Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αλλαγή Ασφαλιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες, διαμαρτυρία στην Βέροια

08/06/2023 11:45 πμ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια πραγματοποίησε, την Τετάρτη (7 Ιουνίου), ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια πραγματοποίησε, την Τετάρτη (7 Ιουνίου), ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». 

Η κινητοποίηση έγινε καθώς - όπως υποστηρίζουν - τα προβλήματα που προέκυψαν από τις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή του 2023 (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.λπ.) στην Ημαθία έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «τα δέντρα μας δεν έχουν παραγωγή και ζητάμε αποζημιώσεις. Αιτίες οι παγετοί και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης με αποτέλεσμα στη συνέχεια την πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί). 

Η προϊσταμένη του υποκαταστήματος μας ανέφερε ότι δεν καλύπτει ασφαλιστικά ο Οργανισμός την ακαρπία. Επίσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις καλύπτει ο Οργανισμός μόνο αν έχουμε σκάσιμο του καρπού.

Ζητάμε αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Ν. 3877/2010), έναν κανονισμό που είχαμε και στην ψήφισή του καταγγείλει και μας δικαιώνει η φετινή χρονιά. Ζητάμε να αποζημιώνεται το 100% της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Επίσης να προχωρήσουν σε προσλήψεις γεωπόνων στον ΕΛΓΑ για να γίνονται γρήγορα και σωστά οι εκτιμήσεις της ζημιάς».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
25/09/2023 12:39 μμ

Οι ψευδείς δηλώσεις παραγωγών καθυστερούν τη διαδικασία αποζημιώσεων υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο 4ο Olympia Forum τόνισε ότι επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και διευκολύνουμε τους παραγωγούς, τις δηλώσεις των οποίων δεχόμαστε, χωρίς επιβάρυνση εκτιμητικών τελών, ακόμα και χειρόγραφα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρατυπίες. Μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τους συγκεκριμένους παραγωγούς να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά. 

«Είναι κλεψιά και απάτη. Ζητούν να πάρουν χρήματα στην πλάτη συναδέλφων τους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας στα οπωροκηπευτικά, τα οποία ανατιμήθηκαν, ενώ στη Θεσσαλία δεν υπάρχει παραγωγή οπωροκηπευτικών που να δικαιολογεί ανατιμήσεις.

Επίσης ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί λόγω των επιβεβλημένων ελέγχων που γίνονται, καθυστερούν τη διαδικασία καταβολής των προκαταβολών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε περιπτώσεις μελισσοκόμων και ορισμένων παραγωγών σε χωριά των Τρικάλων, όπου παρατηρήθηκε έξαρση κατάθεσης πανομοιότυπων δηλώσεων, που δεν δικαιολογούνταν με βάση την παραγωγή του προηγουμένου έτους.

Τελευταία νέα
25/09/2023 10:58 πμ

Την επί πλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum, το Σάββατο (23 Σεπτεμβρίου).

Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους αγρότες πως ό,τι και να γίνει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους μέχρι να ξαναβρεί η Θεσσαλία τους ρυθμούς της.

Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός.

Ακόμη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε: «Η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει με ταχύτητα και με περισσότερη διαφάνεια. Και κυρίως, να υπάρχει συνέπια στο χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλει περί τα 2,8 με 3 δις το χρόνο. Δεν υπήρχε απόλυτη τάξη και διαφάνεια με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση. Στόχευση και δέσμευσή μου είναι να κάνουμε τα πάντα. ώστε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους και να μη χαθεί ούτε ευρώ από αυτά που πρέπει, επιβάλλεται, να καταβληθούν στους δικαιούχους. Για μένα είναι στόχος και υποχρέωση»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και για την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος για διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των πληγέντων και ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η ad hoc χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ κατ’ αρχάς με επί πλέον 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς αγρότες.

Μάλιστα είπε ότι τα 15 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 που δικαιούτο η χώρα μας συν τα ποσά που θα εξασφαλίσει από το ίδιο Ταμείο για το 2024, του οποίου το αποθεματικό ζήτησε να αυξηθεί, θα δοθούν για αποζημιώσεις πληγέντων που η παραγωγή τους δεν ήταν δηλωμένη στον ΕΛΓΑ.

Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία  με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

22/09/2023 01:01 μμ

Κατατέθηκε στη Βουλή συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις πρώτες αποζημιώσεις, την κρατική αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, επεσήμανε ότι «το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Αυτά τα χρήματα είναι συμπληρωματικά αυτών που απαιτούνται για έργα αποκατάστασης υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι: «Οι πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού χρησιμοποιούνται για μέτρα όπως:

  • Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες έως 6.600 ευρώ.
  • Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής κτιρίων που υπέστησαν βλάβες έως 10.000 ευρώ και εν συνεχεία η στεγαστική συνδρομή ύψους 80% επί του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων.
  • Η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ το μήνα.
  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.
  • Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις ύψους έως 4.000 ευρώ και εν συνεχεία η αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα.
  • Οι αποζημιώσεις προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνει τόσο αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, όσο και η αποζημίωση της τρέχουσας παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ».

Έως και χθες Πέμπτη (22/9), κατεγράφησαν ήδη 22.589 αιτήσεις στην κρατική αρωγή οριστικοποιημένες και 4.840 εκκρεμείς.

22/09/2023 10:40 πμ

Σύσκεψη αγροτών από την ευρύτερη περιοχή Πλατυκάμπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου).

Την σύσκεψη διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων για αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης», ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης. Είναι μεγάλη η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, αφού οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε μηχανήματα, λάστιχα κ.ά.

Ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε ότι «μόνο με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας, αλλά και να θωρακιστεί η περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες μας».

Μετά από διεξοδική συζήτηση καταλήχθηκε πλαίσιο αιτημάτων, με διεκδικήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.
  • Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών, με αναστολή του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί σαν κόφτης στις αποζημιώσεις.
  • Την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος-τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.

Σήμερα Παρασκευή (22/9) θα γίνει νέα σύσκεψη αγροτών, στα Φάρσαλα, στην αίθουσα ΤΟΕΒ.

21/09/2023 03:49 μμ

Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Θεσσαλία, για να δει από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, όπου μαζί με τη λοιπή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε για τις δράσεις και την παρουσία του υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Με την παρουσία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, θα συμβάλει στην ανάδειξη του προβλήματος, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι ανάλογα θα συμβάλει και η παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, που θα ακολουθήσει, όπως και η παρουσία του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ.

Πάντως ο κ. Αυγενάκης ήταν «αυστηρός» απέναντι σε εκείνους που υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικής παραγωγής και μελισσοκομίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα αυτού του είδους τα παιχνίδια σε βάρος εκείνων που επλήγησαν πραγματικά. Όπως είπε «το ΥπΑΑΤ είναι αποφασισμένο να βοηθήσει αποτελεσματικά, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί ψευδείς δηλώσεις».

«Πρόκειται για μάχη διαρκείας και θα κριθούμε από την αντοχή που θα επιδείξουμε, την επιμονή και την συνέπειά μας, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη φύγει κανείς από την περιοχή, αν η Θεσσαλία δεν ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. Και θύμισε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού ενεργοποιούνται ευρωπαϊκές διαδικασίες για εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων για τη βοήθεια των πληγέντων», πρόσθεσε.

Για τη δυνατότητα καλλιέργειας των εδαφών ο ΥπΑΑΤ είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα εδάφη είναι μολυσμένα. Τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και γενική είναι η εκτίμηση ότι θα μπορέσουν γρήγορα να καλλιεργηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, από τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο «το Νοέμβριο η κατάσταση της πλειονότητας των εδαφών δεν θα αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για να ξεκινήσει η καλλιέργεια σιτηρών».

Σε ό,τι αφορά τους αλιείς ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι οι 451 αλιείς που διαθέτουν άδειες σε Λάρισα και Μαγνησία, θα αποζημιωθούν, επειδή στις περιοχές τους δεν είναι δυνατή η αλίευση, καθώς στη θάλασσα υπάρχουν φερτά υλικά που προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους.

Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση με δεδομένο ότι οι δηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι προκαταβολές θα μπορέσουν να καταβληθούν με την ολοκλήρωση των δηλώσεων. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για να επιταχυνθεί η διαδικασία μπήκε ένα πρώτο χρονικό όριο για την υποβολή των δηλώσεων για τη ζωική παραγωγή στις 25 Σεπτεμβρίου και για τη φυτική παραγωγή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τα κρούσματα κερδοσκοπίας ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός τονίζοντας ότι «όσοι αισχροκερδούν στην πλάτη των πληγέντων θα υποστούν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: θα τους τσακίσουμε».

Ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος είπε ότι η συλλογή ζώων από οργανωμένες μονάδες θα έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκομιδή νεκρών ζώων από οικόσιτες μονάδες. Δυστυχώς, είπε, υπάρχουν σημεία ακόμη στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση. Καθημερινά στο πεδίο επιχειρούν 100 άτομα.

Όσον αφορά τις ψευδείς δηλώσεις, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει τη δυνατότητα ελέγχων μέσα από τη βάση της Κτηνιατρικής και το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και γνωρίζει ποιοί είναι αυτοί που τις έχουν υποβάλλει. Θα ελεγχθούν οι υπερβολές και τα ποσά που θα έχουν εισπραχθεί θα επιστραφούν ως αχρεωστίτως καταβληθέντα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κάλεσε τους παραγωγούς να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τις δηλώσεις τους για την καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και ένα τηλέφωνό τους. Αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην ανάγκη ειλικρίνειας των δηλώσεων επισημαίνοντας: «διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως η ειλικρίνεια. Θα υπάρξει έλεγχος με ακρίβεια και δικαιοσύνη». Και σημείωσε ότι οι αναληθείς δηλώσεις καθυστερούν τη διαδικασία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι μελισσοκόμοι που είναι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Είπε ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εκτιμητικά τέλη και αν κάποιος κατέβαλε θα του επιστραφούν και επανέλαβε ότι δεν επιβάλλεται παρουσία εκτιμητή του ΕΛΓΑ για την αποκομιδή των ζώων.

Τέλος, είπε ότι στους 86 εκτιμητές του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν προστεθεί 50 με οκτάμηνη σύμβαση και 30 του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ έχουν προκηρυχθεί και 8 επί πλέον θέσεις κτηνιάτρων.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι θα λάβουν και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται με δικαιοσύνη και φερεγγυότητα, επισημαίνοντας ότι στην τετραετία ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει αποζημιώσεις 1,1 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου είπαν ότι ο Οργανισμός με το επιστημονικό προσωπικό και τα τρία συνεργεία που διαθέτει παίρνει καθημερινά δείγματα από 50 περιοχές. Σημείωσαν ότι το 95% των εδαφών είναι άμεσα διαχειρίσιμα και εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυνατότητα καλλιέργειάς τους ακόμα και από το Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αρχική καταστροφολογία. Τόνισαν ότι οδηγίες για τη διαχείριση των εδαφών έχει αναρτήσει ο ΕΛΓΟ στο διαδίκτυο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις πληγείσες περιοχές, όπως έγινε στη Ρόδο και στον Έβρο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος τόνισε ότι τα συνεργεία του Οργανισμού παρεμβαίνουν και κάνουν ελέγχους, όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά για να παράσχουν συμβουλές για να είναι ασφαλής η διατροφή σε συνθήκες ιδιαίτερες. Κάλεσε δε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ και τα κλιμάκιά του για να λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη. Τόνισε δε ότι τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ έχουν ξεκινήσει ήδη ελέγχους, στην ίδια λογική, και στα κυλικεία των σχολείων.

20/09/2023 01:49 μμ

Ψίχουλα αναμένεται να πάρουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα νεκρά ζώα τους οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, που έγινε στις 4/5/2023, οι τιμές που αποζημιώνουν την φυτική παραγωγή είναι ανάλογες με την πενταετία 2017-2021 και του ζωικού κεφαλαίου ανάλογες με τις τιμές του 2010.

Το θέμα αναφέρει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Θεωρούμε απαράδεκτο να αναθεωρούνται οι τιμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ το 2023 με τιμές του 2010 και του 2017-2021, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις κόστους παραγωγής και προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής συνέβησαν το 2022 και το 2023. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με τα δεδομένα του ΕΛΓΑ, ως σήμερα η αποζημίωση μιας βελτιωμένης προβατίνας είναι 195 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι η μέση τιμή σφάγιού προβάτου σήμερα είναι 4,7 ευρώ το κιλό μια προβατίνα 35 κιλών αποφέρει 164,5 ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι αυτή η προβατίνα θα γεννούσε ένα αρνί σε 20-30 ημέρες βάρους 10 κιλών σφάγιο με μέση τιμή σήμερα τα 8 ευρώ θα κόστιζε 80 ευρώ, σύνολο 244,5 χωρίς να αναλογιστούμε το γάλα κάθε προβάτου που χάνει ο παραγωγός με μέσο όρο παραγωγής τα 300 κιλά και μέση τιμή γάλακτος 1,6 ευρώ ανά κιλό τότε ο παραγωγός μόνο από το γάλα έχει χάσει 480 ευρώ και από το ζωικό κεφάλαιο 244,5 σύνολο δηλαδή 724,5 ευρώ. 

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ποσό των 195 ευρώ δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την ζημία, αφού καλύπτει την ζημία μόνο κατά 27%, άρα δεν μιλάμε για 100% αποζημίωση αλλά για 27%. Για να καταλάβουμε πόσο εκτός πραγματικότητας είναι ο ΕΛΓΑ και η Ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσουμε ένα βελτιωμένο ζώο μια αίγα παραδείγματος χάρη, σας αναφέρουμε τιμολόγιο αγοράς βελτιωμένων αιγών από την Ολλανδία με κόστος 615 ευρώ ανά ζώο, το τιμολόγιο εκδόθηκε στις 1/6/2023 και αφορά αποστολή ζώων στην περιοχή Τρικάλων. 

Αιτούμαστε άμεσα την αναθεώρηση τιμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε φυτική και ζωική παραγωγή πριν από οποιαδήποτε αποζημίωση. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα αποζημιώσεων προσαρμοσμένα κατά το μέγιστο στην πραγματικότητα που ζούμε σήμερα και με δεδομένο την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και έχουν ως εξής: 

  • Αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσκευών. 
  • Δημιουργία δικτύου φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
  • Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων. 
  • Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και Funds, καθώς και αντίστοιχη άρση υποθηκών για ακίνητα που κατεστράφησαν. Αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για 2 χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης. 
  • Αποζημίωση 100% για κατεστραμμένα ή με σημαντικές ζημιές σπίτια.
  • Επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και γενικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό. 
  • Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προτείνουμε τις θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές, που είναι χρονικά άμεση η κατασκευή τους, την άδεια την έχει ο κατασκευαστής, οικονομικά είναι συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή. 

Οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν με τουλάχιστον: 
-Με 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους. 
-Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο. 
-Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.
-Για την μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες- μελίσσια. 
-Για την πτηνοτροφία να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές)

Για την φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές κύρια της Θεσσαλίας (με 1-3 χρόνια για επανακαλλιέργεια) θα χρειαστεί ιδιαίτερη στήριξη έως την επανέναρξη της καλλιέργειας.

Για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, να ζητηθεί, από την ΕΕ, να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022».

19/09/2023 02:05 μμ

Ο ΕΛΓΑ αποφάσισε την χορήγηση εξάμηνης παράτασης για την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής της Δράσης 5.1.1 (αντιχαλαζικά).

Συγκεκριμένα το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε, λόγω των πρόσφατων καταστροφικών φαινομένων (πυρκαγιά Έβρο, θεομηνία Θεσσαλίας), να δώσει παράταση, μέχρι τις 12/4/2024, στη Δράση 5.1.1. «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν σε μείωση των επιπτώσεων στο φυτικό κεφάλαιο (ιδιωτικές παρεμβάσεις)» του Υπομέτρου 5.1 μετά από αίτημα που κατέθεσε το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, «επειδή καθυστέρησε η αξιολόγηση των αιτήσεων αν δεν έδιναν παράταση θα κινδύνευε μεγάλος αριθμός παραγωγών, που είχαν κάνει την επένδυση, να απενταχθούν από το πρόγραμμα. Τελικά δόθηκε η παράταση που ζητήσαμε».

Όπως επισήμανε σε επιστολή του το ΓΕΩΤΕΕ προς τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση θα έπρεπε μέχρι 12 Οκτωβρίου 2023 να γίνει ένα πρώτο αίτημα πληρωμής τουλάχιστον του 20% της επένδυσης. Το πληροφοριακό σύστημα του μέτρου όμως κατέστη λειτουργικό 2 μήνες μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης και η απόφαση κατανομής πίστωσης εκδόθηκε μόλις στις 24/7/2023. Για αυτό υπήρχε κίνδυνος απένταξης σε ένα μέτρο που είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δυναμικών καλλιεργειών από την αστάθεια των καιρικών φαινομένων.

19/09/2023 11:37 πμ

Η υπερψήφιση της άρσης των περιορισμών στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπως ζήτησε η ΕΕ, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Βούλγαρους αγρότες.

Την περασμένη Πέμπτη (14/9), το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Από το πρωί της Δευτέρας (18/9) σε βασικούς κόμβους έκαναν την εμφάνισή τους αγρότες, με τα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, διαμαρτυρόμενοι για την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. 

Απόκλεισαν περισσότερους από 40 μεγάλους δρόμους της χώρας καθώς και συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία. Η κινητοποίηση θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Σόφια, σήμερα Τρίτη (19/9).

Πάνω από 900.000 αγρότες πλήττονται από την καταργηθείσα απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, τόνισαν εκπρόσωποι 26 κλαδικών οργανώσεων από τον αγροτικό τομέα της Βουλγαρίας.

Ο Γκεόργκι Μίλεφ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών της χώρας, τόνισε ότι θα γίνονται μετακινήσεις μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, επειδή βαριά γεωργικά μηχανήματα θα σταματήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Οι Βούλγαροι αγρότες ζητούν την παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής ηλίανθων, σιταριού, καλαμποκιού και ελαιοκράμβης από την Ουκρανία. Επίσης να επεκταθεί η απαγόρευση εισαγωγών και σε άλλα προϊόντα, όπως στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το γάλα και το μέλι. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης αύξηση των επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με την προέλευση, την ποιότητα και την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Όπως υποστηρίζουν οι Βούλγαροι παραγωγοί, «οι εισαγωγές χωρίς δασμούς από την Ουκρανία πιέζουν τις τιμές των προϊόντων τους και εξανεμίζουν τα περιθώρια κέρδους».

Θυμίζουμε ότι παρά την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, οι κυβερνήσεις σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές.

19/09/2023 09:57 πμ

Να γίνει η ΕΕ πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοστική και πιο αποτελεσματική, και να δείξει έμπρακτα η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, από τους ομολόγους του της ΕΕ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

«Πολύ σωστά», είπε ο Έλληνας Υπουργός, «διαμορφώνουμε πολιτικές και υλοποιούμε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χρηματοδοτώντας αδρά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, που θα έχει αποτέλεσμα πολλά χρόνια μετά», αλλά, επισήμανε «δαπανούμε λίγους πόρους, ως Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, την οποία βιώνουμε καθημερινά με φαινόμενα που ξεπερνούν κάθε προβλεπτικό μοντέλο. Βέβαια, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε εθνικό, υπάρχουν στρατηγικά σχέδια και εργαλεία! Φαίνεται πλέον στη πράξη όμως ότι δεν είναι επαρκή! Διότι όταν τα σχεδιάζαμε δεν είχαμε εικόνα του μεγέθους των κρίσεων που θα καλούμασταν να διαχειριστούμε!». 

Μάλιστα έκανε αναφορά και στην πυρκαγιά στον Έβρο χαρακτηρίζοντάς τη ως τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.

Έχοντας καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω επιστολής του προς όλους τους ομολόγους του, προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται με ρεαλιστικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής.

Συνοψίζοντας τις προτάσεις που υπέβαλε, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά:

«Πριν μερικές ημέρες λάβατε από μέρους μου memo με πλέγμα πρωτοβουλιών. Θυμίζω: 

1. Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού για το 2024 και ευέλικτη αποδέσμευσή του
2. Παρεκκλίσεις των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
3. Ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
4. Adhoc κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ

Κι εδώ να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου μεγέθους».

Σε δηλώσεις του σημείωσε: «Ζήτησα - κάτι βεβαίως που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο  πρωθυπουργών - να υπάρξει ad hoc ενίσχυση των χωρών που πλήττονται και πάνω απ΄ όλα, ζήτησα να υπάρξει γενικώς μια διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς, στους κανονισμούς, έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία, διότι καλή η γραφειοκρατία, καλοί οι κανόνες, σωστό και ισχυρότερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά -και σωστά κάνει- για το αποτύπωμα του άνθρακα και για μια στρατηγική για την επόμενη 10ετία-15ετία, την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη και κινείται εξαιρετικά επιθετικά με πολύ βαριές συνέπειες για τη χώρα μας και για την Ευρώπη συνολικότερα», σημείωσε.

Ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, όπως και από τους ομολόγους του υπουργούς των χωρών μελών της ΕΕ, να προγραμματίσουν άμεσα επίσκεψη στη Θεσσαλία για να δουν ιδίοις όμμασι τις καταστροφές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Ακόμη ανέφερε ότι συνολικά επλήγησαν 22 Δήμοι με πληθυσμό άνω των 720.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η έκταση των πληγέντων καλλιεργειών ανέρχεται σε 85.891 εκτάρια (858.910 στρέμματα), έκταση που λόγω της συνεχούς μετακίνησης των υδάτων και της δημιουργίας νέων πλημμυρικών φαινομένων δύναται να προσαυξηθεί έως 25% τουλάχιστον. Επιπλέον, κτηνοτροφικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.  Ομοίως και οι αγροτικές υποδομές. Την ίδια ώρα έχει σταματήσει η αλιεία στην περιοχή του Παγασητικού και η μελισσοκομία αφανίστηκε. Mόνο, η παραγωγή των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας αντιστοιχεί στο 5,5% του συνολικού ΑΕΠ. Στη Θεσσαλία παράγεται το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής παραγωγής της χώρας. Όπως είπε, έχουν πνιγεί πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοιρινά, 176.000 πτηνά και κουνέλια και 100.000 μελισσοσμήνη.

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών, τόνισε:

«Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από τις κρίσεις. Φτάνει να μετατρέψουμε τις σε ευκαιρίες. Με όραμα, με σχέδιο, με βούληση, με γενναίες αποφάσεις. Η ευρωπαϊκή διαδρομή το έχει αποδείξει αυτό! Στον πυρήνα της ΕΕ βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης,  της κοινωνικής συνοχής, της αειφορίας, της αλληλο-υποστήριξης και της συνεργασίας. 

Βασίζομαι στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, με ταχύτητα και ευελιξία, προσφέροντας υποστήριξη στον νευραλγικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής».

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ επισήμανε: «Οι δυσκολίες είναι πολλές και υπάρχει ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από την ΕΕ. Θέλω να πω σε όσους μας παρακολουθούν από την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ΄ όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουμε αποφασίσει -έχει αποφασίσει ο ίδιος - να  γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων, όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Θα είμαστε εκεί μέχρις ότου βρει ξανά την περπατησιά της και το χαμόγελό της η κοινωνία αυτή, ο τόπος αυτός».

18/09/2023 10:17 πμ

Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης και όχι το πρώτο, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στο παρελθόν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Ο προωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι το επόμενο διάστημα θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου η πληρωμή αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο για να βοηθηθούν οι αγρότες στις εργασίες που πρόκειται να κάνουν.

Ακόμη ανέφερε ότι: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές, κατ’ αρχάς να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Να δώσουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα εφόδια για να μπορέσουν να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, να μην εγκαταλείψουν τη γη τους. Οι πρώτες πληρωμές από το σύστημα κρατικής αρωγής ξεκίνησαν χθες (15 Σεπτεμβρίου). 

Σε χρόνο ρεκόρ εκταμιεύθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ σε σχεδόν 5.000 αγρότες, 6.600 ευρώ ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ξαναμπούν στα σπίτια τους, να αποκτήσουν μια νέα οικοσκευή, να ξαναρχίσουν να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Όμως, εξίσου επείγουσα -το ξέρουμε καλά, το έχουμε συζητήσει εκτενώς με τα συναρμόδια Υπουργεία- είναι η ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών, κυρίως της μεταφοράς. Δρόμοι, γέφυρες, τρένα, γραμμές, σιδηροδρομικές γραμμές που παραδόθηκαν στο έλεος του νερού, πρέπει να ξαναφτιαχτούν και θα ξαναφτιαχτούν, με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Αλλά και με νέες, πιο ανθεκτικές προδιαγραφές. Σχετική διάταξη παρέχει αυτή τη δυνατότητα στο Υπουργείο Υποδομών, ψηφίστηκε ήδη, την περασμένη εβδομάδα, από την Βουλή.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της. Δεν είναι η ώρα τώρα να μιλήσω για επιλογές προηγούμενων γενιών, έγιναν σε άλλες συγκυρίες και με άλλες, τότε, εθνικές προτεραιότητες. Από την αποξήρανση της Κάρλας μέχρι την ίδρυση οικισμών στο πιο χαμηλό σημείο του κάμπου, εκεί δηλαδή όπου συνενώνονται τα έξι ποτάμια της περιοχής.

Επίσης ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε να εκταμιεύουμε το επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους, ειδικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά. Συμπληρωματική πρόνοια θα υπάρξει και για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές, ενώ τον Απρίλιο έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Θυμίζω, τέλος, ότι υλοποιείται ήδη μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση: σε λίγο οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με τη μηνιαία μείωση των αποδοχών τους κατά 30%. Αντίθετα, θα καταβάλλουν μόνο μία εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους, και αυτό μάλιστα με πλαφόν το οποίο θα καθοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας. Είναι μία σημαντική ευκαιρία όχι μόνο να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και να νομιμοποιηθεί -ας μην κοροϊδευόμαστε- μία απασχόληση η οποία συχνά έμενε αδήλωτη».

14/09/2023 10:23 πμ

Δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς. Αυτό τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα.

Ακόμη επισήμανε ότι και ο ΕΛΓΟ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας. 

Επίσης ο κ. Αυγενάκης ανέφερε τα εξής: «Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εργάζονται εντατικά ώστε εντός του Οκτωβρίου να καταβληθούν οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις που αφορούν τη ζωική παραγωγή. Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς. Διευκρινίζω ότι μιλάμε για τη φυτική και ζωική παραγωγή. Όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος.

Μέχρι την Τετάρτη (13 Σεπτεμβρίου 2023) το μεσημέρι έχουμε τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου αναφέρουν τα εξής:
1. 49.050 Αιγοπρόβατα
2. 19.295 Χοίροι
3. 4.186 Βοοειδή
4. 40.330 Πτηνά
5. 43.980 Μελισσοσμήνη

Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.
Για τα Χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.
Για τα Βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.
Για τα Πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη 27 μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ, έχουν ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

Πάντως, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο υπουργός έκανε «επίθεση» στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας Fake news τις εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών. Κάνοντα μαθήματα δημοσιογραφίας τόνισε ότι «όποιος μιλήσει αυτή τη στιγμή για ύψος χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιος».

Όμως στη συνέχεια παραδέχτηκε το πρόβλημα με τα νεκρά ζώα και τόνισε ότι «λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων».

Εμείς να αναφέρουμε στον υπουργό ότι μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή κανείς δεν μπορεί να μείνει «ατσαλάκωτος», πάντως τα δύσκολα είναι μπροστά μας με τις ενισχύσεις της ΚΑΠ.

13/09/2023 11:14 πμ

Μηχανήματα για να καθαρίσουν τους δρόμους, επισκευές στην αγροτική οδοποιία και άμεση πληρωμή προκαταβολής ενισχύσεων αλλά να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής. 

Αυτά περιλαμβάνει το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου-Ζαγορίν. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:   

«Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία. Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κατάσταση αποκλεισμού λίγοι στα σπίτια τους, αλλά εκατοντάδες από τα χωράφια τους, λόγω της καταστροφής του αγροτικού οδικού δικτύου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα και άλλα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια κυρίως, αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. 

Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. Η κατάσταση είναι πλέον γνωστή στο Πανελλήνιο. 

Ως προς τη φυσική και οικονομική αποκατάσταση της ζημιάς θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων των θεσμικών φορέων και συντονισμός τους για επίλυση του ζητήματος όλης της Δημοτικής Ενότητας σε τρία επίπεδα:

Α. Μηχανήματα Έργου: Ο Συνεταιρισμός ζητά άμεσα να διατεθεί μεγάλος αριθμός μηχανημάτων, μικρού-μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, από ιδιώτες ακόμα και από τον Ελληνικό Στρατό. Θα πρέπει να εργαστούν παράλληλα ώστε να λειτουργήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο και το εσωτερικό αγροτικό δίκτυο των χωριών μας. Να κληθούν εταιρείες και ιδιώτες ώστε να δηλώσουν διαθεσιμότητα είτε επ΄αμοιβή είτε αφιλοκερδώς. 

Β. Αποζημιώσεις: Ανακοινώθηκε από τη Κυβέρνηση, την ίδια μέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στις 10/09/2023, το αποζημιωτικό μοντέλο. Αίτημα είναι να λειτουργήσει ταχύτατα ο μηχανισμός, να δοθούν προκαταβολές αμέσως μετά τις δηλώσεις και να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής. Η πλατφόρμα να μείνει ανοιχτή μέχρι να ανοίξουν όλα τα οδικά δίκτυα για να γίνουν σωστές δηλώσεις και εκτιμήσεις. Να κλείσει τέλος Οκτώβρη ώστε να καταμετρηθεί η συνολική εισκομιθείσα παραγωγή στον Συνεταιρισμό. 

Γ. Αγροτική Οδοποιία: Είναι κύριο ζήτημα να δοθεί έμφαση στην αγροτική οδοποιία. Χωρίς να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση οι παραγωγοί εγκαίρως όλα τα παραπάνω, είναι άνευ σημασίας. Θα χαθεί η παραγωγή πάνω στα δέντρα.

Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός και παραμένει διαθέσιμος προς συνεργασία».

12/09/2023 04:28 μμ

Μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού με θέμα την έγκριση πρόσληψης γεωτεχνικού προσωπικού, για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών που δημιούργησε η θεομηνία στη Θεσσαλία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη 86 εποχικών γεωτεχνικών, δεδομένου ότι σε πολλά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, σε αρκετές περιοχές της χώρας, δεν διαθέτουν ικανό αριθμό γεωπόνων για την έγκαιρη διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η πρόσληψη εποχικών γεωτεχνικών σε τέσσερα υποκαταστήματα ως εξής:
Λάρισας: 50
Λαμίας: 10
Πάτρας: 20
Τρίπολης: 6

12/09/2023 10:08 πμ

Να καταβληθούν αυξημένες αποζημιώσεις για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι ζητούν 250 ευρώ ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους, 500 ευρώ για κάθε χοιρομητέρα, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδή και αποζημιώσεις σε μελισσοκομία και πτηνοτροφία.
 
Σε επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Ο ΣΕΚ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και την συμπαράστασή του στους χιλιάδες παραγωγούς του πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής, μετά από τα πρόσφατα πλήγματα των πυρκαγιών και των πλημυρών.

Οι φωτιές και οι πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά κέντρα κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής όπως η Μαγνησία, η Θράκη, ο Θεσσαλικός κάμπος κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, Χοιρινά, πουλερικά και μελίσσια). Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αγροτικές υποδομές υπέστησαν πλήρη καταστροφή. Κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι ζωοτροφών και εφοδίων, μηχανήματα και εξοπλισμός χάθηκαν ολοσχερώς. Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Παράλληλα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές καταστροφές και οι ίδιες οι κατοικίες των παραγωγών στις παραπάνω περιοχές. Οι πληγές είναι τεράστιες όπως είναι και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, το δικό τους των οικογενειών τους και των δραστηριοτήτων τους. Τα νερά από τις πλημμύρες ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει απ΄ όλες τις περιοχές του κάμπου για να έχουμε μια τελική αποτίμηση της καταστροφής.

Πρέπει άμεσα να γίνει άμεσος έλεγχος και διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής σε όλα τα αποκλεισμένα χωριά. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η στέγαση όλων όσοι έχουν κατεστραμμένα η ανασφαλή σπίτια.

Επί πλέον να ξεκινήσει η συλλογή, η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων, που αποτελούν υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή.

Το έργο της αποκατάστασης των πληγών που δημιουργήθηκαν στον πρωτογενή παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει τόσο τις άμεσες, όσο και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες. Και αυτές περιλαμβάνουν τόσο την αποκατάσταση των παραγωγικών δομών που επλήγησαν (ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές υποδομές και εφοδιασμός), όσο και την βελτίωση των διοικητικών δομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, ελεγκτικός μηχανισμός επενδυτικών παρεμβάσεων). 

Ο ΣΕΚ, έχοντας επαφή με όλες τις περιφερειακές κτηνοτροφικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, προτείνει προς την πολιτική ηγεσία τις παρακάτω ενέργειες που μετά την ολοκλήρωση της τελικής αποτίμησης των καταστροφών, θα πρέπει να εμπλουτισθούν περαιτέρω.

  • Αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσκευών.
  • Δημιουργία δικτύου φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
  • Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων.
  • Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και Funds, καθώς και αντίστοιχη άρση υποθηκών για ακίνητα που κατεστράφησαν. 
  • Αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για 2 χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης.
  • Αποζημίωση 100% για κατεστραμμένα ή με σημαντικές ζημιές σπίτια.
  • Επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και γενικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προτείνουμε τις θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές, που είναι χρονικά άμεση η κατασκευή τους, την άδεια την έχει ο κατασκευαστής, οικονομικά είναι συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή.

Οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν με: 

  • 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους. 
  • Για τα απωλεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο. 
  • Για τα απωλεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές. 
  • Για την μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απωλεσθείσες κυψέλες- μελίσσια. 
  • Για την πτηνοτροφία, να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές)

Για την φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές κύρια της Θεσσαλίας (με 1-3 χρόνια για επανακαλλιέργεια) θα χρειαστεί ιδιαίτερη στήριξη έως την επανέναρξη της καλλιέργειας).

Για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, να ζητηθεί από την ΕΕ να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022». 

Ο ΣΕΚ ήδη κινήθηκε προς τους θεσμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ECVC, που μετέχει μέσω του Κτηνοτροφικού Αγροτικού Συλλόγου ΜΑΚΕΝΔΟΣ Καστοριάς (εκπρόσωπος ο κ. Θωμάς Μόσχος- μέλος του ΣΕΚ), αλλά και την COPA-COGECA όπου μετέχει η ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ο ΣΑΣΟΕΕ. 

Επί πλέον υπήρξε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Οργάνωση ΕΔΟΤΟΚΚ, με συνάντηση των προέδρων κ. Γιάννη Φασουλά (ΕΔΟΤΟΚΚ) και κ. Παναγιώτη Πεβερέτου (ΣΕΚ), και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για συνάντηση των Διεπαγγελματικών οργανώσεων που οι κλάδοι τους επλήγησαν από τις πλημμύρες και πυρκαγιές, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεων για την επίλυση των πολύ σημαντικών - καταστροφικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία κύρια αλλά και τις φωτιές στον Έβρο και άλλες περιοχές.

Τέλος ο ΣΕΚ καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τους ζημιωθέντες συναδέλφους μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν (ζώα, χρήματα, πιστώσεις, ζωοτροφές).

12/09/2023 09:48 πμ

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας), οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας.

Σχεδόν όλοι οι Δήμοι του Νομού Λάρισας, δεκάδες χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι πλημμυροπαθείς, είναι εγκαταλελειμμένοι από το κρατικό μηχανισμό στη τύχη τους.

Και προσθέτουν: «Όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, όλες οι καλλιέργειές να είναι κάτω από τα νερά και να σαπίζουν, με χιλιάδες ζώα πνιγμένα, κλπ. Αυτό που φάνηκε για ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση- περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και  καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ, κλπ.
Δεν μπορεί  αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα, Μουζακίου και Πύλης, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων, κλπ, υποδομών και έργων στην ύπαιθρο. Θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τις πλημμύρες όπως συμβαίνει με  το φράγμα Σμοκόβου που περιορίζει την ένταση και καταστροφή στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά.
Και όλα αυτά όταν έχουμε κατά διαστήματα πλημμυρικά  φαινόμενα και μάλιστα πριν μόλις 3 χρόνια τον ΙΑΝΟ. Ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια πάλι από τους ίδιους υπεύθυνους που δεν υλοποίησαν τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα και τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις τα θέλουμε για να μας προστατέψουν.
Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε είναι έγκλημα, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ).
Αυτό είναι το κράτος τους που μπορεί και παίρνει μέτρα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και οι βιομήχανοι με το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωής, με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, να γίνονται στο άψε σβήσε οδικοί άξονες και φωτοβολταϊκά - ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ, κλπ.
Γιατί μας μετρούν στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν τις αποζημιώσεις ψίχουλα παρά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
 Επίσης αυτό που αναδείχθηκε και σε αυτή την καταστροφή είναι πως μόνος του ο κόσμος με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. Ευχαριστούμε όλους για την αλληλεγγύη που δείχνουν, τα εργατικά σωματεία και εθελοντές που έδωσαν σκληρή μάχη να μην πλημμυρίσουν χωριά και πόλεις και τώρα βοηθάνε αποφασιστικά στην αποκατάσταση των ζημιών και στον καθαρισμό σπιτιών. Τα σωματεία, τους φορείς, τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την χώρα με την συγκινητική βοήθεια που συγκεντρώνουν και στέλνουν καθημερινά στην Θεσσαλία. 

Άμεσα διεκδικούμε:

  • Να παρθούν μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες. Να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
  • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση. 
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά θα τον διαβούμε με την δύναμη της ενότητας, της οργάνωσης και των αγώνων μας. Η ΕΟΑΣΝΛ, οι άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας συντονισμένα, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τους αγώνες μας και παλεύουμε για:

  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ.    
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Ως εδώ με την πολιτική τους που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί μετράμε νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια, καταστραμμένες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα και υποδομές. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε και πρέπει σήμερα. Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας».

11/09/2023 02:21 μμ

Την πρόσληψη 100 γεωπόνων για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

«Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η απογραφή και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η απογραφή ξεκινάει από τις περιοχές και τις εκμεταλλεύσεις που είναι προσβάσιμες. Ελέγχονται και απογράφονται από τον ΕΛΓΑ όλες οι ζημιές των εκμεταλλεύσεων (φυτικό, ζωικό, εξοπλισμός αγροτικής παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγια κ.α.).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις ζωικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν  τα νεκρά ζώα απο κάθε περιοχή γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η δήλωση ζημιάς για το ζωικό κεφάλαιο γίνεται απευθείας στον ΕΛΓΑ, ενώ για το φυτικό ισχύει το γνωστό καθεστώς με τους ανταποκριτές (ανά δήμο). Οι εκτιμήσεις είναι ατελώς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Meteo, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα μόνο στην Θεσσαλία. Ζημιές όμως έχουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκτιμάμαι ότι και όλους τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να πάρουν (μόνιμους και συμβασιούχους) και ακόμη 100 άτομα να προσλάβουν δεν αρκούν για να κάνουν έγκαιρα τις εκτιμήσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή.

11/09/2023 12:29 μμ

Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία, αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Ζαγοράς Πηλίου. 

Και προσθέτει: «Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αποκλεισμένοι ακόμα στα σπίτια τους, λόγω της κατεστραμμένης οδικής σύνδεσης. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα.

Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. 

Αυτή την ώρα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, όπως βέβαια και αρκετά άλλα στο Πήλιο. Για τη Ζαγορά δεν υπάρχει πρόσβαση από καμία οδό, παρά μόνο από αέρος ή από θαλάσσης μόνο για τα παράλια της περιοχής. Είναι κλειστή η έξοδος προς Βόλο, μέσω κάθε κλάδου του Πηλίου. Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο. Είναι αποκλεισμένα μεταξύ τους και τα τρία χωριά με το Πουρί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμα και πεζή είναι επικίνδυνη η μετακίνηση και σε κάποια σημεία αδύνατη. 

Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων. 

Αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα. Με διαλυμένο όμως ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Υπάρχουν αγροκτήματα που «στάθηκαν όρθια» όπως και μέρος της παραγωγής προς συγκομιδή και εμπορική διακίνηση, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά. Στα απειροελάχιστα αγροκτήματα  που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπήρχαν άλλωστε ήδη πριν το φαινόμενο ζητήματα επί της προσδοκώμενης συγκομιδής λόγω κλιματικής αλλαγής, ακόμα και να εκτελεστεί η συγκομιδή, είναι αδύνατη η παράδοση των προϊόντων στο συσκευαστήριο. 

Δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Είναι επίσης αδύνατη η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή. Παραμένει όμως πρόβλημα η αδυναμία συγκομιδής του κύριου προϊόντος, που αποτελεί περισσότερο από το 95% της συνολικής προς εμπορία ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα μήλα ΖAGORIN που θα συγκομιστούν και θα κυκλοφορήσουν στις αγορές, εννοείται θα τυγχάνουν της υψηλής ποιότητας που εγγυάται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αρκεί να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν. 

Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου και βρίσκεται σε διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας προς συνεργασία, στο πλαίσιο εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης. 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλα τα μέσα που έδωσαν βήμα σε εκπροσώπους μας, όσο ήταν εφικτή η επικοινωνία, για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της Ζαγοράς. Ευχαριστούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές, συνεργάτες και συναδέλφους που όλες αυτές τις ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας με ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου μας, αλλά κυρίως για να ενημερωθούν για την κατάστασή μας. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό». 

11/09/2023 10:59 πμ

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ ανέρχεται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ συν 35 εκατ. για λειτουργικά έξοδα και έχει ήδη εξαντληθεί για το 2023.

Δεν υπάρχει περίπτωση ο ΕΛΓΑ με την σημερινή μορφή που έχει να μπορεί να καλύψει τις ζημιές τέτοιων καταστροφών.

Σε αναζήτηση κονδυλίων βρίσκεται η κυβέρνηση ενώ ακόμη δεν έχει γίνει ορατό το μέγεθος της καταστροφής που είναι πολλαπλάσιο του Ιανού και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στα 2 δις ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα εξής: «Θέλω να τονίσω και πάλι -το γνωρίζετε εξάλλου- ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, όμως το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας. Ξέρω πόσο δύσκολο και πόσο σκληρό είναι για τους αγρότες, αλλά ειδικά για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι χάνουν τα ζώα τους. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους, να ξαναχτίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι την Τρίτη (12/9) θα πάει στο Στρασβούργο, επικεφαλής ενός κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί της, όπως ανέφερε, «τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή».

08/09/2023 02:20 μμ

Ξεκινούν προσπάθειες από αγροτικές οργανώσεις της χώρας για παροχή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνος, καλεί κάθε έναν από εμάς, αγρότες, κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες, υπαλλήλους, φοιτητές, νεολαίους και όποιον άλλο θέλει, να βοηθήσει να ενωθούμε σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης, αγάπης και συμπόνιας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε:
Φιλοξενία Ζώων: Αν έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε ζώα που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Η προσωρινή φιλοξενία ζώων είναι πολύτιμη σε αυτήν την κατάσταση.
Παροχή Ζωοτροφών: Αν έχετε εφοδιασμό ζωοτροφών που μπορείτε να προσφέρετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε επίσης μαζί μας. Οι ζωοτροφές είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των ζώων που έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες.
Χρηματικά: όπου θα αναρτήσουμε τις επόμενες ημέρες λογαριασμούς από αγροτικούς συλλόγους των πλημμυρισμένων περιοχών 

Είμαστε σίγουροι ότι, με την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους και τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Με κάθε πράξη αγάπης, αναδεικνύουμε τον αληθινό εαυτό μας. Με κάθε χαρά που φέρνουμε σε αυτές τις ζωές, αντισταθμίζουμε τον πόνο της καταστροφής.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και τη συμβολή σας στην ανακούφιση της κρίσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Μόσχος Θωμάς 6974631337. 

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την με οργάνωση Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» προχωρά σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους που τα χρειάζονται στο Βόλο και την Καρδίτσα.
Η συγκέντρωση ειδών θα πραγματοποιηθεί στην αγορά του Κόδρα, το Σάββατο (9/9/2023), από τις 08.00 μέχρι τις 14.00 και θα τη μεταφέρουμε την ίδια μέρα στους πληγέντες. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν όσοι φίλοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να φέρουν τα παρακάτω είδη:

  • Νερά & χυμούς
  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μακαρόνια, ρύζι κλπ)
  • Κρουασάν, μπισκότα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
  • Καθαριστικά είδη
  • Χαρτιά κουζίνας & υγείας
  • Προϊόντα ατομικής υγιεινής
  • Κλινοσκεπάσματα

Οι βιοκαλλιεργητές των αγορών βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης, θα συνδράμουν εκτός με τα παραπάνω και με νωπά προϊόντα για τις ανάγκες παρασκευής συσσιτίων της Κοινωνικής Κουζίνας.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής:
«Ο κτηνοτροφικός κλάδος περνάει ένα μαρτυρικό καλοκαίρι με καμένα ζώα από τις φωτιές και πνιγμένα από την θεομηνία που πλήττει την Θεσσαλία τις τελευταίες μέρες.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την θεομηνία «Daniel», καθώς και στο σύνολο του πληθυσμού και δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα τους να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην επανέναρξη της ζωής τους.
Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση καταγραφή των ζημιών και την όσο πιο γρήγορα γίνεται αποζημίωση των πληγέντων».

07/09/2023 10:58 πμ

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα τους τελευταίους μήνες.

Όπως τονίζει οι διαπιστωμένες εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της χώρας που επέφεραν πολλαπλές διαφορετικές ζημιές σε ένα αγρότη καλλιεργητή ή κτηνοτρόφο, επιβάλλουν την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποζημιώσεων που θα περιλάβει όλες τις αιτίες ζημιάς και θα στηρίξει άμεσα τους αγρότες και την οικονομία της υπαίθρου.

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
«Η ύπαιθρος, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι το 2023 βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μια σειρά ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές τους. Οι μη αναμενόμενες, έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια, κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα χρονιά – ένεκα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής- έχουν επηρεάσει δυσμενώς και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

Από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες νωρίς την άνοιξη και τις συνεχείς βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο στη χώρα, το πολυήμερο κύμα καύσωνα, τις μεγάλες και πρωτοφανείς πυρκαγιές που τον συνόδευσαν και τα σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με μία δυσμενέστατη κατάσταση με αγωνία για την απώλεια εισοδήματος και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής τους ικανότητας.

Ειδικότερα, οι πρώιμες υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης δημιούργησαν φαινόμενα ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και οι βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν στις αρχές καλοκαιριού, επέφεραν μία σειρά προβλημάτων σε καλλιέργειες σιτηρών και άλλα ετήσια σανοδοτικά ή καρποδοτικά φυτά από τον Έβρο μέχρι την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από ασθένειες. Παράλληλα, στις ως άνω περιοχές, οι παραγωγοί με σπορές σε βαμβάκι, αραβόσιτο, βιομηχανική τομάτα αναγκάστηκαν να επανασπείρουν, ενώ οι αμπελοκαλλιέργειες επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον περονόσπορο, με αποκορύφωμα την ακαρπία της ελιάς.

Η δύσκολη αυτή εικόνα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τις μεγάλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν σε Έβρο, Ρόδο και άλλες περιοχές, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ καταγράφηκε σημαντική απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η κατάσταση κατέστη δυσβάστακτη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής πολλών φρούτων, αλλά και καρπών, όπως αραβοσίτου και βαμβακιού, σημειώθηκαν ζημιές από τις πρωτοφανείς σε σφοδρότητα βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι διαπιστωμένες εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της χώρας που επέφεραν πολλαπλές διαφορετικές ζημιές σε ένα αγρότη καλλιεργητή ή κτηνοτρόφο, επιβάλλουν την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποζημιώσεων που θα περιλάβει όλες τις αιτίες ζημιάς και θα στηρίξει άμεσα τους αγρότες και την οικονομία της υπαίθρου.

Η έκταση των ζημιών και ο αριθμός των πληγέντων από τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον μέχρι σήμερα παραδοσιακό τρόπο, καθώς εκτός από αποσπασματικός θα έχει και μεγάλες καθυστερήσεις. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να αλλάξει. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των αγροτών, που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την σύγχρονη τεχνολογία, όπως δορυφορικές εικόνες για να υπάρξουν γρήγορα και αξιόπιστα εκτιμητικά αποτελέσματα, ώστε οι αποζημιώσεις να γίνουν με απλοποιημένο τρόπο. Έτσι, θα είναι πλήρεις και θα μπορέσουν οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ανακουφίσουν τους αγρότες και την ύπαιθρο.

Η ΕΘΕΑΣ και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θεωρούν αυτό ως βασική προϋπόθεση και με την εμπειρία τους πιστεύουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με τα δεδομένα που υπάρχουν, μπορούν να στηρίξουν την εκπόνηση ενός άμεσου και ολοκληρωμένου προγράμματος αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές του 2023.

Τα προβλήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών είναι πολλά, καθώς το εισόδημά τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα καιρικά φαινόμενα, έναν «αόρατο» αντίπαλο, που όμως λόγω της κλιματικής κρίσης, αυξάνει τη συχνότητα και την έντασή τους, δημιουργώντας πλέον ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνθήκαμε σε εσάς γιατί το μείζον αυτό πρόβλημα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων και των χρηματικών πόρων που είναι αναγκαίοι για να καλυφθούν, δεν αφορά στην αντιμετώπισή του ένα μόνο υπουργείο, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρειάζεται τη δική σας παρέμβαση για να είναι ολοκληρωμένο, όπως σας αναλύσαμε παραπάνω.

Η ΕΘΕΑΣ και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στηρίζοντας τους αγρότες είναι στη διάθεση των αρμοδίων με εποικοδομητικές προτάσεις υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος, κρίσιμου για την επιβίωση των πολλών αγροτών, που επλήγησαν σημαντικά τους προηγούμενους μήνες». 

07/09/2023 09:18 πμ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο του Βελβεντού της Κοζάνης από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Λίγο πριν την συγκομιδή των τελευταίων ποικιλιών και με την ζημιά να είναι σχεδόν ολική στις καλλιέργειες φέρνει για μια ακόμη φορά σε απόγνωση τους ροδακινοπαραγωγούς.

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι αγρότες του Τυρνάβου. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν τεράστιες καταστροφές, καθώς η διάρκεια και το μέγεθος των βροχοπτώσεων δεν έχουν προηγούμενο.

Τις δυο τελευταίες μέρες οι βροχοπτώσεις καταστρεφουν συνεχώς καλλιέργειες της περιοχής, ενώ παραλληλα αυξάνουν τα καλλιέργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Στο Δαμάσι Τυρνάβου το ρέμα που περνά το χωριό ξεχείλισε και κατέστρεψε σπίτια και καλλιέργειες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και τον Επόπτη του Νόμου Λάρισας Γιώργο Σαμαρα και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου ζητούν:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά.
  • Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικων εξόδων.

Επιπλέον αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η προστασία δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες αλλα και την άμεση ενισχυση των αγροτων που πλήττονται.

06/09/2023 01:34 μμ

Έβαλαν τους παραγωγούς της Αργολίδας να κάνουν ενστάσεις για ζημιές από τον παγετό του 2022 αλλά τελικά χωρίς να βγουν τα αποτελέσματα ο ΕΛΓΑ πρόχωρησε σε συμψηφισμό των αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Κωνσταντίνος Πιπέρος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε ζημιές στην φυτική παραγωγή από τον παγετό τον Ιανουάριο του 2022. Κάναμε δηλώσεις ζημιάς και τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων ήταν λανθασμένα. Με προτροπή του προέδρου του ΕΛΓΑ και του βουλευτή Αργολίδας κ. Ανδριανού προχωρήσαμε σε ενστάσεις τον Σεπτέμβριο του 2022.

Φτάσαμε Σεπτέμβριο του 2023 και ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των ενστάσεων. Αποτέλεσμα ο ΕΛΓΑ να κάνει συμψηφισμό με άλλες ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις να ζητά επιστροφές χρημάτων από τους παραγωγούς. Απαιτούμε να μας δοθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων και να καταβληθούν οι σωστές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς».  

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ αναφέρει τα εξής: 

Μετά το σήριαλ των τριακοσίων ευρω προκαταβολής, γιά τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 και με την παρότρυνση των κ.κ. Λυκουρέντζου και Ανδριανού, έγιναν ενστάσεις για αναθεώρηση των πορισμάτων ζημιών του ΕΛΓΑ τον Σεπτέμβριο 2022.

Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 2023, ένα χρόνο μετά και ενώ δεν έχουν βγεί τα αποτελέσματα των ενστάσεων, ο ΕΛΓΑ συμψηφίζει την προκαταβολή των τριακοσίων (300) ευρω με άλλα πορίσμα τα ζημιών του.

Απαιτούμε άμεσα τα αποτελέσματα των ενστάσεων, εφαρμόζοντας τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

06/09/2023 12:20 μμ

Tεράστια καταστροφή έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον κάμπο της Θεσσαλίας (Βόλο, Πήλιο, Λάρισα, Σποράδες κ.α.) και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε Θεσσαλία και Αργολίδα καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τετάρτη (6/9). Καλαμπόκια, βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, ελίες και άλλες καλλιέργειες έχουν ολική καταστροφή.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στη χώρα μας. Ήδη υπάρχουν δύο νεκροί αλλά έχουμε και αγνοούμενους.

Καταστροφές έφερε στο πέρασμα της η κακοκαιρία, με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, το οποίο στην Ηλεία προκάλεσε ολικές ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς και κηπευτικών.

Η κακοκαιρία έπληξε σκληρά και την Εύβοια προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, μαγαζιά και αυτοκίνητα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι, Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

Στην Μαγνησία, ένας κτηνοτρόφος έχει ανασυρθεί νεκρός και μια 87χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Πάλτση, ενώ αρκετές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα και άλλα σοβαρά προβλήματα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα, από τον νομό Μαγνησίας προς την Καρδίτσα, έχει δημιουργήσει τα προβλήματα στο οροπέδιο του Δομοκού στη Φθιώτιδα.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας όλα τα χωράφια είναι γεμάτα νερό που κατευθύνεται προς τους οικισμούς, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρρεια. Χωρίς πρόσβαση μένει η Δυτική Αργιθέα και τα χωριά Βατσουνιά και Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου μετά το σοβαρό πρόβλημα που δημιούργησε η κακοκαιρία στη γέφυρα του Αργύρη. 

Στα Φάρσαλα έσπασε ο Ενιπέας ποταμός και δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος των παραποτάμιων χωριών από τη Βαμβακού έως και το Σταυρό.

Ζημιές και πλημμυρικά φαινόμενα έχουμε σε περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας στην Πελοπόννησο.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε χωράφια και κτηνοτροφικές εκτροφές. Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων η κυβέρνηση αναφέρει ότι «η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα, αμέσως μόλις είναι εφικτό από συνθήκες και θα αποκατασταθούν όλες οι καταστροφές που συνέβησαν». 

Οι καταστροφές για ακόμη μια φορά είναι μεγάλες σε φυτική και ζωική παραγωγή. Χιλιάδες στρέμματα είναι σκεπασμένα με νερά και πολλές κτηνοτροφικές εκτροφές έχουν γεμίσει νερό και πολλά ζώα πνίγηκαν. Οι αγρότες ζητούν να γίνουν γρήγορες εκτιμήσεις και να χορηγηθούν προκαταβολές αποζημιώσεων.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και  οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση  Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.