Κορινθιακή Σταφίδα: Χωρίς περιορισμούς η εξαγωγή της στη Βραζιλία

Κορινθιακή Σταφίδα: Χωρίς περιορισμούς η εξαγωγή της στη Βραζιλία

Η Βραζιλία επιβάλλει υγειονομικούς – φυτοϋγειονομικούς περιορισμούς στην εισαγωγή νωπών προϊόντων φυτικής και κάθε είδους ζωικής προέλευσης.

Όπως επισημαίνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στον Άγιο Παύλο της Βραζιλίας, οι εξαγωγείς θα πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε εφόσον υπάρχει ευρύτερο ελληνικό ενδιαφέρον εξαγωγής του συγκεκριμένου είδους στη Βραζιλία, να κινηθεί διαδικασία επίσημου αιτήματος αναγνώρισης της ισοδυναμίας των υγειονομικών επιθεωρήσεων των δύο χωρών / φυτοϋγειονομικής επικινδυνότητας, και συνακόλουθης απελευθέρωσης της εν λόγω αγοράς.

Σημειώνεται ότι, για τα ελληνικά γαλακτοκομικά και το μέλι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναγνώρισης της ισοδυναμίας των υγειονομικών επιθεωρήσεων μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά επιτυχής ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει σε απελευθέρωση της αγοράς για τα παραπάνω προϊόντα.

Εξάλλου, σε αντίθεση με άλλα νωπά και αποξηραμένα φρούτα, χωρίς περιορισμούς είναι η εξαγωγή στη Βραζιλία ελληνικής σταφίδας, αποκλειστικά της ποικιλίας με την επιστημονική ονομασία Vitis vinifera (κορινθιακή σταφίδα).

Η σταφίδα έχει εξαιρεθεί των περιορισμών με βάση κανονισμό που ορίζει ότι εφόσον καταγράφηκαν εισαγωγές στη Βραζιλία από κάποια χώρα το χρονικό διάστημα 1997-2005 και τα προϊόντα της δεν τέθηκαν σε καραντίνα για μεταφορά παρασίτων, αυτά απαλλάσσονται από διαδικασία φυτοϋγειονομικής επικινδυνότητας.

 

Διαβάστε ακόμα

Δημοφιλή

 

Επιστροφή

Close