Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Ο πρώην υπουργός ερωτά πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα τόσο οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, όσο και οι διαδικασίες καταβολής της κρατικής ενίσχυσης.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

Προς: τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους αγρότες της κεντρικής Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες

Με την επίσκεψή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 25/08/2020, στις πληγείσες από τη πρόσφατη τραγωδία στην Εύβοια περιοχές, είναι σίγουρο ότι διεπίστωσε τις τεράστιες ζημιές που υπέστη και ο αγροτικός χώρος.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί η κτηνοτροφία, κυρίως η αιγοπροβατοτροφία, η καλλιέργεια κηπευτικών και η μελισσοκομία, δραστηριότητες που χτυπήθηκαν και από την πανδημία του κορονοϊού.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η κτηνοτροφία

Επειδή κύριε Υπουργέ

α) οι ανακοινώσεις που κάνατε, με βάση μια αρχική σας εκτίμηση, για ζημιές 1.400.000 ευρώ και οι δεσμεύσεις που αναλάβατε για αποζημιώσεις 800.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ και για ενισχύσεις 600.000 ευρώ από το κράτος δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες και

β) δεν αναφερθήκατε στις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει για την ενίσχυση όλων σχεδόν των παραπάνω πληγέντων και από τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού την προηγούμενη περίοδο,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα τόσο οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, όσο και οι διαδικασίες καταβολής της κρατικής ενίσχυσης και

Πότε επιτέλους θα λήξει η βάσανος της αναμονής που έχετε βάλει τον αγροτικό χώρο με τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία;

Ο ερωτών βουλευτής

Αποστόλου Βαγγέλης

Σχετικά άρθρα
28/03/2024 02:20 μμ

Όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πίστωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023, ενώ μαζί θα πληρωθούν και τα 15 εκατ. ευρώ προκαταβολές από την Κρατική Αρωγή για τις πυρκαγιές του 2023.

Πάντως μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια των αγροτών από όλη την χώρα με τις αλλαγές στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ.

Στην προηγούμενη διοίκηση υπήρχε ο Χρήστος Γιαννακάκης που εκπροσωπούσε την αγροτική παραγωγή.

Στη νέα διοίκηση έχουμε οικονομολόγους, γεωπόνους και δικηγόρους αλλά κανέναν αγρότη. Και μιλάμε για έναν Οργανισμό που ζει από τις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη ερώτηση που έκανε ο ΑγροΤύπος στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Οργανισμού, ήταν πόσοι εκπρόσωποι αγροτών θα είναι στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ η ΕΘ.Ε.Α.Σ. - κατόπιν συνεχών αιτημάτων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της - απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αίτημα να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023 τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Το αίτημα πάντως είναι δίκαιο μιας και μιλάμε για μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες το 2023 με ζημιές από φωτιές, θεομηνίες και άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η επιστολή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Μετά από συνεχή αιτήματα από όλη την Ελλάδα των Αγροτικών Συνεταιρισμών – μελών της ΕΘ.ΕΑ.Σ. για την παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2024 και τη διαπιστωμένη πραγματική οικονομική αδυναμία, που υπάρχει σε σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου, παρακαλούμε, όπως αποφασίσετε, να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Εκτιμώντας ότι θα ικανοποιήσετε το εν λόγω αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας».
Αναμένουμε και τη διαβούλευση του νέου Κανονισμού Ασφάλισης από το ΥπΑΑΤ.

Τελευταία νέα
28/03/2024 05:22 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία περιγράφεται η ικανοποιητική πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου αγροτικού οράματος της ΕΕ.

Η έκθεση περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του «Μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ» για τη στήριξη ισχυρότερων αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων.

Παρουσιάζει 30 δράσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής - εννέα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τον Ιούνιο του 2021, μετά από εκτενή διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ έως το 2040. Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δρομολόγησε την πρωτοβουλία αυτή το 2019, αναγνωρίζοντας ότι οι αγροτικές περιοχές αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας και του οικονομικού δυναμικού της Ευρώπης και ότι πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να επενδύσουμε στο μέλλον τους.

Τα βασικά επιτεύγματα του μακροπρόθεσμου οράματος μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία πλατφόρμας αγροτικής αναζωογόνησης για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις·
  • Έναρξη 60 έργων αγροτικής έρευνας και καινοτομίας με προϋπολογισμό 253 εκατ. EUR που συμβάλλουν άμεσα στις αγροτικές περιοχές·
  • Στήριξη της υλοποίησης του LEADER και καθοδήγηση περίπου 150 κοινοτήτων προς τη δημιουργία έξυπνων χωριών μέσω ειδικών δραστηριοτήτων δικτύωσης·
  • Διάθεση συνολικού ποσού 23.5 δισ. EUR σε επιχορηγήσεις και δάνεια για υποεξυπηρετούμενες περιοχές, καθώς και επικαιροποιημένοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των αγροτικών περιοχών ·
  • Βελτίωση της αγροτικής κινητικότητας και του τουριστικού σχεδιασμού μέσω ενός ειδικού ευρωπαϊκού δικτύου αγροτικής κινητικότητας ·
  • Δημιουργία του συμβουλευτικού κόμβου για την αγροτική ενεργειακή κοινότητα, ο οποίος έχει στηρίξει 27 αγροτικές ενεργειακές κοινότητες·
  • Στήριξη τεσσάρων ειδικών έργων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές·
  • Αύξηση του διαθέσιμου αριθμού συνόλων δεδομένων για τις αγροτικές περιοχές και πρόσβαση σε σχετικά αγροτικά δεδομένα και αναλύσεις μέσω του αγροτικού παρατηρητηρίου της ΕΕ και της νέας έκδοσης «Αγροτική Ευρώπη», βελτιώνοντας τις ικανότητες αγροτικής θωράκισης και
  • Δρομολόγηση της αγροτικής εργαλειοθήκης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτικών περιοχών στη χρηματοδότηση της ΕΕ και του βέλτιστου συνδυασμού της χρηματοδότησης της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ισχυρή δέσμευση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η δρομολόγηση του αγροτικού συμφώνου το 2021 ήταν καίριας σημασίας.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Οι αγροτικές περιοχές αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Φιλοξενούν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται εκεί. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θέλουμε να ευδοκιμήσουν οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Η ΕΕ επενδύει στις αγροτικές περιοχές επειδή οι προοπτικές τους είναι το μέλλον της Ευρώπης».

28/03/2024 01:33 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία καθορίζονται τα ειδικά δικαιολογητικά, ανά κατηγορία εθνικής θεώρησης εισόδου, και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής, σε εργάτες γης πολιτών τρίτων χωρών.

Μιλάμε για βουνό εγγράφων που απαιτούνται για τις σχετικές άδειες και το ερώτημα είναι ποιοι προλαβαίνουν να διαβάζουν όλα αυτά τα έγγραφα.

Κοινά δικαιολογητικά για την αρχική χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής

α) Επικυρωμένο αντίγραφο ισχυρού διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου αυτή απαιτείται, ισχύουσα εθνική ή ομοιόμορφη θεώρηση εισόδου, με την επιφύλαξη της περ. α) του άρθρου 8 του ν. 5038/2023.
Σε περίπτωση π.τ.χ., οι οποίοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης θεώρησης, η αρμόδια υπηρεσία μιας στάσης διαπιστώνει από το υποβληθέν ταξιδιωτικό έγγραφο τη νομιμότητα εισόδου και διανομής του αιτούντος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
Η ισχύς του ταξιδιωτικού εγγράφου εκτείνεται τουλάχιστον κατά τρεις (3) μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης του πολίτη τρίτης χώρας, περιέχει τουλάχιστον δύο (2) κενές σελίδες και εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
β) Μία (1) πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές της οποίας είναι ίδιες με αυτές των φωτογραφιών που υποβάλλονται για τα ελληνικά διαβατήρια, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή, είτε σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD), είτε σε μαγνητικό μέσο αποθήκευση (USB stick) σε μορφή γραφικών JPEG2000. Η φωτογραφία υποβάλλεται δια ζώσης κατά τη διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων βιομετρικών δεδομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 5038/2023 σε εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού 1030/2002/ ΕΚ, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
γ) Τέλος κόστους εκτύπωσης της άδειας διαμονής με τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου ύψους δεκαέξι (16) ευρώ.
δ) Στην περίπτωση αρχικής χορήγησης, βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την λήψη πλήρους ασφάλισης ασθένειας για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από τις διατάξεις του ν. 5038/2023.
Στην περίπτωση ανανέωσης, αποδεικτικό κατοχής ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας, το οποίο εκδίδεται από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό βάσει της κείμενης νομοθεσίας ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
ε) Στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας του αιτούντος, τα οποία υποβάλλονται και δηλώνονται, υπευθύνως, κατά την διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος αναφορικά με τον τόπο γέννησής του, εάν ο τόπος γέννησης δεν προκύπτει από το ταξιδιωτικό έγγραφο ή από άλλα υποβληθέντα δημόσια έγγραφα ή δικαιολογητικά.

Άδεια διαμονής για απασχόληση κατόπιν μετάκλησης (αρμόδια για την έγκριση απασχόλησης και τη χορήγηση της άδειας διαμονής η υπηρεσία μίας στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης)

1. Έγκριση απασχόλησης
Αίτηση εργοδότη που υποβάλλεται στην υπηρεσία μίας στάσης της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπάγεται ο εργοδότης, περιλαμβάνει τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, την ειδικότητα και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης και συνοδεύεται από:
α) Σύμβαση εργασίας για ένα (1) τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα για πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, φυσικού ή νομικού προσώπου, από το οποίο προκύπτει το ισόδημα του εργοδότη, το ελάχιστο προαπαιτούμενο ύψος του οποίου καθορίζεται στην υπουργική απόφαση της παρ. 29 του άρθρου 176 του ν. 5038/2023,
γ) αποδεικτικό καταβολής τέλους ύψους διακοσίων (200) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου,
δ) βεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη ”Μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών» αναφορικά με την αντιστοιχία της καλλιεργήσιμης έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο, όπου χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και η Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (Μ.Α.Ε.)
2. Εθνική θεώρηση εισόδου
α) Έγκριση απασχόλησης
β) Υπογραφή από τον εργαζόμενο σύμβασης εργασίας
γ) Προξενικό τέλος εθνικής θεώρησης ύψους εκατόν ογδόντα (180) ευρώ.
δ) Τα γενικά δικαιολογητικά.
3. Χορήγηση άδειας διαμονής
α) Επικυρωμένο αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου με την απαιτούμενη εθνική θεώρηση εισόδου (VISA D).
β) Σύμβαση εργασίας
γ) Αναγγελία πρόσληψης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ) Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την λήψη πλήρους ασφάλισης ασθένειας για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς.
ε) Παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ.
4. Ανανέωση άδειας διαμονής
α) Σύμβαση εργασίας.
β) Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων κατά την περίοδο ισχύος της προς ανανέωση άδειας διαμονής.
γ) Αποδεικτικό κατοχής ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας, το οποίο εκδίδεται από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
δ) Παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

28/03/2024 09:46 πμ

Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 και θα ακολουθήσει η πληρωμή, εντός των επόμενων ημερών, μέσω του ΕΛΓΑ, σε 2.100 δικαιούχους.

Αφορά περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Έβρου και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πυρκαγιών.

Δικαιούχοι είναι:
α) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και
β) κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2022.

Ο έλεγχος της εκπλήρωσης της καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) θα πραγματοποιηθεί κατά τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης.

Μέσω της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 905 δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 10,42 εκατ. ευρώ και αφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα και λοιπά δέντρα), αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Επιπλέον, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.204 δικαιούχους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 1.750 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 1.225 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 700 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Η προκαταβολή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ήμισυ της προκαταβολής που χορηγείται προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή είναι ίση με το 17,5% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 612,50 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 875 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 612,50 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 350 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη: «Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές 50% για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023. Σημειώνω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν απαιτούντο τρία και τέσσερα χρόνια για να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Σήμερα, η κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη και αποδεχόμενη τις δηλώσεις ζημιών που κατέθεσαν οι αγρότες, στέκεται στο πλευρό τους και καταβάλλει το 50% των ζημιών που υπέστησαν μέσω της Κρατικής Αρωγής. Στηρίζουμε τους αγρότες και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Κανένας αγρότης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, απέναντι στις πάσης φύσεως θεομηνίες, γιατί είμαστε συνεχώς δίπλα του».

Δήλωση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: «Από το 2021 επιλέξαμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο μετά από μία φυσική καταστροφή, ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά και τους περιορισμούς του παρωχημένου καθεστώτος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το παλαιά ΠΣΕΑ. Τότε που η χαμηλή αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από τέσσερα και πέντε χρόνια, χωρίς προκαταβολή. Αυτό άλλαξε. Το νέο υβριδικό σχήμα μέσα από τη συνεργασία ΕΛΓΑ και Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023. Και μετά την προεργασία από τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, με συνολικό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 δικαιούχους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ρόδος, η Μαγνησία, αλλά και αλλού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ την αμέσως επόμενη περίοδο».

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

27/03/2024 05:59 μμ

Η ΚΑΠ 2023-2027 δίνει συνολικά στην χώρα μας κονδύλι 13,5 δις ευρώ από την ΕΕ συν 800 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ να γίνει τροποποίηση της ΚΑΠ μετά από τις δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, που ο ΑγροΤύπος παρουσίασε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασικός στόχος της τροποποίησης είναι η μείωση του διοικητικού φορτίου για τους αγρότες.

Σημαντική τροποποίηση αφορά την εξαίρεση των μικρών γεωργικών εκτάσεων, κάτω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων), από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑγροΤύπου, αυτή η εξαίρεση για την χώρα μας αφορά το 80% των εκμεταλλεύσεων.

Ωστόσο μπορεί να μην υπάρχουν έλεγχοι για την αιρεσιμότητα αλλά θα πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθούν τις Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης (ΚΑΔ). Αυτό πως θα γίνεται χωρίς ελέγχους είναι ένα αναπάντητο ερώτημα.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει «επιτυχημένα» τα Οικολογικά Σχήματα γιατί έχουμε υπερκάλυψη. Το ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι δικαιούχοι δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν. Για το αν θα υπάρξει «μείωση» της ενίσχυσης λόγω αύξησης των δικαιούχων περιμένει την πρόταση του ΥπΑΑΤ για να δώσει απάντηση. Με ότι ισχύει σήμερα στην ΚΑΠ πάντως θα πρέπει να γίνει.

Αυτό που προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο μεγάλος αριθμός δικαιούχων για τις ενισχύσεις από την ΚΑΠ που έχει η χώρα μας, ο οποίος είναι γύρω στα 600.000 άτομα. Όλοι αυτοί παράγουν αγροτικά προϊόντα είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί κάποτε από τις αρχές της χώρας.

Πάντως πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα για δεύτερη τροποποίηση της ΚΑΠ.

Όσον αφορά την ακαρπία η ενημέρωση του ΑγροΤύπου είναι ότι με την πρώτη τροποποίηση της ΚΑΠ, στις 28/2, έγινε δεκτό να χορηγηθούν στην χώρα μας 40 εκατ. ευρώ και με την εθνική συμμετοχή να φτάσει το κονδύλι στα 200 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι θα πληρώσει την περσινή ακαρπία σε ελιές, ροδάκινα και μήλα.

Επίσης η τροποποίηση προχώρησε στην θεσμοθέτηση της προαιρετικής ασφάλισης. Θα δίνεται χρηματοδότηση μέσω της ΚΑΠ στον παραγωγό 50% και το υπόλοιπο ασφάλιστρο θα το πληρώνει ο ίδιος.

Πάντως όσον αφορά την αύξηση στο κόστος παραγωγής λόγω της ΚΑΠ, πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουν ότι τα αγροτικά προϊόντα παραμένουν ανταγωνιστικά, αφού η ΕΕ είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα από τις τρίτες χώρες.

Η Επιτροπή υποστηρίζει δεν μπορεί να «επιβάλλει» στις τρίτες χώρες τα περιβαλλοντικά πρότυπα που έχει βάλει στους Ευρωπαίους αγρότες (σιγά και μην τα δεχτούν).

Αλλά όμως μπορεί να κάνει ελέγχους στα προϊόντα που εισάγει από τρίτες χώρες για το αν πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας τροφίμων. Το ερώτημά μας είναι όμως έχουμε πανευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχων;

Τα τρόφιμα μπορούν να εισάγονται μια χώρα και να επανεξάγονται στις υπόλοιπες. Για παράδειγμα οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι τα πορτοκάλια από Αίγυπτο πάνε Ολλανδία και μετά επανεξάγονται στις άλλες χώρες. Αυτό όμως πως μπορεί να αποδειχτεί αν δεν κάνει ελέγχους η Ολλανδική κυβέρνηση (που δεν παράγει πορτοκάλια).

27/03/2024 04:27 μμ

Μετά τις αγροτικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για τη νέα ΚΑΠ στην χώρα μας η ομάδα σύνταξης του Στρατηγικού Σχεδίου εξέδωσε ανακοίνωση με σχετικές διευκρινήσεις.

Θυμίζουμε ότι η ομάδα σύνταξης του Στρατηγικού Σχεδίου αποτελείται από τους:

  • Βλάχο Γεώργιο, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας ΓΠΑ
  • Κλωνάρη Ευστάθιο, Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας ΓΠΑ
  • Λιανό Δημήτριο, Διευθυντής Μελετών ΛΚΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΕΠΕ
  • Τσιμπούκα Κωσταντίνο, Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας ΓΠΑ

Η ανακοίνωση που υπογράφουν οι ανωτέρω αναφέρει τα εξής:

«Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της κριτικής πολλών οργανώσεων των αγροτών αλλά και των κομμάτων. Καταλογίζουν έλλειψη στρατηγικής, απουσία οράματος, λανθασμένους υπολογισμούς, έλλειψη διαβούλευσης κ.α. Αποφαίνονται λοιπόν ότι αποτελεί ένα κείμενο γραμμένο στο πόδι, που συγκέντρωσε πληθώρα παρατηρήσεων (αναφέρονται 475!!!) από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά μας ως τεχνικοί σύμβουλοι στη σύνταξη του ΣΣΚΑΠ θεωρούμε ότι πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια σημεία με στόχο έναν παραγωγικό διάλογο:

1. Το Στρατηγικό Σχέδιο υπογράφεται, όπως προσδιορίζεται από τον Κανονισμό, από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. Είχαμε την ευθύνη τεκμηρίωσης της πρόταση και υποβοήθησης του Υπουργείου καθ’ όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργασία που επιτελέσαμε σεβόμενοι πλήρως τις αρχές της επιστήμης, τις κατευθύνσεις και τους στόχους της ΚΑΠ 2023-2027 αλλά πρωτίστως τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας όπως αυτές προέκυψαν τόσο από την ανάλυση SWOT όσο και από τη διαβούλευση.

3. Η σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου ανατέθηκε στον Τεχνικό Σύμβουλο (σύμπραξη ΓΠΑ και ΛΚΝ Ανάλυσις), ο οποίος επιλέχθηκε με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2019, ξεκίνησε τυπικά τον Ιανουάριο του 2020 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας (593.800 €) και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με την επίσημη έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου. Την ομάδα έργου αποτελούσαν 27 άτομα, προερχόμενα κατά βάση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εξειδικευμένοι και έμπειροι επιστήμονες από το χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων.

4. Το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου προσδιορίζεται θεσμικά –και ως εκ τούτου υποχρεωτικά και δεσμευτικά για το σύνολο των Κ-Μ από τον Κανονισμό 2021/2115 και μια σειρά εκτελεστικών πράξεων που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5. Οι στρατηγικές επιλογές του κάθε Κ-Μ απορρέουν από την SWOT ανάλυση και τις ιεραρχημένες ανάγκες για κάθε έναν από τους δέκα ειδικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενώ θα πρέπει να είναι συμβατές με τις δημοσιευθείσες συστάσεις ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιεχόμενο των Στρατηγικών Σχεδίων τους που απεστάλησαν σε κάθε ένα από τα 27 Κ-Μ τον Δεκέμβριο του 2020 και οι οποίες είναι δημοσιευμένες από τον Δεκέμβριο του 2020. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε επιμέρους παρέμβαση εξυπηρετεί συγκεκριμένες από τις διαπιστωμένες ανάγκες και η συμβολή της κάθε παρέμβασης στην εξυπηρέτηση των προσδιορισμένων αναγκών τεκμηριώνεται με ποσοτικούς δείκτες. Υποχρεωτικά σημεία εκκίνησης για τη κατάρτιση της SWOT αλλά και την αξιολόγηση των επιδόσεων της κάθε χώρας, είναι οι τιμές αναφοράς των 49 δεικτών πλαισίου (context Indicators) που κατανέμονται στους εννέα επιμέρους ειδικούς στόχους της ΚΑΠ.

6. Το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας όπως και όλα τα Στρατηγικά Σχεδία των Κ-Μ συνοδεύονται από εκ των Προτέρων Αξιολόγηση και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάσσονται από εξωτερικό εμπειρογνώμονα που για την Ελλάδα ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα. To ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2021, οι παρατηρήσεις της Επιτροπής στάλθηκαν στις 31/3/2022, ημερομηνία που σηματοδότησε και την έναρξη των διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.

7. Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, αφού τα έγγραφα των παρατηρήσεων είναι δημόσια και προσβάσιμα στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ, η Ελλάδα έλαβε 292 παρατηρήσεις, αριθμός που είναι στο μέσο όρο των παρατηρήσεων που έλαβαν τα Κ-Μ.
Ενδεικτικά παρατίθεται ο αριθμός των παρατηρήσεων ανά Κ-Μ: Αυστρία 251, Βέλγιο - Βαλλωνία 210, Βέλγιο - Φλάνδρα 418, Βουλγαρία 405, Γαλλία 187, Γερμανία 296, Δανία 237, Ιρλανδία 217, Ισπανία 360, Ιταλία 244, Κύπρος 236, Ολλανδία 290, Πορτογαλία 340, Τσεχία 340.

8. Οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 και η επίσημη έγκριση του Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου έγινε τον Νοέμβριο του 2022, στην δεύτερη ομάδα εγκρίσεων ΣΣ ΚΑΠ (ακολούθησε τρίτη και τέταρτη) χωρίς να υπάρχει καμία αναστολή (suspension) εφαρμογής για καμία από τις εβδομήντα μια προτεινόμενες παρεμβάσεις.

9. Η Στρατηγική της χώρας μας παρουσιάζεται αναλυτικά στο ΣΣ ΚΑΠ όπως και συγκεκριμένες προβλέψεις για επιμέρους κλάδους.

Στρατηγικές επιλογές στο ΣΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

  • η πλήρης, αλλά σταδιακή, σύγκλιση των δικαιωμάτων,
  • η μεταφορά πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα για την ενίσχυση των ποσών που διατίθενται για δημογραφική ανανέωση και επενδύσεις εκσυγχρονισμού με έμφαση στην καινοτομία,
  • ο υπολογισμός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης με βάση την δυναμικότητα (Τυπική Απόδοση – Standard Output) των εκμεταλλεύσεων και όχι με βάση το φυσικό μέγεθος π.χ. την έκταση,
  • η διαφοροποίηση του ύψους ενίσχυσης για επιμέρους κατηγορίες επενδυτικών δαπανών στα σχέδια βελτίωσης
  • ο σχεδιασμός στοχευμένων παρεμβάσεων για την ευζωία και την βιοασφάλεια για πρώτη φορά με στόχο την ενίσχυση της κτηνοτροφίας

10. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους είναι κανονιστική υποχρέωση, συνεπώς το εύρος της, η αντιπροσωπευτικότητα των συμμετεχόντων και η παρεχόμενη πληροφόρηση αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνοπτικά στο διάστημα Ιούνιος 2019 - Δεκέμβριος 2021 και παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας έγιναν
-Τρεις παρουσιάσεις στην Βουλή

  • Μάιος 2020, Επιτροπή Περιβάλλοντος, Παρουσίαση Πολιτικής από το Αγρόκτημά στο πιάτο και συνέπειες για την ελληνική γεωργία,
  • Δεκέμβριος 2020, Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, SWOT Ανάλυση – Ανάγκες και
  • Δεκέμβριος 2021 Παρουσίαση Στρατηγικού Σχεδίου,

-25 ημερίδες στις 13 περιφέρειες της χώρας με την δυνατότητα είτε φυσικής παρουσίας είτε τηλεσύνδεσης στις οποίες συμμετείχαν 2.500 άτομα,
-Παρουσίαση στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ σε αμφιθέατρο του ΓΠΑ.
-Διαβουλεύσεις με τηλεδιάσκεψη:

  • 3-5 Μαρτίου 2021 με την συμμετοχή 250 εκπροσώπων Συνεταιρισμών, Διεπαγγελματικών, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Παραγωγών, Ομάδων Τοπικής Δράσης, παραγόντων της αγοράς, του ΓΕΩΤΕΕ για την ιεράρχηση των αναγκών
  • 8 Μαρτίου 2021 διαβούλευση με οκτώ εμπειρογνώμονες κύρους για την επιλογή συντελεστών βαρύτητας για την ιεράρχηση των αναγκών
  • 2-5 Δεκεμβρίου 2021 παρουσίαση σε 300 εκπροσώπους φορέων και αποστολή μέσω ΕΘΕΑΣ σε 1.200 συνεταιρισμούς μέλη της, ερωτηματολογίου με το σύνολο των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου.

Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να απαντήσουμε σε καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί όλο αυτό το διάστημα:

α. Η Ελλάδα χάνει χρήματα από τη νέα ΚΑΠ;

Όχι. Η Ελλάδα κατάφερε και διατήρησε το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη ΚΑΠ, δηλαδή 19,3 δις ευρώ για την περίοδο . Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώθηκε στα 386 δις ευρώ από τα 408 δις ευρώ και αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες όπως Γερμανία και Γαλλία, υπέστησαν μείωση της τάξης του 10-15% στα κονδύλια που λαμβάνουν.

β. Γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες για μειωμένες επιδοτήσεις;

Για τέσσερεις κυρίως λόγους, πέραν των ζητημάτων που υπάρχουν στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ:
1. Μεταφέρθηκαν κονδύλια από τον Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) στον Πυλώνα ΙΙ (επενδύσεις/διαρθρωτικές πολιτικές) με στόχο τη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης των παραγωγών και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, Η απόφαση αυτή πέραν του ότι .αποτέλεσε πολιτική επιλογή ήταν απόλυτα συμβατή με την SWOTανάλυση, τις ιεραρχημένες ανάγκες, τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σημαντικότερο τις τιμές των Context indicators βάσει των οποίων κρίνονται οι επιδόσεις των Κ-Μ και εξαρτάται σημαντικό μέρος των μεταβιβάσεων.
2. Εισήχθη υποχρεωτικά (από τον νέο κανονισμό της ΕΕ 2115/2021) νέο μέτρο πολιτικής, η «αναδιανεμητική ενίσχυση» για τη μεταφορά πόρων ( υποχρεωτικά το 10% που αντιστοιχεί σε περίπου 172 εκατ. €/έτος) από τις μεγαλύτερες στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, με στόχο την εξισορρόπηση των ανισοτήτων στην κατανομή των επιδοτήσεων μεταξύ μικρών και μεγάλων σε μέγεθος εκμεταλλεύσεων.
3. Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των συνδεδεμένων ενισχύσεων, κατά 67 εκατ. Ευρώ κατ’ έτος (από 178 εκατ. € το 2022 σε 245 εκατ. € το 2023). Αυτές είναι επιδοτήσεις που δίνονται σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής και έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής σε αυτούς τους κλάδους.
4. Το λεγόμενο «πρασίνισμα» (που αντιστοιχούσε σε πρόσθετη ενίσχυση ύψους 49% επί της βασικής ενίσχυσης κάθε γεωργού) που καταβαλλόταν εν όλω ή εν μέρει μαζί με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης καταργήθηκε και θεσμοθετήθηκε το 25% των πόρων του Πρώτου Πυλώνα να διατεθεί για την χρηματοδότηση των οικολογικών σχημάτων . η λογική εφαρμογής των οποίων διαφοροποιείται πλήρως από το «πρασίνισμα»
Εν κατακλείδι, το ΣΣ ΚΑΠ επιφέρει σημαντική ανακατανομή των πόρων αλλά θα πρέπει να τονισθεί ότι επιλογή της ΚΑΠ και συνακόλουθα της χώρας είναι να ωφεληθούν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να υπάρξει στο μέτρο του δυνατού περιορισμός της ανισοκατανομής των ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα.

γ. Πόσα χρήματα μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα 1 (άμεσες ενισχύσεις) στον Πυλώνα 2 (αγροτική ανάπτυξη);

Κάθε κράτος - μέλος μπορούσε να μεταφέρει έως το 25% του προϋπολογισμού του Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ.
Η Ελλάδα αποφάσισε να μεταφέρει στον Πυλώνα ΙΙ το 10% των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων.
Δηλαδή, 189,2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και συνολικά 756,7 εκατ. ευρώ στην 5ετία 2023-2027.
Απ’ αυτά, η μερίδα του λέοντος, 590 εκατ. ευρώ συνολικά, 147,5 εκατ. ετησίως κατευθύνεται στους νέους αγρότες κι άλλα 166,6 εκατ. ευρώ στα σχέδια βελτίωσης (41,6 εκατ. ευρώ ετησίως για την ίδια περίοδο).
Σημειώνεται ότι την περίοδο 2014 - 2020 είχε μεταφερθεί το 5% των πόρων του Πυλώνα 2 στον Πυλώνα 1.

δ. Γιατί έγινε αυτή η μεταφορά των 756,7 εκατομμυρίων ευρώ;

Η Ελλάδα, όπως προέκυψε από την SWOTανάλυση για την ελληνική γεωργία αλλά και σημείωσε με έμφαση στις συστάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού καθώς και χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία γεωργών με ηλικία άνω των 55 ετών σε σχέση με τους/τις κάτω των 35, εκτινάχθηκε στο 19 προς 1 το 2020 από 8 προς 1 το 2010.
Μετά τη διαπίστωση των δύο αναγκών και της ιεράρχησής τους ως πρώτης προτεραιότητας, κρίθηκε σκόπιμο να ενισχυθούν οι δράσεις για τη βελτίωση της ηλικιακής διάρθρωσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου με τα 756,7 εκατ. ευρώ ενισχύονται για την πρώτη εγκατάσταση στη νέα ΚΑΠ 12.163 νέοι αγρότες επιπλέον με παρεχόμενη ενίσχυση 37.000 ευρώ κατά μέσο όρο και επιδοτούνται επιπλέον 2.083 αγρότες με 80.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) κατά μέσο όρο για να εκσυγχρονίσουν την εκμετάλλευσή τους μέσω Σχεδίου Βελτίωσης.

ε. Εάν δεν γινόταν η μεταφορά, πόσο θα αυξάνονταν οι άμεσες ενισχύσεις;

Εάν μεταφερόταν μόνο το 5%των άμεσων ενισχύσεων που εφάρμοσε η χώρα την περίοδο 2014-2020 , τότε ο «κουμπαράς» των επιδοτήσεων θα αυξανόταν με 94,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με βάση την ανάλυση που έχει γίνει, με το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζονταν οι άμεσες ενισχύσεις κατά 4,1 ευρώ/στρέμμα στις δενδρώδεις καλλιέργειες, 2,1 ευρώ/στρέμμα στα αροτραίες καλλιέργειες και 1,8 ευρώ/στρέμμα στα βοσκοτόπια.

στ. Με ποιο σκεπτικό καταρτίστηκαν τα συγκεκριμένα 10 «οικολογικά σχήματα»;

Από την SWOT ανάλυση και τη διαπίστωση των αναγκών προέκυψαν ως κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα η διαχείριση των υδατικών πόρων, εν όψει μάλιστα της κλιματικής αλλαγής, και η αντιμετώπιση της διάβρωσης και της υποβάθμισης της ποιότητας των εδαφών. Ως «θετικές» προτεραιότητες θεωρήθηκαν η ενθάρρυνση της βιολογικής γεωργίας και η διατήρηση/προστασία γεωργικών συστημάτων που είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από κοινωνικής απόψεως και απειλούνται από εγκατάλειψη, όπως είναι τα αγροδασικά συστήματα, οι βοσκότοποι με ξυλώδη/θαμνώδη βλάστηση, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν ήταν καν επιλέξιμοι για ενισχύσεις, οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες κ.α.
Από την άλλη πλευρά, τα οικολογικά σχήματα απευθύνονται σε πάνω από 600.000 εκμεταλλεύσεις που χωροθετούνται σε τρείς αγρονομικές περιφέρειες (Αροτραίες καλλιέργειες – Μόνιμες φυτείες -Βοσκότοποι) με μια ποικιλία γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών. Η ποικιλομορφία των γεωργικών συστημάτων που προκύπτει, είναι μεν ένα από τα πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας αλλά απαιτεί μέτρα πολιτικής προσαρμοσμένα στις συνθήκες. Ο στόχος ήταν όλες οι εκμεταλλεύσεις να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα τουλάχιστον από τα οικολογικά σχήματα.
Τέλος, θεωρήθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι έπρεπε να επιδιωχθούν και με καινοτόμες πρακτικές, όπως η ψηφιοποίηση, η γεωργία ακριβείας, η κυκλική οικονομία.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως έχουν δημοσιευθεί στον τύπο, αναφέρουν ότι τα αιτήματα υπερκαλύπτουν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και είναι ενθαρρυντικές για την αποδοχή των οικολογικών σχημάτων που εφαρμόζονται πρώτη φορά και είναι εθελοντικά για τους γεωργούς. Η απορρόφηση του συνόλου των πόρων των οικολογικών σχημάτων ουσιαστικά εξαλείφει τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το 2025 και μετά, όπως και της μείωσης πόρων της βασικής ενίσχυσης.

ζ. Υπήρχαν προτάσεις για άλλα «οικολογικά σχήματα» που δεν υιοθετήθηκαν;

Είχαν όντως προταθεί και συζητηθεί και άλλα οικολογικά σχήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται

  • η συμβολή στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών με την ενίσχυση παραγωγών για τη μετακίνηση κοπαδιών και βόσκηση σε συγκεκριμένες περιοχές π.χ. ζώνες φυτοπροστασίας, μετά από υπόδειξη των Δασαρχείων,
  • η ενίσχυση της γεωργίας στις περιοχές που επηρεάζονται από την «απολιγνιτοποίηση» κ.α.

Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η οριοθέτηση συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

η. Γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι παραγωγοί για τα «οικολογικά σχήματα» ενώ έως το 2023 πληρώνονταν τις επιδοτήσεις από το «πρασίνισμα» έως τα Χριστούγεννα;

Διότι πρόκειται για διαφορετικά μέτρα πολιτικής. Πριν το 2023, το ποσό που αναλογούσε σε κάθε εκμετάλλευση για το «πρασίνισμα», εφόσον προσαρμοζόταν σε κάποιους όρους, πρόκυπτε ως ποσοστό (49%) της βασικής ενίσχυσης. Η δε εκπλήρωση των προϋποθέσεων διαπιστωνόταν από την ίδια την δήλωση του παραγωγού. Τώρα, με βάση τον κανονισμό, αυτές οι προϋποθέσεις είναι αυστηρότερες, οι παραγωγοί οφείλουν να τις εφαρμόσουν αν θέλουν να εισπράξουν την οποιαδήποτε ενίσχυση και απαγορεύεται να πληρωθούν επιπλέον γι’ αυτές.
Για να ενισχυθούν οι παραγωγοί μέσω των «οικολογικών σχημάτων» πρέπει να δεσμευτούν για συγκεκριμένες δράσεις που υπερβαίνουν τις υποχρεωτικές. Πληρώνονται δε αποκλειστικά βάσει της έκτασης στην οποία εφαρμόζουν αυτές τις δράσεις ή τον αριθμό των ζώων και ελέγχονται, τόσο αυτοί όσο και η διοίκηση, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή τους.

θ. Γιατί το Στρατηγικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνει άλλα τομεακά προγράμματα για παράδειγμα στην κτηνοτροφία;

Για να μην περιορισθεί περαιτέρω το ύψος της βασικής. Το κάθε Κ-Μ μπορεί να χρηματοδοτήσει τομεακά προγράμματα πλην των ρητά αναφερομένων (οπωροκηπευτικά, μελισσοκομικά προϊόντα, οίνος, ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές) χρησιμοποιώντας μέχρι το 3% των πόρων του Πρώτου Πυλώνα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι διατίθενται 556,2 εκατομμύρια Ευρώ (4,1% του προϋπολογισμού του ΣΣ) για την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο και στο αιγοπρόβειο κρέας. Δεν είναι συνήθης πρακτική η ύπαρξη τομεακού προγράμματος με την ταυτόχρονη παροχή συνδεμένης.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν συνειδητή επιλογή της ομάδας συμβούλων να μην απαντά σε ατεκμηρίωτες αιτιάσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι:

1. Το υποβληθέν και εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο ομαδικής δουλειάς την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνουμε όλοι ως ομάδα έργου και όχι κάποια άτομα προσωπικά που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση του Τεχνικού Συμβούλου σε μεγάλο αριθμό ενημερωτικών εκδηλώσεων.

2. Καθ’ όλη την διάρκεια κατάρτισης είχαμε ανοιχτή και δημόσια επικοινωνία με πληθώρα φορέων που υπέβαλαν προτάσεις. Η υποβολή πρότασης δεν καθιστά υποχρεωτική και την αποδοχή της ειδικά όταν προσκρούει σε βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου όπως ο σεβασμός του δίκαιου ανταγωνισμού ή αντίκειται στους στόχους της ΚΑΠ.

3. Ουδέποτε αρνηθήκαμε, με την απαραίτητη προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου, την παροχή διευκρινήσεων ή την ενημέρωση επί του περιεχομένου των προτάσεών μας και του τελικώς εγκριθέντος ΣΣ-ΚΑΠ, είτε επρόκειτο για πολιτικά κόμματα, είτε για συλλογικούς φορείς των αγροτών».

27/03/2024 03:12 μμ

Μπορεί ακόμη να μην έχει γίνει η πληρωμή των παραγωγών για τα Οικολογικά Σχήματα αλλά έχουμε τις αμοιβές που θα πρέπει να δίνουν οι δικαιούχοι στους συμβούλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι αμοιβές θα καταβάλλονται από τους δικαιούχους παραγωγούς κάθε έτος μαζί με την αίτηση πληρωμής.

Ουσιαστικά φαίνεται ότι η ΚΑΠ 2023-2027 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε κερδισμένα να είναι τα γραφεία συμβούλων, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα στους παραγωγούς αν θα καταφέρουν να εισπράξουν τις ενισχύσεις από το Οικολογικό Σχήμα που θα επιλέξουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα Π1-31.1, Π1-31.2, Π1-31.3, Π1-31.4, Π1-31.5, Π1-31.7, Π1-31.8, Π1-31.9 και Π1-31.10 η αμοιβή συμβούλου είναι ίση με το 9% του ποσού που θα λάβει ο δικαιούχος παραγωγός για κάθε έτος.

Για το Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 η αμοιβή συμβούλου είναι ίση με το 9% του ποσού (κατά ελάχιστο 50 ευρώ) για κάθε έτος και επιπλέον 20 ευρώ ανά έτος για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία είναι υποχρεωτική για να τρέξει η παρέμβαση.

Επίσης ο δικαιούχος θα πληρώνει επιπλέον 30 ευρώ ανά έτος αν επιλέξει τη δράση για διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών σε αροτραίες, κηπευτικά και δενδρώδεις.

Πάντως με την υπογραφή της μεταξύ τους σύμβασης ο δικαιούχος παραγωγός θα δίνει την συγκατάθεσή τους προς τον σύμβουλο να εκδώσει πάγια εντολή για την είσπραξη της αμοιβής του από όλες τις πληρωμές που λαμβάνει ο παραγωγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δηλαδή με απλά λόγια θα μπορεί να γίνει πληρωμή της αμοιβής από την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ και ας μην έχουν ακόμη πληρωθεί τα Οικολογικά Σχήματα οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Επίσης αν υπάρξει μονομερής καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του παραγωγού θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 2.000 ευρώ.

27/03/2024 10:32 πμ

Εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, επανεκδίδει η ΑΑΔΕ.

Στο έγγραφο καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σε θέματα, όπως πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, μετατάξεις αγροτών, διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και ειδικότερα θέματα.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ το ειδικό καθεστώς αγροτών, είναι προαιρετικό καθεστώς, το οποίο θεσπίστηκε με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α και απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή από τις υποχρεώσεις τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.

Δηλαδή, η επιστροφή δεν γίνεται με βάση τις πραγματικές αγορές που πραγματοποίησε ο αγρότης ή τις πραγματικές υπηρεσίες που έλαβε, αλλά γίνεται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής επί των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων παραγωγής του και παροχών αγροτικών υπηρεσιών του, τα οποία προκύπτουν από σχετικά παραστατικά.

Για να λάβει την επιστροφή ο αγρότης, κατά τα προαναφερθέντα, υποβάλλει, εφόσον το επιθυμεί, το έντυπο «ΦΠΑ 304 Δήλωση - Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ» (Α.1158/2022, Β΄ 5703, ΑΔΑ:ΨΥΡΦ46ΜΠ3Ζ-ΨΕ4).

Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. που ισχύει για αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από 1.1.2013 είναι 6%.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους. Για το Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, δικαιούνται επιστροφής του Φ.Π.Α. από το Δημόσιο, το οποίο καταβάλλει στον αγρότη ποσό, που προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Στο ειδικό καθεστώς αγροτών εντάσσονται οι αγρότες, οι οποίοι :
α) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) και
β) έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).
Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς.

Με βάση το νομικό αυτό πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι και οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 €, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Παραδείγματα:

1) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος πραγματοποίησε το φορολογικό έτος 2018 χονδρικές πωλήσεις αξίας 14.000 € και παράλληλα πραγματοποίησε λιανικές πωλήσεις (π.χ. από τις παραδόσεις 15 τενεκέδων λαδιού, τους οποίους πούλησε με την έκδοση ειδικού στοιχείου σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος) αξίας 1.030 € και έλαβε επιδοτήσεις 2.000 €. Από την 1.1.2019 θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δεδομένου ότι οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του υπερβαίνουν τις 15.000 € (14.000 +1.030 = 15.030 €).
2) Δημόσιος υπάλληλος το φορολογικό έτος 2018 έχει αγροτική εκμετάλλευση (καλλιέργεια και παραγωγή πορτοκαλιών) από την οποία εισέπραξε, από χονδρικές πωλήσεις, 10.000 € και έλαβε επιδότηση αξίας 3.500 €. Ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είναι αγρότης του ειδικού καθεστώτος από 01.01.2019 και οφείλει να υποβάλει για την ένταξή του το έντυπο Μ0 στην αρμόδια για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ.
3) Αγρότης λαμβάνει μόνο επιδότηση και δεν πραγματοποιεί παράδοση αγροτικών προϊόντων. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών εφόσον το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει είναι μικρότερο των 5.000 € (σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 εγκύκλιος).
4) Αγρότης πραγματοποιεί μόνο παράδοση αγροτικών προϊόντων και δεν λαμβάνει καμία επιδότηση. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, εφόσον το ποσό των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παροχής αγροτικών υπηρεσιών είναι μικρότερο των 15.000 € (σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 εγκύκλιος).

Στον προσδιορισμό του ορίου των 15.000 € περιλαμβάνεται :

  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς, που εκδίδουν στον πωλητή αγρότη οι υποκείμενοι στο φόρο αγοραστές των αγροτικών προϊόντων,
  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από τα ειδικά στοιχεία, που εκδίδει ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος,
  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από την παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική του αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγροτικής του εκμετάλλευσης: προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, προς απαλλασσόμενα πρόσωπα (νοσοκομεία, κλινικές κ.λπ.), προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, προς πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο (ιδιώτες, ΝΠΔΔ, δήμοι κ.λπ.).

Για τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 € από επιδοτήσεις, από 1.1.2017 και εφεξής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής, που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω κι αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων, που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη (ημερολογιακά).

Στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως:

  • πράσινη ενίσχυση,
  • βασική ενίσχυση,
  • ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας,
  • συνδεδεμένες ενισχύσεις,
  • εξισωτική,
  • ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λπ. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 € και δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις:
  • οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων,
  • οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι τα ποσά των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που χορηγούνται στο πλαίσιο της στήριξης παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών γίνεται δεκτό ότι έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου τα ποσά αυτά δε λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Για την είσπραξη επιδοτήσεων από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν εκδίδεται φορολογικό στοιχείο από αυτούς, αλλά αρκεί το παραστατικό που εκδίδουν οι δημόσιοι φορείς.

27/03/2024 10:06 πμ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνά η έγκριση της αναθεώρησης ορισμένων κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το πράσινο φως της ειδικής επιτροπής γεωργίας.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση, στις 22-25 Απριλίου, έτσι ώστε να εγκριθεί επίσημα ο κανονισμός από το Συμβούλιο και να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Μία από τις κύριες αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που ενέκρινε η ειδική επιτροπή γεωργίας είναι ότι εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα στα κράτη μέλη για να προχωρήσουν σε επανεξέταση αφορά στις προϋποθέσεις αιρεσιμότητας και αφορά τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ). Αφορά το ΚΓΠΚ 8 για ελάχιστο ποσοστό γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία, το ΚΓΠΚ 7 για την αμειψισπορά και το ΓΠΚ 6 για την εδαφοκάλυψη.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί επίσης η εξαίρεση των μικρών γεωργικών εκτάσεων, κάτω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Οι σημερινές αποφάσεις για παρεκκλίσεις και αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών θα αρχίσουν να ισχύουν μέσα στην άνοιξη.
Καλή εξέλιξη, η οποία όμως δεν φτάνει για να καλύψει τις ανησυχίες των αγροτών, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε μια πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει. Έχουμε ένα καλό πρώτο στοιχείο της πίεσης και της συντονισμένης δουλειάς που έγινε από τη χώρα μας και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμαχήσαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε. Δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς επιμένουμε ότι μέχρι το πριν τις ευρωεκλογές οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πέρα από τα 19 αιτήματα που συνολικά έχουμε καταθέσει.

Το 2% της ΚΑΠ των χρημάτων της ΚΑΠ που καταλήγει σε κάθε χώρα. Να μπορεί η κάθε χώρα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, με το Daniel να το αξιοποιεί, να το απορροφά χωρίς ενδιάμεσες διαδικασίες και γραφειοκρατικά προβλήματα.

Να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, απορροφήσεων, χρημάτων από έτος σε έτος από πυλώνα 1 σε πυλώνα 2», είπε ο υπουργός.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξετασθούν άμεσα και οι εξής προτάσεις:

  • Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  • Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
  • Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χρόνος είναι οριακός για την έγκρισή τους, καθώς για την άμεση εφαρμογή τους πρέπει να έχουν προωθηθεί σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια και κυρίως από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την τελευταία, το πιθανότερο, πριν από τις ευρωεκλογές.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά το 65% των δικαιούχων.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οι εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση τόσο στις διοικήσεις όσο και στους μικροκαλλιεργητές από την άποψη της μείωσης του περιττού διοικητικού φόρτου». Επίσης η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε οι χώρες της ΕΕ να μπορούν πλέον να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση, σε αντίθεση με μία φορά, όπως ισχύει σήμερα.

Μεγαλύτερη ταχύτητα

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών κάλεσε την Επιτροπή να ακολουθήσει την επιβαλλόμενη ταχύτητα και να εγκρίνει τάχιστα τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα Στρατηγικά Σχέδια που αφορούν στις αλλαγές στην ΚΑΠ.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευελιξία που προτείνεται στην επικουρικότητα κατά την εφαρμογή των οικολογικών προτύπων (GAEC 5, 6, 7 και 9), καθώς πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στα ιδιαίτερα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά των κρατών μελών κατά την επιλογή των κατάλληλων πρακτικών για τη συμμόρφωση των γεωργών με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ χαιρέτισε την απόφαση «για τη σύσταση παρατηρητηρίου τιμών σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Θα βοηθήσει σημαντικά στον μετριασμό φαινομένων κερδοσκοπίας. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια δικαιότερη κατανομή των κερδών μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας, ωφελώντας τον πρωτογενή τομέα που παραδοσιακά βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση. Ομοίως, αναμένουμε με εποικοδομητική διάθεση τις προτάσεις βελτίωσης της Οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τις στοχευμένες τροποποιήσεις των διατάξεων της ΚΟΑ για τις συμβάσεις των Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και τις οδηγίες για την απλούστευση του συστήματος AMS».

Επιμένουμε στις 19 προτάσεις

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, είπε: «Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε και την πρόθεση της Προεδρίας να εκκινήσει βαθύτερες συζητήσεις σχετικά με τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και με τα θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία.

Το δίχτυ ασφαλείας της ΚΑΠ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων με σκοπό την ολιστική προσέγγιση σε επίπεδο δράσεων και χρηματοδότησης, καθώς το γεωργικό αποθεματικό δεν επαρκεί. Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες από την άποψη των ίσων όρων ανταγωνισμού.

Δεν αρκεί, όμως, αυτή η διόρθωση. Είναι εξαιρετικά μικρή μπροστά στον όγκο των θεμάτων που πρέπει να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ. Θυμίζω ότι εμείς, η χώρα μας επιμένουμε και στις άλλες (στις 19) βελτιώσεις, που πρέπει να κάνουμε γνωρίζοντας τα στενά χρονικά περιθώρια λόγω Ευρωεκλογών.

Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε την δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, προκειμένου να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα των πόρων. Κι επαναλαμβάνουμε τη θέση μας να δοθεί δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να μπορεί να διαθέτει, εφόσον το επιθυμεί, το 2% από την ΚΑΠ για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από την κλιματική κρίση. Παρακαλώ πολύ την Επιτροπή να το εξετάσει».

27/03/2024 09:39 πμ

Όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος αλλαγές έχουμε στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά και την αποχώρηση του Χρήστου Γιαννακάκη.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιούνται οι παρακάτω αλλαγές στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ:

1. Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Χρήστος Φλώρος του Βασιλείου, Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Ο Δρ. Χρήστος Φλώρος είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (ΛΟΧΡΗ) της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ) του ΕΛΜΕΠΑ και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στη ‘’Λογιστική και Ελεγκτική’’ και στη ‘’Χρηματοοικονομική Διοίκηση’’. Επίσης, είναι Διευθυντής του θεσμοθετημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου στη ‘’Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση’’ (LAFIM), καθώς και Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού του ΠΑΚΕΚ. Επίσης κατέχει την θέση άμισθου Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στον τομέα που σχετίζεται με θέματα διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (από Ιαν. 2024).

2. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται η Αργυρώ Αργύρη του Σταύρου, Δικηγόρος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Δημήτριο Δελημήτη του Θεοφίλου, Γεωπόνο.

3. Τακτικό μέλος ορίζεται η Αικατερίνη Δαρδαμάνη του Αποστόλου, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρώτριά της την Ειρήνη Τάτση του Ηλία, υπάλληλο του ιδίου κλάδου, ειδικότητας και Υπουργείου.

4. Τακτικό μέλος ορίζεται ο Σπυρίδων Ρίζος του Ηλία, Γεωπόνος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αναπληρωτή του τον Βασίλειο Δελησταμάτη του Μόσχου, Κτηνίατρο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εκπρόσωπο του ιδίου Επιμελητηρίου.

Η θητεία του προσωρινού Αντιπροέδρου του ΕΛ.Γ.Α. λήγει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής και διορισμού του Αντιπροέδρου του Οργανισμού σύμφωνα με τον ν. 5062/2023 και για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

β) Η θητεία των ανωτέρω διοριζομένων μελών λήγει στις 19/11/2025.

Πρόεδρος του Οργανισμού παραμένει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

26/03/2024 01:57 μμ

Αν και στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη η τροποποίηση της τρέχουσας ΚΑΠ σε περίπου ένα χρόνο ξεκινάει η συζήτηση για την επόμενη.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που έγινε το πρωί της Τρίτης (26/3), στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι για τα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ ευθύνονται οι πολιτικές Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Αριστεράς (σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο «σύμμαχος» Ισπανός Υπουργός, Λουίς Πλάνα).

Της συνεδριάσεως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε προηγηθεί, χθες το βράδυ, συνεδρίαση της Ομάδας των EUMED-9 (στην οποία συμμετέχει ο Ισπανός Υπουργός).

Ο ΥπΑΑΤ, κατά την σημερινή ομιλία του στους υπουργούς του ΕΛΚ, επισήμανε ότι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολιτικοί και όχι ένα think-tank. Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι θέσεις που λαμβάνουμε θα ενδυναμώνουν το ΕΡΡ ώστε να υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος, δυνατή φωνή και ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών».

Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις, είμαστε η ρεαλιστική φωνή, των Ευρωπαίων αγροτών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με πράξεις, πρωτοβουλίες και αποτέλεσμα».

Παράλληλα τόνισε ότι οι αλλαγές που επιχειρεί να περάσει το ΕΛΚ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη βιωσιμότητα των αγροτών, είναι αλλαγές σε πολιτικές που επέβαλαν κυβερνήσεις στις οποίες μετείχαν Σοσιαλιστές.

Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε στους ομολόγους του να κάνουν ως υπουργοί μέλη του ΕΡΡ, κοινές επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη, «για να μεταφέρουμε το μήνυμα της πολιτικής και των προτάσεών μας αλλά και για να καταδειχθεί η ενότητά μας εν όψει εκλογών». Επίσης πρότεινε να γίνει μια συνεδρίαση των υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα πριν τις εκλογές.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός «την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών και συζήτησαν και για τα αγροτικά αλλά σε εμάς τους υπουργούς Γεωργίας πέφτει το βάρος να βρούμε λύσεις για τους αγρότες. Γι αυτό σας καλώ στο σημερινό Συμβούλιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσει η αλλαγή του Κανονισμού» και επανέλαβε τις τέσσερις από τις αλλαγές που προτείνει η χώρα μας, οι οποίες είναι επιβεβλημένο να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που είναι:

1. Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.

2. Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.

3. Εξαίρεση ελέγχων από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων για εκμεταλλεύσεις μέχρι 100 στρέμματα. Παράλληλα η εφαρμογή των «Προτύπων Καλής Γεωργικής Περιβαλλοντικής Κατάστασης», να στηρίζεται σε ρεαλιστικές κλιματολογικές – παραγωγικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους (επικουρικότητα).

4. Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. Τα οικολογικά σχήματα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων.

Μετά τη συνεδρίαση το ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών των αρχηγών των κρατών μελών και φυσικά του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζουμε και εμείς σε επίπεδο Γεωργίας και Αλιείας.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΕΛΚ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίας του EUMED, συμμαχίες που αξιοποιούμε σε μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε τα 19 σημεία- προτάσεις της χώρας μας να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο και να κερδίσουν περισσότερους συμμάχους.

Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη κινείται αργά. Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί και τα αντανακλαστικά της δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών. Όμως εμείς ως χώρα είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν τις Ευρωεκλογές, να διορθωθούν άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παρουσία μου σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών. Έτσι θα πορευτούμε, έτσι θα προσπαθήσουμε, μέσω των συμμαχιών που δημιουργήσαμε, ή που διατηρούμε και ισχυροποιούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες.
Σε αυτήν την προσπάθεια βεβαίως θα κινηθούμε συντονισμένα και για την επόμενη ΚΑΠ, που σε περίπου ένα χρόνο ξεκινάει η συζήτηση και όπως φαίνεται ίσως έρθει και λίγο νωρίτερα. Δεν χάνουμε ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα για να πετύχουμε το καλύτερο των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών».

26/03/2024 09:54 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι εφαρμογές για την καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023.

Η καταχώρηση θα γίνεται μέχρι την 1η Απριλίου (πλην ενίσχυσης βάμβακος) για να ακολουθήσουν οι ... έλεγχοι.

Θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει πληρωμές συνδεδεμένων έως το Πάσχα (δηλαδώ τον Μάιο).

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, Σας ενημερώνουμε ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Η εφαρμογή για τα ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/4/2024 και για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αντίστοιχα από την Τρίτη 26/03/2024 έως και την Τετάρτη 03/04/2024.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και Παρασκευή 29/3/2024

22/03/2024 01:29 μμ

Κλειστές πρόκειται να παραμείνουν για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες, λόγω της γιορτής του Πάσχα των Καθολικών.

Αφορά την υποχρεωτική τραπεζική αργία των τραπεζών για το τετραήμερο από την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική Εκκλησία, έως την Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024, δεύτερη ημέρα του Πάσχα για τους καθολικού.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπο, το 2ο πακέτο αποζημιώσεων θα αφορά ζημιές που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα το 2023 και δεν θα αφορούν πληρωμές της θεομηνίας DANIEL.

Όπως και στο 1ο πακέτο θα θα γίνει μια πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων.

Οι πληρωμές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα αλλά τελικά αναμένεται να γίνουν την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024.

Η προηγούμενη πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία χορηγήθηκαν 70 εκ. ευρώ σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες το 2023.

Στόχος του Οργανισμού είναι κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024 να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023.

21/03/2024 05:15 μμ

Το ΥπΑΑΤ, με αφορμή την επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστο Μπουκώρο, ανακοίνωσε τα εξής:

«Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 23 Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει από όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα προτάσεις για τις δομικού χαρακτήρα αλλαγές, που κατά την κρίση τους πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια επιστολή, στην οποία δεν υπέβαλε καμία πρόταση και ουσιαστικά περιοριζόταν σε κριτική προς τον υπουργό, παραβλέποντας, φυσικά, ότι ουσιαστικά με πρωτοβουλία της χώρας μας άνοιξε η συζήτηση των αλλαγών.
Άλλωστε, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσει στην ΕΕ για τις τεχνικές και δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Και δεν είναι τυχαίο ότι το ΕΛΚ υιοθέτησε και τις 19 προτάσεις που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, αντί να πράξει το αυτονόητο, να ζητήσει δηλαδή από τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις της Ελλάδας, το μόνο που κάνει είναι να ασκεί στείρα κριτική. Με την τακτική του λειτουργεί ουσιαστικά, σε βάρος των συμφερόντων των αγροτών, που αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές, τουλάχιστον, στην γραφειοκρατική αντίληψη της ΚΑΠ.

Δεν μας παραξενεύει η πρακτική του ΠΑΣΟΚ.
Είναι γεγονός ότι καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να επιστρέψει στα μονοπάτια του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Και, όπως, φαίνεται και από τη σημερινή επιστολή, οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται σε… καλό δρόμο.
Παρά ταύτα καλούμε το ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, της 26ης Μαρτίου, να πιέσει την ευρωσοσιαλιστική ομάδα στην οποία ανήκει, για να στηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ 2023 – 2027. Θα ήταν μια πράξη υπευθυνότητας, την οποία αναμένουν οι Έλληνες αγρότες».

Θυμίζουμε ότι η επιστολή του ΠΑΣΟΚ, προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Χρήστο Μπουκώρο, ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, με την από 29/2/2024 απαντητική της επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, πρότεινε ως πλέον κατάλληλο τόπο για την συζήτηση των προτάσεων που αφορούν την αναθεώρηση της Νέας Κ.Α.Π., την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου θα αναλυθεί η προετοιμασία και οι θέσεις της κυβέρνησης, τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα κληθούν να συμβάλουν με τις απόψεις τους οι φορείς των αγροτών, καθώς και επιστημονικοί φορείς.

Ο κ. Αυγενάκης, όχι μόνο δεν αποδέχθηκε την πρόταση μας, προσπάθησε μάλιστα να ευτελίσει την έννοια του σοβαρού και τεκμηριωμένου διαλόγου όπως απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και υπεκφεύγει συστηματικά μεταθέτοντας της ευθύνες της κυβέρνησης για την αποτυχία του δικού της Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στους Πράσινους και Σοσιαλιστές…

Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή η απουσία του στοιχειώδους διαλόγου, όπως έπραξε ο κ. Αυγενάκης, όταν μεταξύ άλλων κατέθεσε, στις 26 Φεβρουαρίου, μια σειρά προτάσεων χωρίς έστω μια υποτυπώδη διαβούλευση με τους φορείς, αποβαίνει τελικά σε βάρος των αγροτών, σας καλούμε να συγκαλέσετε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την αναθεώρηση της Νέας ΚΑΠ, να προσκαλέσετε τον κ. Αυγενάκη και του αρμόδιους φορείς, ώστε πραγματικά να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρινόμαστε στον θεσμικό μας ρόλο».

Οι Αιτούντες Βουλευτές
Λιακούλη Ευαγγελία
Κατρίνης Μιχάλης
Νικητιάδης Γεώργιος
Πάνας Απόστολος
Παρασύρης Φραγκίσκος
Χνάρης Εμμανουήλ
Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ
Σταρακά Χριστίνα

21/03/2024 09:43 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέσω επιστολής της προς το YπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρεμβαίνει για τις σοβαρές στρεβλώσεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε μια προσπάθεια αποφυγής και επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων.

Επιπλέον, ζητά να ληφθούν μέτρα για την απαράδεκτη αισχροκέρδεια και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες μέσω του αδικαιολόγητου υπερβολικού κόστους από τη συμπλήρωση των αιτημάτων ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, όπως σας έχουμε αναφέρει, τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και μέσω επιστολών, οι εγγενείς αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεων προδιάγραφαν σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Οι εν λόγω αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά, θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Μάλιστα, με τις επιστολές μας (17.11.2023 και 12.03.2024) έχουμε επισημάνει τι δημιουργεί αυτή τη στρέβλωση, όπως ότι δεν μετείχαν όλες οι εκτάσεις και όλοι οι παραγωγοί στα Οικολογικά Σχήματα και πως το 8% των δικαιούχων του πρασινίσματος το 2022 ή το 15% των δικαιούχων των Οικολογικών Σχημάτων του 2023, θα λάβει το 50% των ενισχύσεων, που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Όμως, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 για έναν μήνα, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου του 2024, μετέβαλε δραματικά τα δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος των αιτούμενων ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα υπερβαίνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουμε μια υπέρβαση 120%.

Σε ορισμένα μάλιστα Οικολογικά Σχήματα, η υπέρβαση είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση κατά 3 ή 4 φορές της ενίσχυσης που υπολόγιζαν ότι θα λάβουν.

Δεν έχουν γίνει οι μεταφορές πιστώσεων προς τα δύο Οικολογικά Σχήματα της κτηνοτροφίας.

Οι καταχρηστικές πρακτικές αδικαιολόγητης χρέωσης των δικαιούχων με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων (950 εκατ. ευρώ περίπου) οδηγούν σε μια βίαιη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, πολύ μεγαλύτερη των 35 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Οι διάφοροι επιτήδειοι χρεώνουν τους αγρότες σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Οικολογικό Σχήμα 9 (βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές), πολλοί δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και του πλημμελούς τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών.

Η ίδια απογοητευτική και κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε πριν από οποιαδήποτε απόφαση μεταφοράς πιστώσεων ή τρόπου πληρωμής να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων. Επίσης, τα Οικολογικά Σχήματα του 2024 δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Για το θέμα της αισχροκέρδειας από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση - επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, αναμένουμε τους ελέγχους σας, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις, που μεταφέρουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται σε ενδιάμεσους, χωρίς κανέναν λόγο».

20/03/2024 11:15 πμ

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την κρατική αρωγή σε έγγειο κεφάλαιο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την 27η Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη δικαιούχοι ενίσχυσης, που καλύπτει τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, είναι αγρότες, κατ’ επάγγελμα αγρότες και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αυτοί κατατάσσονται σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για να είναι ο αγρότης δικαιούχος ενίσχυσης του ν. 4797/2021 θα πρέπει να έχει υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος της θεομηνίας για το ζημιωθέν αγροτεμάχιο και να έχει εξοφλήσει την ασφαλιστική εισφορά στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου που δεν είναι αγρότης ή δεν υποβάλλει ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που υπέστη τη ζημιά ή δεν έχει ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.4797/2021 και δεν είναι επιλέξιμος για ενίσχυση κρατικής αρωγής.

Για θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του π.δ. 77/2023 (Α' 130), οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, όπως τα φερτά υλικά και η παράσυρση - διάβρωση - απώλεια αγρού, καλύπτονται εφόσον:
α) το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή
β) το αγροτεμάχιο μισθώνεται από την αγροτική εκμετάλλευση με μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας ή
γ) το αγροτεμάχιο έχει παραχωρηθεί στην αγροτική εκμετάλλευση δυνάμει χρησιδανείου μεταξύ συζύγων ή γονέων - τέκνων που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας.

Για τους σκοπούς της κρατικής αρωγής, η ιδιοκτησία στο πλαίσιο της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων.
Στις περιπτώσεις (β) και (γ) όπου το αγροτεμάχιο το εκμεταλλεύεται ο αγρότης - δικαιούχος με μίσθωση ή χρησιδάνειο, ο δικαιούχος υποχρεούται σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, εντός δύο (2) ετών από την ημερομηνία επέλευσης της θεομηνίας.

Για τη διαπίστωση της αποκατάστασης διενεργείται σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές. Ο δικαιούχος μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος. Η Περιφέρεια αποστέλλει στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής βεβαίωση για την ολοκλήρωση ή μη της αποκατάστασης.

Εφόσον από την βεβαίωση της Περιφέρειας προκύπτει η μη αποκατάσταση ή εφόσον μετά την παρέλευση των δύο (2) ετών δεν έχει προσκομιστεί βεβαίωση της Περιφέρειας περί αποκατάστασης, τότε το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά για τη δήλωση ζημιών σε έγγειο κεφάλαιο παρασχέθηκε παράταση ως 15 Μαρτίου 2024. Αναλυτικότερα, για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο από τις πλημμύρες του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον οι ζημιές αυτές δεν έχουν δηλωθεί από την αγροτική εκμετάλλευση που υπέστη τις ζημιές έως και τη 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, δύναται να δηλωθούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα το αργότερο έως και την 15 Μαρτίου 2024. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο και ότι οι αιτήσεις στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται στην Περιφέρεια και όχι στον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

19/03/2024 10:21 πμ

Αγανακτισμένος κτηνοτρόφος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά βρήκε το δίκιο του.

Εκδόθηκε αυτές τις ημέρες η τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο και δικαίωσε τον ακρίτα κτηνοτρόφο.

Το 2011 είχε περάσει από έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος την βασική ενίσχυση.

Αναγκάστηκε να καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όπου εκεί τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Μετά την πρώτη απόφαση στην οποία και δικαιώθηκε το θέμα έφτασε στο Εφετείο.

Το δικαστήριο τον δικαίωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον αποζημιώσει με επιτόκιο 6% για τα 8 χρόνια που έμεινε απλήρωτος.

Τώρα, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος, θα ακολουθήσει η πρώτη δίκη για το πρόγραμμα Αυτόχθονων Φυλών, του ίδιου έτους, για το οποίο επίσης δεν πληρώθηκε.

«Μετά την πρωτόδικη απόφαση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανόν θα πάει στο Εφετείο, όπως συνήθως κάνει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ γιατί έχω το δίκιο με το μέρος μου. Θα έλεγα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδικηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μην διστάσουν να κινηθούν νομικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος (τα στοιχεία του τα έχουμε).

19/03/2024 09:51 πμ

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Εύβοιας γίνεται μέσω της ΚΑΠ και μέσω τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως για τους μελισσοκόμους και τους συκοπαραγωγούς. Αυτό απαντά το ΥπΑΑΤ στην Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση των συκοπαραγωγών, το YπΑAT υποστηρίζει ότι στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών. Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών. Επισημαίνεται ότι στην Εύβοια, εν προκειμένω, υπάρχει μία Οργάνωση Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν τα σύκα, η «Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ», η οποία και υλοποιεί τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ύψος δαπανών για το έτος 2024 να ανέρχεται σε 85.884 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον τομέα της μελισσοκομίας, τα περισσότερα από τα μέτρα του τομεακού προγράμματος ενίσχυσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2020 – 2022) υφίστανται και στο εγκεκριμένο 2023 - 2027, ενώ κάποια από αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται περαιτέρω. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 ανέρχεται σε 61.626.450 € (12.325.290 € ετησίως). Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι).

Στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώγια την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώγια την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκαν επιπλέον πόροι 81 εκατ. € για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
  • Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώκαι δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ. Μετά και την παράταση που χορηγήθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ, εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν 6.901 αιτήσεις στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώγια τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Προστέθηκαν επιπλέον πόροι, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα υποδομής, με 40 εκατ. ευρώγια την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης, εγκρίθηκαν έργα, ύψους 240 εκατ ευρώ. Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώγια τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
  • Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, με 41 εκατ. ευρώγια την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στρατηγικής προτεραιότητας προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους. Το μέτρο προκηρύχθηκε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από τους υποψηφίους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

15/03/2024 05:00 μμ

«Τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που βεβαίως θα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους και περισσότερες καλύψεις και θα απαντά σε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση», δήλωνε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής, στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Φτάσαμε 15 Μαρτίου 2024 και ο ίδιος υπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής λέει ότι ο νέος Κανονισμός θα βγει σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Καλοδεχούμενη η αγωνία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αφού για 5 χρόνια δεν έπραξαν καμία θεσμική τομή και παρέδωσαν τον οργανισμό υπό κατάρρευση, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε με περισσότερα από 726 εκ. ευρώ, τώρα αγωνιούν για το πότε θα έρθει ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Για να μην αγωνιούν μέχρι την επίσημη κοινοβουλευτική απάντηση, ενημερώνω: «Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024».

Τώρα.. μπορούν να ασχοληθούν με την στράτευση του Προέδρου τους.

Ο νέος ΕΛΓΑ γίνεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη και θα είναι δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα, καθημερινά και με υπευθυνότητα».

15/03/2024 11:41 πμ

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΥπΑΑΤ ο οδηγός εφαρμογής του προτύπου Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη», που αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Αιρεσιμότητας.

Υποχρεώσεις των Γεωργών
Στις εκμεταλλεύσεις με εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων), αφού αφαιρεθούν οι εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού και βιολογικών καλλιεργειών, εφαρμόζεται αμειψισπορά. Οι γεωργοί έχουν δύο υποχρεώσεις:

1. Την αλλαγή της κύριας καλλιέργειας με άλλο βοτανικό γένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης της τρέχουσας χρονιάς.
Για το έτος 2024, για παράδειγμα, ο έλεγχος της αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης θα γίνει επί της έκτασης της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με τις καλλιέργειες που υπήρχαν στην εκμετάλλευση το 2023, σύμφωνα με τα προσδιορισθέντα στοιχεία της ΕΑΕ 2023.

2. Σε κύκλο τριετίας σε κάθε αγροτεμάχιο θα πρέπει να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 2 διαφορετικά βοτανικά γένη κύριας καλλιέργειας. Ο έλεγχος της τριετίας θα γίνει για πρώτη φορά το 2026 (τριετία 2024-2025-2026, λόγω της παρέκκλισης για το 2023), και έκτοτε θα διενεργείται ετησίως με τα προηγούμενα δύο έτη (κυλιόμενη τριετία).

Επισημαίνεται ότι:

1. η αγρανάπαυση συμπεριλαμβάνεται στον τριετή κύκλο αμειψισποράς και μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή καλλιέργειας στο πλαίσιο της διάταξης αυτής. Εάν ένα αγροτεμάχιο είναι σε αγρανάπαυση για τρία συναπτά χρόνια θεωρείται συμμορφούμενο.

2. Τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες (μηδική, ρίγανη, κ.ά.), με αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά (κωδικοί της ΕΑΕ : 8688 «Κοφτολίβαδα», 7607 «Λόλιουμ» και 80117 «Λόλιουμ NIVAL) και με αγρανάπαυση, συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών αρόσιμων εκτάσεων της εκμετάλλευσης για το κατώφλι των 10 εκταρίων. Όμως ο υπολογισμός της έκτασης αμειψισποράς (δηλαδή του 1/3) θα γίνει με την έκταση που υπολείπεται της έκτασης αυτών των κατηγοριών καλλιεργειών.

3. Οι ορυζώνες και τα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτεμάχια δε συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών εκτάσεων για το κατώφλι των 10 εκταρίων και δεν υπόκεινται σε αμειψισπορά.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση αμειψισποράς εκμεταλλεύσεις:

1. Με συνολική έκταση αρόσιμων μικρότερη ή ίση των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων). Στον υπολογισμό της έκτασης αυτής ΔΕ συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών και ρυζιού.

2. Όταν η αρόσιμη γη καλλιεργείται εξ ολοκλήρου με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας π.χ ρύζι.

3. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης:
i. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
ii. καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών: μηδική, τριφύλλια, φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα, λωτός, κουκιά, φακές, λούπινα, μπιζέλια ή πίσσα, βίκος, ρόβη, λαθούρια. Ως καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8 της ΕΑΕ) εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11 της ΕΑΕ), είτε
iii. χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση, είτε iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

4. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης της εκμετάλλευσης:
i. αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, είτε
ii. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
iii. καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας, είτε
iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

5. Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 θεωρούνται ότι συμμορφώνονται με το παρόν πρότυπο ΚΓΠΚ.

Εφαρμογή του προτύπου σε περίπτωση μεταβίβασης

Η υποχρέωση αλλαγής δύο βοτανικών γενών κύριας καλλιέργειας εντός τριετίας ελέγχεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ακόμη και αν το αγροτεμάχιο αλλάζει κάτοχο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο νέος κάτοχος δεν είναι υπόχρεος τήρησης του ΚΓΠΚ 7 με βάση τις εξαιρέσεις που προαναφέρονται.
Ο υπολογισμός του 1/3 της έκτασης γίνεται κάθε χρόνο με βάση την ΕΑΕ του έτους, οπότε όσοι μεταβιβάζουν ή αποδέχονται την μεταβίβαση εκτάσεων πρέπει να λαμβάνουν και αυτό το στοιχείο υπόψη τους.

Διαβάστε τον οδηγό με παραδείγματα (εδώ)

14/03/2024 04:46 μμ

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν της τροποίηση της ΚΑΠ ώστε να μην γίνονται έλεγχοι στις ενισχύσεις που θα παίρνουν οι μικρές εκμεταλλεύσεις (γεωργών και κτηνοτρόφων).

Συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή ενός απλοποιημένου καθεστώτος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως και 5.000 ευρώ άμεση ενίσχυση ανά έτος (έναντι του ορίου των 1.250 ευρώ που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα).

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την ισπανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, UPA και COAG διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Γεωργίας και για αυτό συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που έχει στείλει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, στην ΕΕ.

Όπως τονίζουν οι ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, «όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ άμεσης ενίσχυσης από την ΚΑΠ θα πρέπει να υποστούν λιγότερους ελέγχους».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας γιατί στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών οι άμεσες ενισχύσεις κυμαίνονται κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Marc Fesneau, στις 5 Μαρτίου 2024, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το κείμενο έχει υπογραφεί από άλλα 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την χώρας μας), στην οποία ζητάνε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024.

14/03/2024 01:52 μμ

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ήταν έτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» τις απαραίτητες διπλωματικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο χωρών του νότου, όσο και μέσα στο ΕΛΚ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές.

Όσον αφορά το Μέτρο για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη με πρόσθετα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Πάντως δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

14/03/2024 01:04 μμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζεται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με τη νέα διαδικασία οι ελληνικές πρεσβείες θα προχωρούν σε έλεγχο των εγγράφων των υποψηφίων που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας.

Αφού γίνει ο έλεγχος οι κατά τόπους Ελληνικές πρεσβείες θα δηιουργούν μια λίστα εργαζομένων (δεξαμενή εργατών) από την οποία οι εργοδότες - αγρότες θα κάνουν την επιλογή τους.

Δηλαδή θα γίνεται αντίστροφα η διαδικασία σε σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ότι επειδή μεγάλος αριθμός εργαζομένων από τρίτες χώρες που πήραν θεώρηση εισόδου για να εργαστούν στην χώρα μας έχουν φύγει και βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να έχει «κόκκινη κάρτα» η Ελλάδα από την ΕΕ και αν συνεχιστεί το φαινόμενο θα έρθουν κυρώσεις. Για αυτό όσοι αγρότες δεν συνεχίζουν να απασχολούν πια τους εργάτες θα πρέπει άμεσα να καταγγέλλουν τις συμβάσεις τους.

Για τα προβλήματα με τους εργάτες γης πραγματοποίησε σύσκεψη του προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνη με τον Υπουργό Εξωτερικό κ. Γεραπετρίτη, στις 12/3/2024. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Α’ Αντιιπρόεδρος της Βουλής κ. Πλακιωτάκης ο οποίος και παραβρέθηκε στην συνάντηση.

Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζεται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες.
Ειπώθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα προβληματικά στάδια της διαδικασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόρριψη των υποψηφίων εργατών γης από τις εκάστοτε ελληνικές Πρεσβείες.

Ο Υπουργός - όπως και οι υπηρεσίες - γνώριζαν για την αυτή την πραγματικότητα και υπήρξε δέσμευση ότι άμεσα θα αποσυμφορήθει η κατάσταση μέσω της δημιουργίας λίστας εγκεκριμένων υποψήφιων εργαζομένων, με στόχο πρωτίστως την ασφάλεια την χώρα μας αλλά και την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

«Ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανταπόκριση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη καθώς και για την αμέριστη συμπαράσταση σε όλο αυτό το θέμα από τον κ. Πλακιωτάκη. Τέλος, όσον αφορά την πλευρά των εργοδοτών στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να προβαίνουν άμεσα σε καταγγελία σύμβασης των εργαζομένων που ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα, εάν για οποιοδήποτε λόγο ο εργάτης - που έχουν προσκληθεί από τους ίδιους εργοδότες - δεν εξυπηρετεί τους όρους για τους οποίους έρθει ή για οποιοδήποτε λόγο δεν τελούν πλέον υπό τον έλεγχο τους. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην μεγαλύτερη αξιοπιστία της διαδικασίας», τονίζει.