Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όπου χτυπά η κακοκαιρία έχουμε πλημμύρες, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις

06/09/2023 12:20 μμ
Tεράστια καταστροφή έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον κάμπο της Θεσσαλίας (Βόλο, Πήλιο, Λάρισα, Σποράδες κ.α.) και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Tεράστια καταστροφή έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον κάμπο της Θεσσαλίας (Βόλο, Πήλιο, Λάρισα, Σποράδες κ.α.) και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε Θεσσαλία και Αργολίδα καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τετάρτη (6/9). Καλαμπόκια, βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, ελίες και άλλες καλλιέργειες έχουν ολική καταστροφή.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στη χώρα μας. Ήδη υπάρχουν δύο νεκροί αλλά έχουμε και αγνοούμενους.

Καταστροφές έφερε στο πέρασμα της η κακοκαιρία, με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, το οποίο στην Ηλεία προκάλεσε ολικές ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς και κηπευτικών.

Η κακοκαιρία έπληξε σκληρά και την Εύβοια προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, μαγαζιά και αυτοκίνητα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι, Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

Στην Μαγνησία, ένας κτηνοτρόφος έχει ανασυρθεί νεκρός και μια 87χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Πάλτση, ενώ αρκετές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα και άλλα σοβαρά προβλήματα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα, από τον νομό Μαγνησίας προς την Καρδίτσα, έχει δημιουργήσει τα προβλήματα στο οροπέδιο του Δομοκού στη Φθιώτιδα.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας όλα τα χωράφια είναι γεμάτα νερό που κατευθύνεται προς τους οικισμούς, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρρεια. Χωρίς πρόσβαση μένει η Δυτική Αργιθέα και τα χωριά Βατσουνιά και Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου μετά το σοβαρό πρόβλημα που δημιούργησε η κακοκαιρία στη γέφυρα του Αργύρη. 

Στα Φάρσαλα έσπασε ο Ενιπέας ποταμός και δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος των παραποτάμιων χωριών από τη Βαμβακού έως και το Σταυρό.

Ζημιές και πλημμυρικά φαινόμενα έχουμε σε περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας στην Πελοπόννησο.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε χωράφια και κτηνοτροφικές εκτροφές. Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων η κυβέρνηση αναφέρει ότι «η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα, αμέσως μόλις είναι εφικτό από συνθήκες και θα αποκατασταθούν όλες οι καταστροφές που συνέβησαν». 

Οι καταστροφές για ακόμη μια φορά είναι μεγάλες σε φυτική και ζωική παραγωγή. Χιλιάδες στρέμματα είναι σκεπασμένα με νερά και πολλές κτηνοτροφικές εκτροφές έχουν γεμίσει νερό και πολλά ζώα πνίγηκαν. Οι αγρότες ζητούν να γίνουν γρήγορες εκτιμήσεις και να χορηγηθούν προκαταβολές αποζημιώσεων.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και  οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση  Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
30/11/2023 01:56 μμ

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ περιγράφει επιστολή του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο, την οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Η επιστολή, που εστάλει στη Βουλή, απαντάει σε σχετικά αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΑ η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (εξόφληση) στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2024.

Και προσθέτει: Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων (εξατομικευμένες και συνολικές αναλόγως της ομοιογένειας των ζημιών όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό) έχει ξεκινήσει εκεί που η πρόσβαση είναι εφικτή και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες καλλιέργειές άμεσα με την απόσυρση των υδάτων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ διενεργούνται εκεί που υπάρχει ομοιογένεια των ζημιών κατόπιν θεομηνίας που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα καταστροφή των καλλιεργειών.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ξεκινήσει και μετά την τελευταία ενίσχυση του υποκαταστήματος Λάρισας το γεωτεχνικό προσωπικό ανέρχεται σε 130 περίπου γεωτεχνικούς, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων βεβαίως εφόσον η πρόσβαση είναι εφικτή στα χωράφια.

Ο ΕΛΓΑ έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίας τις δορυφορικές λήψεις από τις πλημμύρες και σε συνάρτηση της επεξεργασίας αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 θα προχωρήσει σε τακτοποίηση των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών. Με βάσει αυτών των στοιχείων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την πολιτεία σε προκαταβολές των ζημιών, εντός του Φθινοπώρου 2023 - Δεκέμβριος 2023 (εφόσον είναι εφικτό) και μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς στους πρώτους μήνες του 2024.

Ειδικότερα για τη φυτική παραγωγή αναγνωρίζοντας, τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται οι παραγωγοί μας και το γεγονός της απώλειας του εισοδήματός τους, διότι οι καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της συγκομιδής, και βάσει της υφιστάμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε οι τιμές αποζημίωσης να ευρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, αποφασίζεται ότι:

  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 40% έναντι της προκαταβολής των 100 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.
  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 57%% έναντι της προκαταβολής των 70 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 40 ευρώ το στρέμμα.
  • Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν σε άλλες περιπτώσεις την αυξημένη απόδοση παραγωγής και ζημίες που είχαν προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100%η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ.
  • Για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομισθεί σε ποσοστό άνω του 40%, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ.
  • Το ύψος των προκαταβολών στα άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μηδική, κηπευτικά κλπ, θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους.

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

Τελευταία νέα
29/11/2023 02:41 μμ

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.

Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.

Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.

Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά». 

28/11/2023 11:51 πμ

Με μεγάλη συμμετοχή, αγροτών και εκπροσώπων Συλλόγων και Συνεταιρισμών, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΛΓΑ Λάρισας, σήμερα Τρίτη (28/1), οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που αφορούν τις καλλιέργειες. 

Στη συνάντηση, που έγινε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι τα πορίσματα από την θεομηνία είναι περίπου στο 50% της ζημιάς αλλά μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει με τα πορίσματα των ζημιών από τον παγετό και τις βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «πάρα πολλές ασθένειες έχουν πλήξει καλλιέργειες σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τις αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή και εισόδημα. Ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένεις. Στη συζήτηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ αναδείξαμε τις ζημιές στα αμύγδαλα. Αυτό που εκτιμά ο ΕΛΓΑ σχετίζεται ότι οι ζημιές οφείλονται στον παγετό και όχι στον Daniel και αυτό έχει σημασία, γιατί για τον παγετό δίνονται λιγότερα χρήματα για αποζημίωση σε σχέση με την θεομηνία. Επίσης αποζημίωση στα αμύγδαλα θα δοθεί με ζώνες και όχι εξατομικευμένη. Στα κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα του ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την περασμένη άνοιξη είχαμε παγετό και βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς δενδρώδων καλλιεργειών. Τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ πάνε για τον Φεβρουάριο γιατί υπάρχει προτεραιότητα για τις εκτιμήσεις από την θεομηνία. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ οι εκτιμητές μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει το 50% των πορισμάτων από τον Daniel. Βλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα των ζημιών της άνοιξης. 

Επίσης συζητήσαμε για τις ζημιές που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή καστάνου, από την φαιά σήψη και την σφήκα της καστανιάς, αλλά και από τις βροχοπτώσεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει κάθε χρόνο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής κάστανου. Για αυτό ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να υπάρξει ένα πενταετές πρόγραμμα στήριξης των καστανοπαραγωγών γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης της καλλιέργειας».

27/11/2023 10:51 πμ

Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Θα πρέπει να δοθούν όμως διευκρινήσεις από τον Οργανισμό σε ποιούς παραγωγούς αναφέρεται και σε ποιες περιοχές. Δηλαδή να αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες αγροτών που θα μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς.

Πάντως να θυμίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους αγρότες με την πρόσφατη πληρωμή προκαταβολών στις περιοχές της Θεσσαλίας. Πολλοί είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι προκαταβολές που ανέφερε ο ΕΛΓΑ ότι πλήρωσε ήταν:
Βαμβάκι: 140 ευρώ
Αραβόσιτο: 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

Ωστόσο οι αμπελοκαλλιεργητές αλλά και οι δενδρώδεις δεν πληρώθηκαν για τις ζημιές. 

Αναμένεται να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΕΛΓΑ και καλό είναι να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί γιατί οι αγρότες έχουν ανάγκη τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν και οι ζημιές που υπάρχουν στις άλλες περιοχές της χώρας (πλην των πλημμυροπαθών). 

23/11/2023 10:02 πμ

Ο ΕΛ.Γ.Α. επισημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Συγκεκριμένα ο ΕΛ.Γ.Α. αναφέρει τα εξής: Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκ. €.

Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛ.Γ.Α. να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η Διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (23 Νοεμβρίου 2023), μετά την 12:00 μεσημβρινή, θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:

  • Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
  • Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €.
22/11/2023 12:47 μμ

Τις επόμενες ώρες (αύριο Πέμπτη - 23/11) ο ΕΛΓΑ θα κάνει πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν εκκρεμότητες παλαιών ετών.

Ειδικότερα, η πληρωμή θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αποζημιώσεις του έτους 2022, όπως για περιπτώσεις ενστάσεων ή οφειλές λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και πληρωμές για κάθε είδους εκκρεμότητες του Οργανισμού προς τους παραγωγούς από το 2015.

Πρόκειται για δικαιούχους αποζημίωσης που δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα μέχρι την προηγούμενη πληρωμή τρεχουσών καταβολών του ΕΛΓΑ, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2023. Αυτό έγινε επειδή εξαντλήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού Αποζημιώσεων στην τότε πληρωμή.

Η πληρωμή όμως της προκαταβολής του τσεκ γέμισε τα ταμεία του ΕΛΓΑ (κάτι όμως που δεν ισχύει για τους παραγωγούς που είδαν λιγότερα ποσά).

Οι παραγωγοί τότε δεν είχαν πληρωθεί λόγω είτε της μη εξόφλησης εισφορών 2020-2021 είτε δεν είχαν εκδοθεί τα πορίσματα ζημιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ συνολικά για όλη τη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Καταβάλλονται αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, μετά την 12:00 μεσημβρινή, στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:
Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €.Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛ.Γ.Α., στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 και μέχρι τον Απρίλιο 2023, έχει εξοφλήσει το 90% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες έτους 2022.Πρόκειται για την πλέον έγκαιρο πληρωμή αποζημιώσεων, η οποία έγινε ποτέ από τον ΕΛ.Γ.Α.
Η καθυστέρηση πληρωμής του 10% των πορισμάτων και των ενστάσεων, η οποία πραγματοποιείται αύριο, οφείλεται τόσο στην επεξεργασία των δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στην δημοσιονομική διευθέτηση της πληρωμής, σύμφωνα με στοιχεία προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. έτους 2023.
Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει περισσότερα από 250 εκ. €, για την πληρωμή αποζημιώσεων έτους 2023 όταν τα έσοδά του από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος αυτό δεν υπερβαίνουν τα 150 εκ. €.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκ. €.
Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛ.Γ.Α. να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η Διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους.
Ο ΕΛ.Γ.Α. επισημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023. Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. έχει επιτύχει την τετραετία 2019 – 2023, να καταβάλει ο Οργανισμός τις οφειλόμενες αποζημιώσεις με φερεγγυότητα και αξιοπιστία, παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις αυτές απαιτούν κατά μέσο όρο 100 εκ. € πάνω από τις δυνατότητες του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α., χάριν της καθοριστικής και γενναιόδωρης στήριξης της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατέβαλε στον Οργανισμό 300 εκ. €, ως αναδρομικώς οφειλόμενα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το ν. 3877/2010».

21/11/2023 10:51 πμ

Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, για κάποια προϊόντα, για μια ακόμη φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας, τονίζει ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός και δείχνει την προχειρότητα του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ  αφού οι προκαταβολές δόθηκαν 2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες και υπήρχε επαρκής χρόνος για διασταύρωση των στοιχείων και των δικαιούχων. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του Νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας που συνεχώς ερημώνουν και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και την δικαιολογημένη αγανάκτηση μας αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μας και της πίεσης που ασκήσαμε!

Όμως στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Παράδειγμα για το Βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον Νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του Βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περυσινής χρονιάς όπως ισχύει στον κανονισμό είναι 53 λεπτά το κιλό. Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40 €/στρέμμα.

Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί. Ότι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες με δικαιολογημένη ανησυχία και οργή να ξεχειλίζει, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων πως οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα,  ενωμένοι, αποφασισμένοι, και με μαζική συμμετοχή.

Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο Νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ στους δρόμους και με την συμπαράσταση όλων των φορέων καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας».

21/11/2023 10:17 πμ

Σήμερα Τρίτη (21/1) θα υπάρξει σύσκεψη αγροτών από την Λάρισα με την ηγεσία του ΕΛΓΑ για τα προβλήματα με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στην φυτική παραγωγή.

Αναφορές στον ΑγροΤύπο από την πλευρά των αγροτών, μετά τις πληρωμές αποζημιώσεων, κάνουν λόγο για αλλαγές των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μετά την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να στηριχθούν απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Αυτό θα συζητήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού.

Κάποιες περιπτώσεις μιλούν ότι σε βουλιαγμένα στρέμματα με σιτάρια έβαλαν βιομηχανική ντομάτα για να πάρουν τα 500 ευρώ. Άλλες περιπτώσεις, αφορούν στην τροποποίηση με τέτοιο τρόπο ώστε το βαμβάκι, το οποίο θα έπαιρνε προκαταβολή αποζημίωσης 140 ευρώ, να φαίνεται στο ΟΣΔΕ ως βιομηχανική ντομάτα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 70%) της βιομηχανικής ντομάτας είχε συγκομιστεί την περίοδο της θεομηνίας. Σύμφωνα με αναφορές, πριν την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, είχαν απομείνει για να συγκομιστούν περίπου 1.500 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι εκεί πάνω στηρίχτηκε το ΥπΑΑΤ για να δώσει τα 500 ευρώ. Όμως από τις δηλώσεις φάνηκε ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 3.330 στρέμματα. Κάποιοι θα πρέπει να απαντήσουν για αυτή τη διαφορά. Πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων με τα παραστατικά παραλαβής από τις βιομηχανίες ντοπατοπολτού και τα τιμολόγια αγοράς σπόρων. Αυτό όμως που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους ο ΕΛΓΑ ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ και με ποιο προσωπικό.

Επίσης κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα οι παραγωγοί από τα παρακάρλια, που τα χωράφια τους είναι πλημμυρισμένα, οι οποίοι ζητούν προτάσεις από την πολιτεία για το τι θα κάνουν. Φέτος δεν μπορούν να καλλιεργήσουν περίπου 180.000 στρέμματα και πρέπει να έχουν πρόγραμμα στήριξης για τους συγκεκριμένους αγρότες (μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν νοικιαζόμενα χωράφια). Επίσης θα γίνει συζήτηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής από τον παγετό τον Μάρτιο του 2023.

Θέμα υπάρχει και με τις δενδρώδεις και τα αμπέλια για τα οποία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί προκαταβολές. Οι παραγωγοί ζητούν αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου με φυτεύσεις νέων οπωρώνων. Αυτό σημαίνει εκτός από αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση εκ νέου του οπωρώνα (κάτι ανάλογο με το ζωικό κεφάλαιο), θα πρέπει να υπάρξει και μια στήριξη για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι τα δέντρα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. 

20/11/2023 09:45 πμ

Έσπασαν τα τηλέφωνα του ΕΛΓΑ της Λάρισας από τις διαμαρτυρίες των αγροτών που είδαν λιγότερα χρήματα στις προκαταβολές αποζημιώσεων για την φυτική παραγωγή στην Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Τρίτη (21/11) αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη στον ΕΛΓΑ για να βρουν τρόπους να διορθωθεί η κατάσταση.
Αναμένεται να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΕΛΓΑ μέχρι τέλος του Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι όπως ανέφερε το ΥπΑΑΤ οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:
Βαμβάκι: 140 ευρώ
Αραβόσιτος: 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

Ωστόσο οι πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν είδε τα 140 ευρώ αλλά πολύ λιγότερα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΕΛΓΑ, θα δουν τους μάρτυρες και θα διορθωθεί το πρόβλημα.

Στη βιομηχανική ντομάτα θα υπάρξει διασταύρωση στοιχείων με τα παραστατικά από τις βιομηχανίες ντοπατοπολτού και τα τιμολόγια αγοράς σπόρων.

Θέμα υπάρχει και με τις δενδρώδεις και τα αμπέλια που δεν έχουν ανακοινωθεί προκαταβολές. Πάντως θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις όσοι είχαν δέντρα νεαρής ηλικίας που θα έμπαιναν σε παραγωγική διαδικασία.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

17/11/2023 03:04 μμ

Από το πρωί της Παρασκευής (17/11) ξεκίνησε η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Υπάρχουν όμως προβλήματα και σε αυτές τις πληρωμές. Όπως καταγγέλλουν αγρότες στον ΑγροΤύπο, πολλοί δικαιούχοι έχουν δει λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα στο βαμβάκι πολλοί λίγοι έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα 140 ευρώ και δεν ξέρουν που οφείλεται αυτό.   

Το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«H πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να  συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για  να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας».

16/11/2023 04:01 μμ

Πληρωμή από αύριο, Παρασκευή (16/11), των προκαταβολών για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Συνολικά θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις τιμές προκαταβολής, που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκατ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), όπως είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος, που θα επιστραφεί σε συνολικά 297.428 δικαιούχους.

14/11/2023 10:29 πμ

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ).

«Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας» σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή και προσθέτει:

«Σε όλη την χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.
Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, το φουζικλάδιο, μύκητες.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο σε περιοχές που εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα όπως τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλες περιοχές και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Φαινόμενα που δεν οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή όπως η Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι ισχυρίζονται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Δεν θα δεχτούμε ως πραγματικότητα ότι το καλοκαίρι πρέπει να καιγόμαστε και το χειμώνα να πλημμυρίζουμε. Είναι απαραίτητα έργα που θεωρούνται «μη επιλέξιμα» και δεν γίνονται επειδή δεν αφήνουν μεγάλη κερδοφορία στις ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, θεωρείται «κόστος» και έτσι δεν γίνονται τα έργα.

Μπροστά μας έχουμε μια και μόνο επιλογή. Τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων μας να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Να δυναμώσουμε την λειτουργία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος το επόμενο διάστημα με συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα οργανώνοντας την μαχητική διεκδίκηση.
Να δημιουργηθούν νέοι Αγροτικοί-Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Μεσσηνία και Πέλλα.
Να δυναμώσουμε την κοινή δράση αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων με συναντήσεις που θα κάνει η Γραμματεία της ΠΕΜ το άμεσο επόμενο διάστημα.

Το Νοέμβριο η ΠΕΜ αναλαμβάνει την διοργάνωση θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων σε μια σειρά προϊόντα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.
Την Κυριακή, 19 Νοέμβρη, στις 12:30 το μεσημέρι, στον Τύρναβο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον Περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.
Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αγιά, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την Κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.
Την Κυριακή, 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αταλάντη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στην Λάρισα στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ στηρίζει ολόπλευρα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή, γη, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στην Θεσσαλία η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Είναι μια πρώτη νίκη και η απόδειξη ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά διότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων.

Για παράδειγμα στο Βαμβάκι με αυτή την εξαγγελία με 100% εκτιμημένη ζημιά π.χ. στην Λάρισα η αποζημίωση θα είναι 201,40€/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20€/στρέμμα πολύ πίσω από την ζημιά των αγροτών.
Επίσης, στους κτηνοτρόφους τα 120 ευρώ που δίνει ο ΕΛΓΑ ολική αποζημίωση την προβατίνα (αβελτίωτη άνω των 45 κιλών) δεν είναι ούτε η αξία του κρέατος της.

Η ΠΕΜ καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Καταγγέλλουμε και κάναμε κινητοποιήσεις για να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει.
Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία. Τέλος, άλλος ένας πόλεμος, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, θα φέρει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται από το κράτος του Ισραήλ. Τα αιτήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Απεμπλοκή της χώρας μας από τον Πόλεμο είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ. Να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα. Να απαιτήσουμε να πληρώνεται ο ιδρώτας και ο κόπος μας. Απλώνουμε το χέρι σε οποιοδήποτε θέλει να αγωνιστεί και καταλαβαίνει πως μόνο με τον αγώνα, την οργάνωση, την ενότητα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!
Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!».

10/11/2023 09:33 πμ

Tην επόμενη Παρασκευή (17/11) 30 χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας θα πάρουν προκαταβολές αποζημίωσης φυτικής παραγωγής. Έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές περίπου 17 εκ. ευρώ σε περίπου δύο χιλιάδες κτηνοτρόφους.

Αυτά επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προτείνοντας παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των μετεχόντων στην αντιπροσωπεία, τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ, όσο και ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, που μαζί με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό ήταν παρόντες στις επισκέψεις, τόνισαν ότι τώρα είναι η ώρα των συναινέσεων για να μπορέσει να επανέλθει η περιοχή στην κανονικότητα. 

Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων αποτελείται από τους Υπουργούς Γεωργίας  της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την Υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι Πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko, και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη για τη θωράκιση της Θεσσαλίας, Μιλτιάδης Γκουτζούρης  και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, με περίπου 180.000 στρέμματα να παραμένουν πλημμυρισμένα.

08/11/2023 03:56 μμ

Την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα καταβληθούν σήμερα, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή - επίσης δωρεάν -  των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Οι δηλώσεις του υπουργού έχουν ως εξής:
«Σήμερα, από τις 12:00 το μεσημέρι, ο ΕΛΓΑ θα έχει πιστώσει σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, 16.528.449 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χρόνο ρεκόρ πληρώνει προκαταβολές, στηρίζοντας με πράξεις τους παραγωγούς τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας.
Υπενθυμίζω ότι οι προκαταβολές, θα είχαν δοθεί νωρίτερα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν ζήτησαν να παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου και 18 ημέρες μετά δίνονται οι πρώτες προκαταβολές.
Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν εργάζονταν συστηματικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, τους οποίους, ευχαριστώ δημοσίως. Τόσο την Κεντρική Υπηρεσία όσο και την Περιφερειακή στη Λάρισα.
Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή.
Επιπροσθέτως για τη Θεσσαλία, θέλω να ανακοινώσω ότι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι.
Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου - και πλέον - στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις.
Αλλά και στην αγροτική παραγωγή είχαμε σημαντικές ζημιές.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν - κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια - και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή παρούσα, δίπλα, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου ολικής ανασύνταξης της οικονομίας της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για το σκοπό αυτό, υπό την προεδρία του Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου,  που θα καταθέσει σύντομα προτάσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις για ανάπτυξη της Θράκης, που έχει υποβάλλει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά στις ζημιές, επισημαίνω ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κινήθηκαν με ταχύτητα καταγράφοντας τις ζημιές σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ανάταξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Για να συμβεί αυτό δεν περιοριζόμαστε απλώς στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

  • Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία
  • Εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου.

Έτσι λοιπόν, για να στηρίξουμε τους πληγέντες και να ανατάξουμε την αγροτική παραγωγή στον Έβρο, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:
1. Καταθέτουμε  τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων
2. Με εντολή που έδωσα - και με την εποπτεία του υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση - ο ΕΛΓΑ επανεξετάζει τις βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
3. Η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο, θα καταβληθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου.
4. Σημειώνεται ότι από την Κρατική Αρωγή έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής.
5. Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
6. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στην συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους.  Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές, θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.
7. Και στην Περίπτωση του Έβρου ενεργοποιούμε το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ ( χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.α).
8. Και στην περιοχή του Έβρου θα εφαρμοσθεί το μέτρο 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν ( κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμη, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.
9. Μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο. Θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων, όπως επίσης, θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας προϊόντων και συνθηκών εργασίας, με  λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον..
10. Με απόφασή μου εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 €, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 €.
11. Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν και για τον Έβρο. Δηλαδή οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν  στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος(αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
12. Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς - Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.
13. Μέσω του leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους:

  • Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 € έκαστο ή 1.000.000 € εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2 εκατ. €
  • Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ύψους συνολικά μέχρι 1,2 εκατ. €

14. Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
15. Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης
16. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πρώτη στιγμή ήταν παρών στον νομό, κάνοντας εδαφολογικές μελέτες και ενεργώντας παράλληλα ως σύμβουλος των αγροτών που επλήγησαν. Ο ΕΛΓΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα.

08/11/2023 11:28 πμ

Πιστώνονται σήμερα Τετάρτη (8/11) σε 2.035 κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας οι προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από την καταιγίδα Daniel. Το σύνολο της προκαταβολής ανέρχεται σε 16.528.449 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, ενώ η τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή ήταν 500 ευρώ, τελικά με παρέμβαση του Υπουργού ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο.

Αντίστοιχα στα αιγοπρόβατα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα πληρώσει 150 ευρώ.

Τα ποσά αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους για την απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου θα καταβληθούν σύμφωνα με τον τύπο: Χ2= Α * Β, όπου:
Χ2: ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά είδος/κατηγορία ζώου,
Α: ο αριθμός των ζώων που απωλέσθησαν σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛΓΑ
Β: η ασφαλιζόμενη αξία ανά ζώο.

Όσον αφορά την ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου, ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε τη Βουλή τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζοντας ότι η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ δεν επαρκεί τόσο για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος όσο και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, θα αξιοποιήσει τις προσφερόμενες δυνατότητες από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο: Σε εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, ύψους 45 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους, χωρίς καμία προσωπική δαπάνη, να αγοράσουν ζώα και να κατασκευάσουν εκ νέου τις σταυλικές εγκαταστάσεις τους και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησης στις απαιτούμενες διαδικασίες. Η κάλυψη της δαπάνης από την κυβέρνηση θα είναι 100%. Δηλαδή, ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση του ζωικού του κεφαλαίου και την κατασκευή νέας εγκατάστασης.

Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο: Aφορά στο Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει εκείνους τους παραγωγούς, οι οποίοι - όχι γιατί αρνήθηκαν - αλλά λόγω του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν στον εν λόγω Οργανισμό την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων, όπως τα χοιρινά, τα ορνιθοειδή, κουνέλια και άλογα. Αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν.

08/11/2023 10:25 πμ

Όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις θεομηνίες ζητούν να μάθουν το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως αποζημίωση σε κάθε προϊόν. 

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σπορές για τις νέες καλλιέργειες και θα πρέπει να γίνει ο προγραμματισμός και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (σπόρους, πετρέλαια, λιπάσματα κ.α.). Ούτε γνωρίζουν τα ποσά ούτε το χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, «ούτε από την τοπική διοίκηση του ΕΛΓΑ ούτε από τον ίδιο τον υπουργό ΑΑΤ που ήρθε στη Λάρισα μάθαμε τον τρόπο ου θα αποζημιωθούμε. Ξέρουμε ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει «κόφτες» για κάθε προϊόν. Ζητάμε να μάθουμε τα συνολικά ποσά της αποζημίωσης και όχι τις προκαταβολές. Επίσης πότε θα μας αποζημιώσουν. Η Θεσσαλία θα πρέπει να συνεχίζει να παράγει. Όμως εδώ και  65 ημέρες μετά τις πλημμύρες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πήραν ούτε 1 € αποζημίωση για τις ζημιές. Χρήματα ακούμε και χρήματα δεν βλέπουμε». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί όπου μπορούν θα πρέπει να μπουν στα χωράφια τους για να καλλιεργήσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που θα καταβληθεί σε κάθε καλλιέργεια που έπαθε ζημιά. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση ούτε πότε αλλά ούτε και πόσα χρήματα θα μας δώσουν. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός για τις νέες καλλιέργειες. Θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό στο ΥπΑΑΤ. Υπάρχει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους αγρότες του κάμπου της Θεσσαλίας».

07/11/2023 12:28 μμ

Αύριο Τετάρτη (8/11), στις 12:00 το μεσημέρι, αρχίζει η καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο, σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Για την φυτική παραγωγή η διαδικασία καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων θα αρχίσει την επόμενη Παρασκευή (17/11).

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στα πάγια (μηχανήματα, αποθήκες κ.α.) για την φυτική παραγωγή. Από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις παγίων στη ζωική παραγωγή.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, μέχρι στιγμής σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέσω της κρατικής αρωγής και θα ακολουθήσουν άλλα δύο κύματα αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής σε πληγέντες.

07/11/2023 10:38 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση που αφορά την πληρωμή από τον ΕΛΓΑ  αποζημιώσεων ad hoc συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες.

Τα 150 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Δεν αναφέρει όμως τις προκαταβολές για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (δενδρώδεις, αμπέλια κ.α.) εκτός από αυτές που ήδη έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Θυμίζουμε ότι:

  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν σε άλλες περιπτώσεις την αυξημένη απόδοση παραγωγής και ζημίες που είχαν προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100% η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ.

Τα μέτρα ενίσχυσης αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, οι οποίες υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες κατά το έτος 2023, επακόλουθο των θεομηνιών Daniel και Elias, το χρονικό διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής για το έτος ζημιάς 2023.

Η χορήγηση των προκαταβολών υπολογίζεται επί των δηλώσεων ζημίας των παραγωγών στο έως 70% της απώλειας του δηλωθέντος ζωικού κεφαλαίου και μέχρι το 70% της απώλειας φυτικής παραγωγής.

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες το ύψος των προκαταβολών, μετά την οριστικοποίηση των πορισμάτων από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, υπερβαίνει το τελικό ποσό αποζημίωσης, το οποίο αναλογεί σε κάθε παραγωγό, η διαφορά θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ ως αχρεωστήτως καταβληθείσα σε βάρος του παραγωγού.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

06/11/2023 01:08 μμ

Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο αγρότες της Θεσσαλίας έπρεπε ήδη να έχουν κάνει τις σπορές του σιταριού, μιας και βοηθάει ο καιρός, αλλά είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για να κάνουν ελέγχους οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια που επλήγησαν από την θεομηνία.

Ο παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Τασιούλης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θέλω φέτος να καλλιεργήσω 200 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Πέρυσι τέτοια ημέρα είχα ολοκληρώσει τις σπορές σκληρού. Φέτος ακόμη δεν έχω ξεκινήσει το όργωμα. Θα πρέπει να περιμένω τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την καταστροφή του DANIEL και μιλάμε για χωράφια με βαμβάκια με ζημιά 100% και δεν θα μαζευτούν καθόλου. Το οικολογικό σχήμα λέει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το όργωμα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Πώς θα πάρω την ενίσχυση και τι θα δηλώνω στα γραφεία μελετητών. Οι ημερομηνίες πιέζουν και κανείς δεν δίνει υπεύθυνη απάντηση. Άφησα κάποιους «μάρτυρες» σε βαμβακοχώραφα αλλά δεν ξέρω τι θα ζητήσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και δεν γνωρίζω αν πρέπει να αποδείξω την συγκομιδή. Αν θέλουν να καλλιεργήσουμε ξανά θα πρέπει να μας ενημερώσουν. Είναι ένας άνεργος αυτή την στιγμή και περιμένω απαντήσεις από τους υπεύθυνους». 

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος Συνεταιιρισμού Πλατυκάμπου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει σπορές σιτηρών στα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή. Χρειάζονται χρήματα οι παραγωγοί για να μπουν στα χωράφια για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ. Οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πήραμε ήταν μειωμένες. Ακόμη δεν έχουν πληρώσει την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, την Τρίτη (7 Νοεμβρίου), στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Αν και συμπληρώνονται δύο μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών.

Για να βάλουμε σκληρό σιτάρι θέλουμε χρήματα για να ξεκινήσουν τα οργώματα. Κάποιοι που σκέφτονται να παραμείνουν στο βαμβάκι. Αν όμως την άνοιξη του 2024 σπείρουν βαμβάκια δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να κάνουν άρδευση. Ζητάμε άμεσα να επιδιορθωθεί το αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε αρδευόμενες καλλιέργειες. Μπροστά στην αβεβαιότητα πολλοί αναγκαστικά θα βάλουν σιτάρια. Όμως οι τιμές στο σκληρό είναι χαμηλές αυτή την εποχή. Πριν λίγες ημέρες ήταν στα 28 λεπτά τώρα έπεσαν στα 26 λεπτά. Επίσης και φέτος μιλάνε για εξαγωγές σκληρού από Τουρκία».

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ δεν δει «μάρτυρα» δεν θα πάρει αποζημίωση ο παραγωγός για τις ζημιές από την θεομηνία. Όμως αν μπει σπαρτική μηχανή στο βαμβακοχώραφο δεν μπορεί να παραμείνουν οι «γραμμές» του βαμβακιού. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα.

Επίσης δεν μπορεί κάποιοι καθηγητές στην ΚΑΠ να μας λένε πότε μπορούμε να σπείρουμε. Ημερομηνίες στην σπορά δεν μπαίνουν αλλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε τώρα να σπείρουμε σκληρό σιτάρι γιατί βοηθάει ο καιρός.

Την Κυριακή (5/11) αγρότες από την Λάρισα είχαν συνάντηση, στην Γυρτώνη, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον οποίο μιλήσαμε για τις αποζημιώσεις από θεομηνία. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε για τις αποζημιώσεις στα πάγια φυτικού: 

1) Καλό είναι οι παραγωγοί όταν πάει η Επιτροπή καταγραφής ζημιάς να κάνουν δήλωση και εκτίμηση της αξίας και να αναφέρουν ποσό.

2) Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις γιορτές θα καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στα πάγια. Δηλαδή για παράδειγμα ζημιά σε μηχανήματα αξίας 20.000 ευρώ θα αποζημιωθεί με 14.000 ευρώ. Η προκαταβολή 35% θα καταβληθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Θυμίζουμε ότι για τους κτηνοτρόφους οι δηλώσεις στα πάγια (όχι ζωικό κεφάλαιο) κλείνουν σήμερα Δευτέρα (6/11). Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να χορηγούνται οι αποζημιώσεις.

Για την φυτική παραγωγή αναμένουμε από ΕΛΓΑ να ανακοινώσει τις προκαταβολές για καλλιέργειες που δεν έχουν ανακοινωθεί (αμπέλια, ξηροί καρποί κ.α.). Οι προκαταβολές στην φυτική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Νοεμβρίου».  

02/11/2023 04:11 μμ

Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για τις αποζημιώσεις αγροτών από τις πλημμύρες. 

Η τροπολογία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Περιλαμβάνει δύο διατάξεις που σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία, αλλά και στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Με την πρώτη διάταξη, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσμοθετείται ο τρόπος για τη χορήγηση ενίσχυσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες μέσω του ΕΛΓΑ. Μία ενίσχυση, που βαραίνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η δεύτερη διάταξη αναφέρει ότι η ενίσχυση που θα καταβληθεί στους αγρότες θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ). 

Κόκκαλης για αποζημιώσεις πλημμυροπαθών
Την τεράστια αδικία που συντελείται στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας όπου πληρώνονται με τον τιμοκατάλογο του… 2010 και όχι του 2023, στηλίτευσε από το βήμα της βουλής, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σχολιάζοντας τη σχετική τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς, ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε τα εξής: «Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα στη φιλοσοφία της συγκεκριμένης τροπολογίας - μάλλον θα έλεγα του συγκεκριμένου άρθρου, διότι δεν είναι ενιαία η τροπολογία - ότι είμαστε θετικοί, όμως, επειδή δεν έρχεται αυτοτελώς, δεν μπορούμε να χορηγήσουμε θετική ψήφο. Είμαστε θετικοί για έστω και ένα ευρώ που ανακουφίζει τους πλημμυροπαθείς, ναι, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι ταυτόχρονα να πούμε ότι πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Γιατί;

Είπε ο κ. Τριαντόπουλος ότι ανοίγει τον δρόμο - έτσι είπε συγκεκριμένα - η συγκεκριμένη τροπολογία για άμεσες και ουσιαστικές ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα. Σας παρακαλώ για ένα λεπτό την προσοχή σας. Με αυτή την τροπολογία οι κτηνοτρόφοι θα πληρωθούν με 85 ευρώ το ζώο. Σήμερα το ζώο κάνει 300 ευρώ τουλάχιστον. Η απόφαση ότι θα πληρωθούν με 85 ευρώ βγήκε, εξεδόθη στις 8 Μαΐου του 2023. Θα πληρωθούν με 85 ευρώ. Την υπογράφει ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Στύλιος.

Ο κ. Κελέτσης μία βδομάδα πριν σε ερώτησή μου, λέει για αυτή την αδικία, ακούστε: «Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι τον Μάϊο που εξεδόθη αυτή η απόφαση ήταν μια άλλη Κυβέρνηση». Ποια ήταν; Η Κυβέρνηση αυτή και η πολιτική ηγεσία ανέλαβε τον Ιούλιο. Λέει ότι ήταν μια άλλη κυβέρνηση. Και λέει ο κ. Τριαντόπουλος τώρα ότι αυτή η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για άμεσες και ουσιαστικές ενισχύσεις.

Τώρα να το πω άγνοια, να το πω ανοησία ή πολιτικό θράσος, το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζεται - η λέξη αναγνωρίζεται να γραφεί με «αι» - αυτή η αδικία, και επαναλαμβάνω με απόφαση της αυτής, δηλαδή της ίδιας, Κυβέρνησης - είναι αδικία πράγματι - ορίστηκε ο τιμοκατάλογος για το ζωικό κεφάλαιο με τιμές του 2010;

Τότε το ζώο είχε 120 ευρώ και 150 ευρώ. Σήμερα έχουμε 2023. Και αυτή η απόφαση εξεδόθη 8 Μαΐου του 2023. Και σήμερα λέτε ότι ανοίγει τον δρόμο αυτή η τροπολογία για ουσιαστικές και άμεσες ενισχύσεις».

31/10/2023 09:47 πμ

Επιβεβαιώνει ο υπουργός κ. Αυγενάκης μιλώντας στη Βουλή ότι έχει ζητήσει τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως τόνισε δεδομένων των λαθών που έγιναν στην προχθεσινή πληρωμή, ζήτησε τις παραιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι «κουνά μαντήλι» ο Σημανδράκος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφερόμενος ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, στα  πρόσθετα μέτρα, άνω των 100 εκατ. ευρώ,  που έχει λάβει το ΥπΑΑΤ, τόνισε:

  • περισυλλέξαμε και διαχειριστήκαμε τις χιλιάδες ζώων και πτηνών, αποφεύγοντας την υγειονομική βόμβα της μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.
  • απαλλαγή εκτιμητικών τελών καταμέτρησης νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με σκοπό την άμεση περισυλλογή τους και την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Υγείας προχωρήσαμε σε απολύμανση των σταυλικών εγκαταστάσεων.
  • ο ΕΦΕΤ διενήργησε επιτόπιους ελέγχους σε χώρους παρασκευής συσσιτίων και σχολικών κυλικείων και παρείχε συμβουλές για την υγιεινή των τροφίμων.
  • λειτουργήσαμε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • διανεμήθηκαν 4.500 τόνοι ζωοτροφές.
  • ξεκινούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου οι ημερίδες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
  • εξασφαλίσαμε την παροχή δωρεάν εξέτασης από το Μπενάκειο, για την παρουσία ή μη φυτοπαθογόνων στις καλλιέργειες.
  • αναστολή ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία για δήλωση ΟΣΔΕ 2023.
  • στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας, καθώς και μια σειρά ρυθμίσεων αγροτικής ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ.
  • Επαναπροσδιορίσαμε την τιμή αποζημιώσεων των καλλιεργειών, βάσει των σημερινών τιμών για κάθε προϊόν.
  • Αποφασίσαμε την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της Θεσσαλίας στα Σχέδια Βελτίωσης 2023. Συνολικά, 601 αιτήσεις ύψους 320.000 ευρώ. Ουσιαστικά, υπερ-διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τη Θεσσαλία κατά 20 εκ ευρώ περίπου για τους νέους αγρότες.
  • Ενεργοποιήσαμε το Μέτρο 5.2 (ΠΑΑ 2024-2022), ύψους 45 εκ. ευρώ. Θα χρηματοδοτήσει το 100% της αγοράς ζωικού κεφαλαίου και δημιουργίας νέων σταυλικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, συμφωνήσαμε με τους τεχνικούς συμβούλους που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα να εκπονήσουν δωρεάν τις μελέτες για τους κτηνοτρόφους.
  • Επίσης, για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου εγγυητής του προγράμματος είναι η ελληνική πολιτεία. 
  • Υπογράψαμε ΚΥΑ κρατικών αποζημιώσεων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες.
  • Κάναμε την κατανομή από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκ. ευρώ και αποζημιώνουμε τους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ.


Αποζημιώνονται πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, καθώς και θερμοκηπιακές και ανθοκομικές καλλιέργειες.
Δόθηκε παράταση ενιαίας ενίσχυσης 2023, μετά την καταληκτική ημερομηνία 11/09, χωρίς να επιβληθεί ποινή καθυστέρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλίας, Έβρου και Φθιώτιδας.
Σύντομα θα ανακοινώσουμε πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης και για τους αγρότες της Λίμνης Κάρλα των οποίων τα κτήματα παραμένουν πλημμυρισμένα. 
Για τη στήριξη των αλιέων της περιοχής: Χορηγούμε κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ περίπου.
Για τους μελισσοκόμους: συγκροτήσαμε ειδική επιτροπή με τους μελισσοκομικούς συλλόγους της Θεσσαλίας και υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκ. ευρώ έως το 2027 που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ. ετησίως.

Για τις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής:
Για προκαταβολή πρώτης αρωγής δόθηκαν:

  • Συνολικά 82,1 εκ. ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς (οικοσκευή, στεγαστική συνδρομή, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτροφικές μονάδες)
  • Συνολικά 19,8 εκ. ευρώ σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.
  • 12,4 εκ. ευρώ προς 6.189 αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.
  • 1,6 εκ. ευρώ προς 406 κτηνοτροφικές μονάδες με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.

Τέλος, όπως επισήμανε:
Στον ΕΛΓΑ κατετέθησαν, έως 20 Οκτωβρίου, που ήταν η τελευταία παράταση, 30.088 δηλώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και  2.366 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατ’ αρχάς, 150 εκ. ευρώ για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων. 

Τις επόμενες μέρες, ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων - μελισσοκόμων.

Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Υπενθύμισε ότι στις 2 Νοεμβρίου θα συζητηθεί τροπολογία για το ακατάσχετο και το αφορολόγητο των ποσών που θα λάβουν οι πληγέντες αγρότες..

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να κρατάνε ψηλά σε επίπεδο ΕΕ, το θέμα και για το λόγο αυτό, μετά από πρόσκλησή του, επισκέφθηκε την περιοχή, στις 5 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ενώ στις 9 Νοεμβρίου θα επισκεφθούν τη Θεσσαλία οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

30/10/2023 02:34 μμ

Πέρασαν δύο μήνες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει κάποια αποζημίωση (στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε η καταστροφή).

Καταστράφηκαν σπίτια, αποθήκες, προϊόντα, ζώα και έχουμε μείνει στα 4.000 και 2.000 ευρώ της πρώτης αρωγής, που και αυτά δεν τα έχουν εισπράξει όλοι, αφού υπήρξαν προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων.

Οι προκαταβολές ανακοινώθηκαν και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Ελπίζουμε να αναφέρει αναλυτικά ποσά αποζημίωσης ανά κλάδο.

Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη πάρει ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές σε αποθηκευμένες ζωοτροφές και μηχανήματα. Τι θα κάνουν με τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο θα αποφασίσουν από Νοέμβριο και βλέπουμε.

Για το φυτικό έχουν ανακοινώσει κάποιες προκαταβολές σε συγκεκριμένες καλλιέργειες αλλά όχι σε όλες. Επίσης δεν μιλάνε για τα ποσά της εξόφλησης. Μετά τις 20 Νοεμβρίου πάνε οι προκαταβολές στην φυτική παραγωγή. 

Γενικά δεν ανακοινώνουν ποσά αποζημίωσης ούτε σε ζωική ούτε σε φυτική παραγωγή.

Ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών και τον εθνικό προϋπολογισμό αναμένεται να έχει στο ταμείο ένα ποσό γύρω στα 300 εκ. ευρώ, που είναι ψίχουλα σε σχέση με το ύψος της ζημιάς.

Σε 10 ημέρες θα πρέπει να ξεκινήσει η σπορά σιταριού. Ούτε χρήματα για αγορά σπόρων έχουν καταβληθεί ούτε οι εργασίες αποκατάστασης στα αναχώματα έχουν ξεκινήσει.

Κινητοποίηση στην Καρδίτσα
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και πρέπει να τη διεκδικήσουμε» ήταν το μήνυμα της μαχητικής και μαζικής κινητοποίησης που διοργάνωσε, την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι,  στη γέφυρα «Σταυρός» στον δρόμο Παλαμά - Ιτέας.

O πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Μιλάνε για προκαταβολές 140 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι αλλά δεν λένε το ποσό της αποζημίωσης. Χωρίς εκτίμηση της ζημιάς δεν έχουμε τα κιλά (εκτιμώμενη παραγωγή ανά στρέμμα). Αν πάρουν περσινή μέση απόδοση 340 - 350 κιλά τότεσ την εξόφληση θα ζητήσουν επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.

Επίσης εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα αναχώματα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Αν ρισκάρει και σπείρει ο παραγωγός σιτάρι (πράγμα δύσκολο αφού δεν έχει χρήματα για αγορά σπόρου) ποιος εγγυάται ότι σε μια νέα βροχόπτωση δεν θα υπάρξει νέα πλημμύρα και μια ακόμη καταστροφή».

Οι αγρότες διεκδικούν:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού για τους πληγέντες.
  • Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν. Άμεσα καθαρισμός, απολύμανση και επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών Ιατρείων στα χωριά που έχουν πληγεί. Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στα Κέντρα Υγείας, στο Τμήμα Επειγόντων και στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού.
  • Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

 

27/10/2023 02:56 μμ

Κατετέθη από Αυγενάκη - Χατζηδάκη η τροπολογία για τη χρηματοδότηση και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι πληγέντες από θεομηνία αγρότες.

Τη διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, δρομολογεί η κατάθεση τροπολογίας, χθες στη Βουλή, από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η τροπολογία διασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά από αίτημα των ιδίων των παραγωγών και τοπικών φορέων, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες, μετετέθη χρονικά για ένα επί πλέον δεκαήμερο, και έληξε στις 20 Οκτωβρίου. Κατετέθησαν 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία αφορά, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias και όπως αναφέρεται η δαπάνη για τις αποζημιώσεις «βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό». Προβλέπει επίσης ότι «για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ».

Η τροπολογία πρόκειται να ψηφισθεί στις 2 Νοεμβρίου, καθώς έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», το οποίο είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί από τη Βουλή, μετά την διακοπή των εργασιών της για την 28η Οκτωβρίου.

Αυθημερόν εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, η οποία έχει ήδη προετοιμασθεί και είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.

Ευθύς αμέσως γίνεται η μεταφορά από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατ’ αρχάς, 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων τις οποίες ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων– μελισσοκόμων, εντός τριών εργασίμων ημερών.

Αντιστοίχως οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Λαμβανομένου υπ’ όψιν του τεραστίου όγκου υποβολής δηλώσεων ζημίας από τους πληγέντες, τις οποίες επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, τα χρονοδιαγράμματα είναι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στον ταχύτερο δυνατό χρόνο που έχουν καταβληθεί προκαταβολές μέχρι σήμερα, υπό βάρος των συνεπειών μιας τόσο εκτεταμένης καταστροφής η οποία προκάλεσε πρωτοφανείς ζημίες.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί, σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας από την Κρατική Αρωγή, που διαχειρίζεται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, συνολικά 19,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, περιλαμβάνονται σειρά διατάξεων που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και υποδομές στην περιοχή, καθώς και μια σειρά ακόμα ρυθμίσεων που αφορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η τροπολογία έχει ως εξής:

«Ενίσχυση για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.

1. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ως αντιστάθμισμα για ζημιές στην φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Δικαιούχοι είναι φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η δράση υλοποιείται από τον οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.

2. Η ενίσχυση της παρ. 1 είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/ 2013 (Α΄ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, εξειδικεύονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης και η μεθοδολογία προσδιορισμού του, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».