Στο Εξωτερικών βρίσκεται για επεξεργασία και υπογραφές η CETA πριν πάει για ψήφιση στη βουλή

Στο Εξωτερικών βρίσκεται για επεξεργασία και υπογραφές η CETA πριν πάει για ψήφιση στη βουλή

Με απάντηση σε ερώτημα ομάδας βουλευτών της Ν.Δ., το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά βρίσκεται για επεξεργασία στις υπηρεσίες του. Όπως αναφέρεται στην κοινοβουλευτική απάντηση που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, «Η διαδικασία κύρωσης της Ολοκληρωμένης Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της αφενός και του Καναδά αφετέρου, ενεργοποιείται με τη σύνταξη σχεδίων εισηγητικής και αιτιολογικής έκθεσης από το Υπουργείο Εξωτερικών τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης». Αναλυτικότερα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι η συμφωνία να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή είναι τα εξής:

Λετονία η πρώτη χώρα που υπερψήφισε τη CETA

Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του Υπ. Εξωτερικών «Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής, από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μόνο η Λετονία έχει ολοκληρώσει τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης».

Αγνόησαν την υπογραφή του πρωθυπουργού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει η ΝΔ

Στην ερώτηση που υπογράφουν 44 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής την τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στις 9/2/2017 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους και ο Αναπληρωτής αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υπερψήφισης της CETA ενώπιον όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών. (...). Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της 30ης Οκτωβρίου 2016 καταψήφισαν τη συμφωνία CETA στο Ευρωκοινοβούλιο».

Δείτε εδώ την ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ.

Εδώ η απάντηση του Υπ. Εξωτερικών

 

Διαβάστε ακόμα

Δημοφιλή

 

Επιστροφή

Close