Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024 ήταν η προθεσμία καταβολής από τους αγρότες της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ του έτους 2023.
Κανείς δεν γνωρίζει αν έχει δοθεί παράταση.
Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.
Να δώσει άμεσα παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Σε δήλωσή του συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης τονίζει πως «η οικονομική κατάσταση των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας είναι τουλάχιστον οικτρή.
Χωρίς καλλιέργειες, χωρίς παραγωγή, με τον εξοπλισμό αρκετοί κάτω από το νερό, χωρίς ακόμη η κυβέρνηση να τους έχει δώσει τα αυτονόητα, τα υπεσχεθέντα για να τους στηρίξει.
Το ελάχιστο λοιπόν που οφείλει να κάνει μία πολιτεία που σέβεται και αφουγκράζεται τον πολίτη, είναι να δοθεί παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ.
Δεν είναι δυνατό από τη μία να απαιτείς από εξαθλιωμένους αγρότες να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος, όταν εσύ, το ίδιο το κράτος, δεν είσαι συνεπής απέναντί τους και τους οφείλεις ακόμη την οριστική εξόφληση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του «Daniel».
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ αποτελούμενα από Γεωπόνους υπαλλήλους του Οργανισμού έχουν κινητοποιηθεί, από σήμερα Δευτέρα (9/9) το πρωί και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές από τις σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, στη Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε άλλες περιοχές, στις οποίες επίσης εκδηλώθηκαν αντίστοιχες χαλαζοπτώσεις, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Φθιώτιδα, που επλήγησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικότερα:
i. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Λάρισας επισκέφθηκαν σήμερα τις πληγείσες περιοχές στους Δήμους Ελασσόνας και Κιλελέρ,όπου καταγράφονται ζημίες ολοκληρωτικού χαρακτήρα σε αμπέλια, καρύδια, δενδρώδεις καλλιέργειες, καπνά κλπ και του Δήμου Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας με ζημίες στο βαμβάκι, την μηδική κτλ. Τέλος, ακολουθούν οι επισημάνσεις στο Δήμο Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων.
ii. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Κοζάνης επισκέφθηκε τις περιοχές του Δήμου Βελβενδού, όπου διαπιστώθηκαν καταστροφές στις καλλιέργειες μήλων, ροδακίνων, νεκταρινίων, λωτών και αμπελιών και στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ίμερα ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες.
iii. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Αγρινίου κινείται στην ευρύτερη περιοχή της αρμοδιότητός του και καταγράφονται ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες.
iv. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Τρίπολης καταγράφει ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες στις περιοχή της Π.Ε Λακωνίας και Μεσσηνίας.
v. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Λαμίας επισημαίνει ζημίες στην ευρύτερη περιοχή της αρμοδιότητός του σε ελαιοκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Δυτική Μεσόγειο, προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.
Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9/24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9/24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
2. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.
3. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
4. Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Δεν έχει χρήματα ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις
Δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους γεωργούς.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ».
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο)
Κοιν: Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών
Θέμα: Ένταξη της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αμφίπολης λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της περιοχής οι εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, αφού πολλοί αγρότες-δημότες μας, αναζητούν καλλιέργειες πέραν από τις συνηθισμένες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην και ταυτόχρονα να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μία από αυτές είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία των παραγωγών αλλά και του τόπου μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μία ανάσα αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, ήταν καταστροφική για την καλλιέργεια της λεβάντας, αφού η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια και να συγκομίσουν, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο. Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λόγο της κλιματικής κρίσης δεν έχει εκσυχρονιστεί και δεν καλύπτει την παρατεταμένη ξηρασία λειτουργώντας εις βάρος των αγροτών, για το λόγο αυτό:
Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και με αίσθημα ευθύνης αλλά και χρέους προς τους δημότες, ζητώ άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες του Δήμου Αμφίπολης να παραμείνουν στα χωριά, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια όπως τους αρμόζει.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΣΤΑΛΗΣ
Ο ΕΛΓΑ - με την απόφαση 93/07-08-2024 του Δ.Σ. - ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης σχεδίου διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, από 26 Αυγούστου και για 22 ημέρες από την ανάρτησή της, για την επιλογή αναδόχου, για:
Τη Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα-Πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Τη Μίσθωση Μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Την προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Την Προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.
Το σχέδιο της διακήρυξης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στη διαδικτυακή Πύλη του ΕΣΗΔΗΣ και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ (εδώ).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.
Θυμίζουμε ότι το αμφιλεγόμενο έργο - ως προς τα αποτελέσματα - καλύπτει τις εξής περιοχές:
1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.
2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα
3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.
Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη με το δικαίωμα προαίρεσης ενός (1) ακόμη έτους.
Θυμίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ, που διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, δεν έχει κανένα εκπρόσωπο από αγροτών στο Δ.Σ. το οποίο θα αποφασίσει για τέτοιου είδους συμβάσεις με ιδιώτες - εργολάβους (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ). Τόσο πολύ υπολογίζει τους αγρότες η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.
Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.
Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.
Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.
Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.
Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ, προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει ο υπουργός κ. Τσιάρας, μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέραν της προκαταβολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην Λάρισα περίπου το 45% των πορισμάτων ζημιάς δεν έχει προχωρήσει.
Το τοπίο πάντως παραμένει θολό για το αν θα έχουν προλάβουν μέσα σε ένα μήνα να κάνουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους ή αν θα γίνει κάποιο είδος συμψηφισμού των αποζημιώσεων.
Πάντως ο υπουργός ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε δηλώσει ότι όσον αφορά τα 120.000 στρέμματα στην Κάρλα, η οικονομική εξόφληση θα γίνει με βάση τους χάρτες του Αυγούστου.
Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Συνάντηση στην Αγιά
Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καλούν τους αγρότες του Δήμου σε σύσκεψη, την Πέμπτη (29 Αυγούστου) και ώρα 9 το βράδυ, στην ταβέρνα του Ν. ΧΑΤΖΑΚΟΥ στην Αγιά.
Το θέμα της σύσκεψης είναι η καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές στην παραγωγή λόγω του Daniel.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα καθοριστεί η μορφή της κινητοποίησης, στην γιορτή Μήλου, γιατί η Αγιά πρέπει να αποζημιωθεί για τον Daniel.
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΑΑΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν την στάση τους άμεσα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα νικήσουμε», τονίζουν.
Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ανέμους έπληξε, την περασμένη Τρίτη (20 Αυγούστου), σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Κοζάνης.
Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τον κόπο τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ έχουν κάνει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ σιωπά το ΥπΑΑΤ μιλάει αόριστα ότι θα βοηθήσει αλλά δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των παραγωγών.
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ζημιές από την χαλαζόπτωση αποζημιώνονται αλλά οι ζημιές από την βροχόπτωση δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Το έργο με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις το έχουμε δει και στο παρελθόν με τις επιτροπές και τον ΕΛΓΑ. Ο Κανονισμός Ασφάλισης δεν έχει αλλάξει παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που κάνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ. Τα στοιχεία της κακοκαιρίας έδειξαν ότι μέσα σε μισή ώρα έπεσαν 40 χιλιοστά νερού. Μέσα σε μια ημέρα έχασα μια ολόκληρη ποικιλία. Μιλάμε για μεγάλες ζημιές που μας βρήκαν μέσα στην συγκομιδή».
Από τη χαλαζόπτωση και την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στο Δήμο Νάουσας, και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι, Στενήμαχο, Κοπανό, Μονόσπιτα, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες με (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα κά), που βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, ή μια ανάσα πριν από αυτή. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν το 100%. Η χαλαζόπτωση αυτή ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενη που είχε σημειωθεί αρχές Ιουνίου (τοπική Κοινότητα Ροδοχωρίου προξενώντας ζημιές σε κεράσια και μήλα), ενώ οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αναγγελία ζημιάς στο Δήμο Νάουσας, να στελεχωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, μέσα μετακίνησης κ.ά., ώστε να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις.
Την Παρασκευή (23/8) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισκέφθηκε περιοχές της Ημαθίας που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση. Συγκεκριμένα πήγε στο Λουτρό και στην Κουλούρα Ημαθίας και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων», όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς για τις συνέπειες των φαινομένων στις καλλιέργειες ροδάκινων, μήλων αλλά και άλλων δενδροκαλλιεργειών.
Ζημιές και στην Λάρισα
«Μετά και τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση περυσινές καταστροφές από τον Daniel και τον Elias, οι έντονες καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο αποτελούν πραγματικό φόβο για τους αγρότες, που εύλογα αναμένουν από την πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για την έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών και την πραγματοποίηση γρήγορων και δίκαιων αποζημιώσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για τις ζημιές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες του νόμου τα πρόσφατα μπουρίνια.
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η καιρική αστάθεια στο τέλος του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται ελέω της κλιματικής κρίσης και επιφέρει ζημιές σε υποδομές και την πρωτογενή παραγωγή.
Θύματα των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και οι αγρότες του νομού Λάρισας, που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται είτε από τους ισχυρούς ανέμους, είτε από την ισχυρή βροχόπτωση, είτε από το χαλάζι.
Πιο συγκεκριμένα, στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου, στη Μεσοράχη του δήμου Κιλελέρ, στην Τερψιθέα του δήμου Λάρισας, στα Βρυσιά και το Ναρθάκι του δήμου Φαρσάλων, άλλα και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτά, έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, λαχανοκομικές και δενδρώδεις καλλιέργειες, προκαλώντας απόγνωση στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι σύντομα ανέμεναν να συγκομίσουν την παραγωγή τους.
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν στο «παρά πέντε» της συγκομιδής οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου.
Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Λιακούλη, για τις νέες καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Από την απόλυτη λειψυδρία των τελευταίων μηνών οι Λαρισαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εχθές, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της ξαφνικής κακοκαιρίας που χτύπησε τον πολύπαθο νομό μας.
Πολλές περιοχές του δήμου Κιλελέρ, στο Ελευθεραί, στην Τερψιθέα, Βρυσιά Φαρσάλων και αλλού, ντύθηκαν στα λευκά από την εκτεταμένη χαλαζόπτωση και για τους Ανθρώπους της γης, που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται ξανά, η απόγνωση είναι πλέον φανερή.
Ό,τι δεν πνίγηκε πέρυσι εξαιτίας των Daniel και Elias, μαράζωσε από την έλλειψη νερού ολόκληρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ό,τι γλίτωσε και από αυτή τη δοκιμασία χτυπήθηκε από το χαλάζι.
Παρά το «γαϊτανάκι» των θεομηνιών και των αλλοπρόσαλλων καταστροφικών καιρικών φαινομένων, αυτό που παραμένει «σταθερό», ωστόσο, είναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ κυβέρνησης για όλα αυτά: ακατάσχετη λογοδιάρροια, λεονταρισμοί και δηλώσεις που μένουν πάντα δηλώσεις!
Μια κυβέρνηση που on camera –μετά τις καταστροφές ή τις ασθένειες, όπως η πρόσφατη πανώλη- όλο «υπόσχεται» δίκαιες αποζημιώσεις και ουσιαστική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων και μόλις οι κάμερες φύγουν, ξεχνάει και την ύπαρξή τους.
Μια κυβέρνηση που στα τρία χρόνια της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής ζωοτροφών, λιπασμάτων, φαρμάκων, πετρελαίου, ρεύματος, με «ψίχουλα» και «ασπιρίνες» προσπάθησε να πείσει ότι «στηρίζει» τον πρωτογενή τομέα, μη πείθοντας ωστόσο κανένα άλλον εκτός από τον φιλάρεσκο και αυτοαναφορικό εαυτό της.
Μια κυβέρνηση που στα πάνω από πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ακόμη «διαβουλεύεται», χωρίς ποτέ να ολοκληρώνει την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης.
Μια κυβέρνηση που δεν καταδέχτηκε πρόσφατα ούτε καν να συμμετέχει ένας εκπρόσωπός της ή ένας βουλευτής της, στην σοβαρότατη συζήτηση για το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας.
Στα Βρυσιά Φαρσάλων που προ ημερών επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές περί τα 4.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας βρέθηκε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Μαζί με πληγέντες παραγωγούς, ο κ. Κόκκαλης πραγματοποίησε αυτοψία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Ήρθα στα Βρυσιά για να έχω άμεση εικόνα του προβλήματος που προκάλεσε η νέα χαλαζόπτωση. Η καταστροφή είναι μεγάλη και σε βαθμό, αλλά και σε έκταση. Και έρχεται σε μία περίοδο που τα φαινόμενα είναι αλλεπάλληλα.
Ζητάμε για μία ακόμη φορά από το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις, αλλά και οι αποζημιώσεις να δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα γιατί αυτοί οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει να στηριχθούν για να μείνουν στη γη τους και να καλλιεργήσουν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, οφείλει επίσης να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και όχι να έχει σε εκκρεμότητα σχεδόν τα μισά από τα όσα είχε ανακοινώσει πέρυσι με τον Daniel.
Επίσης, έχω γίνει κουραστικός να τονίζω πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα».
Τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις, που είχε την Πέμπτη (1/8), με εκπροσώπους των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Καρδίτσας.
Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέρα της προκαταβολής.
Η Καρδίτσα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει κλείσει τον κύκλο των αποζημιώσεων και υπάρχουν πολύ μικρές εκκρεμότητες σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε μετά την συνάντηση ότι στη Λάρισα στο 38% των αγροτών δεν έχουν δοθεί τα χρήματα των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη συνολικά για τις καθυστερήσεις. Πρέπει να βρουν τρόπο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός μας ανέφερε ότι τα πορίσματα του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η επόμενη πληρωμη αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αναφέραμε στον υπουργό ότι υπήρξαν αδικίες στις αποζημιώσεις αλλά εκείνος δεν δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις.
Μάλιστα του είπαμε για την μεγάλη αδικία με τους αγρότες με ζημιά στο 100% κυρίως στον Παλαμά και σε άλλα χωράφια που πήραν εξοφλητική αποζημίωση μόλις 4 ευρώ στο βαμβάκι, επειδή επέλεξαν το -20% στην ασφαλιστική κάλυψη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν επέτρεψε να χορηγηθεί ένα πρόσθετο ποσό αποζημίωσης σε όσους είχαν πάθει 100% ζημιά και δεν είχαν επιλέξει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη (είχαμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο).
Ακόμη του αναφέραμε ότι την περίοδο μετά τις πλημμύρες ήταν ανοιχτό το ΟΣΔΕ. Ωστόσο εκείνο το χρονικό διάστημα οι αγρότες δεν μπορούσαν να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ (που θα τους έδινε μεγαλύτερη αποζημίωση), γιατί ο κόσμος βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με συσσίτια, κατεστραμμένα σπίτια και χωρίς σπίτια. Αν ήθελε θα μπορούσε να στηρίξει τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή γιατί τα κονδύλια που απαιτούνται δεν είναι μεγάλα. Θέληση δεν υπάρχει.
Επίσης ο κ. Τσιάρας μας είπε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν οι μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων στην Καρδίτσα».
Αφού στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ δεν υπάρχουν εκπρόσωποι (όχι ένας αλλά περισσότεροι) των αγροτών και των κτηνοτρόφων τότε όποτε θέλει μπορεί να αποφασίζει για αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Δηλαδή αποφασίζουμε χωρίς να σας ρωτάμε και εσείς πάτε στο ταμείο για την πληρωμή.
Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί - που πληρώνουν κάθε χρόνο εισφορές - περιμένουν πάνω από χρόνο να πληρωθούν τις αποζημιώσεις (κάποτε η ΝΔ μίλαγε για αποζημιώσεις σε 3 μήνες από την συγκομιδή αλλά σήμερα τα ξέχασε αυτά).
Ασχολούμαστε εδώ και τόσες ημέρες με την πανώλη και ακόμη δεν βγήκε ο ΕΛΓΑ να πει αν θα την αποζημιώσει και τι ποσό θα καταβληθεί, όμως από την άλλη έχει πληρώσει ο κτηνοτρόφος την εισφορά του στον Οργανισμό.
Αλλά και με την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς δεν βγάζει κάποια απόφαση.
Όσο για την αλλαγή του Ασφαλιστικού Κανονισμού έχει καταντήσει ανέκδοτο μετά από τόσα χρόνια αναμονής.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σχεδόν για όλες τις καλλιέργειες και τις εκτροφές για το 2024. Μόνο για τα μηλοειδή, τα ακτινίδια και τα ακρόδρυα μειώθηκαν σε σχέση με το 2023.
Επίσης έχουμε ζημιές στην Ημαθία από χαλαζόπτωση που είχαμε τον Μάιο του 2023 και ακόμη μετά από 16 μήνες δεν έχουμε αποζημιωθεί.
Αυξήσεις στις εισφορές ξέρουν να κάνουν και να εισπράττουν τα χρήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά αποζημιώσεις καθυστερούν να πληρώσουν».
Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» αναφέρει τα εξής:
«Καταγγέλλουμε την απόφαση που συνυπογράφουν το ΔΣ του ΕΛΓΑ και οι Υφυπουργοί οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία επιβάλει ακόμη ένα χαράτσι τις πλάτες μας, αυξάνοντας τα ήδη τσουχτερά ποσά που πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε σε μια περίοδο που η παραγωγή μας παραδίδεται σε εμπόρους βιομηχάνους μεταποιητές, σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής με ανοιχτές τιμές, με την κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.
Αποτελεί πρόκληση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, την ώρα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στους πληγέντες παραγωγούς το σύνολο των αποζημιώσεων για ζημιές του 2023, παρά τα παχιά λόγια υπουργών της Κυβέρνησης και του ΔΣ του ΕΛΓΑ, για έγκαιρες αποζημιώσεις, εκσυγχρονισμό του οργανισμού κά.
Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως όταν πρόκειται για μέτρα είσπραξης η Κυβέρνηση έχει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις με φαστ-τρακ διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται για αποζημιώσεις αυτές να καταβάλλονται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους 16 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις και στην περιοχή μας.
Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για τις φετινές ζημιές γίνονται με ρυθμούς χελώνας, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, μέσα μετακίνησης κτλ.
Περιμέναμε να πάρουμε από την κυβέρνηση απαντήσεις πάνω στα προβλήματα που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Θα αποζημιώσει τελικά την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες;
Την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς;
Για το «θερμικό σοκ» σε διάφορες καλλιέργειες που προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των προϊόντων μας θα υπάρξει αποζημίωση;
Ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορα έντομα, όπως η μύγα Μεσογείου ή από τα σμήνη των ακρίδων (που παρά τις προσπάθειες των παραγωγών για την αντιμετώπιση τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή), θα υπάρξει κάλυψη;
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση για την αύξηση στα ασφάλιστρα παραγωγής, και να εντάξει τα παραπάνω στα ζημιογόνα αίτια, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των παραγωγών.
«Χρήμα με τη σέσουλα» μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους, ένα μέρος μπορεί να δωθεί για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, για τον πρωτογενή τομέα που ήταν - θυμίζουμε - στις προτεραιότητες της κυβέρνησης προεκλογικά.
Η κυβέρνηση να αφήσει τα περί «κλιματικής αλλαγής» και «ακραίων καιρικών φαινομένων» (αναφορές οι οποίες έχουν γίνει το φάρμακο δια πάσα νόσο) και να δώσει λύση στα προβλήματα μας.
Θέλουμε ΕΛΓΑ που να είναι δημόσιος φορέας, να αναγνωρίσει τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες, σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, έγκαιρα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».
Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Αυτό τονίζει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες.
Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
«H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της (21.5.2024), προς τον Πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα επισημάνει, με βάση τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους Συνεταιρισμούς μέλη της και τους αγρότες, που είχαν υποστεί τις ζημιές στη Θεσσαλία, ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και θα καθυστερούσαν κι άλλο.
Παρά την τεκμηριωμένη επισήμανση υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς προς τους αγρότες και τον Πρωθυπουργό ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2024. Βάσει αυτής της δέσμευσης του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, όντας στα τέλη Ιουλίου σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.
Σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Προέδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από 25-30 Ιουλίου, όπου μετέφεραν τους έντονους προβληματισμούς των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά και από τις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ, την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Αθανάσιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ιωάννης Κράββαρης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», όπου αναγνωρίσθηκαν μετά την ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τα κάτωθι σημεία:
1) Η καθυστέρηση πέραν των άλλων οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της μεθοδολογίας εκτίμησης και σύνταξης των πρακτικών. Αυτό θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο που δεν φαίνεται να είναι άμεσος ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού.
2) Να βοηθηθεί και να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα πορίσματα, που εκκρεμούν, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές.
3) Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρόπο ολοκλήρωσης των πορισμάτων, ώστε να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2023, πριν από τις άλλες καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel.
Από τη διεξοδική συζήτηση όμως που έγινε, προέκυψε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.
Η ΕΘΕΑΣ, με βάση τα ανωτέρω θέματα, τα οποία - φυσικά - έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καταθέτει μία σειρά προτάσεων, προκειμένου να «εκτονωθεί» η δυσμενής κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου βεληνεκούς προβλήματα σε περιπτώσεις καταγραφής ζημιών. Πιο συγκεκριμένα:
1. Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιορισθούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Άλλωστε αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις. Με βάση τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα με τα οποία πληρωθήκαν ζημιές στις 25 Ιουλίου και τη συνεκτίμηση των παραπάνω διαθέσιμων πληροφοριών και μέσων μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή και των υπολοίπων παραγωγών και όχι να αφεθεί για τέλη Οκτωβρίου, όπως διαφαίνεται με την εφαρμοζόμενη διαδικασία.
2. Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν και οι ζημιές στη ζωική παραγωγή.
3. Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική με βάση τις δυνατότητες, που πλέον δίνει η ψηφιακή τεχνολογία.
Η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τόσο για το επείγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, όσο και για την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ζημιών και των αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης».
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.
Χτες Τρίτη (30/7) οι αγρότες της Καρδίτσας, αγανακτισμένοι από τις αποζημιώσεις και εμπαιγμό που αφορούσαν τις μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, έβγαλαν δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Ε65, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει χωρίς αγώνα επιβίωσης.
Όπως υποστηρίζουν (και γράψαμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) πολλοί αγρότες για το βαμβάκι έλαβαν εξόφληση της τάξεως των μόλις 4 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι πήραν μικροποσά 40 και 70 ευρώ. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εξαπάτηση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε για συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι στα 210 ευρώ/στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα (η προκαταβολή προ 11 μηνών ήταν στα 140 ευρώ) και τελικά τα συνολικά ποσά διαμορφώθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής για την πλειοψηφία των παραγωγών από 144 έως 180 ευρώ/στρέμμα.
Επίσης συγκέντρωση έγινε στη Ζαγορά, από φορείς των αγροτών του Πηλίου, παραγωγοί κυρίως μήλων αλλά και καστάνων-καρυδιών που διαμαρτύρονται για ανισοκατανομή στην εξόφληση αποζημιώσεων αλλά και χαμηλό συνολικό ύψος των ποσών. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών της περιοχής. Οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη πορεία στη πόλη του Βόλου, σήμερα Τετάρτη (31/7/2024) που θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου οι αγρότες σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν μέχρι να τους συναντήσει ο Υπουργός ΑΑΤ.
Και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με τους αγρότες του νομού να αποφασίζουν να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη (1/8), στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου και στα Φάρσαλα και να παραμείνουν εκεί περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στο ΥπΑΑΤ.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ο ΕΛΓΑ θα ολοκληρώσει τα πορίσματα, δηλώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Όπως υποστήριξε «δεν ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των αποζημιώσεων σε δημοτικά διαμερίσματα και καλλιέργειες, καθώς όπως αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, κυρίως στη Λάρισα, ενημέρωση για το πότε θα είναι έτοιμα όλα τα πορίσματα, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός πληρωμών».
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση που αναφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ σε όλα τα προϊόντα για το 2024.
Η απόφαση αναφέρει την ασφαλιζόμενη αξία και ειδική εισφορά ανά είδος σε όλη την χώρα για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
Στις περισσότερες καλλιέργειες της χώρας τα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ για το 2024 είναι αυξημένα, σύμφωνα με τους νέους πίνακες που προβλέπει σχετική ΚΥΑ.
Εξαιρέσεις στις αυξήσεις με βάση μία πρώτη εκτίμηση για τις κύριες καλλιέργειες της χώρας είναι τα μηλοειδή, τα ακτινίδια και τα ακρόδρυα που παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τις εισφορές του 2023.
Στο Παράρτημα ΙΙΙ της απόφασης αναφέρει την μέση παραγωγή, μέση τιμή, ασφαλιζόμενη αξία και ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά κατηγορία προϊόντος φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Επίσης η απόφαση αναφέρει ότι το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ καταβάλλεται ή εισπράττεται, μέχρι την 31η Μαρτίου, του επόμενου έτους αναφοράς της ΔΚΕ και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ημερομηνία της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.
Δείτε όλη την απόφαση (εδώ)
Σε αναταραχή βρίσκονται οι αγρότες με τα χρήματα της εξόφλησης αποζημιώσεων των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Ήδη ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν αγροτικές συγκεντρώσεις.
Αναμένεται ένα «καυτό καλοκαίρι» γιατί οι παραγωγοί δεν βλέπουν το χρώμα του χρήματος παρά τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ.
Γενικότερα υπήρξε ένα μπάχαλο με τις αποζημιώσεις που σίγουρα δεν ήταν ad hoc. Δεν είδαν το κάτι παραπάνω στα ποσά που υποσχόταν ο υπουργός. Αντίθετα είδαν «τσεκούρι» των ποσών ή ακόμη και καθόλου πληρωμή (π.χ. δενδρώδεις). Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση το σύνολο των παραγωγών, όπως υποσχόταν το ΥπΑΑΤ. Όσοι βρέθηκαν με +20% ασφάλιστρο είδαν αυξημένα ποσά (θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από ΕΛΓΑ για αυτές τις εισφορές και πότε έγιναν). Αντίθετα όσοι ήταν στο -20% είδαν πολύ μειωμένα ποσά αποζημίωσης (ουσιαστικά εξόφληση λίγων ευρώ). Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε φαινόμενα γειτονικά χωράφια στο ίδιο χωριό να έχουν διαφορετικές αποζημιώσεις και να μην γνωρίζουν οι αγρότες γιατί έγινε αυτό (αφού η ζημιά από την θεομηνία ήταν ίδια).
Πλατύκαμπος
Το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει, σήμερα Δευτέρα (29/7) στις 9 το βράδυ, στην σύσκεψη στον συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να μιλούν για πληρωμές - κοροϊδία από πλευράς ΕΛΓΑ, τονίζοντας πως ολόκληρες περιοχές της Λάρισας παραμένουν εκτός αποζημιώσεων και διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, σχεδιάζοντας τις επόμενες δράσεις, που δεν αποκλείεται να τους οδηγήσουν για μια ακόμη φορά στους δρόμους ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.
Ζαγορά
Στο ίδιο πνεύμα γίνεται συγκέντρωση, σήμερα Δευτέρα (29 Ιουλίου), στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, στην Ζαγορά, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας για τις χαμηλές αποζημιώσεις. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «για την μη σωστή πληρωμή των αποζημιώσεων από την πυρκαγιά και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας το 2023, καλούμε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού μας να συμμετέχουν μαζικά!».
Καρδίτσα
Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65 βγάζουν οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας, την Τρίτη (30 Ιουλίου) και ώρα 9 το πρωί, όπως αποαφάσισαν από κοινού στη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά. Η απόφαση έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως τα αδιευκρίνιστα ποσά των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα και το υψηλό κόστος, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, κι ενώ επικρατεί ευλόγως μια γενικευμένη ανησυχία.
Υπόσχεση ΥπΑΑΤ για δεύτερο πακέτο αποζημιώσεων
«Έθεσα στον νέο υπουργό τα μείζονα αγροτικά θέματα του νομού και πρωτίστως το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές πλημμύρες του Daniel. Οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων σε σχέση με τις εξαγγελίες, αλλά και το γεγονός ότι έμειναν απλήρωτοι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως και οι κτηνοτρόφοι, έχει προκαλέσει δυσφορία στους δικαιούχους. Γι αυτό και ζήτησα η επόμενη πληρωμή από τον ΕΛΓΑ να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εξοφλώντας πρώτα αυτούς που δεν πληρώθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό για την ειλικρινή συζήτηση και τη βούληση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που βρήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο κυβερνητικός βουλευτής, αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες στις πληρωμές που έγιναν στα παρακάρλια για τις περιπτώσεις με λάθη, τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του εξαγγελθέντος δεύτερου προγράμματος για τα χωράφια στον νομό που δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι γίνεται καταγραφή με αντικειμενική εκτίμηση (δορυφόρο) των αγροτεμαχίων που μετά τον Daniel δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, προκειμένου να προγραμματιστεί ο τρόπος αποζημίωσής τους. Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση υλοποίησης της εξαγγελίας του «δεύτερου προγράμματος», που η απελθούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε λησμονήσει.
Πιστώθηκαν, την Πέμπτη (25/7), τα 70 εκατ. ευρώ, στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, τα χρήματα της εξόφλησης αποζημιώσεων των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν.
Υπάρχουν πολλά τηλέφωνα στον ΑγροΤύπο που καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις που είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται είναι μειωμένες ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός που δεν πληρώθηκε. Το ΥπΑΑΤ φαίνεται ότι δεν τόλμησε να ζητήσει το κάτι παραπάνω για την αποζημίωση των ζημιών από τις θεομηνίες.
Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση σε ολόκληρη την Θεσσαλία, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα άλλα άκουγαν και τελικά άλλα είδαν.
Αρχικά δεν πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι. Επίσης δεν είδαν αποζημιώσεις οι δενδρώδεις καλλιέργειες στην Λάρισα (Αγιά, Κιλελέρ, Τύρναβο).
Όσοι δήλωναν βιομηχανική ντομάτα δεν πληρώθηκαν. Το ίδιο όμως έγινε και για όσους δήλωναν συγκαλλιέργεια με βιομηχανική ντομάτα (π.χ. βαμβάκι και ντομάτα ή καλαμπόκι και ντομάτα). Σε περίπου δέκα ημέρες ξεκινά η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας και οι παραγωγοί μπαίνουν στα χωράφια χωρίς να έχουν χρήματα.
Κάτι που ξεπερνά την λογική είναι γιατί να χρειάζεται πόρισμα ζημιάς σε ζώνες καλλιέργειας που έμειναν κάτω από τα νερά για διάστημα έξι μηνών.
Αυτή την στιγμή πολλοί παραγωγοί και ολόκληρα χωριά της Θεσσαλίας έχουν μεγάλο πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας. Αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ.
Πολλοί παραγωγοί έχουν πιστωτές που περίμεναν την πληρωμή για να εισπράξουν τα χρήματά τους. Τελικά δεν θα πληρωθούν και σφραγίζονται επιταγές. Οι πιστώσεις για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας έλαβαν τέλος.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε «αποκατάσταση» των καλλιεργειών που επλήγησαν από τις θεομηνίες, δηλαδή να πληρώσει τώρα και όταν βγουν τα πορίσματα ζημιάς να γινόταν συμψηφισμός (όταν θέλει το κράτος βρίσκει τρόπο να πάρει πίσω χρήματα).
Παραγωγός από την Καρδίτσα με βαμβάκι 79 στρ. τριφύλλια 9 στρ. και καλαμπόκι 10 στρ. είδε στον λογαριασμό του εξόφληση 1.200 ευρώ.
Επειδή στον ΙΑΝΟ πλήρωσαν το 100% της ζημιάς πολλοί παραγωγοί δήλωσαν στον ΕΛΓΑ μειωμένη ασφάλιση (-20%) και σε αυτούς έπεσε «τσεκούρι» στις αποζημιώσεις (πάνω από 20%).
Ο κ. Αντώνης Κρανιάς, παραγωγός θερμοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η πληρωμή ήταν στο 42% της ασφαλιζόμενης αξίας. Στα θερμοκήπια η ασφαλιζόμενη αξία στον ΕΛΓΑ είναι 16.000 ευρώ το στρέμμα και πληρωθήκαμε αποζημίωση 7.000 ευρώ το στρέμμα. Ούτε το 100% της αξίας ούτε προσαύξηση 30% που μας έλεγε το ΥπΑΑΤ. Ο ΕΛΓΑ δεν τήρησε όσα ανέφερε το ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις λόγω θεομηνίας. Θεωρώ ότι δεν είναι νόμιμη η όλη διαδικασία της πληρωμής των αποζημιώσεων».
Σήμερα Πέμπτη (25/7), μετά τις 12.00 το μεσημέρι, θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών οι εξοφλήσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ, για τις αποζημιώσεις από τον Daniel στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Εύβοια και στη Βόρεια Φθιώτιδα.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που έγινε για άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων ήταν υπεράνθρωπη και πρωτοφανής στα ελληνικά ιστορικά χρονικά.
Το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής
«Με βάση την από 6η Νοεμβρίου 2023 ΦΕΚ Β΄/6367, ΚΥΑ 1494/341065, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε καθεστώς χορήγησης αποζημιώσεων για τη θεομηνία από τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2472 (ΕΕ L 327/21.12.2022), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του ad hoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000 €.
Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000 €, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία.
Είναι προφανές ότι, με τις διατάξεις αυτές οι εκκαθαρίσεις των ενισχύσεων θα είναι κατά 30% επαυξημένες και χωρίς ανώτατο όριο πληρωμών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες από τον καταστρεπτικό μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟΣ τον Σεπτέμβριο 2020, διαμορφώθηκαν βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ και καταβλήθηκαν μειωμένες, λόγω των προβλεπόμενων κρατήσεων, έναντι του εκκαθαριζόμενου ad hoc Προγράμματος».
«Οι άμεσες αποζημιώσεις που έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για τον Daniel με τη στήριξη της κυβέρνησης, όπως είπε, ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το παράρτημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα θα ενισχυθεί με επιπλέον εποχικό προσωπικό, προκειμένου να κλείσει και ορισμένους φακέλους που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.
Σημείωσε δε, ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, καθώς ανάλογα φαινόμενα φυσικών καταστροφών θα βιώνουμε συχνά.
Σε δύο δόσεις θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία χορηγείται ενίσχυση για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 23η Ιουλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου του 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευβοίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι:
α) να χαρακτηρίζονται ως κατ’ επάγγελμα αγρότες στο ΜΑΕΕ το έτος 2021 ή ως νεοεισεχόμενοι αγρότες για το 2021 στο ΜΑΑΕ,
β) για τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια, να έχουν υποβάλει την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το έτος 2021, όπως και για τα έτη 2024 και 2025, τα οποία αποτελούν έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση και
γ) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021 μέχρι την 31η Αυγούστου 2024.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα είναι:
α) να έχουν υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος 2021, καθώς και για τα έτη 2024 και 2025 έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση και
β) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021 μέχρι την 31η Αυγούστου 2024.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι:
α) να έχουν υποβάλει την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το έτος 2021, όπως και για τα έτη 2024 και 2025, τα οποία αποτελούν έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση,
β) να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2020 και ειδικά για τους νεοεισερχόμενους αγρότες να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2021 και
γ) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, μέχρι την 31η Αυγούστου 2024.
Η τιμή ενίσχυσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα καθορίζεται ως εξής:
α) για τα δέντρα:
αα) σε ποσοστό 70% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 100,80 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 67,2 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
αβ) σε ποσοστό 50% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 72 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 48 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μεσαίας σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
αγ) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μικρής σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κοπής πρωτογενών κλάδων,
αδ) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για μη παραγωγικά, νεαρά δέντρα,
β) για τα αμπελοειδή:
βα) σε ποσοστό 70% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 2.450 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
ββ) σε ποσοστό 50% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.750 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεσαίας σοβαρότητας ζημιές ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
βγ) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.225 ευρώ ανά στρέμμα σε νεαρές καλλιέργειες αμπελοειδών,
γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά:
γα) σε ποσοστό 70% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.400 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων.
Η τιμή ενίσχυσης για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθορίζεται ως εξής:
α) για τα δέντρα:
αα) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
αβ) σε ποσοστό 25% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 36 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 24 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μεσαίας σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
αγ) σε ποσοστό 17,5% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 25,2 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 16,8 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μικρής σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κοπής πρωτογενών κλάδων,
αδ) σε ποσοστό 17,5% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 25,2 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 16,8 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για μη παραγωγικά δέντρα,
β) για τα αμπελοειδή:
βα) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.225 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
ββ) σε ποσοστό 25% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 875 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεσαίας σοβαρότητας ζημιές ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
βγ) σε ποσοστό 17,5% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 612,50 ευρώ ανά στρέμμα σε νεαρές καλλιέργειες αμπελοειδών,
γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά:
γα) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 700 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα και αφού ξεπεράστηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ.
Αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλειας μελισσοσμηνών και κυψελών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες επλήγησαν.
Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την (Πέμπτη 25η Ιουλίου) και ώρα 12:00 μ.μ.
Με βάση την από 6η Νοεμβρίου 2023 ΦΕΚ Β΄/6367, ΚΥΑ 1494/341065, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε καθεστώς χορήγησης αποζημιώσεων για τη θεομηνία από τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2472 (ΕΕ L 327/21.12.2022), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του ad hoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000 €.
Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000 €, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία.
Καθυστέρηση ακόμη μια φορά έχουμε στην πληρωμή αποζημιώσεων, που οι παραγωγοί αναμένανε, σήμερα Τετάρτη (24 Ιουλίου), να γίνει η σχετική πίστωση στους λογαριασμούς των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη καθυστέρηση της πληρωμής αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και οι δικαιούχοι παραγωγοί είναι οργισμένοι κατά του Οργανισμού και του ΥπΑΑΤ. Βλέπουν η πληρωμή να πάει από την μια ημερομηνία στην άλλη, αφού λέγανε για Ιούνιο μετά την πήγαν 24 Ιουλίου και τώρα πήρε νέα παράταση.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πληρωμή θα αφορούσε τη δεύτερη δόση για τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.
Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες (Τύρναβο, Αγιά και Κιλελέρ) δεν είναι μέσα στο πακέτο πληρωμών.
Εδώ και αρκετές ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, διαβεβαιώνει ότι η αποζημίωση που θα δοθεί για το βαμβάκι θα είναι 225 ευρώ το στρέμμα.
Αν όμως έχουμε στους δικαιούχους να έχουν προστεθεί και ονόματα παραγωγών από τους Νομούς Φθιώτιδας και Εύβοιας και το ποσό να μένει στα 60 εκατ. ευρώ τότε θα έχουμε ψαλίδι στις αποζημιώσεις και μεγάλη αγανάκτηση των παραγωγών.
Ωστόσο έχουμε όπως φαίνεται και μεγάλες αδικίες σε αυτή την πληρωμή του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Αντώνης Κρανιάς, παραγωγός θερμοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και η σχετική υπουργική απόφαση λέει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημίες της φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ad hoc - σύμφωνα με τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς του ΕΛΓΑ - στο 100% της ασφαλιστικής αξίας, αυτό δεν ισχύει για όλες τις καλλιέργειες.
Περιμέναμε εμείς με τα θερμοκηπιακά κηπευτικά να αποζημιωθούμε σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία (που είναι 16.000 ευρώ / στρέμμα) επί το ποσοστό ζημιάς.
Τελικά μάθαμε από τον ΕΛΓΑ ότι αυθαίρετα αποφάσισε ότι για τις θεμροκηπιακές καλλιέργειες να αποζημιώσει στο μισό ή ακόμη λιγότερο της ασφαλιστικής αξίας. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ αποφασίζει και παρακάμπτει μια υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Δηλαδή πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές για 16.000 ευρώ/στρέμμα και μας αποζημιώνουν για λιγότερα από 8.000 ευρώ/στρέμμα.
Μάλιστα ο υπουργός κ. Τσιάρας υποσχέθηκε να αυξηθεί, τουλάχιστον κατά 20%, η αποζημίωση που θα εισέπρατταν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί. Όμως, όπως ενημερώθηκα από τον ΕΛΓΑ, αυτό δεν ισχύει για τις δικές μας θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών.
Δηλαδή έρχεται το ίδιο το κράτος και δεν τηρεί τη νομοθεσία που εκείνο ψηφίζει».
Θυμίζουμε η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις ανέφερε τα εξής:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας των πορισμάτων.
Καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο και κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια από τα αγριογούρουνα στο Δήμο Αμφίπολης.
H επιστολή του Δήμου Αμφίπολης προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:
Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας διαβιβάσω τις έντονες ανησυχίες μου και την έντονη αγανάκτηση των δημοτών μου για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αγριογούρουνα.
Tο θέμα με τον πολλαπλασιασμό των αγριόχοιρων στο Δήμο Αμφίπολης (όπως και σε όλη την Ελλάδα) έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, δεδομένου ότι ολόκληρα κοπάδια προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου μου χωρίς αυτές να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ φέρνοντας έτσι σε απόγνωση τους δημότες μου, αφού βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Το σημαντικότερο δε, είναι ότι διακυβεύεται και η ασφάλεια των δημοτών μου και όλων όσων διασχίζουν το επαρχιακό δίκτυο Δράμας – Αμφίπολης αφού τα ατυχήματα με αγριογούρουνα είναι καθημερινό φαινόμενο χωρίς ευτυχώς έως τώρα να έχουμε θρηνήσει θύματα. Επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν αποζημιώνεται αλλά ούτε εξαγοράζεται γι’ αυτό ζητώ:
1. Άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων.
2. Άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τα αγριογούρουνα.
3. Ένταξη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ της αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τους αγριόχοιρους.
Αφήνει παράθυρο για αποζημιώσεις σε καρπόπτωση και ακαρπία - που δεν αποζημιώνονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ - ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Όπως τονίζει οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία.
«Μετά τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όλοι ελπίζαμε σε μια καλή χρονιά φέτος, χωρίς καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν ζημιές και με καλές παραγωγές, για να μπορέσουν οι αγρότες μας να ορθοποδήσουν. Ωστόσο, τόσο οι επισημάνσεις καρπόπτωσης σε δένδρα και ακαρπίας στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου, όσο και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς τον Ιούνιο, κατατρύχουν τους αγρότες και παρατείνουν την οικονομική τους αβεβαιότητα, αφού η παραγωγή τους αντιμετωπίζει προβλήματα. Πράγματι, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές. Ωστόσο, καθώς η κλιματική κρίση δείχνει για τα καλά τα «δόντια της» είναι θετικό ότι η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού αφήνει ένα “παράθυρο” στήριξης των αγροτών. Η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, όπου αντικειμενικά υφίσταται πρόβλημα».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη για την καρπόπτωση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και την ακαρπία στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή, συνηγορούσε στο αίτημα του δήμου Τυρνάβου, να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αυτοψίες οι αναφορές των αγροτών της εν λόγω περιοχής για ακαρπία στα αμπέλια και τις δενδρώδεις καλλιέργειες –αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια-, καθώς και για καρπόπτωση στα αχλάδια και ζητούσε να υπάρξουν ενέργειες για την οικονομική στήριξη των αγροτών.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «η μειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση δεν αποτελούν ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.
Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες της περιοχής Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ».
Ωστόσο, ο κ. Σταμενίτης σημειώνει ότι «οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα παρέμβει με κάθε διαθέσιμο μέσο εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας».
Για άλλη μια φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, απέναντι στους συνεπείς καλλιεργητές που πληρώνουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους.
Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών και Μ.Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης.
Και προσθέτει: «Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθεστώς ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ που κοινοποιούνται στο παραγωγό, είναι άμεσα πληρωτέα στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού. Όμως τείνει να γίνει καθεστώς, επι κυβερνήσεων Μητσοτάκη, οι καθυστερημένες πληρωμές.
Πιο συγκεκριμένα:
Για τις ζημίες του περυσινού χειμώνα, Φεβρουάριος του 2024, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα, στα Χανιά τέλη Απριλίου. Ενώ περιμέναμε να πληρωθούμε στη πληρωμή του Μαΐου, μας είπαν τελευταία στιγμή, ότι θα πληρωθούν τα πορίσματα που αφορούν ζημιές, μέχρι τέλος του 2023. Έτσι, μας ενημέρωσαν, ότι θα πληρωθούμε στην επόμενη πληρωμή, του Ιουνίου.
Όμως μέσα Ιουνίου, μας ενημέρωσαν ότι η πληρωμή του Ιουνίου, τελικά θα γίνει 24 Ιουλίου, θα αφορά μόνο ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.
Έτσι πάμε, πιθανά, για την επόμενη πληρωμή - μετά από αυτή του Ιουλίου - που άγνωστο πότε θα γίνει, δεδομένου, ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, δεν είναι ανθηρά.
Όμως, η προβληματική λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν έχει τέλος.
Στον καύσωνα του Ιουνίου, που κύρια έπληξε τα Χανιά, εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε οποιαδήποτε λογική, οι αναγγελίες για ζημιές από το καύσωνα - επί 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου - αφορούσαν μόνο αβοκάντο και αμπέλια.
Όμως, ο παρατεταμένος καύσωνας άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.
Τώρα παραπέμπουν, στο μέλλον για αποζημιώσεις από τα Κ.Ο.Ε., για τις τεράστιες ζημίες σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χωρίς να είναι σίγουροι ούτε και για αυτό.
Όμως, τα δεινά των παραγωγών δεν έχουν τέλος.
Με τα γνωστά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ 2024, μόλις άνοιξε, και ίσως τελειώσει το Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο για τέλη Οκτωβρίου.
Πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να περαστούν στις λίστες του ΟΣΔΕ 2024 που θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ.
Δηλαδή για τις ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου, σε ότι αφορά τα αβοκάντο και τα αμπέλια, ίσως, αν υπάρχουν χρήματα, πληρωθούμε την Άνοιξη του 2025, για δε τα εσπεριδοειδή είναι εντελώς απροσδιόριστο το πότε και το αν θα πληρωθούμε.
Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή».
Την εξόφληση αποζημιώσεων για τις ζημιές που έγιναν το 2023 περιμένουν ακόμη οι αγρότες.
Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι παραγωγοί, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού που αν και έχουν βγει τα πορίσματα έχουν γίνει δύο φορές πληρωμές από τον ΕΛΓΑ αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις».
Και το πρόβλημα είναι ότι τρέχουν τα έξοδα και έχουν οφειλές, ενώ οι πιστωτές τους δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα χρήματά τους.
Ο ΕΛΓΑ στα τέλη Απριλίου πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ αλλά δεν πληρώθηκαν.
Μετά είπαν ότι θα πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου αλλά τελικά έμαθαν ότι η πληρωμή θα γίνει στις 24 Ιουλίου και θα αφορά ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.
Θυμίζουμε ότι όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε επισκεφτεί τον ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι «σύντομα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για το 2023, δίνοντας ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει ερωτήματα στον αγροτικό - παραγωγικό κόσμο της χώρας».
Τώρα οι παραγωγοί θα πρέπει να αναμένουν την επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ για να δουν το χρώμα του χρήματος για ζημιές του 2023. Και βέβαια έρχονται οι μεγάλες ζημιές του 2024 λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών.
Επί πλέον 60 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής για τις ζημιές στη Θεσσαλία, στο 100% της ασφαλιστικής αξίας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη, 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας των πορισμάτων.