Για τις ζημιές από τον καύσωνα, στην Κρήτη, τον Ιουνίο του 2024, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα αβοκάντο αλλά όχι τα εσπεριδοειδή. Φαίνεται ότι δεν έχει χρήματα ο Οργανισμός και αποζημιώνει κατά το δοκούν.
Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «πολύ καλά έκανε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει λόγω του καύσωνα τα αβοκάντο αλλά δεν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν αποζημιώνει τα εσπεριδοειδή.
Εκείνη την εποχή στα δέντρα (αβοκάντο και εσπεριδοειδή) υπήρχαν διαμορφωμένα καρπίδια. Άρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ΕΛΓΑ ότι ήταν στο προανθικό στάδιο, που λόγω Κανονισμού δεν αποζημιώνεται η καλλιέργεια.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης δεν έβγαλε αναγγελία για τα εσπεριδοειδή. Όσοι παραγωγοί επικοινώνησαν με τον ΕΛΓΑ τους είπαν ότι μπορούν αν θέλουν να κάνουν αναγγελία ζημιάς.
Αρχικά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις τα εσπεριδοειδή αλλά στην συνέχεια αποφάσισαν να μην πληρώσουν.
Οι εκτιμητές γεωπόνοι πέρασαν από το χωράφι και είδαν το πρόβλημα. Στα πορίσματα όμως που εστάλησαν στους παραγωγούς δείχνει για τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) ζημιά 0%.
Ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ για το ίδιο αίτιο αποζημιώνει την καλλιέργεια αβοκάντο αλλά δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.
Ακόμη και σήμερα αν περάσουν οι γεωπόνοι θα δουν ότι τα δέντρα έχουν μειωμένη παραγωγή αν και είχαν μια καλή ανθοφορία.
Ας αποφασίσουν στον ΕΛΓΑ τι αναφέρει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός.
Όχι ότι με την αποζημίωση ο παραγωγός θα έχει αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος αλλά τουλάχιστον θα έχει μια ενίσχυση για να συνεχίσει την καλλιέργεια.
Όταν για παράδειγμα τα μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ έχουν τιμή γύρω στα 90 λεπτά η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ είναι μόλις στα 35 λεπτά».
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023 για τα αμύγδαλα στην Καβάλα (περιοχή Παγγαίο).
Δεν ήταν όμως οι μόνες καλλιέργειες της περιοχής που χτυπήθηκαν από την χαλαζόπτωση.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2022, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση στα αμύγδαλα Καβάλας σημειώθηκε μείωση παραγωγής 37% (2022-2023). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ και αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό για τη κατάθεση αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης. Τώρα περιμένουμε την ένταξη σε ΚΟΕ για τις καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών, της περιοχής του Παγγαίου, που επλήγησαν από την ίδια χαλαζόπτωση».
Αδικία με αποζημιώσεις αμυγδαλοπαραγωγών Λάρισας
Στο μεταξύ στην Βουλή φέρνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης το ζήτημα της μη αποζημίωσης αμυγδαλοπαραγωγών από διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας.
Ο κ. Κόκκαλης ζητά εξηγήσεις γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείστηκαν από την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ενώ έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από τα ίδια ακριβώς αίτια για τα οποία αποζημιώθηκαν συνάδελφοι τους σε τρία χωριά της Π.Ε. Μαγνησίας.
Μάλιστα για το θέμα που «καίει» εκατοντάδες αγρότες, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού του πρώην Δήμου Νέσσωνος και Ελάτειας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ. Στέργιο Ζιώγα, τον αντιπρόεδρο κ. Χρηστό Γεροκώστα, τον γραμματέα κ. Σπύρο Πράπα και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Σωτήρη Μπέη και Δημήτρη Ζαϊρέ, καθώς και με τους αντιπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ.κ. Κώστα Μητροδήμο και Νίκο Γεροκώστα.
Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες, ενώ τους ενημέρωσε αναλυτικά και για την ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
«Στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των παραγωγών αμυγδάλων τριών (3) χωριών της Μαγνησίας για το έτος 2022 (ΚΥΑ 710/123176/2023), ελήφθησαν υπόψη τα καιρικά φαινόμενα και η προσβολή των δέντρων από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, αίτια τα οποία προκάλεσαν μείωση της παραγωγής με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος.
Όμως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε εξίσου σημαντική μείωση της παραγωγής αμυγδάλου και στην περιοχή της Π.Ε. Λάρισας εξαιτίας των επικρατούντων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της αποδεδειγμένης προσβολής της καλλιέργειας από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, την σοβαρότητα της οποίας μάλιστα είχε εντοπίσει και η Ομάδα Αγροτικών Κρίσεων που είχε συστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής, της επίτασης της διαταραχής της τοπικής αγοράς αλλά και των εξαγωγών, προκλήθηκε συσσώρευση σημαντικών αδιάθετων ποσοτήτων αμύγδαλων, με αποτέλεσμα να καταστεί ζημιογόνος η καλλιέργεια και να προκληθεί σημαντική απώλεια στο εισόδημα των αμυγδαλοπαραγωγών», αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής.
Απούλητη παραγωγή στα χωράφια, έλλειψη εργατών και κανένας έλεγχος των παραγωγών στην παράδοση των προϊόντων τους, είναι η εικόνα που υπάρχει στην συγκομιδή εσπεριδοειδών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, «πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Στην αρχή είχαμε την απότομη πτώση των τιμών για τον χυμό και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες για πορτοκάλια.
Στην συνέχεια έπεσαν μεγάλες ποσότητες από τρίτες χώρες στις αγορές της ΕΕ. Έγιναν εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία (με τιμή 17 λεπτά το κιλό), μανταρινιών από την Αλβανία και πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα δικά μας προϊόντα και να μένουν απούλητα στα χωράφια.
Φέτος ξεκίνησαν τα μανταρίνια από 50 λεπτά και μέσα σε μια εβδομάδα, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται ποσότητες, έπεσαν απότομα κατά 10 λεπτά.
Υπάρχει έλλειψη εργατών γης και δεν μπορεί να γίνει σωστά η συγκομιδή. Επίσης τα κοπτικά που ζητούν τα συνεργεία είναι ανάλογα με τις αποδόσεις των δέντρων, στην πράξη ότι θέλει ζητά ο καθένας.
Μπαίνουν τα συνεργεία στα χωράφια μαζεύουν και παραδίνουν στους μεσάζοντες και μετά τα ζυγίζουν στα τυποποποιητήρια και καθορίζουν τις τιμές. Ότι αποβαρό θέλουν θα βάλουν και θα ζημιωθεί ο παραγωγός.
Ο παραγωγός ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει κανένα έλεγχο στο χωράφι του και πολλές φορές δεν διαπραγματεύεται την τιμή των προϊόντων τους.
Όσοι παραγωγοί ζητήσουν να πληρώσουν εργόσημο για να το καλύψουν στα έξοδα δεν μπορούν να βρουν εργάτες. Για να δουλέψουν δεν θέλουν εργόσημο αλλά μαύρη εργασία.
Κάτι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση γιατί σίγουρα γνωρίζει το πρόβλημα με την ασφάλιση των εργατών γης. Θέλουμε να πληρώνουμε αλλά θα πρέπει τα ποσά αυτά να φαίνονται στα έξοδα της καλλιέργειας και να μην φορολογούμαστε.
Αν δει ποσότητες στα τιμολόγια και κάνει αντιπαράθεση με τα εργόσημα που κόπηκαν σε κάθε περιοχή θα δει ότι δεν φαίνονται εργάτες που να δικαιολογήσουν τις ποσότητες που συγκομίστηκαν.
Επίσης δεν μπορεί να καθυστερήσει η συγκομιδή γιατί στην περιοχή μας οι καιρικές συνθήκες (υγρασία) δημιουργούν μυκητολογικές ασθένειες και τα εσπεριδοειδή που μένουν στα δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ακατάλληλα για εμπορία.
Αν οι εργάτες δουν ότι ένα χωράφι δεν έχει ποσότητα δεν μπαίνουν για να κάνουν συγκομιδή γιατί δεν θα τους φέρει εισόδημα.
Πολλές φορές τα προϊόντα συγκομίζονται αλλά μένουν στα χωράφια για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν φορτηγά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.
Αυτή την εποχή λόγω προβλημάτων στην συγκομιδή μεγάλος όγκος μανταρινιών στην Άρτα παραμένει απούλητος. Αν για δεύτερη χρονιά δεν έχουν εισόδημα οι παραγωγοί πολλοί θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα και μας οδηγούν στην ανεργία».
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023.
Αφορούν ζημιές σε εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετούς, χαλάζι, ανεμοθύελλες, σφοδρές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2023.
Περιλαμβάνουν καλλιέργειες ακτινιδίων, αμυγδάλων, λεβάντας και φασολιών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, αξιολογήθηκαν μετά τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου αλλά και της εμπορίας των προϊόντων, λόγω της ετερόχρονης εμφάνισής τους αλλά και της συνεχιζόμενης φύσης τους, οι επιπτώσεις των εκτεταμένων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων της περιόδου Απριλίου - Μαΐου σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου και κρίθηκε επιλέξιμη η αντιστάθμιση ζημιών απώλειας φυτικής παραγωγής σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και συγκεκριμένες περιοχές.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Π.Ε. Καβάλας, που προκλήθηκαν από τις έντονες χαλαζοπτώσεις του έτους 2022, εκδηλώθηκαν με σημαντική μείωση της παραγωγής του έτους 2023.
Μετά την έγκριση του προγράμματος και την καταχώρηση αναγγελιών στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΛ.Γ.Α. για αιτήματα που είχαν εμπρόθεσμα υποβληθεί, με σχετική ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης.
Λόγω της μεταβατικής περιόδου στην ισχύ των διατάξεων του νέου Κανονισμού, κατ’ εξαίρεση, θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να οριστικοποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις, καθώς και να τους δοθεί το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για ζημιά που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, για τις επιλέξιμες ζημιές του προγράμματος.
Ακόμη θα πρέπει να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι δίδουν τη συναίνεσή τους για την «αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων» στον ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα να κριθούν δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο σε φορολογικά στοιχεία (δήλωση γεωργικού εισοδήματος, συνολικό ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, όπως δηλώνεται στα φορολογικά έντυπα) που αναζητούνται μέσω ΑΑΔΕ, καθώς και στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Τονίζεται ότι στο σύνολο της η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 € ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 € ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Αυξημένες σε σχέση με πέρσι φαίνονται μέχρι στιγμής οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν οι εξαγωγές στην ΕΕ των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην χώρα μας από την έναρξη της εμπορικής περιόδου έως τις 3/1/2025 καταγράφεται εξαγωγή πορτοκαλιών σε 104.060 τόνους, αυξημένη κατά 6,5% έναντι 97.746 τόνων που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μανταρινιών σε 115.698 τόνους, αυξημένη κατά 33,6%, έναντι 86.606 τόνων την περίοδο 2023/2024.
Από 1η Ιανουαρίου, η Βουλγαρία έγινε πλήρης μέλος της Σένγκεν, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη λιγότερους ελέγχους στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών. Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να πραγματοποιούν αυξημένους ελέγχους στα φορτηγά που εισάγουν ή εξάγουν φορτία στην γειτονική χώρα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ελαχιστοποίηση της ζήτησης μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων και εισόδου στις με υποκατανάλωση αγορές των εσπεριδοειδών αιγυπτιακής παραγωγής. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια μικρή μείωση φέτος της παραγωγής πορτοκαλιών στην Αίγυπτο, κατά 9-10%, σε σχέση με την περσινή».
Σύμφωνα με δήλωση Αιγύπτιου εξαγωγέα «η ζήτηση για αιγυπτιακά εσπεριδοειδή παραμένει υψηλή λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και της υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η σεζόν αντιμετώπισε προκλήσεις, όπως οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν κάπως το μέγεθος και τις αποδόσεις. Ωστόσο, οι πρώτες αποστολές έγιναν δεκτές θετικά στην αγορά, ειδικά σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κάτι που δίνει ελπίδες για το υπόλοιπο της σεζόν».
Από την πλευρά του το USDA (Υπουργείο Γεωργία των ΗΠΑ) σε πρόσφατη αναφορά του κάνει λόγο για μια μείωση της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής πορτοκαλιών, κατά 12%, σε σχέση με την περσινή παραγωγή, η οποία θα ανέλθει στους 3,7 εκ. τόνους Η εξαγωγική περίοδος της Αιγύπτου για το 2024/2025 ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών, κατά την φετινή εμπορική περίοδο, αναμένεται να μειωθούν, κατά 15%, για να φτάσουν το 1,95 εκ. τόνους, εξαιτίας της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγή που θα επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών.
Πάντως οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς προβλέπουν ότι η Αίγυπτος θα διατηρήσει ηγετική θέση στις εξαγωγές πορτοκαλιού και την φετινή περίοδο (2024/2025) κυρίως προς την ΕΕ, ενώ μειωμένες εξαγωγές αναμένουν στις αγορές της Ασίας, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στα πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) και οι συνεταιρισμοί μέλη της ζητούσαν, από 1/1/2025, τιμή 25 λεπτά το κιλό από τις βιομηχανίες χυμοποίησης για τα πορτοκάλια.
Τελικά οι βιομηχανίες επέβαλαν τιμή 20 λεπτά το κιλό στα πορτοκάλια χυμοποίησης, κάτι που έφερε απογοήτευση στους παραγωγούς της Αργολίδας.
Τα πράγματα πια είναι οριακά στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Οι μικροί παραγωγοί έχουν βγει εκτός αγοράς αλλά τώρα άρχισαν να πλήττονται οι μεσαίοι και οι μεγάλοι παραγωγοί που βγάζουν ποσότητες.
Η ανακοίνωση της ΔΕΣΑ αναφέρει τα εξής:
«Η τελευταία προσπάθεια των διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) της Αργολίδας για δίκαιες τιμές και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος δεν ευδοκίμησε.
Οι βιομηχανίες χυμοποίησης επέβαλαν εχθές την τιμή των 0,20 €/kg για τα πορτοκάλια χυμοποίησης, εκμεταλλευόμενες την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά του πορτοκαλιού.
Όπως είναι γνωστό, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47% το τελευταίο έτος και υπήρξε τεκμηριωμένο αίτημα των ΑΣ της Αργολίδας προς τις βιομηχανίες χυμοποίησης για μια δίκαιη αναπροσαρμογή και της τιμής των πορτοκαλιών.
Χωρίς καμία αιτιολόγηση και συζήτηση, οι βιομηχανίες δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους και επέβαλαν την τιμή των 0,20 €/kg, που είχαν θέσει από το 2023/24, πριν δηλαδή την αύξηση της τιμής του χυμού κατά 47%.
Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την πλήρη εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν οι βιομηχανίες χυμοποίησης στην αγορά του πορτοκαλιού.
Οι συνθήκες πλέον στην αγορά αλλά και στην καλλιέργεια των πορτοκαλιών στην Αργολίδα είναι θνησιγενείς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την καθολική συμμετοχή των παραγωγών, των πολιτικών προσώπων και των υπηρεσιών.
Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Ενεργοποιήθηκε ο RF για την πληρωμή εισφοράς ΕΛΓΑ μέχρι και την 31η Μαρτίου 2025.
Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε την παραμονή Χριστουγέννων η δυνατότητα καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς των ασφαλισμένων παραγωγών στον ΕΛΓΑ, για την ΔΚΕ 2024, με τη χρήση κωδικού πληρωμής RF, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.
Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο για την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες.
Το θέμα είχε αναδείξει σχετική επιστολή, που απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στην οποία ανέφερε την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).
Όπως αναφέρει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στην τιμή των 0,25 ευρώ/κιλό θα προσφέρουν, από 1/1/2025, προς τις βιομηχανίες χυμοποίησης τα πορτοκάλια οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια ενέργεια στήριξης του αυξημένου κόστους παραγωγής των μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά κυρίως, για μια προσπάθεια εφαρμογής των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Όπως είναι γνωστό, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47% το τελευταίο έτος και κατά 420% από το 2020.
Αν για το 2025, εφαρμοζόταν αναλογική αύξηση στην τιμή των πορτοκαλιών, προς την αύξηση της τιμής του χυμού πορτοκαλιών, η τιμή των πορτοκαλιών θα ήταν 0,29 ευρώ/κιλό.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί όμως, συνειδητά, προσφέρουν τα πορτοκάλια σε τιμή 15% μικρότερη της αναλογικής, δηλαδή στα 0,25 ευρώ/κιλό, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η προσφερόμενη τιμή είναι ΕΥΛΟΓΗ και ΔΙΚΑΙΗ - όπως η νομοθεσία περί ανταγωνισμού προβλέπει - και ότι επιζητείται η συνεργασία πάνω σε υγιείς και δίκαιες βάσεις».
Σοβαρές καταγγελίες έχουν προκύψει σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια (Κλημεντίνες) που παράγονται στην Αλβανία και εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Λιθουανία, οι οποίες εισήγαγαν φρούτα από την Αλβανία, επέστρεψαν τα φορτία στα σύνορα μετά από ανάλυση. Ακόμη και το Κόσοβο που δεν ανήκει στην ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα ελέγχων για τα αλβανικά μανταρίνια.
Τα συγκεκριμένα φορτία, που καταγράφηκαν στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), αναφέρουν περιπτώσεις ανίχνευσης των ουσιών Chlorpyrifos και Phosmet.
Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, το RASFF ανέφερε συνεχώς περιπτώσεις ανίχνευσης αυτών των ουσιών σε φορτία με Κλημεντίνες από την Αλβανία.
Παρόλο που η χρήση αυτών των ουσιών έχει απαγορευτεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αλβανία, οι έλεγχοι φαίνεται να είναι ανεπαρκείς, καθώς οι συγκεκριμένες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (το 1979) είναι κατά κύριο λόγο ένα «εργαλείο» της ΕΕ που προορίζεται για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
Όλα στην χώρα μας θέλουν «σπρώξιμο» για να γίνουν ακόμη και τα αυτονόητα.
Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο για την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες.
Το θέμα είχε αναδείξει σχετική επιστολή, που απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στην οποία ανέφερε την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΘΕΑΣ, σήμερα Πέμπτη (19/12), υπογράφηκε σχετική σύμβαση, μεταξύ του ΕΛΓΑ και αρμόδιας Τράπεζας, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα, επιλύοντας έτσι, ένα σημαντικό πρόβλημα.
Εκκαθαριστικές πληρωμές συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα κατεβλήθησαν, σήμερα Τετάρτη (18η Δεκεμβρίου 2024), από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 3.533.056,08 ευρώ, σε 1.637 δικαιούχους παραγωγούς, για την εκκαθάριση πορισμάτων στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων έτους 2021.
Καταβάλλονται επίσης την Παρασκευή (20η Δεκεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ. από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ, σε 817 δικαιούχους παραγωγούς, για την εκκαθάριση πορισμάτων ζημιών φυτικής παραγωγής, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, «ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες, τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη».
Τον δημοσιογράφο, Ιωάννη - Κωνσταντίνο Κολλάτο, διόρισε προσωρινά στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Ο Ιωάννης - Κωνσταντίνος Κολλάτος, εκτός από δημοσιογράφος, είναι και μηχανικός, πτυχιούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην ίδια απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, αναφέρει ότι πρόκειται για προσωρινό αντιπρόεδρο και ότι «η θητεία του λήγει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής και διορισμού του Αντιπροέδρου του Οργανισμού σύμφωνα με το ν. 5062/2023».
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας έκανε αποδεκτή την παραίτηση – υποβλήθηκε στις 22 Νοεμβρίου – του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Χρήστου Φλώρου, Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Ευχαριστίες του Καθηγητή Χρήστου Φλώρου στο ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ
Μετά την αποχώρηση από τη θέση του Αντιπροέδρου και μέλους του ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α. για επαγγελματικούς λόγους, ο Καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Χρήστος Φλώρος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α. για την άψογη συνεργασία.
Συγκεκριμένα, ο τέως Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Φλώρος ευχαριστεί τη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον Υπουργό κ. Τσιάρα, τους Υφυπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς για την εξαίρετη συνεργασία. Επίσης, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον π. Υπουργό κ. Αυγενάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και την δυνατότητα που του έδωσε να βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις του στην εκπλήρωση των στόχων του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του από τον Μάρτιο 2024. Ο κ. Φλώρος εκφράζει τον σεβασμό του και ευχαριστεί από καρδιάς τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη του Οργανισμού, για την εξαιρετική συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.
Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Χρήστος Φλώρος, ο ΕΛ.Γ.Α. επιτελεί ένα σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια με στόχο τη περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Οι πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ για τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και ο νέος Κανονισμός είναι στη σωστή κατεύθυνση και πολύ γρήγορα θα ενισχύσουν τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., ενός Οργανισμού που βοηθά σημαντικά την αγροτική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών και μανταρινιών στις ζώνες καλλιέργειας της χώρας.
Στη Δυτική Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες και συνεχίζονται οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα. Με μειωμένους ρυθμούς γίνονται κοπές στις Ναβελίνες της Αργολίδας, ενώ πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν τα Νόβα στην Λακωνία.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «ολοκληρώθηκαν οι κοπές στις Ναβαλίνες, με τις τιμές παραγωγού να έχουν φτάσει στο τέλος στα 35 έως 38 λεπτά το κιλό.
Τώρα γίνονται κοπές στα μανταρίνια Νόβα. Είχαν ένα καλό ξεκίνημα από 44 λεπτά σήμερα έχουν φτάσει στα 36 έως 38 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση είναι αυξημένη και αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους.
Πάντως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι το υψηλό κόστος εργατικών».
Στην Αργολίδα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κατάρρευση των τιμών στις Κλημεντίνες, μετά την εμφάνιση της μονίλιας ή κηλίδα ύδατος. Εμφανίζεται και προκαλεί ζημιά στους καρπούς μετά από περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα νερού από το φλοιό του καρπού μέσω ρωγμής. Για τον ΕΛΓΑ πάντως δεν θεωρείται η μονίλια καλυπτόμενος ασφαλιστικός κίνδυνος.
Όσον αφορά τις Ναβαλίνες η εμπορική ζήτηση είναι υποτονική στην Αργολίδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από την περιοχή Σκαφιδακίου, «αυτή την εποχή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή στα πορτοκάλια και έχουμε χαμηλά επίπεδα τιμών παραγωγού. Υπάρχει και πρόβλημα στα μεγέθη. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού (καθαρά) στις τις Ναβαλίνες είναι στα 25 έως 28 λεπτά το κιλό. Η τιμή χυμού παραδοτέα στο εργοστάσιο είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να αυξηθεί το εμπορικό ενδιαφέρον για τα πορτοκάλια».
Στην Λακωνία σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοπές για τις Ναβαλίνες και δυναμικά ξεκίνησαν, εδώ και περίπου 4 ημέρες, οι κοπές στα Νόβα.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ναβαλίνες ξεκινούν από τα 20 λεπτά η τιμή παραγωγού αλλά αυτή την εποχή τα μεγάλα μεγέθη είναι ανάρπαστα για εξαγωγή και μπορεί να φτάσουν στα 48 λεπτά. Τα Νόβα είναι στις αρχές τους και έχουν μια τιμή στα 35 έως 40 λεπτά. Να δούμε όμως πως θα εξελιχθούν οι τιμές τους τις επόμενες ημέρες».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών και αυτός από την Σκάλα Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα μικροκαρπίας λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού. Αυτή την εποχή όσα Βαλέντσια έχουν μείνει στα δέντρα πάνε για χυμό με 17 λεπτά (μικτά) τιμή παραγωγού. Στις Ναβαλίνες οι τιμές πάνε ανάλογα την ζήτηση και τα μεγέθη, ξεκινούν από 30 λεπτά και μπορεί να φτάσουν τα 45 λεπτά. Τα Νόβα έχουν κάνει ένα καλό ξεκίνημα και η τιμή τους κυμαίνεται στα 40 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να στηρίξει τους παραγωγούς πορτοκαλιών με de minimis για την απώλεια εισοδήματος λόγω της περσινής εμπορικής περιόδου και της φετινής μικροκαρπίας».
Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η εξαγωγή πορτοκαλιών, από την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου έως τις 13/12/2024, ανήλθαν στους 65.000 τόνους, αυξημένη, κατά 8,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εξαγωγές μανταρινιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έφτασαν στους 77.393 τόνους, αυξημένες, κατά 58%, σε σχέση με τις αντίστοιχες της περιόδου 2023/2024.
Αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ.
Αφορά αγρότες, κυρίως οπωροκηπευτικών, που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους μέσω παρακράτησης των άμεσων ενισχύσεων αλλά μέσω τραπεζικής συναλλαγής. Και επειδή έχουν μειωθεί τα υποκαταστήματα των τραπεζών στην ύπαιθρο καταφεύγουν σε πληρωμή μέσω κινητών.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ με θέμα την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Μεγάλος αριθμός παραγωγών με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα και αξία παραγωγής, όπως οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών επιλέγουν, να καταβάλουν, τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ μέσω της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF) και όχι μέσω παρακράτησης από ενισχύσεις.
Δυστυχώς, ενώ το 2024 αναμένονταν να είναι διαθέσιμη έγκαιρα αυτή η δυνατότητα από τον ΕΛΓΑ, βρισκόμενοι λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του έτους, αυτή η δυνατότητα που διευκολύνει τους αγρότες και ταυτοποιεί αυτόματα την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, δεν έχει ενεργοποιηθεί. Μετά από ερωτήματα μελών μας στον ΕΛΓΑ δόθηκε η πληροφόρηση ότι αυτή η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί ενδεχόμενα το 2025.
Εάν συμβεί αυτό δύο σοβαρά θέματα δημιουργούνται με τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2024 εντός του τρέχοντος έτους για τους ασφαλισμένους:
- Να μην είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, χωρίς καμία δική τους ευθύνη, ενόψει καταβολής ενδεχόμενων αποζημιώσεων από ζημιές το 2024.
- Να μην τύχουν της έκπτωσης δαπανών ασφάλισης του 2024, από τα εισοδήματα του του εν λόγω έτους, εάν οι ασφαλιστικές εισφορές του 2024 καταβληθούν με οποιοδήποτε τρόπο μέσα στο 2025, αποτέλεσμα αυτής θα είναι απώλεια της μείωσης φόρου που προκύπτει.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε, να μας γνωρίσετε εάν η ενεργοποίηση της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ θα χρησιμοποιηθεί εντός του 2024 ή αλλιώς να υποδείξετε έγκαιρα άλλο εναλλακτικό τρόπο για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2024, ώστε να μην προκύψουν τα ανωτέρω προβλήματα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη».
Σοβαρές ζημιές υπήρξαν στις καλλιέργειες του Παγγαίου από την ισχυρή χαλαζόπτωση του 2022.
Έχουμε φτάσει στο 2024 και ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Παγγαίου κ. Γρηγόριος Γρουζίδης, «ότι πληρωθήκαμε για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή σε αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ. Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την χαλαζόπτωση του 2022 δεν είχαμε το όριο 30% σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.
Εμείς ζητήσαμε να καταβληθεί μια ενίσχυση τύπου de minimis για τους πληγέντες αλλά δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση μας είπε για αποζημιώσεις μέσα από την κρατική αρωγή αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά πληρωμή.
Στην περιοχή του Παγγαίου καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες (επιτραπέζια αμπέλια, οινοστάφυλλα επιτραπέζιες ελιές, αμυγδαλιές, ακτινίδια κ.α.), καθώς και αροτραίες καλλιέργειες. Κάθε χρόνο οι περιοχές γύρω από το Παγγαίο Όρος και το Σύμβολο Όρος πλήττονται από το χαλάζι και έχουμε ζημιές παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί έχουν εγκαταστήσει αντιχαλαζικά δίχτυα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήσαμε, με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, να ενταχθεί η περιοχή μας στην αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με εναέρια μέσα.
Μας είχαν αναφέρει ακόμη από τον ΕΛΓΑ για αντιχαλαζικά συστήματα με επίγεια συστήματα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, όπως τα «μπαλόνια» που εφαρμόζονται στη Γαλλία, που θα λειτουργούσαν σε συνεργασία με ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς. Έχουν αγοράσει τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τα ραντάρ αλλά ακόμη δεν τα έχουν στήσει. Όπως πάνε θα σαπίσουν στις αποθήκες.
Τελικά ούτε αποζημιώσεις έχουμε πάρει ούτε αντιχαλαζική προστασία έχουμε. Όλα έμειναν στα λόγια».
Καθυστέρησαν 10 ημέρες να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Μεγάλες ζημιές είχαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας από τον παγετό που είχαμε τον Μάρτιο του 2023.
Μάλιστα στις αρχές Νοεμβρίου υπήρξαν διαμαρτυρίες αμυγδαλοπαραγωγών της Ελασσόνας, στον ΕΛΓΑ Λάρισας, για τις πολύμηνες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις επανεκτιμήσεις που αφορούν τον παγετό του 2023.
Τώρα βγήκαν τα κονδύλια για την αποζημίωση αλλά κάποιοι παραγωγοί που είχαν καθυστερήσει να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ μένουν εκτός αποζημίωσης.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Χρήστος Ζιώγας, «η πληρωμή για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως λόγω της ζημιάς στην παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας καθυστερήσαμε κατά δέκα ημέρες να κάνουμε την πληρωμή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουμε εκτός πληρωμής αποζημιώσεων. Εκτιμώ ότι αυτό είναι άδικο για την περιοχή μας που χτυπήθηκε από θεομηνία και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε κάποιες παρατάσης ο ΕΛΓΑ στις πληρωμές εισφορών αλλά δεν έδωσε αυτή την φορά. Σε επικοινωνία που είχαμε με το τοπικό ΕΛΓΑ της Λάρισας μας ανέφεραν ότι είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης να πάρει μια απόφαση για να αποζημιωθούμε για την ζημιά».
Όταν είναι να κάνει εκτιμήσεις ζημιάς ο ΕΛΓΑ μπορεί να καθυστερεί, το ίδιο και όταν πληρώνει αποζημιώσεις. Όμως την ίδια στιγμή έχει απαιτήσεις από τους παραγωγούς να είναι σωστοί στις πληρωμές των εισφορών τους.
Εγκρίθηκαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις για τη Συνδεδεμένη Πορτοκαλιού χυμοποίησης για την περίοδο 2025.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ, εγκρίνουμε, σύμφωνα με το άρθρο 8 της 2776/275358/07-09-2023 ΥΑ (B’ 5453), τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης Πορτοκαλιού Χυμοποίησης, για την περίοδο μεταποίησης έτους 2025.
Συνολικά αφορά 13 μεταποιητικές επιχειρήσεις χυμού πορτοκαλιού.
Δείτε τις επιχειρήσεις μεταποίησης (εδώ)
Τα στοιχεία με την πορεία των τιμών για τα πορτοκάλια κατά την περσινή περίοδο (2023/2024) δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αυτά τον Οκτώβριο του 2024, η μέση τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια, σε επίπεδο ΕΕ, διαμορφώθηκε στα 98 λεπτά το κιλά, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο που ήταν στα 85 λεπτά αλλά σημαντική πτώση, κατά 26,26%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023.
Οι συνολικές εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ την περσινή εμπορική περίοδο (από Οκτώβριο 2024 έως Σεπτέμβριος 2024) ανήλθαν στους 929.000 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας (871.587 τόνοι).
Η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2024 είχε μέση τιμή πορτοκαλιού στα 74 λεπτά το κιλό, έχοντας μια μεγάλη πτώση, κατά 40%, σε σχέση με την τιμή που είχε τον Οκτώβριο του 2023, που ήταν στα 1,20 ευρώ το κιλό. Επίσης η τιμή αυτή είναι μειωμένη, κατά 11,10%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Το Νοέμβριο η πτώση της τιμής συνεχίστηκε στην χώρα μας και έφτασε στα 61 λεπτά το κιλό.
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχουν ότι η μεγάλη πτώση της τιμής έγινε από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2024 (από 1,04 ευρώ έπεσε στα 57 λεπτά).
Η χώρα μας την χαμηλότερη τιμή κατά την περσινή εμπορική περίοδο (Οκτωβριος 2023 - Σεπτέμβριος 2024) την είχε καταγράψει τον Μάιο, που η τιμή έφτασε στα 50 λεπτά το κιλό (το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την ΕΕ). Από τον Ιούνιο και μετά άρχισε η σταδιακή άνοδος της τιμής.
Η Ελλάδα πάντως παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση της τιμής πορτοκαλιού στην ΕΕ.
Η Ισπανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2024 κατέγραψε τιμές πορτοκαλιού στα 88 λεπτά το κιλό. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση τιμή, κατά 7,38%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι τιμές παραμένουν 29,62% πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας.
Από την πλευρά της η Πορτογαλία, τον Οκτώβριο του 2024, είχε μια μέση τιμή στα πορτοκάλια στα 83 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας μια μικρή αύξηση, κατά 0,92%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές αυτές είναι κατά 36,01% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, υποδηλώνοντας μια σχετικά σταθερή απόδοση της αγοράς σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ιταλία εμφανίζει μια σταθερότητα στις τιμές, από τα 1,43 ευρώ το κιλό που ήταν τον Οκτώβριο του 2023, φτάνει στα 1,14 ευρώ το κιλό τον Ιούνιο του 2024. Για το υπόλοιπο διάστημα δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία στην ΕΕ για τις τιμές του πορτοκαλιού.
Τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.
«Συνολικά, στο χρονικό διάστημα 2020-2024 έχουν πληρωθεί περίπου 1,5 δις € για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και 120 εκ. €, μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας.
Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΛΓΑ είπε: «Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 372 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υπερβολικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές των ετών 2021, 2022, 2023 και οι ζημιές του παγετού 2021.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα "Daniel" και "Elias" μας οδήγησαν στη διαπραγμάτευση ενός ad-hoc προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ, ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουν».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι από το 2019 και μετά, εύκολα μπορεί κανείς να δει και να καταγράψει ότι ο ΕΛΓΑ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δεδομένη πραγματικότητα που ποτέ δεν υπήρχε στο παρελθόν και με την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων».
«Πρωτόγνωρη διαδικασία»
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έπραξε ο ΕΛΓΑ μετά τις φυσικές καταστροφές, ειδικά στη Θεσσαλία. «Σε μόλις ένα χρόνο, κάτι που δεν έχει ποτέ στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας καταβλήθηκαν 312 εκατ. ευρώ μέσα από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ένα μόνο φαινόμενο, για μία μόνο περιοχή, για 33.000 περίπου δικαιούχους. Και επρόκειτο για μια διαδικασία η οποία ήταν απολύτως πρωτόγνωρη. Και επειδή κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πέρα από τα παράπονα και την γκρίνια για καθυστερήσεις, αυτό το οποίο έγινε, είναι κάτι το οποίο οφείλεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην πραγματική προσφορά όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπηρεσιακή διαδικασία του ΕΛΓΑ», τόνισε.
Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ
Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πλέον ο Οργανισμός βρίσκεται σε μια νέα εποχή. «Δεν είναι η εποχή που ο ΕΛΓΑ ήταν εντός εισαγωγικών «επαίτης» προς την ελληνική πολιτεία για να πάρει τη νομοθετημένη εισφορά της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να συμπληρώσει τις αποζημιώσεις. Δεν είναι η εποχή που οι αποζημιώσεις δίνονταν σε τρεις δόσεις και δεν ξέραμε πότε θα κατέληγε να πληρώσει. Δεν είναι η εποχή που υπήρχε η αμφισβήτηση και αμφιβολία για το αν θα πληρώσει με επάρκεια και αν θα πληρώσει γενναία όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν. Είναι μια εποχή που όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και μια εποχή που ο Οργανισμός τουλάχιστον καταφέρνει - το λέω για τρίτη φορά - να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που δημιουργεί η σημερινή πραγματικότητα», σημείωσε.
Επιπροσθέτως, ο Κ. Τσιάρας επισήμανε ότι στη νομοθετική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, θα υπάρχουν ως βασικές αρχές ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, η ψηφιοποίησή του, η στελέχωση, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ένταξη των νέων καταστροφών που υπάρχουν και οι οποίες δεν περιγράφονται αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ και να του δώσουμε τον ρόλο, την οντότητα αλλά και τη δυνατότητα, να ανταποκρίνεται στην προσδοκία όλων αυτών των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με την ευχή να μετασχηματιστεί σε έναν Οργανισμό ο οποίος θα είναι σύγχρονος, θα είναι ευέλικτος, θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός», συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα συνθήκη, λόγω της κλιματικής κρίσης. «Θέλουμε να δούμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μαγικό ραβδί. Ο Οργανισμός έχει συγκεκριμένους πόρους και συγκεκριμένη ευθύνη και καλείται να λύσει νέα προβλήματα που δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα», επισήμανε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, λέγοντας ότι πλέον κανένας Προϋπολογισμός, κανενός κράτους δεν μπορεί να στηρίξει τις φυσικές καταστροφές και ότι απαιτούνται αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ.
Κλείνοντας, ο Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις ζωονόσους υπογραμμίζοντας ότι είναι μια νέα απειλή και για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται η συνεισφορά όλων από το Υπουργείο, τους κτηνιάτρους μέχρι και τον τελευταίο κτηνοτρόφο. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς, όπως έγινε με την πανώλη μικρών μηρυκαστικών. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο», δήλωσε.
Δ. Σταμενίτης: Σε νέα εποχή ο ΕΛΓΑ
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης τονίζοντας: «Έχουμε πραγματικά μεγάλες φιλοδοξίες για τον ΈΛΓΑ. Άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει απλώς να καλύπτει την αποζημίωση, που ναι, είναι το κυριότερο και το βασικότερο, θέλουμε παράλληλα να γίνει και ένα εργαλείο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής. Σίγουρα μιλάμε για έναν Οργανισμό, που κύρια δουλειά του είναι να αποζημιώνει, όμως μπορεί να δώσει κίνητρα στον παραγωγό να κερδίσει περισσότερα ή να δώσει κατευθύνσεις στους νέους παραγωγούς προς ποιες καλλιέργειες είναι προτιμότερο να στραφούν ανάλογα με το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή τη γεωγραφική περιοχή της καλλιέργειας. Είναι βέβαιο ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να περάσει στη νέα εποχή, να συμβαδίζει τόσο με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών όσο και με τα νέα μοντέλα διαχείρισης και ασφαλίσεων».
Χρ. Κέλλας: Διπλάσιες οι αποζημιώσεις για Daniel και ζωονόσους
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας είπε ότι «οι αποζημιώσεις για τις ζημίες του Daniel, είναι διπλάσιες από εκείνη που ήταν ασφαλισμένοι. Έχουν πληρωθεί πέρα των προκαταβολών που δόθηκαν προ μηνών, έγινε στις 8-9 Νοεμβρίου η αποπληρωμή για το ζωικό κεφάλαιο. Υπάρχουν 110 ενστάσεις από κτηνοτρόφους που αισθάνθηκαν αδικημένοι οι οποίες εξετάζονται από τις περιφερειακές επιτροπές ώστε να γίνει η αποπληρωμή και αυτών».
Για τις αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά, ο υφυπουργός επισήμανε ότι είναι και αυτές διπλάσιες από εκείνες που ήταν την περασμένη χρονιά, ενώ αυξήθηκε και η ηλικία των ζώων ώστε να αποζημιώνονται και τα ζώα που είναι έως 8 χρονών από 6 ετών που ήταν «γιατί θέλουμε να στηρίζουμε την κτηνοτροφία».
Ανδρέας Λυκουρέντζος: Η κυβέρνηση μετά το 2019 είναι συνεπής στη καταβολή των επιχορηγήσεων
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η θεώρηση να υπάρξει εθνική συνένωση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.
Παράλληλα, ανάφερε ότι έχουν δοθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά οφειλόμενα και τακτική επιχορήγηση - γιατί από το 2020 και μετά η Κυβέρνηση είναι συνεπής στην καταβολή της - συν 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 310 εκατ. ευρώ (από το πρόγραμμα Daniel και τα χρήματα που αφορούσαν τα προανθικά) και 120 εκατ. ευρώ που είναι οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.
Οι ισχυροί άνεμοι του περασμένου Σαββατοκύριακου άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές σε θερμοκήπια και ελαιώνες στην περιοχή της Ιεράπετρας. Θερμποκήπια καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με την φυτική παραγωγή τους.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο στο παρελθόν έδιναν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ αλλά τώρα είναι στην αρωγή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Για την φυτική παραγωγή που καταστράφηκε ο ΕΛΓΑ έχει βάλει ένα «φίλτρο» που λέει ότι για να πληρωθεί αποζημίωση θα πρέπει να έχει γίνει ζημιά τουλάχιστον στο 30% της έκτασης.
Μιλάμε ότι θα έπρεπε να είχαν ζημιά 6.000 στρέμματα με θερμοκήπια κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί εκτός αν έχουμε κάποια θεομηνία.
Επειδή οι παραγωγοί θερμοκηπίων δεν έχουν ποτέ αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για αυτό οι περισσότεροι ζητούν απαλλαγή ασφάλισης.
Στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Ασφαλιστικού Κανονισμού καταθέσαμε πρόταση να μην υπάρχει αυτή η ρήτρα του 30% που λειτουργεί κατά των παραγωγών που έχουν πάθει ζημιά. Είναι σαν να πάθεις ζημιά σε ένα φανάρι του αυτοκινήτου σου και η ασφαλιστική να μην σε αποζημιώσει επειδή δεν έπαθε ζημιά το 30% του οχήματος.
Έχουμε τονίσει στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί ένα ψηφοθηρικό εργαλείο στα χέρια της κάθε κυβέρνησης και προκαλούμε να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης τις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχει αποζημιώσει τα τελευταία χρόνια».
Οι Ισπανοί παραγωγοί πορτοκαλιού καταγγέλλουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που ασκούν οι βιομηχανίες που ασχολούνται με την παραγωγή χυμού, οι οποίες έχουν κάνει τις πρώτες τους προσφορές αγοράς σε πολύ χαμηλές τιμές.
Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA Alicante και η ASAJA-Andalucía τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η τιμή του χυμού πορτοκαλιού κινείται ανοδικά. Φέτος όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, αφού οι παραγωγοί λαμβάνουν προσφορές για τιμή 15 λεπτών το κιλό, για πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση, τα οποία έχχουν ήδη συγκομιστεί και φορτωθεί σε φορτηγά. «Αυτές οι τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της διεθνούς αγοράς», τονίζουν οι Ισπανοί αγροτοσυνδικαλιστές.
Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις προσθέτουν ότι «φέτος οι καιρικές συνθήκες αλλά και τα προβλήματα φυτοπροστασίας έχουν μειώσει τις ποσότητες πορτοκαλιών στις κύριες χώρες παραγωγής. Το παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής έχει εκτοξεύσει την τιμή των φρούτων και του παγωμένου συμπυκνώματος πορτοκαλιού. Επίσης αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση που δεν καλύπτεται από την προσφορά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η μεταποίηση να μην υποστηρίξει την παραγωγή των Ισπανών αγροτών, στην προκειμένη περίπτωση δύο ιδιαίτερα σημαντικών περιοχών παραγωγής εσπεριδοειδών της χώρας, όπως είναι το Αλικάντε και η Ανδαλουσία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αγροτικές οργανώσεις, στην Ισπανία η τιμή πώλησης στην λιανική αγορά του χυμού πορτοκαλιού είναι μεταξύ 2,5 και 4 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι ιδιάιτερα υψηλή. Το λίτρο χυμού πορτοκαλιού έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, παρότι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα για μια υγιεινή διατροφή.
«Ο καταναλωτής αναγκάζεται να πληρώσει έως και 4 ευρώ το λίτρο στις ισπανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Για τον φρεσκοστυμμένο χυμό η τιμή είναι 6 ευρώ για το συσκευασμένο λίτρο. Πλήρης δυσαναλογία, αν λάβουμε υπόψη ότι ένα κιλό πορτοκάλι βγάζει 0,5 λίτρο χυμό. Ο χυμός θα πρέπει να πωλείται στην λιανική μεταξύ 1,5 και 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ ο αγρότης θα πρέπει να πληρώνεται για τα πορτοκάλια μεταξύ 30 έως 35 λεπτά κιλό», τονίζει ο πρόεδρος της ASAJA Alicante, José Vicente Andreu.
Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε τις ορεινές περιοχές της Πέλλας, στις 2 Ιουλίου 2024. Τη δυνατή χαλαζόπτωση ακολούθησε ισχυρή ανεμοθύελλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.
Μάλιστα ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, είχε κάνει λόγο για ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αρκετές περιοχές την περίοδο της συγκομιδής.
Η κακοκαιρία έπληξε όλη την ορεινή περιοχή Καιμακτσαλάν, σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Ξανθόγια, αλλά και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του Δήμου Έδεσσας.
Μεσα σε λίγες ημέρες επισκέφτηκε την περίοχο που επλήγηκε από την κακοκαιρία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος υποσχέθηκε προφορικά ότι θα πληρωθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέχρι το τέλος έτους.
Παραγωγοί μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών κ.α. που επλήγησαν από την κακοκαιρία δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι καταστράφηκαν όλες οι παραγωγές που δεν είχαν προλάβει μέχρι τότε να συγκομιστούν.
Το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού και μέσα σε λίγα λεπτά ισοπέδωσε τα πάντα στον ορεινό όγκο, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Αν και ο Υφυπουργός μίλησε για πληρωμή αποζημιώσεων ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί.
Υπάρχουν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και θα πρέπει να πληρώσουν χρήματα οι παραγωγοί για να σώσουν τα δέντρα και να έχουν παραγωγή το επόμενο έτος.
Ο συνολικός όγκος της παραγωγής εσπεριδοειδών στην ΕΕ, στις χώρες της Μεσογείου εκτός ΕΕ και στις ΗΠΑ, αναμένεται να μειωθεί την φετινή περίοδο (2024/2025).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εσπεριδοειδών (WCO) δημοσίευσε την ετήσια πρόβλεψή του για το Βόρειο Ημισφαίριο για την επερχόμενη περίοδο εσπεριδοειδών, προβλέποντας μια πτώση του συνολικού όγκου σε σχέση με την περσινή.
Η παραγωγή εσπεριδοειδών εκτιμάται σε λίγο λιγότερο από 27,3 εκατ. τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση, κατά 8,73%, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Η παραγωγή εσπεριδοειδών της Ισπανίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3% σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, στα 6,18 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα τη μείωση των λεμονιών, κατά 21,01% σε σχέση με το περσινό έτος ρεκόρ. Τα δραματικά καιρικά φαινόμενα στην Ισπανία «δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική προσφορά», η οποία παραμένει όπως είχε προβλεφθεί, σημείωσε ο οργανισμός.
Οι όγκοι της Ιταλίας αναμένονται μειώμένοι, κατά 12,32%, στους 2,77 εκατ. τόνους, με πτώση 17,51% στα πορτοκάλια, ενώ η Ελλάδα παραμένει σταθερή στους 1,09 εκατ. τόνους.
Στις άλλες μεσογειακές χώρες, η Τουρκία προβλέπεται να μειώσει την παραγωγή της κατά 17,575 σε 4,95 εκατομμύρια τόνους μετά τα νούμερα ρεκόρ της περασμένης σεζόν.
Η Αίγυπτος με 4,35 εκατ. τόνους θα είναι μειωμένη κατά 19,55% σε σχέση με το 2023/24, ενώ η παραγωγή του Μαρόκου αναμένεται να αυξηθεί κατά 11,97% σε 2,14 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή του Ισραήλ εκτιμάται επίσης ότι θα ανακάμψει στους 560.000 τόνους, αυξημένη κατά 18,5%.
Η Πορτογαλία, η οποία συνέβαλε για πρώτη φορά στις προβλέψεις του WCO, εκτιμά μείωση 3,37% την ερχόμενη σεζόν, ή 380.000 τόνους συνολικά).
Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί σε 4,55 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 4,28%, συνεχίζοντας να μειώνεται σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων σεζόν (μείωση 11,52%).
Ο κ. Philippe Binard, γενικός γραμματέας του WCO, δήλωσε: «Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών του βορείου ημισφαιρίου θα μειωθούν, κατά 8,94%, σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν και θα ανέλθουν σε 8,38 εκατ. τόνους, ενώ στην μεταποίηση και χυμοποίηση θα μειωθούν σε 5,16 εκατ. τόνους (κατά 4,15%), αφήνοντας 13,76 εκατ. τόνους για τις εγχώριες πωλήσεις (μείωση 10,21%)».
Τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι παραγωγοί βάμβακος και καλαμποκιού να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που τον επισκέφθηκε στο ΥπΑΑΤ.
Ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα εξαντληθούν όλα τα όρια και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή λόγω Daniel, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις του επομένου έτους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, έθεσε, επίσης, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη αναπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής και της ακαρπίας, την ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος απονιτροποίησης, το οποίο ο κ. Τσιάρας έχει θέσει ήδη στην ΕΕ.
Έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που ετέθησαν, καθώς και για τις προοπτικές της καλλιέργειας βάμβακος.
Ο κ. Κώστας Τζέλλας, αναφερόμενος στην συνάντηση τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το Υπουργός δήλωσε ότι θα λύσει τα προβλήματα με συνδεδεμένη. Εμείς του αναφέραμε το πρόβλημα με τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και την απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Με τις χαμηλές τιμές και τις μειωμένες αποδόσεις θα έπρεπε να είχε 600 κιλά απόδοση στο στρέμμα για να έχει εισόδημα ο βαμβακοπαραγωγός.
Εμείς ζητήσαμε να γίνει στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και μας απάντησε ότι το εξετάζει και θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.
Τον επόμενο χρόνο λήγει το πρόγραμμα απονιτροποίησης. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μπορεί με διαφορετικό όνομα αλλά θα είναι κάτι αντίστοιχο.
Για τον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ θέλει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η αλλαγή και να εφαρμοστεί. Αυτό ακούμε βέβαια εδώ και χρόνια από τις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ. Το θετικό είναι ότι θα συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Οργανισμού».