Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών συνέβαλαν στη μείωση του χρέους της Πορτογαλίας

Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών συνέβαλαν στη μείωση του χρέους της Πορτογαλίας


Υψηλούς στόχους στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών έχει βάλει η Πορτογαλία, η οποία επιδιώκει να διπλασιάσει την αξία τους μέχρι το 2020. «Οι Πορτογαλικές εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν σχεδόν 26% τα τελευταία χρόνια (από 780 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 983 εκατομμύρια ευρώ το 2013). Το 2014, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Πορτογαλία και οι αντίστοιχες εξαγωγές σημείωσαν επιπλέον ανάπτυξη», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο Υπεύθυνος στο Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Αθήνα κ. Λοράν Αρμάος. Όσον αφορά τους προορισμούς των εξαγώγιμων προϊόντων ο κ. Αρμάος ανέφερε ότι «η πλειοψηφία των εξαγωγών κατευθύνθηκε σε χώρες της Ευρώπης, της Νοτίου Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Πορτογαλίας και του πλεονεκτήματος της στις θαλάσσιες μεταφορές».

Η Πορτογαλία ήταν η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Fruit Logistica στο Βερολίνο και πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή συμμετοχή (96 εκθέτες σε μια έκταση 600 τ.µ.).

Η χώρα τα τελευταία χρόνια προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οπωροκηπευτικών. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λοράν Αρμος, «οι κλιματικές συνθήκες στην Πορτογαλία, κυρίως λόγω του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου Θαλάσσης, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, ειδικότερα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Το φράγμα της Alqueva, το μεγαλύτερο τεχνητό φράγμα της Ευρώπης, βρίσκεται στην περιοχή του Alentejo, μια περιφέρεια δυναμικά αγροτική, συμβάλλει στην υδροδότηση 120 εκταρίων (1.200 στρέμματα) καλλιεργήσιμης γης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσίευσε η εθνική ένωση εξαγωγέων φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών, Portugal Fresh, καταδεικνύουν την αυξανόμενη δυναμική των εξαγωγών της χώρας στον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Portugal Fresh κ. Manuel Evora, «τα πορτογαλικά οπωροκηπευτικά εξάγονται σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι παραγωγοί ακολουθούν στο σύνολό τους τις «ορθές γεωργικές πρακτικές. Η Πορτογαλία έχει σαν στόχο να διπλασιάσει τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών μέχρι το 2020 και να φτάσουν σε αξία τα 2 δις ευρώ. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών συμβάλλει ετησίως 2,5 δις στο ΑΕΠ της χώρας, με το 40% της παραγωγής να εξάγεται».

Ο Πορτογάλος Υπουργός Γεωργίας, Assuncao Cristas, σε δηλώσεις του στη Fruit Logistica ανέφερε ότι οι εξαγωγές του τομέα βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας, από το 2012 μέχρι το 2014, κατά 1,2 δις ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εξαγωγών έπαιξε και η εμπορική συμφωνία, που υπογράφηκε το 2013, μεταξύ Βραζιλίας και Πορτογαλίας, με την οποία απλουστεύονται και επιταχύνονται οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών της χώρας προς τη Βραζιλία.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,796875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version