Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Οι νέες τεχνολογίες στη γεωργία αναπτύχθηκαν σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Στη γεμάτη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Μαρτίου, συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία. Φοιτητές, αγρότες και επιχειρηματίες παρακολούθησαν τρεις σημαντικές ομιλίες εστιασμένες στις τεχνολογίες παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων με μειωμένες εισροές, ενώ συμμετείχαν και σε έναν εξίσου ενδιαφέροντα διάλογο.

Πρώτος ομιλητής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Κίττας, περιέγραψε τι σημαίνει θερμοκηπιακή καλλιέργεια, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η έρευνα έφερε σε υψηλά επίπεδα την ανάπτυξη των θερμοκηπίων, αλλά και στη σοβαρή δουλειά που γίνεται εκ μέρους του Σχολής, από την οποία εξάγεται τεχνογνωσία σε πολλές χώρες του κόσμου. «Στην αρχή της καριέρας μου η Ελλάδα είχε περίπου 42 χιλ. στρέμματα θερμοκηπίων και η Τουρκία περίπου 35 χιλ. Και τώρα που σιγά σιγά φθάνω στο τέλος της η Ελλάδα έχει γύρω στις 57 χιλ. και η Τουρκία 580 χιλ. στρέμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει τη σημσία της πολιτικής βούλησης στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δημήτριος Σαββας, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην καλλιεργητική φροντίδα των θερμοκηπιακών προϊόντων, αναλύοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα και νούμερα τις ιδιαιτερότητες του τομέα των καλλιεργειών. Παράλληλα εξήγησε και τη σημασία της υδροπονικής καλλιέργειας που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην ποιότητα και το κόστος παραγωγής, καθώς ο καλλιεργητής έχει όλο το προϊόν καθαρό χωρίς απώλειες, γεγονός σημαντικό για το εισόδημά του.

Σημαντική τέλος ήταν και η εισήγηση του κ. Αθανάσιου Σαπουνά, εκ μέρους της εταιρείας αγροτικών πληροφοοριακών συστημάτων Agrostis σχετικά με τη βιωσιμότητα των θερμοκηπίων και τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται. Δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν οι βασικές προδιαγραφές, απαιτείται όμως σωστή ενημέρωση, έρευνα και συντονισμός.

Στη συζήτηση που ακολούθηση, αναπτύχθηκε διάλογος, στο οποίο διαπιστώθηκε έκδηλο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και ανησυχία για το αν οι εμπλεκόμενοι φορείς και επαγγελματίες είναι επαρκώς ενημερωμένοι τόσο για αυτές τις δυνατότητες, όσο και για τα εργαλεία αξιοποίησής τους.

Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί μέρος του έργου «Adapt2Change» (Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους) το οποίο έχει στόχο την επίδειξη της ικανότητας προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από το ΤΕΙ Θεσσαλίας (επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, το KEK Ευρωπληροφόρηση Α.Ε. και την ICON Group Τεχνική ΕΠΕ.


Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία

Νέο τεύχος στα περίπτερα την Πέμπτη 24 Μαρτίου (εκτάκτως), τιμή 3 ευρώ.
Το τεύχος Μαρτίου μπορείτε να το βρείτε και σε επιλεγμένα περίπτερα στην Αθήνα.

Το 2016, το περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, έγινε μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα με 3 ευρώ.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,65625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version