θα πάει για χυμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η αναγκαία παραγωγή κομπόστας για να κάνουμε εξαγωγές. Πέρσι είχαμε μειωμένη παραγωγή ήταν και τα χαλάζια με αποτέλεσμα να έχουμε μικρή παραγωγή και αυξημένο κόστος. Όπως όλα δείχνουν το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Το πρόγραμμα αντιχαλαζικής με εναέρια μέσα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες. Τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι έτοιμα προς συγκομιδή ενώ στα συμπύρηνα η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου. Όμως αυτή την περίοδο ο καρπός έχει μέγεθος καρυδιού οπότε αν έχουμε χαλαζόπτωση θα καταστραφεί η παραγωγή. Η εξωστρέφεια των προϊόντων μας υποσκάπτεται. Θα έρθουν επιτέλους οι υπεύθυνοι στο ύψος των περιστάσεων;».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Τσαγκαλίδη, προϊστάμενο του Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε) του ΕΛΓΑ. Όπως δήλωσε «αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία για το αντιχαλαζικό πρόγραμμα με εναέρια μέσα έχει φύγει από τον ΕΛΓΑ και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η νέα σύμβαση, που θα έχει πενταετή διάρκεια (2014 – 2018), θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα είναι προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ), ώστε να προχωρήσει η μίσθωση των τριών αεροπλάνων (μαζί με 12 πιλότους) και των δύο μετεωρολογικών ραντάρ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Με τη νέα σύμβαση το πρόγραμμα θα ξεκινά κάθε έτος από 20 Μαρτίου (μέχρι σήμερα ξεκινούσε από 10 Απριλίου) και θα διαρκεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να επικυρώσει την προκήρυξη. Ο χρόνος του 2014 που έχει «χαθεί» μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος θα μεταφερθεί το 2019. Σημαντική περίοδος είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος. Ευτυχώς που δεν είχαμε σημαντικές χαλαζοπτώσεις το Μάιο. Ελπίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσει το πρόγραμμα γιατί αναμένεται να έχουμε χαλαζοπτώσεις, που θα απειλήσουν την παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο (δέντρα)».

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,0625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version