Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ευχολόγια και υποσχέσεις για αποζημιώσεις λόγω παγετών, καμιά επίσημη ενημέρωση

07/06/2021 12:03 μμ
Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί που επλήγηκαν από τους παγετούς με την καθυστέρηση των ανακοινώσεων από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τον τρόπο πληρωμής των αποζημιώσεων.

Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί που επλήγηκαν από τους παγετούς με την καθυστέρηση των ανακοινώσεων από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τον τρόπο πληρωμής των αποζημιώσεων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «φτάσαμε στον Ιούνιο και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα για την πληρωμή αποζημιώσεων στις ζημιές λόγω των παγετών. Μας ενημέρωσαν ότι η ΕΕ είναι θετική στην καταβολή αποζημιώσεων. Όμως ακόμη τίποτα δεν γνωρίζουμε για τον τρόπο πληρωμής, τα ποσά και πότε θα καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων. Ακούσαμε πολλά λόγια αλλά δεν βλέπουμε να υπογράφονται αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ. Μιλούσαν για ποκαταβολές μέσα Ιουλίου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά εξέλιξη. Ο καιρός περνάει και οι αγρότες στις περιοχές που έχουν πάθει ολική καταστροφή ζουν δύσκολες καταστάσεις».

Πάντως ο υπουργός κ. Σπ. Λιβανός, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης που θα εφαρμοσθεί ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές.

Η επιστολή που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας αναφέρει τα εξής:

«Μετά την παράταση που δόθηκε και το τέλος των δηλώσεων ζημιάς, την πίστωση χρόνου που ζητήσατε, τον οργασμό δηλώσεων και υποσχέσεων στήριξης όλων εμάς των αγροτών, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι ακόμη είμαστε στο σημείο μηδέν.

Πάρα τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι περιμένουμε να καρπίσουν τα δέντρα (αν και όλοι οι αγρότες γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να καρπίσουν κύριοι τα δέντρα,  γιατί πολύ απλά υπάρχει ολική καταστροφή και τα λίγα που είχαν μείνει καταστράφηκαν από τις έντονες χαλαζοπτώσεις), για να έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης και  παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας ότι γνωρίζει το όλο θέμα και δεν θα αδικηθεί κανείς παραγωγός, απλά θέλουν να γίνουν ρεαλιστικές αποτυπώσεις και εκτιμήσεις ζημίας, δεν βλέπουμε κάτι το συγκεκριμένο.

Ούτε κουβέντα για άμεσες προκαταβολές, συμψηφισμό, αποζημίωση στο 100% και για όλα τα υπόλοιπα μέτρα που απαιτήσαμε σαν δενδροκαλλιεργητές του Νομού Πέλλας. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος τρέχει, ο παγετός περνά στα ψιλά γράμματα, οι υποσχέσεις ξεφτίζουν, τα μεγάλα λόγια φύγανε και εμείς όμως είμαστε πάλι μετέωροι, χωρίς να γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης. Και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση για να αποζημιωθούμε και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας (γιατί μάλλον ξεχάσατε ότι πρόκειται για δενδροκαλλιέργεια και πρέπει να γίνουν όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, έτσι ώστε να παράγουμε και την επόμενη χρονιά. Γεωπόνοι, καύσιμα, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΔΕΗ, αλλά και όλες οι υποχρεώσεις σε ταμεία και τράπεζες).

Μετά από τόσες και τόσες φωτογραφίες επίσκεψης σε κατεστραμμένα κτήματα, δηλώσεις επί δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων (Υπουργού ΑΑΤ, Πρόεδρος και αντιπρόεδρος Ελγά, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτές, διάφορα αυτοδιορισμένα όψιμα βαπτισμένα κομματικά στελέχη ), παραμείνατε στα θα και θα...... και στο ότι γνωρίζετε το μέγεθος της ζημιάς αλλά εξακολουθείτε να κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια.

Λυπούμαστε κύριοι, γιατί συνεχίζεται την ίδια τακτική. Ευχολόγια, υποσχέσεις, κάντε υπομονή, εργαζόμαστε για εσάς. Κάντε επιτέλους αυτά που πρέπει χθες γιατί αύριο θα είναι αργά για όλον τον αγροτικό και όχι μόνον κόσμο της Πέλλας.

Αφήστε επιτέλους το φαίνεσθαι και τις προσωπικές σας προβολές και στηρίξτε έμπρακτα πλέον των μόχθο και τον ιδρώτα όλων των αγροτών της Πέλλας και κάντε πράξη, όλα εσείς οι ίδιοι υποσχόσασταν πριν λίγο καιρό. 

Φτάνει πια με τον αποπροσανατολισμό και την κοροϊδία (βλέπετε αναδιάρθρωση, πακέτο Χατζηγάκη και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε κύριοι της κυβερνήσης).

Σας δώσαμε λόγο και εσείς σιωπήσατε, σας δώσαμε δύναμη και εσείς  οπισθοχωρήσατε, σας δώσαμε βήμα και εσείς πήγατε απέναντι. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΑ... ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. 

ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. 

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ».   

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/06/2021 11:39 πμ

Μεγάλη απώλεια εισοδήματος αναμένεται σε περιοχές, όπως η Χαλκιδική, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Άρτα, η Κορινθία κ.λπ.

Πληθαίνουν όσο περνά ο καιρός οι αναφορές αγροτών, γεωπόνων και φορέων για ζημιές στις καλλιέργειες λόγω του ήπιου χειμώνα και μετέπειτα των παγετών ή και της μετέπειτα καλοκαιρίας.

Στην Άρτα για παράδειγμα το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά όχι μόνο τις ελιές (Κοενσερβολιές), τις ακτινιδιές, αλλά και τα εσπεριδοειδή, δηλαδή όλα τα βασικά προϊόντα της περιοχής. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την ΔΑΟΚ Άρτας, ο κ. Γρηγόρης Οικονόμου «στα εσπεριδοειδή η αναμενόμενη πτώση παραγωγής κυμαίνεται στο 50 με 60%, στις ελιές 80 με 90%, ενώ έντονη ακαρπία παρατηρείται και στις ακτινιδιές. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό του ήπιου χειμώνα με τους μετέπειτα παγετούς και την ζέστη. Εμείς κάνουμε παρέμβαση με σχετικό έγγραφο, ζητώντας να μεριμνήσει ο ΕΛΓΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλους νομούς, όπως για παράδειγμα στην Κορινθία, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών αλλά και βερικοκιάς. Και στην Χαλκιδική όμως πολλά είναι τα προβλήματα που αναφέρουν κυρίως οι ελαιοκαλλιεργητές, όπως επίσης στο Πήλιο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κρήτη κ.λπ.

Δραματική η κατάσταση στην Φθιώτιδα

Επιστολή προς τον διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο απέστειλε ο βουλευτής Φθιώτιδας και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ζητώντας του να εξετάσει το ενδεχόμενο της ένταξης της Φθιώτιδας σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ), προκειμένου να υποστηριχθεί ουσιαστικά η προσπάθεια ανάκαμψης των ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας και της Λοκρίδας, των οποίων οι καλλιέργειες και ως εκ τούτου το εισόδημα, πλήττονται σημαντικά και εξαιτίας της ακαρπίας των ελαιόδεντρων.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας αποτελούν ένα μέρος του πρωτογενή τομέα το οποίο έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία δύο (2) έτη. Πέραν του γεγονότος των ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και του δυσμενούς αντικτύπου της πανδημικής κρίσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εναλλαγής της θερμοκρασίας και της μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες και επηρέασαν επί τα χείρω την παραγωγή τους, προκαλώντας το πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την περιορισμένη υποστήριξη της Πολιτείας προς τους ελαιοπαραγωγούς διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για τους αγρότες της Φθιώτιδας, οι οποίοι και ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας και της Λοκρίδας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προσπάθεια ανάκαμψης των καλλιεργειών τους. Εξαιτίας των ανωτέρω και των ήδη καταγεγραμμένων αρνητικών επιπτώσεων στο τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή και εθνική οικονομία, παρακαλώ όπως εξετάσετε την ένταξη των περιοχών, στις οποίες παρατηρείται ήδη το πρόβλημα της ακαρπίας, σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, προκειμένου έτσι να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής ζημίας και να επιδειχθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη προς εκείνους από μεριάς της Πολιτείας».

Τελευταία νέα
09/06/2021 01:46 μμ

Απόφαση δίχως λογική, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κύκλων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, η διοίκηση του Οργανισμού, τους απέστειλε έγγραφο, σχετικά με τις δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό της άνοιξης του 2021. Όμως εντύπωση προκαλεί, πως παρότι υπάρχει πρόνοια για δηλώσεις σε μήλα, όψιμα κεράσια και βύσσινα σε όλη την Ελλάδα, τα δέντρα των οποίων επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς κατά το προανθικό στάδιο και η ζημιά τους δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, εντούτοις ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ, άφησαν εκτός την... ελαιοκαλλιέργεια, η οποία έχει πληγεί βάναυσα από τους παγετούς και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας. Σημειωτέον ότι ήδη δραματικές καταγράφονται οι επιπτώσεις του καιρού σε Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Καλαμών, Κορωνέϊκες κ.λπ.

Οι παραγωγοί τώρα όσων προϊόντων είναι εντός, θα πρέπει να δηλώσουν τη ζημιά στο σύστημα με τον κωδικό 2021 ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ώστε να καλυφθούν από το χρηματοδοτικό εργαλείο που αναζητά ο ΕΛΓΑ.

Όσες τώρα ζημιές σε καλλιέργειες καλύπτονται από τον Κανονισμό, θα πάνε με τη συνήθη διαδικασία για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ.

08/06/2021 05:23 μμ

Στην πρόσληψη δώδεκα (12) ΠΕ Κτηνιάτρων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο ΕΛΓΑ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: elgahr@public.elga.gr

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή (11/6/2021).

Δείτε την σχετική ανακοίνωση (εδώ)

Παράλληλα ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε τον πίνακα κατάταξης υποψηφίων του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, κατόπιν της υπ΄ αριθμ. 42/31-05-2021 εγκριτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Δείτε τον πίνακα πρόσληψης με τα ονόματα των Γεωπόνων (εδώ)

03/06/2021 11:57 πμ

Το ΥπΑΑΤ κατέθεσαι αίτημα προς την ΕΕ για να λάβει κονδύλι 350 εκατ. ευρώ για να πληρώσει αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Στα προϊόντα που επλήγησαν από τους παγετούς περιλαμβάνονται και τα σύκα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, Αλέξανδρος Κολιοβασίλης, «είχαμε συνάντηση με υπουργό κ. Λιβανό για το θέμα των αποζημιώσεων λόγω του παγετού, την Τετάρτη (2/6), στο ΥπΑΑΤ. Στις 15 Φεβρουαρίου είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην Αττική. Επίσης στις 25 Μαρτίου χιόνισε και την επόμενη ημέρα είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στα σύκα της περιοχής. 

Έγιναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ αλλά μας ενημέρωσαν ότι από το 2011 ο Οργανισμός δεν καλύπτει ζημιά στο φύλλωμα. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούμε μέσω de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). Ο κ. Λιβανός μας τόνισε ότι θα αποζημιωθούν οι ζημιές από τον παγετό. Εκτιμά ότι αν όλα πάνε καλά η προκαταβολή θα καταβληθεί στους παραγωγούς μέσα στον Αύγουστο. Μόνο για τα φρέσκα σύκα θα χορηγηθεί κονδύλι 350.000 ευρώ».

Στη συνάντηση με τον υπουργό παρευρέθηκαν ακόμη ο δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Κολιοβασίλης.  

03/06/2021 11:49 πμ

Το ΥπΑΑΤ πήρε το ΟΚ από το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, ώστε να μην έχει προβλήματα... τύπου πακέτου Χατζηγάκη.

Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της διοίκησης του ΕΛΓΑ στον ΑγροΤύπο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία με το ΔΣ του Οργανισμού της Δευτέρας να συζητά, όπως και αποκαλύψαμε, σε πρώτη φάση την κατάσταση.

Στο ΔΣ συμμετείχαν και οι επικεφαλής περιφερειακών καταστημάτων του ΕΛΓΑ, από τα οποία η κεντρική διοίκηση έχει έγκαιρα ζητήσει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών, που καλύπτονται από τον Κανονισμό, αλλά κι εκείνων που δεν καλύπτονται.

Μεγάλο πρόβλημα όπως έχει γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος αντιμετωπίζουν εκτός των παραγωγών ορισμένων πρωιμανθών ποικιλιών κερασιών, μήλων κ.λπ. και χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές από όλη τη χώρα. Ο ΑγροΤύπος έγκαιρα ανέδειξε τις ζημιές αυτές (δείτε εδώ και εδώ), οι οποίες τώρα με την καρπόδεση σε εξέλιξη ή την καρποφορία, είναι και πολύ εμφανείς. Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε τεράστιο είναι και το πρόβλημα στην ανθοφορία - καρπόδεση της Κρήτης, μιας κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικής ζώνης, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία), που δίνει το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής σε Καλαμών και Κονσερβολιά, υποστηρίζοντας τις εξαγωγές της χώρας.

Όπως λέει ξανά στον ΑγροΤύπο για παράδειγμα ο γεωπόνος - ελαιοπαραγωγός από την περιοχή της Αμφιλοχίας, κ. Παναγιώτης Στούπας, οι ζημιές από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας στις Καλαμών, αλλά και τους παγετούς, είναι πλέον πολύ εύκολα οφθαλμοφανείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τώρα από τον ΕΛΓΑ, η όλη διαδικασία τώρα άρχισε, δεν έχει δοθεί κάποια κατεύθυνση στα περιφερειακά καταστήματα του οργανισμού ακόμα για το πώς θα γίνουν οι δηλώσεις για τις ζημιές εκτός κανονισμού, καθώς αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σίγουρο πάντως είναι πως η πολιτεία εδώ δεν προτίμησε να πάει σε ένα μοντέλο γρήρορων αποζημιώσεων, τύπου Ιανού, όπως έκανε με την Θεσσαλία. Βέβαια, ως προς αυτό από τον ΕΛΓΑ, λένε πως ο οργανισμός, έχοντας σε μεγάλο βαθμό εξοφλήσει τις ζημιές του 2020 και μην έχοντας εισπράξει τις εισφορές για το 2021, είναι πιεσμένος οικονομικά.

Νεότερα για το θέμα αναμένει ο αγροτικός κόσμος σύντομα, καθώς σε πολλές περιοχές, ίδιως με ελιές, προέρχεται από δυο και τρεις κακές χρονιές, με αποτέλεσμα να μην έχει όχι μόνο για τις καλλιεργητικές ανάγκες, αλλά και τα προς το ζην.

03/06/2021 10:47 πμ

Οι παραγωγοί θα μπορούν να κάνουν κατάθεση δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ώστε να διεξάγει τις σχετικές εκτιμήσεις, για ζημιές που δεν καλύπτονται σήμερα από τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού.

Αυτό αποφασίστηκε στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα, τη Δευτέρα (31 Μαΐου) και αφορά καλλιέργειες που επλήγησαν από τους παγετούς.

Ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει με ακρίβεια τις ζημίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και θα τις εξατομικεύσει, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, όπως διευκρινίζεται, οι πόροι θα καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, «δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα αποζημιωθούν μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Είναι πιθανόν να αποζημιωθούν μέσω άλλων πηγών του προϋπολογισμού μετά από την άδεια της ΕΕ». 

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν δύο μηχανισμοί που μπορούν να χορηγήσουν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό. Ο ένας είναι μέσω ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) από τον ΕΛΓΑ και ο άλλος είναι μέσω de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως μπορεί να υπάρξει τροποποίηση - την οποία ακόμη δεν την έχουν ενεργοποίηση - με την οποία θα μπορούν να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ ενισχύσεις ΚΟΕ μέσα στην ίδια χρονιά (2021).

Βέβαια έχουμε φτάσει 3 Ιουνίου και ακόμη περιμένουμε να ακούσουμε την επίσημη ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον τρόπο που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό. Μας είχαν πει ότι μέχρι τέλος του προηγούμενου μήνα (Μάιος) θα μας έλεγαν για το πότε θα πληρωθούν προκαταβολές και πότε θα υπάρξει η εξόφληση.

Επίσης οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν προβληματίσει τους παραγωγούς της περιοχής για την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Αντιχαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ στην περιοχή».

02/06/2021 09:57 πμ

Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε πως θα διενεργήσει άμεσα προσλήψεις προσωπικού, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, εκατόν σαράντα (140) υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων.

Οι προσλήψεις θα γίνουν για τα παρακάτω υποκαταστήματα ΕΛΓΑ με απασχόληση έως πέντε (5) μήνες, προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν λόγω των πρόσφατων αλλεπάλληλων παγετών μεγάλης διάρκειας (από το Φεβρουάριο 2021 έως τον Απρίλιο 2021) σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι 4/6/2021 ηλεκτρονικά στο email: elgahr@public.elga.gr

Οι προσλήψεις κατανέμονται σε οκτώ περιοχές της χώρας ως εξής:

 • Λάρισα 15
 • Βέροια 68
 • Θεσσαλονίκη 3
 • Κοζάνη 25
 • Πάτρα 9
 • Τρίπολη 5
 • Αλεξανδρούπολη 10
 • Καβάλα 5

Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνει σύμφωνα με την προϋπηρεσία τους στον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση
 

01/06/2021 05:40 μμ

Είναι 1η Ιουνίου και μετά από δεκάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με προέδρους Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, καθώς και μεμονωμένους αγρότες, προκύπτει ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη. Και πρόσθεσε:

Δεν έχει γίνει ακόμη καμιά επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνολικό τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά της κυβέρνησης των τεραστίων ζημιών που έχουν προκληθεί στις  δενδροκαλλιέργειες της ΠΕ Πέλλας από τους πρόσφατους ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου. 

Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ενημέρωση για το:

 • Πότε θα καταβληθούν οι τελικές αποζημιώσεις στους παραγωγούς
 • Αν θα δοθούν προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων, σε ποιο ύψος και πότε
 • Αν θα αποζημιωθούν οι ζημιές στο 100% του πορίσματος της εκτίμησης
 • Αν θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ με τις μελλοντικές να λαμβάνουν αποζημιώσεις
 • Αν θα υπάρξει απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών που επισκέφτηκαν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μετά τους πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση παγετούς που έπληξαν την Πέλλα και συζητήθηκαν με τους παραγωγούς σε πληθώρα συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν .

Αντί αυτού οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ πανηγυρίζουν για την πρόθεση του ΕΛΓΑ να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις ποικιλίες που, επειδή βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο, δεν αποζημιώνονται με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πρόκειται να αποζημιωθούν από πόρους εκτός ΕΛΓΑ, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε πλήθος δηλώσεών του στο πρόσφατο παρελθόν.

Μάλλον πανηγυρίζουν για το αυτονόητο και ξέχασαν να ενημερώσουν τους αγρότες για το ουσιαστικό ζητούμενο και τις ουσιαστικές διεκδικήσεις τους δηλαδή:

 • Για την επίσπευση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και άρα του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες
 • Για τις προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων και πότε προβλέπεται αυτές να δοθούν
 • Για την αποζημιώση των ζημιών στο 100% του πορίσματος της εκτίμησης
 • Για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ με τις μελλοντικές αποζημιώσεις που πρόκειται να λάβουν
 • Για την απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη.
 • Για τις ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις για τα χρέη των συνεταιρισμών, μείωσεις επιτοκίων κλπ.
 • Για το πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κλπ.
 • Για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) για τους απασχολούμενους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς κλπ.

Αν δεν συμβούν, και μάλιστα άμεσα, όλα τα παραπάνω, σημαίνει ότι σε μια έκτακτη συγκυρία που έχει παραλύσει το σύνολο της τοπικής οικονομίας, η κυβέρνηση έχει προκρίνει την συνήθη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που ακολουθείται κάθε χρόνο από τον ΕΛΓΑ και ουδόλως έχει αντιληφθεί, παρά τις παρελάσεις των προέδρων και των Αντιπροέδρων του ΕΛΓΑ και τις υποσχέσεις, το μέγεθος της καταστροφής και τις ανάγκες των παραγωγών της Πέλλας που φέτος, εξαιτίας της έλλειψης εισοδήματος, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

01/06/2021 01:08 μμ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Αύριο, Τετάρτη (2 Ιουνίου 2021), καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ύψους 6.027.802 ευρώ σε 2.695 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Με αυτή την πληρωμή εξοφλούνται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οι αποζημιώσεις για ζημίες του προηγούμενου έτους στο ακέραιο και ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής ακόμα και ζημιών του έτους 2021».

Παράλληλα, αύριο καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις συνολικού ύψους 350.126 ευρώ σε 207 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Οικονομικών Ενισχύσεων «ΕΤΗΣΙΟ 2017», «Πυρκαγιές 2017», «Ετήσιο 2018» και «Πυρκαγιές 2018», οι οποίοι ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ πατήστε εδώ

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό για Κ.Ο.Ε. πατήστε εδώ

31/05/2021 12:35 μμ

Έπειτα από εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, πέρασε την Δευτέρα 31 Μαΐου στο ΔΣ του Οργανισμού.

Στο ΔΣ του ΕΛΓΑ τέθηκε το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου 2021, το ζήτημα των πρόσφατων παγετών και των ζημιών στις καλλιέργειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασε τελικά η πρόταση να αποζημιωθούν και οι ποικιλίες - κατηγορίες προϊόντων που επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, άσχετα αν καλύπτονται ή όχι από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης, τονίζοντάς μας πως το ΔΣ του Οργανισμού συζήτησε για όσες ποικιλίες δεν καλύπτονταν από τον Κανονισμό, και για τις οποίες συνεπώς δεν είχαν γίνει αναγγελίες, και αποφάσισε τελικώς πως θα γίνουν δεκτές δηλώσεις ζημιών με εκτιμητικούς όρους ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις θα γίνουν εξατομικευμένα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον κρατικό κορβανά.

Η απόφαση αυτή είναι προφανώς επωφελής για όλους τους αγρότες, μεταξύ των οποίων κερασοπαραγωγούς, μηλοπαραγωγούς Καστοριάς, αμυγδαλοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς κ.λπ., των οποίων οι εκμεταλλεύσεις είχαν υποστεί ζημιά από τους παγετούς, πλην όμως δεν καλύπτονταν στο στάδιο που ήταν οι καλλιέργειές τους, από τον υφιστάμενο Κανονισμό.

28/05/2021 11:48 πμ

Τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις είχαμε στη Μακεδονία την Πέμπτη (27/5/2021). Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ μας ανέφεραν ότι το χαλάζι χτύπησε περιοχές της Ημαθίας (Κοπανός κ.α.) της Πέλλας (Αριδαία, Κερασιά κ.α.) και της Καστοριάς.

Η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε το βράδυ της Πέμπτης περιοχές της Καστοριάς, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, κυρίως σε εκτάσεις γύρω από τη λίμνη.

Ήδη έχουν πάει στις περιοχές οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών. Πάντως στο υποκατάστημα της Βέροιας η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού μόνο 35 γεωπόνοι - που έχουν ήδη το βάρος του εκτιμητικού έργου από τους παγετούς που αφορά χιλιάδες στρέμματα - θα πρέπει τώρα να επισκεφτούν και τις χαλαζόπληκτες περιοχές. 

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έγινε μεγάλη ζημιά και άμεσα θα πρέπει να πάνε γεωπόνοι στον ΕΛΓΑ Βέροιας για να κάνουν γρήγορα τις εκτιμήσεις. Το χαλάζι ήρθε να αποτελειώσει ότι άφησε ο παγετός. Οι αγρότες ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Αλλιώς η μοναδική λύση είναι τα τρακτέρ στους δρόμους».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «για 15 λεπτά είχαμε συνεχή χαλαζόπτωση. Δεν είναι δυνατόν να πετάει το αεροπλάνο του ΕΛΓΑ και να το στρώνει το χαλάζι. Μάλλον κάτι δεν γίνεται καλά. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην πεδιάδα της Νάουσας. Το χαλάζι χτύπησε με χειρουργική ακρίβεια περιοχές που είχαν γλυτώσει από τον παγετό και είχαν πάνω στα δέντρα παραγωγή».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «το χαλάζι χτύπησε περιοχές της Πέλλας, όπως χωριά της Έδεσσας, της Αριδαίας και της Αλμωπίας. Οι ζημιές είναι μεγάλες και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις».

Στο μεταξύ και σήμερα Παρασκευή (28/5/2021) προβλέπονται νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου βαθμιαία στα βόρεια θα πυκνώσουν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, στη Θράκη, στα βόρεια ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

24/05/2021 03:09 μμ

Το κοινό αίτημα Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας, για αποζημιώσεις στους τομείς που επλήγησαν από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Μαρτίου, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Μαΐου 2021, στις Βρυξέλλες, υπό την πορτογαλική προεδρία.

Όπως αναφέρουν οι τρεις χώρες, οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή οίνου, φρούτων και λαχανικών.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν ακόμη σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σε συνέχεια της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση. Ως γνωστόν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για να εγκριθεί η μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027.

Ορισμένα από τα νέα στοιχεία που προτείνονται για τη μεταρρύθμιση είναι τα εξής:

 • πιο στοχευμένες άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης, υποκείμενες σε στρατηγικό σχεδιασμό
 • νέα «πράσινη αρχιτεκτονική» βασιζόμενη στα περιβαλλοντικά πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί και πρόσθετα εθελοντικά μέτρα στους δύο πυλώνες
 • προσέγγιση με βάση τις επιδόσεις που τα κράτη μέλη υποβάλουν ετήσιες εκθέσεις για τις επιδόσεις τους
 • μέτρα διαχείρισης της κρίσεων και έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς (ιδιωτική αποθεματοποίηση, δασμοί στο εξωτερικό εμπόριο με τρίτες χώρες, κανόνες ανταγωνισμού κ.α.)  

Φυτικό αναπαραγωγικό υλικό
Η καινοτομία στη βελτίωση των φυτών συμβάλλει στον εφοδιασμό με επαρκή, βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα, μέσω της ανάπτυξης φυτικών ποικιλιών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Η αγορά σπόρων και φυτικού αναπαραγωγικού υλικού της ΕΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Το 2019 το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει μελέτη σχετικά με τις επιλογές όσον αφορά την επικαιροποίηση της υφιστάμενης ενωσιακής νομοθεσίας για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού. Η Επιτροπή υπέβαλε τη μελέτη τον Απρίλιο του 2021. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις ως προς τη μελέτη της Επιτροπής.

Βιολογική γεωργία
Η βιολογική γεωργία αντιστοιχεί σήμερα στο 8,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της βιολογικής γεωργίας τουλάχιστον στο 25% της γεωργικής γης της ΕΕ. Τον Μάρτιο του 2021 η Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο δράσης της για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης της. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων των υπουργών.

Άλλα θέματα
Η πολωνική αντιπροσωπία, εξ ονόματος ομάδας αντιπροσωπιών, θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει για τους γεωργούς η στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

21/05/2021 11:57 πμ

Ένα πακέτο... Χατζηγάκη και... βάλε φέρεται να ζητά η χώρα μας και συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ από την ΕΕ για τα παγετόπληκτα.

Ήδη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός έχει χτίσει συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν, επίσης, υποστεί μεγάλες ζημίες από τον καιρό φέτος. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον Έλληνα υπουργό που κινήθηκε πρώτος σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν κονδύλια, να έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τον παγετό, ενώ όπως μας αναφέρουν από τον ΕΛΓΑ γίνεται αναζήτηση κάθε πιθανής πηγής κονδυλίων για τέτοιου ειδους καταστάσεις, έκτακτης ανάγκης, καθώς θα απαιτηθεί και εθνική συμμετοχή. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΛΓΑ, έχει ακόμα δρόμο προκειμένου να ενεργοποιηθούν κονδύλια, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 26-27 Μαΐου, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιασκέψεως, τη Δευτέρα, 26 Απριλίου υπογράμμισε την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη αλληλέγγυα στους αγρότες που υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τα έκτακτα κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις ζημιές με άμεσο και έμμεσο κόστος, καθώς δεν αφορούν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τόνισε ότι οι πρόσφατοι, σπάνιοι για την εποχή, παγετοί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επέφεραν καταστροφές που μπορεί να φτάνουν και στο 100% σε διάφορες καλλιέργειες. Εκτίμησε, δε, ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, ιδιαίτερα στους οπωρώνες, τεκμηριώνεται η ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Σημειωτέον ότι οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς και γενικότερα τις εναλλαγές θερμοκρασίας έπληξαν κάποιες καλλιέργειες άμεσα (π.χ. πρώιμα κεράσια κ.ά.), ενώ σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ελιες Καλαμών, Χονδροελιές, Χαλκιδικής), η επίπτωση έχει αρχίσει και φαίνεται πιο μετά. Η επιχειρηματολογία της χώρας μας στην ΕΕ, φαίνεται πως περιλαμβάνει το γεγονός πως η Ελλάδα χτυπήθηκε βάναυσα από τα καιρικά φαίνομενα (Ιανός, Μήδεια κ.λπ.) μέσα σε λίγους μήνες.

Έρχεται νέο πακέτο αποζημιώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες (τέλη μήνα - αρχές Ιουνίου), αναμένεται να τρέξει ακόμα ένα πακέτο αποζημιώσεων προς τους αγρότες από τον Οργανισμό. Ακόμα το ποσό μπορεί να μην έχει οριστικοποηθεί, καθώς δέχεται ακόμα δεδομένα από όλη τη χώρα, ωστόσο οι πληροφοφίες αναφέρουν πως θα περιλαμβάνει αποζημιώσεις για ζημιές του 2020, αλλά και του 2021.

20/05/2021 05:04 μμ

Η χώρα μας έπρεπε να είχε ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη», αποφάσισε, την Τετάρτη (12 Μαΐου), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την εκδίκαση της προσφυγής που άσκησε κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2020, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που χορήγησε στους Έλληνες αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, γνωστού ως «πακέτο Χατζηγάκη». Για το 2009 χορήγησε 387 εκατ. ευρώ και το 2008 ακόμη 37,3 εκατ. ευρώ.

Από τους συνολικά 725.000 αγρότες που εισέπραξαν τις ενισχύσεις του «πακέτου», οι 630.000 είχαν λάβει ενισχύσεις έως 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 95.000 αγρότες είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά. Συγκεκριμένα:

 • 85.984 είχαν λάβει από 1.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
 • 9.000 είχαν λάβει από 15.000 έως 50.000 ευρώ
 • 13 αγρότες είχαν λάβει από 50.000 έως 100.000 ευρώ
 • 3 αγρότες είχαν λάβει πάνω από 100.000 ευρώ

Να θυμίσουμε ότι στις 12/11/2015 η τότε ελληνική κυβέρνηση (επί υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου) είχε καταθέσει νομοθετική ρύθμιση (σε νομοσχέδιο που αφορούσε τα βοσκοτόπια), που πέρασε από τη Βουλή και η οποία προέβλεπε την σταδιακή ανάκληση των χρημάτων για όσους εισέπραξαν ποσά άνω των 1.000 ευρώ (κάτι που σημαίνει επιστροφή μόνο των 240 εκατ. ευρώ). Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε ακόμη να προχωρήσει σε συμψηφισμό με ένα κονδύλι από το πακέτο de minimis (ύψους 109 εκατ. ευρώ) που είχε δικαίωμα η χώρα μας να το χρησιμοποιήσει μέσα σε μια τριετία.

Μάλιστα, ανέφερε η σχετική τροπολογία ότι τα ποσά θα τα εισέπραττε από τους αγρότες σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος του ποσού που αναλογούσε στον καθένα. Θα έπρεπε όμως να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ανέφερε τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος αγρότης. Το ελληνικό κράτος θα εισέπραττε τις ενισχύσεις μέσω συμψηφισμού των ενισχύσεων που καταβάλει κάθε χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση το ΟΣΔΕ (βασική ενίσχυση, πρασίνισμα κ.α.). Από αυτά τα χρήματα θα γινόταν η παρακράτηση της δόσης.

Τελικά όμως δεν υπογράφηκε ποτέ η σχετική ΚΥΑ γιατί η Επιτροπή εξέφρασε την αντίθεσή της για την μη επιστροφή όλων των ποσών (και κάτω των 1.000 ευρώ). Έτσι δεν εισέπραξε το ελληνικό κράτος ποτέ αυτά τα χρήματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας στο επιχείρημα της Ελλάδας ότι δεν εξέδωσε την ΚΥΑ για την ανάκτηση των ποσών που υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ, διευκρινίζει ότι «η Επιτροπή διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με οποιοδήποτε αυθαίρετο όριο κάτω από το οποίο δεν θα πραγματοποιούνταν η ανάκτηση. Εντούτοις, η παρατήρηση αυτή δεν εμπόδιζε την Ελλάδα να συνεχίσει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της προς διασφάλιση της εκτελέσεως της αποφάσεως της Επιτροπής».

Τώρα την λύση για την ανάκτηση των χρημάτων του «πακέτου Χατζηγάκη» θα κληθεί να τη δώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για την επιβολή χρηματικών προστίμων στην Ελλάδα, εφόσον δεν συμμορφωθεί με την απόφαση το συντομότερο, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων (αγροτών) που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος, από την εποχή της πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να «τρομάξουν» τους αγρότες με την επιστροφή των χρημάτων από το «πακέτο Χατζηγάκη». Όμως εκτιμώ ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να βάλει χέρι στις επιδοτήσεις των αγροτών. Αν το κάνουν θα μας βρουν στο δρόμο».

18/05/2021 04:52 μμ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αποζημιώσεις των αγροτών στην Πέλλα των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον παγετό 8-10 Απριλίου 2021, διαβεβαίωσε ότι όλοι θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια, θυμίζοντας, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν.

«Η εκτεταμένη ζημιά μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστροφές που δεν είχαμε συνηθίσει. Πέρα από τις αποζημιώσεις, τα μέτρα και τις διαδικασίες, ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση και για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και για τη δημιουργία και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων από τα οποία θα μπορούν να αντλούν οι παραγωγοί υποστήριξη και για αξιοποίηση μέτρων του ΠΑΑ ώστε να γίνουν πολύ πιο ανθεκτικοί» τόνισε, και συμπλήρωσε: «Σε όλη την αλυσίδα αξίας, βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις και τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους να θωρακίζονται απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι δόθηκε αποζημίωση de minimis 8.357.000 ευρώ στους παραγωγούς της περιοχής και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ΕΛΓΑ υπογραμμίζοντας: «Στελεχώσαμε τον ΕΛΓΑ πολύ γρήγορα. Από τα 10 στελέχη γεωτεχνικών, σήμερα, φτάσαμε να δουλεύουν 30 και σύντομα θα γίνουν 50».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται ταχύτατα προκειμένου οι διαδικασίες να εξελιχθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ σημείωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ, φέτος αποζημιώθηκαν το σύνολο των ζημιών του 2020, το 2021. «Πρώτη φορά άλλαξαν πράγματα στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ και στο καθεστώς επισήμανσης και αξιολόγησης των ζημιών. Αυτή η κυβέρνηση διέθεσε για πρώτη φορά στον ΕΛΓΑ 30 εκατ. ευρώ για να καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και να αποζημιώνει».

Ο κ. Οικονόμου ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Σε αυτό τον διάλογο, αν θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει», τονίζοντας για μία ακόμη φορά, ότι όσοι επλήγησαν θα  αποζημιωθούν «έγκαιρα και δίκαια».

Ο Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα 50 άτομα στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια δεν αρκούν. Για εκτιμήσεις σε Πέλλα και Ημαθία θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι εκτιμητές - γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αν θέλουμε να βγουν άμεσα τα πορίσματα. Τέλη Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις ζημιών από τους αγρότες. Εμείς ζητάμε να καταβληθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων μέσα στον Ιούλιο».

18/05/2021 12:14 μμ

Θα συζητηθεί το αίτημα Λιβανού στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες.

Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στη βουλή πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη, του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, σε όλη την αλυσίδα αξίας βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις, εκτός από τις αποζημιώσεις, εκτός από τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους, μέτρα στήριξης που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να θωρακίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι σε αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν το εισόδημά τους ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μία προσπάθεια αυτή η οποία περιορίζεται μόνο μέσα στα όρια της χώρας. Ήδη ο κ. Λιβανός έχει θέσει το ζήτημα στους συναδέλφους υπουργούς στο άτυπο συμβούλιο πριν από 15-20 μέρες. Έχουμε 26 -27 Μαΐου συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες όπου θα ξανασυζητηθεί το θέμα της δυνατότητας υποστήριξης αποζημίωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η χώρα και άλλες χώρες και προς την κατεύθυνση αυτή ένα κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τον αγροτικό τομέα στοχεύει στο να δημιουργήσει τις συνθήκες και σε υποδομές και τεχνολογικά και χρηματοδοτικά, έτσι ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί να βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τα ακραία φαινόμενα.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Προχωρούμε στην δωδέκατη με αριθμό 747/10-5-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου, της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Ο παγετός της 8ης, 9ης και 10ης Απριλίου 2021 έδωσε τη χαριστική βολή στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας».

Ορίστε, κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, πράγματι οι παγετοί που συνέβησαν 24, 25 και 26 Μαρτίου, καθώς και 8, 9 και 10 Απριλίου στην Πέλλα και στην Ημαθία κατέστρεψαν ολοσχερώς τη δενδρώδη καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, λωτοί, αμύγδαλα, μήλα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Είναι τέτοια η έκταση και η ένταση της ζημιάς που οδήγησε σε εκμηδένιση τελείως της παραγωγής και το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε απερίγραπτη απόγνωση τους αγρότες και τις οικογένειές τους, καθώς αναλογίζονται, κύριε Υπουργέ, ότι φέτος θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης. Γιατί οι ζημιές αυτές συνέβησαν σε ένα σημείο όπου είχε ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργητικών εργασιών και περίμεναν οι άνθρωποι κάποια οικονομική ανάσα από την έναρξη της συγκομιστικής περιόδου που θα συνέβαινε τις επόμενες μέρες.

Επίσης θέλω να σας τονίσω ότι η  αγροτική παραγωγή στην Πέλλα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και με τον παγετό αυτό συμπαρασύρεται σε κατάρρευση το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς επίσης επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών, όπως εμπορικές, μεταποιητικές, αγροτικοί συνεταιρισμοί συμπαρασύρονται και αυτές σε κατάρρευση.

Να σας πω ότι ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια δεν πάει καθόλου καλά, πηγαίνει από κρίση σε κρίση, πρώτον, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Δεύτερον, γιατί συμβαίνουν συχνά τεράστιες φυσικές καταστροφές λόγω της όξυνσης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και τρίτον, κύριε Υπουργέ, γιατί η πανδημία της covid-19 έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε οικονομικό επίπεδο, με την έννοια ότι έχουμε κλειστό τουρισμό, κλειστή εστίαση, μεγάλη ανεργία, κ.λπ.

Τα στελέχη του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκαν την περιοχή μας μαζί με τους τοπικούς Βουλευτές κάνουν λόγο για αποζημιώσεις τύπου «Ιανού». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι αποζημιώσεις να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν, σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό για να προχωρήσει το εκτιμητικό  έργο. Φέτος ο όγκος των δηλώσεων είναι τεράστιος. Υπάρχουν φυσικές καταστροφές από τη Φλώρινα μέχρι και τη Μεσσηνία. Ο αριθμός των αιτήσεων ζημιάς είναι εξωφρενικός. Να σας πω μόνο ότι στην Ημαθία έχουν έρθει είκοσι τέσσερις γεωπόνοι εκτιμητές και χρειάζονται άλλοι πενήντα, κατ’ αρχάς τουλάχιστον για να ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% του πορίσματος εκτίμησης. Σημαίνει, κύριε Υπουργέ, το σημαντικότερο, ότι πρέπει να δοθούν προκαταβολές ανά δένδρο έναντι των μελλοντικών να καταβληθούν αποζημιώσεων, που θα δοθούν στις αρχές του χρόνου, όποτε εσείς μας πείτε. Γιατί, ξέρετε, μπορεί να μην υπάρχει παραγωγή, αλλά πρέπει οι αγρότες να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές εργασίες, δηλαδή να υποβληθούν  σε τρέχουσες δαπάνες. Και αν δείτε εδώ ότι πρέπει να βιοποριστούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα, είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, στο τραπέζι του διαλόγου βλέπουμε, αν μιλάμε για αποζημιώσεις τύπου «Ιανού», ότι πρέπει να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές να καταβληθούν αποζημιώσεις, πρέπει να υπάρχει απαλλαγή των αγροτών από τα εκτιμητικά τέλη. Γιατί, κύριε Υπουργέ, πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα. Αυτό λοιπόν είναι μίνιμουμ πακέτο για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Να μη μιλήσω βεβαίως για την αρμοδιότητα άλλων Υπουργών. Πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συναφείς επιχειρήσεις, με εφάπαξ ενισχύσεις, θα πρέπει να γίνουν ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις, μείωση επιτοκίων, πολλές δόσεις…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε, κυρία Τζάκρη, μην μπαίνετε  σε άλλα θέματα.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ:…και βεβαίως πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα κατά την έννοια του παλιού ΛΑΕΚ, κατάρτισης των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα. Εννοώ για τους μόνιμους υπαλλήλους των συνεταιρισμών, για να μπορέσει αυτός ο τομέας να κρατηθεί.

Επίσης θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, επί τη ευκαιρία επειδή το φαινόμενο των παγετών είναι πλέον πανευρωπαϊκό, για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο τουλάχιστον -έχει συμβεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία-, αν έχετε υποβάλει μαζί με άλλες χώρες και τα συναρμόδια Υπουργεία αίτημα κοινό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν και όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια. Το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή αυτού του πολύ ακραίου καιρικού φαινομένου ότι η υποστήριξη θα είναι καθολική και θα αφορά όλους. Άλλωστε ο μηχανισμός κινήθηκε από την πρώτη στιγμή, εξακολουθεί να κινείται. Ο Πρωθυπουργός -να σας υπενθυμίσω- αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύματος του παγετού είχε ο ίδιος την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής και να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε έγκαιρα, δίκαια, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών και των δυνατοτήτων που έχουμε, να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν.

Είναι πραγματικότητα ότι ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο φέτος σε ό,τι αφορά τους παγετούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκειά τους, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου –σε τόσο μεγάλη χρονική έκταση παγετό στη χώρα δεν είχαμε ξαναζήσει-, με αποτέλεσμα πολλές και μεγάλες καταστροφές σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στην Αρκαδία. Και ο κ. Λιβανός και εγώ είχαμε προσωπικά τη δυνατότητα, την ευκαιρία να  διαπιστώσουμε από πολύ κοντά το μέγεθος αυτών των καταστροφών.

Είναι, λοιπόν, απόλυτη προτεραιότητά μας και δέσμευσή μας -το έχουμε αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν με αφορμή τον «Ιανό»- να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιά, που θέλουν εισόδημα, που χρειάζεται να στηριχθούν για να κάνουν τις καλλιεργητικές ενέργειες, τις καλλιεργητικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί. Αυτή η εκτεταμένη ζημιά, η οποία δεν αφορά μόνο τους παγετούς και τη «Μήδεια» προηγουμένως και όσα είχαν προηγηθεί, μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι έκτακτο και ξαφνικό. Ήρθε για να μείνει και μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστροφές τις οποίες πριν από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια δεν τις είχαμε συνηθίσει να προκαλούν τόσο μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πέρα από τις αποζημιώσεις, πέρα από τα μέτρα, πέρα από τις διαδικασίες, για τις οποίες θα πω πιο συγκεκριμένα πράγματα στη δευτερολογία μου, ανοίγει μία πολύ μεγάλη συζήτηση και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση αυτή και για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και για τη δημιουργία και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων από τα οποία θα μπορούν να αντλούν οι παραγωγοί μας υποστήριξη όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτού του είδους τα δυσάρεστα φαινόμενα και για αξιοποίηση μέτρων του ΠΑΑ, έτσι ώστε να γίνουν πολύ πιο ανθεκτικοί.

Σε όλη την αλυσίδα αξίας βλέποντας τον πρωτογενή τομέα, εκτός από τις ενισχύσεις, εκτός από τις αποζημιώσεις, εκτός από τις επιχορηγήσεις πρέπει να βρούμε τρόπους, μέτρα στήριξης που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να θωρακίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι σε αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν το εισόδημά τους ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μία προσπάθεια αυτή η οποία περιορίζεται μόνο μέσα στα όρια της χώρας. Ήδη ο κ. Λιβανός έχει θέσει το ζήτημα στους συναδέλφους υπουργούς στο άτυπο συμβούλιο πριν από 15-20 μέρες. Έχουμε 26 -27 Μαΐου συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες όπου θα ξανασυζητηθεί το θέμα της δυνατότητας υποστήριξης αποζημίωσης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η χώρα και άλλες χώρες και προς την κατεύθυνση αυτή ένα κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τον αγροτικό τομέα στοχεύει στο να δημιουργήσει τις συνθήκες και σε υποδομές και τεχνολογικά και χρηματοδοτικά, έτσι ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί να βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτού του είδους τα ακραία φαινόμενα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, και για την συνέπεια στον χρόνο.

Η κυρία Τζάκρη έχει τον λόγο για την δευτερολογία της για τρία λεπτά.

Κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που μας είπατε σήμερα, με συγχωρείτε που σας το λέω, αλλά είναι διαπιστώσεις και είναι γνωστά. Εγώ έκανα αυτή την ερώτηση για να συζητηθεί μετά τις 15 Μαΐου γιατί τα κυβερνητικά στελέχη έρχονται και παρέρχονται στην Πέλλα, δεν προλαβαίνουμε τις επισκέψεις και τις βόλτες τους, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι συγκεκριμένος. Οι προτάσεις είναι όλες πάνω στο τραπέζι και θα περίμενα από εσάς συγκεκριμένα πράγματα να μου πείτε σήμερα για να είμαστε πρακτικοί και χρήσιμοι πρώτοι και καλύτεροι. Θα δοθούν οι προκαταβολές; Πότε και σε ποιο ύψος; Πρέπει να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν.
Κοιτάξτε, πριν από δεκαεπτά χρόνια σε αντίστοιχο φαινόμενο είχαν δοθεί προκαταβολές κατά δέντρο. Τότε είχε δοθεί 3 ευρώ στο δέντρο. Να σας πω εδώ ότι επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μελλοντικές εργασίες και το πρόβλημα της επιβίωσης των οικογενειών πρέπει να είναι  κατ’ έλασσον 5 ευρώ το δέντρο, που σημαίνει ότι σε ένα στρέμμα ροδάκινου που έχει σαράντα ροδακινιές κατ’ έλασσον  πρέπει να είναι 200 ευρώ το στρέμμα, κύριε Υπουργέ, γιατί ουσιαστικά οι αποζημιώσεις αυτές και οι προκαταβολές έρχονται να αποκαταστήσουν το όποιο εισόδημα θα υπήρχε φέτος από την αγροτική παραγωγή. 

Πότε θα δοθούν αυτές; Είπατε ότι είναι στο τραπέζι και το συζητάτε να γίνει βάση των φετινών δηλώσεων. Το σύστημα κλείνει στις 16-15 Ιουνίου. Μέχρι τις 15 Ιουλίου το σύστημα είναι κλειστό για διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν προχωρήσετε, θα πρέπει να υπάρχει βέβαια πρώτα μια προετοιμασία, μια ετοιμότητα, μια επίσκεψη από την πλευρά του Υπουργείου και στις 16, 17 Ιουλίου μπορούν να δοθούν προκαταβολές, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, στους αγρότες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους. Πρέπει να το καταλάβετε. Η απόγνωσή τους είναι απερίγραπτη.  Η κατάσταση είναι πολύ τραγική.

Δεύτερον, θα γίνει η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς βάση του πορίσματός; Γιατί αυτό σημαίνει «Ιανός». Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών και μελλοντικά θα καταβληθούν αποζημιώσεις; Θα απαλλαγούν από τα τιμητικά τέλη;

Αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι πακέτο «Ιανός», γιατί διαφορετικά ουδόλως έχει αντιληφθεί η πολιτεία την έκτακτη κατάσταση και την έκτακτη συγκυρία που βιώνει αυτή τη στιγμή η Πέλλα, διαφορετικά θα πάμε σε μια συνήθη διαδικασία αποζημιώσεων που σημαίνει «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Θα πάμε δηλαδή, να πάρουμε τις πρώτες αποζημιώσεις τον Μάρτιο του 2022 όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ως προς αυτό που μου είπατε για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, συγνώμη, κύριε Υπουργέ, αλλά ήμουν νια και γέρασα και αυτό σας το λέω αυτοκριτικά. Ξέρετε πόσοι έχουν περάσει από τη θέση που βρίσκεστε εσείς που μας μίλησαν για την αλλαγή του περιβόητου κανονισμού του ΕΛΓΑ προς μια κατεύθυνση περισσότερο, αν θέλετε, φιλοαγροτική; Δεν έχουν ξεκινήσει καν οι προμελέτες που σας είχαμε αφήσει εμείς για να οδηγηθείτε σε ένα τελικό σχέδιο, σε ένα τελικό παραδοτέο.
Με αυτή την ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω και κάτι πολύ σοβαρό. Εγώ πολλά χρόνια τώρα υποστηρίζω σθεναρά την ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του ροδάκινου. Ξέρετε θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή με πρωτίστως την αναδιάρθρωση των τραπέζιων ποικιλιών και δευτερευόντως τα συμπύρηνα ροδάκινα. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβεί, δηλαδή να πάμε σε ένα εξορθολογισμό της ροδακινοκαλλιέργειας με νέες δυναμικές καλλιέργειες και καινούριες ποικιλίες. Αυτό θα οδηγήσει, αν θέλετε, σε σημαντική μείωση των εισροών κατά 20%, κατά 30%, δηλαδή σε φάρμακα και λιπάσματα και επίσης, κύριε Υπουργέ, θα μειώσει και την κατανάλωση νερού και θα πάμε σε ένα εξορθολογισμό και σε ένα εκμοντερνισμό της καλλιέργειας. Έχω υποβάλλει στον Υπουργό ερώτηση και μου απάντησε ότι έχουμε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης γι’ αυτό το χρόνο 350.000.000.

Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, γιατί υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους αγρότες, τα 250.000.000 αυτά εκατομμύρια απευθύνονται εξολοκλήρου για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του ροδάκινου ή αφορούν και άλλες καλλιέργειες; Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή θεωρώ ότι το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό θα πρέπει να προχωρήσει στο σχεδιασμό, στη διαβούλευση αυτού του μέτρο του συγκεκριμένου προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί. Και για να πάμε σε ένα περισσότερο, αν θέλετε, βιώσιμο, καινοτόμο φιλοπεριβαλλοντικό παραγωγικό μοντέλο στην Πέλλα και την Ημαθία είναι πολύ σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ.

Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω και με αυτή την ευκαιρία και κάτι άλλο. Επειδή οι αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής θα είναι όλο και πιο αυξημένες στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι παραγωγοί με μέτρα ενεργητικής προστασίας, κύριε Υπουργέ. Αναφέρομαι γιατί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κυρία Τζάκρη, ολοκληρώστε. Μην γενικεύετε, μείνετε στα της ερώτησης σας παρακαλώ.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: … συστήματα τεχνητής βροχής τα οποία θα πρέπει να επιδοθούν μέσω του προγράμματος στο 100%. Δεν μπορεί να τα δίνει ο ΕΛΓΑ, το καταλαβαίνω, αλλά θα πρέπει να βοηθηθούν οι αγρότες με αυτά τα μέσα ώστε να μειώσουν τις ζημιές που συμβαίνουν από τις φυσικές καταστροφές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ειλικρινές ενδιαφέρον κάθε συναδέλφου για τα πλήγματα που νιώθουν στο εισόδημά τους οι παραγωγοί στην ελληνική περιφέρεια, στις ελληνικές μας περιφέρειες, νομίζω ότι η αντιπολιτευτική σας διάθεση αδικεί το ενδιαφέρον σας, κυρία Τζάκρη και οι χαρακτηρισμοί σας νομίζω ότι αδικούν και την Κυβέρνηση αλλά και τα τετελεσμένα.
Δεν ήρθαν βόλτα τα κυβερνητικά στελέχη στην Πέλλα και στην Ημαθία, κυρία Τζάκρη, όταν ανακοίνωσαν την αποζημίωση de minimis 8.350.000 στους παραγωγούς της περιοχής σας. Δεν κάνουν βόλτα ούτε ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ ούτε τα κυβερνητικά στελέχη όταν κάθε τους παρουσία εκεί, σε συντονισμό με τους αρμόδιους συνεργάτες μας, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα οι διαδικασίες από πλευράς ΕΛΓΑ να προχωρούν ταχύτατα. Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα το έργο των επισημάνσεων ολοκληρώθηκε, έχουν ανοίξει οι αναγγελίες και υποβάλλονται οι δηλώσεις για τις ζημιές των παραγωγών. Μάλιστα έληγε η προθεσμία στις 11 Μαΐου 2021 και δόθηκε νέα παράταση μέχρι τις 14 Μαΐου.

Δεν αποτελεί βόλτα ή εν πάση περιπτώσει αόριστη κίνηση το γεγονός ότι καταφέραμε και στελεχώσαμε πολύ γρήγορα φέτος τον ΕΛΓΑ με επιπλέον ανθρώπους που χρειάζεται και πολύ σύντομα από δέκα ανθρώπους που υπήρχαν εκεί για να γίνει η δουλειά της αξιολόγησης και της εκτίμησης, σήμερα δουλεύουν τριάντα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δουλεύουν πενήντα. Όπως, επίσης, δεν είναι ούτε αόριστη δήλωση ούτε προφανώς, προϊόν βόλτας η ξεκάθαρη δέσμευσή μας ότι όλοι θα αποζημιωθούν, και εκείνοι που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας και εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσοι έπαθαν ζημιά στο φυτικό τους κεφάλαιο και εμπίπτουν στη λειτουργία και στον κανονισμό των ΠΣΕΑ και όλοι οι υπόλοιποι για τους οποίους υπάρχει κενό αλλά με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιστρατεύσουμε στην εξίσωση αυτή της δίκαιης αποζημίωσης και αντιμετώπισης θα καλύψουμε και αυτούς και μάλιστα με χρόνους, με διαδικασίες, με ρυθμούς του ΕΛΓΑ όπως δείξαμε και στο παρελθόν. Πότε; Ο στόχος είναι όταν οι παραγωγοί θα έπαιρναν τα χρήματά τους από τη διάθεση των προϊόντων τους. Ξέρετε άλλωστε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ -γιατί είπατε ότι χρόνια ακούτε πράγματα και δεν τα βλέπετε να γίνονται- είδατε φέτος για πρώτη φορά ότι αποζημιώθηκαν το σύνολο των ζημιών του 2020 το 2021. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία άλλαξαν πράγματα στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ για να μπορεί να χρηματοδοτεί έγκαιρα, άλλαξαν πράγματα στο καθεστώς επισήμανσης και αξιολόγησης των ζημιών. Παίρνουμε πιο γρήγορα και πιο έμπειρα τους ανθρώπους. Αυτή η Κυβέρνηση είναι που διέθεσε τα 30.000.000 για πρώτη φορά, ως έχει υποχρέωση το κράτος, στον ΕΛΓΑ για να μπορεί να καλύπτει και τις λειτουργικές δαπάνες και να αποζημιώνει εύκολα και γρήγορα. Αυτή η Κυβέρνηση είναι που ξεκινά τη διαδικασία επεξεργασίας των ζητημάτων που θέτει η κλιματική αλλαγή, διότι τίποτα δεν παρέλαβε η διοίκηση του ΕΛΓΑ, ούτε αναλογιστική μελέτη ούτε προμελέτες, ούτε τίποτα, τίποτα δεν παρέλαβε που να μπορεί να την οδηγήσει σε ένα μονοπάτι απαιτούμενων, απαραίτητων, ουσιαστικών αλλαγών, γιατί το τοπίο σήμερα στις καταστροφές δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν από πέντε, έξι, επτά και οκτώ χρόνια.

Συνεπώς, αυτό τον διάλογο, αν θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, οφείλουμε καταρχήν να αναγνωρίζουμε τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει. Είναι πολύ ακριβή η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους Έλληνες παραγωγούς, κυρίως με εκείνους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη και την αρωγή του κράτους, θα την περιφρουρήσουμε, θα την ενισχύσουμε και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και τα συγκεκριμένα μέτρα -το περίγραμμα σας το είπα και σήμερα- για να ξέρει ο παραγωγός πότε και σε τι ύψος θα πάρει την αποζημίωση που δικαιούται. Όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν -επαναλαμβάνω, και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό- έγκαιρα και δίκαια θα αποζημιωθούν.

Ευχαριστώ πολύ.

13/05/2021 11:06 πμ

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση Λιβανού που διαβιβάστηκε στη βουλή.

Ειδήσεις σε σχέση με τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής του Πηλίου, βγάζει σχετική έγγραφη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, που διαβιβάστηκε στη βουλή και φέρνει στο φως μόνον ο ΑγροΤύπος.

Όπως επισημαίνεται σε αυτήν, όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 16 και 17 Φεβρουαρίου του 2021 με την επέλαση του καιρικού φαινομένου Μήδεια, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νότιου Πηλίου της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας, επισημαίνεται ότι από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί οι επισημάνσεις των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες της εν λόγω περιοχής και διαπιστώθηκαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο των δέντρων (αρμοδιότητας ΚΟΕ, πρώην ΠΣΕΑ). Για τις ανωτέρω ζημιές έγιναν 40 αναγγελίες και υποβλήθηκαν περίπου 1.000 δηλώσεις ζημιάς. Συγκεκριμένα, οι ζημιές φυτικού κεφαλαίου που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες της εν λόγω περιοχής, εντοπίζονται σε δευτερογενείς και πρωτογενείς κλάδους. Το έργο των εξατομικεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει το χρονικό διάστημα Μαΐου-αρχών Ιουνίου του 2021, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον ανωτέρω Κανονισμό.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι για τις εν λόγω ζημιές, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο των δένδρων, θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης, όπως ακριβώς ακολουθήθηκε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός.

Ειδικότερα:

1) Κλιμάκια των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών, αποτυπώνουν την έκταση των ζημιών των καλλιεργειών που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, καθώς και των ζημιών που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου και θα συντάξουν εκτιμητικές εκθέσεις.

2) Ακολούθως, θα υποβληθεί αίτημα στις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και τον χρόνο καταβολής της στους δικαιούχους. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών και ο ΕΛ.Γ.Α. διαμόρφωσαν, σε στενή συνεργασία, το σχέδιο νόμου με τίτλο ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, διαλαμβάνεται μέριμνα, προκειμένου οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επίσης, στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) επιτρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα η επιτακτική ανάγκη για καταβολή αποζημιώσεων που βιώνουν οι πληγέντες από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας.

Εξετάζεται και ο φάκελος για τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι, με την αριθ. 728/87345/24-03-2020 (ΑΔΑ: 6ΤΜΥ4653ΠΓΨ1Ν) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστάθηκε Ομάδα Εργασίας, έργο της οποίας ήταν η μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτή προκάλεσε στις ελαιοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Το έργο της Ομάδας εργασίας έχει ολοκληρωθεί και έχει συνταχθεί φάκελος – έκθεση ο οποίος εξετάζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δείτε πατώντας εδώ την απάντηση του υπουργού

13/05/2021 09:33 πμ

Την Τετάρτη (12 Μαΐου) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συζητήθηκε η προσφυγή που άσκησε κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2020, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που χορήγησε στους Έλληνες αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, γνωστού ως «πακέτο» Χατζηγάκη». Η χώρα μας έπρεπε να είχε ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στο κράτος μέλος, εφόσον δεν συμμορφωθεί με την απόφαση το συντομότερο. Μάλιστα, δεν απεδείχθη η επίκληση των ελληνικών αρχών για κοινωνικές αναταραχές από την ανάκτηση των ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Δεκεμβρίου 2011, η Ελληνική Δημοκρατία όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τα έτη 2008 και 2009, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ανέκτησε τις εν λόγω ενισχύσεις, ως όφειλε. Επίσης, η χώρα μας συνεχίζει να μην έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες για την εκτέλεση της απόφασης.

Το Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή λόγω παραβάσεως κράτους μέλους που άσκησε η Επιτροπή. Όπως αποφάσισε η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους Έλληνες γεωργούς.

Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε, κατά τη λήξη της ταχθείσας από την Επιτροπή προθεσμίας (11 Ιουνίου 2012) , όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τους λήπτες τους. Πράγματι, οκτώ και πλέον έτη μετά την έκδοση της αποφάσεως της Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές δεν την έχουν ακόμη εκτελέσει. 

Εξάλλου, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία ανακτήσεως των ενισχύσεων. Οι διοικητικές ή τεχνικές δυσχέρειες που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των δικαιούχων δεν δικαιολογούν την κρίση ότι η ανάκτηση είναι τεχνικώς αδύνατη. 

Επιπλέον, η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να νομοθετήσει προς αντιμετώπιση της εν λόγω διοικητικής δυσχέρειας τον Ιούνιο του 2015, ήτοι τρία έτη μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.

Όσον αφορά το επιχείρημα της Ελλάδας ότι δεν εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση για την ανάκτηση των ποσών που υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ επειδή η Επιτροπή εξέφρασε την αντίθεσή της, το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η Επιτροπή διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με οποιοδήποτε αυθαίρετο όριο κάτω από το οποίο δεν θα πραγματοποιούνταν η ανάκτηση. Εντούτοις, η παρατήρηση αυτή δεν εμπόδιζε την Ελλάδα να συνεχίσει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της προς διασφάλιση της εκτελέσεως της αποφάσεως της Επιτροπής. 

Όσον αφορά την επίκληση των κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλούσε η ανάκτηση των ενισχύσεων, οι ελληνικές αρχές δεν απέδειξαν την ύπαρξη του κινδύνου αντιδράσεως εκ μέρους των γεωργών η οποία θα είχε για τη δημόσια τάξη συνέπειες στις οποίες δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με τα μέσα που διαθέτουν.

Τέλος, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέλειψε να ενημερώσει επαρκώς την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε κατ’ εφαρμογήν της αποφάσεως.

11/05/2021 12:16 μμ

Με απόφαση Λυκουρέντζου τροποποιείται σχετική απόφαση Αποστόλου, που ισχύει από το 2017.

Συγκεκριμένα, την τροποποίηση της υπ` αρ. 3189/129898/2017 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δημοσιεύθηκε στο (Β` 4739), «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», υπέγραψε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Βασική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη, η αύξηση του επιλέξιμου μπάτζετ στο Άρθρο 9 της απόφασης, από τα 100.000 στα 400.000 ευρώ.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε και στην διαύγεια.

Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ

10/05/2021 05:27 μμ

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία Λιβανού για τις πρόσφατες ζημιές από τους παγετούς.

Με τρεις έγγραφες απαντήσεις που φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, δίνει στη βουλή, τα πρώτα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς σε Πέλλα, Λάρισα και Αργολίδα.

Πέλλα: Μόνο για τον πρώτο παγετό έγιναν 982 δηλώσεις

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Πέλλας, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε πρωιμανθείς ποικιλίες δαμάσκηνων, βερίκοκων, ροδάκινων και νεκταρινιών, διαπιστώθηκαν ζημίες από τον παγετό που σημειώθηκε στις 16-17 Φεβρουαρίου 2021 λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια». Ειδικά στα βερίκοκα, ζημίες καταγράφηκαν και από τον παγετό της 12ης Μαρτίου 2021. Επίσης, ο παγετός που σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου 2021, προκάλεσε ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες που προαναφέρθηκαν και σε αχλαδιές για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Βέροιας. Έγιναν 129 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 982 δηλώσεις για τις ζημίες του πρώτου παγετού, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επισημάνσεων για τις ζημίες από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2021, άνοιξαν οι αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς.

Τα πρώτα στοιχεία από τις ζημιές στη Λάρισα

Για τις καλυπτόμενες ζημιές που προξενήθηκαν από τον παγετό που σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Λάρισας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του δήμου Τεμπών) σε δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλοκαλλιέργειες κ.λπ.), διενεργούνται αυτή την περίοδο συνεχείς επισημάνσεις, έγιναν 137 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.271 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις παραπάνω ζημιές είναι σε εξέλιξη. Δόθηκε προτεραιότητα στις πρωιμανθείς ποικιλίες και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ΔΚ/Ε.

Ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων στην Αργολίδα

Όσον αφορά τις καλυπτόμενες ζημίες που προξενήθηκαν από τον παγετό που σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου 2021 στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Αργολίδας, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες (όπως βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια κ.λπ.), σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, έγιναν 45 αναγγελίες και η υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των παραγωγών ολοκληρώθηκε. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις παραπάνω ζημίες είναι σε εξέλιξη. Δόθηκε προτεραιότητα στις πρώιμες ποικιλίες των καλλιεργειών και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες καλλιέργειες. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Μάλιστα, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης έχει ήδη ενισχυθεί με επιπλέον γεωτεχνικό εποχικό προσωπικό για την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων για τις ανωτέρω ζημιές.

Δείτε πατώντας εδώ, εδώ και εδώ τα στοιχεία

07/05/2021 05:28 μμ

Ανακοίνωση από τον υφυπουργό Εσωτερικών, έπειτα από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε εμπράκτως ότι στηρίζει τον ΕΛΓΑ, καθώς ήταν η μόνη που ενίσχυσε τον οργανισμό με την απόδοση του 20% των εισφορών, όπως ορίζεται από τον ιδρυτικό νόμο. Έτσι θα πράξει και τώρα, ώστε οι αποζημιώσεις των αγροτών από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό της 9ης Απριλίου, να είναι δίκαιες και να αποδοθούν άμεσα», τόνισε συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 7 Μαΐου, στο Διοικητήριο, με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα.

Ο υφυπουργός ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών, που θα γίνουν στην περίοδο συλλογής, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος απόδοσης των αποζημιώσεων.

07/05/2021 10:37 πμ

Οι ζημιές έγιναν το 2019 και αποδόθηκαν εν πολλοίς στην κλιματική αλλαγή, αλλά από τότε το θέμα παραμένει στο... ψυγείο, με χιλιάδες παραγωγούς να είναι σε απόγνωση.

Τελευταία εξέλιξη ήταν απάντηση της ΕΕ προ εξαμήνου στο Μάκη Βορίδη, τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν ξεκαθάριζε το τοπίο και δημιουργούσε απορίες.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης το 2019, η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ με Βορίδη, Στρατάκο είχε κινήσει το θέμα, ενώ συνέστησε και ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία του καθηγητή, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Αυγουλά. Έργο της ομάδας ήταν να καταρτίσει και να καταθέσει φάκελο με στοιχεία, τα οποία θα τεκμηρίωναν τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, εξαιτίας των ασυνήθιστων κλιματολογικών συνθηκών, που επικράτησαν το 2019 και τα προβλήματα που επέφεραν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Έτσι κι έγινε. Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτίμησαν και στοιχειοθέτησαν τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί, με βάση τα στοιχεία, τα οποία κατέθεσε και η Περιφέρεια Κρήτης, όπου τεκμηριώθηκε η ποσοτική μείωση στην παραγωγή του ελαιολάδου, της τάξης του 40%, παράλληλα με την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος. Στη συνέχεια ο τότε υπουργός κατέθεσε το φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες το 2019 στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη και το πόρισμα της Επιτροπής.

Ο κ. Μανόλης Χνάρης, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για τα αγροτικά δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ο φάκελος για τις αποζημιώσεις έχει κατατεθεί από το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ, ξέρουμε ότι υπάρχει αλληλλογραφία με την Ευρώπη σε επίπεδο υπηρεσιακό, όμως δεν υπάρχει κάτι, νεότερο, χειροπιαστό. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χνάρης, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο νέος υπουργός Σπήλιος Λιβανός και η Κρήτη περιμένει να κάνει ενέργειες ώστε να επισπευστούν τυχόν αποζημιώσεις. Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο, με το φάκελο, τεκμηριώνονταν μια ζημιά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.

Ο Καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς, πρόεδρος της ομάδας εργασίας που συνέστησε ο Μάκης Βορίδης για το πρόβλημα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι το τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον δεν υπάρχει επί της ουσίας ενημέρωση για την εξέλιξη του ζητήματος. Σύμφωνα με τον κ. Αυγουλά, ο πρώην πλέον υπουργός, μόλις είχε αποστείλει το αίτημα στην ΕΕ, είχε λάβει μια απάντηση ήξεις - αφήξεις σε υπηρεσιακό επίπεδο και είχε σκοπό ως εκ τούτου να πάει το θέμα πιο ψηλά, σε επίπεδο Επιτρόπου, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Πλέον, δεν έχουμε ενημέρωση για το ζήτημα, κατέληξε ο κ. Αυγουλάς.

Όπως δήλωσε, εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, αυτό τουλάχιστον γνωρίζουμε για το ζήτημα, που καίει χιλιάδες αγρότες. Το μόνο που ξέρουμε, λέει ο ίδιος, είναι πως το περασμένο φθινόπωρο ο φάκελος για τις αποζημιώσεις θα αποστέλλονταν στην Κομισιόν, ωστόσο έκτοτε δεν έχουμε κάποια εξέλιξη. Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, η προηγούμενη ηγεσία στο ΥπΑΑΤ είχε κινηθεί για το θέμα, ωστόσο με την αλλαγή, φάνηκε για μια ακόμα φορά, πως δεν υπάρχει συνέχεια στις πολιτικές που αφορούν στους αγρότες.

06/05/2021 04:10 μμ

Στην Πέλλα βρέθηκε, την Πέμπτη (6/5/2021), ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, βουλευτές της περιοχής αλλά και εκπροσώπους των αγροτών, επισκέφτηκε χωράφια σε όλες τις περιοχές της Πέλλας, ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής στην φυτική παραγωγή λόγω των παγετών.

Τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ συνόδευσε κατά την επίσκεψή του ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, ο οποίος αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο κ. Δούκας επισκέφτηκε τις ορεινές και πεδινές περιοχές της Πέλλας. Δήλωσε ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν βάση της ασφαλιζόμενης αξίας. Η ηγεσία του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να δεσμευτεί για αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Όμως θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο αίτημα των αγροτών.

Ακόμη ο κ. Δούκας ενημερώθηκε για το αίτημα των αγροτών οι οποίοι ζητούν μόνο για φέτος να υπάρξει μόνο για φέτος συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ με την τελική εκκαθάριση των αποζημιώσεων, στις περιοχές που είχαμε ολική ζημιά. Οι παραγωγοί δεν έχουν εισόδημα και αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό.

Εκτιμώ ότι και για τα δύο θέματα οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον Πρωθυπουργό μετά τις 25 Μαΐου, όταν υπάρξει μια καθαρή εικόνα του μεγέθους της ζημιάς από τους παγετούς και υπολογίσουν τα κονδύλια που χρειάζονται για τις αποζημιώσεις».

Ο κ. Δούκας κατά την επίσκεψη του στα χωράφια της Αλμωπίας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφώντα Τσέμπη, ο οποίος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, μετέφερε στον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής. «Πάντως ακόμη δεν έχει γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τσέμπης.