Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΘΕΑΣ: Με αλλαγές στον τρόπο εκτιμήσεων ΕΛΓΑ θα έχουμε πιο γρήγορες αποζημιώσεις

31/07/2024 01:58 μμ
Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές.

Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τονίζει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες.

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της (21.5.2024), προς τον Πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα επισημάνει, με βάση τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους Συνεταιρισμούς μέλη της και τους αγρότες, που είχαν υποστεί τις ζημιές στη Θεσσαλία, ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και θα καθυστερούσαν κι άλλο.

Παρά την τεκμηριωμένη επισήμανση υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς προς τους αγρότες και τον Πρωθυπουργό ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2024. Βάσει αυτής της δέσμευσης του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, όντας στα τέλη Ιουλίου σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Προέδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από 25-30 Ιουλίου, όπου μετέφεραν τους έντονους προβληματισμούς των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά και από τις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ, την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Αθανάσιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ιωάννης Κράββαρης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», όπου αναγνωρίσθηκαν μετά την ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τα κάτωθι σημεία:

1) Η καθυστέρηση πέραν των άλλων οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της μεθοδολογίας εκτίμησης και σύνταξης των πρακτικών. Αυτό θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο που δεν φαίνεται να είναι άμεσος ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού.

2) Να βοηθηθεί και να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα πορίσματα, που εκκρεμούν, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές.

3) Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρόπο ολοκλήρωσης των πορισμάτων, ώστε να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2023, πριν από τις άλλες καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel.

Από τη διεξοδική συζήτηση όμως που έγινε, προέκυψε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.

Η ΕΘΕΑΣ, με βάση τα ανωτέρω θέματα, τα οποία - φυσικά - έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καταθέτει μία σειρά προτάσεων, προκειμένου να «εκτονωθεί» η δυσμενής κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου βεληνεκούς προβλήματα σε περιπτώσεις καταγραφής ζημιών. Πιο συγκεκριμένα:

1. Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιορισθούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Άλλωστε αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις. Με βάση τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα με τα οποία πληρωθήκαν ζημιές στις 25 Ιουλίου και τη συνεκτίμηση των παραπάνω διαθέσιμων πληροφοριών και μέσων μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή και των υπολοίπων παραγωγών και όχι να αφεθεί για τέλη Οκτωβρίου, όπως διαφαίνεται με την εφαρμοζόμενη διαδικασία.

2. Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν και οι ζημιές στη ζωική παραγωγή.

3. Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική με βάση τις δυνατότητες, που πλέον δίνει η ψηφιακή τεχνολογία.

Η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τόσο για το επείγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, όσο και για την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ζημιών και των αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης».

Σχετικά άρθρα
15/01/2025 10:29 πμ

Συνάντηση και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου πραγματοποιείται, σήμερα Τετάρτη (15/1), υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.

Σε σύσκεψη στο Ρέθυμνο ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα. Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τους παραγωγούς με 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν φθάνουν ούτε το ήμισυ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του καθώς γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλο και περισσότερα παθογόνα αίτια που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα προκρίνεται το μοντέλο της ανταποδοτικότητας με διαφάνεια και την συνέχιση της στήριξης του κράτους και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει πυλώνας στήριξης της παραγωγής τους.

Χθες Τρίτη (14/1), το σύνολο των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του νομού Ηρακλείου τέθηκαν στην συνάντηση τρεισήμισι ωρών, που είχε με τους αγρότες ο υπουργός στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Κυρίαρχο ζήτημα της τρίωρης συζήτησης με εκπροσώπους του συνόλου του αγροτικού κόσμου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας, ενώ οι αλιείς έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η εισβολή ξενικών ειδών και οι ζημιές που προκαλούνται στην αλιεία.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί η δεύτερη φάση της μελέτης που ανέλαβε, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η ολλανδική εταιρεία HVA. Ήδη έχει παραδοθεί η πρώτη φάση και στη δεύτερη αναμένεται να καταγράφεται η χωροθέτηση των έργων που πρέπει να γίνουν και η διασύνδεσή τους με αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ στο Λασίθι ή άλλα μεγάλα και μικρότερα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται μέσω του ΣΣ ΚΑΠ. Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται ένας ολιστικός σχεδιασμός στον τομέα των αρδευτικών έργων, μέσω του ΥΔΩΡ 2.0 και άλλων προγραμμάτων του ΠΑΑ και είπε ότι και στην Κρήτη θα δημιουργηθεί κεντρικός οργανισμός για τη διαχείριση των υδάτων στο νησί, κατά τα πρότυπα του ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οδοποιία, πρόβλημα που ετέθη από όλους τους δημάρχους του Νομού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Τσιάρας τους διαβεβαίωσε ότι με την υπερδέσμευση το πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.

Για τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή η κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει και έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Κρίστοφ Χάνσεν, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας που θα καλύπτει ζητήματα ακαρπίας στα παραγόμενα προϊόντα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που αφορούν την αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνοντας έμφαση στην επίλυση της εκκρεμότητας με το εθνικό απόθεμα των Νέων Αγροτών του 2018, την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αμάλθεια» από το οποίο τα 7,8 εκατ. από τα 10,2 εκατ. του συνολικού προγράμματος, αφορούν στην Κρήτη, στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στη ρύθμιση που αφορά στο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να μετάσχουν και παραγωγοί που δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».

Τέλος ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον μετέχοντα στη σύσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανώλης, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες για την καταβολή αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών, ισοδύναμη με ένα μήνα τροφής, λόγω του γενικού περιορισμού που επεβλήθη στις μετακινήσεις ζώων το καλοκαίρι.

Η κοροϊδία με ΕΛΓΑ πρέπει να σταματήσει

Η Νέα Αριστερά με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβερνητική ανακολουθία και τον εμπαιγμό απέναντι στον αγροτικό κόσμο, καθώς για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες αποδεικνύονται χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, στις 21 Ιουνίου 2024, δήλωνε ότι ο νέος κανονισμός και η νομοθεσία για τις αγροτικές ασφαλίσεις θα έρθουν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού, με στόχο την εξορθολογισμένη και δικαιότερη λειτουργία του μηχανισμού. Ωστόσο, μόλις σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του κανονισμού, δικαιολογούμενος ότι γίνεται ακόμα προσπάθεια να συμπεριληφθούν περισσότερα ζημιογόνα αίτια από την κλιματική κρίση.

Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει ήδη τον έκτο χρόνο της θητείας της, συνεχίζει να μεταθέτει τις λύσεις στο αόριστο μέλλον, αφήνοντας τους αγρότες εκτεθειμένους στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Η Νέα Αριστερά απαιτεί άμεση υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με βάση τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει - οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

Τελευταία νέα
16/01/2025 12:10 μμ

Η νέα ΚΑΠ αγνόησε τον υπερπληθυσμό και την μείωση της καλλιεργούμενης γης. Από το 2015 υπάρχει πρόβλημα έλλειψης τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ανέφερε ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ, μιλώντας σε ημερίδα για την ΚΑΠ στο ΓΠΑ.

Και πρόσθεσε: Οι άμεσες ενισχύσεις τα συνολικά ποσά μένουν αμετάβλητα. Αυτό όμως είναι και η παγίδα. Οι εκτάσεις που είναι επιλέξιμες έχουν μειωθεί. Επίσης οι αγρότες αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγές στις καλλιέργειες εν μέσω υψηλού κόστους παραγωγής. Επίσης έχουμε χαμηλή ανταπόκριση της διοίκησης σε Ελλάδα και ΕΕ.

Η ενίσχυση για τους νέους αγρότες είναι μειωμένη και για αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον ένταξης στο πρόγραμμα. Τα κονδύλια της αναδιανεμητικής πρέπει αν πάνε στους νέους αγρότες. Θέλουν ριζική αλλαγή στα Οικολογικά Σχήματα. Οι βιολογικές καλλιέργειες θα πρέπει να πάνε στο Δεύτερο Πυλώνα. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να συνδεθούν με τις εξαγωγές.

Η εξισωτική πρέπει να προσαρμοστεί στις ορεινές περιοχές. Η γνώση μέσω του AKIS θα πρέπει να προσαρμοστεί μέσω των συνεταιρισμών. Αλλαγή πρέπει να υπάρξει και στη διαδικασία υποβολής ΟΣΔΕ. Ακόμη πρέπει να γίνει ένα νέο ταμείο ειδικά για την κλιματική κρίση και να υπάρξει προστασία της παραγωγικής αγροτικής γης.

Οι μεταβολές των ενισχύσεων έγιναν χωρίς τη δέουσα ανάλυση των επιπτώσεων Η ΚΑΠ μετατοπίστηκε από τον παραγωγό στα μέτρα (δράσεις που επιβλήθηκαν από διάφορα λόμπι). Έγινε μεταφορά σημαντικών πόρων από αγρότες σε άτομα που δεν έχουν αγροτική δραστηριότητα. Υψηλό γραφειοκρατικό κόστος και έκτακτα μέτρα για κλιματικές συνθήκες αλλά από αποθεματικό.

Μείωση ενισχύσεων στους κατά επάγγελμα αγρότες

Περιφέρεια δενδρώδεις καλλιέργειες (Π3) το 2023 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χάνουν 26% των ενισχύσεων που έπαιρναν στην προηγούμενη ΚΑΠ που πάνε στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στις αροτραίες αντίστοιχα χάνουν 28% των ενισχύσεων οι κατά κύριο επάγγελμα.

Στα βοσκοτόπια είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα. Στα αιγοπρόβατα 26% μείωση κατά κύριο επάγγελμα, ενώ στα βοοειδή στο 26% φτάνει η μείωση. Αυτό έγινε λόγω λαθών στα στοιχεία βοσκοτόπων και κακής κατανομής του εθνικού αποθέματος. Πολλοί επαγγελματίες κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός αναδιανεμητικής ενίσχυσης, ειδικά όσοι είχαν πολλά ζώα και βοσκοτόπια.

Στα Οικολογικά Σχήματα υπάρχει ασάφεια και πολυπλοκότητα

Η τροποποίηση έκανε μια βελτίωση αλλά έχουμε μεγάλη στρέβλωση, τόνισε ο κ. Κορασίδης και πρόσθεσε:

Πολλά χρήματα πάνε σε ένα μηχανισμό υπηρεσιών που δεν προσφέρει τίποτα. Από πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ έχουμε μια μείωση με τα Οικολογικά Σχήματα στην τρέχουσα ΚΑΠ κατά 21% σε κονδύλια και κατά 50% του αριθμού παραγωγών που καταβλήθηκε η ενίσχυση. Για παράδειγμα:

Στο Οικολογικό Σχήμα Βοσκοτόπων (Π1-31.5) μια περιφέρεια έχει πάρει το 32% της συνολικής ενίσχυσης. Υπάρχει πρόβλημα μεγάλης ανισοκατανομής των ενισχύσεων.

Στο Οικολογικό Σχήμα για ψηφιακά εργαλεία (Π1.31.6 ) μία περιφέρεια εισπράττει το 29% των ενισχύσεων. Εδώ έχουμε υπονόμευση των παραγωγών γιατί ζημιώθηκαν όσοι έκαναν δαπάνες για ένταξη.

Στο Οικολογικό Σχήμα Βιολογικά (Π131.9) σε μια Περιφέρεια δίνεται το 29% των ενισχύσεων. Η ελιά έχει την μικρότερη συμμετοχή (7%) στο οικολογικό σχήμα. Μιλάμε για υπονόμευση από τον μηχανισμό παραγωγής δικαιολογητικών.

«Όταν μιλάτε σήμερα σε ένα παραγωγό για Οικολογικά Σχήματα αυτό που σκέφτεται είναι τι χρήματα πρέπει να πληρώσει», τόνισε ο κ. Κορασίδης.

15/01/2025 10:57 πμ

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις της ΚΑΠ με τα αποτυχημένα οικολογικά σχήματα και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή και ξεσηκώνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στην Κρήτη, σήμερα Τετάρτη (15/1) γίνεται το παγκρήτιο συλλαλητήριο των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια. Για τη μαζική συμμετοχή οι Σύλλογοι έχουν τις εξής προσυγκεντρώσεις στα Χανιά: Στις 8.30 π.μ. στο δημαρχείο Πλατανιά, στις 9 π.μ. στον κόμβο του ΒΙΟΠΑ, στις 9.30 π.μ. στον κόμβο των Καλυβών. Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος Λαμίας, με στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ανθήλης. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αποφασίστηκαν ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο του μπλόκου.

Στον Βόρειο Έβρο, με μαζική συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Ορεστιάδας, Τριγώνου, το Σάββατο (11/1/2025), στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του βόρειου Έβρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο των Καστανεών, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Η κατάληψη στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς συνεχίζεται αφού οι αγρότες δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα προβλήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι το πρόβλημα της άρδευσης, ούτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ούτε από τα αρμόδια υπουργεία.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο οι αγρότες να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου σήμερα Τετάρτη (15/1), στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπως και στα Φάρσαλα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΟΕΒ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης συσκέψεις στην Ελασσόνα και στην Αγιά της Λάρισας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί σε σύσκεψη αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής την Πέμπτη (16/1), στο Δημαρχείο Εορδαίας, στις 7.30 το απόγευμα, για τον συντονισμό της δράσης και την προετοιμασία κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Επίσης την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γυψοχωρίου.

14/01/2025 01:05 μμ

Δυναμικές κινητοποιήσεις, προς τα τέλη του Ιανουαρίου, προετοιμάζονται να κάνουν οι αγρότες της Πιερίας, με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τα τρακτέρ ακόμη και στην Εθνική Οδό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει επαφές με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας για τη χάραξη κοινής στρατηγικής.

Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν καλλιέργειες το 2023 και 2024, όπως και οι δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με λάθη πληρωμών. Επίσης υπάρχει ακρίβεια σε καύσιμα, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες».

14/01/2025 10:12 πμ

Αναβρασμός επικρατεί στην Κρήτη με αφορμή το Παγκρήτιο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου).

Αυτή την φορά όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Οι ανακοινώσεις Τσιάρα δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς.

Κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών - Μελισσοκόμων - Αλιέων - Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων κ.λ.π, αλλά και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων.

«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025, παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του Πρωτογενή Τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη (15/1/2025), ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής.

Αιτήματα Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

1. Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2. Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3. Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5. Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6. Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7. Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8. Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9. Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

1. Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2. Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

1. Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2. Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3. Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4. Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5. Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6. Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.

ΑΛΙΕΙΑ

1. Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2. Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3. Επιδότηση για Νέους Αλιείς

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

1. Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2. Ελληνοποιήσεις μελιού.
3. Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4. Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5. Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6. Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης

13/01/2025 12:19 μμ

Ένα δυνατό πανθεσσαλικό μπλόκο, που θα στηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών συλλόγων, που έγινε απόγευμα της Παρασκευής (10/1/2025), στα γραφεία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, προπομπός του πανθεσσαλικού μπλόκου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης.

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις. Τα αιτήματα είναι γνωστά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας.

Για μια απελπιστική κατάσταση που υπάρχει στους αγρότες έκανε λόγο ο δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ κ. Στέλιος Τσικριτσής. «Έχουμε αιτήματα επιβίωσης που θα πρέπει να επιλυθούν», τόνισε.

Συνάντηση στην Ημαθία

Στο μεταξύ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί τα μέλη αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (16/01/25), στο Δημαρχείο Εορδαίας.

Όπως αναφέρει «στα πλαίσια των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) τον προηγούμενο μήνα, όπου αποφασίστηκαν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη και να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Τα προβλήματα είναι αυτά που μας ενώνουν, οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και συντονιζόμαστε πανελλαδικά. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ότι κερδίσαμε μέχρι τώρα το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Ο σύλλογός μας θα συμμετέχει και στην σύσκεψη που διοργανώνει η ΠΕΜ, τη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), στις 17:00 στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, με Συλλόγους από την Βόρεια Ελλάδα.

Διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων».

Μπλόκο στην Φθιώτιδα

Σε μαζική σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (11/1), αποφασίστηκε ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό, στο ύψος της Ανθήλης, από την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2025. Οι περιοδείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι συσκέψεις αγροτικών συλλόγων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με σκοπό τη συγκέντρωση τρακτέρ και μηχανημάτων και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.

09/01/2025 04:17 μμ

Για τις ζημιές από τον καύσωνα, στην Κρήτη, τον Ιουνίο του 2024, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα αβοκάντο αλλά όχι τα εσπεριδοειδή. Φαίνεται ότι δεν έχει χρήματα ο Οργανισμός και αποζημιώνει κατά το δοκούν.

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «πολύ καλά έκανε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει λόγω του καύσωνα τα αβοκάντο αλλά δεν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν αποζημιώνει τα εσπεριδοειδή.

Εκείνη την εποχή στα δέντρα (αβοκάντο και εσπεριδοειδή) υπήρχαν διαμορφωμένα καρπίδια. Άρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ΕΛΓΑ ότι ήταν στο προανθικό στάδιο, που λόγω Κανονισμού δεν αποζημιώνεται η καλλιέργεια.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης δεν έβγαλε αναγγελία για τα εσπεριδοειδή. Όσοι παραγωγοί επικοινώνησαν με τον ΕΛΓΑ τους είπαν ότι μπορούν αν θέλουν να κάνουν αναγγελία ζημιάς.

Αρχικά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις τα εσπεριδοειδή αλλά στην συνέχεια αποφάσισαν να μην πληρώσουν.

Οι εκτιμητές γεωπόνοι πέρασαν από το χωράφι και είδαν το πρόβλημα. Στα πορίσματα όμως που εστάλησαν στους παραγωγούς δείχνει για τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) ζημιά 0%.

Ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ για το ίδιο αίτιο αποζημιώνει την καλλιέργεια αβοκάντο αλλά δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Ακόμη και σήμερα αν περάσουν οι γεωπόνοι θα δουν ότι τα δέντρα έχουν μειωμένη παραγωγή αν και είχαν μια καλή ανθοφορία.

Ας αποφασίσουν στον ΕΛΓΑ τι αναφέρει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός.

Όχι ότι με την αποζημίωση ο παραγωγός θα έχει αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος αλλά τουλάχιστον θα έχει μια ενίσχυση για να συνεχίσει την καλλιέργεια.

Όταν για παράδειγμα τα μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ έχουν τιμή γύρω στα 90 λεπτά η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ είναι μόλις στα 35 λεπτά».

09/01/2025 03:47 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα επισκεφθεί τα Χανιά την ερχόμενη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), ενώ την επομένη ημέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Θυμίζουμε την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Κρήτη.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ως αντίδραση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονη οικονομική κρίση την αγροτική οικονομία σε ολόκληρο το νησί.

Στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έκαναν σύσκεψη, στις 6 Ιανουαρίου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση. Επίσης εξετάζουν τη δυνατότητα για να υπάρξει συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους και για αυτό, σήμερα Πέμπτη (9/1), ενώσεις και αγροτικοί φορείς θα συναντηθούν στην ΕΑΣΗ, με στόχο να καθορίσουν την στρατηγική τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις, με στόχο την ανακούφιση από την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σίγουρα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό ΑΑΤ. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή».

Έρχονται κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο Σάββατο (4/1), με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λέσβου, αλλά και ο Ρίζος Μαρούδας από τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ).

Όπως τονίζουν «στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα των αγροτών στα νησιά μας και οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκήσουμε το επόμενο διάστημα συντονισμένα».

Σε μία περίοδο που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει εξαγγείλει παναγροτικές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι νησιωτικοί σύλλογοι ξεκινάνε περιοδείες και συνελεύσεις για ενημέρωση και ξεσηκωμό των αγροτών.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, «για την περιοχή της Σάμου που ακόμα η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, δυστυχώς βιώνουμε τις χαμηλές επιδόσεις στην ελαιοκομία, αλλά και την πτώση της τιμής του λαδιού κάτω από το κόστος παραγωγής. Διαπιστώσαμε στους λογαριασμούς μας μείωση των ενισχύσεων πάνω από 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ (π.χ. για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από 141,80 € πάει στα 145,63 €). Τα έργα υποδομής που όφειλαν να γίνουν, όπως αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία, είναι τελευταία έως λείπουν από την ιεράρχηση κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για το μεγάλο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ακόμα αναμένουμε τις κινήσεις των αρμοδίων. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Συλλόγους των νησιών, είναι κοινά τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες μας για να μείνουμε στο τόπο μας, να μην ξεκληριστούμε, να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια».

09/01/2025 11:10 πμ

Η ΕΟΑΣΝΛ οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη αγροτών, την Παρασκευή (10 Ιανουαρίου) στις 6 το απόγευμα στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.

Όπως τονίζει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) στην ανακοίνωσή της: «σε μια καταστροφική χρονιά για τα εισοδήματα των αγροτών σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, με υψηλότατο κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας δεν υπάρχει άλλη λύση από την διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε.

Καλούμε όλους τους αγρότες, εκπροσώπους Συλλόγων και Συνεταιρισμών να συμμετέχουν στην σύσκεψη, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων».

08/01/2025 10:07 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023 για τα αμύγδαλα στην Καβάλα (περιοχή Παγγαίο).

Δεν ήταν όμως οι μόνες καλλιέργειες της περιοχής που χτυπήθηκαν από την χαλαζόπτωση.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2022, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση στα αμύγδαλα Καβάλας σημειώθηκε μείωση παραγωγής 37% (2022-2023). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ και αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό για τη κατάθεση αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης. Τώρα περιμένουμε την ένταξη σε ΚΟΕ για τις καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών, της περιοχής του Παγγαίου, που επλήγησαν από την ίδια χαλαζόπτωση».

Αδικία με αποζημιώσεις αμυγδαλοπαραγωγών Λάρισας

Στο μεταξύ στην Βουλή φέρνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης το ζήτημα της μη αποζημίωσης αμυγδαλοπαραγωγών από διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας.

Ο κ. Κόκκαλης ζητά εξηγήσεις γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείστηκαν από την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ενώ έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από τα ίδια ακριβώς αίτια για τα οποία αποζημιώθηκαν συνάδελφοι τους σε τρία χωριά της Π.Ε. Μαγνησίας.

Μάλιστα για το θέμα που «καίει» εκατοντάδες αγρότες, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού του πρώην Δήμου Νέσσωνος και Ελάτειας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ. Στέργιο Ζιώγα, τον αντιπρόεδρο κ. Χρηστό Γεροκώστα, τον γραμματέα κ. Σπύρο Πράπα και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Σωτήρη Μπέη και Δημήτρη Ζαϊρέ, καθώς και με τους αντιπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ.κ. Κώστα Μητροδήμο και Νίκο Γεροκώστα.

Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες, ενώ τους ενημέρωσε αναλυτικά και για την ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

«Στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των παραγωγών αμυγδάλων τριών (3) χωριών της Μαγνησίας για το έτος 2022 (ΚΥΑ 710/123176/2023), ελήφθησαν υπόψη τα καιρικά φαινόμενα και η προσβολή των δέντρων από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, αίτια τα οποία προκάλεσαν μείωση της παραγωγής με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος.

Όμως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε εξίσου σημαντική μείωση της παραγωγής αμυγδάλου και στην περιοχή της Π.Ε. Λάρισας εξαιτίας των επικρατούντων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της αποδεδειγμένης προσβολής της καλλιέργειας από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, την σοβαρότητα της οποίας μάλιστα είχε εντοπίσει και η Ομάδα Αγροτικών Κρίσεων που είχε συστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής, της επίτασης της διαταραχής της τοπικής αγοράς αλλά και των εξαγωγών, προκλήθηκε συσσώρευση σημαντικών αδιάθετων ποσοτήτων αμύγδαλων, με αποτέλεσμα να καταστεί ζημιογόνος η καλλιέργεια και να προκληθεί σημαντική απώλεια στο εισόδημα των αμυγδαλοπαραγωγών», αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής.

07/01/2025 04:10 μμ

Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την τόση γρήγορη κατάρρευση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, υποστηρίζουν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Να τονίσουμε ότι η πτώση των τιμών στην Ισπανία έχει επηρεάσει και τις τιμές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία στην οποία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.

Η ASAJA de Castilla-La Mancha, στις αρχές του 2025, καταγγέλλει ότι η πτώση των τιμών ανταποκρίνεται περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις παρά στην πραγματικότητα της αγοράς. Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για μια τόσο γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου, ενώ αναφέρει κερδοσκοπικές κινήσεις ως τον κύριο λόγο για αυτή την κατάρρευση.

Όπως εξηγεί η ισπανική οργάνωση, οι παράτυπες και καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, μεσαζόντων και εμπορικών φορέων, προκαλούν αστάθεια στην αγορά ελαιολάδου, οι συνέπειες των οποίων επιβαρύνουν μόνο τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης, José María Fresneda, δήλωσε ότι «πριν από ένα χρόνο, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε παραγωγή, κάποιοι μιλούσαν για τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ. Τώρα, η πτώση των τιμών είναι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα προς ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλά κανείς δεν θυμάται ότι οι μόνοι που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι παραγωγοί και ότι το κόστος ελαιοκαλλιέργειας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε».

Όπως ανέφερε το δεδομένο είναι ότι «στην τροφική αλυσίδα χάνουν πάντα είτε οι καταναλωτές είτε οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα νόμο που πρέπει να ελέγχει και να διασφαλίζει την ισορροπία των τιμών (ισπανικός νόμος για τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής - δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Ο ισπανικός ελαιοκομικός τομέας έχει πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και πολλές δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού και τέτοιου είδους μειώσεις των τιμών δεν πρέπει να επιτρέπονται».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα Poolred, στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2025 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο έχει μειωθεί, κατά 51%, σε σχέση την τιμή του Ιανουαρίου του 2024, από τα 8,87 στα 4,35 ευρώ/κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει υποχωρήσει, κατά 53%, από 8,37 στα 3,90 ευρώ/κιλό και το μειονεκτικό (λαμπάντε ή βιομηχανικό) έχει υποχωρήσει, κατά 59%, από 7,96 σε 3,29 ευρώ/κιλό.

«Αυτές οι τιμές δεν δικαιολογούνται επαρκώς και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξηθούν σε πιο λογικά επίπεδα και να επανέλθει η κανονικότητα», τονίζει η ισπανική αγροτική οργάνωση.

07/01/2025 02:22 μμ

Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, παρουσίασαν οι συνεταιριστές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν στις 3/1/2025.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.

Οι συνεταιριστές επέμεναν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των αχλαδιών στο Δήμο Τυρνάβου, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλια (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια) του Τυρνάβου.

Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της στενής συνεργασίας με τους αγρότες.

Ο κ. Λάμπρος Ντέλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα αχλάδια είναι μειωμένες λόγω ποιότητας και μικροκαρπίας. Οι τιμές πώλησης φτάνουν έως και 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Ζητάμε να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς. Μειωμένη παραγωγή έχουμε και στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου. Περιμένουμε απάντηση από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις στα αμπέλια».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Γαία Φρούιτ, Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Άργισσα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Αργυροπουλίου, Α.Σ. Αμπελώνας, Α.Σ. Δαμασίου και Α.Σ. Γιάννουλης.

07/01/2025 12:50 μμ

Στο νέο πρόγραµµα, που προωθεί το ΥπΑΑΤ, για τη µείωση αποτυπώµατος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε παραγωγούς στους Σοφάδες της Καρδίτσας.

Με την σχετική παρέµβαση, που θα αντικαταστήσει το Μέτρο Απονιτροποίησης, θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».

Για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδοματική λογική.

Στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και την ανάγκη μείωσης του πλαφόν ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μην την χάσουν οι παραγωγοί.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι «κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά αιτήματα, ταλαιπωρούν την υπόλοιπη κοινωνία».

Ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός ΑΑΤ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι παρά αόριστα ότι θα κάνει ότι μπορεί.

Μίλησε ακόμη για ένα πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί πως θα το εφαρμόσουμε. Μας μιλάνε για σπορά βίκου το φθινόπωρο και να το συγκομίζουμε την άνοιξη και μετά να βάζουμε βαμβάκι. Όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το μέτρο θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα);

Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς έχουμε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στη Νίκαια της Λάρισας, γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης».

Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Φέτος στα αιτήματα µπαίνουν και οι συµφωνίες της ΕΕ για ελεύθερο εµπόριο µε τρίτες χώρες, όπως αυτή της Mercosur.

07/01/2025 11:36 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023.

Αφορούν ζημιές σε εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετούς, χαλάζι, ανεμοθύελλες, σφοδρές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2023.

Περιλαμβάνουν καλλιέργειες ακτινιδίων, αμυγδάλων, λεβάντας και φασολιών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, αξιολογήθηκαν μετά τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου αλλά και της εμπορίας των προϊόντων, λόγω της ετερόχρονης εμφάνισής τους αλλά και της συνεχιζόμενης φύσης τους, οι επιπτώσεις των εκτεταμένων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων της περιόδου Απριλίου - Μαΐου σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου και κρίθηκε επιλέξιμη η αντιστάθμιση ζημιών απώλειας φυτικής παραγωγής σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και συγκεκριμένες περιοχές.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Π.Ε. Καβάλας, που προκλήθηκαν από τις έντονες χαλαζοπτώσεις του έτους 2022, εκδηλώθηκαν με σημαντική μείωση της παραγωγής του έτους 2023.

Μετά την έγκριση του προγράμματος και την καταχώρηση αναγγελιών στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΛ.Γ.Α. για αιτήματα που είχαν εμπρόθεσμα υποβληθεί, με σχετική ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης.

Λόγω της μεταβατικής περιόδου στην ισχύ των διατάξεων του νέου Κανονισμού, κατ’ εξαίρεση, θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να οριστικοποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις, καθώς και να τους δοθεί το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για ζημιά που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, για τις επιλέξιμες ζημιές του προγράμματος.

Ακόμη θα πρέπει να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι δίδουν τη συναίνεσή τους για την «αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων» στον ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα να κριθούν δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο σε φορολογικά στοιχεία (δήλωση γεωργικού εισοδήματος, συνολικό ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, όπως δηλώνεται στα φορολογικά έντυπα) που αναζητούνται μέσω ΑΑΔΕ, καθώς και στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Τονίζεται ότι στο σύνολο της η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 € ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 € ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

07/01/2025 09:46 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης.

Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

Η Θέση του ΣΕΚ:

Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο, 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.

Η πρότασή μας είναι δίκαιη και ρεαλιστική, εξασφαλίζοντας:

  • Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Την αποφυγή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης.
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, αγροτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακούσει τη φωνή των αγροτών, υιοθετώντας μία δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Οποιαδήποτε άλλη τακτική επιτείνει την αδικία και υπονομεύει το μέλλον του αγροτικού κόσμου οδηγώντας σε μια κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων δυο ταχυτήτων, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων και όχι διαχωρισμό.

02/01/2025 10:51 πμ

Συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε συνέχεια των πληρωμών εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024.

Όπως υποστηρίζει επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια των πληρωμών της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και των πληρωμών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων και προβλημάτων, καθώς και εκκρεμοτήτων, έχουν μεταφερθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς μέλη μας στην ΕΘΕΑΣ. Τα θέματα αυτά έχουν καταγραφεί από Συνεταιριστικά ΚΥΔ όλης της χώρας (Έβρος, Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα, κλπ.) και συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους και αυτή την εβδομάδα.

Επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα τεθούν ομαδοποιημένα όλες οι καταγραφές που συγκεντρώνονται, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες απαντήσεις για αποτελεσματική αξιοποίηση του ανοίγματος.

Για την εν λόγω συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτείνονται δύο εναλλακτικές προς διευκόλυνση όλων: είτε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με 4-5 μέλη του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, καθώς και υπευθύνων συνεταιριστικών ΚΥΔ 12-14 άτομα».

30/12/2024 02:01 μμ

Ενεργοποιήθηκε ο RF για την πληρωμή εισφοράς ΕΛΓΑ μέχρι και την 31η Μαρτίου 2025.

Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε την παραμονή Χριστουγέννων η δυνατότητα καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς των ασφαλισμένων παραγωγών στον ΕΛΓΑ, για την ΔΚΕ 2024, με τη χρήση κωδικού πληρωμής RF, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο για την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες.

Το θέμα είχε αναδείξει σχετική επιστολή, που απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στην οποία ανέφερε την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).

30/12/2024 01:25 μμ

Ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταθέτει αίτημα για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων βάσει της παρ. 4, άρθρου. 193 του Ν. 5078/23, για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Με την ψήφιση του άρθρου 193 του Ν.5078/23[1] για το οποίο η ΕΘΕΑΣ είχε συμβάλει θετικά στη δημόσια διαβούλευση, θεσπίστηκε η χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, που εξομάλυνε και διευκόλυνε την απασχόληση σημαντικού αριθμού εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι ήδη διέμεναν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία (03) έτη.

Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 193, Ν.5078/23: «4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μίας στάσης εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του παρόντος υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Λαμβάνοντας υπόψη, τα στοιχεία που η ΕΘΕΑΣ διαθέτει από κατά τόπους μέλη-Συνεταιρισμούς της και αγρότες, διαπιστώνεται πως σημαντικός αριθμός αιτούντων, με βάση τις προϋποθέσεις που ήδη απασχολούνται ως εργάτες γης, για γραφειοκρατικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ως εκ τούτου, για την αποφυγή περαιτέρω δυσμενών προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή από την έλλειψη εργατικών χεριών, αιτούμαστε την παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2025 της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 193 του Ν.5078/23, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία των αιτήσεων και οι εν λόγω πολίτες τρίτων χωρών που συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

23/12/2024 10:29 πμ

Υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι, όμως στην πρακτική της «επαναστατικής γυμναστικής» που ακολουθεί μερίδα εξ αυτών, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Αναφερόμενος στα δύο σημαντικότερα αιτήματα που είχαν θέσει στις περυσινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, υπενθύμισε:

  • Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Υλοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή του στο 100% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
  • Χαμηλό αγροτικό ρεύμα: Έχει διασφαλιστεί ειδικό τιμολόγιο χαμηλής τιμής ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας ουσιαστική ελάφρυνση στους αγρότες.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός τόνισε τη συνεχή παρουσία της ελληνικής πολιτείας δίπλα στους παραγωγούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα:

  • Αποζημιώσεις: Το πρόγραμμα Daniel στη Θεσσαλία παρείχε 312 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
  • Διαχείριση ζωονόσων: Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες, έχει δοθεί έμφαση στη δίκαιη και πλήρη καταγραφή των ζημιών, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αποζημίωση των πληγέντων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.
19/12/2024 04:11 μμ

Όλα στην χώρα μας θέλουν «σπρώξιμο» για να γίνουν ακόμη και τα αυτονόητα.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο για την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες.

Το θέμα είχε αναδείξει σχετική επιστολή, που απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στην οποία ανέφερε την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΘΕΑΣ, σήμερα Πέμπτη (19/12), υπογράφηκε σχετική σύμβαση, μεταξύ του ΕΛΓΑ και αρμόδιας Τράπεζας, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα, επιλύοντας έτσι, ένα σημαντικό πρόβλημα.

18/12/2024 04:07 μμ

Εκκαθαριστικές πληρωμές συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα κατεβλήθησαν, σήμερα Τετάρτη (18η Δεκεμβρίου 2024), από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 3.533.056,08 ευρώ, σε 1.637 δικαιούχους παραγωγούς, για την εκκαθάριση πορισμάτων στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων έτους 2021.

Καταβάλλονται επίσης την Παρασκευή (20η Δεκεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ. από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ, σε 817 δικαιούχους παραγωγούς, για την εκκαθάριση πορισμάτων ζημιών φυτικής παραγωγής, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, «ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες, τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη».

18/12/2024 02:10 μμ

Τον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων άνοιξε, σήμερα Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, η Καρδίτσα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, «αυτή την στιγμή προχωράμε σε αγροτικό συλλαλητήριο στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Υπήρξαν μεγάλες δυνάμεις καταστολής στην περιοχή της συγκέντρωσης αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από την παρουσία των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Μόνο με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με τα τρακτέρ μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να απαντήσουμε οργανωμένα στην επίθεση των κυβερνήσεων που μας φέρνουν στα όρια της επιβίωσης».

Καρδίτσα

Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης παρά το γεγονός ότι δεν έπιασαν το πλαφόν, οι κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα στους αγρότες.

Θα ακολουθήσει, στις 15 Ιανουαρίου 2025, η έξοδος των τρακτερ στους δρόμους και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), στην σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Τα αιτήματά τους αφορούν:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
18/12/2024 09:57 πμ

Τον δημοσιογράφο, Ιωάννη - Κωνσταντίνο Κολλάτο, διόρισε προσωρινά στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Ο Ιωάννης - Κωνσταντίνος Κολλάτος, εκτός από δημοσιογράφος, είναι και μηχανικός, πτυχιούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην ίδια απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, αναφέρει ότι πρόκειται για προσωρινό αντιπρόεδρο και ότι «η θητεία του λήγει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής και διορισμού του Αντιπροέδρου του Οργανισμού σύμφωνα με το ν. 5062/2023».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας έκανε αποδεκτή την παραίτηση – υποβλήθηκε στις 22 Νοεμβρίου – του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Χρήστου Φλώρου, Καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Ευχαριστίες του Καθηγητή Χρήστου Φλώρου στο ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ

Μετά την αποχώρηση από τη θέση του Αντιπροέδρου και μέλους του ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α. για επαγγελματικούς λόγους, ο Καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Χρήστος Φλώρος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α. για την άψογη συνεργασία.

Συγκεκριμένα, ο τέως Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Φλώρος ευχαριστεί τη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον Υπουργό κ. Τσιάρα, τους Υφυπουργούς και τους Γεν. Γραμματείς για την εξαίρετη συνεργασία. Επίσης, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον π. Υπουργό κ. Αυγενάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και την δυνατότητα που του έδωσε να βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις του στην εκπλήρωση των στόχων του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του από τον Μάρτιο 2024. Ο κ. Φλώρος εκφράζει τον σεβασμό του και ευχαριστεί από καρδιάς τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη του Οργανισμού, για την εξαιρετική συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Χρήστος Φλώρος, ο ΕΛ.Γ.Α. επιτελεί ένα σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια με στόχο τη περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Οι πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ για τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και ο νέος Κανονισμός είναι στη σωστή κατεύθυνση και πολύ γρήγορα θα ενισχύσουν τη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., ενός Οργανισμού που βοηθά σημαντικά την αγροτική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.