Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κάστανα: σταθερή η τιμή παραγωγού, αρκετά προβλήματα στην παραγωγή

Κάστανα: σταθερή η τιμή παραγωγού, αρκετά προβλήματα στην παραγωγή


Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμάνθηκαν φέτος οι τιμές παραγωγού στα κάστανα. Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική παραγωγή κάστανου παρουσιάζει ανοδική πορεία, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στις ορεινές περιοχές της χώρας. Κάποια προβλήματα υπήρξαν στην ελληνική παραγωγή από την ανθράκωση ενώ την ανησυχία του εξέφρασε παραγωγός από την Πιερία για την ασθένεια της «σφήκας» της καστανιάς. Σημαντική συμβολή στις πωλήσεις έχουν τα τελευταία τρία χρόνια οι Ιταλοί έμποροι, που προχωρούν σε μαζικές αγορές από όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η «σφήκα της καστανιάς» είχε χτυπήσει την παραγωγή της γειτονικής χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο ύψος και την ποιότητα της παραγωγής.

Σταθερή ήταν σε σχέση με πέρσι η τιμή του κάστανου όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Κουμπαρούλης, παραγωγός από το Άνω Κεράσογο Μεσολογγίου. «Η τιμή κυμαίνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό, 3 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, κάτι που ισχύει τόσο για όσους διέθεσαν το προϊόν τους στην τοπική αγορά όσο και γι όσους πούλησαν σε εμπόρους που εξάγουν στην Ιταλία. Οι ποσότητες ήταν λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρσι γιατί τα δένδρα δεν έδωσαν τον ίδιο καρπό σε σχέση με πέρσι.     Η καστανιά έχει καρπό κάθε χρόνο αλλά δε δίνει την ίδια ποσότητα. Φέτος πρέπει να είναι αν δεν κάνω λάθος η τρίτη χρονιά που υπάρχει ενδιαφέρον από Ιταλία για το κάστανο. Η συγκομιδή ξεκίνησε φέτος τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε περίπου ένα μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο. Εδώ στα χωριά παράγει ό,τι μπορεί ο καθένας το κάστανο είναι μια βοηθητική παραγωγή ας το πούμε έτσι. Η καστανιά είναι ευαίσθητη στην υγρασία και κινδυνεύει από ανθράκωση. Φέτος είχα πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα ωστόσο δεν καταφέραμε να πάρουμε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ».

«Γενικώς η περιοχή είχε πρόβλημα με το κάστανο» δήλωσε τον ΑγροΤύπο η παραγωγός από την Αρκαδία κ. Χριστίνα Μητροπούλου, αναφέροντας ότι η παραγωγή παρουσίασε μείωση κατά 70% σε σχέση με πέρσι εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων. Πέρσι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Ο καρπός που έδωσαν τα δένδρα ήταν πολύ μικρός φέτος, λόγω της υγρασίας και της ανθράκωσης. Επιπλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα ζήτημα με μια μόλυνση του εδάφους. Η τιμή στην οποία διατέθηκε το προϊόν ήταν γύρω στα 2.30 με 2.40 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν πάντως χρονιές που το κάστανο είναι μεγάλο αλλά είναι και θέμα του πότε θα βρέξει κάτι που μπορεί να κάνει μικρότερο τον καρπό.

«Φέτος είχαμε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής ωστόσο ο καρπός ήταν μικρότερος σε μέγεθος», δήλωσε ο παραγωγός από την Πιερία κ. Κώστας Πούλιος. «Οι γεωπόνοι που συμβουλευτήκαμε δεν μπόρεσαν να μας δώσουν κάποια εξήγηση για το φαινόμενο. Φέτος είχαμε αρκετές βροχές ωστόσο οι γεωπόνοι δεν απέδωσαν το ότι τα δένδρα έδωσαν μικρότερο καρπό στο γεγονός αυτό. Η τιμή πάντως έχει να κάνει με το μέγεθος του καρπού. Φέτος η τιμή που διαθέσαμε το προϊόν εδώ στην περιοχή μας κυμάνθηκε από 2.30 έως 2.80 ευρώ το κιλό. Επίσης πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και μια ανησυχία για την «σφήκα» της καστανιάς, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα χωράφι στην περιοχή μας. Δεν έχουν προσβληθεί δένδρα και οι γεωπόνοι λένε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει μια ανησυχία», συμπλήρωσε ο κ. Πούλιος.

Αντώνης Ανδρονικάκης

Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία

Το 2016, το περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, γίνεται μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα με 3 ευρώ. Βρείτε το τεύχος Ιανουαρίου 2016 στα περίπτερα, το Σάββατο 30/1/2016.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,71875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version