Με εγκατάλειψη κινδυνεύει η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης εγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων

Το ρύζι είναι μια καλλιέργεια που επιβάλλεται για πολλούς λόγους να διατηρηθεί ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπως αυτή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια με κίνδυνο σταδιακά να εγκαταλειφθεί από τους καλλιεργητές από τον απλό λόγο ότι η αντιμετώπιση των ζιζανίων στην καλλιέργεια αυτή γίνεται όλο πιο δύσκολη και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος της εγχώριας παραγωγής. Η απόσυρση πολλών από τα χρησιμοποιούμενα παλαιότερα ζιζανιοκτόνων και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας ορισμένων σοβαρών ζιζανίων στα λίγα εναπομείναντα ζιζανιοκτόνα είναι τα αίτια. Συνεταιρισμοί ορυζοκαλλιεργητών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και, στο σημείο που φθάσαμε, δικαιολογημένα ζητούν κατ' εξαίρεση εγκρίσεις ζιζανιοκτόνων για τη νέα περίοδο.

Με το ρύζι στη χώρα μας ασχολούνται σχετικά λίγοι, αλλά καλά οργανωμένοι, καλλιεργητές που καταφέρνουν να είναι βιώσιμοι και να πραγματοποιούν και εξαγωγές παρά τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά. Η καλλιέργεια του ρυζιού πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει για τη συγκράτηση του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών της χώρας μας, έχει μοναδική συμβολή στην αξιοποίηση προβληματικών εδαφών, δημιουργεί θέσεις εργασίας κατά την επεξεργασία και τυποποίηση του προϊόντος μετά τη συγκομιδή και γενικά είναι μια καλλιέργεια που επιβάλλεται να διατηρηθεί ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπως αυτή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, η ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια με κίνδυνο σταδιακά να εγκαταλειφθεί από τους καλλιεργητές από τον απλό λόγο ότι η αντιμετώπιση των ζιζανίων στην καλλιέργεια αυτή γίνεται όλο πιο δύσκολη και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος της εγχώριας παραγωγής. Δύο γεγονότα συνέβαλαν σ’ αυτό και οι συνέπειές τους, οι οποίες αρχικά δεν εκτιμήθηκαν σωστά, τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται έντονα:

Κατ’ εξαίρεση έγκριση ζιζανιοκτόνων για τη νέα περίοδο

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, οι Συνεταιρισμοί της Χαλάστρας ζητούν με έγγραφό τους προς το Υπουργείο να δοθεί για τη νέα περίοδο κατ’ εξαίρεση έγκριση σε 4 ζιζανιοκτόνα με τις δραστικές ουσίες: propanil, quinclorac, pretilachlor (είναι από εκείνα που αποσύρθηκαν) καθώς και στο MCPA (έχει σήμερα έγκριση για τα χειμερινά σιτηρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο ρύζι).

Σημειώνεται ότι γεωπόνοι και καλλιεργητές, όλοι, συμφωνούν πως για την αντιμετώπιση της μοσχοκύπερης η χρήση του συνδυασμού propanil + MCPA είναι μονόδρομος αφού είναι ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική και οικονομική λύση. Μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της μοσχοκύπερης στο ρύζι συνεπάγεται τριπλή ζημιά: μείωση απόδοσης, μείωση ποιότητας και αύξηση του κόστους ξήρανσης του προϊόντος, γεγονός που φέρνει σε πολύ μειονεκτική θέση το ελληνικό προϊόν.

Στην Ιταλία, για τους ίδιους λόγους, έχουν ήδη δώσει κατ’ εξαίρεση έγκριση στο propanil τα δύο προηγούμενα χρόνια (όπως και στην Ελλάδα) ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για τη νέα περίοδο. Οι Έλληνες καλλιεργητές ρυζιού ζητούν ό,τι έχουν ήδη ζητήσει και οι Ιταλοί καλλιεργητές και φυσικά δικαιούνται την ίδια απάντηση!

Για το propanil, το υπουργείο θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν αφού αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση, και φυσικά επείγει η εύρεση μιας άλλης εναλλακτικής λύσης για το μέλλον, τονίζει ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Β της Χαλάστρας κ. Αντώνης Παπαντωνίου. «Αλλιώς πως θα εμποδίσουμε ανθρώπους που έχουν επενδύσει πολλά στην καλλιέργεια και ζουν από αυτή να αναζητήσουν το propanil σε γειτονικές χώρες (πχ. Τουρκία) στις οποίες κυκλοφορεί νόμιμα;»

Τα άλλα ζιζανιοκτόνα για τα οποία οι Συνεταιρισμοί Χαλάστρας ζητούν κατ’ εξαίρεση έγκριση είναι απαραίτητα για δύο λόγους: για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια (μουχρίτσα) εκεί που έγιναν ήδη ανθεκτικά στα διαθέσιμα ζιζανιοκτόνα αλλά και για να εμποδίσουν την εμφάνιση ανθεκτικότητας εκεί που δεν έχουν ακόμα πρόβλημα.

Πράγματι, η καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα με ζιζάνια που έγιναν ανθεκτικά στα (λίγα) διαθέσιμα ζιζανιοκτόνα, βεβαιώνει ο Καθηγητής Ζιζανιολογίας στο ΑΠΘ, κ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός. «Χρειάζονται εγκρίσεις ζιζανιοκτόνων για να αντιμετωπίσεις την ανθεκτικότητα. Χωρίς εγκρίσεις ζιζανιοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης δεν μπορείς να την αποφύγεις, ούτε να τη διαχειρισθείς».

Κ.Ν.Γιαννοπολίτης
[email protected]

 

Διαβάστε ακόμα

Δημοφιλή

 

Επιστροφή

Close