Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Για τη βιολογική καλλιέργεια αμπελιού μιλάει ο παραγωγός και οινοποιός Δημήτρης Γεώργας

Για τη βιολογική καλλιέργεια αμπελιού μιλάει ο παραγωγός και οινοποιός Δημήτρης Γεώργας


«Από την συμβατική καλλιέργεια, που έκανε ο πατέρας μου, μεταβήκαμε στη βιολογική. Για μένα βιολογική καλλιέργεια είναι να φέρεις το αμπέλι να λειτουργεί στους δικούς του ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι σταματάμε να το υπερ-προστατεύουμε και μαθαίνει έτσι να επιβιώνει μόνο του», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Δημήτρης Γεώργας, αμπελουργός, οινοποιός και γεωλόγος από τα Σπάτα και προσθέτει: 

«Το έδαφος, από εκεί που δεν φύτρωνε τίποτα, σήμερα έχει μια μεγάλη ποικιλία από αγριόχορτα. Επίσης το εμπλουτίζουμε οργανικά (με κομπόστ, σπορές κ.α.). Αυτή η μετατροπή δεν γίνεται αμέσως αλλά σταδιακά. Δεν αρκούν μόνο τα τρία χρόνια για ένα αμπελώνα να μετατραπεί από συμβατικό σε βιολογικό. Το αμπέλι εκτιμώ ότι χρειάζεται πέντε με επτά χρόνια για να συνηθίσει στην βιολογική καλλιέργεια και να αρχίσει να αποδίδει ποιότητα».

Μετά προχωρήσαμε σε μια σειρά από βιοδυναμικές προσεγγίσεις και έχουμε καταφέρει αυτή την στιγμή κάποια από τα αμπέλια μας να λειτουργούν σχεδόν μόνα τους και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα κλάδεμα και μια κοπή των χόρτων. Μπορούν να έχουν μια σταθερή παραγωγή και να επηρεάζονται λιγότερο από τις συνήθεις ασθένειες ενώ διατηρούν μια καλή ποιότητα. Η ποιότητα είναι ο βασικός στόχος μας.

Όπως ένα παιδί έτσι και το αμπέλι χρειάζεται να το φέρεις σε ένα ρυθμό και από εκεί και πέρα το αφήνεις να πορευτεί μόνο του στη ζωή. Η «φυσική καλλιέργεια» δεν σημαίνει «μη καλλιέργεια». Αμπέλια που είναι υπερ-προστατευμένα χρειάζεται να μετατραπούν σταδιακά. Και σε αυτό χρειάζεται η φυσική παρουσία του αμπελουργού στο αμπέλι.

Η πλήρης επωνυμία μας είναι «Οικογένεια Γεώργα βιολογικά προϊόντα σταφυλιού». Παράγουμε όλα τα προϊόντα σταφυλιού (χυμό, κρασί, πετιμέζι, ξύδι κ.α.). Η οικογένειά μας ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια εδώ και τέσσερις γενιές. Στο παρελθόν η περιοχή δεν είχε μόνο αμπέλι και ελιά, αλλά σιτηρά, αμυγδαλιές και καπνά, καθώς ο στόχος τότε ήταν η αυτάρκεια της κάθε οικογένειας, Στο Κορωπί υπήρχαν πανέμορφα περιβόλια που προμήθευαν την αγορά στην Αθήνα, μερικά ακόμα μέχρι σήμερα. Ο κύριος αμπελώνας μας σήμερα είναι ξηρικός και εδώ 17 χρόνια τον καλλιεργούμε βιολογικά. Έχει συνολική έκταση 60 στρεμμάτων και βρίσκεται στα όρια Πικερμίου, Ραφήνας, Αρτέμιδος και Σπάτων.

Η άνοδος της αξίας της γης και η κατασκευή του αεροδρομίου στην περιοχή των Μεσογείων, είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αμπελουργών να εγκαταλείψουν την αμπελοκαλλιέργεια. Η αγροτική γη στην περιοχή σταδιακά μετατρέπεται σε περιαστική ζώνη, ενώ το real estate και η ενοικίαση ακινήτων φέρνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς. Η οικονομική κρίση όμως έχει και θετικό αντίκτυπο, αφού μεγάλος αριθμός ακαλλιέργητων αμπελιών καλλιεργείται ξανά.

Το θετικό στην περιοχή μας είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στην Αθήνα και δεν νιώθουν απομονωμένοι οι παραγωγοί. Η περιοχή είναι ξηροθερμική και δεν είναι κατάλληλη για υπερ-καλλιέργειες. Επίσης δεν καλλιεργείται με βάση τις κυμαινόμενες χρηματιστηριακές τιμές . Το αμπέλι είναι ένα «ασφαλές» λιμανάκι, καθώς ο παραγωγός μπορεί να αυτοδιαθέσει το προϊόν του στην αγορά της πρωτεύουσας.

Οι βασικές ντόπιες ποικιλίες των Μεσογείων είναι το Σαββατιανό και το Μαντηλάρι. Το Μαντηλάρι των Μεσογείων δεν έχει ακόμη αναδειχθεί τοπικά, αφού χρειάζεται πολύ ακόμα δουλειά στο οινοποιείο για να ξεχωρίσει. Το Σαββατιανό επικρατεί στην περιοχή και κάθε οικογένεια εύκολα το καλλιεργεί και τροφοδοτεί τους τοπικούς συνεταιρισμούς. Εμείς διατηρούμε το Σαββατιανό στον αμπελώνα μας και το συνδυάζουμε με κάποιες άλλες ποικιλίες, όπως το Ασυρτικό τη Μαλαγουζιά και το Μερλό.

Η δική μας προσέγγιση είναι να επικεντρώνουμε στην ποιότητα του καρπού. Όταν ιδιωτεύεις και πρέπει το προϊόν σου να «αγωνιστεί» στο ράφι, φυσικά θα πρέπει να σε ενδιαφέρει η ποιότητα. Γιατί αλλιώς αν το κρασί σου δεν έχει τίποτα να πει τότε θα πρέπει να το πουλήσεις και σε χαμηλή τιμή. Και το ερώτημα είναι: Χωράει το κόστος παραγωγής και ο κόπος σου σ’ αυτή την χαμηλή τιμή; Αν είσαι συνειδητός θα προσπαθήσεις να παράγεις ένα προϊόν που θα έχει ιδιαίτερη ταυτότητα. Η εντοπιότητα και οι μικρού μεγέθους αμπελώνες βοηθάνε στο να έχει ο παραγωγός άμεση εικόνα της ποιότητας των σταφυλιών του.

Στο παρελθόν ο παραγωγός έριχνε το βάρος στην καλλιέργεια, που ήταν πολύ δύσκολη και κοπιαστική. Μόλις τρύγαγες ερχόταν στο πατητήρι ο έμπορας και στο αγόραζε επί τόπου. Τη σημερινή εποχή με τα ειδικευμένα εργαλεία και τα αγροεφόδια είναι πολύ πιο εύκολη η καλλιέργεια, αλλά πιο δύσκολο να πουλήσεις την παραγωγή σου. Από την στιγμή που παράγουμε ένα υψηλής ποιότητας κρασί ή φυσικό χυμό σταφυλιού απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένους καταναλωτές που ζητάνε πολύ καλό διατροφικό προϊόν.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version