Ενίσχυση de minimis 300 ευρώ ανά στρέμμα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί στους μηλοπαραγωγούς της Λάρισας. Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ η ενίσχυση διαμορφώθηκε με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.
Από την πλευρά τους οι μηλοπαραγωγοί, που κάνουν συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς, υποστηρίζουν ότι για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός έχει «μπει μέσα» 400 - 450 ευρώ ανά στρέμμα και τονίζουν ότι «δεν θα ανεχθούμε ψίχουλα που δεν θα καλύπτουν το ελάχιστο που είναι το κόστος παραγωγής».
Υπάρχουν ενστάσεις όμως για την τεκμηρίωση του ΕΛΓΑ γιατί τα μήλα έμειναν απούλητα όχι λόγω κάποια ασθένειας (όπως για παράδειγμα τα κάστανα) αλλά επειδή είχαν προβλήματα εμπορίας (όπως είχαν φέτος και τα ακτινίδια).
Υπήρχε όμως μια καλλιέργεια που προηγήθηκε από τα μήλα και είναι τα πυρηνόκαρπα, τα οποία είχαν ζημιά λόγω βροχοπτώσεων και έμειναν απούλητα. Για αυτό δεν ανακοινώθηκε τίποτα από το ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια των ροδάκινων προηγήθηκε των μήλων αλλά δεν αναφέρει τίποτα το ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις. Ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης de minimis για το νομό Λάρισας 300 ευρώ το στρέμμα για τα μήλα. Στη σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση του υπουργού μόνο που μήλα δεν έχει μόνο η Λάρισα έχει η Ημαθία έχει η Κοζάνη και πολλοί άλλοι νομοί στην Ελλάδα που για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ. Από πότε ο ΕΛΓΑ έχει άποψη και για την εμπορία; Για την εμπορία οι μόνοι που μπορούν να έχουν άποψη είναι οι οργανωμένοι συνεταιρισμοί. Από ότι φαίνεται ο υπουργός ανακοινώνει de minimis σύμφωνα με τις πιέσεις που δέχεται από τον κάθε νομό και τον κάθε βουλευτή νομού.
Οι ροδακινοπαραγωγοί από το καλοκαίρι - γιατί το ροδάκινο και νεκταρίνι προηγούνται χρονικά σαν καλλιέργεια του μήλου - έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές.
Οι παραγωγοί Ημαθίας, Κοζάνης και των άλλων νομών που καλλιεργούν ροδάκινα έχουν περάσει μαύρες γιορτές χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Πέρασαν 4 μήνες από την ολοκλήρωση της συγκομιδής και ακόμα περιμένουμε το de minimis που έχει τάξει εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει έκθεση από τον ΕΛΓΑ γιατί μπορεί να το κάνει, γιατί έχει τα εργαλεία να το κάνει και γιατί είναι η δουλειά του να το κάνει. Υπουργέ περιμένουμε άμεσα την ανακοίνωση του de minimis για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, που κακώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, όπως οφείλει γιατί όλος αυτός ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του».
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κοσμάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού «Δήμητρα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση αφορά τα μήλα Αγιάς. Περιμένουμε τι θα αποφασίσουν για τα μήλα στην Κοζάνη που έχουμε μεγάλη παραγωγή στους Πύργους. Επίσης τα προβλήματα στα μήλα αφορούσαν την εμπορία. Υπήρξαν όμως μεγάλα προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεων) στα επιτραπέζια ροδάκινα και δεν ακούσαμε τίποτα για αποζημιώσεις από τον υπουργό».
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με άμεση συνέπεια, σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς.
Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.
Μετά από τις συνεχείς επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής κατά το τελευταίο δίμηνο του 2022 και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ και έχοντας παράλληλα λάβει υπ’ όψιν όλα τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί.
Σημειώνεται ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, ώστε με την ολοκλήρωσή τους, άμεσα, να ακολουθήσουν κατά περίπτωση και οι σχετικές ανακοινώσεις, για τους παραγωγούς στις αντίστοιχες περιοχές.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1618/Β’/17-3-2023), ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, η 31η Μαρτίου 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά από σειρά παρατάσεων του χρόνου πληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2021, της οποίας η καταβολή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 30η Μαρτίου 2022, γνωστοποιεί στους παραγωγούς ότι ουδεμία άλλη παράταση πρόκειται να χορηγηθεί και τους καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι την οριζόμενη προθεσμία.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα αποζημιωθούν για ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του 2021, μεταξύ των οποίων και οι καταστρεπτικές ζημίες από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού, του ιδίου έτους.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ο ΑγροΤύπος δέχθηκε καταγγελίες από αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ. Όπως μας ανέφεραν αν δεν έχουν το έγγραφο που να αναγράφει τις εισφορές που χρωστάνε θα πρέπει να πάνε στα ΚΥΔ που έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ για να τυπώσουν το χαρτί. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πέσει και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οπότε και να λήξει η προθεσμία (31/3) αν δεν λειτουργήσει η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.
Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).
Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».
Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος.
1) Τι έχετε να πείτε για την σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ;
Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον διαρκών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή που έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Σε αυτές τις κρίσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η μόνιμη απειλή: η κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας. Από ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να επηρεαστούν οι εισαγωγές τροφίμων. Προκύπτει η αδήριτη ανάγκη η προστασία των πόρων της πρωτογενούς παραγωγής.
Ο ΕΛΓΑ είναι σημαντικός και απαραίτητος οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Από το 1988 που ιδρύθηκε, αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Για αυτό για μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης του ΕΛΓΑ, και θα τον στηρίζουμε για να υλοποιεί την αποστολή του. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να αισθάνεται πως η Ελληνική πολιτεία του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του.
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί.
2) Εσείς τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στον Οργανισμό;
Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα είναι οι εργαζόμενοι του, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι που κάνουν τις εκτιμήσεις στο πεδίο, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πληρωμής, όλο το προσωπικό που εργάζεται στον οργανισμό. Καταρχάς ο Οργανισμός χρειάζεται επειγόντως Οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τον θεσμό της κινητικότητας και χωρίς οργανόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου υπαλλήλων από τον οργανισμό όχι όμως η δυνατότητα εισόδου νέων υπαλλήλων. Στον ΕΛΓΑ όπως και στις περισσότερες υπηρεσίες, το προσωπικό είναι γερασμένο. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την πρόσληψη μόνο 39 στελεχών, όταν οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν με τετράμηνες προσλήψεις.
Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για τη γεωργική ασφάλιση δεν είναι η χρησιμοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως σκέφτεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και προτείνουμε την πρόληψη μονίμων εργαζομένων, γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που θα ενδυναμώσουν τον ΕΛΓΑ.
Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Είναι απαράδεκτη η εικόνα κάθε φορά που οι αγρότες μας πλήττονται από μία καταστροφή, να συγκεντρώνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση του.
Όσον αφορά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προτείνουμε την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων, για τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Από το 2013, έχουμε καταθέσει ως πολιτικός φορέας, την πρόταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους, καθώς και τη λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων μεταξύ οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Οικονομικών Υπουργείων, ώστε σε πραγματικό χρόνο οι εκτιμητές του οργανισμού να έχουν το χαρτογραφικό υπόβαθρο και τα δεδομένα της εκμετάλλευσής.
3) Τι θα κάνετε όσον αφορά τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών;
Η χρηματοδότηση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με την κρατική χρηματοδότηση, την εκταμίευση πόρων από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ) 2023-2027. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής προστασίας όπως τα προγράμματα για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες, αντιπαγετικοί ανεμιστήρες, εμβολιασμών για την καταπολέμηση των ζωονόσων.
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν.
Στο πλαίσιο της προστασίας της αγροτικής παραγωγής τολμάμε να προτείνουμε και τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε καλλιέργειες και εκτροφές από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια. Σε αυτές τις περιοχές προτείνουμε να «υιοθετηθούν» αγροκλιματικές ζώνες καλλιέργειας και να γίνει δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το σημείο, τονίζοντας πως έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν την πρωτογενή παραγωγή από ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, δρουν ενισχυτικά στο ταμείο του οργανισμού. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας.
Όσον αφορά της ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι γεγονός πως στις αρχές του 2015 είχε παραδοθεί αναλογιστική μελέτη που προέβλεπε με μετρήσιμα μεγέθη τα κόστη, τον τρόπο αποζημίωσης και τις χρεώσεις των ζημίων. Επίσης υπάρχουν και οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, δεν αξιοποιήθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών, ώστε με σαφή καταγραφή των αναγκών, των εισφορών και των ζημίων να σχεδιαστεί το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Αποβλέπουμε στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, διορθώνοντας αδικίες σε ότι αφορά στη σχέση αποζημιώσεων με εισφορές που υπάρχουν μεταξύ προϊόντων φυτικής παραγωγής, καθώς και την αδικία εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που θα προστατεύει πραγματικά το αγροτικό εισόδημα.
4) Οι αγρότες ζητάνε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα κάνετε κάτι για αυτό;
Πέρασαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκαν νέες απειλές και κίνδυνοι στην παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, της εισαγωγής νέων επιβλαβών παθογόνων και οργανισμών, ενώ προέκυψαν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και ακόμα οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στον ΕΛΓΑ είναι αυτοί της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντοχή των κανονισμών στο χρόνο σιγουρά αποδεικνύουν τη σωστή τους κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι καλύπτεται ασφαλιστικά, και να καλύπτουν τις νέες απειλές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλιείς μας. Έχουν σημαντική συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και η «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης στη φυτική παραγωγή, με αναζήτηση της κατάλληλης επιδότησης ασφαλίστρου.
Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ. Ήρθε ο καιρός δημιουργίας ενός νέου συγχρόνου, καινοτόμου κανονισμού που θα αντιμετωπίζει τις παλιές και θα ενσωματώνει τις νέες απειλές. Μα πάνω από όλα θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης του ΕΛΓΑ με τους αγρότες διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στις εκτιμήσεις των ζημιών.
Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016.
Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.
Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.
Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.
Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.
H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ.
Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο; Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης.
Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση.
Πρώτον, η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
Όταν ολοκληρωθεί η εξατοµικευµένη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα είναι δυνατόν να καταβληθεί προκαταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής αποζηµίωσης αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα. Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο (πατήστε εδώ).
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια. Ειδικότερα συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 7 του νόμου 4797/2021, ώστε να καλυφθούν και οι περιπτώσεις που o Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα στη διάθεσή του, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δύναται να παρέχεται προκαταβολή εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το θέμα αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα - θεομηνίες, όπου δεν είναι εύκολο να έχουμε ψηφιακά δεδομένα, οπότε είναι δυνατόν να πληρωθεί προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση αρχική τιμή εκτίμησης ανά καλλιέργεια.
Στο άρθρο 77 αναφέρει τα εξής:
«Στην παρ. 7 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’ 66) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 7 διαµορφώνεται ως εξής:
Η αρχική εκτίµηση των ζηµιών πραγµατοποιείται βάσει επισηµάνσεων και ψηφιακών δεδοµένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιµής εκτίµησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται µετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ. Η αρχική εκτίµηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκµετάλλευση µε βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ελέγχου.
Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάση των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης».
Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.
Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε.
Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».
Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.
Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:
α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,
β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και
γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Παραχώρηση ακινήτων
Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:
α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και
β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.
Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο
Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο απάντησής του στη βουλή σε ερώτηση Κωντσταντινόπουλου, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές διέλυσαν μια περιοχή, αυτή της Γορτυνίας, και τις αγροτικές εκτάσεις –ήρθε και ο Υπουργός, είναι εδώ- και εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν τότε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο θέμα που αφορά τους μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτους. Ο κύριος Υπουργός –εδώ με τον Βουλευτή σας και τον Δήμαρχο- γράφει τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Γορτυνίας θα αποζημιωθούν για τα ελαιόδεντρά τους που καταστράφηκαν τις πυρκαγιές. Όπως σας έχουμε στείλει αναλυτικώς, αυτό δεν συμβαίνει. Έχω ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αποζημιωθεί. Μου απαντάτε και εσείς –ο κ. Στύλιος τότε- στην ερώτηση ότι θα αποζημιωθούν, αλλά δυστυχώς υπάρχει ολική καταστροφή της περιουσίας τους. Όταν λέμε «καταστράφηκε», καταστράφηκε το δέντρο. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα χρόνια να έχει παραγωγή», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ.
«Στις λίγες περιπτώσεις των ανθρώπων –που προφανώς για να τους αναφέρετε, σας έχουν ενοχλήσει και βεβαίως δεν αμφισβητούμε το γεγονός της όχλησης προς εσάς, αλλά για να έχουμε τα δεδομένα-, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν την έλαβαν για έναν και μόνο λόγο, ο οποίος όμως ήταν υποχρεωτικός να υφίσταται και να πληρούται και αυτός. Ποιος είναι ο λόγος, τον οποίο τον εντοπίζει η ΑΑΔΕ; Να υπάρχει σε αυτόν τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ένα κάποιο, οποιοδήποτε, αγροτικό εισόδημα από το προηγούμενο έτος, το έτος αναφοράς. Δεν μπορεί ο μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, να ενταχθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κανένα εισόδημα αγροτικό, άσχετα από τα όποια άλλα εισοδήματα έχει. Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί που σας όχλησαν δεν έχουν αποζημιωθεί, γιατί για όλους τους άλλους, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχω εδώ και τον αριθμό αυτών. Υπήρξαν πεντακόσιοι πενήντα δύο παραγωγοί. Υπέβαλαν αίτηση οι τετρακόσιοι ογδόντα επτά. Οι διακόσιοι σαράντα οκτώ έλαβαν τη δεύτερη πληρωμή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή δύο μήνες μετά από την αναφορά την οποία διαβάσατε του Οκτωβρίου του 2022. Πράγματι, λοιπόν, το Δεκέμβριο του 2022 έγινε πληρωμή σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεκριμένα –επαναλαμβάνω- σε διακόσιους σαράντα οκτώ μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 1.050.000 ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι η αιτία της μη πληρωμής των όποιων έχουν απομείνει οφείλεται σε αυτό το γεγονός που ανέφερα, δηλαδή της μη ύπαρξης αγροτικού εισοδήματος για την προηγούμενη χρονιά», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.
«Να σας πω εγώ άλλη περίπτωση, άνθρωποι των οποίων έχουν πεθάνει οι γονείς και δεν δήλωσαν την προηγούμενη χρονιά εισόδημα –πώς θα το δηλώσουν;- το δήλωναν οι γονείς τους και έχουν μεταβιβαστεί αυτά. Αυτή δεν είναι άλλη περίπτωση; Άρα εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση. Και βεβαίως εγώ επειδή το γνωρίζω καλά και έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, ξέρω πώς πιέστηκε όλη αυτή η ιστορία και με τις καθυστερήσεις, προχώρησαν», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι εδώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση και βεβαίως καμία περίπτωση οποιασδήποτε κοροϊδίας. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πράττει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της κρατικής αρωγής με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και το οποίο οφείλει να πράξει. Μιλάμε για μια διάκριση ανάμεσα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολύ ορθά! Ποιο είναι το κριτήριο αυτό; Είναι ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω του 50% του εισοδήματός τους είναι αγροτικό εισόδημα, ενώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κάτω από το 50%. Όμως, το κανονιστικό πλαίσιο πουθενά δεν λέει ότι μπορεί να είναι 0%, δηλαδή να μην υπάρχει καθόλου αγροτικό εισόδημα. Κατανοώ τη δεύτερη περίπτωση που μου αναφέρατε. Εάν προκύπτει από τις ημερομηνίες ότι η μεταβίβαση των δένδρων έγινε σε περίοδο η οποία μπορούσε να καλυφθεί και το εισόδημα φαίνεται στους πωλητές και όχι στους αγοραστές, φαντάζομαι στα πλαίσια των ενστάσεων -δεν ξέρω σε ποια διαδικασία είναι, αλλά σίγουρα η δυνατότητα θα υπάρξει- αυτές μπορούν ad hoc να αντιμετωπιστούν, να τις δούμε. Και αν πράγματι κάποιος που αγόρασε από κάποιον που είχε δηλώσει εισόδημα, φαντάζομαι ότι μπορεί να δικαιωθεί», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.
Μέχρι ώρας, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Για την εξέλιξη των καλλιεργειών σε κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κ.λπ. μιλούν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι αγρότες, γεωπόνοι, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στον κάμπο των Γιαννιτσών οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο εκκίνησης της ανθοφορίας ή ακόμα και πλήρους άνθισης. Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά. Όσον αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα είναι στο στάδιο της ροζ κορυφής ενώ στα επιτραπέζια ροδάκινα έχει αρχίσει η ανθοφορία και σε αρκετές ποικιλίες έχει προχωρήσει η άνθιση. Στα κεράσια τώρα έχουν αρχίσει και φουσκώνουν οι οφθαλμοί και εκτιμώ πως κατά τις 20 με 25 του μήνα θα περάσουμε στην ανθοφορία».
Ο κ. Βαλάντης Τέγκος καλλιεργεί υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και κερασιές στην περιοχή του Τυρνάβου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «την περσινή χρονιά τα κεράσια πήγαν πολύ καλά και είχαμε ικανή παραγωγή και απόδοση. Αντίθετα τα ροδάκινα, τα έκαψε εντελώς ο πάγος. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα κρύα, αλλά οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, οι δε ροδακινιές έχουν ήδη ανθίσει. Γενικά μέχρι ώρας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας».
Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, έμπορος αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται σε Πέλλα και Ημαθία, έχοντας εικόνα για αυτές τις περιοχές και πώς εξελίσσονται οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στα κεράσια είμαστε στη φάση της άνθισης και έως τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα από τον καιρό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνον αν κάνει παγετό. Στα ροδάκινα, κάποιες ποικιλίες ξεκινούν τώρα να ανθίζουν, ενώ κάποιες άλλες έχουν φτάσει στο 50-70% της άνθισης και απ' ό,τι βλέπουμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από τον καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες νεκταρινιών, μήλων, αλλά και ακτινιδίων. Την περσινή χρονιά, δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς, αλλά είχαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο».
Φυσιολογική ως ώρας χαρακτηρίζει την χρονιά όσον αφορά στα ροδάκινα, αλλά και τα ακτινίδια της περιοχής ο κ. Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Όπως τονίζει: «υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι ακόμα στα κλαδέματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει, έχουν κάνει και τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και λιπάνσεις. Μέχρι ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άνθιση και όλα πάνε καλά. Ίσως, έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πριν κανένα μήνα, αλλά μόνον κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, αλλά κι αυτές με επιφύλαξη. Πρέπει να περάσει καιρός να δούμε αν θα έχουμε επιπτώσεις».
Η κα Ανδρονίκη Μέλιου είναι γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» και λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όσον αφορά στα κεράσια που είναι και το βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού μας, δεν έχουν μπει καν τα δέντρα στο στάδιο της προ-άνθισης. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να βγουν από το λήθαργο τα δέντρα. Εδώ το κλάδεμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 100%. Όσον αφορά στα βερίκοκα, είναι 10 ημέρες πιο μπροστά και έχουν αρχίσει να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε και την πιο ευνοϊκή χρονιά όσον αφορά στα κρύα και τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο άσχημα όσο πριν τρία χρόνια που ήταν πολύ πιο θερμός ο χειμώνας».
Καθυστέρηση στις διαδικασίες, επειδή έγιναν χειρωνακτικά οι ενστάσεις και όχι ηλεκτρονικά.
Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων επί των πορισμάτων για τις ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν περιλαμβάνει σχετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή.
Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, που έφερε στην δημοσιότητα ο βουλευτής νομού Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Πουλά: «Επί των πορισμάτων υποβλήθηκαν 1.878 ενστάσεις οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα ώστε να κοινοποιηθούν τα νέα πορίσματα, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό... Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση... Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.3.2023 Δελτίο Τύπου στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ. Διερευνάται ωστόσο ο νόμιμος εκείνος τρόπος με τον οποίο αντί της διαδικασίας επιστροφής θα ακολουθηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με μελλοντικές αποζημιώσεις».
Σε κανένα σημείο της απάντησης δεν αναφέρεται η παρακράτηση που ήδη έγινε στην πληρωμή για ζημιές σε πυρηνόκαρπα πριν από τα Χριστούγεννα σε αγρότες της Αργολίδας, μία παρακράτηση που αφορούσε τον συμψηφισμό με τις προκαταβολές που έλαβαν για τα εσπεριδοειδή. Τη συγκεκριμένη παρακράτηση, σύμφωνα με τον κ. Πουλά, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όταν ο βουλευτής έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν από ενάμιση μήνα στη βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης δήλωσε άγνοια για τον συμψηφισμό και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία των αγροτών της Αργολίδας με τις αποζημιώσεις από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν έχει τέλος αφού και η εξέταση των ενστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς όπως επίσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές έγιναν χειρόγραφα (!!!) και όχι ηλεκτρονικά.
Τα μήλα Γουμένισσας Καλαβρύτων (ποικιλίας Golden delicious) είναι εξαιρετικής ποιότητος και καλλιεργούνται σε περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή.
Οι 8 παραγωγοί που ασχολούνται με την μηλοκαλλιέργεια καλλιεργούν με σύγχρονες μεθόδους και διαθέτουν την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές των Πατρών, του Αιγίου, της Κάτω Αχαΐας και των Καλαβρύτων. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Δημήτρης Χάψας, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια πουλάει τα μήλα του σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και στην Πάτρα.
Πώς κατάφερες να βάλεις τα προϊόντα σου στο ράφι των σούπερ μάρκετ;
Επειδή καλλιεργώ πολλά στρέμματα και είμαι μόνος μου δεν είχα ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω στις λαΐκές αγορές. Έτσι πριν από 10 χρόνια πήγα σε σούπερ μάρκετ να δοκιμάσουν τα μήλα μου και αμέσως έκλεισα συμφωνία μαζί τους. Το μικροκλίμα της περιοχής βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και τα μήλα Γουμένισσας έχουν πολύ καλή γεύση και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι όποιοι καταναλωτές τα δοκιμάζουν γίνονται φανατικοί θαυμαστές τους. Επίσης με βοήθησε ότι κάνω δειγματοληπτικό έλεγχο για υπολείμματα στα μήλα μου σε πιστοποιημένο εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται το σούπερ μάρκετ.
Πόσα στρέμματα καλλιεργείς και τι παραγωγή έχεις;
Καλλιεργώ 40 στρέμματα με μήλα και 20 στρέμματα με αχλάδια. Η κύρια ποικιλία μήλων είναι τα Golden delicious, βάζω όμως και δοκιμαστικά κάποια Gala. Η παραγωγή μήλων φτάνει περίπου στους 80 τόνους ετησίως. Βέβαια υπάρχουν και χρονιές που υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια;
Το βασικό πρόβλημα είναι οι καιρικές συνθήκες. Η περιοχή μας είναι ορεινή και έχουμε συχνά παγετούς και χαλάζια. Παγετό είχαμε το 2021 και υπήρξαν απώλειες στην παραγωγή. Αυτή την περίοδο είμαστε στα κλαδέματα και βλέπουμε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν χυμούς. Οπότε αν υπάρξει κάποιος παγετός στις αρχές Απριλίου τότε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ζημιές από τρωκτικά που τρώνε τις ρίζες και την φλούδα του κορμού. Ένα ακόμη πρόβλημα που δύσκολα θα λυθεί είναι η έλλειψη εργατών γης.
Πώς εξελίχθηκε η περσινή παραγωγή και οι τιμές; Υπάρχει μέλλον στην καλλιέργεια;
Πέρυσι η παραγωγή ήταν κανονική και η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί της περιοχής τα μήλα κυμάνθηκε στο 1 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στα Golden delicious ξεκινά από 5 έως 15 Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί μέχρι τέλη Μαΐου. Ξεκίνησα να κάνω και νέες φυτεύσεις. Κάνω γραμμικές φυτεύσεις με 300 δέντρα το στρέμμα. Το κάθε φυτό στοιχίζει γύρω στα 2 ευρώ. Βλέπω ότι υπάρχουν καλές προπτικές για την καλλιέργεια μήλων στην περιοχή. Ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με την μηλοπαραγωγή θα μπορέσει να βγάλει ένα καλό εισόδημα. Οι κύριες καλλιέργειες είναι πατάτες και κτηνοτροφικά φυτά. Μπορεί να βρει χωράφια και να κάνει φυτεύσεις. Η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους με κάποια επενδυτικά προγράμματα.
Διαθέτεις μηχανολογικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια; Έχεις ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ για να τον αποκτήσεις;
Έχω πολύ άσχημη εμπειρία από τα προγράμματα του ΥπΑΑΤ. Έκανα αίτηση για αντιχαλαζικά δίχτυα στο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ τον Σεπτέμβριο του 2021. Εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2022. Όμως μέχρι να γίνει η έγκριση το κόστος των υλικών διπλασιάστηκε. Δηλαδή εγκρίθηκε από τον Οργανισμό ποσό 13.000 ευρώ, ενώ το κόστος έφτασε στα 22.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεται το επιπλέον ποσό το πλήρωσα από την τσέπη μου.
Επίσης από το 2017 είμαι επιλαχών στα Σχέδια Βελτίωσης. Αν και εγκρίθηκα επειδή ο προϋπολογισμός δεν έφτασε με έκαναν επιλαχών. Προχώρησα στην αγορά μηχανημάτων νομίζοντας ότι θα είχα μια συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα αλλά τελικά αναγκάστηκα να τα πληρώσω με δικά μου χρήματα. Αγόρασα ένα δενδροκομικό τρακτέρ αξίας 44.000 ευρώ. Επίσης μια ψεκαστική συρόμενη τουρμπίνα και μια υδραυλική πλατφόρμα που βοηθά στο αραίωμα και στην συγκομιδή.
Ευτυχώς που ο πατέρας μου είχε αγοράσει από το 1985 έναν ψυκτικό θάλαμο. Αυτό με βοηθά να διατηρώ την παραγωγή μου φρέσκια και να την δίνω σταδιακά στα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει να βοηθά το κράτος να γίνονται επενδύσεις μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ από αγρότες που παράγουν. Επίσης έκανα γεωτρήσεις σε όλα τα περιβόλια μου και έχω βάλει αρδευτικά. Η άρδευση των δέντρων μου γίνεται με μπεκάκια. Όλα αυτά χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια.
Η νέα αυτή απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β', αριθμός 1184) τροποποίηση - παρέμβαση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η οποία αφορά στο προανθικό στάδιο και τις ζημίες που προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά το διάστημα από 15/02/2021 έως και την 20/04/2021.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η εν λόγω απόφαση φαίνεται να αφορά δυο περιπτώσεις παραγωγών, κυρίως κερασοπαραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους το επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, παραγωγούς που έχουν να παίρνουν το 30% των αποζημιώσεων, αλλά και παραγωγούς που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί καθόλου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή, «από τις διατάξεις της προκαλείται δαπάνη συνολικού ποσού 5.703.051 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κ.Λ. 67 του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έτους 2023».
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής:
Αποφασίζουμε
Άρθρο 1
Για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από την 15η .2.2021 έως και την 20η.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους ισχύουν τα εξής : Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, κατά παρέκκλιση των παρ. 5 και 6 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄/160) και της παρ. 2 του άρθρου 23 της υπ΄αριθ. 157502/27-07-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄1668).
Άρθρο 2
Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. για τους συνεχόμενους παγετούς που σημειώθηκαν την περίοδο από την 15η .2.2021 έως και την 20ή.4.2021, υπολογίζεται ποσό αποζημίωσης σε κάθε δικαιούχο παραγωγό μέχρι του ορίου του τριπλάσιου ποσού των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ, που δύναται να καταβληθεί για αποζημιώσεις από ασφαλιστικά καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια.
Άρθρο 3
Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν αποκλειστικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» στις Περιφέρειες της Χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους.
Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση
Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας να εξεταστεί η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλων σε ορεινές περιοχές των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Γ. Γεωργαντά και στον υφυπουργό Γ. Στύλιο, ο Περιφερειάρχης περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων και εξειδικεύει:
«Σε πέντε Τοπικές Κοινότητες, καλλιεργούνται από εξήντα παραγωγούς, περίπου τετρακόσια στρέμματα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας μήλα, λόγω ευνοϊκών γαιοκλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια αυτή είναι παραδοσιακή για τα μέρη αυτά και αποτελεί το κύριο και αποκλειστικό εισόδημα αυτών των οικογενειών που παραμένουν εκεί με πολλές δυσκολίες διαβίωσης. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αυτοί, οφείλεται στις μειωμένες τιμές διάθεσης του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση της καλλιέργειας».
Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί σημαντικά από όλη την χώρα, και ότι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένες, λόγω υπερπροσφοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες σε ψυγεία σημαντικές ποσότητες μήλων.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αφού τονίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών με ευνοϊκό τρόπο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Αχαΐας, «οι παραγωγοί είχαν ζημιά από παγετό κατά την ανθοφορία. Για να αποζημιωθούν θα έπρεπε να έχουν ζημιά πάνω από 50% σε επίπεδο νομού. Επειδή όμως είναι η καλλιέργεια περιορισμένη στο νομό - αν και η ζημιά είναι μεγαλύτερη - δεν είναι εφικτό να αποζημιωθουν οι μηλοπαραγωγοί».
Την επίσημη ενημέρωση για τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και τα ποσά αποζημίωσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού περιμένουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων.
Οι αγρότες από Ημαθία και Πέλλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, «πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτό το ΥπΑΑΤ. Οι αγρότες βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, με υποσχέσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τα μέλη της κυβέρνησης στη συνάντηση της Βέροιας (Σκυλακάκης - Βεσυρόπουλος - Γεωργαντάς). Ο κ. Γεωργαντάς δεν έχει ανακοινώσει τις ποικιλίες. Ζητάμε αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Επίσης περιμένουμε να εφαρμόσει όσα είπε ο υπουργός ΑΑΤ για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για ζημιά 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Αν δούμε μικρότερα ποσά από αυτά που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τότε την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί, από Ημαθία, Γαλατάδες και Έδεσσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».
Πάντως οι «πιέσεις» για την διαμόρφωση της λίστας των ποικιλίων που θα πάρουν αποζημίωση είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα βγει δημόσια η λίστα με τις ποικιλίες. Πάντως οι ποικιλίες που αναφέρει ότι έπαθαν ζημιές ο ΕΛΓΑ (σε ποσοστά 30%, 40%, 50% και πάνω) δεν μπορεί να μην αποζημιωθούν. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει ζημιές σε 183.000 στρέμματα. Εντάχθηκαν και κάποιες νέες ποικιλίες και η έκταση της ζημιάς φτάνει σε περίπου 210.000 στρέμματα. Το κονδύλι για αποζημίωση λόγω βροχοπτώσεων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μιλάμε για μια αποζημίωση της τάξης των 128,5 ευρώ το στρέμμα.
Υπάρχει και το θέμα της πληρωμής των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που «έτρεχαν» επιχειρησιακά προγράμματα λόγω των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης. Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση. Δεν θα αφορά όμως όλους τους παραγωγούς αλλά όσους θα είναι μέλη συνεταιρισμών, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους παραγωγούς της Πέλλας. Επίσης αν δοθεί αυτή η ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τότε θα το ζητήσουν και άλλες καλλιέργειες.
Μια από τις μεταρρυθμίσεις που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε ακόμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030.
Και πρόσθεσε: «Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας».
Στην συνέχεια έκανε αναφορά στα σκόρδα στον Πλατύκαμπο. «Για προσέξτε, λοιπόν, τι γίνεται εκεί, 1.300 στρέμματα, βγάζουμε το καλύτερο σκόρδο στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να το λέμε εμείς, δεν αρκεί να το λέμε εμείς, «τι ωραία που είναι τα σκόρδα μας», κάποιος πρέπει να μας το πιστοποιήσει αυτό.
Λοιπόν προσέρχεται και συνεργάζεται ένας συνεταιρισμός με το πανεπιστήμιο, γίνεται μία πιστοποίηση και ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία από την Ιαπωνία και υπογράφει στις αρχές Μαΐου το πρώτο συμβόλαιο για αγορές σκόρδων για συμπληρώματα, γιατί τώρα έχουμε και «με τη βούλα» το καλύτερο σκόρδο.
Κι αυτό ξέρετε τι σημαίνει, μου έλεγαν οι παραγωγοί; Από 2 ευρώ, 6 ευρώ. Για να μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» αξία την οποία κάποιοι άλλοι την έπαιρναν εκτός Ελλάδος και την οποία πρέπει επιτέλους να προφυλάξουμε ως εθνικό πλούτο».
Για το μέλλον του αγροτικού τομέα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις, τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας - είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα στην κατάρτιση των αγροτών - και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη. Το ξέρουμε καλά, εκεί πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά λεφτά. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε».
Οι υψηλότερες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του, το ΥπΑΑΤ.
Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ - οι υψηλότερες στα χρονικά του ΕΛΓΑ- καταβάλλονται αύριο Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022, προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος, πριν από ένα μήνα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επέσπευσαν τις διαδικασίες, για να μεγιστοποιήσουν την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται άμεσα τόσο κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους όσο και αυτόν του πρώτου διμήνου του 2023, τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022. Κατά το παρελθόν η πληρωμή αποζημιώσεων ξεκινούσε τουλάχιστον μετά από 15 μήνες από την περίοδο των ζημιών.
Συνολικά, την τριετία 2020-2022 και αρχές του 2023, έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 81 εκατομμύρια ευρώ. Προκαταβολές ενισχύσεων για τις ολέθριες καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν διατεθεί 34 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2020 και 4797/2021 τον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2020-2022, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει σε μία δόση την αξία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Μέχρι την Παρασκευή (24/2) αναμένεται να πληρωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού.
Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούµπος, «τον Αύγουστο του 2022 είχαμε τρεις συνεχόμενες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή.
Τα ποσοστά της ζηµιάς κυµαίνονται από 5% το χαµηλότερο έως 35% το υψηλότερο σύµφωνα µε τους ελέγχους που πραγµατοποίησαν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Να σηµειωθεί ότι τα πορίσµατα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ενότητα του ΕΛΓΑ όπου µπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας εξατοµικευµένα τα ποσοστά ζηµιάς, µε κωδικούς Taxis Net.
Όσον αφορα την πληρωμή μας έχουν ενημερώσει από τον ΕΛΓΑ ότι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Το ποσό που αναμένεται να πληρωθεί θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ και θα αποζημιώσει τους μαστιχοπαραγωγούς που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον Οργανισμό. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν σε επόµενη πληρωµή και αφού εξοφλήσουν πρώτα τις εισφορές με ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ».
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον ΕΛΓΑ.
Την πληρωμή 110 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΛΓΑ -κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα- προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, βάσει και των σχετικών πορισμάτων των γεωπόνων. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τον Οργανισμό, θα αφορούν ζημιές από καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το 2022.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός της συγκεκριμένης πληρωμής, θα είναι οι πυρόπληκτοι γεωργοί του 2021. Εξ αυτών, έως ώρας έχουν πληρωθεί μια δόση οι κατ΄επάγγελμα και μία οι ετερο-επαγγελματίες. Παραγωγοί κατ' επάγγελμα που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το Μητρώο τους (δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ) είχαν πληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα την πρώτη δόση (μαζί με τους ετερο-επαγγελματίες).
Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένοι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα) που δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα, γιατί ο δορυφόρος δεν συμπεριέλαβε στα καμένα το κτήμα τους, αν και ήταν στην πραγματικότητα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαΐα, Λακωνία), αλλά όχι μόνον. Στα κτήματα των παραγωγών αυτών, όπως και όλων των πυρόπληκτων έχουν κάνει αυτοψία γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, για να διαπιστώσουν τη ζημιά. Εδώ οι πληροφορίες τονίζουν πως, δεν θα είναι ούτε εντός της επικείμενης πληρωμής, ωστόσο κάποια στιγμή, θα πληρωθούν, όπως μας είπαν από τον Οργανισμό.
Όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο αρκετοί παραγωγοί, υπάρχει θέμα πλέον επιβίωσης αφού εκτός από το φετινό εισόδημα που χάθηκε, έχει υποστεί ζημιά το φυτικό κεφάλαιο.
Έρχονται πληρωμές αποζημιώσεων περίπου 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Καλεσμένος το πρωί της Πέμπτης (16/2) στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλο το 2023, διευκρινίζοντας πως θα δοθεί μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, όπως έγινε και την περσινή χρονιά. Μάλιστα το ποσό (76 εκατ. ευρώ), θα είναι ίδιο με πέρσι.
Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του μέτρου 22 (ενίσχυση ζωοτροφών) τόνισε πως τις επόμενες, λίγες όπως χαρακτηριστικά είπε, ημέρες, θα γίνει μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα περιλαμβάνει όσους παραγωγούς είχαν πρόβλημα λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης, αλλά και τους νεοεισερχόμενους.
Σε σχέση με τις αποζημιώσεις για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, για τις οποίες πρώτοι γράψαμε πως θα δοθούν γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν σχεδόν 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ωστόσο εξήγησε, η πληρωμή θα γίνει ανάλογα και με τα πορίσματα που έχει στα χέρια του ο ΕΛΓΑ.
Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε, επίσης, σε σχέση με τις εκκρεμότητες των αγρο-περιβαλλοντικών, πως οι αυτόχθονες φυλές θα πληρωθούν εντός του μήνα. Τέλος, για τον μελισσοκομικό κλάδο, που πλήττεται όπως είπε από την ακρίβεια, επιβεβαίωσε πως είναι υπό επεξεργασία τα δεδομένα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα σύντομα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ενίσχυσης.
Οι παραγωγοί αναμένουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων πληρωμών από το ΥπΑΑΤ, τα οποία πολλάκις έχουν πέσει έξω.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφάσισε να δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ, για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το έτος 2021.
Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους αναφοράς, άρα θα έπρεπε η ειδική ασφαλιστική εισφορά του έτους 2021 να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2022.
Παρά ταύτα η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισαν τις ανά τρίμηνο παρατάσεις, προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς μας στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, υπό το βάρος των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν.
Οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα στήριξης για συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες το πρωί της Τετάρτης.
Συγκεκριμένα, στην εξειδίκευση των μέτρων υπέρ αγροτών (και όχι μόνον) προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για όλο το 2023, που θα συνεχιστεί για να στηριχθούν οι αγρότες, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο με μπάτζετ στα 76 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρόνο πληρωμής. Όμως διευκρίνησε πως θα δοθεί μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ θα είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη.
Ακόμα αναφέρθηκε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ προανήγγειλε επίσπευση πληρωμών συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, de minimis και ενισχύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ρύθμιση οφειλών
Η ρύθμιση αφορά όσους (και αγρότες) απώλεσαν τις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων. Για πρώτη φορά ετοιμάζεται νέα ρύθμιση που απευθύνεται αποκλειστικά στους συνεπείς οφειλέτες, αυτούς που κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης είχαν ρυθμίσεις και τις εξυπηρέτησαν. Αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέης του σε 36 έως 72 δόσεις. Προωθείται μια καινοτόμος, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές.
«Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις για όσους τις απώλεσαν. H επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία αρκετοί την έχασαν», ανέφερε από την πλευρά του την Τετάρτη ο κ. Σταϊκούρας. Στις 36 έως 72 δόσεις θα μπορούν να ενταχτούν ξανά, φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί, πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:
- Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους. Καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και είναι από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δημοσιονομικό κόστος 280 εκατ.
- Παράταση στην μείωση συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους. Το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Κόστος: 250 εκατ. ευρώ.
- Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του ΕΦΚ συνεχίζεται και για το 2023. Κόστος 76. εκατ.
- Καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ. Κόστος 120 εκατ ευρώ.
- Αυξάνεται στα 200 ευρώ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Για εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα. Κόστος 80 εκατ. ευρώ.
- Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις. Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.
- Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα, την Τετάρτη (8/2/2023), οι αγρότες του Παγγαίου στην πόλη της Καβάλας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.
Το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη και του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στις συναντήσεις δεν πήραμε θετικές απαντήσεις για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Το 20% είναι η παρακράτηση που κάνει ο ΕΛΓΑ κατά την πληρωμή των αποζημιώσεων. Στις μεγάλες ζημιές που είχαμε από την χαλαζόπτωση το 2022 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη παρακράτηση. Όμως όταν ξεκίνησε η πληρωμή των αποζημιώσεων είδαμε ότι τελικά ο Οργανισμός παρακρατούσε τα χρήματα. Στη συνάντηση που κάναμε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για επιστροφή της παρακράτησης μέσα στο μήνα και μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η πληρωμή του 20%.
Στη συνάντηση με τον κ. Βεσυρόπουλο ζητήσαμε λόγω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές να πάνε πίσω οι οφειλές που έχουν οι αγρότες σε εφορία και ΕΦΚΑ αλλά δεν δέχτηκε ο Υφυπουργός.
Στην συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, που είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, μας ενημέρωσε ότι για τις ενισχύσεις de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια, του 2020 και 2021, αρχικά ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε ήταν 3,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει 170 ευρώ το στρέμμα. Όμως τελικά ο προϋπολογισμός μειώνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα μειωθεί στα 90 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στον κ. Τριαντόπουλο θέσαμε και το αίτημα που έχουμε φέτος για αποζημίωση των αδιάθετων σταφυλιών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας».