Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακαρπία ελιάς στο Συμβούλιο ΕΕ στην Κόρδοβα, αρχές εβδομάδας αλλαγές στον ΕΛΓΑ

25/08/2023 11:40 πμ
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας των αλλαγών στον ΕΛΓΑ, αυτό φάνηκε μετά την ενημέρωση που είχε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσιο Σταμενίτη, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας των αλλαγών στον ΕΛΓΑ, αυτό φάνηκε μετά την ενημέρωση που είχε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσιο Σταμενίτη, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το ΥπΑΑΤ (στις αρχές της επόμενης εβδομάδας), όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση, όμως θα υπάρξει αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στόχος είναι ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ να δίνει απαντήσεις στα νέα προβλήματα, τις νέες ασθένειες και κινδύνους και τα νέα δεδομένα που άλλαξαν με την κλιματική αλλαγή, ώστε να μπει στην καθημερινότητα όλων εκείνων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Σε ότι αφορά την ακαρπία της ελιάς το θέμα θα τεθεί στην άτυπη συνάντηση, στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Ένα θέμα που αγγίζει τις μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς με σκοπό την δημιουργία κοινού μετώπου για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλόπουλος, επεσήμανε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κατανοήσει τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει στην αγροτική παραγωγή και φαίνεται να έχει δρομολογήσει λύσεις. Έπειτα και από την τελευταία συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη ο ΕΛΓΑ θα αλλάξει με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, μένει να δούμε τις τροποποιήσεις του νέου κανονισμού. Για τις αποζημιώσεις στις ελιές, τα αμπέλια και τις σταφίδες που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά το υπουργείο έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει ενισχύσεις από την Ε.Ε, πιέζουμε και εμείς από την πλευρά μας να δοθούν αποζημιώσεις μέχρι τέλος του έτους».

Πάντως, στην άτυπη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στην Κόρδοβα, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ισπανού, Λουίς Πλάνας, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι νέες τεχνολογίες, ως εργαλείο για πιο ανθεκτική γεωργία απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/03/2025 04:02 μμ

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας, το πρωί της Τετάρτης (26/3), αγρότες λόγω των ζημιών από τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες τους τις προηγούμενες μέρες.

Απαίτησαν άμεσες, δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς που υπέστη η παραγωγή τους για να μπορεί να διασφαλιστεί το εισόδημά τους και οι ίδιοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου που διανύουν.

Οι ζημιές σε αμύγδαλα, βερίκοκα, αχλάδια, ροδάκινα κ.α. ήταν πολύ μεγάλες, με τους αγρότες να ζητούν προκαταβολές για την στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και αμυγδαλοπαραγωγοί που τόνισαν ότι για πέμπτη χρονιά δεν αποζημιώνονται σωστά για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, ενώ συμμετείχαν και αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η χρονιά τελείωσε χωρίς ακόμη να ξεκινήσει, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Και πρόσθεσε: Πρέπει να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100% των πραγματικών ζημιών και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που έχει κόφτες. Επίσης ζητάμε να παρθούν μέτρα προστασίας (ανεμομείκτες κ.α.).
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει οι παραγωγοί να πληρώσουν εισφορά για τις καλλιέργειες. Θα πρέπει να υπάρξουν εξατομικευμένες αποζημιώσεις και εκτιμήσεις και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει στελέχωση του ΕΛΓΑ με τις προσλήψεις που χρειάζονται».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Νέσσονος και Ελάτειας, κ. Στέλιος Ζιώγας, αναφέρθηκε από την πλευρά του για τις αδικίες που έχουν γίνει. Το 2022 δόθηκαν de minimis αλλά η Λάρισα έμεινε εκτός. Δεύτερη αδικία το 2023 με το Ντάνιελ που έγινε ζημιά και δεν έφταιγαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί και μας πήγαν σε ζώνες των 150 και 300 κιλών. Έρχεται το 2024 και βάζουν ζώνες για παγετό με αποζημιώσεις από 10 έως 50 ευρώ. Ζητάμε μια γενναία προκαταβολή πριν το Πάσχα. Αν δεν γίνει αυτό τα αλυσοπρίονα θα μπουν στα χωράφια να κόψουν τα δέντρα τους γιατί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, οι αγρότες προχωρούν σε νέα σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ζημιές από παγετό σε αμύγδαλα

«Η καλλιέργεια, η οποία έχει πληγεί σχεδόν καθολικά από τον πρόσφατο παγετό, είναι αυτή της αμυγδαλιάς και οι αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιοχές που η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, όπως στην Ποταμιά της Ελασσόνας, αλλά και στον δήμο Τεμπών. Εδώ, στο Δομένικο, και στα γύρω χωριά, μια περιοχή όπου η αμυγδαλιά είναι μονοκαλλιέργεια για πολλούς αγρότες, δεν φαίνεται να γλύτωσε κανένα κτήμα, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των παραγωγών, και εύλογα υπάρχει αγωνία για το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων. Στο επίκεντρο, όμως, της συζήτησης είναι το θέμα των προκαταβολών, λόγω της καθολικότητας της ζημιάς και της ανάγκης για επιβίωση, αλλά και της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στο Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τις ζημιές του πρόσφατου παγετού στα αμύγδαλα.

Να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2023

Ο Θεσσαλός πολιτικός, συζητώντας με τους πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγούς του Δομένικου αλλά και άλλων χωριών, όπως το Αμούρι, το Μεσοχώρι και το Βλαχογιάννι, δέχθηκε έντονα παράπονα για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στην περιοχή για τις ζημιές του 2023 στα αμύγδαλα. Οι αγρότες επεσήμαναν ότι αναμένουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ στις αιτήσεις αναθεώρησης που υπέβαλαν και τόνισαν ότι η δικαιοσύνη είναι το ουσιαστικότερο θέμα στις αποζημιώσεις και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν παρόμοια λάθη στην φετινή ζημιά.

Αλλαγή Κανονισμού ΕΛΓΑ και προκαταβολές

Οι παριστάμενοι αγρότες έθεσαν επίσης το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς νέες, διαφορετικού τύπου ζημιές μειώνουν την παραγωγή τους, λόγω των καιρικών μεταβολών που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Μη έχοντας τρόπο να προστατευτούν από αυτές, ζήτησαν την αναθεώρηση του Κανονισμού ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά, ειδάλλως είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις στο εισόδημά τους θα είναι δραματικές. Ακόμη, δήλωσαν εμφατικά ότι πρέπει να δοθούν προκαταβολές για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τα δύο προηγούμενα έτη δεν εσόδεψαν κανονικά, πάλι λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα, οπότε η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη κακή. Δεύτερον, διότι, εφέτος, σε μια χρονιά που είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς και πλούσια ανθοφορία, η ζημιά είναι καθολική και δεν θα εσοδέψουν καθόλου. Επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν πηγές εισοδήματος από άλλες καλλιέργειες, η επιβίωσή τους είναι αμφίβολη αν δεν δοθούν προκαταβολές.

Προέχει μια έντιμη συζήτηση με τους αγρότες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στις προκαταβολές σημείωσε ότι «εφόσον υπάρχει προηγούμενο θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες». Επιπλέον, για το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπογράμμισε ότι «πριν την αλλαγή του Κανονισμού πρέπει πρώτα να γίνει μια έντιμη συζήτηση με τους αγρότες - καθώς νέες καλύψεις και προαιρετικοί ασφαλιστικοί κίνδυνοι θα επιφέρουν αύξηση των ασφαλίστρων - ενώ ταυτόχρονα, πρέπει να εξεταστεί επιδότηση του ασφαλίστρου με πόρους του ΠΑΑ, καθώς τα έκτακτα και έντονα καιρικά γεγονότα πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και επιβαρύνουν κατά πολύ την πίεση στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις».

Τελευταία νέα
24/03/2025 03:14 μμ

Η λίπανση της ελιάς εφαρμόζεται κυρίως στο έδαφος και συμπληρωματικά στα φύλλα. Η διαφυλλική λίπανση αποτελεί μια συμπληρωματική εφαρμογή θρεπτικών στοιχείων στους ελαιώνες.

Το ιδανικό είναι ο συνδυασμός της βασικής λίπανσης και της διαφυλλικής λίπανσης, μετά όμως από ανάλυση εδάφους και φυλλοδιαγνωστικής για να ξέρουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι η πρώτη λίπανση γίνεται μετά την συγκομιδή, από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο, όταν βάζουμε βόριο (Β) στο έδαφος. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να έχουν πλούσια ανθοφορία, επιτυχημένη καρπόδεση και καλή παραγωγή. Μαζί με την βασική λίπανση κάνουμε και ένα ψεκασμό με ιχνοστοιχεία και χαλκό.
Πολλοί παραγωγοί σταματούν σε αυτό το στάδιο την λίπανση. Αν κάποιοι θέλουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνδιάζουν τους ψεκασμούς φυτοπροστασίας που κάνουν με διαφυλλική λίπανση.
Τον Απρίλιο όταν έχει σχηματιστεί το μούρο και λίγο πριν την ανθοφορία κάνουμε τον ψεκασμό κατά της καλοκόρης. Μαζί κάνουμε μια διαφυλλική λίπανση με ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε πριν τα μέσα της ανθοφορίας.
Στην συνέχεια τον Μάιο μαζί με τον ψεκασμό για πυρηνοτρήτη κάνουμε και μια διαφυλλική λίπανση (άζωτο - φώσφορο - κάλιο) με βαρύτητα στο άζωτο. Σε αυτήν προσθέτουμε τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Στους αρδευόμενους ελαιώνες μαζί με την πρώτη άρδευση, τον Ιούνιο, όσοι παραγωγοί έχουν οικονομική δυνατότητα κάνουν υδρολίπανση με άζωτο.
Προς τα τέλη Αυγούστου για να έχουμε καλά μεγέθη καρπού, μαζί με τον ψεκασμό κατά του δάκου, βάζουμε κάλιο και ασβέστιο, που βοηθά τον καρπό να έχει καλή ελαιοπεριεκτικότητα.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στην καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς είναι απαραίτητες τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο. Από τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνουμε την βασική λίπανση άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ), κάλιο (Κ). Θα είναι καλό να έχει προηγηθεί εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση γιατί έτσι κάνουμε ορθολογική λίπανση και εξοικονόμηση χρημάτων.
Μετά τον Απρίλιο σε κάθε ψεκασμό με φυτοπροστατευτικά ρίχνουμε στο διάλυμα και διαφυλλικά λιπάσματα.
Από μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου ρίχνουμε θειική αμμωνία και ασβέστιο που βοηθάνε πολύ στην ανάπτυξη της ελιάς. Όταν δέσει το καρπίδιο (μέσα με τέλη Ιουνίου) κάνουμε μια συμπληρωματική λίπανση με ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο ρίχνουμε νιτρική αμμωνία για να πάρει περισσότερο βάρος ο καρπός.

Πλεονεκτήματα διαφυλλικής λίπανσης
Πολύ γρήγορα αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, η άμεση διόρθωση ξαφνικών ελλείψεων,
Δυνατότητα πραγματοποίησης στοχευμένων επεμβάσεων σε κρίσιμες φάσεις (κρόκιασμα, καρπόδεση και ανάπτυξη καρπών κ.λπ.)
Μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιπασμάτων με μείωση των απωλειών θρεπτικών στοιχείων
Η διαφυλλική λίπανση μπορεί να συνδυαστεί με φυτοπροστασία.

24/03/2025 10:43 πμ

Αυτοψία σε πληγείσες από τον παγετό, περιοχές του νομού Λάρισας, έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, για να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ζημιάς, που προκάλεσαν στις καλλιέργειες, οι χαμηλές θερμοκρασίες της 19ης και 20ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο κ. Κέλλας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. ΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Γιάννη Κολλάτο, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, Σπύρο Σπυρόπουλο και τον Επόπτη Κώστα Τσιάμπα, επισκέφθηκαν καλλιέργειες σε περιοχές των Δήμων Λαρισέων, Τεμπών, Τυρνάβου και Ελασσόνας (Νέσσονα,, Γιάννουλη, Δένδρα, Πλατανούλια, Τύρναβο, Αργυροπούλι, Δομένικο, Αμούρι).

Ο κ. Κέλλας, ενημέρωσε Δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συνεταιριστές και παραγωγούς για την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, όπου σε πρώτη φάση αποφασίστηκαν:

Οριοθέτηση των περιοχών και εντοπισμός των καλλιεργειών με ευθύνη των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ, κατόπιν επισκέψεων από συνεργεία Γεωπόνων εκτιμητών του Οργανισμού.

Παρακολούθηση της εξέλιξης των επιπτώσεων του φαινομένου στις δενδροκαλλιέργειες για μια χρονική περίοδο 5 – 7 ημερών.

Συλλογή αρχικών εκτιμήσεων από τους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ και υποβολή σχετικής έκθεσης προς την Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Έκδοση αναγγελιών ζημιών και υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους παραγωγούς σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Μετά την παρέλευση της δεκαπενθημέρου προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, θα προβούν σε αρχική εκτίμηση του κόστους και θα υποβάλλουν την Έκθεσή τους, προς την πολιτική ηγεσία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ενίσχυση με προσωπικό, των Γραφείων των Υποκαταστημάτων, με την Διοίκηση του Οργανισμού να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των υπαλλήλων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το τέλος των επισκέψεών του, επεσήμανε: «Για ακόμη μια φορά η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται, καθώς ο παγετός της 19ης και 20ης Μαρτίου, έπληξε τις παραγωγές πάνω στην ανθοφορία, με χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών, αμπελιών και κηπευτικών, να «καίγονται».

Οι πρώτες εικόνες, που αντικρίζουμε, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και να αναμένουμε τα τελικά πορίσματα των εκτιμητών.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τους παραγωγούς μας, πως θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις σε όλες τις ποικιλίες των καλλιεργειών και θα μελετήσουμε την δυνατότητα προκαταβολής αποζημίωσης.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κανένας αγρότης δεν πρόκειται να μείνει μόνος. Και η διαδικασία των εκτιμήσεων θα «τρέξει» γρήγορα και οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και έγκαιρες. Έχω πλήρη επίγνωση της ασφυκτικής κατάστασης στην οποία περιέρχονται οι παραγωγοί μας. Ειδικά εδώ στη Θεσσαλία καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και από αυτή την κρίση να βγούμε πιο δυνατοί».

21/03/2025 10:00 πμ

Οι ζημιές έγιναν με την θεομηνία Daniel, το ΦΕΚ για τα de minimis υπογράφηκε το 2024, τελιώνει ο Μάρτιος του 2025 και ακόμη δεν έχουν δει τα χρήματα οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Μιλάμε για τις ενισχύσεις σε παραγωγούς μήλων 320 ευρώ/στρέμμα, με συνολικό ποσό 3,84 εκατ. ευρώ και καστάνων 200 ευρώ/στρέμμα, με συνολικό ποσό 4,9 εκατ. ευρώ.

«Εάν δεν μας δώσουν τα χρήματα που μας οφείλουν από την απώλεια παραγωγής λόγω Daniel ως την Τρίτη, 25 Μαρτίου, ή αν δεν γίνουμε ως αυτήν την ημερομηνία δεχτοί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα σε συνάντηση που θα επιδιώξουμε, τότε την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη του γραφείου του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα στη Λάρισα». Αυτό αποφάσισαν οι παραγωγοί της Αγιάς, που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Αγιά, με τη συμμετοχή μάλιστα καστανοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών και παραγωγών της Μαγνησίας, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση και οργή κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Επίσης, οι παραγωγοί είναι οργισμένοι γιατί οχτώ μήνες πέρασαν από το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε εκατοντάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών στην Αγιά και ακόμη ούτε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί.

Και βέβαια δεν έλειπε από την συζήτηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις απίθανες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο οποίο ακόμη δεν έχουν πληρώσει τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.

Δεν υπάρχει οικονομική ρευστότητα στους παραγωγούς και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια, τονίζουν στον ΑγροΤύπο.

Ακόμη οι αγρότες της Αγιάς ζητούν από ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ να ελέγξουν άμεσα το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο παγετό, για ζημιές στις καλλιέργειες αμυγδάλου, δαμάσκηνου, ροδάκινου, νεκταρινιού και βερίκοκου, καθώς και σε καλλιέργειες κερασιών και μήλων που θεωρούν ότι επίσης πρέπει να έχουν υποστεί ζημιά.

13/03/2025 10:58 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την πληρωμή de minimis στους παραγωγούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές.

Η απόφαση αφορά την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα:

α) στην καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών (παραμορφωμένων φρούτων)

β) σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε Έβρου, και

γ) σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, αφορούν τα αγροτεμάχια υπέστησαν ζημία ≥ 30%, λόγω της προσβολής τους από το φαινόμενο των παραμορφωμένων φρούτων, κατά το έτος 2024, η οποία καθιστά τα εν λόγω προσβεβλημένα αγροτικά προϊόντα μη εμπορεύσιμα, όπως αυτά καταγράφηκαν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από γεωπόνους, μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε πληροφοριακό σύστημα, υπό την επίβλεψη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Αντιπεριφερειών Ημαθίας και Πέλλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 170€ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
β) σε 210 € ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,
γ) σε 190 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
δ) σε 230 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καλλιεργητές δασικών δέντρων (ακακίες) του Έβρου, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστο στον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, καθορίζεται σε 186 € ανά στρέμμα.

Οι καλλιεργητές, που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022, στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίζεται σε:
108 € για τον ηλίανθο,
530 € για το σπανάκι,
688 € για τα φασολάκια,
204 € για τριφύλλι,
265 € για ελιές,
236 € για καρυδιές,
204 € για αραβόσιτο,
850 € για οπωροκηπευτικά,
186 € για λεύκες.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

11/03/2025 11:45 πμ

Για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για την καλλιέργεια της ελιάς στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελαιοκαλλιέργεια δεν θα χρηματοδοτηθεί από τα 142,7 εκατ. ευρώ του Μέτρου 23, που αφορά αποζημιώσεις για την μείωση παραγωγής, το 2024, άνω του 30%.

Επίσης να αναφέρουμε ότι η ελιά δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιο de minimis. Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει μεγάλη αναταραχή και οργή στους ελαιοπαραγωγούς προς το ΥπΑΑΤ και κυρίως προς τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, που είναι γεωπόνος από την Λακωνία και γνωρίζει καλά τον κλάδο του ελαιολάδου και της ελιάς.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «περιμέναμε ότι η ελιά θα ήταν μέσα στο «πακέτο» του Μέτρου 23 και θα ήταν στον φάκελο που κατατέθηκε από το ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες. Αυτό που γίνεται στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα είναι μια αδικία και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Έχω μια εύλογη παρατήρηση και απορώ πως δεν την σκέφτηκε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Μας λένε συνεχώς από το ΥπΑΑΤ ότι τα 142,7 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα για την καλλιέργεια της ελιάς στην χώρα μας.

Κάνουν λάθος όμως γιατί τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημιώσεις για μείωση της παραγωγής. Δεν αφορά δηλαδή όλαα τα ελαιόδεντρα που έχει καταγεγραμμένα η χώρα μας αλλά μόνο τα «παραγωγικά» ελαιόδεντρα. Το γεγονός ότι έχουμε δέντρα δεν σημαίνει ότι είναι όλα παραγωγικά.

Η στρεμματική ενίσχυση δίνεται στο παραγωγικό ελαιόδεντρο και με βάση τα παραστατικά πώλησης του προϊόντος (ελαιόλαδο ή ελιά) που καταθέτει ο παραγωγός στην ΑΑΔΕ. Επιλέξιμοι είναι οι παραγωγοί οι οποίοι σύμφωνα με τα παραστατικά πώλησης που διαθέτουν φαίνεται να έχουν απώλεια παραγωγής. Δεν αφορά τα εγκαταλελειμμένα ελαιόδεντρα της χώρας μας.

Δεν είναι δυνατόν για ένα τέτοιο προϊόν με τόσο μεγάλη ιστορίας και παράδοση, να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Θα πρέπει να ξαναδούν στο ΥπΑΑΤ με ευλάβεια αυτό που έκαναν με την ελαιοκαλλιέργεια και να το διορθώσουν άμεσα».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» από την Μεσσηνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με την ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας.

Μας λένε για το ελαιόλαδο ότι είναι ένα εθνικό προϊόν και είναι ο «πράσινος χρυσός» αλλά είναι μόνο λόγια. Στην πράξη φαίνεται ότι η πολιτεία δεν θέλει να στηρίξη της ελαιοκαλλιέργεια.

Θα έπρεπε να κάνανε διαχωρισμό στις ζώνες καλλιέργειας και να στήριζαν οικονομικά τους ελαιοκαλλιεργητές που είχαν απώλεια στην παραγωγή τους. Με τις φετινές χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο είναι θέμα βιωσιμότητας να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Στην περιοχή μας υπάρχει συγκεκριμένη ζώνη στην οποία τα ξηρικά ελαιόδεντρα έχουν μεγάλο πρόβλημα απώλειας παραγωγής. Μάλιστα έχουμε συμφωνήσει με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και σε συνεργασία μαζί της κάναμε οριοθέτηση της ζημιάς».

05/03/2025 03:54 μμ

Τα αποτελέσματα του προγράμματος GEN4OLIVE παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, από τις 25 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2025.

Το GEN4OLIVE είναι μία ευρεία, διεπιστημονική Κοινοπραξία 16 συνεργατών από 7 διαφορετικές χώρες, που έχει στόχο την ενίσχυση της διατήρησης, αξιολόγησης και χρήσης των Γενετικών Πόρων για την βελτίωση της αναπαραγωγής της ελιάς και την παράδοση νέων ποικιλιών.

Από την πλευρά της χώρας μας συμμετείχαν η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στις τελευταίες καινοτομίες στην αναπαραγωγή της ελιάς και ανέλυσαν μεθόδους βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι η έλλειψη εργατών γης, η οποία οδηγεί σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Στην Ισπανία όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στην γραμμική φύτευση και την μηχανική καλλιέργεια των ελαιώνων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της έλλειψης εργατικών χεριών. Από την άλλη οι μικροί παραγωγοί που δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια λόγω της αύξησης του κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελιάς (AEMO), κάθε τρία χρόνια στην Ισπανία ποσοστό 8% των μικρών ελαιοπαραγωγών αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις επόμενες δεκαετίες να μείνουν στην καλλιέργεια μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί, που θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις στις νέες φυτεύσεις χαμηλού κόστους και στην μηχανική καλλιέργεια. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια στην χώρα.

Το ίδιο πρόβλημα της αποχώρησης των μικρών παραγωγών αναμένεται να αντιμετωπίσει και η χώρα μας τα επόμενα χρόνια (πιθανόν να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Σαλής, πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος.

Από την πλευρά της η Κομισιόν αντί να πάρει μέτρα με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας, προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με τις χώρες της Mercosur) χρησιμοποιώντας σαν «δικαιολογία» την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, ενώ με τις δικές της πολιτικές δημιουργεί το πρόβλημα. Οι εισαγωγές τροφίμων από τις τρίτες χώρες θα καλύπτουν την ζήτηση στις αγορές της ΕΕ. Βέβαια αυτό δεν τολμούν να το πουν ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες.

05/03/2025 02:32 μμ

Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί επειδή το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.

Ο διαγωνισμός ήταν άγονος το 2024 και τελικά δεν θα επεκταθεί το 2025 το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας σε Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.

Τώρα ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, για μικρότερη έκταση, συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα και σε λιγότερες περιοχές που είναι:

  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός με το νέο διαγωνισμό συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «την πιο δύσκολη περίοδο από Μάρτο μέχρι Μάιο, μένει η περιοχή μας χωρίς αντιχαλαζική προστασία από τον ΕΛΓΑ. Το κενό στην κάλυψη αφήνει τις καλλιέργειές μας ευάλωτες και εκτεθειμένες. Κατά την ανθοφορία αλλά και τον Απρίλιο που θα έχουμε καρπίδιο αν χτυπηθεί η καλλιέργεια από χαλάζι θα έχουμε μεγάλη ζημιά.

Να επισημάνουμε ότι μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι η Πέλλα και η Ημαθία εισπράττει το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία. Τώρα που δεν θα την έχουμε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Εμείς οι παραγωγοί δεν θέλουμε να έχουμε ζημιές γιατί καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Από τις αρχές Ιανουαρίου ρωτούσαμε, με επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι. Πρέπει να βρει τρόπο η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα να λύσει το πρόβλημα».

Μέτρο 23 και ροδάκινα

Στο μεταξύ μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024. Οι ζημιές αφορούν μεταξύ άλλων επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το ΥπΑΑΤ - σε άτυπη ενημέρωση - αναφέρει ότι ετοίμασε φάκελο για να αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ όμως διαρρέουν ότι θα ενταχθούν μόνο τα βιομηχανικά ροδάκινα. Αυτό όμως αν συμβεί θα είναι άδικο.

Οι ποσότητες επιτραπέζιων που έπαθαν ζημιά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Επίσης η απώλεια εισοδήματος (λόγω προστιθέμενης αξίας) είναι μεγάλη για το επιτραπέζιο ροδάκινο και θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν βγουν εκτός οικονομικής στήριξης.

04/03/2025 09:36 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2025, στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλεια ζωικού κεφαλαίου έτους 2024.

Οι αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 38 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 12.915 δικαιούχων παραγωγών σήμερα Τρίτη (4η Μαρτίου 2025) και ώρα 12:00 μ.μ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

28/02/2025 03:19 μμ

Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.

Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.

Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.

«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.

Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

27/02/2025 12:32 μμ

Μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024.

Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που τότε είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά.

Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης. Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος για την φυτική παραγωγή Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, να ετοιμάσει φάκελο για να αποζημιωθούν από Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

25/02/2025 01:52 μμ

Οι υπογραφές έπεσαν για απόφαση αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς για τα παραμορφωμένα ροδάκινα και αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι είχε υπογραφεί από τις 23 Ιανουάριου 2025, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια. Όλο αυτό το διάστημα η απόφαση καθυστερούσε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

Τώρα λένε από ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις 200 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά πάνω από 70% και 150 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά κάτω από 70%.

Η πληρωμή αναμένεται να γίνει μαζί με την επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή (28/2) με Τρίτη (4/3).

Οι πληρωμές του ΕΛΓΑ θα αφορούν αναγγελίες ζημιών του 2024 στην φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ απέστειλε, σήμερα Τρίτη (25/02/2025), τον πίνακα με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από το ζημιογόνο αίτιο βροχόπτωσης της 16/05/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών στην Χαρίεσσα της Ημαθίας. Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών και όποιος διαφωνεί με αυτά, μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην παρακάτω προθεσμία των 10 ημερολογιακών ημερών (7 Μαρτίου 2025).

Είχε προηγηθεί, στις 24/02/2025, ο πίνακας µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το χαλάζι στις 02/07/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών της Κορυφής του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης (ενστάσεις) έως τις 6 Μαρτίου 2025

25/02/2025 12:58 μμ

Ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με το Μέτρο 23 και συγκεκριμένα για το ποιες καλλιέργειες πρόκειται να ενταχθούν αλλά και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες παραγωγοί.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός ΑΑΤ έχει αναφέρει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου (δηλαδή σε τρεις ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή. Αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει σε ποιες καλλιέργειες αναφέρεται.

Ερώτηση στην Βουλή

Για «ελλιπή ενημέρωση και στενά χρονικά περιθώρια αποκλείουν πληττόμενες καλλιέργειες από το Μέτρο 23», αναφέρεται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

«Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των αγροτών (18/02/2025 Δελτίο Τύπου ΥΠ.Α.Α.Τ.), για τις «Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% - Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν» προβλέπεται η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για τις καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων, οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30% ανά προϊόν, προβλέπεται να αποσταλούν στην ΕΕ για έγκριση εώς το τέλος Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως δεν καθορίζεται ούτε προσδιορίζεται ο τρόπος και η ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ενδιαφερόμενους, και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και σχετική πληροφόρηση στους Συνεταιρισμοί, τις Ομάδες Παραγωγών και τους παραγωγούς.

Επιπλέον ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «οι καλλιέργειες που εξετάζονται για συμπερίληψη στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την ελιά, το βαμβάκι, το σιτάρι και τον ηλίανθο».

Επειδή υπάρχει ασάφεια, δεν έχει οριστεί η ακριβής διαδικασία και δεν έχει προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους πληττόμενους παραγωγούς για τον τρόπο υποβολής της τεκμηρίωσης του αιτήματος τους.

Επειδή λόγω της ανύπαρκτης ενημέρωσης και τα στενά χρονικά όρια ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού παραγωγών, που πραγματικά επλήγησαν, από τη δυνατότητα της εν λόγω χορήγησης στρεμματικών αποζημιώσεων.

Επειδή η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άνιση και μεροληπτική μεταχείριση μεταξύ των πληττόμενων παραγωγών και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στους κύκλους τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή τεκμηριωμένων στοιχείων για όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες και να μην αποκλειστεί καμία, εξαιτίας της παράλειψης προσδιορισμού της διαδικασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης από τους αρμοδίους;».

21/02/2025 03:02 μμ

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, για τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024.

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα, επανέρχεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως υπογραμμίζει «στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις.

Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.

Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες της πρώην και της νυν ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα,που μείωσαν το εισόδημά τους.

Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης.

Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.

Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

2. Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;

3. Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;

20/02/2025 01:54 μμ

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Βέβαια δεν ανέφερε για ποια προϊόντα θα κατατεθεί φάκελος.

Όσον αφορά τις πληρωμές - σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν - σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή.

Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Βέβαια σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα της ενίσχυσης των αγροτών που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές του 2024. Εκεί φαίνεται οι πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν πιο γρήγορα.

Μιλώντας για τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και όχι από πολιτικές επιλογές. «Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση είναι πρόσωπα θεσμικά, δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική επιλογή», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημειώνοντας: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να κλείσω το θέμα των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει ούτε μαγικό κουμπί, ούτε μαγικό ραβδί» και έθεσε χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων το τέλος του 2026.

Ρωτάμε έχει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πιστοποίηση της ΕΕ για να κάνει πληρωμές;

19/02/2025 05:41 μμ

Την Τετάρτη (19/2/2025) είχαμε θετική γνωμοδότηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταφορά κονδυλίου 98,6 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη των αγροτών.

Το ποσό θα κατανεμηθεί στην Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και την Ουγγαρία, που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα διανείμει 68 εκατ. ευρώ στην Ισπανία, 16,2 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 6,7 εκατ. ευρώ στην Κροατία, 4,2 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 3,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με έκτακτη στήριξη.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη των γεωργών από τις χώρες αυτές που έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής και, κατά συνέπεια, απώλεια εισοδήματος. Τα ανωτέρω ποσά καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πληγέντες γεωργούς και μπορούν να συμπληρωθούν με έως και το 200 % των εθνικών κονδυλίων.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να διανέμουν την ενίσχυση αυτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Τα πέντε κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου 2025, σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της χορήγησης της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, τις προβλέψεις για τις πληρωμές που κατανέμονται ανά μήνα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και το επίπεδο της πρόσθετης στήριξης που πρέπει να παρασχεθεί.

Μετά την σημερινή απόφαση από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα εγκρίνει την πρότασή της. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

13/02/2025 01:56 μμ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεις πυροπλήκτων 2021.

Αυτό ανακοινώθηκε στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συγκεκριμένα η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές ανάγκες λόγω των καταστροφών στο φυτικό τους κεφάλαιο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ταυτόχρονα, έχει δοθεί παράταση, ως τις 31 Μαρτίου 2025, για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους τους παραγωγούς που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι το εν λόγω χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν αρχικά από το δικαίωμα αποζημίωσης. Παράλληλα, εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των πορισμάτων.

Αποζημιώσεις για ελιά, σταφίδα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι και πιπέρια

Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε, εξάλλου, στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας για αποζημιώσεις των ζημιών που υφίστανται οι καλλιέργειες της ελιάς, της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας, του καρπουζιού και των βιομηχανιών πιπεριών, μέσα από τα σχετικά αποζημιωτικά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο και ο Οργανισμός, προς κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.

Όπως μάλιστα επεσήμανε η Βουλευτής Ηλείας, τα προϊόντα πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις ζημιές συχνά να ξεπερνούν το κόστος παραγωγής και ασφάλισής τους και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αυτές οι παράμετροι συνυπολογίζονται στα πορίσματα του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, πρότεινε την άμεση κατάρτιση σχεδίου παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

12/02/2025 05:01 μμ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι καλλιεργητές έχουν ολοκληρώσει ή το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Θα αναφέρουμε ποιες εργασίες γίνονται μετά την συγκομιδή της ελιάς στις διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Ο κ. Παναγιώτης Νικούδης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, στη Ροδόπη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου με τα μέσα Δεκεμβρίου. Κάποιοι παραγωγοί κάνουν φυλλοδιαγνωστική ανάλυση και κάνουν χειμερινή λίπανση. Από τον Φεβρουάριο ξεκινούν τα κλαδέματα. Τελευταία βλέπουμε ότι είναι καλύτερα να κάνουμε αραιά κλαδέματα διαμόρφωσης ή ανανέωσης.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, από την Καβάλα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετά την συγκομιδή κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα. Στους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάνουμε ψεκασμούς με μίγμα ιχνοστοιχείων, βόριο, ψευδάργυρος και μαγγάνιο. Επίσης η κοπριά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προστασία από την παγωνιά καθώς ζεσταίνει το έδαφος. Μετά την ανθοφορία βάζουμε τα κρυσταλλικά λιπάσματα. Από τον Μάρτιο στην περιοχή μας κάνουμε τα κλαδέματα, διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα, καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα. Εργάτες δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Προσωπικά εχω μόνιμα δύο εργάτες και τους απασχολώ στις καλλιέργειες όλο τον χρόνο.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός, από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετασυλλεκτικά τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής για αυτό είναι καλό να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκό. Επίσης είναι καλό να κάνουμε ψεκασμούς με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος, που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών. Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στην περιοχή κάνουμε την βασική λίπανση. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι με την συγκομιδή πρέπει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του κλαδέματος. Στις νότιες περιοχές της χώρας, που δεν έχουν προβλήματα με παγετούς, οι ελαιοπαραγωγοί ξεκινούν να κάνουν κλαδέματα στα δέντρα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αρδευόμενοι ελαιώνες θέλουν κλάδεμα κάθε χρόνο, ενώ οι ξηρικοί κάθε δύο χρόνια. Από την πράξη έχει φανεί ότι υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη κλαδευτών. Στην πέριοχή ήταν κυρίως Αλβανοί και έχουν φύγει οι περισσότεροι είτε στο εξωτερικό είτε σε τουριστικούς προορισμούς για να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Είναι πια λίγοι οι εργάτες που ξέρουν να κάνουν κλάδεμα σε ελαιώνες.

Στο πρόβλημα έλλειψης εργατών για τα κλαδέματα αναφέρεται ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, παραγωγός από την Άρτα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο οι κλαδευτές είναι λίγοι και θα έρθουν όποτε μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές θα δουλέψουν στο χωράφι χωρίς να είναι εκεί ο παραγωγός να τους καθοδηγήσει. Επίσης έχουν αυξηθεί τα μεροκάματα και τις περισσότερες φορές θέλουν τα χρήματα μαύρα. Θα πρότεινα να υπάρξει μια πιστοποίηση στους κλαδευτές, όπως έκανε το ΥπΑΑΤ με τους ψεκαστές. Αν έχουν περάσει μια εκπαίδευση και έχουν ένα χαρτί στο χέρι θα γνωρίζει ο παραγωγός ότι γνωρίζει να κλαδεύει. Επίσης θα πρέπει να δείχνει ότι έχει κάποιο εισόδημα από αυτή την εργασία. Σήμερα είναι λίγοι οι κλαδευτές και θα είναι εύκολο να πιστοποιηθούν στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη είθισται να γίνεται μετά την συγκομιδή η λίπανση. Επίσης κάνουμε ψεκασμό με χαλκό για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Φέτος λόγω της ανομβρίας στους ξηρικούς ελαιώνες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Κρήτη, χρειάζεται κλάδεμα ανανέωσης. Αν δεν γίνει δεν πρόκειται να έχουν παραγωγή. Όλα αυτά όμως έχουν κόστος και φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι στα 4,5 ευρώ το κιλό και να μην γίνονται εμπορικές πράξεις. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα αποθέματα για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τους. Σήμερα τα παραστατικά του ελαιοτριβείου τα ανεβάζουν άμεσα στο myDATA της ΑΑΔΕ. Αν υπήρχε μια συνεργασία ΥπΑΑΤ με ΑΑΔΕ θα μπορούσε να υπάρχει μια ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση για την παραγωγή ελαιολάδου, τις ποσότητες που θα κρατήσει για το σπίτι ο παραγωγός, τις ποσότητες που πάνε προς πώληση και αυτές που πάνε για αποθήκευση. Αμέσως όλοι ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές θα γνώριζαν πόσο ελαιόλαδο έχουμε διαθέσιμο προς πώληση.

Από την Λέσβο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου κ. Χρήστος Κουτλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στο νησί η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Άργησε φέτος να ξεκινήσει το ράβδισμα λόγω της ανομβρίας. Ξεκίνησε η συγκομιδή από το Δεκέμβριο και μπορεί να φτάσει μέχρι τον Απρίλιο. Στην περιοχή πρώτα κάνουμε την συγκομιδή και μετά ξεκινούν τα κλαδέματα. Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να κλαδεύουν όσοι ολοκλήρωσαν την συγκομιδή. Με τα δίχτυα στο έδαφος δεν μπορείς να κάνεις λίπανση. Επίσης αν γίνει λίπανση θα πρέπει να ακολουθήσουν βροχοπτώσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Άρα δεν θα έχουμε φέτος πολλές λιπάνσεις. Αυτό θα γίνει όμως και επειδή φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας. Με το κόστος συγκομιδής να έχει αυξηθεί (το μεροκάματο από 50 ευρώ έχει φτάσει στα 70 και 80 ευρώ). Επίσης η τιμή παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο συνεταιρισμός έδωσε φέτος την πιο υψηλή τιμή 5,80 ευρώ τα τρία δέκατα. Στην συνέχεια όμως οι μέσες τιμές κυμάνθηκαν στο έξτρα παρθένο από 5,10 έως 4,60 ευρώ το κιλό. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες στην Λέσβο δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Επίσης η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν μειωμένες μέσες αποδόσεις. Με 640 ικιλά ελαιόκαρπο βγάζουμε περίπου 104 κιλά ελαιόλαδο (μειωμένο κατά 40 κιλά σε σχέση με μια κανονική χρονιά). Αυτό που θα πρέπει να μελετήσει κάποια στιγμή το ΥπΑΑΤ είναι γιατί στην Ιταλία ο ελαιοπαραγωγός έχει διπλάσια τιμή πώλησης του ελαιολάδου του σε σχέση με την Ελλάδα. Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει βασικούς αγοραστές τους Ιταλούς. Δεν μπορεί να έχουμε τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές και με τόσο καλή ποιότητα που έχει το ελληνικό. Επίσης δεν μπορεί να γίνονται στην ΕΕ εισαγωγές ελαιολάδου χωρίς δασμούς από Τυνησία και Τουρκία, χώρες με τόσο χαμηλό κόστος παραγωγής. Ίσως κάποιοι να θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές λιανικής αλλά έτσι καταστρέφεται οικονομικά έτσι ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός.

11/02/2025 01:27 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας, στο Δήμο Ανατολικής Μάνης (Λακωνία), προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 81 τόνων επιτραπέζιων ελιών Καλαμών.

Όπως δηλωσαν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, τελικά πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό μεταποιητική επιχείρηση από την Μεσσηνία, η οποία συμφώνησε στην τιμή 1,88 ευρώ το κιλό για τα μεγέθη 1 - 5 και 1,44 ευρώ το κιλό για το 6 μέγεθος (ψιλά).

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η φετινή παραγωγή του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Όμως από αυτή την ποσότητα μέχρι σήμερα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες ποσότητες παραμένουν αποθηκευμένες στις κάδες των παραγωγών που αναμένουν μια καλύτερη τιμή.

10/02/2025 01:12 μμ

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας, που βλέπουν μειωμένες παραγωγές αλλά και χαμηλές τιμές.

Στο εμπόριο ελαιολάδου κάθε εβδομάδα και χειρότερα βλέπουν τις τιμές οι παραγωγοί. Οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον η μεταποίηση για αγορές σε υψηλότερες τιμές, ενώ όσο περνά ο καιρός στοκάρουν όλο και περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου οι αποθήκες στα ελαιοτριβεία.

Από την άλλη οι παραγωγοί ελιών Καλαμών, λόγω των χαμηλών τιμών, δεν προχωρούν σε πωλήσεις και μέχρι σήμερα περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατέθεσε φάκελο στην ΕΕ με αίτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών, την φετινή ελαιοκομική περίοδο (2024-2025), λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Ήδη είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής και το ΥπΑΑΤ έχει στοιχεία για την μειωμένη φετινή παραγωγή στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πληρωμή των ελαιοπαραγωγών με ένταξη των ζημιών σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) μια και προϋποθέτει ύπαρξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων κυριότερη από τις οποίες είναι οι ζημιές σε επίπεδο νομού (Π.Ε.) να αποτελούν ποσοστό τουλάχιστο 30% της μέσης απόδοσης της καλλιέργειας τα τρία προηγούμενα έτη.

Πάντως συνάντηση, μεταξύ ελαιοπαραγωγών και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, θα πραγματοποιηθεί, την προσεχή Τετάρτη (12/2), στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών ζητούν διευκρινήσεις από το ΥπΑΑΤ για το τι είδους στήριξη θα καταβληθεί στον κλάδο για την απώλεια εισοδήματος και αν θα είναι οριζόντια ποια θα είναι η τιμή της ενίσχυσης.

Επίσης ελαιοκαλλιεργητές που μίλησαν στον ΑγροΤύπο ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελέγχους στις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας αλλά και να ενημερωθούν από την Κομισιόν για τις εισαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών που γίνονται στην ΕΕ.

Ερώτηση στην Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την ενίσχυση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής που διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, των χαμηλών τιμών ελαιόλαδου, του αυξημένου κόστους παραγωγής και συγκομιδής κλπ με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 30% έως 50% σε πολλές περιοχές της χώρας, κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης και Τομεάρχη Αγροτικών με τη Νέα Αριστερά, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, πως παρά τη μεγάλη σημασία του ελαιολάδου για την εγχώρια οικονομία, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αποσκοπεί στη στήριξη της κατανάλωσης, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ελαιοκομικού τομέα της.

Με βάση τα παραπάνω απευθύνουν στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, τόσο για την τρέχουσα όσο και για τις επόμενες χρονιές;

2. Υπάρχει πρόθεση μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, κατά το πρότυπο της Ισπανίας, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και να προστατευθεί ο ελαιοπαραγωγός από τις πτωτικές τάσεις των τιμών;

3. Τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και τη μείωση του κόστους συγκομιδής;

4. Θα υπάρξει άμεση ενίσχυση για τους πληγέντες παραγωγούς λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής;

5. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί η διαφορά στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή;

10/02/2025 10:52 πμ

Σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου «Κύρωση Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων», που κατατέθηκε στην Βουλή, ξεκαθαρίζεται το θέμα της εισφοράς δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου γίνεται η κωδικοποίηση της εισφοράς δακοκτονίας και αναφέρονται τα υπόχρεα πρόσωπα της πληρωμής.

Άρθρο 50

Επιβολή εισφοράς δακοκτονίας
Για την κάλυψη μέρους των πραγματοποιούμενων δαπανών ομαδικής καταπολέμησης του δάκου ή του λεκανίου της ελιάς, που ενεργείται σύμφωνα με το ν.δ. 2413/1953 (Α’ 125), επιβάλλεται εισφορά στο παραγόμενο ελαιόλαδο και επί των ελαιών που πωλούνται χονδρικά από παραγωγούς ή από τους εντολοδόχους τους, και προέρχονται από περιοχές στις οποίες ενεργήθηκε ομαδική καταπολέμηση του δάκου ή του λεκανίου. Η εισφορά ορίζεται σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) επί της αξίας του ελαιόλαδου που παράγεται, υπολογιζόμενης με τη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων ελαιόλαδων (τιμή παρέμβασης ποιοτικής κατηγορίας SEMIFINE ή CURANTE) κατά τον χρόνο της παραγωγής και σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) επί της αξίας των ελιών που πωλούνται χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους τους.
2. Η εισφορά της παρ. 1 οφείλεται και για το ελαιόλαδο που παράγεται από την έκθλιψη των ελιών που παράγονται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι κάτοχος ή εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου ή ελαιοπιεστηρίου.
3. Δεν υπάγεται στην εισφορά του παρόντος άρθρου το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που αποδεδειγμένα έχουν υπαχθεί στην εισφορά αυτή καθώς και το ελαιόλαδο που παραδίδεται στον ελαιοτριβέα ως εκθλιπτικό δικαίωμα. Ομοίως, δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή το ελαιόλαδο και οι ελιές που προέρχονται από περιοχές στις οποίες η καταπολέμηση του δάκου ή του λεκανίου της ελιάς ενεργήθηκε με μέριμνα και δαπάνες των παραγωγών ή των συνεταιριστικών οργανώσεών τους.
4. Η εισφορά της παρ. 1 βαρύνει, στην περίπτωση του ελαιόλαδου, το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου διενεργείται η έκθλιψη των ελιών και στην περίπτωση ελιών τον πωλητή αυτών παραγωγό. Αυτός υπέρ του οποίου διενεργείται η έκθλιψη των ελιών
υποχρεούται να καταβάλει στον ελαιοτριβέα την οφειλόμενη για το ελαιόλαδο εισφορά. Σε περίπτωση άρνησης καταβολής, ο ελαιοτριβέας δικαιούται να παρακρατήσει από το παραχθέν ελαιόλαδο ποσότητα η αξία της οποίας, βάσει τιμής χονδρικής πώλησης από τον
παραγωγό κατά τον χρόνο της έκθλιψης και στον τόπο της έκθλιψης, είναι ίση με το ποσό της οφειλόμενης εισφοράς, υποχρεούμενος να καταβάλει στη Φορολογική Διοίκηση τη σχετική εισφορά σε χρήμα.

Άρθρο 51

Υπόχρεα πρόσωπα, χρόνος και τρόπος απόδοσης και είσπραξης της εισφοράς
1. Υπόχρεος για την καταβολή της εισφοράς στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 50 είναι, προκειμένου για πωλούμενες ελιές, ο, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, υπόχρεος έκδοσης τιμολογίων αγοράς ή τιμολογίων πωλήσεως ή εκκαθαρίσεων επί πωλήσεων για λογαριασμό του παραγωγού, και, προκειμένου για ελαιόλαδο αυτός που ενεργεί την έκθλιψη των ελιών.
2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της εισφοράς του άρθρου 50, τα στοιχεία που υποβάλλονται στη Φορολογική Διοίκηση, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού

07/02/2025 01:36 μμ

Παρά το ικανοποιητικό μέγεθος της πρωτογενούς παραγωγής μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Την 31η Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων -μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από όλους του τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) για την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς των μαύρων επιτραπέζιων ελιών και την εξέλιξη της συλλογής του μαύρου ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών εσοδείας 2024/25 που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση.

Τα αποθέματα της χώρας μαύρων επιτραπέζιων ελιών, στην αρχή της περιόδου 2024/25, ανέρχονταν σε 29.000 τόνους υπολειπόμενα των αναγκών της χώρας (εξαγωγές/κατανάλωση) μέχρι η νέα εσοδεία να είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά εκτιμάται σε 7.000-8.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται των αναγκών της χώρας (25.000-30.000 τόνοι).

Ένα μεγάλο μέρος (50%+) του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά οδηγήθηκε στο στάδιο του πρασινοκόκκινου καρπού στην ελαιοποίηση εξαιτίας του μικρού μεγέθους των καρπών, της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης εργατικών χεριών (αυξημένο κόστος συλλογής).

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Θρούμπα Θάσου» ανήλθε σε 500 τόνους που υπολείπεται (κατά 50%+) των αναγκών της χώρας (κατανάλωση/εξαγωγές).

Στην τηλεδιάσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά το ικανοποιητικό μέγεθος της πρωτογενούς παραγωγής μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αδυναμία σύναψης συμβολαίων με σκοπό την ομαλή διάθεση του προϊόντος χωρίς χρονικά κενά στις αγορές εξωτερικού.

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα (ελαιοπαραγωγοί) εξέφρασαν την άποψη ότι η πολιτική των τιμών αγοράς του προϊόντος από την μεταποίηση δεν ευνόησε την απρόσκοπτη προσφορά του.

Τελικά ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δυο τομέων του κλάδου (πρωτογενή, δευτερογενή) φώτισε όλες τις πτυχές του θέματος και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον. Η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας αφού περίπου το 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος, εξάγεται στις ΗΠΑ.

04/02/2025 02:47 μμ

Παρουσία εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ κ.κ. Σάββα Αργυράκη μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Μόσχου Κορασίδη Γενικού Διευθυντή, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2025, στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικό θέμα της ενημερωτικής ημερίδας ήταν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης κατέθεσε τις απόψεις και τις ανησυχίες του επί της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τους στόχους που οφείλουμε να θέσουμε για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. «Θα πρέπει οι αγρότες, να μπορούν, να καλλιεργούν με μικρότερο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης, συμπληρώνοντας πως «ως ΕΘΕΑΣ, είμαστε εδώ, ώστε να συζητήσουμε για ένα ασφαλές μέλλον στη γεωργία, καταθέτοντας προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ».

Στην συνέχεια ο κ. Μόσχος Κορασίδης στην παρέμβασή του, μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργική παραγωγή, ξεκινώντας από το έλλειμμα στην παραγωγή τροφίμων σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το 2015, λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

Η αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης φαινομένων και η ένταση των ακραίων καιρικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και στο εισόδημα των γεωργών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σήμερα, η ετήσια εμφάνιση καταστροφών είναι τριπλάσια από εκείνη των δεκαετιών του 70 και του 80 ως αποτέλεσμα της αύξησης θερμοκρασίας. Τα ανωτέρω δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Κορασίδης έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης της γεωργίας, καθώς κάθε χρόνο τουλάχιστον το 20% των γεωργών χάνει το 30% και πλέον των εσόδων του.

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, παρουσίασε τις ζημιές, που έχουν προκληθεί σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις (επιτραπέζια ελιά, οπωροκηπευτικά, σιτηρά, αμπέλι, βαμβάκι) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις καταστροφές που πλέον αφορούν και τις γεωργικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει τη σταθερότητα των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα του εδάφους, δημιουργώντας απειλές για τη γονιμότητα και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, επιδεινώνοντας έτσι τα προβλήματα αλάτωσης του εδάφους. Το νερό και το έδαφος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της παραγωγής τροφίμων και του εισοδήματος των αγροτών που απειλεί η κλιματική κρίση.

Στη συνέχεια, ο κ. Κορασίδης παρουσίασε τις στρατηγικές που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή και τα μελλοντικά αποτελέσματα από αυτές.

Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ δήλωσε πως ο ΕΛΓΑ λειτούργησε θετικά συνολικά από την ίδρυσή του ως εργαλείο αποζημίωσης ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τόσο λόγω της οργανωτικής του δομής, όσο και λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης να καλύψει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.

Τονίστηκε, πως χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη πάνω στην στρατηγική νέων εργαλείων που θα είναι μεικτής χρηματοδότησης και θα στηρίζεται στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην εμβάθυνση της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της κοινότητας, των Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων των αγροτών. «Χρειάζεται ένας νέος ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και είναι ο πιο κατάλληλος φορέας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των αγροτών για να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης και ενεργητικής προστασίας ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα των γεωργών απέναντι στις ζημιές από την κλιματική κρίση», ανέφερε.