Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στο πεντάμηνο στέλνει τις αποζημιώσεις των παγετόπληκτων ο Οικονόμου

23/04/2021 04:28 μμ
Όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια, λέει ο Οικονόμου, όμως ο Σπήλιος Λιβανός θα θέσει το πρόβλημα επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών.

Όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια, λέει ο Οικονόμου, όμως ο Σπήλιος Λιβανός θα θέσει το πρόβλημα επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, απάντησε, την Παρασκευή 23 Απριλίου, στη βουλή σε ερώτηση, σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τους παγετούς του χειμώνα και το εισόδημα των οποίων συρρικνώθηκε εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Οικονόμου απάντησε συγκεκριμένα και για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή της Άρτας και την ενδυνάμωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι καλλιέργειες θα αποζημιωθούν «έγκαιρα, αποτελεσματικά και δίκαια», μόλις εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. «Είτε εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, είτε με μηχανισμούς του ΕΛΓΑ, αλλά με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», διευκρίνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να βιώνουμε τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες στο ΥπΑΑΤ δεσμευτήκαμε, πως θα σταθούμε στο πλευρό όσων πλήττονται. Με μακροπρόθεσμο σχέδιο, αλλά και άμεσες παρεμβάσεις».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις των αγροτών αποτέλεσε και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις πληττόμενες περιοχές.

Συγκεκριμένα για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή της Άρτας από τον παγετό στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: «Ο σχεδιασμός είναι μέσα στον Μάιο του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι συγγραφές των πινάκων ζημιάς και στη συνέχεια να γίνει η κοινοποίησή τους» και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι ουσιαστικά σε διάστημα 5 μηνών περίπου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, όταν σε αντίθεση στο παρελθόν οι αποζημιώσεις δίνονταν τμηματικά και ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους από την ζημιά».

Όσο για τον παγετό που σημειώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας και ειδικά για τις Κλημεντίνες, που βρίσκονται εκτός χρονικής κάλυψης, η οποία είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι: «Καταβάλλεται μια προσπάθεια μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών να αποζημιωθούν και αυτοί οι παραγωγοί από το συγκεκριμένο εργαλείο σε χρόνο και επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ για ό,τι εμπίπτει στον κανονισμό του».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για να διασφαλίσουμε τις προοπτικές για τους Έλληνες παραγωγούς, χρειάζεται μια συγκροτημένη αγροτική πολιτική. Βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι, η βελτίωση της ποιότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, η δημογραφική ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, η στρατηγική επανατοποθέτησης των Ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις καλλιεργητικές πρακτικές και οι παρεμβάσεις στην άρδευση. «Μια τέτοια πολιτική σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, ενσωματώνοντας τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Πάντως παραγωγοί διάφορων προϊόντων με τους οποίους συνομιλεί ο ΑγροΤύπος καθημερινά, ζητούν άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται πάντως πως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις και έκτακτη ενίσχυση ΕΛΓΑ, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Κορινθία.

Σχετικά άρθρα
28/03/2024 02:20 μμ

Όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πίστωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023, ενώ μαζί θα πληρωθούν και τα 15 εκατ. ευρώ προκαταβολές από την Κρατική Αρωγή για τις πυρκαγιές του 2023.

Πάντως μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια των αγροτών από όλη την χώρα με τις αλλαγές στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ.

Στην προηγούμενη διοίκηση υπήρχε ο Χρήστος Γιαννακάκης που εκπροσωπούσε την αγροτική παραγωγή.

Στη νέα διοίκηση έχουμε οικονομολόγους, γεωπόνους και δικηγόρους αλλά κανέναν αγρότη. Και μιλάμε για έναν Οργανισμό που ζει από τις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη ερώτηση που έκανε ο ΑγροΤύπος στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Οργανισμού, ήταν πόσοι εκπρόσωποι αγροτών θα είναι στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ η ΕΘ.Ε.Α.Σ. - κατόπιν συνεχών αιτημάτων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της - απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αίτημα να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023 τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Το αίτημα πάντως είναι δίκαιο μιας και μιλάμε για μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες το 2023 με ζημιές από φωτιές, θεομηνίες και άσχημες καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η επιστολή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Μετά από συνεχή αιτήματα από όλη την Ελλάδα των Αγροτικών Συνεταιρισμών – μελών της ΕΘ.ΕΑ.Σ. για την παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2024 και τη διαπιστωμένη πραγματική οικονομική αδυναμία, που υπάρχει σε σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου, παρακαλούμε, όπως αποφασίσετε, να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.
Εκτιμώντας ότι θα ικανοποιήσετε το εν λόγω αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας».
Αναμένουμε και τη διαβούλευση του νέου Κανονισμού Ασφάλισης από το ΥπΑΑΤ.

Τελευταία νέα
28/03/2024 09:46 πμ

Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 και θα ακολουθήσει η πληρωμή, εντός των επόμενων ημερών, μέσω του ΕΛΓΑ, σε 2.100 δικαιούχους.

Αφορά περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Έβρου και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πυρκαγιών.

Δικαιούχοι είναι:
α) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και
β) κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2022.

Ο έλεγχος της εκπλήρωσης της καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) θα πραγματοποιηθεί κατά τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης.

Μέσω της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 905 δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 10,42 εκατ. ευρώ και αφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα και λοιπά δέντρα), αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Επιπλέον, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.204 δικαιούχους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 1.750 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 1.225 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 700 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Η προκαταβολή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ήμισυ της προκαταβολής που χορηγείται προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή είναι ίση με το 17,5% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 612,50 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 875 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 612,50 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 350 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη: «Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές 50% για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023. Σημειώνω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν απαιτούντο τρία και τέσσερα χρόνια για να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Σήμερα, η κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη και αποδεχόμενη τις δηλώσεις ζημιών που κατέθεσαν οι αγρότες, στέκεται στο πλευρό τους και καταβάλλει το 50% των ζημιών που υπέστησαν μέσω της Κρατικής Αρωγής. Στηρίζουμε τους αγρότες και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Κανένας αγρότης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, απέναντι στις πάσης φύσεως θεομηνίες, γιατί είμαστε συνεχώς δίπλα του».

Δήλωση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: «Από το 2021 επιλέξαμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο μετά από μία φυσική καταστροφή, ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά και τους περιορισμούς του παρωχημένου καθεστώτος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το παλαιά ΠΣΕΑ. Τότε που η χαμηλή αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από τέσσερα και πέντε χρόνια, χωρίς προκαταβολή. Αυτό άλλαξε. Το νέο υβριδικό σχήμα μέσα από τη συνεργασία ΕΛΓΑ και Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023. Και μετά την προεργασία από τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, με συνολικό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 δικαιούχους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ρόδος, η Μαγνησία, αλλά και αλλού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ την αμέσως επόμενη περίοδο».

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

27/03/2024 03:12 μμ

Μπορεί ακόμη να μην έχει γίνει η πληρωμή των παραγωγών για τα Οικολογικά Σχήματα αλλά έχουμε τις αμοιβές που θα πρέπει να δίνουν οι δικαιούχοι στους συμβούλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι αμοιβές θα καταβάλλονται από τους δικαιούχους παραγωγούς κάθε έτος μαζί με την αίτηση πληρωμής.

Ουσιαστικά φαίνεται ότι η ΚΑΠ 2023-2027 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε κερδισμένα να είναι τα γραφεία συμβούλων, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα στους παραγωγούς αν θα καταφέρουν να εισπράξουν τις ενισχύσεις από το Οικολογικό Σχήμα που θα επιλέξουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα Π1-31.1, Π1-31.2, Π1-31.3, Π1-31.4, Π1-31.5, Π1-31.7, Π1-31.8, Π1-31.9 και Π1-31.10 η αμοιβή συμβούλου είναι ίση με το 9% του ποσού που θα λάβει ο δικαιούχος παραγωγός για κάθε έτος.

Για το Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 η αμοιβή συμβούλου είναι ίση με το 9% του ποσού (κατά ελάχιστο 50 ευρώ) για κάθε έτος και επιπλέον 20 ευρώ ανά έτος για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία είναι υποχρεωτική για να τρέξει η παρέμβαση.

Επίσης ο δικαιούχος θα πληρώνει επιπλέον 30 ευρώ ανά έτος αν επιλέξει τη δράση για διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών σε αροτραίες, κηπευτικά και δενδρώδεις.

Πάντως με την υπογραφή της μεταξύ τους σύμβασης ο δικαιούχος παραγωγός θα δίνει την συγκατάθεσή τους προς τον σύμβουλο να εκδώσει πάγια εντολή για την είσπραξη της αμοιβής του από όλες τις πληρωμές που λαμβάνει ο παραγωγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δηλαδή με απλά λόγια θα μπορεί να γίνει πληρωμή της αμοιβής από την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ και ας μην έχουν ακόμη πληρωθεί τα Οικολογικά Σχήματα οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Επίσης αν υπάρξει μονομερής καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του παραγωγού θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 2.000 ευρώ.

27/03/2024 10:32 πμ

Εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, επανεκδίδει η ΑΑΔΕ.

Στο έγγραφο καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σε θέματα, όπως πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, μετατάξεις αγροτών, διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και ειδικότερα θέματα.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ το ειδικό καθεστώς αγροτών, είναι προαιρετικό καθεστώς, το οποίο θεσπίστηκε με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α και απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή από τις υποχρεώσεις τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.

Δηλαδή, η επιστροφή δεν γίνεται με βάση τις πραγματικές αγορές που πραγματοποίησε ο αγρότης ή τις πραγματικές υπηρεσίες που έλαβε, αλλά γίνεται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής επί των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων παραγωγής του και παροχών αγροτικών υπηρεσιών του, τα οποία προκύπτουν από σχετικά παραστατικά.

Για να λάβει την επιστροφή ο αγρότης, κατά τα προαναφερθέντα, υποβάλλει, εφόσον το επιθυμεί, το έντυπο «ΦΠΑ 304 Δήλωση - Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ» (Α.1158/2022, Β΄ 5703, ΑΔΑ:ΨΥΡΦ46ΜΠ3Ζ-ΨΕ4).

Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. που ισχύει για αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από 1.1.2013 είναι 6%.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους. Για το Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, δικαιούνται επιστροφής του Φ.Π.Α. από το Δημόσιο, το οποίο καταβάλλει στον αγρότη ποσό, που προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Στο ειδικό καθεστώς αγροτών εντάσσονται οι αγρότες, οι οποίοι :
α) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) και
β) έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).
Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς.

Με βάση το νομικό αυτό πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι και οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 €, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Παραδείγματα:

1) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος πραγματοποίησε το φορολογικό έτος 2018 χονδρικές πωλήσεις αξίας 14.000 € και παράλληλα πραγματοποίησε λιανικές πωλήσεις (π.χ. από τις παραδόσεις 15 τενεκέδων λαδιού, τους οποίους πούλησε με την έκδοση ειδικού στοιχείου σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος) αξίας 1.030 € και έλαβε επιδοτήσεις 2.000 €. Από την 1.1.2019 θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δεδομένου ότι οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του υπερβαίνουν τις 15.000 € (14.000 +1.030 = 15.030 €).
2) Δημόσιος υπάλληλος το φορολογικό έτος 2018 έχει αγροτική εκμετάλλευση (καλλιέργεια και παραγωγή πορτοκαλιών) από την οποία εισέπραξε, από χονδρικές πωλήσεις, 10.000 € και έλαβε επιδότηση αξίας 3.500 €. Ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είναι αγρότης του ειδικού καθεστώτος από 01.01.2019 και οφείλει να υποβάλει για την ένταξή του το έντυπο Μ0 στην αρμόδια για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ.
3) Αγρότης λαμβάνει μόνο επιδότηση και δεν πραγματοποιεί παράδοση αγροτικών προϊόντων. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών εφόσον το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει είναι μικρότερο των 5.000 € (σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 εγκύκλιος).
4) Αγρότης πραγματοποιεί μόνο παράδοση αγροτικών προϊόντων και δεν λαμβάνει καμία επιδότηση. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, εφόσον το ποσό των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παροχής αγροτικών υπηρεσιών είναι μικρότερο των 15.000 € (σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 εγκύκλιος).

Στον προσδιορισμό του ορίου των 15.000 € περιλαμβάνεται :

  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς, που εκδίδουν στον πωλητή αγρότη οι υποκείμενοι στο φόρο αγοραστές των αγροτικών προϊόντων,
  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από τα ειδικά στοιχεία, που εκδίδει ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος,
  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από την παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική του αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγροτικής του εκμετάλλευσης: προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, προς απαλλασσόμενα πρόσωπα (νοσοκομεία, κλινικές κ.λπ.), προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, προς πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο (ιδιώτες, ΝΠΔΔ, δήμοι κ.λπ.).

Για τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 € από επιδοτήσεις, από 1.1.2017 και εφεξής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής, που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω κι αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων, που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη (ημερολογιακά).

Στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως:

  • πράσινη ενίσχυση,
  • βασική ενίσχυση,
  • ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας,
  • συνδεδεμένες ενισχύσεις,
  • εξισωτική,
  • ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λπ. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 € και δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις:
  • οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων,
  • οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι τα ποσά των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που χορηγούνται στο πλαίσιο της στήριξης παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών γίνεται δεκτό ότι έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου τα ποσά αυτά δε λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Για την είσπραξη επιδοτήσεων από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν εκδίδεται φορολογικό στοιχείο από αυτούς, αλλά αρκεί το παραστατικό που εκδίδουν οι δημόσιοι φορείς.

26/03/2024 09:54 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι εφαρμογές για την καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023.

Η καταχώρηση θα γίνεται μέχρι την 1η Απριλίου (πλην ενίσχυσης βάμβακος) για να ακολουθήσουν οι ... έλεγχοι.

Θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει πληρωμές συνδεδεμένων έως το Πάσχα (δηλαδώ τον Μάιο).

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, Σας ενημερώνουμε ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Η εφαρμογή για τα ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/4/2024 και για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αντίστοιχα από την Τρίτη 26/03/2024 έως και την Τετάρτη 03/04/2024.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και Παρασκευή 29/3/2024

22/03/2024 01:29 μμ

Κλειστές πρόκειται να παραμείνουν για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες, λόγω της γιορτής του Πάσχα των Καθολικών.

Αφορά την υποχρεωτική τραπεζική αργία των τραπεζών για το τετραήμερο από την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική Εκκλησία, έως την Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024, δεύτερη ημέρα του Πάσχα για τους καθολικού.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπο, το 2ο πακέτο αποζημιώσεων θα αφορά ζημιές που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα το 2023 και δεν θα αφορούν πληρωμές της θεομηνίας DANIEL.

Όπως και στο 1ο πακέτο θα θα γίνει μια πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων.

Οι πληρωμές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα αλλά τελικά αναμένεται να γίνουν την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024.

Η προηγούμενη πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία χορηγήθηκαν 70 εκ. ευρώ σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες το 2023.

Στόχος του Οργανισμού είναι κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024 να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023.

21/03/2024 09:43 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέσω επιστολής της προς το YπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρεμβαίνει για τις σοβαρές στρεβλώσεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε μια προσπάθεια αποφυγής και επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων.

Επιπλέον, ζητά να ληφθούν μέτρα για την απαράδεκτη αισχροκέρδεια και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες μέσω του αδικαιολόγητου υπερβολικού κόστους από τη συμπλήρωση των αιτημάτων ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, όπως σας έχουμε αναφέρει, τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και μέσω επιστολών, οι εγγενείς αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεων προδιάγραφαν σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Οι εν λόγω αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά, θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Μάλιστα, με τις επιστολές μας (17.11.2023 και 12.03.2024) έχουμε επισημάνει τι δημιουργεί αυτή τη στρέβλωση, όπως ότι δεν μετείχαν όλες οι εκτάσεις και όλοι οι παραγωγοί στα Οικολογικά Σχήματα και πως το 8% των δικαιούχων του πρασινίσματος το 2022 ή το 15% των δικαιούχων των Οικολογικών Σχημάτων του 2023, θα λάβει το 50% των ενισχύσεων, που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Όμως, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 για έναν μήνα, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου του 2024, μετέβαλε δραματικά τα δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος των αιτούμενων ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα υπερβαίνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουμε μια υπέρβαση 120%.

Σε ορισμένα μάλιστα Οικολογικά Σχήματα, η υπέρβαση είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση κατά 3 ή 4 φορές της ενίσχυσης που υπολόγιζαν ότι θα λάβουν.

Δεν έχουν γίνει οι μεταφορές πιστώσεων προς τα δύο Οικολογικά Σχήματα της κτηνοτροφίας.

Οι καταχρηστικές πρακτικές αδικαιολόγητης χρέωσης των δικαιούχων με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων (950 εκατ. ευρώ περίπου) οδηγούν σε μια βίαιη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, πολύ μεγαλύτερη των 35 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Οι διάφοροι επιτήδειοι χρεώνουν τους αγρότες σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Οικολογικό Σχήμα 9 (βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές), πολλοί δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και του πλημμελούς τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών.

Η ίδια απογοητευτική και κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε πριν από οποιαδήποτε απόφαση μεταφοράς πιστώσεων ή τρόπου πληρωμής να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων. Επίσης, τα Οικολογικά Σχήματα του 2024 δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Για το θέμα της αισχροκέρδειας από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση - επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, αναμένουμε τους ελέγχους σας, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις, που μεταφέρουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται σε ενδιάμεσους, χωρίς κανέναν λόγο».

20/03/2024 11:15 πμ

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την κρατική αρωγή σε έγγειο κεφάλαιο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την 27η Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη δικαιούχοι ενίσχυσης, που καλύπτει τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, είναι αγρότες, κατ’ επάγγελμα αγρότες και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αυτοί κατατάσσονται σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για να είναι ο αγρότης δικαιούχος ενίσχυσης του ν. 4797/2021 θα πρέπει να έχει υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος της θεομηνίας για το ζημιωθέν αγροτεμάχιο και να έχει εξοφλήσει την ασφαλιστική εισφορά στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου που δεν είναι αγρότης ή δεν υποβάλλει ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που υπέστη τη ζημιά ή δεν έχει ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.4797/2021 και δεν είναι επιλέξιμος για ενίσχυση κρατικής αρωγής.

Για θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του π.δ. 77/2023 (Α' 130), οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, όπως τα φερτά υλικά και η παράσυρση - διάβρωση - απώλεια αγρού, καλύπτονται εφόσον:
α) το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή
β) το αγροτεμάχιο μισθώνεται από την αγροτική εκμετάλλευση με μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας ή
γ) το αγροτεμάχιο έχει παραχωρηθεί στην αγροτική εκμετάλλευση δυνάμει χρησιδανείου μεταξύ συζύγων ή γονέων - τέκνων που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας.

Για τους σκοπούς της κρατικής αρωγής, η ιδιοκτησία στο πλαίσιο της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων.
Στις περιπτώσεις (β) και (γ) όπου το αγροτεμάχιο το εκμεταλλεύεται ο αγρότης - δικαιούχος με μίσθωση ή χρησιδάνειο, ο δικαιούχος υποχρεούται σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, εντός δύο (2) ετών από την ημερομηνία επέλευσης της θεομηνίας.

Για τη διαπίστωση της αποκατάστασης διενεργείται σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές. Ο δικαιούχος μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος. Η Περιφέρεια αποστέλλει στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής βεβαίωση για την ολοκλήρωση ή μη της αποκατάστασης.

Εφόσον από την βεβαίωση της Περιφέρειας προκύπτει η μη αποκατάσταση ή εφόσον μετά την παρέλευση των δύο (2) ετών δεν έχει προσκομιστεί βεβαίωση της Περιφέρειας περί αποκατάστασης, τότε το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά για τη δήλωση ζημιών σε έγγειο κεφάλαιο παρασχέθηκε παράταση ως 15 Μαρτίου 2024. Αναλυτικότερα, για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο από τις πλημμύρες του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον οι ζημιές αυτές δεν έχουν δηλωθεί από την αγροτική εκμετάλλευση που υπέστη τις ζημιές έως και τη 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, δύναται να δηλωθούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα το αργότερο έως και την 15 Μαρτίου 2024. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο και ότι οι αιτήσεις στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται στην Περιφέρεια και όχι στον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

19/03/2024 10:21 πμ

Αγανακτισμένος κτηνοτρόφος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά βρήκε το δίκιο του.

Εκδόθηκε αυτές τις ημέρες η τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο και δικαίωσε τον ακρίτα κτηνοτρόφο.

Το 2011 είχε περάσει από έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος την βασική ενίσχυση.

Αναγκάστηκε να καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όπου εκεί τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Μετά την πρώτη απόφαση στην οποία και δικαιώθηκε το θέμα έφτασε στο Εφετείο.

Το δικαστήριο τον δικαίωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον αποζημιώσει με επιτόκιο 6% για τα 8 χρόνια που έμεινε απλήρωτος.

Τώρα, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος, θα ακολουθήσει η πρώτη δίκη για το πρόγραμμα Αυτόχθονων Φυλών, του ίδιου έτους, για το οποίο επίσης δεν πληρώθηκε.

«Μετά την πρωτόδικη απόφαση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανόν θα πάει στο Εφετείο, όπως συνήθως κάνει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ γιατί έχω το δίκιο με το μέρος μου. Θα έλεγα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδικηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μην διστάσουν να κινηθούν νομικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος (τα στοιχεία του τα έχουμε).

15/03/2024 05:00 μμ

«Τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που βεβαίως θα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους και περισσότερες καλύψεις και θα απαντά σε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση», δήλωνε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής, στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Φτάσαμε 15 Μαρτίου 2024 και ο ίδιος υπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής λέει ότι ο νέος Κανονισμός θα βγει σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Καλοδεχούμενη η αγωνία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αφού για 5 χρόνια δεν έπραξαν καμία θεσμική τομή και παρέδωσαν τον οργανισμό υπό κατάρρευση, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε με περισσότερα από 726 εκ. ευρώ, τώρα αγωνιούν για το πότε θα έρθει ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Για να μην αγωνιούν μέχρι την επίσημη κοινοβουλευτική απάντηση, ενημερώνω: «Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024».

Τώρα.. μπορούν να ασχοληθούν με την στράτευση του Προέδρου τους.

Ο νέος ΕΛΓΑ γίνεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη και θα είναι δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα, καθημερινά και με υπευθυνότητα».

15/03/2024 11:41 πμ

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΥπΑΑΤ ο οδηγός εφαρμογής του προτύπου Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη», που αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Αιρεσιμότητας.

Υποχρεώσεις των Γεωργών
Στις εκμεταλλεύσεις με εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων), αφού αφαιρεθούν οι εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού και βιολογικών καλλιεργειών, εφαρμόζεται αμειψισπορά. Οι γεωργοί έχουν δύο υποχρεώσεις:

1. Την αλλαγή της κύριας καλλιέργειας με άλλο βοτανικό γένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης της τρέχουσας χρονιάς.
Για το έτος 2024, για παράδειγμα, ο έλεγχος της αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης θα γίνει επί της έκτασης της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με τις καλλιέργειες που υπήρχαν στην εκμετάλλευση το 2023, σύμφωνα με τα προσδιορισθέντα στοιχεία της ΕΑΕ 2023.

2. Σε κύκλο τριετίας σε κάθε αγροτεμάχιο θα πρέπει να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 2 διαφορετικά βοτανικά γένη κύριας καλλιέργειας. Ο έλεγχος της τριετίας θα γίνει για πρώτη φορά το 2026 (τριετία 2024-2025-2026, λόγω της παρέκκλισης για το 2023), και έκτοτε θα διενεργείται ετησίως με τα προηγούμενα δύο έτη (κυλιόμενη τριετία).

Επισημαίνεται ότι:

1. η αγρανάπαυση συμπεριλαμβάνεται στον τριετή κύκλο αμειψισποράς και μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή καλλιέργειας στο πλαίσιο της διάταξης αυτής. Εάν ένα αγροτεμάχιο είναι σε αγρανάπαυση για τρία συναπτά χρόνια θεωρείται συμμορφούμενο.

2. Τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες (μηδική, ρίγανη, κ.ά.), με αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά (κωδικοί της ΕΑΕ : 8688 «Κοφτολίβαδα», 7607 «Λόλιουμ» και 80117 «Λόλιουμ NIVAL) και με αγρανάπαυση, συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών αρόσιμων εκτάσεων της εκμετάλλευσης για το κατώφλι των 10 εκταρίων. Όμως ο υπολογισμός της έκτασης αμειψισποράς (δηλαδή του 1/3) θα γίνει με την έκταση που υπολείπεται της έκτασης αυτών των κατηγοριών καλλιεργειών.

3. Οι ορυζώνες και τα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτεμάχια δε συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών εκτάσεων για το κατώφλι των 10 εκταρίων και δεν υπόκεινται σε αμειψισπορά.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση αμειψισποράς εκμεταλλεύσεις:

1. Με συνολική έκταση αρόσιμων μικρότερη ή ίση των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων). Στον υπολογισμό της έκτασης αυτής ΔΕ συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών και ρυζιού.

2. Όταν η αρόσιμη γη καλλιεργείται εξ ολοκλήρου με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας π.χ ρύζι.

3. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης:
i. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
ii. καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών: μηδική, τριφύλλια, φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα, λωτός, κουκιά, φακές, λούπινα, μπιζέλια ή πίσσα, βίκος, ρόβη, λαθούρια. Ως καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8 της ΕΑΕ) εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11 της ΕΑΕ), είτε
iii. χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση, είτε iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

4. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης της εκμετάλλευσης:
i. αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, είτε
ii. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
iii. καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας, είτε
iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

5. Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 θεωρούνται ότι συμμορφώνονται με το παρόν πρότυπο ΚΓΠΚ.

Εφαρμογή του προτύπου σε περίπτωση μεταβίβασης

Η υποχρέωση αλλαγής δύο βοτανικών γενών κύριας καλλιέργειας εντός τριετίας ελέγχεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ακόμη και αν το αγροτεμάχιο αλλάζει κάτοχο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο νέος κάτοχος δεν είναι υπόχρεος τήρησης του ΚΓΠΚ 7 με βάση τις εξαιρέσεις που προαναφέρονται.
Ο υπολογισμός του 1/3 της έκτασης γίνεται κάθε χρόνο με βάση την ΕΑΕ του έτους, οπότε όσοι μεταβιβάζουν ή αποδέχονται την μεταβίβαση εκτάσεων πρέπει να λαμβάνουν και αυτό το στοιχείο υπόψη τους.

Διαβάστε τον οδηγό με παραδείγματα (εδώ)

14/03/2024 04:46 μμ

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν της τροποίηση της ΚΑΠ ώστε να μην γίνονται έλεγχοι στις ενισχύσεις που θα παίρνουν οι μικρές εκμεταλλεύσεις (γεωργών και κτηνοτρόφων).

Συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή ενός απλοποιημένου καθεστώτος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως και 5.000 ευρώ άμεση ενίσχυση ανά έτος (έναντι του ορίου των 1.250 ευρώ που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα).

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την ισπανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, UPA και COAG διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Γεωργίας και για αυτό συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που έχει στείλει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, στην ΕΕ.

Όπως τονίζουν οι ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, «όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ άμεσης ενίσχυσης από την ΚΑΠ θα πρέπει να υποστούν λιγότερους ελέγχους».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας γιατί στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών οι άμεσες ενισχύσεις κυμαίνονται κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Marc Fesneau, στις 5 Μαρτίου 2024, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το κείμενο έχει υπογραφεί από άλλα 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την χώρας μας), στην οποία ζητάνε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024.

14/03/2024 01:52 μμ

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ήταν έτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» τις απαραίτητες διπλωματικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο χωρών του νότου, όσο και μέσα στο ΕΛΚ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές.

Όσον αφορά το Μέτρο για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη με πρόσθετα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Πάντως δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:56 πμ

Ένα από τα Οικολογικά Προγράμματα που αφορά κτηνοτρόφους είναι το Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων».

Η παρέμβαση αφορά τις εξής δράσης:

Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους
Ενίσχυση παραγωγών για την μετακίνηση του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου (βοειδή, αίγες και πρόβατα) σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μειώνεται η πίεση της ποσότητας βιομάζας στους ορεινούς βοσκότοπους που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους ξηρούς μήνες και από την άλλη να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι υποβαθμισμένοι πεδινοί βοσκότοποι από την υπερβόσκηση.

Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η δράση συνίσταται στην ενίσχυση για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Δικαιούχοι του Π1-31.7 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β,
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Ασυμβατότητα
1. Για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και αντικρουόμενων γεωργικών πρακτικών, υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ:
α) Των παρεμβάσεων του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων» και του άρθρου 70 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης»,
β) των οικολογικών προγραμμάτων και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων των Μέτρων 10 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022, εφόσον τα αγροτεμάχια αυτά περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία των παραπάνω Μέτρων κατά το έτος της αίτησης.

Γενικές δεσμεύσεις
Οι γεωργοί πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων που περιγράφονται στα αντίστοιχα άρθρα της παρούσας για κάθε επιμέρους παρέμβαση και δράση, υποχρεούνται:
α) Να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
β) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
Ο φάκελος που θα καταθέσει ο αιτών περιέχει το σύνολο των εγγράφων που χορηγούνται από τις δημόσιες αρχές (άδεια διακίνησης ζώων, αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης κ.α.), καθώς και το σύνολο των φορολογικών παραστατικών αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών, σε όσες δράσεις της παρούσας απαιτούνται. Τα φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους παρεμβάσεις.

Το ερώτημα που απευθύνουμε προς το ΥπΑΑΤ είναι στον φάκελο που θα καταθέσει ο αιτών κτηνοτρόφος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η άδεια της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης;
Αν ναι τότε αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτούντων να μην καταφέρουν να ενταχθούν και να χάσουν την ενίσχυση.

Να θυμίσουμε στην προηγούμενη ΚΑΠ στο Δεύτερο πυλώνα του ΠΑΑ είχαμε το Μέτρο 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων», το οποίο δεν μπόρεσε να τρέξει λόγω των προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις των εκτροφών.

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

12/03/2024 03:24 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει εντός της εβδομάδος διορθωτικές προκαταβολές αποζημιώσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στους πληγέντες που είχαν εντοπίσει λάθη στις αρχικώς καταβληθείσες προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ και είχαν ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού στη Λάρισα που λειτουργούσε για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΥπΑΑΤ με το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών και των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, προ δεκαημέρου, ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν, όπως:

  • Την προηγούμενη Τρίτη οι 487 αλιείς του Παγασητικού και της Λάρισας έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ ως απώλεια εισοδήματος από τον Daniel.
  • Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων. Οι δε μελέτες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι και αυτές δωρεά. Το μέτρο αφορά κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Θεσσαλικού Κάμπου και του Έβρου.
  • Καταβάλλονται πρόσθετες - διορθωτικές προκαταβολές 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγέντες που ανέφεραν στον ΕΛΓΑ λάθη στην αρχική καταβολή των προκαταβολών.
  • Υπεγράφη η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναμένεται η έγκριση του Μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο Υπουργός, αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη, με πρόσθετα στοιχεία, που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

Το project της Θεσσαλίας, σημείωσε ο Υπουργός, δεν είναι παντού το ίδιο, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές δράσεις και μέτωπα που χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

12/03/2024 12:07 μμ

Στην συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα (11/3), στο Μαξίμου, ειπώθηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες και ήταν φανερός ο εκνευρισμός από πλευράς υπουργών της κυβέρνησης.

Κάθε χρόνο η πληρωμή συνδεδεμένης στο σιτάρι και στο βαμβάκι είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Τελευταία έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα την πληρωμή της συνδεδεμένης στα ζωικά λίγο πριν το Πάσχα.

Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Μάιο. Οι αγρότες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να πάρει το θέμα πάνω του και να γίνει η πληρωμή τον Μάρτιο. Όπως ανέφεραν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες όλης της χώρας και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν. Οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν το νέο πρασίνισμα (Οικολογικά Προγράμματα) τουλάχιστον να πάρουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ο Αυγενάκης δεν δεσμεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση.

Μια ακόμη πληρωμή που έχει καθυστερήσει είναι το Εθνικό Απόθεμα 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος 2023 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νέοι γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2018. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η πληρωμή θα γινόταν Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής. Από τότε έχουμε μέχρι σήμερα σιωπή των αμνών για την πληρωμή (ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση Γεωργαντά).

Ο απόλυτος όμως αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού ήταν όταν άκουσε τους αγρότες να του λένε ότι τα χρήματα που ανακοινώνει δεν φτάνουν σε αυτούς. Για παράδειγμα στην περιοχή της Κάρλας είναι περίπου 4.000 αγρότες που καταστράφηκαν εντελώς. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρει τα 2.000 ευρώ της αρωγής αλλά τους αναγκάζουν να καταθέσουν ξανά φακέλους για να πάρουν τα 10.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν μια τέτοια ταλαιπωρία λες και έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της καταστροφής. Αποτέλεσμα πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ανακοίνωσε την πληρωμή ο πρωθυπουργός και ακόμη αυτοί οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα 10.000 ευρώ. Ο Τριαντόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Και ένα ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΟΣΔΕ του 2023 είναι ανοικτό για διορθώσεις αλλά αλλάζουν οι καλλιέργειες; Για παράδειγμα κάνω συγκομιδή σιταριού το καλοκαίρι και έρχεται θεομηνία τον Σεπτέμβριο. Είχα σιτάρια και αλλάζω ΟΣΔΕ και δηλώνω ότι είχα βαμβάκια. Κάνω δήλωση ζημιάς αποζημιώνομαι για βαμβάκια και παίρνω συνδεδεμένη.

08/03/2024 04:09 μμ

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με Κτηνοτρόφους στο Βαρύπετρο στα Χανιά.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% και κονδύλι στα 10 εκ. ευρώ.

Για την Αμάλθεια (έκτακτη ενίσχυση για κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους) γίνεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα 10.800.000 ευρώ για τους νησιώτες κτηνοτρόφους. Τα 7,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την Κρήτη.

Ειδικότερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε:

  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος.
  • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο είπε, ότι έγινε συνάντηση των διοικήσεων των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ για το έτος 2023.
Σημείωσε δε ότι η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ισοδύναμου. Αυτό σημαίνει ότι για το 2023 από τα 8 εκ θα ανέβει στα 10 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ), από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ.).
Για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφευχθεί να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ.
Οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση, μέσω my AADE, ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.

Στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους μετείχαν οι: Γιώργος Στρατάκος Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ, Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος Δ.Σ. ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Βερυκάκης Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γεωργία Χονδρολέου, Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

08/03/2024 01:36 μμ

Με θετικό πρόσημο κατέληξε η κάθοδος στην Αθήνα της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου και της συνάντησης που είχε, στο ΥπΑΑΤ, με τους κ.κ. Σταμενίτη και Στρατάκο.

Αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι το ΥπΑΑΤ αναμένει το πράσινο φως και την χορήγηση κονδυλίου από την ΕΕ για να πληρώσει την ακαρπία του 2023.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Πιερίας - Κοιλάδας κ. Γιώργος Μίχογλου, ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το ραντεβού το είχαμε ζητήσει εδώ και 2 μήνες αλλά οι κινητοποιήσεις πήγαν πίσω την συνάντηση.

Βασικό θέμα ήταν το πρόβλημα της ακαρπίας, που στην περιοχή έπληξε όλες τις καλλιέργειες. Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ αναμένουν το κονδύλι από την ΕΕ που θα χορηγήσει στην χώρα μας για να δουν στην συνέχεια την κατανομή που θα κάνουν.

Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την χαλαζόπτωση του 2022 δεν είχαμε το όριο 30% σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ. Εμείς ζητήσαμε να καταβληθεί μια ενίσχυση τύπου de minimis για τους πληγέντες.

Επίσης έγινε συζήτηση για το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες αλλά και για τοπικά θέματα της περιοχής του Παγγαίου».

07/03/2024 10:29 πμ

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση ΕΛΓΑ αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Και προσθέτει ότι θα γίνεται «καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά».

Απαντώντας σε όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας άφηναν να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς και έγιναν πολύ λίγες χειρόγραφα (περίπου το 10% των παραγωγών. Επίσης υπήρχε η κυρίαρχη άποψη να μην γίνονται δηλώσεις γιατί δεν θα αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί.

Από την άλλη πως μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε ζημιές σε πάγια και μηχανήματα και να μην έχουμε σε καλλιέργειες.

Εμείς όλο αυτό τον καιρό ζητάγαμε να έρθουν γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τις ζημιές στα χωράφια. Φτάσαμε Μάρτιο και μας λένε ότι δεν υπάρχει ζημιά αλλά εμείς τώρα δεν μπορούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας.

Επίσης όταν έγιναν οι θεομηνίες είμασταν στο τοπ της συγκομιδής και των εξαγωγών. Έπαθαν ζημιές οι δρόμοι και δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα μήλα. Επίσης και οι αποθήκες δεν είχαν ρεύμα για να γίνει σωστή συντήρηση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε ζημιά στο 40% της παραγωγής. Είμαστε στα ίδια επίπεδα ζημιάς με την περιοχή του Πηλίου και είναι άδικο που εξαιρέθηκε η Αγιά από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σήμερα οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παραγωγούς της Αγιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias – όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30% - 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.

06/03/2024 12:13 μμ

Όπως αναφέρει η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη βασική ενίσχυση θα ανέλθει σε 4.274.574.890 €.

Ειδικότερα, για κάθε έτος από το 2023 μέχρι το 2026, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 829.567.104 €, ενώ για το 2027 σε 956.306.474 €.

Για το 2024 τα 829.567.104 € της βασικής ενίσχυσης θα κατανεμηθούν στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες ως εξής:

  • Αρόσιμων Καλλιεργειών 378.282.599 €
  • Μόνιμων Καλλιεργειών 228.130.954 €
  • Βοσκότοπων 223.153.551 €

Οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων σε κάθε περιφέρεια, που θα ισχύουν στο τέλος του 2026, δηλαδη μετά την σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιμή μονάδας («flat rate»), σε επίπεδο αγρονομικής περιφέρειας είναι:

  • μέση αξία δικαιώματος 23 €/στρ στις Αρόσιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 28,2 €/στρ. στις Μόνιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 16 €/στρ στους Βοσκοτόπους.

Για το 2024

  • Αγρονομική Περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 16.386.590 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 8.069.390 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Βοσκοτόπων - Προβλεπόμενη έκταση 13.902.230 στρέμματα

Η βασική ενίσχυση διατίθεται στους ενεργούς γεωργούς, οι οποίοι:
1) Έχουν αποκτήσει δικαιώματα ενίσχυσης:
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το έτος ενίσχυσης 2015,
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα,
-με μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης,
2) αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης από το 2023 και μετά, είτε από το απόθεμα, είτε μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα εθνική νομοθεσία.

Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή αμέσων ενισχύσεων δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου (στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη), αφενός διότι οι εκμεταλλεύσεις εκεί είναι πολύ μικρές συγκριτικά με της ηπειρωτικής χώρας και αφετέρου αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα λόγω του νησιωτικού τους χαρακτήρα, αλλά και λόγω σοβαρών γεωγραφικών ή φυσικών περιορισμών.

Αναδιανεμητική ενίσχυση
Το 55,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας και το 32,3% των συνολικών επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέμβαση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Επιλέξιμες εκτάσεις είναι:

Μόνο στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 20 στρ. - Ανώτερο όριο 110 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 40 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 170 στρ

Αροτραίων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. στους Βοσκοτόπους ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την αναδιανεμητική ενίσχυση ανέρχεται σε 885.297.896 €. Το συνολικό αυτό ποσό κατανέμεται ως εξής: 174.032.724 € για κάθε έτος από το 2023 έως το 2026 και 189.167.000 € για το 2027. Δηλαδή για το 2024 θα καταβληθούν 174.032.724 €.

Αυτό το ποσό θα καταβληθεί:

  • Στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών 79.358.922 € (μέσο όρο 13,8 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών 47.859.000 € (μέσο όρο 11,6 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Βοσκοτόπων 46.814.802 € (μέσο όρο 17,7 €/στρ)
06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».