Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ένα πολυσύνθετο μοντέλο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής προανήγγειλε η Αραμπατζή

10/09/2019 09:58 πμ
Ένα σύνθετο μοντέλο αγροτικής ασφάλισης προς αντικατάσταση του σημερινού, παρωχημένου προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην 84η ΔΕΘ.

Ένα σύνθετο μοντέλο αγροτικής ασφάλισης προς αντικατάσταση του σημερινού, παρωχημένου προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην 84η ΔΕΘ.

Σε ημερίδα για την γεωργία και την κλιματική αλλαγή τόνισε ότι «οι αποζημιώσεις επαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ – ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες – επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση».

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αλιεία, τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία η Υφυπουργός επισήμανε πως αυτές γίνονται όλο και πιο αισθητές στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη

Ολόκληρη η ομιλία της υφυπουργού έχει ως εξής:

Ευκαιρία για αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής χαρακτήρισε η Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή τη φιλική προς το περιβάλλον Γεωργία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα σε μια χώρα με τα εδαφοκλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τη συγκεκριμένη διάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα και τις απαιτήσεις της αγοράς για Climate Smart Agriculture προϊόντα.

Η κ. Αραμπατζή, κατά το χαιρετισμό της την Κυριακή (8/9) στην εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις για τον Πρωτογενή Τομέα και Μέτρα Στήριξης», της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, στη ΔΕΘ, τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ, υπό το πρίσμα μάλιστα της διαμόρφωσης της νέας Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής 2021-2027.

Συνδέοντας το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ «Ανάπτυξη για όλους» με τις προκλήσεις στον Πρωτογενή Τομέα, η Υφυπουργός ανέφερε:

«Αγροτική Ανάπτυξη για όλους. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο, αυτή είναι η Προτεραιότητα του Υπουργού μας του κ. Μάκη Βορίδη και του ίδιου του Πρωθυπουργού: πολιτική ανάταξης του αγροδιατροφικού τομέα, με επιχειρηματικό και κοινωνικό πρόσημο, φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου για την πολυπόθητη αύξηση της παραγωγής και τους εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων» και πρόσθεσε με έμφαση ότι ισχυρός αγροδιατροφικός τομέας δεν σημαίνει μόνο ευημερούσα ελληνική οικονομία αλλά και κοινωνία, αφού διατηρεί τη συνοχή της ελληνικής υπαίθρου και των εθνικά ευαίσθητων περιοχών.

Στόχος, η γεωργία της χώρας να γίνει ξανά ανταγωνιστική, μετά την «επίθεση» που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια από την εξοντωτική φορολόγηση, την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, την πιστωτική ασφυξία, την σκανδαλώδη υπο-αξιοποίηση και κακοδιαχείριση των πόρων του ΠΑΑ (το μέτρο 17, για την επιδότηση ασφαλίστρου με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, βρέθηκε στα «αζήτητα»!), την εξίσου επικίνδυνη υπο-αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας με απορροφήσεις –σήμερα, εν έτει 2019- κάτω του 15%, την μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνησή μας για να υπογράψει, μόλις προχθές, με διαδικασίες fast track, τη συμφωνία Σύστασης Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενώ μετά από 4,5 χρόνια θα έπρεπε η χώρα να υπογράφει συμβάσεις με τους αγρότες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως…» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου» για να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες: «Προέρχομαι από έναν Νομό κατ’ εξοχήν αγροτικό, τις Σέρρες και γνωρίζω και από τις περιοδείες μου τα τελευταία χρόνια σ’ όλη τη χώρα, ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, πως οι παραγωγοί είναι ρεαλιστές. Και δεν αξιώνουν, παρά τα αυτονόητα, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αλιεία, τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία η Υφυπουργός επισήμανε πως αυτές γίνονται όλο και πιο αισθητές στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη και υπογράμμισε: «Η Γεωργία είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, που επηρεάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις δύο κινητήριες δυνάμεις στον πλανήτη σήμερα: την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Κι αν η πρώτη προκαλεί την εμφάνιση ενός νέου προστατευτισμού, στο περιβάλλον ούτε σύνορα υπάρχουν ούτε τείχη μπορούν να υψωθούν» τόνισε.

Στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για την κλιματική αλλαγή, αν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή, ποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος και αν, ως χώρα, πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη ή στην άμβλυνση των επιπτώσεών της, η Υφυπουργός προέβη σε τρεις επισημάνσεις:

-Παρότι το θέμα είναι πολυσύνθετο, δεν δικαιολογείται η αβελτηρία, που επέδειξε η απελθούσα Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μέτρα του ΠΑΑ όπως το 17 ή το 8.4 για την προστασία των δασών ύψους 245 εκατ. Ευρώ και ειδικά το μέτρο 8.4 για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση

-Οι αποζημιώσεις επαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ – ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες – επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια, Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δέσμευση.

-Η άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Γεωργία, αποτελεί, πέραν των άλλων, και έναν από τους εννέα στόχους-προϋποθέσεις έγκρισης του Εθνικού μας Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2021.

Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε λοιπόν ιστορική ευκαιρία το Σχέδιο αυτό αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα σε πρωτοβουλίες που ούτως ή άλλως είναι αναγκαίες για τον αγροδιατροφικό τομέα. Την αξιοποίηση, επιτέλους, της έρευνας και της Γεωργίας Ακριβείας, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αξιοποίηση της βιοοικονομίας (ειδικά των αποβλήτων της κτηνοτροφίας και των υπολειμμάτων των καλλιεργειών) και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη αλιεία, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας.

Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και ειδικά των αγροτών, πρότεινε να υιοθετηθεί μια ισορροπημένη δέσμη υποχρεωτικών και προαιρετικών μέτρων και παρεμβάσεων, έξω από τη λογική των «απαγορεύσεων», που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα
23/04/2024 02:58 μμ

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται πολλοί δενδροκαλλιεργητές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την θεομηνία του Daniel.

Πολλά δέντρα λόγω της υγρασίας, που υπήρξε στο χωράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεράθηκαν και τώρα θα πρέπει να ξεριζωθούν και να γίνουν νέες φυτεύσεις.

Στην καρπόδεση φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στα χωράφια.

Τώρα οι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν τρόπο για να γίνει η καταγραφή της ζημιάς. Η αποκατάσταση της ζημιάς έχει ακόμη μέλλον.

Ο κ. Γεώργιος Τσακανίκας, που είναι γεωπόνος και ροδακινοπαραγωγός από τον Αλμυρό της Μαγνησίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 20 στρέμματα με ροδάκινα, μια όψιμη τοπική ποικιλία (λεµονάτο Βόλου).

Η συγκομιδή θα γινόταν από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου, όμως μας βρήκε η θεομηνία Daniel και χάθηκε όλη η παραγωγή.

χωράφι

Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και από την θεομηνία του Ιανού, εκεί όμως τα προβλήματα ήταν μικρότερα και κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς πιο γρήγορα και αποζημιωθήκαμε.

Πάντως για τον Daniel έγιναν γρήγορα από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις της ζημιάς. Καθάρισα το χωράφι από τα μπάζα με δικά μου έξοδα.

Μέχρι σήμερα έχω εισπράξει το ποσό των 2.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή και στην συνέχεια την προκαταβολή των 1.500 ευρώ. Συνολικά έχω λάβει 3.500 ευρώ από Κρατική Αρωγή.

Από ΕΛΓΑ όμως δεν πληρώθηκα προκαταβολή φυτικής παραγωγής γιατί όπως μου είπαν δεν αποζημίωσαν τα ροδάκινα, επειδή ο φάκελος με τα πορίσματα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως φαίνεται ούτε στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πληρωθώ.

χωράφι

Τώρα στις ροδακινιές έχει γίνει η ανθοφορία και είμαστε στο στάδιο του καρπιδίου. Και τώρα φάνηκε το μέγεθος της ζημιάς, αφού το μισό χωράφι δεν έχει παραγωγή. Τα ίδια συμβαίνουν και με τις υπόλοιπες καλλιέργειες στην περιοχή μας.

Τα δέντρα έχουν ξεραθεί λόγω της παρατεταμένης υγρασίας και θα πρέπει να ξεριζωθούν και να γίνουν νέες φυτεύσεις.

χωράφι

Αυτό σημαίνει έξοδα που δεν έχω εισόδημα για να πληρώσω. Επίσης τα νέα δέντρα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να δώσουν παραγωγή. Όλο αυτό το διάστημα δεν θα έχω εισόδημα. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον ΕΛΓΑ στην Λάρισα για να δω τι μπορώ να κάνω αλλά δεν είναι δυνατόν».

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ και ανέφεραν ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν εκπρόσθεσμη δήλωση για να πάνε γεωπόνοι του Οργανισμού να δουν την κατάσταση στο χωράφι αλλά και την εικόνα που έχει η γύρω περιοχή. Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν με τον τοπικό επόπτη του ΕΛΓΑ.

Τελευταία νέα
25/04/2024 10:24 πμ

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως», την Τετάρτη (24/4), για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού με 425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό με τεχνικές τροποποιήσεις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου 2024.

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι, εάν οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την πρόταση με τη μορφή που συμφωνήθηκε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης το κείμενο. Μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο, η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Οι αγρότες θα έχουν ήδη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» για τις αιτήσεις τους για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ το 2024.

Σχετικές πληροφορίες

Η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες.
Για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο σύμφωνα με την διαδικασία κατεπείγοντος.
Η απόφαση αφορά τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες (ΚΓΠΣ) 6, 7 και 8 (το πρότυπο ΚΓΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους, το ΚΓΠΚ 7 για την αµειψισπορά και το ΚΓΠΚ 8 για τη γη se αγρανάπαυση).

H απόφαση έχει σαν αποτέλεσμα:
Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν για την υποβολή αιτημάτων ευρωπαϊκής στήριξης το 2024
Πιθανές περισσότερες εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων
Οι μικρότερες αγροτικές μονάδες εξαιρούνται από ελέγχους και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με ορισμένους από τους κανόνες

Αλλαγές και στη διατήρηση βοσκοτόπων

Επίσης το Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη (23/4) να μην εναντιωθεί στην πρόταση της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της δέσμης μέτρων απλούστευσης της ΚΓΠ. Σύμφωνα με το κείμενο, τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών κατά την εφαρμογή της απαίτησης για διατήρηση της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018.
Το πρότυπο για καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες - ΚΓΠΣ 1, αρχικά επέβαλλε την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι περιοχές μόνιμων βοσκοτόπων, σε σύγκριση με το 2018. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για αυτούς τους αγρότες. Με την τροποποίηση τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον να αλλάξουν το έτος αναφοράς μία φορά κατά την περίοδο της ΚΓΠ 2023-2027 «όπου αυτή η προσαρμογή είναι απαραίτητη λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στα γεωργικά συστήματα».

Δηλώσεις Copa - Cogeca

Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa - Cogeca στην σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «κατά την τελευταία σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκαν τα μέτρα απλούστευσης της ΚΓΠ.
Στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με το πακέτο απλούστευσης της ΚΓΠ. Η πρώτη, που ψηφίστηκε την Τρίτη, επικεντρώθηκε στις τροποποιήσεις της ΚΓΠΣ 1 που δίνουν στα κράτη μέλη την απαραίτητη ευελιξία να εξετάσουν αλλαγές στη μετατροπή των μόνιμων βοσκοτόπων Η δεύτερη αφορά τις απαιτήσεις όρων, ΚΓΠΣ 6, 7 και 8, παρέχοντας περισσότερα περιθώρια στην εφαρμογή της ΚΓΠ λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές, γεωπολιτικές και τοπικές συνθήκες που υπάρχουν στα κράτη μέλη.
Η γρήγορη έγκριση από τους βουλευτές των προτάσεων της Επιτροπής θεωρείται ως θετικό μήνυμα για την επείγουσα αντιμετώπιση των ανησυχιών που εξέφρασαν οι αγρότες τους τελευταίους μήνες όσον αφορά το διοικητικό φόρτο που συνδέεται με την εφαρμογή της ΚΓΠ και στην ανάγκη για άμεσες εφαρμόσιμες λύσεις».
Η Copa και η Cogeca παροτρύνουν τώρα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους αναθεωρημένους κανόνες και να εκδώσουν τη νομοθεσία εφαρμογής το συντομότερο δυνατό, ώστε αυτές οι αλλαγές να μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο εκμετάλλευσης και φέτος.

23/04/2024 01:29 μμ

Όπως είχε γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος πληρώνει σήμερα Τρίτη (23/4) ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις 38,5 εκατ. ευρώ για ζημιές που προκάλεσε ο Daniel στην Πελοπόννησο. Οι πληρωμές αφορούν κυρίως ζημιές στην Κορινθία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, αποφάσισε την εξόφληση των πορισμάτων για τις ζημίες, τις οποίες προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο ‘’Daniel’’ στην Πελοπόννησο.

Οι αποζημιώσεις, ύψους 38,5 εκ. € καταβάλλονται σήμερα Τρίτη (23η Απριλίου 2024) ώρα 12:00 μ.μ. και αφορούν 6.412 δικαιούχους στις Π.Ε. της Πελοποννήσου και ορισμένων άλλων περιοχών τις χώρας.

Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων καταβάλλεται στην Π.Ε. Κορινθίας, ύψους 33,7 εκατ. ευρώ, λόγω του βαρύτατου πλήγματος, το οποίο υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες, από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «η κυβέρνηση με απόλυτη συνέπεια υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς τους πληγέντες. Η εξόφληση των πορισμάτων, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της διοίκησης και των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, πραγματοποιείται εγκαίρως και πάντως νωρίτερα από την δέσμευση της Κυβέρνησης να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στο σύνολό τους, για κάθε πληγείσα περιοχή, μέχρι την 30η Ιουνίου 2024. Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας και εντατικοποιούμε την προσπάθεια για ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες».

Θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο αποζημιώσεων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

23/04/2024 01:16 μμ

Παραμένει άσχημη εικόνα στην Θεσσαλία αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΘΕΑΣ μέσω επιστολών της ζητά άμεση επίλυση δύο σημαντικών ζητημάτων ενόψει έναρξης της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου.

A. Ειδικότερα, κατόπιν επικοινωνίας με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από περιοχές της Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε πως δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές σε υποδομές δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της παρουσίας μικρού αριθμού συνεργείων, που αδυνατούν εκ των πραγμάτων στο χρονικό διάστημα που απομένει, πριν αρχίσει η άρδευση των καλλιεργειών, να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Από πλευράς μας, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού και της αύξησης του αριθμού των συνεργείων για την ταχύτερη λύση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

B. Ταυτόχρονα, ενόψει έναρξης της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πέραν των εδαφών της Κάρλας, υπάρχουν σημαντικά θέματα με τα μπαζωμένα εδάφη και τα μπαζωμένα ή κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, εκτός από τις άμεσες ζημίες, οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους και μεγάλες ποσότητες μπαζών σε κτήματα που πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς επίσης και σε αρδευτικά αυλάκια που εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού, θέτοντας τους αγρότες και τις εκμεταλλεύσεις τους σε κίνδυνο στο μέλλον σε περίπτωση πλημμυρών.

Κρίνεται, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη για τους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες, να δοθούν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, ώστε αυτά τα δύο προβλήματα να αντιμετωπιστούν, ήτοι:

  • της άμεσης απομάκρυνσης των μπαζών από τους αγρούς των καλλιεργούμενων πλημμυροπαθών περιοχών και της αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος για τους αγρούς που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν λόγω μπάζων κατά το ανάλογο της Κάρλας.
  • της αποκατάσταση των αρδευτικών αυλακιών, για τη διασφάλιση της άρδευσης των καλλιεργειών και τη προστασία από νέες πλημμύρες.
22/04/2024 03:44 μμ

Ένα ξαφνικό κύμα χαλαζόπτωσης έπληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου (20/4) πολλές περιοχές της Χαλκιδικής.

Από την Όλυνθο, τον Άγιο Μάμα, τα Μουδανιά, την Πορταριά μέχρι και περιοχές της Νέας Καλλικράτειας επλήγησαν από δυνατό χαλάζι.

Το φαινόμενο ήταν σύντομο αλλά έντονο, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς να φοβούνται για καταστροφές στις καλλιέργειες.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η χαλαζόπτωση μαζί με έντονη βροχόπτωση χτύπησε κυρίως την περιοχή του δήμου Προποντίδας.

Η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν διαφορετική σε κάθε περιοχή. Ειδικά στα Μουδανιά είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά.

Χτυπήθηκαν καλλιέργειες ελιάς που είναι σε προανθικό στάδιο και - σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ - δεν πρόκειται να αποζημιωθούν.

Ζημιές έχουμε και στα καΐσια βερίκοκα της Πορταριάς, όπου έχουμε μεγάλο μέρος της παραγωγής να έχει καταστραφεί και έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό.

Ζημιές υπάρχουν και στα αμπέλια αλλά και στα σιτηρά που από την βροχή έπεσαν. Αναμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ και να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις».

Ερώτηση στη Βουλή

Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδική, Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια της καταστροφικής χαλαζόπτωσης. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλειος Κόκκαλης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το Σάββατο το βράδυ η Χαλκιδική, από την Νέα Προποντίδα, και περιοχές του Πολυγύρου μέχρι την Κασσάνδρα δοκιμάστηκε από χαλάζι βιβλικής έντασης. Το χαλάζι αυτό βρήκε απροετοίμαστη τη Χαλκιδική, ενώ οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπέλια, τα σιτηρά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τεράστια οργή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

1ον: πότε θα σταλούν εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής;

2ον: αν αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες στο 100% της καταστροφής;

3ον: γιατί δεν έχει ενταχθεί η Χαλκιδική στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ;

22/04/2024 10:39 πμ

Τις επόμενες ημέρες έρχονται πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι Τετάρτη (24/4) θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Κορινθίας από τις ζημιές που είχαν στην σταφίδα και επιτραπέζια σταφύλια λόγω θεομηνίας Daniel.

Επίσης την Μεγάλη εβδομάδα θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για όσα πορίσματα ζημιών έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν ζημιές του 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ (βγήκε μετά το άρθρο του ΑγροΤύπου) στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την 30η Απριλίου 2024 (Μεγάλη Τρίτη) υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν μόνο στους παραγωγούς της Θεσσαλίας περί τα 12 εκ. ευρώ, για ζημιές του έτους 2023 -εκτός των θεομηνιών- οπότε αθροιστικά θα έχουν καταβληθεί περί τα 25 εκ. €, τα οποία αντιστοιχούν περί το 80% των συνολικών ζημιών του 2023.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Απριλίου δόθηκαν από από τον ΕΛΓΑ ποσά ύψους 60 εκατ. ευρώ που αφορούσαν αποζημιώσεις για το 2023, ενώ προβλέπεται η εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Θυμίζουμε ακόμη ότι έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, έτους 2023, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024. Προϋπόθεση είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα της ευεργετικής αυτής διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022.

15/04/2024 05:55 μμ

Την κατάθεση στην Βουλή των πορισμάτων από τον παγετό 2023 στις καλλιέργειες αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής της Λάρισας για τον παγετό του 2023, που έχουν ξεσπάσει θύελλα διαμαρτυριών, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Και το πράττει ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη να κατατεθούν στη Βουλή, τα αναλυτικά πορίσματα του ΕΛΓΑ για όλες τις περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα, στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

«Στην περίπτωση των ζημιών των αμυγδαλοκαλλιεργειών στην Π.Ε. Λάρισας που προκλήθηκαν από τον παγετό του 2023, εφαρμόσθηκε η παρ. 2 του άρθρου 11 του κανονισμού του ΕΛΓΑ «ειδικές διατάξεις ασφαλιστικής κάλυψης» σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι «σε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων ζημιών, από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί ή όταν συντρέχουν άλλοι ειδικοί λόγοι "ιδία" τεχνικές δυσχέρειες διενέργειας ατομικών εκτιμήσεων, απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών, εξυγίανση και απαλλαγή των αγορών από ποιοτικά υποβαθμισμένα προϊόντα εξαιτίας των ζημιών από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, διατήρηση των τιμών του παραγωγού σε ικανοποιητικά επίπεδα, προστασία καταναλωτών, μπορεί κατά παρέκκλιση της τυπικής διαδικασίας που ορίζεται με τις διατάξεις του Κανονισμού, να αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ διενέργεια συνολικής εκτίμησης της ζημιάς κατ' είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που πλήγηκε, από Επιτροπή η οποία αποτελείται από τρεις (3) τουλάχιστον εκτιμητές που θα ορίζονται από τον ΕΛΓΑ. Η συνολική αυτή εκτίμηση αφορά όλα τα αγροτεμάχια της γεωγραφικής ζώνης που πλήγηκε κατά είδος καλλιέργειας εκτός εκείνων που ρητά αναφέρονται και εξαιρούνται στο πρακτικό πραγματογνωμοσύνης. Το πόρισμα της Επιτροπής αυτής δεσμεύει τόσο τον ΕΛΓΑ όσο και τους ασφαλισμένους και είναι οριστικό και τελεσίδικο. Με βάση το πόρισμα της κατά τα παραπάνω συνολικής αυτής εκτίμησης, το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ ορίζει το χρηματικό ποσό της αποζημίωσης και τον τρόπο διανομής του στους δικαιούχους».

Πράγματι στους πληττόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς επιδόθηκε Πρακτικό Συνολικής Εκτίμησης Ζημιών Τριμελούς Επιτροπής στο οποίο περιγράφονται «τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διατύπωση των πορισμάτων συνολικής εκτίμησης, τα οποία είναι οριστικά και τελεσίδικα για το ΕΛΓΑ και τους παραγωγούς και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πίνακα εκτίμησης, τον οποίο και συνοδεύει».

Η γνωστοποίηση όμως των πολυαναμενόμενων σχετικών πορισμάτων, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Π.Ε Λάρισας, εξαιτίας της άδικης και μεροληπτικής αντιμετώπισης τους.

Σύμφωνα με τους πληττόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς, διαπιστώθηκε η «επιλεκτική» εκτίμηση ζημιών αυξημένου ποσοστού ζημίας σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και πλήθος περιπτώσεων όπου κτήματα αμυγδαλοκαλλιέργειας εμφανίζουν ζημία 100% και όμορα τους μόνο 10%.

Οι πληττόμενοι αμυγδαλοπαραγωγοί αντιδρούν και ισχυρίζονται ότι η έλλειψη της εξατομίκευσης των ζημιών και η αδυναμία υποβολής ενστάσεων, αδικεί τους περισσότερους καθώς τα πορίσματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση.

Επειδή εμφανίζεται τεράστια απόκλιση μεταξύ των πορισμάτων ζημίας όμορων κτημάτων και είναι οφθαλμοφανής και προκλητική η αδικία των μεταξύ των αμυγδαλοκαλλιεργητών.
Επειδή οι παραγωγοί στερούνται του δικαιώματος ένστασης, αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης της αδικίας και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη και αδιέξοδη κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται.
Επειδή, η τελεσιδικία των συνολικών πορισμάτων και η έλλειψη του δικαιώματος υποβολής ενστάσεων εκ μέρους των παραγωγών, αντίκειται στο αίσθημα δικαίου, καθώς παράγει και δημιουργεί εις βάρος των παραγωγών, ανεπιεικείς και δογματικές καταστάσεις, βλάπτοντας τα συμφέροντά τους και αποστερώντας το δικαίωμα να αντικρούσουν αυτές, να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να προασπίσουν τα εν γένει συμφέροντά τους.
Επειδή, πρόκειται για ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος, το οποίο επηρεάζει την οικονομική κατάσταση μιας ευρείας επαγγελματικής - κοινωνικής ομάδας πολιτών - καλλιεργητών, ενώ η αποστέρηση του δικαιώματος προσβολής ατομικών πορισμάτων, επιτάσσει την γενική και εν συνόλω επίλυση του ζητήματος και την άρση των αδικιών που περιγράφονται ανωτέρω.

Κατόπιν τούτων: Αιτούμεθα την κατάθεση των αναλυτικών πινάκων κοινοποίησης πορισμάτων από το ζημιογόνο αίτιο Παγετός 2023 στις καλλιέργειες αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας».

15/04/2024 04:42 μμ

Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Λάρισας, πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα, 15 Απριλίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν την επανεξέταση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις περσινές καταστροφές από τον παγετό, αφού όπως τόνισαν δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ζημιές, καθώς και την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Ζητούν την εξεύρεση άμεσης λύσης για τα ζητήματα της ακαρπίας σε δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω των βροχοπτώσεων.

Επίσης ζητούν ουσιαστική αποζημίωση των αμπελουργών για τον περονόσπορο που έπληξε πέρυσι τους αμπελώνες της περιοχής και ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα έντονος και τη φετινή χρονιά.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων ακόμη πολλοί που έπαθαν ζημιές δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και δήμαρχος Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει ένας κανονισμός που αναφέρει πως σε συλλογικές εκτιμήσεις, επειδή δεν υπήρχε το προσωπικό να πραγματοποιήσει σωστούς ελέγχους, δεν επιτρέπονται οι ενστάσεις. Τόνισε ακόμη ότι για πολλούς αγρότες τίθεται θέμα επιβίωσης και πως ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει λύσεις είναι ο συλλογικός αγώνας.

15/04/2024 03:26 μμ

Θα υπάρξει εναρμόνιση των τιμών της ασφαλιστικής αξίας του ΕΛΓΑ, οι οποίες θα αναφέρονται στην σχετική ΚΥΑ των Υπουργών ΑΑΤ και Οικονομικών, με τις τιμές διάθεσης της αγροτικής παραγωγής στην αγορά.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ΑΑΤ δήλωσε τα εξής: «Με στόχο την εναρμόνιση των τιμών ασφαλιστικής αξίας με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, και μετά από δέσμευσή μου, ζήτησα να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη συνεργασίας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού και αιρετών εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων, για την οριστικοποίηση των τιμών, οι οποίες προσδιορίζουν την ασφαλιστική αξία των καλλιεργειών φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, όπως θα αναγράφονται στη νέα Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής του 2024.

Τα συμπεράσματα της συσκέψεως θα ληφθούν υπόψιν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι τιμές της ασφαλιστικής αξίας, οι οποίες θα αναφέρονται στην σχετική ΚΥΑ των Υπουργών ΑΑΤ και Οικονομικών, θα εναρμονίζονται με τις τιμές διάθεσης της αγροτικής παραγωγής στην αγορά.

Ήταν πάγιο αίτημα της αγοράς. Το ακούσαμε και το υλοποιούμε σε απόλυτη αρμονία με τους εμπλεκομένους. Το είπαμε, το κάνουμε».

11/04/2024 11:30 πμ

Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Βέροια, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των Αγροτικών συλλόγων «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας, και του Αγροτικού συλλόγου «Πιερίων» Ημαθίας, όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ακαρπίας στις δενδρώδεις (βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα κ.α.), γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο στάδιο της ανθοφορίας.

Η απώλεια παραγωγής λόγω της ακαρπίας άρα και του εισοδήματος για τους παραγωγούς, δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ τον οποίο επικαλέστηκε η προϊσταμένη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι ο Κανονισμός δεν καλύπτει την ακαρπία. Επίσης οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί στην περιοχή δεν έδειξαν υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η κατ΄εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών με υπουργική απόφαση».

Συζήτηση έγινε για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων που έχει ως αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο των δηλώσεων ζημιάς στους δύο νομούς (Ημαθίας και Πέλλας), που έχει την αρμοδιότητα το υποκατάστημα, καθώς, και στην έλλειψη προσωπικού με συνέπεια παρά τις προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού να υπάρχει δυσκολία στην ολοκλήρωση των πορισμάτων.

Είναι καθαρό. Η κατάσταση που έχει να κάνει με την ασφάλιση παραγωγής, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής,τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ αλλά και το κόστος διαβίωσης, την μεγάλη ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την πανάκριβη ενέργεια, τα κάθε είδους χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΟΣΔΕ κ.α.), απειλούν την ίδια την επιβίωση μας.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που εφάρμοσαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών και την συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια μεγάλο αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σωτήρες. Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που διαρκώς οξύνονται μπορεί να δώσει μόνο ο μαζικός ενωτικός αγώνας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους , η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν ο συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα πραγματοποιώντας συσκέψεις, και πολύμορφες δράσεις. Συμμετέχουμε και ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Πανελλαδική απεργία, στις 17 Απρίλη, που κήρυξαν τα εργατικά σωματεία, προβάλλοντας και τις δικές μας διεκδικήσεις.

09/04/2024 09:50 πμ

Μετά τα πρόστιμα για πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ - που ειρήσθω εν παρόδω ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ επί 4 και όχι 280 εκ. ευρώ- η χώρα μας κινδυνεύει και με νέο πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ για τα ανύπαρκτα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Το ερώτημα του ΑγροΤύπου είναι γιατί ασχολείται το ΥπΑΑΤ με ένα θέμα που είναι αρμοπδιότητα του ΥΠΕΝ.

Τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με θέμα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με στόχο την ενεργοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

Ο υπουργός κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Δ.Σ.Β. δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Πιο δίκαιες ενισχύσεις

Όπως εξήγησε ο υπουργός στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη (ΟΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών Χρήστος Γούλας και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη), διευκρίνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής η διαδικασία με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές σε βάρος των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τις οποίες είχαν καταθέσει υποψήφιοι ανάδοχοι. Οι προσφυγές είχαν γίνει δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Καταλήγοντας, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Από μέρους μας οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο». Για το σκοπό αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να είναι σε επαφή τόσο με τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο όσο και με τους νομικούς του Συμβούλους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Καχριμάνης: Κάποιοι δεν θέλουν τα Σχέδια Βόσκησης

Όλοι οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι Περιφερειαρχών, υιοθέτησαν την αγωνία του υπουργού για την εφαρμογή των ΔΣΒ, ιδιαίτερα δε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λαμβάνοντας το λόγο ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε. για ζητήματα πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Δ.Σ.Β. και προτιμούν την τεχνική λύση.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αναμένοντας την απάντηση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε όλους τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους, να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

08/04/2024 11:52 πμ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ των 10 μεταρυθμίσεων που περιλαμβάνει είναι και ο «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά).

Ακόμη υπάρχει και η μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, καθώς και δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Επίσης περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα αφορά και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς:
α) της διαχείρισης υδάτων,
β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,
γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής,
δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης,
ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.

Με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δρομολογώντας ενέργειες σε τρία κομβικά επίπεδα:
1ον Στην προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της εξειδικευμένης διαχείρισης των υδάτων, του εξορθολογισμού της διαχείρισης, προστασίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχα.
2ον Στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν κινδύνους και να ανακάμπτουν από προκλήσεις και πάσης φύσεως κρίσεις, στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και συμπληρωματικά στην επίλυση συναφών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.
3ον Στην εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια, στην περαιτέρω προώθηση και τον εκσυγχρονισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι 10 μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

1. Μεταβίβαση των πολυδιασπασμένων αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, εκ των οποίων πολλοί είχαν προβληματική λειτουργία), σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία», που θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά). Αναλαμβάνει, δηλαδή, εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
2. Η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί), δηλαδή των μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και με δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
3. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, περιοχή περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική κρίση, που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς καμία διαχείριση. Και αυτό, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται η επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση Υβριδικών Σχημάτων συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεταποιούν βιομάζα (για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.λπ.), που υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που καθιστούν τα δάση παραγωγικά προφυλάσσοντάς τα ταυτόχρονα -κατά το δυνατόν- από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
4. Η δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, που ενισχύουν, καταλυτικά, το έργο της πυροσβεστικής, όταν οι πυρκαγιές αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχουν μεγάλα μέτωπα και πολυήμερη διάρκεια.
5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, με στόχο την εξάλειψη και την κατεδάφιση κάθε νέας, αυθαίρετης δόμησης. Για το σκοπό αυτό μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης σε ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με τη βοήθεια μεγάλης επένδυσης στη σύγχρονη τεχνολογία (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), θα επιτρέπει στην ταχύτατη καταγραφή, τον έλεγχο και την κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης, με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
6. Θεσμοθετείται Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, Στρατηγικά Σχέδια και Σχέδια Δράσης για τους ΟΤΑ με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανθεκτικότητα των πόλεων, που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και οι άλλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (γερασμένο οικιστικό απόθεμα, ενεργειακή ανεπάρκεια, προβληματική κοινωνική συνοχή κ.ά.).
7. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.
8. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
9. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
10. Για την επιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού που είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο πολυνομοσχέδιο που θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται νευραλγικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι για τα πολλαπλά και σημαντικά θέματα που καλύπτει το νομοσχέδιό μας, έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να διατυπώσουν βάσιμα και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά τους».

Για να δείτε το νομοσχέδιο και να κάνετε σχόλια στη διαβούλευση πατήστε εδώ

04/04/2024 05:20 μμ

Αλλαγές με τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων.

Σε Εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προβλέπεται πως τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων θα προωθούνται, άμεσα, στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω αιτήματα αφορούν σε προδήλως λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στο δασικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, που έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.

Στην Εγκύκλιο σημειώνεται πως σκοπός αυτής της προτεραιοποίησης είναι να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Η σχετική Εγκύκλιο αναφέρει τα εξής:

Στα πλαίσια της ομαδοποίησης κατά χωρικό τομέα της (5) σχετικής εγκυκλίου, ενόψει του σχεδιασμού των εργασιών σας για την αποστολή υπομνημάτων προς τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), να προωθούνται κατά προτεραιότητα αιτήματα προδήλων σφαλμάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την υπηρεσία σας, ώστε να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου µε την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Οι Δ/νσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών προς τις οποίες αποστέλλεται το παρόν, να ενημερώσουν αναλόγως τις ΕΠ.Ε.Α.

04/04/2024 12:18 μμ

Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, με αποτέλεσμα να είναι όλα στον «αέρα» και να παραμένει η τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα ΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι με νέο νόμο πάει μέχρι τις 31/12/2025, η διαδικασία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών.

Το μπαλάκι των ευθυνών για την καθυστέρηση ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, το ρίχνει στους Περιφερειάρχες.

Τα θύματα πάντως όλης αυτής της καθυστέρησης είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι.

Επιστολή στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με την οποία τους ζητεί να δηλώσουν αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με στόχο να δοθεί άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει επί χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στην επιστολή του προς τους Περιφερειάρχες ο ΥπΑΑΤ αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην διάρκεια των χρόνων αλλά κυρίως τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις, άρθρα 7 και 8 του νόμου 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25/16-02-2024), που αφορούν στον τρόπο, στην διαδικασία διεξαγωγής και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης (έτος 2025) των σχεδίων βόσκησης, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας περί ανάληψης της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες».
Το πλαίσιο εφαρμογής
Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που ανέλαβαν την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μετά την ανάρτηση των σχετικών διακηρύξεων, δέχθηκαν προδικαστικές προσφυγές κατά κάποιων όρων των διακηρύξεων από υποψήφιους αναδόχους, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τις χρόνιες καθυστερήσεις επί των διαδικασιών εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και αφετέρου τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις, άρθρα 7 και 8 του νόμου 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25/16-02-2024), που αφορούν στον τρόπο, στην διαδικασία διεξαγωγής και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης (έτος 2025) των σχεδίων βόσκησης, εστάλησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, επιστολές προς του Περιφερειάρχες, με τις οποίες, καλούνται να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους περί ανάληψης ή μη της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, ειδάλλως θα αναλάβει την διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν έπραξε όσα έπρεπε για να εφαρμόσει το νόμο, αφού ουδέποτε συνέταξε και προχώρησε τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου και των περιφερειών. Και δεν έκανε καμία ενέργεια για να αναρτηθούν οι εν λόγω διαγωνισμοί.

Από τις 13 Περιφέρειες δύο προχώρησαν σε ανάρτηση του διαγωνισμού, πέντε αρνήθηκαν να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, ενώ οι υπόλοιπες έξι αναμενόταν να προχωρήσουν σε αναρτήσεις.

Κυρώσεις

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων.
Ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά.

Επιπτώσεις

Παράλληλα χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Νομοθεσία

Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας, με την τρέχουσα νομοθεσία, το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.
Παράλληλα, μέχρι τις 31.12.2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

03/04/2024 04:05 μμ

Οι «πιέσεις» των αγροτών και το άρθρο του ΑγροΤύπου που ανέφερε ότι η ημερομηνία εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023 έληγε στις 31 Μαρτίου 2024 και κινδύνευαν να μην αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, έφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και ύστερα από συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε να εισηγηθεί την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παράταση της προθεσμίας καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, έτους 2023, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024.

Προϋπόθεση είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα της ευεργετικής αυτής διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022.

01/04/2024 04:01 μμ

Ξεκινά η πληρωμή ανταποδοτικού τέλους για τις ανάγκες του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από κρατικά κονδύλια, προκειμένου να συνδράμει τους κτηνοτρόφους στη συμμόρφωσή τους με τη νομοθετική απαίτηση περί ορθής διαχείρισης των νεκρών ζώων. Συμπληρωματικά της κρατικής χρηματοδότησης, ο κτηνοτρόφος συμβάλλει, στην υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης του, με την καταβολή του τέλους.

Ήδη σε κάποιες Περιφέρειες πήγαν τα ειδοποιητήρια στους κτηνοτρόφους.

Η καταβολή του τέλους για το έτος 2024, ξεκινά από 1 Απριλίου και ολοκληρώνεται έως και 30 Ιουνίου 2024.

Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε βόρειο και νότιο Αιγαίο και στα Ιόνια νησιά.

Με το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανά ζωντανό ζώο γίνεται η χρηματοδότηση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης (ΕΠΣΥΔ) των νεκρών βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων σε κάθε εκμετάλλευση της χώρας.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος θα αφορά την κάθε εκμετάλλευση της χώρας, για τις ανάγκες του προγράμματος ΕΠΣΥΔ.

Καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ζώντων ζώων αυτής, όπως δηλώνεται για τους πληθυσμούς αιγοπροβάτων και χοιρινών κατά την τελευταία ετήσια απογραφή, καθώς και για τους πληθυσμούς των βοοειδών, από τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Μητρώου της εκμετάλλευσης βοοειδών, στο τέλος κάθε έτους, όπως αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής - Σήμανση και Καταγραφή Ζωικού Κεφαλαίου (ΟΠΣΚ).

Το ετήσιο τέλος ανέρχεται σε 1,5 € για κάθε βοοειδές, σε 0,4 € για κάθε χοίρο, σε 0,2 € για κάθε πρόβατο ή αίγα.

Το τέλος εισπράττεται με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) και αποτελεί έσοδο της κάθε Περιφέρειας που ανήκει ο κάτοχος.

Η μη είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους ανά εκμετάλλευση καθιστά τον κάτοχο μη δικαιούχο οιασδήποτε οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης που προκύπτει από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού του κεφαλαίου, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια κοινή υπουργική απόφαση περί έγκρισης του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

01/04/2024 12:10 μμ

Αποζημιώσεις ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ την Τρίτη (2/4) και την Τετάρτη (3/4). Κάποιοι όμως δεν θα καταφέρουν να πάρουν τα χρήματα γιατί δεν έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα στον Οργανισμό.

Η ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023 έληγε στις 31 Μαρτίου 2024. Αυτοί δεν θα αποζημιωθούν γιατί και να πληρώσουν σήμερα Δευτέρα (1/4) τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ δεν θα φανεί στις τράπεζες λόγω αργίας Καθολικού Πάσχα.

Θυμίζουμε ότι η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει αίτημα, 28 Μαρτίου, για να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Απάντηση δεν υπήρξε, διάλογος δεν γίνεται, ανταπόκριση καμιά και τώρα πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Όπως είχαμε επισημάνει σε σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο, το αίτημα παράτασης είναι δίκαιο μιας και μιλάμε για μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες το 2023 με ζημιές από φωτιές, θεομηνίες και άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας.

01/04/2024 11:19 πμ

Μετά από συνεργασία που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ανακοινώνονται νέες πληρωμές για ζημιές του 2023.

Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη, 2α Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ 60 εκ. € για αποζημιώσεις έτους 2023.

Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκ. € στους παραγωγούς ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του Ά εξαμήνου του 2024.

  • Την Τετάρτη, 3η Απριλίου 2024 και ώρα 12:00, καταβάλλονται μέσω του ΕΛΓΑ, από την Κρατική Αρωγή, 16 εκ. €,ως προκαταβολές αποζημιώσεων στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, για τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν από την πύρινη λαίλαπα το καλοκαίρι 2023,στις Περιφερειακές Ενότητες, Δωδεκανήσου-Ρόδου,Μαγνησίας και Έβρου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών. Με συνέπεια και συστηματική προσπάθεια, τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα και με τις πληρωμές που κάνουμε συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των παραγωγών μας».

28/03/2024 02:20 μμ

Όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πίστωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023, ενώ μαζί θα πληρωθούν και τα 15 εκατ. ευρώ προκαταβολές από την Κρατική Αρωγή για τις πυρκαγιές του 2023.

Πάντως μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια των αγροτών από όλη την χώρα με τις αλλαγές στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ.

Στην προηγούμενη διοίκηση υπήρχε ο Χρήστος Γιαννακάκης που εκπροσωπούσε την αγροτική παραγωγή.

Στη νέα διοίκηση έχουμε οικονομολόγους, γεωπόνους και δικηγόρους αλλά κανέναν αγρότη. Και μιλάμε για έναν Οργανισμό που ζει από τις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη ερώτηση που έκανε ο ΑγροΤύπος στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Οργανισμού, ήταν πόσοι εκπρόσωποι αγροτών θα είναι στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ η ΕΘ.Ε.Α.Σ. - κατόπιν συνεχών αιτημάτων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της - απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αίτημα να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023 τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Το αίτημα πάντως είναι δίκαιο μιας και μιλάμε για μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες το 2023 με ζημιές από φωτιές, θεομηνίες και άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η επιστολή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Μετά από συνεχή αιτήματα από όλη την Ελλάδα των Αγροτικών Συνεταιρισμών – μελών της ΕΘ.ΕΑ.Σ. για την παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2024 και τη διαπιστωμένη πραγματική οικονομική αδυναμία, που υπάρχει σε σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου, παρακαλούμε, όπως αποφασίσετε, να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Εκτιμώντας ότι θα ικανοποιήσετε το εν λόγω αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας».
Αναμένουμε και τη διαβούλευση του νέου Κανονισμού Ασφάλισης από το ΥπΑΑΤ.

28/03/2024 09:46 πμ

Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 και θα ακολουθήσει η πληρωμή, εντός των επόμενων ημερών, μέσω του ΕΛΓΑ, σε 2.100 δικαιούχους.

Αφορά περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Έβρου και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πυρκαγιών.

Δικαιούχοι είναι:
α) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και
β) κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2022.

Ο έλεγχος της εκπλήρωσης της καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) θα πραγματοποιηθεί κατά τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης.

Μέσω της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 905 δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 10,42 εκατ. ευρώ και αφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα και λοιπά δέντρα), αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Επιπλέον, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.204 δικαιούχους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 1.750 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 1.225 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 700 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Η προκαταβολή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ήμισυ της προκαταβολής που χορηγείται προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή είναι ίση με το 17,5% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 612,50 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 875 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 612,50 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 350 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη: «Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές 50% για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023. Σημειώνω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν απαιτούντο τρία και τέσσερα χρόνια για να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Σήμερα, η κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη και αποδεχόμενη τις δηλώσεις ζημιών που κατέθεσαν οι αγρότες, στέκεται στο πλευρό τους και καταβάλλει το 50% των ζημιών που υπέστησαν μέσω της Κρατικής Αρωγής. Στηρίζουμε τους αγρότες και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Κανένας αγρότης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, απέναντι στις πάσης φύσεως θεομηνίες, γιατί είμαστε συνεχώς δίπλα του».

Δήλωση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: «Από το 2021 επιλέξαμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο μετά από μία φυσική καταστροφή, ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά και τους περιορισμούς του παρωχημένου καθεστώτος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το παλαιά ΠΣΕΑ. Τότε που η χαμηλή αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από τέσσερα και πέντε χρόνια, χωρίς προκαταβολή. Αυτό άλλαξε. Το νέο υβριδικό σχήμα μέσα από τη συνεργασία ΕΛΓΑ και Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023. Και μετά την προεργασία από τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, με συνολικό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 δικαιούχους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ρόδος, η Μαγνησία, αλλά και αλλού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ την αμέσως επόμενη περίοδο».

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

22/03/2024 01:29 μμ

Κλειστές πρόκειται να παραμείνουν για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες, λόγω της γιορτής του Πάσχα των Καθολικών.

Αφορά την υποχρεωτική τραπεζική αργία των τραπεζών για το τετραήμερο από την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική Εκκλησία, έως την Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024, δεύτερη ημέρα του Πάσχα για τους καθολικού.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπο, το 2ο πακέτο αποζημιώσεων θα αφορά ζημιές που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα το 2023 και δεν θα αφορούν πληρωμές της θεομηνίας DANIEL.

Όπως και στο 1ο πακέτο θα θα γίνει μια πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων.

Οι πληρωμές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα αλλά τελικά αναμένεται να γίνουν την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024.

Η προηγούμενη πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία χορηγήθηκαν 70 εκ. ευρώ σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες το 2023.

Στόχος του Οργανισμού είναι κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024 να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023.

20/03/2024 04:38 μμ

Ξεκάθαρη είναι η στάση της Πολωνίας για την εφαρμογή Οικολογικών Προγραμμάτων (Eco Schemes) της ΚΑΠ 2023 - 2027.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι «εθελοντικές» οι απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας για τους αγρότες.

Πρόσφατα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Adam Nowak, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα: «Όραμα για τη Γεωργία στην Ευρώπη», που έγινε στο Plovdiv της Βουλγαρίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αγρότες χρειάζονται στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αυστηρά πρότυπα και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν αναμένεται να καταλήξουν σύντομα μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει «εθελοντικές» τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας και να προσφέρει επαρκή οικονομική αποζημίωση στους αγρότες που τις εφαρμόζουν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους διαδηλωτές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας σε όλα τα στάδια, αντί να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Εάν η αγροτική παραγωγή δεν είναι κερδοφόρα, οι αγρότες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στο να γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πολωνός υπουργός κ. Nowak.

Επίσης ανέφερε ότι «τα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση στα όργανα της ΕΕ.

Είναι ένα σημαντικό μέσο οικονομικής στήριξης του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου εν μέσω αυξανόμενου κόστους παραγωγής».

Ακόμη ο Πολωνός υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για εξομοίωση των ποιοτικών προτύπων στα αγροδιατροφικά προϊόντα που διακινούνται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

20/03/2024 11:15 πμ

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την κρατική αρωγή σε έγγειο κεφάλαιο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την 27η Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη δικαιούχοι ενίσχυσης, που καλύπτει τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, είναι αγρότες, κατ’ επάγγελμα αγρότες και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αυτοί κατατάσσονται σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για να είναι ο αγρότης δικαιούχος ενίσχυσης του ν. 4797/2021 θα πρέπει να έχει υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος της θεομηνίας για το ζημιωθέν αγροτεμάχιο και να έχει εξοφλήσει την ασφαλιστική εισφορά στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου που δεν είναι αγρότης ή δεν υποβάλλει ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που υπέστη τη ζημιά ή δεν έχει ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.4797/2021 και δεν είναι επιλέξιμος για ενίσχυση κρατικής αρωγής.

Για θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του π.δ. 77/2023 (Α' 130), οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, όπως τα φερτά υλικά και η παράσυρση - διάβρωση - απώλεια αγρού, καλύπτονται εφόσον:
α) το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή
β) το αγροτεμάχιο μισθώνεται από την αγροτική εκμετάλλευση με μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας ή
γ) το αγροτεμάχιο έχει παραχωρηθεί στην αγροτική εκμετάλλευση δυνάμει χρησιδανείου μεταξύ συζύγων ή γονέων - τέκνων που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας.

Για τους σκοπούς της κρατικής αρωγής, η ιδιοκτησία στο πλαίσιο της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων.
Στις περιπτώσεις (β) και (γ) όπου το αγροτεμάχιο το εκμεταλλεύεται ο αγρότης - δικαιούχος με μίσθωση ή χρησιδάνειο, ο δικαιούχος υποχρεούται σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, εντός δύο (2) ετών από την ημερομηνία επέλευσης της θεομηνίας.

Για τη διαπίστωση της αποκατάστασης διενεργείται σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές. Ο δικαιούχος μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος. Η Περιφέρεια αποστέλλει στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής βεβαίωση για την ολοκλήρωση ή μη της αποκατάστασης.

Εφόσον από την βεβαίωση της Περιφέρειας προκύπτει η μη αποκατάσταση ή εφόσον μετά την παρέλευση των δύο (2) ετών δεν έχει προσκομιστεί βεβαίωση της Περιφέρειας περί αποκατάστασης, τότε το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά για τη δήλωση ζημιών σε έγγειο κεφάλαιο παρασχέθηκε παράταση ως 15 Μαρτίου 2024. Αναλυτικότερα, για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο από τις πλημμύρες του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον οι ζημιές αυτές δεν έχουν δηλωθεί από την αγροτική εκμετάλλευση που υπέστη τις ζημιές έως και τη 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, δύναται να δηλωθούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα το αργότερο έως και την 15 Μαρτίου 2024. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο και ότι οι αιτήσεις στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται στην Περιφέρεια και όχι στον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)