Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκτός αποζημιώσεων πυρόπληκτοι που δεν είχαν αγροτικό εισόδημα ένα χρόνο πριν τη φωτιά

14/03/2023 10:15 πμ
Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο απάντησής του στη βουλή σε ερώτηση Κωντσταντινόπουλου, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο απάντησής του στη βουλή σε ερώτηση Κωντσταντινόπουλου, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές διέλυσαν μια περιοχή, αυτή της Γορτυνίας, και τις αγροτικές εκτάσεις –ήρθε και ο Υπουργός, είναι εδώ- και εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν τότε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο θέμα που αφορά τους μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτους. Ο κύριος Υπουργός –εδώ με τον Βουλευτή σας και τον Δήμαρχο- γράφει τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Γορτυνίας θα αποζημιωθούν για τα ελαιόδεντρά τους που καταστράφηκαν τις πυρκαγιές. Όπως σας έχουμε στείλει αναλυτικώς, αυτό δεν συμβαίνει. Έχω ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αποζημιωθεί. Μου απαντάτε και εσείς –ο κ. Στύλιος τότε- στην ερώτηση ότι θα αποζημιωθούν, αλλά δυστυχώς υπάρχει ολική καταστροφή της περιουσίας τους. Όταν λέμε «καταστράφηκε», καταστράφηκε το δέντρο. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα χρόνια να έχει παραγωγή», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ.

«Στις λίγες περιπτώσεις των ανθρώπων –που προφανώς για να τους αναφέρετε, σας έχουν ενοχλήσει και βεβαίως δεν αμφισβητούμε το γεγονός της όχλησης προς εσάς, αλλά για να έχουμε τα δεδομένα-, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν την έλαβαν για έναν και μόνο λόγο, ο οποίος όμως ήταν υποχρεωτικός να υφίσταται και να πληρούται και αυτός. Ποιος είναι ο λόγος, τον οποίο τον εντοπίζει η ΑΑΔΕ; Να υπάρχει σε αυτόν τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ένα κάποιο, οποιοδήποτε, αγροτικό εισόδημα από το προηγούμενο έτος, το έτος αναφοράς. Δεν μπορεί ο μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, να ενταχθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κανένα εισόδημα αγροτικό, άσχετα από τα όποια άλλα εισοδήματα έχει. Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί που σας όχλησαν δεν έχουν αποζημιωθεί, γιατί για όλους τους άλλους, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχω εδώ και τον αριθμό αυτών. Υπήρξαν πεντακόσιοι πενήντα δύο παραγωγοί. Υπέβαλαν αίτηση οι τετρακόσιοι ογδόντα επτά. Οι διακόσιοι σαράντα οκτώ έλαβαν τη δεύτερη πληρωμή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή δύο μήνες μετά από την αναφορά την οποία διαβάσατε του Οκτωβρίου του 2022. Πράγματι, λοιπόν, το Δεκέμβριο του 2022 έγινε πληρωμή σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεκριμένα –επαναλαμβάνω- σε διακόσιους σαράντα οκτώ μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 1.050.000 ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι η αιτία της μη πληρωμής των όποιων έχουν απομείνει οφείλεται σε αυτό το γεγονός που ανέφερα, δηλαδή της μη ύπαρξης αγροτικού εισοδήματος για την προηγούμενη χρονιά», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.

«Να σας πω εγώ άλλη περίπτωση, άνθρωποι των οποίων έχουν πεθάνει οι γονείς και δεν δήλωσαν την προηγούμενη χρονιά εισόδημα –πώς θα το δηλώσουν;- το δήλωναν οι γονείς τους και έχουν μεταβιβαστεί αυτά. Αυτή δεν είναι άλλη περίπτωση; Άρα εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση. Και βεβαίως εγώ επειδή το γνωρίζω καλά και έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, ξέρω πώς πιέστηκε όλη αυτή η ιστορία και με τις καθυστερήσεις, προχώρησαν», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι εδώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση και βεβαίως καμία περίπτωση οποιασδήποτε κοροϊδίας. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πράττει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της κρατικής αρωγής με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και το οποίο οφείλει να πράξει. Μιλάμε για μια διάκριση ανάμεσα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολύ ορθά! Ποιο είναι το κριτήριο αυτό; Είναι ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω του 50% του εισοδήματός τους είναι αγροτικό εισόδημα, ενώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κάτω από το 50%. Όμως, το κανονιστικό πλαίσιο πουθενά δεν λέει ότι μπορεί να είναι 0%, δηλαδή να μην υπάρχει καθόλου αγροτικό εισόδημα. Κατανοώ τη δεύτερη περίπτωση που μου αναφέρατε. Εάν προκύπτει από τις ημερομηνίες ότι η μεταβίβαση των δένδρων έγινε σε περίοδο η οποία μπορούσε να καλυφθεί και το εισόδημα φαίνεται στους πωλητές και όχι στους αγοραστές, φαντάζομαι στα πλαίσια των ενστάσεων -δεν ξέρω σε ποια διαδικασία είναι, αλλά σίγουρα η δυνατότητα θα υπάρξει- αυτές μπορούν ad hoc να αντιμετωπιστούν, να τις δούμε. Και αν πράγματι κάποιος που αγόρασε από κάποιον που είχε δηλώσει εισόδημα, φαντάζομαι ότι μπορεί να δικαιωθεί», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

Σχετικά άρθρα
21/03/2023 12:02 μμ

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος.

1) Τι έχετε να πείτε για την σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ;

Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον διαρκών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή που έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Σε αυτές τις κρίσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η μόνιμη απειλή: η κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας. Από ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να επηρεαστούν οι εισαγωγές τροφίμων. Προκύπτει η αδήριτη ανάγκη η προστασία των πόρων της πρωτογενούς παραγωγής. 
Ο ΕΛΓΑ είναι σημαντικός και απαραίτητος οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Από το 1988 που ιδρύθηκε, αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Για αυτό για μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης του ΕΛΓΑ, και θα τον στηρίζουμε για να υλοποιεί την αποστολή του. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να αισθάνεται πως η Ελληνική πολιτεία του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του. 
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί.

2) Εσείς τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στον Οργανισμό;

Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα είναι οι εργαζόμενοι του, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι που κάνουν τις εκτιμήσεις στο πεδίο, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πληρωμής, όλο το προσωπικό που εργάζεται στον οργανισμό. Καταρχάς ο Οργανισμός χρειάζεται επειγόντως Οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τον θεσμό της κινητικότητας και χωρίς οργανόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου υπαλλήλων από τον οργανισμό όχι όμως η δυνατότητα εισόδου νέων υπαλλήλων. Στον ΕΛΓΑ όπως και στις περισσότερες υπηρεσίες, το προσωπικό είναι γερασμένο. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την πρόσληψη μόνο 39 στελεχών, όταν οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν με τετράμηνες προσλήψεις. 
Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για τη γεωργική ασφάλιση δεν είναι η χρησιμοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως σκέφτεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και προτείνουμε την πρόληψη μονίμων εργαζομένων, γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που θα ενδυναμώσουν τον ΕΛΓΑ.
Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Είναι απαράδεκτη η εικόνα κάθε φορά που οι αγρότες μας πλήττονται από μία καταστροφή, να συγκεντρώνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση του. 
Όσον αφορά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προτείνουμε την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων, για τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Από το 2013, έχουμε καταθέσει ως πολιτικός φορέας, την πρόταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους, καθώς και τη λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων μεταξύ οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Οικονομικών Υπουργείων, ώστε σε πραγματικό χρόνο οι εκτιμητές του οργανισμού να έχουν το χαρτογραφικό υπόβαθρο και τα δεδομένα της εκμετάλλευσής.

 θανάσιος Πετρόπουλος

3) Τι θα κάνετε όσον αφορά τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών;

Η χρηματοδότηση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με την κρατική χρηματοδότηση, την εκταμίευση πόρων από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ) 2023-2027. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής προστασίας όπως τα προγράμματα για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες, αντιπαγετικοί ανεμιστήρες, εμβολιασμών για την καταπολέμηση των ζωονόσων. 
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν. 
Στο πλαίσιο της προστασίας της αγροτικής παραγωγής τολμάμε να προτείνουμε και τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε καλλιέργειες και εκτροφές από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια. Σε αυτές τις περιοχές προτείνουμε να «υιοθετηθούν» αγροκλιματικές ζώνες καλλιέργειας και να γίνει δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το σημείο, τονίζοντας πως έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν την πρωτογενή παραγωγή από ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, δρουν ενισχυτικά στο ταμείο του οργανισμού. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας. 
Όσον αφορά της ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι γεγονός πως στις αρχές του 2015 είχε παραδοθεί αναλογιστική μελέτη που προέβλεπε με μετρήσιμα μεγέθη τα κόστη, τον τρόπο αποζημίωσης και τις χρεώσεις των ζημίων. Επίσης υπάρχουν και οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, δεν αξιοποιήθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών, ώστε με σαφή καταγραφή των αναγκών, των εισφορών και των ζημίων να σχεδιαστεί το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Αποβλέπουμε στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, διορθώνοντας αδικίες σε ότι αφορά στη σχέση αποζημιώσεων με εισφορές που υπάρχουν μεταξύ προϊόντων φυτικής παραγωγής, καθώς και την αδικία εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που θα προστατεύει πραγματικά το αγροτικό εισόδημα.  

4) Οι αγρότες ζητάνε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα κάνετε κάτι για αυτό; 

Πέρασαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκαν νέες απειλές και κίνδυνοι στην παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, της εισαγωγής νέων επιβλαβών παθογόνων και οργανισμών, ενώ προέκυψαν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και ακόμα οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στον ΕΛΓΑ είναι αυτοί της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντοχή των κανονισμών στο χρόνο σιγουρά αποδεικνύουν τη σωστή τους κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι καλύπτεται ασφαλιστικά, και να καλύπτουν τις νέες απειλές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. 
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλιείς μας. Έχουν σημαντική συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και η «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης στη φυτική παραγωγή, με αναζήτηση της κατάλληλης επιδότησης ασφαλίστρου.
Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ. Ήρθε ο καιρός δημιουργίας ενός νέου συγχρόνου, καινοτόμου κανονισμού που θα αντιμετωπίζει τις παλιές και θα ενσωματώνει τις νέες απειλές. Μα πάνω από όλα θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης του ΕΛΓΑ με τους αγρότες διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στις εκτιμήσεις των ζημιών.

Τελευταία νέα
20/03/2023 11:14 πμ

Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. 

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.

Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.

Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.

20/03/2023 09:20 πμ

H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ. 

Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο;  Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε  και προειδοποιούμε ότι  τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης. 

Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση. 

Πρώτον, η επαναφορά  του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.

Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω  Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες  παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

17/03/2023 09:48 πμ

Όταν ολοκληρωθεί η εξατοµικευµένη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα είναι δυνατόν να καταβληθεί προκαταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής αποζηµίωσης αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα. Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο (πατήστε εδώ).

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια. Ειδικότερα συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 7 του νόμου 4797/2021, ώστε να καλυφθούν και οι περιπτώσεις που o Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα στη διάθεσή του, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δύναται να παρέχεται προκαταβολή εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το θέμα αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα - θεομηνίες, όπου δεν είναι εύκολο να έχουμε ψηφιακά δεδομένα, οπότε είναι δυνατόν να πληρωθεί προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση αρχική τιμή εκτίμησης ανά καλλιέργεια. 

Στο άρθρο 77 αναφέρει τα εξής:
«Στην παρ. 7 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’ 66) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 7 διαµορφώνεται ως εξής:
Η αρχική εκτίµηση των ζηµιών πραγµατοποιείται βάσει επισηµάνσεων και ψηφιακών δεδοµένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιµής εκτίµησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται µετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ. Η αρχική εκτίµηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκµετάλλευση µε βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ελέγχου.
Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάση των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης».

14/03/2023 01:51 μμ

Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.

Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε. 

Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».

14/03/2023 11:44 πμ

Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:

α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραχώρηση ακινήτων

Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:

α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και

β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.

Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο

06/03/2023 01:51 μμ

Καθυστέρηση στις διαδικασίες, επειδή έγιναν χειρωνακτικά οι ενστάσεις και όχι ηλεκτρονικά.

Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων επί των πορισμάτων για τις ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν περιλαμβάνει σχετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή.

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, που έφερε στην δημοσιότητα ο βουλευτής νομού Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Πουλά: «Επί των πορισμάτων υποβλήθηκαν 1.878 ενστάσεις οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα ώστε να κοινοποιηθούν τα νέα πορίσματα, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό... Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση... Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.3.2023 Δελτίο Τύπου στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ. Διερευνάται ωστόσο ο νόμιμος εκείνος τρόπος με τον οποίο αντί της διαδικασίας επιστροφής θα ακολουθηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με μελλοντικές αποζημιώσεις».

Σε κανένα σημείο της απάντησης δεν αναφέρεται η παρακράτηση που ήδη έγινε στην πληρωμή για ζημιές σε πυρηνόκαρπα πριν από τα Χριστούγεννα σε αγρότες της Αργολίδας, μία παρακράτηση που αφορούσε τον συμψηφισμό με τις προκαταβολές που έλαβαν για τα εσπεριδοειδή. Τη συγκεκριμένη παρακράτηση, σύμφωνα με τον κ. Πουλά, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όταν ο βουλευτής έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν από ενάμιση μήνα στη βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης δήλωσε άγνοια για τον συμψηφισμό και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία των αγροτών της Αργολίδας με τις αποζημιώσεις από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν έχει τέλος αφού και η εξέταση των ενστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς όπως επίσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές έγιναν χειρόγραφα (!!!) και όχι ηλεκτρονικά.

03/03/2023 03:49 μμ

Η νέα αυτή απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β', αριθμός 1184) τροποποίηση - παρέμβαση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η οποία αφορά στο προανθικό στάδιο και τις ζημίες που προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά το διάστημα από 15/02/2021 έως και την 20/04/2021.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η εν λόγω απόφαση φαίνεται να αφορά δυο περιπτώσεις παραγωγών, κυρίως κερασοπαραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους το επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, παραγωγούς που έχουν να παίρνουν το 30% των αποζημιώσεων, αλλά και παραγωγούς που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί καθόλου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή, «από τις διατάξεις της προκαλείται δαπάνη συνολικού ποσού 5.703.051 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κ.Λ. 67 του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έτους 2023».

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από την 15η .2.2021 έως και την 20η.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους ισχύουν τα εξής : Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, κατά παρέκκλιση των παρ. 5 και 6 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄/160) και της παρ. 2 του άρθρου 23 της υπ΄αριθ. 157502/27-07-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄1668).

Άρθρο 2

Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. για τους συνεχόμενους παγετούς που σημειώθηκαν την περίοδο από την 15η .2.2021 έως και την 20ή.4.2021, υπολογίζεται ποσό αποζημίωσης σε κάθε δικαιούχο παραγωγό μέχρι του ορίου του τριπλάσιου ποσού των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ, που δύναται να καταβληθεί για αποζημιώσεις από ασφαλιστικά καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια.

Άρθρο 3

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν αποκλειστικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» στις Περιφέρειες της Χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

01/03/2023 02:22 μμ

Την επίσημη ενημέρωση για τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και τα ποσά αποζημίωσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού περιμένουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων.

Οι αγρότες από Ημαθία και Πέλλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, «πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτό το ΥπΑΑΤ. Οι αγρότες βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, με υποσχέσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τα μέλη της κυβέρνησης στη συνάντηση της Βέροιας (Σκυλακάκης - Βεσυρόπουλος - Γεωργαντάς). Ο κ. Γεωργαντάς δεν έχει ανακοινώσει τις ποικιλίες. Ζητάμε αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Επίσης περιμένουμε να εφαρμόσει όσα είπε ο υπουργός ΑΑΤ για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για ζημιά 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Αν δούμε μικρότερα ποσά από αυτά που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τότε την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί, από Ημαθία, Γαλατάδες και Έδεσσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Πάντως οι «πιέσεις» για την διαμόρφωση της λίστας των ποικιλίων που θα πάρουν αποζημίωση είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα βγει δημόσια η λίστα με τις ποικιλίες. Πάντως οι ποικιλίες που αναφέρει ότι έπαθαν ζημιές ο ΕΛΓΑ (σε ποσοστά 30%, 40%, 50% και πάνω) δεν μπορεί να μην αποζημιωθούν. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει ζημιές σε 183.000 στρέμματα. Εντάχθηκαν και κάποιες νέες ποικιλίες και η έκταση της ζημιάς φτάνει σε περίπου 210.000 στρέμματα. Το κονδύλι για αποζημίωση λόγω βροχοπτώσεων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μιλάμε για μια αποζημίωση της τάξης των 128,5 ευρώ το στρέμμα.  

Υπάρχει και το θέμα της πληρωμής των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που «έτρεχαν» επιχειρησιακά προγράμματα λόγω των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης. Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση. Δεν θα αφορά όμως όλους τους παραγωγούς αλλά όσους θα είναι μέλη συνεταιρισμών, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους παραγωγούς της Πέλλας. Επίσης αν δοθεί αυτή η ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τότε θα το ζητήσουν και άλλες καλλιέργειες.

28/02/2023 05:00 μμ

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε ακόμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030.

Και πρόσθεσε: «Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας».

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στα σκόρδα στον Πλατύκαμπο. «Για προσέξτε, λοιπόν, τι γίνεται εκεί, 1.300 στρέμματα, βγάζουμε το καλύτερο σκόρδο στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να το λέμε εμείς, δεν αρκεί να το λέμε εμείς, «τι ωραία που είναι τα σκόρδα μας», κάποιος πρέπει να μας το πιστοποιήσει αυτό.

Λοιπόν προσέρχεται και συνεργάζεται ένας συνεταιρισμός με το πανεπιστήμιο, γίνεται μία πιστοποίηση και ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία από την Ιαπωνία και υπογράφει στις αρχές Μαΐου το πρώτο συμβόλαιο για αγορές σκόρδων για συμπληρώματα, γιατί τώρα έχουμε και «με τη βούλα» το καλύτερο σκόρδο.

Κι αυτό ξέρετε τι σημαίνει, μου έλεγαν οι παραγωγοί; Από 2 ευρώ, 6 ευρώ. Για να μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» αξία την οποία κάποιοι άλλοι την έπαιρναν εκτός Ελλάδος και την οποία πρέπει επιτέλους να προφυλάξουμε ως εθνικό πλούτο».

Για το μέλλον του αγροτικού τομέα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις, τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας - είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα στην κατάρτιση των αγροτών - και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη. Το ξέρουμε καλά, εκεί πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά λεφτά. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε».

22/02/2023 04:47 μμ

Οι υψηλότερες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του, το ΥπΑΑΤ.

Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ - οι υψηλότερες στα χρονικά του ΕΛΓΑ- καταβάλλονται αύριο Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022, προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος, πριν από ένα μήνα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επέσπευσαν τις διαδικασίες, για να μεγιστοποιήσουν την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται άμεσα τόσο κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους όσο και αυτόν του πρώτου διμήνου του 2023, τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022. Κατά το παρελθόν η πληρωμή αποζημιώσεων ξεκινούσε τουλάχιστον μετά από 15 μήνες από την περίοδο των ζημιών.

Συνολικά, την τριετία 2020-2022 και αρχές του 2023, έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 81 εκατομμύρια ευρώ. Προκαταβολές ενισχύσεων για τις ολέθριες καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν διατεθεί 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2020 και 4797/2021 τον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2020-2022, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει σε μία δόση την αξία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

22/02/2023 10:40 πμ

Μέχρι την Παρασκευή (24/2) αναμένεται να πληρωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού.

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούµπος, «τον Αύγουστο του 2022 είχαμε τρεις συνεχόμενες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή. 

Τα ποσοστά της ζηµιάς κυµαίνονται από 5% το χαµηλότερο έως 35% το υψηλότερο σύµφωνα µε τους ελέγχους που πραγµατοποίησαν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Να σηµειωθεί ότι τα πορίσµατα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ενότητα του ΕΛΓΑ όπου µπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας εξατοµικευµένα τα ποσοστά ζηµιάς, µε κωδικούς Taxis Net.
 
Όσον αφορα την πληρωμή μας έχουν ενημερώσει από τον ΕΛΓΑ ότι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Το ποσό που αναμένεται να πληρωθεί θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ και θα αποζημιώσει τους μαστιχοπαραγωγούς που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον Οργανισμό. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν σε επόµενη πληρωµή και αφού εξοφλήσουν πρώτα τις εισφορές με ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ».

16/02/2023 02:50 μμ

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τον ΕΛΓΑ.

Την πληρωμή 110 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΛΓΑ -κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα- προανήγγειλε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, βάσει και των σχετικών πορισμάτων των γεωπόνων. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τον Οργανισμό, θα αφορούν ζημιές από καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το 2022.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός της συγκεκριμένης πληρωμής, θα είναι οι πυρόπληκτοι γεωργοί του 2021. Εξ αυτών, έως ώρας έχουν πληρωθεί μια δόση οι κατ΄επάγγελμα και μία οι ετερο-επαγγελματίες. Παραγωγοί κατ' επάγγελμα που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το Μητρώο τους (δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ) είχαν πληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα την πρώτη δόση (μαζί με τους ετερο-επαγγελματίες).

Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένοι αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα) που δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα, γιατί ο δορυφόρος δεν συμπεριέλαβε στα καμένα το κτήμα τους, αν και ήταν στην πραγματικότητα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαΐα, Λακωνία), αλλά όχι μόνον. Στα κτήματα των παραγωγών αυτών, όπως και όλων των πυρόπληκτων έχουν κάνει αυτοψία γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, για να διαπιστώσουν τη ζημιά. Εδώ οι πληροφορίες τονίζουν πως, δεν θα είναι ούτε εντός της επικείμενης πληρωμής, ωστόσο κάποια στιγμή, θα πληρωθούν, όπως μας είπαν από τον Οργανισμό.

Όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο αρκετοί παραγωγοί, υπάρχει θέμα πλέον επιβίωσης αφού εκτός από το φετινό εισόδημα που χάθηκε, έχει υποστεί ζημιά το φυτικό κεφάλαιο.

16/02/2023 10:30 πμ

Έρχονται πληρωμές αποζημιώσεων περίπου 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Καλεσμένος το πρωί της Πέμπτης (16/2) στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλο το 2023, διευκρινίζοντας πως θα δοθεί μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, όπως έγινε και την περσινή χρονιά. Μάλιστα το ποσό (76 εκατ. ευρώ), θα είναι ίδιο με πέρσι.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του μέτρου 22 (ενίσχυση ζωοτροφών) τόνισε πως τις επόμενες, λίγες όπως χαρακτηριστικά είπε, ημέρες, θα γίνει μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα περιλαμβάνει όσους παραγωγούς είχαν πρόβλημα λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης, αλλά και τους νεοεισερχόμενους.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, για τις οποίες πρώτοι γράψαμε πως θα δοθούν γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν σχεδόν 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ωστόσο εξήγησε, η πληρωμή θα γίνει ανάλογα και με τα πορίσματα που έχει στα χέρια του ο ΕΛΓΑ.

Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε, επίσης, σε σχέση με τις εκκρεμότητες των αγρο-περιβαλλοντικών, πως οι αυτόχθονες φυλές θα πληρωθούν εντός του μήνα. Τέλος, για τον μελισσοκομικό κλάδο, που πλήττεται όπως είπε από την ακρίβεια, επιβεβαίωσε πως είναι υπό επεξεργασία τα δεδομένα και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα σύντομα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ενίσχυσης.

Οι παραγωγοί αναμένουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων πληρωμών από το ΥπΑΑΤ, τα οποία πολλάκις έχουν πέσει έξω.

15/02/2023 12:49 μμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφάσισε να δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ, για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το έτος 2021.

Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους αναφοράς, άρα θα έπρεπε η ειδική ασφαλιστική εισφορά του έτους 2021 να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2022.

Παρά ταύτα η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισαν τις ανά τρίμηνο παρατάσεις, προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς μας στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, υπό το βάρος των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

15/02/2023 11:47 πμ

Οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα στήριξης για συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, στην εξειδίκευση των μέτρων υπέρ αγροτών (και όχι μόνον) προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για όλο το 2023, που θα συνεχιστεί για να στηριχθούν οι αγρότες, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο με μπάτζετ στα 76 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρόνο πληρωμής. Όμως διευκρίνησε πως θα δοθεί μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ θα είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη.

Ακόμα αναφέρθηκε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ προανήγγειλε επίσπευση πληρωμών συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, de minimis και ενισχύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ρύθμιση οφειλών

Η ρύθμιση αφορά όσους (και αγρότες) απώλεσαν τις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων. Για πρώτη φορά ετοιμάζεται νέα ρύθμιση που απευθύνεται αποκλειστικά στους συνεπείς οφειλέτες, αυτούς που κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης είχαν ρυθμίσεις και τις εξυπηρέτησαν. Αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέης του σε 36 έως 72 δόσεις. Προωθείται μια καινοτόμος, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές.

«Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις για όσους τις απώλεσαν. H επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία αρκετοί την έχασαν», ανέφερε από την πλευρά του την Τετάρτη ο κ. Σταϊκούρας. Στις 36 έως 72 δόσεις θα μπορούν να ενταχτούν ξανά, φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί, πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

  • Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους. Καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και είναι από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δημοσιονομικό κόστος 280 εκατ.
  • Παράταση στην μείωση συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους. Το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Κόστος: 250 εκατ. ευρώ.
  • Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του ΕΦΚ συνεχίζεται και για το 2023. Κόστος 76. εκατ.
  • Καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ. Κόστος 120 εκατ ευρώ.
  • Αυξάνεται στα 200 ευρώ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Για εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα. Κόστος 80 εκατ. ευρώ.
  • Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις. Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.
  • Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
07/02/2023 11:09 πμ

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα, την Τετάρτη (8/2/2023), οι αγρότες του Παγγαίου στην πόλη της Καβάλας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη και του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στις συναντήσεις δεν πήραμε θετικές απαντήσεις για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Το 20% είναι η παρακράτηση που κάνει ο ΕΛΓΑ κατά την πληρωμή των αποζημιώσεων. Στις μεγάλες ζημιές που είχαμε από την χαλαζόπτωση το 2022 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη παρακράτηση. Όμως όταν ξεκίνησε η πληρωμή των αποζημιώσεων είδαμε ότι τελικά ο Οργανισμός παρακρατούσε τα χρήματα. Στη συνάντηση που κάναμε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για επιστροφή της παρακράτησης μέσα στο μήνα και μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η πληρωμή του 20%.  

Στη συνάντηση με τον κ. Βεσυρόπουλο ζητήσαμε λόγω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές να πάνε πίσω οι οφειλές που έχουν οι αγρότες σε εφορία και ΕΦΚΑ αλλά δεν δέχτηκε ο Υφυπουργός. 

Στην συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, που είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, μας ενημέρωσε ότι για τις ενισχύσεις de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια, του 2020 και 2021, αρχικά ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε ήταν 3,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει 170 ευρώ το στρέμμα. Όμως τελικά ο προϋπολογισμός μειώνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα μειωθεί στα 90 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στον κ. Τριαντόπουλο θέσαμε και το αίτημα που έχουμε φέτος για αποζημίωση των αδιάθετων σταφυλιών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας».

06/02/2023 03:52 μμ

Το κύμα ψύχους και γενικότερα κακοκαιρίας που έχει χτυπήσει την Ελλάδα έχει επιδράσεις και στις καλλιέργειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. δενδρώδη) οι καλλιεργητές θεωρούν το κρύο ευεργετικό, όμως οι αγρότες με κηπευτικά φοβούνται για απώλειες στην παραγωγή τους. Ο ΑγροΤύπος κατέγραψε αρκετές απόψεις παραγωγών σχετικά με την κακοκαιρία.

Ροδόπη: Φρενάρει η πρώιμη ανάπτυξη στα σιτηρά

Ο κ. Νίκος Τοπαλίδης, παραγωγός από την Ροδόπη, που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά και σιτηρά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή δεν έχουμε χιόνια. Η θερμοκρασία όμως πέσει και έχουμε πολύ κρύο. Αυτό θα βοηθήσει την καλλιέργεια, γιατί ουσιαστικά θα 'φρενάρει' την πρώιμη ανάπτυξη που είχαν τα σιτηρά το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζουμε να παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα».

Δώρο το κρύο λένε στη Νάουσα

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικό παγετό καθώς επίσης και δυνατούς ανέμους. Αυτό ήταν ενα... δώρο για την καλλιέργεια αυτή την εποχή. Η καλλιέργεια πήγε πίσω, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα και ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή».

Μαραθώνας: Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί ζημιά στα υπαίθρια

Ο κ. Αλέξανδρος Βάρσος καλλιεργεί όλη τη γκάμα των υπαίθριων κηπευτικών, όπως σαλάτες, λάχανο, μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη γενικώς. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, το πρωί της Δευτέρας έπεσε χιόνι, αλλά μετά άνοιξε ο καιρός και βγήκε ήλιος. «Οι προγνώσεις λένε πως θα πέσει κι άλλο χιόνι το απόγευμα. Μεγάλος φόβος για μας είναι από ενδεχόμενο παγετό τις επόμενες ημέρες. Από άποψη ποσότητας χιονιού, καμιά σχέση με πέρσι πάντως, που έπαθαν ζημιές από το βάρος του χιονιού πολλά θερμοκήπια», τονίζει.

Βοιωτία: Φοβούνται ζημιές στα κηπευτικά

Ο κ. Χαράλαμπος Ανυφαντής καλλιεργεί κηπευτικά, μεταξύ άλλων, πατάτες και κρεμμύδια στην περιοχή του Ελαιώνα, στη Θήβα. Όπως αναφέρει: «αυτή τη στιγμή όλες οι καλλιέργειες είναι σκεπασμένες από χιόνι, σιτηρά και κηπευτικά. Λένε πως η θερμοκρασία θα πέσει και στους μείον 6-8 βαθμούς Κελσίου. Αν γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα έχουμε θέμα με τα κρεμμύδια, που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η συγκομιδή τους γύρω στις 10 Απριλίου. Επίσης, ζημιές σίγουρα θα υπάρξουν σε μαρούλια, λάχανα κ.λπ. λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών».

Πρόβλημα από τις χιονοπτώσεις στο νομό Βοιωτίας βλέπει ο κ. Στέφανος Αναγνώστου, παραγωγός με καρότα,  κρεμμύδια, λοιπά κηπευτικά, αλλά και σιτηρά από το Νεοχωράκι Βοιωτίας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες από το κύμα κακοκαιρίας, ενώ όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά, όλα τώρα είναι σκεπασμένα από το χιόνι.

Αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας υπό το φόβο του χιονιά

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σιτηρών από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «επειδή στο παρελθόν είχαμε ζημιές από χιόνια αυτή την εποχή, μάθαμε και καθυστερούμε στην περιοχή την σπορά. Έτσι κάναμε και φέτος με αποτέλεσμα τα σιτάρια να έχουν μικρό ύψος και να μην έχουν πρόβλημα, αν και το χιόνι στην περιοχή είναι μέχρι το γόνατο. Στην Βοιωτία έχει από την μια την περιοχή της Θήβας που έχει μεγάλη χιονόπτωση και από την άλλη η Λιβαδειά που δεν έχει καθόλου χιόνι».

Λακωνία: Καμιά ανησυχία για τα προϊόντα

Ο κ. Γιώργος Κορίνης, γεωπόνος από την περιοχή της Σπάρτης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι δεν έπεσε χιόνι στην περιοχή και ότι η θερμοκρασία έφτασε στους 1-2 βαθμούς άνω του μηδενός όμως, ενώ στη συνέχεια μέσα στη μέρα την Δευτέρα, βγήκε και ο ήλιος. «Από κάποιες επισκέψεις σε κτήματα της περιοχής, διαπιστώνουμε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά επίπτωση από το κρύο, ούτε στις ελιές, ούτε στα μανταρίνια (Ορτανίκ) και τα πορτοκάλια, αλλά ούτε και στα λεμόνια, που είναι και πιο ευαίσθητα. Για πολλά δέντρα ίσως το κρύο να βοηθήσει μάλιστα μετέπειτα στην καρποφορία, όπως έγινε και πέρσι και ακολούθησε μεγάλη καρποφορία (π.χ. στις ελιές)», σημειώνει ο ίδιος.

Αργολίδα: Μόνο κρύο, όχι παγετός

Τέλος, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός με ελιές και εσπεριδοειδή από την περιοχή του Σκαφιδακίου Αργολίδας ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως δεν υπάρχει ανησυχία για ζημιές, αφού στην περιοχή έχει πέσει μεν η θερμοκρασία, αλλά δεν αναπτύχθηκε παγετός.

06/02/2023 02:43 μμ

Ενισχύσεις αγροτικών προϊόντων και πρόγραμμα δακοκτονίας τέθηκαν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη, πριν από τρεις ημέρες.

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης -το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου- στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθη Αναστασόπουλου, εκπροσώπων της ΟΑΣΠΠ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου) και υπηρεσιακών στελεχών από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

de minimis
Στ. Αναστασόπουλος, Αν. Λυκουρέντζος και Π. Νίκας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο κ. Νίκας έκανε λόγο για «δημιουργική συζήτηση» με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας, σημειώνοντας πως είναι «αποδεκτό απ’ όλους ότι οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες» για να προσθέσει ωστόσο ότι «γίνονται προσπάθειες ώστε ο κόσμος αυτός να βοηθηθεί -τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από την πολιτεία- καθώς ως χώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάλειψη της υπαίθρου εξ αιτίας της αστικοποίησης».

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας τόνισε πως «από πλευράς Περιφέρειας γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να συνδράμουμε τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα γενικότερα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε ζητήματα όπως η άρδευση, η επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών, έχοντας κινητοποιήσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιδιώκουμε να διατηρούμε καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, όπως το ίδιο πράττουμε και με την κυβέρνηση και με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα. Στόχος μας είναι να λύνουμε προβλήματα και να απαντούμε με επιχειρήματα, αλλά και διαθέτοντας τους πόρους που απαιτούνται για την άρδευση, τους αναδασμούς, την αντιμετώπιση ασθενειών και παθογόνων, τα επιστημονικά συνέδρια και ό,τι άλλο μπορεί να συνδράμει τους αγρότες μας», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Καταλήγοντας, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους των αγροτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εποικοδομητική συνάντηση, όπως επίσης προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο -επισημαίνοντας ότι επέτυχε να αναμορφώσει επί τα βελτίω την λειτουργία του Οργανισμού-, καθώς και προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας «οι οποίες, παρά την υποστελέχωσή τους, κάνουν το καλύτερο δυνατό», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Η συνάντηση στο ΥπΑΑΤ

Ας σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε κατά την έναρξη της συνάντησης πως είχε προγραμματίσει συνάντηση, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Αθήνα, του ιδίου, στελεχών της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και των αγροτών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν. Ωστόσο, δεδομένου ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι προκρίνουν την πανελλαδική έκφραση του αγροτικού κινήματος. Ως εκ τούτου, η εν λόγω συνάντηση για τα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα προσδιοριστεί σε άλλον χρόνο σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών.

«Συνεργασία πρότυπο και πρότυπο διαλόγου» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τη συνάντηση στην Τρίπολη μεταξύ της Περιφέρειας, του ΕΛΓΑ και των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου. Οπως τόνισε, υπάρχουν «σοβαρά θέματα που άπτονται της μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, δηλαδή της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας υπό το κράτος της κλιματικής αλλαγής και όσων αυτή συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα -ε ζημιές που δοκιμάζουν τις αντοχές του προϋπολογισμού όχι μόνο του ΕΛΓΑ αλλά και της χώρας μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «αποφασιστική στήριξη του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο ΕΛΓΑ συντόμευσε τον χρόνο καταβολής αποζημιώσεων» και επισημαίνοντας την «ανάγκη για συνεργασία και ειλικρινείς και τίμιες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης, παραγωγών, αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ΕΛΓΑ και υπηρεσιών», ενώ γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι «αναμένονται και νέες εξαγγελίες από το υπουργείο ΑΑΤ για ενισχύσεις μέσα από το πρόγραμμα de minimis για μήλα, ροδάκινα, κάστανα, σταφύλια» καθώς και ότι η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος θα γίνεται μετά από εισηγήσεις των υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε την «αποδοτική συνεργασία τα τρία τελευταία χρόνια του ΕΛΓΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόσο με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και τους αντιπεριφερειάρχες, όσο και με τις υπηρεσίες που αποδίδουν λαμπρό έργο», τονίζεται στην ανακοίνωση της περιφέρειας.

Σε «παραγωγική συζήτηση» με τους εκπροσώπους των αγροτών αναφέρθηκε από την πλευρά του στις δηλώσεις του και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι πολλά από τα ζητήματα που εθίγησαν στην διάρκειά της «άπτονται του υπουργείου και θα συζητηθούν στη συνάντηση με τον υπουργό, όποτε αυτή προσδιοριστεί, προκειμένου να ενώσουμε κι εμείς ως Περιφέρεια τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών». Εξειδικεύοντας στο θέμα της δακοκτονίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ήδη συντελείται αναδιάρθρωση στο πρόγραμμα της φετινής περιόδου (2023), με αναβάθμιση των φαρμάκων, αλλά και με την εφαρμογή ηλεκτρονικής τεχνολογίας για την καταγραφή της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται βοήθεια και για το θέμα της προσβολής από γλοιοσπόριο, «με βάση τεκμηριωμένες εκθέσεις, ώστε να υπάρξει αποζημίωση από ευρωπαϊκό ταμείο που συνδράμει σε καταστροφές εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής», για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια ώστε να συνδράμει τον αγροτικό κόσμο».

Οι αγρότες

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών -οι οποίοι στη συνάντηση εκφράστηκαν μέσω γραμματέα της ΟΑΣΠΠ Βασίλη Βουρλίτη, του μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σπύρου Νικολόπουλου γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας Άγιος Γεώργιος Δημήτρη Καραμάνη- επισήμαναν, μεταξύ άλλων, το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την απαίτηση για αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για την αδιάθετη στην αγορά παραγωγή ή γι’ αυτή που καταστράφηκε στο χωράφι, όπως και την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών των 314 δικαιούχων οι οποίοι έμειναν έξω από αυτό λόγω εξάντλησης της σχετικής πίστωσης παρ’ όλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Καταλήγοντας ανέφεραν ότι η σημερινή συνάντηση «αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές λύσεις», παρατηρώντας ότι θα συνεχίσουν «στον δρόμο του αγώνα».

Άλλοι συμμετέχοντες

Στη συνάντηση της Παρασκευής συμμετείχαν επίσης, ο συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής και από πλευράς υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, οι προϊστάμενοι των 6 ΔΑΟΚ -Αργολίδας Αγγελική Θεοδώρου (μαζί με την Κωνσταντίνα Σπανού), Αρκαδίας Αναστασία Σταυροπούλου, Κορινθίας Γιώργος Μουτάφης, Λακωνίας Μιχάλης Θεοφιλάκος, Μεσσηνίας Εφη Γεωργακοπούλου και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο γενικός διευθυντής ΔΑΟΚ Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Μητρόπουλος, η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Αγγελική Πουλοπούλου κ.α.

Πάνω από 30% οι απώλειες στις ελιές από το γλοιοσπόριο, λέει ο Αναστασόπουλος

Επ' αφορμή της συνάντησης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων, κ. Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα πρώτα στοιχεία από τις αυτοψίες που έκαναν στους ελαιώνες της Περιφέρειάς μας ο ΕΛΓΑ, η Πολιτική Προστασία και οι ΔΑΟΚ, δείχνουν μια απώλεια πάνω από 30%. Σύντομα θα έχουμε στοιχεία και από τα ελαιοτριβεία, για να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα. Γι' αυτές τις απώλειες από το γλοιοσπόριο, που εμφανίστηκε λόγω των πολύ αυξημένων θερμοκρασιών και της υγρασίας τον Δεκέμβριο, αλλά και μετέπειτα, ζητούμε ενισχύσεις. Επίσης ζητούμε de minimis για τις ζημιές στα σταφύλια, που καλλιεργούνται κυρίως στο νομό Κορινθίας, καθώς επίσης τα μήλα, τα κάστανα». Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε αλλαγές, όπως μας είπε και στο πρόγραμμα δακοκτονίας, τονίζοντας ότι: «επιβάλλεται να μας στέλνουν και εμάς τα φυτοπροστατευτικά που πρέπει κάθε χρόνο».

03/02/2023 12:15 μμ

Με αργούς ρυθμούς χορηγούνται οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις φωτιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών, Νίκος Βαλλής, «οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς δίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μας έχουν δώσει τα μισά από όσα μας έχουν υποσχεθεί. Στις Ροβιές κάηκαν περίπου το 30 - 40% των ελαιόδεντρων. Το θετικό είναι ότι ακολούθησε ένας καλός χειμώνας και όσα δέντρα δεν κάηκαν έδωσαν μια καλή παραγωγή. Όσα δέντρα κάηκαν εντελώς θα πρέπει οι παραγωγοί να εισπράξουν τις αποζημιώσεις για να τα αντικαταστήσουν».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Εύβοιας κ. Κώστας Τζαβάρας, «η κυβέρνηση δίνει χρήματα για μελέτες αλλά ακόμη δεν έχει αποζημιώσει τους αγρότες για τις φωτιές. Δόθηκαν κάποια χρήματα αρχικά από τον ΕΛΓΑ και το εφάπαξ αλλά μετά τίποτα. Εκτός όμως από το φυτικό κεφάλαιο ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές στα μηχανήματα και στις εγκαταστάσεις τους».  

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην Υπουργού AAT, με αφορμή την πορεία των αποζημιώσεων στις ελαιοκαλλιέργειες της βόρειας Εύβοιας αναφέρει τα εξής: «Καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ, περί τα 400.000 ελαιόδεντρα.
Η πρώτη προσέγγιση του προβλήματος των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων έγινε με την καταγραφή των καμένων ελαιοδέντρων τον Ιανουάριο του 2022 με κοινό Δελτίο των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ανακοινώθηκε ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα, αλλά ούτε και στην πραγματική τους αξία.
Καταρχήν ήταν ξεκάθαρο ότι αφορά αποζημιώσεις μόνο σε αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι ασφαλισμένοι, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες), όσοι δηλαδή έχουν άλλη κύρια απασχόληση, δε θα πάρουν στην παρούσα φάση. Κι αυτό αφορά τουλάχιστον σε 100.000 ελαιόδεντρα.
Το ποσό δε που θα πάρουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι μικρό, αφού η τιμή της ελιάς καθορίστηκε στα 144 €, υποτιμημένη από την πραγματική αξία που είναι 200 € τουλάχιστον και επ' αυτής θα δοθεί συνολικά το 70% δηλαδή 144 € × 70% = 100,8 € ανά ελαιόδεντρο.

Στην παρούσα φάση όμως θα λάβουν ως προκαταβολή το 50%, δηλαδή 50,4 € ανά ελαιόδεντρο και μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.
Τονίζεται ότι στο Δελτίο Τύπου των Υπουργείων δεν προβλεπόταν στην παρούσα φάση η χορήγηση προκαταβολής στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι ούτε υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους παραγωγούς, πράγμα απαράδεκτο για μια δραστηριότητα που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή και έχει τεράστιες δυνατότητες για συμπληρωματικό εισόδημα. που είναι απαραίτητο για αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στις ρίζες τους.
Το Μάιο του 2022 ανακοινώνεται στα πλαίσια της προηγούμενης ανακοίνωσης η πληρωμή των 5,6 εκατ. από τα 56 εκατ. ευρώ των ζημιών που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί.

Με Δελτίο Τύπου, άμεσα, κατέθεσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις πληρωμές των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών της βόρειας Εύβοιας που ανέφερε τα εξής:
«Υποβλήθηκαν Δηλώσεις ζημιών από 3.900 παραγωγούς και αφορούσαν σε 400.000 ελαιόδεντρα. Πληρώθηκαν μόνο 700 παραγωγοί για 110.000 ελαιόδεντρα με 50 ευρώ ανά δένδρο, δηλαδή με 5,5 εκατ. τη στιγμή που οι ζημιές φτάνουν στα 56 εκατ. συνολικά.
Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της περιοχής που έκαναν και τις σχετικές δηλώσεις, παίρνοντας ως δεδομένα ότι:
1) η πραγματική αξία των ελαιοδέντρων ξεπερνά τα 200 ευρώ το καθένα και η αποζημίωση του 70% θα ανέλθει στα 140 ευρώ,
2) όλοι οι παραγωγοί θα φροντίσουν να προσκομίσουν το ΜΑΕ τους (Μητρώο Αγροτών - Αγροτικής εκμετάλλευσης) και
3) οι μη ασφαλισμένοι θα φροντίσουν για το 2021 και το 2022 να πληρώσουν άμεσα ένα ασφάλιστρο περί τα 2,5 - 3 ευρώ το στρέμμα.
Μόνον έτσι θα πληρωθούν όλοι οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί το συνολικό τους ποσό των 56 εκατ. που δικαιούνται με βάση τις κυβερνητικές υποσχέσεις.
Διαφορετικά για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί ότι ο εμπαιγμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αρωγής που υπόσχεται η Κυβέρνηση».

Ο εμπαιγμός όμως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού έκτοτε έχει γίνει μόνο μία πληρωμή 25 ευρώ ανά δέντρο και συνολικά 4,5 εκατ. ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έτσι συνολικά έχουν καταβληθεί για τις ζημιές από τα 56 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, μόνο 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 17,8 %».

31/01/2023 10:05 μμ

Η καινούργια εφαρμογή frost.minagric.gr, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αγροτική παραγωγή.

Στο κτήριο της ΛΑΕΔ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, η παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής (πατήστε εδώ) του ΥπΑΑΤ, που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ. Ένα χρήσιμο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ, εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Πώς μπαίνει ο χρήστης στον χάρτη

Ένας από τους στόχους της εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πρόγνωση σε επίπεδο δήμου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων, που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η εφαρμογή λειτουργεί με χάρτες, όχι όμως της google, παρέχει ωριαία δεδομένα στους χρήστες (αγρότες). Κάθε αγρότης μπορεί αυτή τη στιγμή μέσω του υπολογιστή του (σύντομα και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του), να εισέρχεται στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.

pagetos
Η σελίδα που εμφανίζεται μετά την πρώτη είσοδο του χρήστη στην εφαρμογή

Εκεί μπορεί να κάνει επιλογή της ημέρας που τον ενδιαφέρει και το σημείο εντός της Ελληνικής επικράτειας, ώστε να δει την πρόγνωση για τυχόν επερχόμενο παγετό. Ο χάρτης εμφανίζει ανά νομό τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, με πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές που δεν αναμένεται παγετός, με κίτρινο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης παγετού, με πορτοκαλί αναμένεται μέτριας έντασης παγετός, ενώ τέλος με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές, όπου αναμένεται ισχυρός παγετός.

Ο τρόπος λειτουργίας της

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο "cloud" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο πριν, όσο και μετά τον παγετό, και ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.

«Το ΥπΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το Υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

pagetos
Καλή ιδέα, που υλοποιήθηκε άμεσα χαρακτήρισε την εφαρμογή ειδοποίησης παγετού ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς

Ειδικά για την αντιμετώπιση του παγετού ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. «Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», είπε ο υπουργός.

Κλείνοντας τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας».

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥπΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Κάλεσε τους αγρότες να αγκαλιάσουν αυτή την εφαρμογή.

Από την πλευρά του ο αντπρόεδρος (απουσίαζε λόγω ασθένειας ο πρόεδρος Ανδ. Λυκουρέντζος) του ΕΛΓΑ, κ. Γιώργος Φερετζάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες μεταξύ του υπουργείου της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση. Συγχαίρουμε το υπουργείο και τον κ. Ανανδρανιστάκη γι αυτή την πρωτοβουλία».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΕΜΥ Υποπτέραρχος (Ι), κ. Δημήτρης Σιδερίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της ΕΜΥ. Πρόβαλε τη στενή συνεργασία της ΕΜΥ με το ΥπΑΑΤ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί των μετεωρολογικών Radars. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της υπογραφής της ΚΥΑ για την «Ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού της ΕΜΥ, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL)».

Ακολούθησαν ομιλίες του Καθηγητή στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιου Αργυρίου με θέμα «Ο παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία» και της κ. Φλώρας Γκόφα, Μετεωρολόγου ΕΜΥ με θέμα: «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία».

Ποιές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη παγετού

Ο κ. Αργυρίου έδωσε τον ορισμό του παγετού στη γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις οποίες έχει στην Εθνική Οικονομία. Εξήγησε τι είναι και πως προκαλείται ο παγετός, το πως επιδρά ενδεικτικά σε ορισμένες καλλιέργειες και παρέθεσε στοιχεία για το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, καθώς και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. Όπως ανέφερε ο παγετός «προκαλείται όταν η θερμοκρασία του αέρα στο έδαφος πέφτει κάτω από τη θερμοκρασία πήξης του  ύδατος (0 °C). Μπορεί να προκληθεί και όταν το έδαφος ψύχεται ταχύτερα από τον αέρα, ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα (π.χ. στα 2 m) είναι μεγαλύτερη του μηδενός. Ευνοείται δε από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την άπνοια, την χαμηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας και την απουσία νέφωσης».

Η κ. Γκόφα μίλησε για τη συμβολή της μετεωρολογίας στην γεωργία και συγκεκριμένα για τις προγνώσεις των μοντέλων καιρού της ΕΜΥ σε σχέση με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και ο παγετός, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές χρήσης τους.

Την παρουσίαση της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού έκανε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Δρ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης. Με κάθε λεπτομέρεια εξήγησε πόσο απλή είναι στην χρήση της η συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία θα αποτελέσει ένα από τα πιο χρήσιμα και πιο άμεσα προσβάσιμα εργαλεία για κάθε αγρότη. Στη συνέχεια συζήτησαν για την «Πρόγνωση παγετού- μέτρα προστασίας πριν και μετά» ο κ. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής ΥΠΑΑΤ, οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, κ.κ. Αννα Μαμάρα και Ελένη Χατζή και ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις ενός παγετού όσον αφορά στις εξαγωγές, το συνάλλαγμα και κατ΄ επέκταση την εθνική μας οικονομία.

Οι παρευρισκόμενοι

Παραβρέθηκαν οι ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος οι Γ.Γ του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας, οι βουλευτές: Φθιώτιδας, Ε. Μακρή, Πέλλης Δ. Σταμενίτης, Θεσπρωτίας Γ. Γιόγιακας, Μαγνησίας Α. Λιούπης, Σερρών Α. Χατζηβασιλείου, Καστοριάς Ζ. Τζιγκαλάγιας, Πέλλας, Λ. Βασιλειάδης. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ. Δ. Κυριακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σ. Κίντζιος και ο αντιπρύτανης, κ. Ε. Φλεμετάκης. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Δημοσιογράφος, Γωγώ Κατσέλη.

27/01/2023 11:47 πμ

Σε Πέλλα και Πελοπόννησο εντοπίζονται οι πιο πολλές ζημιές.

Τις πληγές τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα. Αναλυτικά η κατάσταση με βάση το ρεπορτάζ μας, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Λακωνία: Χαλάζι και νεροποντή... γάζωσε ελιές και εσπεριδοειδή

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές στους δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Στην Ανατολική Μάνη έχουμε καταστροφές στις Αιγιές, αλλά και μέσα στο Γύθειο. Υπάρχουν πλημμυρισμένες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και δημόσιες υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο). Στον δήμο Ευρώτα έχει ανέβει ανησυχητικά η στάθμη των νερών, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουμε πλημμύρες στα χωράφια και στις στάνες.

Ο Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι έχουν πλημμυρίσει πολλά χωράφια στην περιοχή και υπάρχουν ζημιές σε τριφύλλια και άλλα σιτηρά. Στις ελιές τις Κορωνέικες που δεν έχουν ακόμα μαζευτεί έπεσε χαλάζι και υπάρχουν αρκετές απώλειες στον καρπό. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η δημοπρασία ελιάς Καλαμών του Συνεταιρισμού, φθορές υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της περιοχής από τα πολλά νερά, έχουν υπερχιλίσει δυο ποτάμια και σε Κροκεές και Γύθειο, οι ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς-εσπεριδοειδών είναι πιο μεγάλες από την Πετρίνα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός ελιάς και εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, υπάρχουν ζημιές στην περιοχή του Ευρώτα στα πορτοκάλια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και χαλάζι.

O κ. Μιχάλης Λεϊμονίτης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι στις Κροκεές είχαμε χαλαζόπτωση. Στο Γεράκι και στην Σκάλα έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού. Έχουν καταστραφεί δρόμοι και κανείς δεν μπορεί να πάει στα χωράφια. Αυτή την περίοδο κάνουμε συγκομιδή σε ελιές και μανταρίνια. Οι ζημιές στα πορτοκάλια θα φανούν τις επόμενες ημέρες και περιμένουμε να γίνουν οι εκτιμήσεις από ΕΛΓΑ.

50% της φυτικής παραγωγής έπαθε ζημιά στην Αχαΐα

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Πλημμύρισαν θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες με φράουλες, πατάτες κ.α. Μέσα σε μια ημέρα έπεσαν πολλά κυβικά νερού. Τουλάχιστον το 50% της φυτικής παραγωγής στην περιοχή έπαθε ζημιά. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις εκτιμήσεις ζημιάς ο ΕΛΓΑ, για να γίνει έγκαιρα η πληρωμή των αποζημιώσεων.

Ζημιές από ανεμοστρόβιλο στο Μεσολόγγι

Τις προηγούμενες ημέρες, ανεμοστρόβιλος χτύπησε την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργεις εσπεριδοειδών, αλλά και σε υποδομές της περιοχής. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή του Νεοχωρίου Οινιάδων, καθώς ο δυνατός άνεμος του κατέστρεψε τον στάβλο, σηκώνοντας στην κυριολεξία τις εγκαταστάσεις... στον αέρα. Από το δυνατό αέρα απώλειες είχε ο κτηνοτρόφος και στις αποθηκευμένες τροφές, οι οποίες βράχηκαν κιόλας, ενώ σύμφωνα με κτηνοτρόφους της περιοχής χάθηκαν και μερικά ζώα. Παράλληλα, από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ώρων πλημμύρισαν αρκετά χωράφια κυρίως με δέντρα σε Λεσίνι, Πεντάλοφο.

Πλημμύρες στο Δίον Πιερίας

«Σοβαρές ζημιές σε εκτατικές και δεννδρώδεις καλλιέργειες στο Δήμο Δίου Ολύμπου της Πιερίας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Aγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ κ. Ηλίας Γκρίνιας. «Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα χωράφια», προσθέτει.

Πλημμύρισαν 20.000 στρέμματα στην Πέλλα

Ο Σάββας Παστόπουλος, γεώπονος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών λέει στον ΑγροΤύπο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ζημιές, οι οποίες όμως εντοπίζονται σε κτήματα με δέντρα στην Αριδαία και στα χωριά Δάφνη, Σανδάλι, Λιποχώρι και Καλή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις προηγούμενες τρεις ημέρες έριξε πολύ νερό και χαλάζι, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχουν πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα καλλιεργειών. Σε Αριδαία και Σκύδρα, ζημίες προκλήθηκαν σε πολλά καταστήματα και υπόγεια στις κεντρικές πλατείες, στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια.

Φθιώτιδα: Ποτιστική βροχή, ευργετική για τα σιτηρά

Αρκετό νερό έριξε και στο νομό Φθιώτιδας αυτές τις ημέρες, χωρίς να προκληθούν σοβαρά ζητήματα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Ευθυμιόπουλος, οι καλλιέργειες και ειδικά τα σιτάρια που είναι και πολλά φέτος στην περιοχή, είχαν ανάγκη από νερό και οι βροχές κρίνονται μόνον... ευεργετικές. Στην περιοχή του Δομοκού δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα.

27/01/2023 10:08 πμ

Εγκρίθηκαν από το ΥπΑΑΤ και το Υπουργείο Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των φορέων «ΕΛ.Γ.Α.», «ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ» και «Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.», για το έτος 2023.

Το ισοζύγιο πληρωμών για τον ΕΛΓΑ το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 10,75 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα ανέλθουν στα 227.740.000 ευρώ και τα έξοδα στα 216.990.000 ευρώ.

Το ισοζύγιο πληρωμών για τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.000.000 ευρώ. Τα έσοδα θα ανέλθουν στα 62.792.109 ευρώ και τα έξοδα στα  61.792.109 ευρώ.

Το ισοζύγιο πληρωμών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Τα έσοδα θα ανέλθουν στα 27.544.000 ευρώ και τα έξοδα στα 27.294.000 ευρώ.

Όπως επισημένεται στην σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, εντέλλονται οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων όπως συνεργαστούν με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου, ώστε να εξειδικευθούν σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση οι κατηγορίες εσόδων και εξόδων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς των συνημμένων πινάκων, καθώς και να προβούν στις λοιπές ενέργειες.
Oι διοικήσεις των ανωτέρω φορέων καλούνται να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό.