Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σκρέκας: Όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ στη βρώσιμη Καλαμών, αλλά μειώθηκαν

04/06/2020 10:10 πμ
Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βουλή για το θέμα των εισφορών ΕΛΓΑ στην Καλαμών.

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βουλή για το θέμα των εισφορών ΕΛΓΑ στην Καλαμών.

«Δεν υπήρχε αύξηση της ασφαλιζόμενης αξίας. Μάλιστα η ασφαλιζόμενη αξία σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά μειώθηκε. Γιατί μειώθηκε η ασφαλιζόμενη αξία; Διότι μειώθηκαν την τελευταία τριετία οι τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ελιών Καλαμών. Εσείς λέτε ότι έχει γίνει αύξηση. Δεν έχει γίνει αύξηση, έχει καταργηθεί η δυνατότητα ασφαλιστικής κλάσης, που έδινε τη δυνατότητα στον αγρότη να δηλώνει ότι η παραγωγή του προοριζόταν για μικτή χρήση.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το 90% των ποσοτήτων ελιών Καλαμών που παράγονται, κατευθύνονται για βρώση, είναι επιτραπέζιες ελιές και το γνωρίζετε πολύ καλά. Άρα το 90% θα έπρεπε να ασφαλίζεται από τον παραγωγό ως επιτραπέζια ελιά, με την ασφαλιστική εισφορά που έχει η επιτραπέζια ελιά. Για ποιο λόγο; Ώστε όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθεί για τον κίνδυνο, που θα συμβεί κάποια στιγμή, να έχει τη δίκαιη αποζημίωση.

Δεν υπάρχει αύξηση στα ασφάλιστρα της βρώσιμης

Τι παρατηρήθηκε μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ; Ότι τα τελευταία χρόνια αντί να δηλώνεται το 90% της παραγωγής των ελαιών ως επιτραπέζια ελιά, για να έχουν το αντίστοιχο όφελος εφόσον πάθουν τη ζημιά, αυτές κατά 70% ως 90% δηλώνονταν ως ελιές προς μικτή χρήση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όταν συνέβαινε ο κίνδυνος να έρχονται και να παραπονιούνται οι αγρότες -και λογικό- ότι θέλουν καλύτερη αποζημίωση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σερακιώτη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή (δείτε πατώντας εδώ).

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ανέφερε ότι «η ανάρτηση του καταλόγου του 2020, παρά το γεγονός ότι στις 28 Φλεβάρη είχε ξεκινήσει η διαδικασία, δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν υπήρξε ανάρτηση του τιμοκαταλόγου. Όταν προσήλθαν οι αγρότες, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώθηκαν τα εξής: ότι για την καλλιέργεια της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών, η οποία ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας -στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και βεβαίως στη Φθιώτιδα- υπάρχει κατάργηση της κατεύθυνσης προορισμού του τελικού προϊόντος, μία ενιαία τιμολόγηση και μία προκλητική αύξηση στην ασφαλιζόμενη τιμή, η οποία φτάνει το ποσοστό του 58%. Μέσα από αυτή την ενιαία αίτηση ενίσχυσης ο παραγωγός μπορούσε να επιλέξει μέχρι πρότινος την κατεύθυνση του προορισμού του τελικού προϊόντος και συγκεκριμένα για την ελιά είτε να καταλήξει για επιτραπέζια χρήση, για βρώση είτε για ελαιόλαδο. Με τη διαδικασία της διαλογής, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κατάλληλος καρπός προορίζεται για την επιτραπέζια χρήση και ο υπόλοιπος καταλήγει στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Είναι πρωτοφανής, όπως προανέφερα, και υπέρογκη αυτή η αύξηση του 58%. Αντί να συζητούμε σήμερα για τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και συγκεκριμένα αυτών που καλλιεργούν την ποικιλία Καλαμών, οι οποίοι έχουν αδιάθετο το προϊόν εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η τιμή κατρακυλά διαρκώς, ερχόμαστε και συζητούμε για αυξήσεις, για επιπρόσθετη επιβάρυνση».

Σχετικά άρθρα
14/03/2024 01:52 μμ

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ήταν έτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» τις απαραίτητες διπλωματικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο χωρών του νότου, όσο και μέσα στο ΕΛΚ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές.

Όσον αφορά το Μέτρο για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη με πρόσθετα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Πάντως δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

Τελευταία νέα
13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

12/03/2024 03:24 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει εντός της εβδομάδος διορθωτικές προκαταβολές αποζημιώσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στους πληγέντες που είχαν εντοπίσει λάθη στις αρχικώς καταβληθείσες προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ και είχαν ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού στη Λάρισα που λειτουργούσε για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΥπΑΑΤ με το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών και των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, προ δεκαημέρου, ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν, όπως:

  • Την προηγούμενη Τρίτη οι 487 αλιείς του Παγασητικού και της Λάρισας έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ ως απώλεια εισοδήματος από τον Daniel.
  • Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων. Οι δε μελέτες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι και αυτές δωρεά. Το μέτρο αφορά κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Θεσσαλικού Κάμπου και του Έβρου.
  • Καταβάλλονται πρόσθετες - διορθωτικές προκαταβολές 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγέντες που ανέφεραν στον ΕΛΓΑ λάθη στην αρχική καταβολή των προκαταβολών.
  • Υπεγράφη η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναμένεται η έγκριση του Μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο Υπουργός, αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη, με πρόσθετα στοιχεία, που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

Το project της Θεσσαλίας, σημείωσε ο Υπουργός, δεν είναι παντού το ίδιο, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές δράσεις και μέτωπα που χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

08/03/2024 01:36 μμ

Με θετικό πρόσημο κατέληξε η κάθοδος στην Αθήνα της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου και της συνάντησης που είχε, στο ΥπΑΑΤ, με τους κ.κ. Σταμενίτη και Στρατάκο.

Αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι το ΥπΑΑΤ αναμένει το πράσινο φως και την χορήγηση κονδυλίου από την ΕΕ για να πληρώσει την ακαρπία του 2023.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Πιερίας - Κοιλάδας κ. Γιώργος Μίχογλου, ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το ραντεβού το είχαμε ζητήσει εδώ και 2 μήνες αλλά οι κινητοποιήσεις πήγαν πίσω την συνάντηση.

Βασικό θέμα ήταν το πρόβλημα της ακαρπίας, που στην περιοχή έπληξε όλες τις καλλιέργειες. Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ αναμένουν το κονδύλι από την ΕΕ που θα χορηγήσει στην χώρα μας για να δουν στην συνέχεια την κατανομή που θα κάνουν.

Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την χαλαζόπτωση του 2022 δεν είχαμε το όριο 30% σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ. Εμείς ζητήσαμε να καταβληθεί μια ενίσχυση τύπου de minimis για τους πληγέντες.

Επίσης έγινε συζήτηση για το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες αλλά και για τοπικά θέματα της περιοχής του Παγγαίου».

07/03/2024 10:29 πμ

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση ΕΛΓΑ αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Και προσθέτει ότι θα γίνεται «καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά».

Απαντώντας σε όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας άφηναν να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς και έγιναν πολύ λίγες χειρόγραφα (περίπου το 10% των παραγωγών. Επίσης υπήρχε η κυρίαρχη άποψη να μην γίνονται δηλώσεις γιατί δεν θα αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί.

Από την άλλη πως μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε ζημιές σε πάγια και μηχανήματα και να μην έχουμε σε καλλιέργειες.

Εμείς όλο αυτό τον καιρό ζητάγαμε να έρθουν γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τις ζημιές στα χωράφια. Φτάσαμε Μάρτιο και μας λένε ότι δεν υπάρχει ζημιά αλλά εμείς τώρα δεν μπορούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας.

Επίσης όταν έγιναν οι θεομηνίες είμασταν στο τοπ της συγκομιδής και των εξαγωγών. Έπαθαν ζημιές οι δρόμοι και δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα μήλα. Επίσης και οι αποθήκες δεν είχαν ρεύμα για να γίνει σωστή συντήρηση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε ζημιά στο 40% της παραγωγής. Είμαστε στα ίδια επίπεδα ζημιάς με την περιοχή του Πηλίου και είναι άδικο που εξαιρέθηκε η Αγιά από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σήμερα οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παραγωγούς της Αγιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias – όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30% - 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.

06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».

05/03/2024 02:34 μμ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ για την αντιμετώπιση ζημιών στην Πιερία.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας της Δευτέρας (4/3).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «η κακοκαιρία έπληξε τους παραγωγούς του συνεταιρισμού μας στο δήμο Δίου-Ολύμπου και ειδικότερα στα τρία χωριά (Άγιος Σπυρίδωνας, Βροντού, Κονταριώτισσα) ήταν καταστροφική.

Χτυπήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση και την χαλαζόπτωση δενδρώδεις καλλιέργειες και σιτηρά. Περίπου 8.000 στρέμματα με ακτινιδιές, βερικοκιές, κυδωνιές, σιτηρά κ.α. έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Μας ενημέρωσαν ότι κλιμάκια γεωπόνων θα έρθουν στην περιοχή σε δύο ημέρες για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών. Ζητάμε από τους τοπικούς φορείς να εξετάσουν την ιδιαιτερότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί που έχουν καταστραφεί».

Πάντως ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι ζημιές πριν την ανθοφορία δεν αποζημιώνονται.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού ΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Ευάγγελο Γερολιόλιο και την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Λαχουρά και αποφάσισαν την μετάβαση των συνεργείων του Οργανισμού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ΔΑΟΚ της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, τον εντοπισμό των καλλιεργειών, οι οποίες υπέστησαν ζημίες και τον σχεδιασμό του εκτιμητικού έργου, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

28/02/2024 05:23 μμ

Την Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

«Οι κινήσεις που κάναμε συνολικά ως Υπουργείο πιάνουν τόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου και τους Εποπτευόμενους Φορείς, παρουσία Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων. «Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις συναντήσεις-συνεδριάσεις που είχε, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και τη Συμμαχία των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται εφεξής, κάθε φορά, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη παρουσία.

Το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 ήταν αυτό που κυριάρχησε στις επαφές του Έλληνα Υπουργού στη βελγική πρωτεύουσα. «Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9», πρόσθεσε ο ΥπΑΑΤ.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Νομοθετικό έργο

«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου», σχολίασε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στο μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί.
Σε αυτο το πλαίσιο, ζήτησε από όλους να συλέξουν τις πληροφορίες που κρίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρες μητρώο.
«Είναι σημαντικό να νιώθουν περισσότερο επιχειρηματίες ειδικά οι αγρότες, να μπουν λίγο στη λογική σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργήσουμε σιγά σιγά μια άλλη νοοτροπία», κατέληξε.

Προγραμματισμός προτεραιοτήτων

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες σχετικά με την έκδοση πράξεων Δευτερογενούς Νομοθεσίας, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καλύπτοντας πολλές από όσες υπήρχαν από το παρελθόν, η υλοποίηση κοινοτικών υποχρεώσεων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τηρουμένων ηλεκτρονικών μητρώων, η καταγραφή των Επιτροπών Επιβολής Κυρώσεων ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πιθανές νέες προτάσεις για την αναθεώρησή του (Υπηρεσία Συντονισμού).

Συζητήθηκε, ακόμη, το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επόμενων ενεργειών:

  • Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από τον ΕΛΓΑ. Δέσμευση είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που θα αγγίζουν περίπου τα 260 εκατ. ευρώ.
  • Εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
  • Δημιουργείται Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας με σκοπό - μεταξύ άλλων - να μπει τέλος στην παραοικονομία.
  • Συνεχίζονται οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ, και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης και σε πύλες εισόδου της χώρας στην αγορά γάλακτος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.
28/02/2024 10:53 πμ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στο ΥπΑΑΤ, η συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με την Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών της Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το πρόβλημα με την ακαρπία στα ροδάκινα.

Ο κ. Σταμενίτης παραδέχτηκε ότι το 2023 είχαμε απώλειες στην παραγωγή στα ροδάκινα σε ποσοστό 50 - 60% της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών. Δεσμεύτηκε ότι αν πληρωθεί η ακαρπία στην ελιά τότε θα πληρωθεί και η απώλεια παραγωγής και στο ροδάκινο, εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων.

Το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και είναι ένα από τα κύριαν θέματα στις συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9).

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ανάφερε ότι το 2023 υπήρξαν μεγάλες ζημιές για αυτό και είχαμε καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Από το 2024 και μετά θα επανέλθει η κανονικότητα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα εξοφλούνται μέχρι το τέλος του κάθε έτους.

Νέα πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023 θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Επίσης μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωμή η προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μέχρι το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ».

Μετά την συνάντηση σε δήλωσή του ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής: «με συνέπεια και μεθοδικότητα εργαζόμαστε ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους παραγωγούς. Μάλιστα, σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αναλυτικά τον σχεδιασμό μας για τον Νέο ΕΛΓΑ, ο οποίος στοχεύουμε να είναι μέσα στο 2024 νόμος του Κράτους».

Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ότι «πρόκειται για πρώτο κύμα πληρωμής και αφορά τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί». Και οι επόμενες πληρωμές του ΕΛΓΑ θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας που προβλέπει το πόρισμα και σε μια εφάπαξ πληρωμή, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία της η επιτροπής δενδροκαλιεργητών από τους τέσσερις νομούς όπου η καλλιέργεια θεωρείται βασική παραγωγή, (Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία) επισκεφθήκαμε σήμερα τον ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη για να θέσουμε τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια τα οποία είναι:
Α) Απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας των άκαιρων κλιματικών φαινομένων αλλά και των στρεβλώσεων της «ελεύθερης» αγοράς.
Β) Καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια.
Γ) Απώλειες και μειωμένες τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Δ) Κόστος Παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.λ..π.)
Ε) Αμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα αίτια ζημιών και αυτά που έχουν προστεθεί εξ αιτίας της κλιμματικής αλλαγής.
ΣΤ) Mειώσεις στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στη νέα Κ.Α.Π.
Ζ) Εργάτες γής.
Με αυτά τα αιτήματα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο.
Ο Υφυπουργός ΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία.
Επίσης για το θέμα των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια δήλωσε ότι ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Για όλα τα άλλα ζητήματα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο για την προώθησή τους.

27/02/2024 05:21 μμ

Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου 2024) καταβλήθηκαν 70 εκ. ευρώ από τον ασφαλιστικό οργανισμό στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες, κατά το έτος 2023.

«Πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μεταφράζουμε ότι δεν ήταν προκαταβολή πληρωμής αλλά έγινε μια πληρωμή εξόφλησης για όσα πορίσματα ζημιών είχαν ολοκληρωθεί.

Όπως δήλωνε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας».

Να θυμίσουμε ότι ο Κανονισμός αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει ότι χρήματα έχει. Για να μην έχει τον «κόφτη» στα χρήματα της αποζημίωσης βάζει «ψαλίδι» στα πορίσματα ζημιάς. Έτσι πάνε πίσω οι αποζημιώσεις για να εισπράξει εισφορές ο Οργανισμός από τους παραγωγούς και πάμε στο «ίσα βάρκα ίσα νερά».

Στο μεταξύ ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην Θεσσαλονίκη, που δόθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της 30ης Agrotica, ανέφερε ότι είναι στο 99% είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Φτάσαμε στα τέλη του μήνα και διαβούλευση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥπΑΑΤ. Αυτό το υπόλοιπο 1% φαίνεται να ταλαιπωρεί πολύ τους νομοθέτες.

Φάγαμε ένα μήνα και ακόμη να το τελειώσουν για να μάθουν και οι παραγωγοί τι νέο έρχεται, δηλαδή με απλά λόγια τι θα πληρώνουν και τι θα εισπράττουν (χορτάσαμε από σενάρια και λόγια). Ελπίζουμε να μην γίνει η διαβούλευση του ΕΛΓΑ όπως στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, που τώρα το αλλάζουμε ριζικά γιατί ... κάναμε λάθη.

26/02/2024 05:21 μμ

Σήμερα, Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου 2024) και ώρα 14:00 μ.μ., σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, θα καταβληθούν 70 εκ. ευρώ από τον ασφαλιστικό οργανισμό στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες, κατά το έτος 2023.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, «πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, στους δικαιούχους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πληρωμές του Οργανισμού θα έπρεπε να ξεκινήσουν μετά την 15η Απριλίου 2024 και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι αγρότες οφείλουν να έχουν εξοφλήσει την καταβαλλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά στον ΕΛΓΑ».

Ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης ευχαρίστησε την Διοίκηση του ΕΛΓΑ, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Οργανισμού, για την συστηματική προσπάθεια, την οποία καταβάλλουν και προέτρεψε να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, ώστε κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024, να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023 και παράλληλα να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τις ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

20/02/2024 10:14 πμ

Οι παραγωγοί περίμεναν σήμερα Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) την πληρωμή του ΕΛΓΑ, για να πάρουν αποζημίωση σε όσα πορίσματα που έχουν ολοκληρωθεί για τις ζημιές που έγιναν το 2023.

Ωστόσο η πληρωμή θα πάει πίσω για κάποιες ημέρες και η θα γίνει σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.

Και προσθέτει: «Το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ.

Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου».

Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, έως το τέλος Φεβρουαρίου, στους αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Φθιώτιδας.

12/02/2024 02:00 μμ

Δύο υποέργα για την ενεργητική προστασία από το χαλάζι ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Πρόκειται για το Υποέργο 1 και το το Υποέργο 2 της Δράσης 5.1.1. «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων στο φυτικό κεφάλαιο».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θεοφ. Λυκουρέντζο, ανακοινώνουν την ένταξη της πράξης με τίτλο «Υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων πρόληψης, σχετικά με τη συλλογική ενεργητική προστασία από χαλάζι», με συνολικό προϋπολογισμό 6.930.000 €, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 - 2020, Δράση 5.1.1. «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων στο φυτικό κεφάλαιο».

Στόχος της Δράσης 5.1.1. είναι η πρόληψη που αποσκοπεί στη μείωση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων στο φυτικό κεφάλαιο, που πέραν της χρήσης εναερίων μέσων (αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών) και ιδιωτικών επενδύσεων σε επίγεια μέσα (αντιχαλαζικά δίκτυα), επιτυγχάνεται και με τη χρήση ραντάρ καιρού αλλά και εναλλακτικών επίγειων συστημάτων σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, με εφαρμογή κυρίως σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως, μικρές σχετικά περιοχές, διακοπτόμενες από ορεινούς όγκους, απομακρυσμένες μεταξύ τους, όπου είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεσματικότερη η συλλογική ενεργητική προστασία από το χαλάζι.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ενίσχυση που χορηγείται με τη μορφή επιχορήγησης στον ΕΛΓΑ ως δικαιούχο δύο υποέργων:

  • Υποέργο 1: «Προμήθεια και εγκατάσταση δύο ΡΑΝΤΑΡ καιρού C-band DOPPLER διπλής πόλωσης και παροχή εγγύησης καλής λειτουργίας για χρονικό διάστημα 5 ετών προϋπολογισμού», επιλέξιμου προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ.
  • Υποέργο 2: «Προμήθεια και Εγκατάσταση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με επίγεια μέσα, παροχή εγγύησης λειτουργίας για δύο (2) έτη και επιχειρησιακή λειτουργία για διάστημα δύο (2) χαλαζικών περιόδων που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη εγχώριας ικανότητας προϋπολογισμού», επιλέξιμου προϋπολογισμού 3.330.000 ευρώ.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και το Ελληνικό Δημόσιο.

09/02/2024 02:34 μμ

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου της Θεσσαλία δεν έχουν πάρει καμιά προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω της θεομηνίας Daniel.

Μιλάμε για αποζημιώσεις στην φυτική παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για τα χωράφια που πλημμύρισαν κυρίως στις παραπήνειες περιοχές.

Περιμένουν τώρα με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, μήπως καταφέρουν να πάρουν αποζημίωση αλλά θα πληρωθούν μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, που είχαν καταβληθεί το Νοέμβριο του 2023, για τον Daniel, αφορούσαν σε έως:
Βαμβάκι: 140 ευρώ ανά στρέμμα
Αραβόσιτος: 125 ευρώ ανά στρέμμα
Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ ανά στρέμμα
Μηδική - Τριφύλλια σανός: 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών και 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

ροδακινιές

Ο κ. Χρήστος Καρυώτης, παραγωγός συμπύρηνου ροδάκινου στην περιοχή της Φαλάνης στην Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 70 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα. Οι παραπήνειες περιοχές της Λάρισας έπαθαν μεγάλες ζημιές λόγω της θεομηνίας.

Ειδικότερα η ποικιλία Έβερτ που δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί. Στην περιοχή υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεων Συμπύρηνων (ΑΣΕΠΣ) Ροδάκινων Φαλάνης, στον οποίο είμαι μέλος, που συνεργάζεται με εργοστάσιο της περιοχής. Όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούσαν την συγκεκριμένη ποικιλία ροδάκινου έπαθαν ζημιά είτε λόγω της πλημμύρας είτε λόγω των βροχοπτώσεων. Στα χωράφια μου τα δέντρα έμειναν για δέκα ημέρες κάτω από το νερό με αποτέλεσμα όλα να έχουν ξεραθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμιά αποζημίωση. Έχω πάρει μόνο την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ για ζημιές στα πάγια. Για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή ελπίζω να πληρωθώ στις 20 Φεβρουαρίου αν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα.

Εκτός όμως την φυτική παραγωγή έχουμε και τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Έχει γίνει φάκελος στην Περιφέρεια για να πληρωθούμε μέσω ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.

Εγώ ήδη αγόρασα 1.600 ροδακινιές που η κάθε μια κάνει 3 ευρώ. Οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου αλλιώς χάνεται η χρονιά. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

Όμως έχουμε και την απώλεια του εισοδήματος, αφού ένα δέντρο ροδακινιάς για να γίνει παραγωγικό θα πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια.

Ζητάμε τουλάχιστον να μας πληρώνουν για αυτό το διάστημα τα καλλιεργητικά μας έξοδα (λιπάσματα, ραντίσματα κ.α.) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή.

Στους κτηνοτρόφους καλά έκαναν και δημιούργησαν πρόγραμμα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου. Γιατί δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες; Περιμένουμε απαντήσεις αλλά και έργα, από λόγια έχουμε χορτάσει».

08/02/2024 12:49 μμ

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς με τις αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς (Τεμπών, Κιλελέρ, Αγιάς, Ελασσόνας κ.α.).

Σε αντίθεση με τις άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από την θεομηνία του «Daniel» η χώρα μας αποφάσισε να μην αποζημιώσεις τους παραγωγούς με κονδύλια της ΕΕ - όπως έκανε με τις άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - αλλά με τον ΕΛΓΑ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις πληρωμές αποζημιώσεων που έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ για παράδειγμα η καλλιέργεια φιστικιού και βιομηχανικής ντομάτας πήραν από κοινού προκαταβολή 500 ευρώ/στρέμμα οι παραγωγοί αμυγδάλου έλαβαν 150 ευρώ/στρέμμα αλλά .. όχι όλοι.

Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην τότε πληρωμή μόνο οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με αμυγδαλιές, «υπάρχει μια μεγάλη αδικία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς. Τον Μάρτιο του 2023 υπήρξαν ζημιές από παγετό στην καλλιέργεια. Επίσης τον Σεπτέμβριο είχαμε ζημιές από την θεομηνία.

Στις πληρωμές αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής πληρώθηκαν την προκαταβολή 150 ευρώ/στρέμμα μόνο όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό και παράλληλα βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χωράφια που ήταν πλημμυρισμένα στην Κάρλα λόγω του «Daniel» να μην αποζημιωθούν γιατί δεν είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό.

Τώρα περιμένουν με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να πάρουν αποζημίωση αλλά μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα. Οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η αδικία της άνισης μεταχείρισης των παραγωγών αμυγδάλων του νομού Λάρισας, όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis. Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2762/26.04.2023, δόθηκαν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους παραγωγούς αμυγδάλων της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Λάρισας και των άλλων περιοχών».

07/02/2024 12:06 μμ

Μια προκαταβολή καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου), στους λογαριασμούς παραγωγών των χωριών μεταξύ Βέροιας και Αλεξάνδρειας στην Ημαθία.

Αφορούσε ζημιές από μια χαλαζόπτωση που έγινε στην περιοχή τον Μάιο του 2023, για τις καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα), βερίκοκα, κυδώνια και δαμάσκηνα.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΕΛΓΑ αναμένεται να προχωρήσει σε πληρωμή στις 20 Φεβρουαρίου 2024.

Η πληρωμή αποζημιώσεων θα γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο και θα αφορά πορίσματα που έχουν ολοκληρωθεί για τις ζημιές που έγιναν το 2023.

Όπως έχει δεσμευτεί το ΥπΑΑΤ, οι πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού (ο κόφτης με αλγόριθμο ισχύει).

Επιπροσθέτως, μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν στον ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, 15 εκ. ευρώ για την πληρωμή των διοικητικών δαπανών και των λειτουργικών του εξόδων του Α’ εξαμήνου 2024, και επιπλέον 110 εκ. ευρώ για τη συνέχιση πληρωμής αποζημιώσεων στο πλαίσιο του ad-hoc προγράμματος καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Εlias.

31/01/2024 03:53 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη σημερινή του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2024, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20η Φεβρουαρίου 2024.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως εδιαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Η ταχύτερη κατά δύο μήνες καταβολή αποζημιώσεων του 2023, στους δικαιούχους παραγωγούς, που έχουν υποστεί ζημιές, κατέστη δυνατή χάρη στη σκληρή δουλειά των υπαλλήλων και στελεχών του ΕΛΓΑ. Θέλω να συγχαρώ όλους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο και το ΔΣ του Οργανισμού, γιατί κατανοώντας την αξία που έχει για τους αγρότες η γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, υπερέβαλαν εαυτούς για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η πληρωμή κατά 100% των αποζημιώσεων στους αγρότες, διαψεύδει τις Κασσάνδρες και αποδεικνύει ότι ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουν με πράξεις τον πρωτογενή τομέα».

30/01/2024 10:45 πμ

Με καθυστέρηση γίνεται η υποβολή φακέλων από τους αγρότες για την κρατική αρωγή.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έχει υποβληθεί μόλις το 14% των δηλώσεων ζημιάς (4.400 φάκελοι) από τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρουν τα στοιχεία από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έθεσε, από την πρώτη στιγμή, σε εφαρμογή το πλαίσιο της κρατικής αρωγής και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος. Πρόκειται για την εξέλιξη ενός σχήματος για να ξεπεραστούν τα κενά και οι ελλείψεις του παρωχημένου σχήματος του Κανονισμού των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, π. ΠΣΕΑ), ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να λάβουν τη στήριξη του κράτους τόσο σε ύψος, όσο και σε χρόνους κατά πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς που χαρακτηρίζονταν από χρονικούς ορίζοντες τεσσάρων, πέντε και περισσότερων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας κατόπιν ελέγχου, αυτοψίας και εκτίμησης των ζημιών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή, με την επιχορήγηση να αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ειδικότερα ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και σε κατεστραμμένα οχήματα, αλλά και σε έγγειο κεφάλαιο.

Όσον αφορά την Θεσσαλία, την τελευταία περίοδο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια της διαμόρφωσης των σχετικών εργαλείων, αλλά και της έγκρισης της σχετικής χρηματοδότησης, πρότεινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μία σειρά από αλλαγές και τροποποιήσεις στο σκέλος της λειτουργίας των επιτροπών κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ασχολούνται με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε ο ρυθμός υλοποίησης του έργου να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο του, στην ανάγκη σύντμησης των χρόνων και στο αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί για τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα οι υπηρεσίες και οι επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας προσαρμόστηκαν στις εν λόγω προτάσεις (νέοι υπό-συντονιστές, διμελή κλιμάκια, αναδιάρθρωση των στελεχών, μεταφορά φακέλων, αύξηση ψηφιοποίησης διαδικασίας, κλπ), ώστε να διευθετηθούν οι αρρυθμίες που εντοπίστηκαν την προηγούμενη περίοδο και να υιοθετηθεί ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα για το έργο της καταγραφής και της εκτίμησης των ζημιών.

Το ζητούμενο, παράλληλα με την εντατική συνέχιση των αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό, την αμέσως επόμενη περίοδο, είναι να προχωρήσει η υποβολή των σχετικών φακέλων – με συγκεκριμένα, λίγα και μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη δικαιολογητικά – από τους αγρότες προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με μόνιμο γνώμονα την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν υποβληθεί 4.400 φάκελοι από τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους στους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύνολο 31.420 δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν αριθμό υποβληθέντων φακέλων που αντιστοιχούν μόλις στο 14% των σχετικών δηλώσεων ζημιάς στη Θεσσαλία, ενώ περίπου το 20% των υποβληθέντων φακέλων κατατέθηκε κατά την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει την υλοποίηση του σχήματος της πρώτης αρωγής – παράλληλα με τις επιχειρήσεις – προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι τώρα, έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που αιτήθηκαν της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της δήλωσης ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Η πλατφόρμα είχε παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου 2024, οπότε και έχουν υποβληθεί 1.300 αιτήσεις αγροτών, οι οποίες και βρίσκονται σε διαδικασία διασταυρώσεων, ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες να προχωρήσουν οι σχετικές καταβολές της πρώτης αρωγής.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – τόσο με τα υπηρεσιακά στελέχη, όσο και με την πολιτική ηγεσία – για τη στήριξη και ενίσχυση των αγροτών της Θεσσαλίας.

30/01/2024 10:13 πμ

Στην παρακολούθηση κάθε προβλήματος που ανακύπτει στην παραγωγική διαδικασία, στην πρακτική εξεύρεσης βέλτιστων λύσεων από πλευράς κυβέρνησης και ηγεσίας του ΥπΑΑΤ αλλά και στην επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκου Παρασύρη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αμπέλου, ο Υφυπουργός τόνισε ότι όσον αφορά τις ζημιές από καύσωνα και άλλα αίτια που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, για την Π.Ε. Ηρακλείου, έχουν γίνει 400 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 6.400 δηλώσεις ζημιάς.

Σημείωσε δε ότι το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε εγκαίρως και έχει ήδη κοινοποιηθεί το 50% των πορισμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία κοινοποίησης.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση, στις 31 Ιανουαρίου 2024, με σκοπό να αποφασίσει την πληρωμή των πορισμάτων που έχουν κοινοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Π.Ε. Ηρακλείου.

Ακόμη επεσήμανε ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει στο 100% της υπολογισθείσας αξίας που προβλέπει το πόρισμά και σε μια εφάπαξ πληρωμή, όπως ακριβώς συμβαίνει επί κυβερνήσεων της ΝΔ τα τελευταία 4,5 χρόνια, τονίζοντας ότι για πολλοστή φορά διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» που ήθελαν τον ΕΛΓΑ είτε να αφήνει απλήρωτους τους παραγωγούς είτε να τους πληρώνει σε δόσεις και χαμηλότερα από ότι προβλέπει το πόρισμα.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια από τον περονόσπορο, ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι πράγματι λόγω συνδυασμού καιρικών συνθηκών, σε διάφορες περιοχές της χώρας το φαινόμενο είναι έντονο και είναι κάτι που η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το παρακολουθεί τόσο μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και μέσα από τις συναντήσεις με τους ίδιους τους αγροτικούς φορείς. Δεδομένου ότι, ο περονόσπορος είναι ένα αίτιο που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά λόγω της κλιματικής κρίσης εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι ήδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης έθεσε ψηλά το ζήτημα στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, του EUMED-9, με τις ελληνικές θέσεις να αγκαλιάζονται από το σύνολο των συμμετεχουσών χωρών.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι: «Σε εθνικό επίπεδο, δρομολογήσαμε μια διαρθρωτική αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος και τη νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σχεδιάζουμε ένα ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, ευέλικτο, αξιόπιστο και οικονομικά βιώσιμο, που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων».

29/01/2024 05:25 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς και κτηνοτροφικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα.

Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης είναι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες, φασιανοί), στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Αλεξανδρούπολης, Αργολίδας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Έβρου, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ρόδου, Ροδόπης, Τρικάλων και Φθιώτιδας, καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

Οι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης της παρούσας απόφασης θα πρέπει να έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες, φασιανοί), να έχουν υποβάλει:
α) στοιχεία για τον αριθμό των χοίρων για τα έτη 2021 ή 2022 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση της Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σύμφωνα με την υπ’ αρ. 297286/2005 (Β’ 1170) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
β) στοιχεία για τον αριθμό και την παραγωγική κατεύθυνση των πτηνών που διαθέτουν στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1824/332840/24-11-2021 (Β’ 5718) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως την 23η-01-2024
γ) δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ και ή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου.

Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στις ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων, πρέπει να είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και να διατηρούν κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 140/106513/16-4-2021 (Β’ 1560) απόφαση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι μελισσοκόμοι θα εισπράξουν ενίσχυση 15 ευρώ ανά κυψέλη. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι, πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι 30 Ιανουαρίου 2024.

Η αποζημίωση χορηγείται σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

29/01/2024 09:57 πμ

Ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΥπΑΑΤ είχαμε, το Σάββατο (27/1/2024), μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη για οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Εμείς όμως δεν θα ασχοληθούμε με τις επικοινωνιακές εντυπώσεις αλλά με την ουσία του προβλήματος.

Σύμφωνα με πηγές του ΑγροΤύπου, έκθεση στελεχών του ΕΛΓΑ για τις βεβαιωμένες ζημιές εξ αιτίας των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα λόγω του «Ντάνιελ», η οποία έκανε λόγο για περικοπή των αποζημιώσεων στους αγρότες, συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Ανεξάρτητα τι αποφασίστηκε για το θέμα και μόνο η συζήτηση αυτή την περίοδο - εν μέσω αγροτικών μπλόκων - αποτελεί σφάλμα και σίγουρα δεν θα γινόταν αν συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.
Το περίεργο είναι ότι οι ... διαρροές δεν έγιναν προς τα γνωστά δημοσιογραφικά κλαδικά έντυπα - όπως γινόταν στο παρελθόν - αλλά σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ στην οποία απάντησε άμεσα το ΥπΑΑΤ. Στην απάντησή του αναφέρει ότι μετά την 10η Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στον ΕΛΓΑ 110 εκ. ευρώ για να συνεχιστεί το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων. Δηλαδή δίνει στον Οργανισμό ένεση ρευστότητας για να συνεχιστούν οι πληρωμές. Εκτίμησή μας είναι πάντως ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα να καταβληθούν στον ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αγρότες δεν περιμένουν από «διαρροές» να καταλάβουν ότι το ταμείο είναι μείον στον ΕΛΓΑ. Είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες ότι με εξαίρεση κάποια χρήματα που καταβλήθηκαν στην Θεσσαλία ο ΕΛΓΑ έχει κάνει παύση πληρωμών για αποζημιώσεις 2022 και 2023 στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης όλοι γνωρίζουν στον αγροτικό τομέα ότι ο ΕΛΓΑ, με βάση τον μνημονιακό νόμο, μπορεί να πληρώσει ότι εισπράττει σε ασφάλιστρα από τους παραγωγούς. Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι λειτουργεί ένας ολόκληρος οργανισμός από τα χρήματα των γεωργών και κτηνοτρόφων αλλά οι χρηματοδότες του δεν μπορούν να έχουν άποψη.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:
«Ακόμα ένα πλήγμα για τους παραγωγούς, επιφυλάσσει όπως φαίνεται η Κυβέρνηση.
Ο ΕΛΓΑ, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από ο ΠΑΣΟΚ για να αποτελεί δίκτυ προστασίας της αγροτικής παραγωγής, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που ήρθαν στη δημοσιότητα και δεν έχουν ακόμα διαψευστεί από επίσημες πηγές, όχι μόνο δεν βρέθηκαν χρήματα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά αντίθετα φέρεται να αποφασίστηκε οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων σε ποσοστό 35% .
Οι υποσχέσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αποδείχθηκαν ακόμα μια φορά λόγια κενού περιεχομένου και το βάρος μετακυλίστηκε στους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι όχι μόνο δε θα ενισχυθούν, αλλά αντίθετα θα «τιμωρηθούν» για τις καταστροφές που υπέστησαν, λαμβάνοντας ακόμα μικρότερη αποζημίωση.
Πέντε χρόνια μετά τις υποσχέσεις που έδινε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά το 2019, για άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός, είναι ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευσή του, έχοντας εξαντλήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία είναι άγνωστο για πόσο θα επαρκούν να καλύψουν ακόμα και τις λειτουργικές του ανάγκες.
Ένας Οργανισμός, αποδεκατισμένος από προσωπικό, ο οποίος στέκεται όρθιος ακόμα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου ανθρώπινου δυναμικού του.
Ένας Οργανισμός χωρίς οποιοδήποτε σχεδιασμό των οικονομικών του υποχρεώσεων, ο οποίος ακόμα καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ σε ένα παρωχημένο πρόγραμμά χαλαζικής προστασίας, το οποίο όπως έχει αποδειχθεί δεν έχει επιφέρει καμία ουσιαστική προστασία στους παραγωγούς, οι οποίοι, αβοήθητοι, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται κάθε τρεις και λίγο.
Ένας Οργανισμός, ο οποίος έχει αναλωθεί σε ευκαιριακές καταβολές προκαταβολών και επιλεκτικών αποζημιώσεων με αποτέλεσμα σήμερα να καταφεύγει στην έσχατη λύση, οριζόντιας περικοπής του ποσού των αποζημιώσεων των παραγωγών, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μικρό ποσό αποζημίωσης που δεν επαρκεί να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ζημιές της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου.
Την στιγμή που οι παραγωγοί της χώρας μας βιώνουν καταστάσεις εξαθλίωσης, αποδεικνύεται ακόμα μια φορά η πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης αλλά και ο εμπαιγμός τους, μέσα από υποσχέσεις που όχι μόνο δεν τηρήθηκαν αλλά αντίθετα δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε κάθε ελπίδα ανάκαμψης του πρωτογενούς μας τομέα».

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει προκαταβολές ύψους 150 εκατ ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημίες στην φυτική παραγωγή και απώλειες ζωικού κεφαλαίου,για την στήριξη των παραγωγών μετά από την καταστροφή την οποία προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία μας Daniel και Elias.
Μετά την 10η Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στον ΕΛΓΑ 110 εκ. ευρώ για να συνεχιστεί το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, μέχρι την τελική τους εξόφληση, με απώτερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2024.
Η κυβέρνηση, με έγκριση της ΕΕ, ad hoc προγράμματος έχει εξασφαλίσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις, ενώ αν απαιτηθούν επιπρόσθετες δαπάνες αποζημιώσεων θα εξασφαλιστούν από την Κυβέρνηση, επίσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2024.
Είναι προφανές και το επισημαίνουμε για όσους επιμένουν να το αγνοούν, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας είναι εκτός προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στο τέλος του ad hoc προγράμματος θα έχουν λάβει το 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται, χωρίς περικοπές ή μειώσεις.
Συνεπώς όσοι διακινούν μυθεύματα περί μείωσης κατά 35% των αποζημιώσεων τους μόνους που δεν υπηρετούν είναι οι αγρότες και τα συμφέροντά τους.
Το κακό είναι ότι άκριτα, τις δήθεν αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, υιοθέτησε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Κρίμα για το ίδιο και την ιστορία του…».

25/01/2024 03:33 μμ

Διαβάζοντας στον ΑγροΤύπο την σχετική ανακοίνωση για μια στιγμή ξεχάσαμε ότι βρισκόμαστε στο ... 2024.

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται, σήμερα Πέμπτη (25/1/2024), σε 3.436 παραγωγούς, 4,7 εκατ. ευρώ, από τον ΕΛΓΑ για την εξόφληση αποζημιώσεων έτους 2022.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημίες στη φυτική παραγωγή και απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.

Με την πληρωμή αυτή, ολοκληρώνονται ουσιαστικά οι υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ για την εξόφληση των αποζημιώσεων για το έτος 2022.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Μαζί με τους σχεδιασμούς μας, για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με στόχο έναν σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό στο στο έργο του Οργανισμό, ο οποίος θα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στους παραγωγούς, κλείνουμε και τις περιορισμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος. Είμαστε δίπλα στους αγρότες, στηρίζουμε το εισόδημά τους και το αποδεικνύουμε με κάθε τρόπο»