Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πόλεμο με τον ΕΛΓΑ έχουν ανοίξει τις τελευταίες ημέρες αγρότες του Πηλίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ζάγορας σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ αρνήθηκε αποζημίωση σε 70 αγρότες, που είχαν ζημιές από επιδρομή ποντικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, στις 14/04 και στις 20/04/22 στην Ζαγορά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις του Αγροτικού Συλλόγου με θέμα τον ΕΛΓΑ και τον αναχρονιστικό, όπως τον χαρακτηρίζουν, Κανονισμό που δεν αποζημιώνει τους αγρότες για όλες τις καταστροφές και στο 100%.

Μια σοβαρή καταστροφή που είχαν φέτος πάνω από 70 αγρότες είναι η ξήρανση πολλών δένδρων από επιδρομή ποντικιών στις ρίζες. Το αίτημα των αγροτών για αποζημίωση, επισημαίνει ο Σύλλογος Ζαγοράς, απορρίφθηκε από τον ΕΛΓΑ καθώς βάσει κανονισμού δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη αποζημίωση παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πληρώνουν ασφάλεια.

Στη δεύτερη συγκέντρωση ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρυρράχης, πέρα από το ζήτημα με τα ποντίκια έθεσαν στο τραπέζι το θέμα των κουρεμένων αποζημιώσεων που έλαβαν οι παραγωγοί για τη ζημιά που έπαθαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο στα κάστανα. Οι πενιχρές, όπως υπογραμμίζουν,  αποζημιώσεις είναι οριζόντιες και κάθετες, δηλαδή σε όλη την περιοχή και ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς τα χρήματα ανά στρέμμα είναι τα ίδια και χωρίς δικαίωμα ένστασης για τους αγρότες.

Όπως λένε από τον Σύλλογο, παρά τις αναγγελίες ότι θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις για ζημιές από βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, καύσωνα κλπ., δεν μπήκε ούτε ευρώ στους λογαριασμούς των μηλοπαραγωγών για τις αντίστοιχες ζημιές.

Σχετικά άρθρα
07/06/2023 12:41 μμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.

Αποφάσισαν τα ακόλουθα:

1) Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.

2) Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.

3) Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

4) Ο ΕΛΓΑ προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους - εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.

Τελευταία νέα
06/06/2023 01:18 μμ

Σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στον κάμπο των Ιωαννίνων αλλά και στις πεδιάδες της Άρτας και της Πρέβεζας, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Ήδη οι παραγωγοί της περιοχής υποβάλλουν αναφορές ζημιών προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πιλιαφάς από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ των Ιωαννίνων, «συνεχίζεται η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, καθώς και ανεμοθύελλες, που έπληξαν πολλές περιοχές και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν ζημιές σε σανοδοτικά φυτά, καλαμπόκι και κηπευτικά.

Επίσης βλέπουμε ζημιές σε ακτινιδιές στην Άρτα, που αυτή την εποχή είναι σε προχωρημένο στάδιο η καλλιέργεια.  Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στα αμπέλια της Ζίτσας. Ακόμη θα πρέπει να δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται τα εσπεριδοειδή σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, γιατί από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι ζημιές μόνο μετά το δέσιμο του καρπού».

Στο μεταξύ λόγω των παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που πλήττουν περιοχές της χώρας και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. H επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αντιμέτωποι με σοβαρά αδιέξοδα για το εισόδημά τους βρίσκονται πολλοί παραγωγοί, μέλη Συνεταιρισμών και μη, σε πολλές περιοχές της χώρας. Αιτία οι ζημιές που προκλήθηκαν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αρχές καλοκαιριού από τις ασυνήθιστα συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Οι βροχοπτώσεις αυτές δημιουργούν μια σειρά έντονων προβλημάτων, που πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν τώρα, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος και, παράλληλα, την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων.

Οι ζημιές αυτές ανησυχούν σοβαρά τους παραγωγούς γιατί το κόστος καλλιέργειας στην αρχή της περιόδου ειδικά στα σιτηρά ήταν πολύ αυξημένο, οπότε από τη μείωση της παραγωγής η ζημιά φέτος είναι μεγαλύτερη.

Ενδεικτικά, ανά μεγάλη ομάδα καλλιεργειών αυτή τη στιγμή μας μεταφέρονται από τους Συνεταιρισμούς μέλη μας οι εξής σημαντικές ζημιές:

1. Σιτηρά και άλλα ετήσια σανοδοτικά ή καρποδοτικά φυτά: Από τον Έβρο και μέχρι την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών προσβλήθηκαν από ασθένειες λόγω των βροχοπτώσεων και πλέον σημαντικές εκτάσεις δεν θα μπορούν να συγκομισθούν γιατί πλάγιασαν από το βάρος του νερού. Όμοια, ήδη κοπές, ειδικά μηδικής, ακόμα και σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος δεν θα μπορέσουν να συγκομισθούν γιατί σάπισαν στο έδαφος. Σε όσες από αυτές τις καλλιέργειες καταβάλλονται συνδεμένες ενισχύσεις με βάση και την παραγωγή πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

2. Νέες σπορές και φυτεύσεις σε Βαμβάκι, Αραβόσιτο, βιομηχανική τομάτα, ετήσια κηπευτικά κλπ.: Στις ίδιες παραγωγικές περιοχές οι παραγωγοί, είτε έχουν προβλήματα καταστροφής των πρώτων σπορών σε αυτές τις καλλιέργειες και αναγκάζονται να επανασπείρουν, ή οι μεταφυτεύσεις που έκαναν δεν έχουν επιτυχία και αναγκάζονται ξαναπροβούν στην ίδια διαδικασία. Ειδικά για τις καλλιέργειες, όπως το Βαμβάκι που η ειδική ενίσχυση καταβάλλεται και με βάση την απόδοση θα χρειαστεί προσαρμογή.

3. Δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια: Από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μέχρι την Κρήτη πολλές ζημιές έχουν σημειωθεί στα ροδάκινα και στα βερίκοκα από χαλαζόπτωση και βροχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σοβαρά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια με τις μεγάλες προσβολές από ασθένειες που την πλήττουν, λόγω της παρατεταμένης ασυνήθιστης υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο εισόδημα των αγροτών. Απαιτούν άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και παρακαλούμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, καθώς και τα επείγοντα για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ ενόψει της υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στους αγρότες μέλη μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας είναι αναγκαίο».

31/05/2023 12:49 μμ

Σε συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη (7/6) και ώρα 10 το πρωί, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «διαμαρτυρόμαστε για τη μη κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ που προέκυψαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί για άλλη μια χρονιά να μένουν χωρίς εισόδημα, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και πολύ περισσότερο να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Απαιτούμε:

  • Την κάλυψη των ζημιών σε όσα προϊόντα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α.) υπάρχει απώλεια παραγωγής και την άμεση αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ. 
  • Την πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στον οργανισμό, μέσα μεταφοράς, κάλυψη κόστους μετακίνησης τους ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να τα αναγνωρίζει και να αποζημιώνει το 100% της ζημίας από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

 

31/05/2023 11:09 πμ

«Να ενταχθούν σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς οι καλλιέργειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία», ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από τον ΕΛΓΑ.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, αναφέρεται στις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι γεωργικές παραγωγές στην Πέλλα, εξαιτίας των επίμονων βροχοπτώσεων, των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων αλλά και των παγετών, που σημειώθηκαν μεταξύ 4/3/2023 και 30/03/2023.

Κυρίως αναφέρεται στα πυρηνόκαρπα, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα, που υπέστησαν ζημιές σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση, στα μηλοειδή και τις καλλιέργειες πατάτας. Επίσης κάνει λόγο για καθολικές ζημιές από το χαλάζι, στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης παραθέτει δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού Γιαννιτσών και επισημαίνει ότι οι καθημερινές βροχοπτώσεις σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα (τέλη Μαΐου), καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλλεκτική ζωή των καρπών, που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά (μη εμπορεύσιμα).

Τέλος προσκαλεί τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την Πέλλα και τις πληγείσες περιοχές, ώστε να έχει ιδία άποψη.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή (εδώ)

30/05/2023 01:58 μμ

Αυτοψία στις καλλιέργειες, που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Καρδίτσα πρόκειται να κάνουν άμεσα συνεργεία του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και υποψήφιου Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, θα γίνει αποτίμηση της ζημιάς και θα γίνει προσπάθεια, ώστε να εξευρεθεί λύση για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο νομό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος. «Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα πράξει και τώρα. Το απέδειξε εμπράκτως όταν η Καρδίτσα επλήγη από τον «ΙΑΝΟ» και για πρώτη φορά αποζημίωσε το φυτικό κεφάλαιο στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 80%, όπως προέβλεπε ο Κανονισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Ωστόσο επιφυλακτικοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ζημιές και γνωρίζουν ότι ο Κανονισμός δεν αιτιολογεί αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα αναγγελίες ζημιάς γιατί δεν δικαιολογεί αποζημιώσεις.

Οι βροχές αναγκάζουν επανασπορές στα βαμβάκια και δεν μπορούν να γίνουν κοπές στα τριφύλλια. Επίσης έχει πάει πίσω η καλλιέργεια καλαμποκιού. Γιατί το monitoring το έχουν μόνο για ελέγχους και δεν το χρησιμοποιούν για αποζημιώσεις; Τις ζημιές θα μπορούν να τις δουν, αφού λένε ότι λειτουργεί σωστά.

Με τις επανασπορές στα βαμβάκια θα έχουμε μείωση των αποδόσεων. Για την Καρδίτσα αναφέρει το ΦΕΚ ότι θα πρέπει να παραδίνει ο παραγωγός 306 κιλά ανά στρέμμα για να εισπράξει την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Με τα σημερινά δεδομένα το ανώτερο που μπορεί να φτάσει είναι τα 270 έως τα 300 κιλά. Δηλαδή θα μείνουν εκτός ενίσχυσης οι βαμβακοπαραγωγοί. Τέλη της εβδομάδας θα πάμε στον ΕΛΓΑ της Λάρισας για να δούμε τι θα γίνει με τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω των βροχοπτώσεων και να μπορεί το «υπηρεσιακό» ΥπΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα».

29/05/2023 01:35 μμ

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τις ζημιές από τον παγετό του Απριλίου και τις δυσμενείς καιριμές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, αναφέρονται σε κοινή επιστολή του Δήμου Τρίπολης και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμό Αρκαδίας «η ΕΝΩΣΗ» προς τον ΕΛΓΑ.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι έχουμε γίνει αποδέκτες αντιδράσεων από παραγωγούς της περιοχής μας, σχετικά με ζημιές σε καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι οποίες χρήζουν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.

Οι ζημιές αυτές, πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από τα 650 και πλέον μέλη του Συνεταιρισμού μας, αλλά και από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά, έχουν επιβεβαιωθεί και από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα από τους γεωπόνους τού Συνεταιρισμού και του Δήμου Τρίπολης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ Τρίπολης δεν έχει βγάλει αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό του Απριλίου στις όψιμες ποικιλίες κερασιών αλλά και στις βυσσινιές. Η ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι πράγματι αξιοσημείωτη καθώς σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που έχει εγκαταστήσει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στις Ρίζες Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου 2023 άγγιξε τους - 1,53 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων, καθώς οι κόκκινες ποικιλίες κυρίως αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως

  • τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οδήγησαν τα δέντρα να μην συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών,
  • τον παγετό του Απριλίου και γενικότερα τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, πού περιόρισαν τις πτήσεις των μελισσών και
  • τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας που σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να παρατηρείται απόρριψη των καρπιδίων.

Τέλος, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες που προορίζονταν για κοπή σανού, καθώς δεν μπορούν να γίνουν κοπές, να αποξηραθούν και να αποθηκευτούν τα προϊόντα όπως πρέπει, χωρίς να υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά να μην πάρουν εισόδημα, τη στιγμή που όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του το πρόβλημα αυτό και να μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά».

25/05/2023 11:02 πμ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά από το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υοβολή των φακέλων τους λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της παράτασης την οποία έλαβε έως τις 31 Μαΐου 2023, κατόπιν επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς και αγρότες μέλη μας, θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της παράτασης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου φαίνεται ανέφικτη για τους περισσότερους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των υποβολών τους, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό, η παράταση που ζητούμε θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των πραγματικών δικαιούχων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις υποβολές τους, έχοντας πλήρη εικόνα των αναγκών τους και αιτώντας τις απαραίτητες δαπάνες.

Επιπλέον, με αυτήν την παράταση θα μπορέσουν να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση και οι καλλιεργητές αροτραίων που επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 75/2-4-2023 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι ως άνω καλλιεργητές παρεμποδίζονται, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αργεί να εκδώσει τις βεβαιώσεις σύνδεσης με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στο παραπάνω πρόγραμμα εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε αυτό.

Θα παρακαλούσαμε, κατά τα ανωτέρω, όπως προβείτε στην άμεση τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

22/05/2023 12:54 μμ

Σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη - 17/5/2023) αγροτικές καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής.

Χιλιάδες στρέμματα ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα και ανοικτά κηπευτικά, στις περιοχές που εκδηλώθηκε το καιρικό φαινόμενο, έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ ειδικά σε πολλές περιπτώσεις έχει πληγεί και το φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, από σήμερα Δευτέρα (22 Μαΐου), θα ενισχυθεί το υποκατάστημα Βέροιας του Οργανισμού με εκτάκτους υπαλλήλους γεωπόνους - εκτιμητές.

Μάμιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, υπάρχει έγκριση απο το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) για την κατ´ εξαίρεση - λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα - πρόσληψη εκτός των απαγορεύσεων εξαιτίας των εκλογών.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισημάνσεις ζημιάς από τα στελέχη του Οργανισμού στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν από τις ζημιές λόγω παγετού στα βερίκοκα και θα ακολουθήσουν οι βροχοπτώσεις στα κεράσια (σκασίματα), ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις ζημιών από χαλάζια.

19/05/2023 11:49 πμ

Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είχαμε από την χαλαζόπτωση, της Τετάρτης (17/5), στην περιοχή Τραγανό της Ηλείας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται. 

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, παραγωγός και πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι έπεσε την Τετάρτη και έκανε μεγάλες ζημιές στο καρπούζι και στις πατάτες που σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή αλλά και στα πορτοκάλια που ήταν στο καρπίδιο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να κάνει σωστές εκτιμήσεις για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις».

Χαλάζι στην Ηλεία
Χαλάζι στο Τραγανό Ηλείας

Το πρωί της Πέμπτης (18/5), επόπτες από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας επισκέφθηκαν τα χωράφια στην περιοχή του Τραγανού και έδειξαν να μην δέχονται την ολική ζημιά που έχει υποστεί το καρπούζι, κάτι που έφερε εκνευρισμό και αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η επαναλαμβανόμενη άσχημη συμπεριφορά των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ στρέφεται κατά των αγροτών που έχουν πάθει ζημιά στην παραγωγή τους. Κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και θα πρέπει να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Αν τα καρπούζια χάσουν την πρωιμότητα και βγουν όψιμα θα έχουν μειωμένη τιμή. Ούτε μπορείς να επιβάλλεις στους παραγωγούς να πληρώσουν για να βάλουν αντιχαλαζικά. Με όλα αυτά που κάνουν στον ΕΛΓΑ θα αναγκάσουν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όχι για τις αποζημιώσεις αλλά για αυτές τις συμπεριφορές». 

18/05/2023 01:28 μμ

Σημαντικές ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες είχαμε από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε, την Τετάρτη (17/5), πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «χτυπήθηκαν πολλές περιοχές του κάμπου σε Νάουσα και Βέροια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη αυτή την περίοδο για όλες τις ποικιλίες. Βέβαια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Βέροια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το μισό του κάμπου της Ημαθίας και πολλές περιοχές της Πέλλας χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την μεγάλη βροχόπτωση που ακολούθησε. Πολλά χωριά, όπως Αρχάγγελος, Σκύδρα, ορεινή Αλμωπία, Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή, έχουν σημαντικές ζημιές. Σε πείπου 15 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή σε ροδάκινα και νεκταρίνια και τώρα όλα αυτά είναι μη εμπορεύσιμα. Πολλά βαμβακοχώραφα έχουν πλημμυρίσει και έπαθαν ζημιά. Οι παραγωγοί έκαναν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν. Άμεσα η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ γιατί έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρό χαλάζι έπληξαν την ορεινή Αλμωπία, κυρίως περιοχές σε Αρχάγγελο και Περίκλεια. Ο κ. Γιάννης Τσολάκης, παραγωγός από την Αριδαία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι χτύπησε ταυτόχρονα από δύο πλευρές τον κάμπο της Αλμωπίας, ανατολικά και δυτικά. Οι ζημιές για όλα τα πυρηνόκαρπα που ήταν στην συγκομιδή είναι μεγάλες. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς».

νεκταρίνια ζημιές

Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «χαλάζι χτύπησε τα χωριά Καμποχώρι, Επισκοπή και Λουτρό. Ήταν τόσο μεγάλη η διάρκεια του φαινομένου που ακόμη και την επόμενη ημέρα τα χωράφια ήταν κάτασπρα σαν να είχε χιονίσει. Τα νεκταρίνια ήταν να συγκομιστούν σε 15 ημέρες. Το χαλάζι τα έκανε μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά στα νεκταρίνια είναι ολική 100%. Όμως ζημιά έπαθε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Θα υπάρξει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή». 

18/05/2023 11:48 πμ

Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 Ομάδες Παραγωγών από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτές τις ομάδες, οι 15 έχουν καταθέσει και φάκελο για τη λήψη της επιχορήγησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου του ΤΑΑ: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».

Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 22,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται με ποσοστό 50% από το Υποέργο: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα». Τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά κονδύλια του ΤΑΑ και συγκεκριμένα από τον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων».

Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες. 

Οι επενδύσεις που θα γίνουν αναλύονται ως εξής: 3,7 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις, 19 εκατ. ευρώ για μηχανήματα, 5,9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, 2,4 εκατ. ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό και 0,2 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ αφορά σε κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συνεργατικού σχήματος.

Οι επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στις εξής περιοχές της χώρας:

Στην Κεντρική Μακεδονία (επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στους Νομούς:
Ημαθίας: 2,3 εκατ. ευρώ
Πιερίας: 4,3 εκατ. ευρώ
Θεσσαλονίκης: 4 εκατ. ευρώ
Κιλκίς: 1,5 εκατ. ευρώ
Σερρών: 2,6 εκατ. ευρώ

Στην Στερεά Ελλάδα (επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Βοιωτίας: 2,9 εκατ. ευρώ
Φθιώτιδας: 1,1εκατ. ευρώ

Στην Θεσσαλία (επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Μαγνησίας: 1,2 εκατ. ευρώ
Λάρισας: 8,2 εκατ. ευρώ
Τρικάλων: 1,1 εκατ. ευρώ
Καρδίτσας: 4,1 εκατ. ευρώ

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Δράμας: 1,2 εκατ. ευρώ
Ροδόπης: 6 εκατ. ευρώ

Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ, από άλλους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης και από παραγωγούς σίτου, καλαμποκιού και ρυζιού.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υπ​​οβάλλουν τις προτάσεις του στον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». 

Διευκρινίζεσαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εξουσιοδοτούν -μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου- ένα ΑΦΜ για την κατάθεση της αίτησης στην πλατφόρμα του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ (εδώ).

15/05/2023 11:42 πμ

Πήρε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά τις διαδικασίες επιχορήγησης αποζημιώσεων αγροτών για ζημιές από θεομηνίες. 

Συγκεκριμένα, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του Άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις επιπρόσθετα δικαιολογητικά, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμοποίησης των δικαιούχων», τροποποιείται ως εξής: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών δύνανται να ζητούν την προσκόμιση επιπρόσθετων δικαιολογητικών».

Επίσης η παράγραφος 2 του άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)», τροποποιείται ως εξής: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών των περιπτώσεων α έως και ζ, καθώς και θ της παρ. 1, η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας».

Δηλαδή εκτός του ΟΣΔΕ και της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ θα απαιτηθούν:  
α. Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.
β. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.
γ. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.
δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.
στ. Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.
ζ. Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται
.....
θ. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση στο ΦΕΚ (εδώ)

11/05/2023 04:14 μμ

Νέα μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, την Παρασκευή (12 Μαΐου 2023). Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς - Ελασσόνας - Νέσσωνος και η επιτροπή αγώνα αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Κιλελέρ.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα υπάρξουν δύο μεγάλες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ, αυτοκινήτων και αγροτών, στις 7:30 μ.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη και θα ενωθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες απαιτούν και διεκδικούν: 

1) Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς τριών χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές.  Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος. 

2) Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ δεν υπάρχει το Κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!

3) Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σε δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ. 

4) Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

5) Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα Σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια Σταφύλια (τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας). Επίσης στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια. 

6) Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα Καρύδια και τα Ακτινίδια. 

7) Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα έως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.

8) Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. 
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. Ευρώ, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. 
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. 
Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 

«Καλούμε τους αγρότες να δώσουν βροντερό παρόν στην μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή (12 Μαΐου) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ώρα ευθύνης. Καλούμε εδώ και τώρα τα Κόμματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια να βγάλουν ανακοινώσεις υποστήριξης στα δίκαια αιτήματα μας και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντι μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε», τονίζουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

11/05/2023 12:11 μμ

Ατέλειωτη ουρά και μεγάλος χρόνος αναμονής ταλαιπωρούν τους αγρότες που πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς για τον ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημαρχεία της χώρας.

Αυτό έγινε και την Τετάρτη (10/5), στο δημαρχείο Βέροιας, με τους αγρότες που υπέστησαν ζημίες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και θέλησαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς.

Θυμίζουμε ότι σε κάθε δήμο υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΛΓΑ και αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Νταούκας, διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά αναχρονιστική. Οι αγρότες, μετά τις ζημίες που υπέστησαν στην παραγωγή τους, υποχρεούνται να υποβληθούν στην ταλαιπωρία μιας ατέλειωτης αναμονής ψάχνοντας να βρούνε το δίκιο τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος υποβολής δηλώσεων ζημίας ανάγεται σε άλλες εποχές με ουρές και ταλαιπωρίες. 

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη πιο σύγχονη μέθοδος. Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα μπορούσαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς του ΕΛΓΑ. Στα ΚΥΔ γίνεται η δήλωση ΟΣΔΕ και υπάρχουν ήδη τα στοιχεία από την καταγραφή των αγροτεμαχίων και του ζωικού κεφαλαίου κάθε παραγωγού. Θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει μια «γέφυρα» του ΕΛΓΑ με το gov.gr και να πάρει τα στοιχεία με τις ζημιές από τα ΚΥΔ άμεσα. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της λειτουργίας του κάθε Δημαρχείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ που έγινε την Τετάρτη (10/5) και το βλέπει θετικά η διοίκηση του Οργανισμού. Μάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από φέτος πιλοτικά σε όλη χώρα.

10/05/2023 03:43 μμ

Αν και ακόμα δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ με τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που πήρε ΦΕΚ, καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και οι τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το 2023.

Ειδικότερα στην τροποποιητική απόφαση, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ να εισπράξει την ειδική ασφαλιστική εισφορά αγροτών από τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την πληρωμή της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί οφείλουν να υπογράφουν το έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και το γνήσιο της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή άλλου νόμιμα εξουσιοδοτημένου για το σκοπό αυτό προσώπου να βεβαιώνεται αρμοδίως, σύμφωνα με το νόμο. 

Η είσπραξη πραγματοποιείται κυρίως κατά το χρόνο που πρόκειται να κατατεθούν σε αυτόν οι τυχόν απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, όπως η ενιαία ενίσχυση, η καταβολή ενισχύσεων από καθεστώτα ή παράλληλες δράσεις κ.λ.π. Η πρώτη χρέωση του λογαριασμού θα πραγματοποιείται οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του έτους αναφοράς της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής.

Στα Παραρτήματα της ΚΥΑ αναγράφονται οι Πίνακες με την ασφαλιζόμενη αξία και την ειδική ασφαλιστική εισφορά σε φυτική και ζωική παραγωγή για το έτος 2023.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

10/05/2023 12:27 μμ

Καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν στο Προανθικό Στάδιο από τον «Παγετό Άνοιξη 2021».

Με την σημερινή πληρωμή συμπληρώνεται το 100% της αξίας των αποζημιώσεων σε 960 δικαιούχους παραγωγούς των Υποκαταστημάτων Τρίπολης, Αλεξανδρούπολης και Κοζάνης, ύψους  1.109.398 ευρώ.

Από τον ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η επεξεργασία των ενστάσεων των παραγωγών, οι οποίοι υπάγονται στα Υποκαταστήματα του Οργανισμού Βέροιας και Λάρισας, ώστε στο άμεσο μέλλον να εξοφληθούν και αυτοί.

08/05/2023 04:25 μμ

Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, η Μεικτή Επιτροπή που προβλέπεται από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης, με σκοπό να συζητηθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης μεταξύ των σημείων που αποφασίστηκαν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά ήταν:

Α) Η αιγυπτιακή πλευρά θα φροντίσει να παρέχει τα στοιχεία ενδιαφερομένων πολιτών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, σε αριθμό που θα υπερβαίνει τους 5000, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών.

Β) Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες προτίθεται να ζητήσει εργαζομένους.

Γ) Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνει στις προτάσεις της, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς αγροτικούς τομείς, σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες.

Δ) Η ελληνική εργοδοτική πλευρά οφείλει να ακολουθεί ισοτίμως για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.

Ε) Η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει την αιγυπτιακή για τους επιλεγέντες εργαζόμενους.

ΣΤ) Οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση της βίζας σε 30 ημέρες από την ημέρα της υποβολής των δικαιολογητικών.

Ζ) Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιούν διμερείς διαδικτυακές συσκέψεις μεταξύ των ειδικών για να συζητούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η) Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει στην αιγυπτιακή, το όνομα των Ελλήνων εκπροσώπων, που θα μετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα επιλογής και αξιολόγησης των Αιγυπτίων υποψηφίων εργαζομένων.

Θ) Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία λήψης αιτημάτων από τους υποψήφιους Αιγυπτίους εργαζομένους να είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να μπορούν, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ελληνικές ανάγκες.

Ι) Τη διαχείριση του πίνακα των υποψηφίων προς εργασία Αιγυπτίων πολιτών, θα την έχει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Διευκρινίστηκε δε ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αφορούν μόνο τον τομέα των εργατών γης και της κτηνοτροφίας.

Επίσης η δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης για την έκδοση πενταετούς άδειας εργασίας, θα απαλλάξει τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο, από την υποχρέωση της ετήσιας υποβολής αιτήματος για την είσοδο στη χώρα και την έκδοση της βίζας.

03/05/2023 04:23 μμ

Με την υπογραφή νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζονται οι αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγές του 2021.

Συγκεκριμένα υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Γεωργαντά, η σχετική ΚΥΑ για τις προκαταβολές αποζημιώσεων.

Η ενίσχυση, με τη μορφή προκαταβολής, αφορά την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές: 

α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 

β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 

γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, 

δ) της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Η πληρωμή θα είναι συνολικού ύψους 691.740 ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πληρωμής τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

25/04/2023 03:37 μμ

Αγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη (26/04), στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας στις 10:00 το πρωί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, η κινητοποίηση γίνεται επειδή έμειναν εκτός ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος στους αμυγδαλοπαραγωγούς και τους κερασοπαραγωγούς. Μάλιστα για τα κεράσια ακόμη δεν έχει στείλει το ΥπΑΑΤ αίτημα ενίσχυσης στην ΕΕ.

Επίσης στο καλαμπόκι η περιοχή του Αμυνταίου (που γίνεται καλλιέργεια) βγαίνει εκτός συνδεδεμένης αλλά δεν μας εξηγούν αν αυτό οφείλεται στην ποιότητα των υδάτων ή στην μείωση της ποσότητας.  

Στη μαζική σύσκεψη στην Αγιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 (Απριλίου), όπου συμμετείχαν κερασοπαραγωγοί, αμυγδαλοπαραγωγοί αλλά και πολλοί άλλοι παραγωγοί από πολλά μέρη της Ελλάδας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αφού η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα.
  • Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα σε όλες τις περιοχές.  
  • Να πληρωθεί άμεσα το προανθικό στα μήλα της Φλώρινας.
  • Να πληρωθούν για την απώλεια εισοδήματος όλες οι ποικιλίες βερίκοκων.
  • Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εμπαίζει τους αγρότες. Αρχικά έδωσαν τα 72 €/στρέμμα μόνο σε συνεταιρισμένους και τώρα πάλι με την τακτική που ξέρει η Κυβέρνηση καλά του διαίρει και βασίλευε χώρισε πάλι τους παραγωγούς για την επιδότηση του χαμένου εισοδήματος. Αντί να δώσει τα 72 €/ στρέμμα σε όλους τους αγρότες λόγω του πολέμου, έκοψε τα 70 €/ στρέμμα από την απώλεια εισοδήματος σε αυτούς που είχαν πληρωθεί το ουκρανόμετρο. Καμία σχέση δεν έχει η μία ενίσχυση με την άλλη. Να δοθούν και οι δύο ενισχύσεις σε όλους στο 100%.
  • Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 €/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα. Επίσης να αναθεωρηθούν οι χάρτες για την συνδεδεμένη αραβόσιτου και να μπει η περιοχή του Αμυνταίου μέσα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 

 

24/04/2023 11:11 πμ

Σύσκεψη έγινε, το Σάββατο (22/4), στην Βέροια, μεταξύ των Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών της Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλίας, μετά από κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τις πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας βροχοπτώσεων. 

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.

«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ένα τέταρτο αυτών που δικαιούνται. 

Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «για τα de minimis αρχικά ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις 150 και 135 ευρώ ανά στρέμμα σε μια λίστα συγκεκριμένων ποικιλιών. Στη συνέχεια μας ανέφεραν ότι θα μειωθούν τα ποσά για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες. Τελικά πλήρωσαν λιγότερα ποσά αλλά παρέμειναν εκτός λίστας αποζημιώσεων βασικές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών.

Επίσης δεν αποζημιώθηκαν ποικιλίες που λόγω της βροχόπτωσης σάπισαν στις αποθήκες των συνεταιρισμών.

Όσον αφορά το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών στα φρούτα από τις βροχοπτώσεις τόνισα ότι με υποσχέσεις δεν μπορεί να λυθεί. Όλοι οι συνεταιριστές συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται.

Έχει έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τα de minimis, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.

Η τοποθέτησή μου είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τον ΕΛΓΑ πριν τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητάμε ξανά τα ίδια τα επόμενα τέσσερα χρόνια».  

19/04/2023 04:42 μμ

Μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες, στην περιοχή της Ηλείας, είχαμε τη Δευτέρα του Πάσχα, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης. 

Το χαλάζι, που έπεσε για περίπου 30 λεπτά, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες πατάτας, καρπουζιού, ελιάς και αμπελιών (σταφίδα).  

Για το θέμα των αποζημιώσεων έγιναν αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και συσκέψεις, κινητοποιήθηκαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «η χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια μισής ώρας έπληξε τους δήμους του κάμπου (Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού), καθώς και ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας. Εκατοντάδες στρέμματα ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται σε Δουνέικα, Αγία Μαρίνα, Παλούκι, Δάφνη, Μαραθιά.
Μεγάλες καταστροφές είχαμε στα χαμηλής κάλυψης πρώιμα καρπούζια που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε σε 15 έως 20 ημέρες. 

Ακόμη οι πατάτες της Ηλείας θα ξεκινούσαν την συγκομιδή από τις αρχές τις Μαΐου. Ζημιές έχουμε επίσης στις σταφίδες και στις ελιές, που ήταν στην περίοδο της ανθοφορίας. Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί από την πολιτεία είναι οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ να βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν επιτόπια αυτοψία, να εκτιμήσουν τη ζημιά και να λάβουν ουσιαστικές αποζημιώσεις που να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής».

Ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, παραγωγός καρπουζιού και πατάτας από την Ηλεία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι περιοχές με πρώιμα καρπούζια που τα είχαν ξεσκεπάσει οι παραγωγοί έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Επίσης και οι πρώιμες πατάτες που θα ξεκινούσε η συγκομιδή τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κοστολόγιο είναι υψηλό και ο ΕΛΓΑ δύσκολα θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς. Πληρώνουμε εισφορές και ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις».

Στο μεταξύ οι σταφιδοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν εισπράξει την συνδεδεμένη ενίσχυση, αν και ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς είχε δηλώσει ότι οι συνδεδεμένες φυτικής θα είχαν πληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.

19/04/2023 12:09 μμ

Επιστημονική επιτροπή θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), μετά από αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, συγκαλεί συγκέντρωση όλων των Οργανώσεων των ως άνω περιοχών, που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες επιστημονικών φορέων, καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στη Βέροια, το Σάββατο (22 Απριλίου 2023).

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχε συσταθεί ξανά ειδική επιτροπή για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα.

Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το «συνήθως», που προφανώς δεν σημαίνει «αποκλειστικά», προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση».

13/04/2023 02:44 μμ

«Ντροπή είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε αγρότης μετά την τελική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναγράφονται τα ποσά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν για τις βροχοπτώσεις (de minimis)», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Νάουσας. 

Και προσθέτει: «Προφανώς υποτιμούν την νοημοσύνη μας σαν αγρότες και ίσως μας θεωρούν πνευματικά κατώτερους και νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελούν με τα διάφορα τερτίπια και μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται προκειμένου να δείξουν ότι είναι κοντά στον αγρότη και τον βοηθούν. Κάθε άλλο παρά αυτό το συμπέρασμα όμως βγαίνει μετά από τις ανακοινώσεις που έκαναν. 

Για να γίνουμε πιο σαφείς, τον Ιανουάριο του 2023 ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις σε ποικιλίες με 50% ζημία 150 € ανά στρέμμα και σε ποικιλίες με 40% ζημία, 135 € ανά στρέμμα. Μετά από οχλήσεις, ότι λείπουν παρά πολλές βασικές ποικιλίες που υπέστησαν ζημία από τις βροχοπτώσεις, μας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν και οι ποικιλίες που είχαν ζημία 30% με το ποσό των 80 € ανά στρέμμα, για να μπουν όλες. 

Στην τελευταία του ανακοίνωση μιλάει για 80 € το στρέμμα, αλλά μόνο στις ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά από 40% και πάνω. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξαπατήσει τους μη συνεταιρισμένους αγρότες, τους δίνει 70 € το στρέμμα και με το ποσό αυτό συμπληρώνουν τα 150 € το στρέμμα συνολικά. Έτσι κι αλλιώς όμως τα 150 € το στρέμμα θα τα έπαιρναν μόνο από το de minimis των βροχοπτώσεων με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού. Με αυτό τον τρόπο όμως τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των 70 € το στρέμμα, έξω από τις βροχοπτώσεις. 

Στην ουσία ο παραγωγός θα πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε με τα 150 € των βροχοπτώσεων αφαιρώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει τα προαναφερόμενα 70 € το στρέμμα λογω κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία. 

Από την άλλη πλευρά, τους παραγωγούς που υπέστησαν πραγματική ζημιά από τις βροχοπτώσεις, τους δίνει το εξευτελιστικό ποσό των 80 € ανά στρέμμα. 

Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και ντροπή, πείτε μας πώς μπορούμε να το ονομάσουμε; Προσπαθεί με το διαίρει και βασίλευε να δημιουργήσει αγρότες δυο ταχυτήτων γιατί αποκλείει κάποιους αγρότες από τα εθνικά κονδύλια και τους ξεχωρίζει σε σχέση με κάποιους άλλους. 

Επίσης εάν ήθελε να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους αγρότες θα έπρεπε τα 70 € το στρέμμα να τα δώσει και στα κεράσια και στα δαμάσκηνα και στα μήλα και στα ακτινίδια και στα επιτραπέζια σταφύλια και λοιπά, όπως ακριβώς έκανε και με τους συνεταιριζόμενους. 

Θεωρούμε ότι αυτή η κοροϊδία, δεν θα μείνει μόνο στα γραπτά και στα λόγια αλλά θα έχει και συνέχεια».