Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διευκρινήσεις από ΑΑΔΕ, Βεσυρόπουλο για κομμένους ΕΦΚ πετρελαίου και ενίσχυσης ζωοτροφών

11/11/2022 11:12 πμ
Δυο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους αποκλεισμούς στην πληρωμή ΕΦΚ πετρελαίου και της έκτακτης ενίσχυσης ζωοτροφών.

Δυο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους αποκλεισμούς στην πληρωμή ΕΦΚ πετρελαίου και της έκτακτης ενίσχυσης ζωοτροφών.

Από τα δυο έγγραφα προκύπτει, ότι από την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου που ήδη πληρώθηκε και κάποιο ποσό της όμως είναι σε εκκρεμότητα, έξω δεν θα μείνουν οι νεοεισερχόμενοι αγρότες και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων γεωργών.

Με ενίσχυση ζωοτροφών και οι μικτές εκμεταλλεύσεις

Επίσης, όπως εξηγεί ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι ακόλουθοι:

Eπιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίες πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας.

«1. Είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και τις 30/06/2022 ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, για τα οποία ισχύουν επιπλέον και τα εξής:

α) Έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, ή το 2021, εφόσον πρόκειται για πρόσωπα ή οντότητες με έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. εντός του 2021, όπως αυτά προκύπτουν από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ), έναν από τους ακόλουθους:

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1.41 Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής

1.42 Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών

1.43 Εκτροφή αλόγων και άλλων ιπποειδών

1.44 Εκτροφή καμήλων και καμηλίδων

1.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων

1.46 Εκτροφή χοίρων

1.47 Εκτροφή πουλερικών

01.49 Εκτροφή άλλων ζώων

β) ή έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, ή το 2021, εφόσον πρόκειται για πρόσωπα ή οντότητες με έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. εντός του 2021, όπως αυτά προκύπτουν από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ), τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (εφεξής δήλωση ΟΣΔΕ) του έτους 2021

(γ) ή είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στη δήλωση ΟΣΔΕ του έτους 2021.».

Επομένως δεν αποκλείεται κάποιος κτηνοτρόφος από τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης μόνο λόγω του ότι στην έναρξη επαγγέλματος οι ΚΑΔ της κτηνοτροφίας ήταν δευτερεύοντες, διότι η κρατική ενίσχυση δίδεται και για τους ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα καθώς και για τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» εφόσον έχει δηλωθεί η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης.

Δείτε εδώ το έγγραφο Βεσυρόπουλου και εδώ της ΑΑΔΕ

Σχετικά άρθρα
21/03/2023 09:57 πμ

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (20 Μαρτίου 2023), η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις υψηλότερες τιμές ενοικίου καλλιεργήσιμης γης.

Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι οι ετήσιες τιμές ενοικίασης ενός εκταρίου (δηλαδή 10 στρεμμάτων) γεωργικής γης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ χωρών και περιφερειών. Η ενοικίαση ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης ή και μόνιμου βοσκοτόπου για το 2021 κυμαίνεται από την χαμη΄λότερη που ήταν στα 62 ευρώ στη Σλοβακία έως την υψηλότερη που ήταν στα 836 ευρώ στην Ολλανδία.

Οι χαμηλότερες τιμές ενοικίασης γεωργικής γης σε επίπεδο χώρας, μετά τη Σλοβακία, καταγράφηκαν στην Κροατία (74 ευρώ ανά εκτάριο), τη Μάλτα και τη Λετονία (και οι δύο 83 ευρώ ανά εκτάριο).

Πάντως η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις υψηλές τιμές ενοικίασης (459 ευρώ ανά εκτάριο).

Μεταξύ των περιοχών της ΕΕ, η ενοικίαση ενός εκταρίου γεωργικής γης ήταν πιο ακριβή, για το 2021, στην ολλανδική περιφέρεια Flevoland (1.721 ευρώ ανά εκτάριο), ακολουθούμενη από τις Κανάρια στην Ισπανία (1.119 ευρώ ανά εκτάριο) και την Αττική στην Ελλάδα (927 ευρώ ανά εκτάριο).

Σύμφωνα με στοιχεία από το 2020, η Venezia Giulia στην Ιταλία είναι επίσης μεταξύ των περιφερειών με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης στην ΕΕ (1.714 ευρώ ανά εκτάριο).

Αντίθετα, οι τιμές ενοικίασης ήταν χαμηλότερες στο Mellersta Norrland και στο Övre Norrland (και στα δύο 25 ευρώ ανά εκτάριο) στη Σουηδία, ακολουθούμενο από το Východné Slovensko (42 ευρώ) στη Σλοβακία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ανέφεραν συγκεκριμένες τιμές ενοικίασης για αρόσιμη γη και για μόνιμους βοσκότοπους, η ενοικίαση μόνιμων βοσκοτόπων ήταν πάντα φθηνότερη από την ενοικίαση αρόσιμης γης. Το ενοίκιο για ένα εκτάριο μόνιμου χορτολιβαδικού χώρου το 2021 κυμαινόταν από τα 39 ευρώ κατά μέσο όρο στη Σλοβακία έως τα 337 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ιρλανδία.

Τελευταία νέα
24/03/2023 05:10 μμ

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).

Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). 

Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ). 

24/03/2023 11:54 πμ

Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής: 

Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. 

Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου. 

Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο». 

Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα. 

Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα. 

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και  η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει. 

Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας! 
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας. 

Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου. 
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022. 

Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

24/03/2023 10:08 πμ

Στο θέμα που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος με το πρόβλημα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, οι οποίοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για ενίσχυση ζωοτροφών επειδή στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με άλλη αγροτική εργασία, αναφέρονται σε επιστολή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Θυμίζουμε ότι γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22.

Επίσης ζητάνε να προχωρήσει νέα πληρωμή για τις ζωοτροφές με διπλάσιο προϋπολογισμό. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τον μειωμένο προϋπολογισμό της ενίσχυσης. Επειδή διαθέτουν λίγα χρήματα για αυτό βάζουν «φίλτρα» και προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν τους δικαιούχους κτηνοτρόφους». 

Στην επιστολή τους που έστειλαν στον ΑγροΤύπο οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρουν τα εξής:

Προχωρήσατε στην τρίτη κατά σειρά πληρωμή για το Μέτρο 22, δηλαδή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και δρομολογήσατε τη διαδικασία αιτήσεων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, με μία τέταρτη πληρωμή που αναμένουμε. 

Διαπιστώνουμε όμως ότι το σύστημα των αιτήσεων αποκλείει όσους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο για πρώτη φορά το 2021 αλλά τα προηγούμενα έτη έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ με άλλο αντικείμενο εκτός της κτηνοτροφίας. 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών από την προκήρυξη του Μέτρου 22, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους κτηνοτροφικούς φορείς της πατρίδας μας να σας επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις. 

Τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων για την είσπραξη της ενίσχυσης, με βάση την ΚΥΑ για το Μέτρο 22, ξεπεράστηκαν σε ένα βαθμό. 

Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και μένουν ακόμα απλήρωτοι λόγω ΚΑΔ, παρά του ότι με τους ΚΑΔ αυτούς κάνουν νόμιμα όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης. 

Υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων οι αιτήσεις θεωρείται ότι δεν οριστικοποιήθηκαν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Όλες σχεδόν οι αιτήσεις έγιναν από ΚΥΔ, τις περισσότερες φορές επί πληρωμή, χωρίς να δίνετε τη δυνατότητα θεραπείας της αστοχίας αυτής, που προέρχεται από αστοχίες του δικού σας συστήματος. 

Υπάρχουν συνάδελφοι, που για κακή τους τύχη, είχαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλη ενασχόληση και κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες και τους αφήσατε εκτός πληρωμής. Δεν έχετε αντιληφθεί εσείς και οι σύμβουλοι σας ότι αυτό γίνεται για να αλληλοσυμπληρωθούν τα εισοδήματα και να μπορέσει να επιβιώσει ο κάθε άνθρωπος και η οικογένεια του και όχι από εργασιομανή διαστροφή; 

Προχωρήστε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις!!! 

Δώστε το δικαίωμα σε όσους δεν οριστικοποιήσαν τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τους δικούς σας ισχυρισμούς, μέσα σε μία εβδομάδα να επαναλάβουν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. 

Δώστε παράταση τριών ημερών, αφού διορθώσετε το σφάλμα που σας επισημάναμε παραπάνω για τους νεοεισερχόμενους στην κτηνοτροφία του 2021, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. 

Ελέγξτε όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από συναδέλφους και αφορούν το εισόδημα, με χειρωνακτικό τρόπο, αφού ο αυτόματος τρόπος ελέγχου δεν αποδίδει απόλυτα. 

Διορθώστε την ΚΥΑ του Μέτρου 22 και συμπεριλάβετε στους δικαιούχους κι όσους έχουν εισόδημα μεγαλύτερο του κτηνοτροφικού από άλλους ΚΑΔ και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα. 

Για τους κτηνοτρόφους που έκαναν πρώτη φορά ΕΑΕ το 2022, αφού δεν τους συμπεριλάβατε μαζί με αυτούς του 2021, σημαίνει ότι θα τους συμπεριλάβετε στη νέα ενίσχυση για τις ζωοτροφές που πρέπει άμεσα να δρομολογήσετε. 

Η νέα αυτή ενίσχυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του Μέτρου 22 και πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους τους κτηνοτρόφους. 

Τέλος σας καλούμε να ολοκληρώσετε την πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους του κορονοβοηθήματος του 2020 τους οποίους αδικαιολόγητα δεν έχετε πληρώσει μέχρι σήμερα και να πληρώσετε τους δικαιούχους της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που αδικαιολόγητα δεν πληρώθηκαν την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων. 

ΥΓ. Επ’ ευκαιρία αυτής μας της επιστολής, σας παρακαλούμε να παρέμβετε και να βρείτε άλλο παιχνίδι για να παίξει, εν’ όψει Πάσχα, ο γνωστός υπουργός Άδωνις και να αφήσει την αγορά των αμνοεριφίων. Με τα σοβαρά θέματα χρειάζεται να ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι! 

22/03/2023 03:25 μμ

Είμαστε 22 Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία της η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε κάνει δηλώσεις στη Βουλή (20/2/2023) πως σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται, ώστε η δήλωση ΟΣΔΕ να είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές.

Απομένουν 10 ημέρες πριν την 1η Απριλίου και περιμένει ο αγροτικός κόσμος με αγωνία να υποβάλει την ετήσια υποβολή ΕΑΕ στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, η οποία μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η δήλωση είναι απαραίτητη για την πληρωμή ενισχύσεων και προγραμμάτων ΠΑΑ. 

Επίσης οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ελάμβαναν την Κάρτα του Αγρότη. Όμως φέτος επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ κανείς δεν γνωρίζει τι χρήματα θα έχει στην ενιαία ενίσχυση, η Κάρτα του Αγρότη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη των εκλογών, κάτι που θα φέρει προβλήματα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

22/03/2023 11:34 πμ

Γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ του έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Αυτό καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα, ενώ για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ενημερωθεί και το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.

  • Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 
  • Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
  • Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)

21/03/2023 03:48 μμ

Σε απολογισμό των πρόσφατων πληρωμών προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, ποσό συνολικού ύψους 24.014.665 ευρώ πλήρωσε, από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2023, σε 4.847 δικαιούχους παραγωγούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά την πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών (δεύτερη κατά σειρά), του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Στην πληρωμή αυτή, δικαιούχοι ήταν 3.750 κτηνοτρόφοι στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 7.125.334 ευρώ.

Επίσης, καταβλήθηκαν σε 437 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2022) του Μέτρου 10 για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών» το ποσό των 3.045.979 ευρώ, καθώς και σε 311 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2023) το ποσό των 1.571.314 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)

Στο μεταξύ αναμένονται από τους παραγωγούς οι πληρωμές των de minimis που έχουν εξαγγελθεί και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ (βιολογικά, Κομφούζιο κ.α.).

21/03/2023 02:52 μμ

Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι, ΕΑΕ του έτους 2021, δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.

Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, «σε δύο ημέρες λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων αλλά υπάρχουν προβλήματα και δεν γίνεται δεκτή η αίτηση στην πλατφόρμα».

Στο μεταξύ εκτός ενίσχυσης παραμένουν οι κτηνοτρόφοι που είχαν προβλήματα με τις ΚΑΔ και όσοι έκαναν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε... ένα ευρώ.

20/03/2023 10:50 πμ

Ενημερωτική συνάντηση (δεύτερη κατά σειρά μετά την Κοζάνη) για τη νέα ΚΑΠ έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (16/3), στην Κομοτηνή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), ενώ την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης και η γενική διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.

Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπασίδης δήλωσε πως «ακόμα και τώρα δεν έχουμε πλήρως τις εφαρμοστικές διατάξεις για να έχουμε την ακριβή εικόνα. Δίνουμε όμως πληροφορίες, μαζεύουμε ερωτήματα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν πήραμε καμιά ουσιαστική ενημέρωση ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί που γνωρίζουν τι ισχύει στη νέα ΚΑΠ γιατί δεν δίνουν απαντήσεις.

Μας τονίζουν ότι τα 2 πρώτα χρόνια δεν θα χαθούν τα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά θα πάνε στην βασική. Το ερώτημα είναι πως θα τα πάρουμε. 

Η αναδιανομή θα γίνει από τις «μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και εφαρμόζεται σε επίπεδο των τριών αγρονομικών περιφερειών (αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών, βοσκότοπων). Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα σε συγκεκριμένα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. Δεν μας απαντάνε όμως με βάση ποια στρέμματα θα καταβληθεί. Θα βασίζεται στα στρέμματα των δικαιωμάτων και τι θα γίνει με νεοεισερχόμενους;

Δίνουν ένα πριμ στους κτηνοτρόφους 3 ευρώ ανά στρέμμα αν κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ανάλογα το υψόμετρο που είναι η εκτροφή. Τα στρέμματα αφορούν τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που έχουν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα προστεθούν και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές;

Έχουμε ένα πρόγραμμα στο Δεύτερο πυλώνα που λέγεται ευζωία των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους θα τρέξει το πρόγραμμα. Επίσης σφάζουμε μοσχάρια από την 1/1/2023 και δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την συνδεδεμένη γιατί δεν έχουν υπογράψει την εφαρμοστική».

17/03/2023 04:06 μμ

Με τροποποιητική απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, διευρύνεται η επιλεξιμότητα του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ του έτους 2021 εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 €.

Ειδικότερα, αντικαθίστανται τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο άρθρο 6 ως εξής:
«Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. 

Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021».

Εν ισχύ παραμένουν τα λοιπά κριτήρια ένταξης στο Μέτρο 22, όπως αυτά έχουν οριστεί στην υπ' αριθμό 3148/18-11-2022 (Β' 5873) απόφαση.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή έως 23-03-2023 και διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)

Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Επισημαίνεται ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου και όσοι εκ των ενδιαφερομένων νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του έτους 2021 απερρίφθησαν στην 1η πρόσκληση λόγω του κριτηρίου επιλεξιμότητας περί κύκλου εργασιών στην κτηνοτροφία.

17/03/2023 01:07 μμ

Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει άμεσα την συνεργασία με τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει φέτος με το ΟΣΔΕ. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Σταθόπουλος, Γεωτεχνικός που έχει ΚΥΔ στη Δυτική Ελλάδα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ) και μέλος της ΠΕΦΑ.

Και προσθέτει: «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί τιμωρητικά με τους αγρότες. Ο ρόλος του είναι να κάνει ελέγχους. Η Κομισιόν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον αριθμό των ελέγχων που έχει κάνει και όχι τι πρόστιμα βάζει. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπια του αποφασίζουμε και διατάζουμε. θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρμη ανοικτή επικοινωνία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ - Πύλες.

Στο παρελθόν είχε γίνει μια τέτοια ενημέρωση σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016 για το θέμα του ΟΣΔΕ. Βέβαια τότε είχαν ολοκληρωθεί οι υπογραφές των σχετικών εγκυκλίων. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο Μάιος για να υπάρξει ενημέρωση. Θέλουμε να λειτουργεί ο Οργανισμός με δικαιοσύνη οριζόντια για όλους. Δεν θέλουμε να χάνουν χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες.

Είμαι από τους πρώτους που ζήτησε το ΟΣΔΕ να παραμένει ανοικτό όλο τον χρόνο όπως το TAXIS. Έχουμε νέα ΚΑΠ και υπάρχουν πολλές αλλαγές δεν μπορεί οι αγρότες να βαδίζουν στα «τυφλά». 

Εκτιμώ ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αρχές Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Στο παρελθόν έλεγαν ότι θα ανοίξει τον Μάρτιο και φτάναμε Μάιο για να ξεκινήσει ουσιαστικά η κατάθεση των αιτήσεων».

17/03/2023 09:28 πμ

Με Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, αναμορφώνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Από τις 2/5/2023 και μετά, σχεδόν 100.000 αιτήσεις ετησίως μπορούν, πλέον, να υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myBusinessSupport, για την κατ’ αποκοπή επιστροφή του ΦΠΑ, με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έλαβαν.

Για τον υπολογισμό του δικαιώματος επιστροφής του ΦΠΑ, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν χρειάζεται να προσκομίζουν στις ΔΟΥ τα σχετικά παραστατικά πωλήσεων τους, καθώς αυτά αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα myDATA.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ εκσυγχρονίζεται η διαδικασία των επιστροφών με:
διεύρυνση του χρονικού διαστήματος για το οποίο μπορεί να ζητηθεί επιστροφή
επιτάχυνση και απλοποίηση της καταβολής του επιστρεπτέου ποσού, με πίστωση στον λογαριασμό των δικαιούχων ανά δεκαπενθήμερο

Υπενθυμίζεται ότι για την καταβολή της επιστροφής είναι απαραίτητο οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό IBAN που διατηρούν, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία».

Διευκρινίζεται ότι για τις αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του 2023, παρέχεται η δυνατότητα καταχώρησης των φορολογικών στοιχείων του 2022 από τον ίδιο τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος, για όσα παραστατικά δεν έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Ενόψει της εφαρμογής της νέας ψηφιακής διαδικασίας, στις 2/5/2023, χειρόγραφες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που τυχόν έχουν υποβληθεί από την 1.3.2023 στις ΔΟΥ από αγρότες του ειδικού καθεστώτος ή από συνεταιριστικές οργανώσεις, επανυποβάλλονται σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωσή τους.
 

16/03/2023 11:46 πμ

Διατάξεις για παλιές και νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Προβλέπει μεταξύ άλλων, την αναβίωση των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων (που πιάνουν και οφειλές σε Δήμους) ενώ καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα.

Οι κυριότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:

  • Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 - 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. 
  • Καθορίζονται οι όροι χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή.
  • Ρύθμιση οφειλών σε δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις άλλα και αναβίωση της παλιάς ρύθμιση των 100 δόσεων προς τους ΟΤΑ για όσους την έχασαν
  • Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από 3/4/2023. Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12  και ούτω καθεξής.
  • Κατάργηση προστίμου εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης με ποσό καταβολής έως 100 ευρώ.

Nέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και προς ΕΦΚΑ
Την ίδια στιγμή, θεσπίζεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυσκολίες που προκάλεσαν στους οφειλέτες μετά την πανδημία του κορωνοϊού η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα:
Για όσους έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δυο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Οι δόσεις που έχουν απωλεσθεί μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Η αναβίωση γίνεται με αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης:

α) σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή, 

β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»). 

Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της απωλεσθείσας ρύθμισης, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

Με άλλη διάταξη, προβλέπεται ότι οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (πλην του ΤΕΚΑ), που αφορούν περιόδους απασχόλησης Σεπτεμβρίου 2021 έως Δεκεμβρίου 2022 και που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 έως και 72 δόσεων, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Η υπαγωγή συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί δυο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ

16/03/2023 10:42 πμ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, η επιστροφή ΕΦΚ αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. 

Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκε ιται σε οποιαδήποτε 24 κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Όσον αφορά τους αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 1, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας, παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες τους.

16/03/2023 09:37 πμ

Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

15/03/2023 05:50 μμ

Ανακοίνωση του οργανισμού σχετικά με το τι θα ισχύσει από το 2023 κι έπειτα για το νέο σύστημα ελέγχων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα, τονίζεται από τον οργανισμό πληρωμών, ο οποίος επισημαίνει πως για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σε εφαρμογή των:

Καν (ΕΕ) 2115/2121, 2116/2021, 1172/2022 & 1173/2022 όπως έχουν τροποποιηθεί

Εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 23-27 του Κράτους Μέλους

ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει τα εξής:

Βάσει των Κανονισμών της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι επιτόπιοι έλεγχοι φυτικού κεφαλαίου, οι οποίοι δύναται να πραγματοποιηθούν με «παρακολούθηση» θα πρέπει από την ΕΑΕ 2024 να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό.

Για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.  Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποιεί ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα.

Επισημαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά των ελέγχων με παρακολούθηση:

Έλεγχοι 2023

- Ο έλεγχος, λόγω του ότι είναι καθολικός, πραγματοποιείται μαζικά, αλγοριθμικά και όχι εξετάζοντας τα αγροτεμάχια ένα προς ένα. Τεχνικές λεπτομέρειες θα δοθούν με μετέπειτα ανακοίνωση.

- Πραγματοποιείται με χρονοσειρά εικόνων όλου του έτους και όχι συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως συμβαίνει με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους, ή με τη χρήση έως τεσσάρων δορυφορικών εικόνων, όπως συμβαίνει με τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.

- Το αποτέλεσμα του ελέγχου δεν δίνει μέτρηση. Χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο ως «πράσινο», «κίτρινο» ή «κόκκινο». Το πράσινο αγροτεμάχιο θα συμμετάσχει κανονικά στον υπολογισμό πληρωμής. Το «κίτρινο» αγροτεμάχιο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Το «κόκκινο» αγροτεμάχιο είναι μη επιλέξιμο και μηδενίζεται.

- Επειδή το αποτέλεσμα του ελέγχου δε δίνει μέτρηση, τα «πράσινα» αγροτεμάχια συμμετέχουν κανονικά στον χωρικό διασταυρωτικό έλεγχο, δηλαδή απομειώνονται οι μη επιλέξιμες εκτάσεις (subilots), όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με τα δηλωθέντα αγροτεμάχια τα οποία δεν συμμετείχαν σε κανέναν επιτόπιο έλεγχο. Δηλαδή, ένα αγροτεμάχιο που χαρακτηρίζεται ως «πράσινο» δεν συνεπάγεται ότι η επιλέξιμη έκταση ισούται με την δηλωθείσα έκταση, όπως συνέβαινε με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους και τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.

- Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την αίτησή του. Δηλαδή, έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τα αγροτεμάχιά του ως προς τη θέση, την ψηφιοποίηση, την καλλιέργεια κλπ. Έχει δικαίωμα, επίσης, να αφαιρέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων καθώς και το αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης.

- Αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από το Κράτος Μέλος και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την πρώτη πληρωμή της αίτησης.

- Εκτός των αλλαγών, ο παραγωγός θα μπορεί να αποδείξει την ορθότητα της αίτησής του μέσω λήψης φωτογραφιών με γεωσήμανση, οι οποίες λαμβάνονται μέσω εξειδικευμένου εργαλείου (Agrisnap-GR) με ευθύνη του και εξετάζονται από ελεγκτές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ήδη με την από 7/3/2023 ανακοίνωσή του ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποίησε το εγχειρίδιο λειτουργίας της δωρεάν εφαρμογής Agrisnap-GR.

- Με το νέο σύστημα παρακολούθησης θεσπίζεται η διεπαφή μεταξύ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και παραγωγού. Θα υπάρξει σύστημα διεπαφής, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές, οι δικαιούχοι και τα ΚΥΔ όπου θα αναφέρονται πιθανά προβλήματα και θα απαντώνται οι πιθανές λύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Το σύστημα αυτό έχει ως σκοπό την επικοινωνία με τον δικαιούχο με τελικό στόχο την σωστή αίτηση – δήλωση, η οποία θα οδηγήσει σε ορθές πληρωμές χωρίς κυρώσεις.

- Καθώς ο δικαιούχος θα ενημερώνεται διαρκώς για τα προβληματικά αγροτεμάχια και θα δίδεται διαρκώς η δυνατότητα διόρθωσης - τροποποίησης της ΕΑΕ, μετά το πέρας των διαδικασιών δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων.

Το πιο σημαντικό βήμα, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι οι ορθές δηλώσεις των δικαιούχων και κυρίως οι ορθές ψηφιοποιήσεις των αγροτεμαχίων τους. 

Επισημαίνονται τα εξής:

- Ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να περιέχει μία μόνο καλλιέργεια.

- Στο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα πρέπει να εντοπίζεται η αιτούμενη καλλιέργεια στο αγροτεμάχιο και μόνο αυτή.

- Στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης θα πρέπει να εντοπίζεται αρόσιμη ή μόνιμη καλλιέργεια εντός του αγροτεμαχίου, αλλά μόνο μία. Μία μόνιμη και μία αρόσιμη καλλιέργεια ή δύο και παραπάνω αρόσιμες καλλιέργειες στο ίδιο αγροτεμάχιο, οδηγούν στο συμπέρασμα της «ετερογένειας», το οποίο δεν είναι επιλέξιμο για πληρωμή. Πχ: αγροτεμάχιο, στο οποίο εντοπίζονται καθαρά πέντε διαφορετικές καλλιέργειες αρόσιμες. Δεν είναι επιλέξιμο, πρέπει να διορθωθεί.

- Κατά την αίτηση - δήλωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν το θεματικό επίπεδο (layer) "ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23", στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί σε επίπεδο χώρας περίπου το 75% των νέων ορθοφωτοχαρτών (λήψης 2020 - 2023). Τούτο σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα μη επιλέξιμο τμήμα δεν έχει ακόμα περιγραφεί πολυγωνικά (subilot) αλλά είναι εμφανές στις παραπάνω ορθοεικόνες, πρέπει να εξαιρεθεί κατά την ψηφιοποίηση.

- Μία αίτηση - δήλωση θα οδηγηθεί σε πληρωμή μόνο εφ’ όσον έχουν υπάρξει τελικές αποφάσεις για όλα τα αγροτεμάχιά της.

Έλεγχοι 2022

Ο έλεγχος με τη μέθοδο της παρακολούθησης (monitoring), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022 στις ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας & Ημαθίας, για το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης & της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος πραγματοποιήθηκε ως εξής:

- Ο έλεγχος έγινε μαζικά, μέσω εργαλείων που αξιοποιούν τις δωρεάν δορυφορικές εικόνες Sentinel 2, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε τακτές χρονικές στιγμές. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με εικόνες που λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. H διακριτική ικανότητα των εικόνων αυτών είναι 10 μ.

- Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω της πλατφόρμας SEN4CAP. Συνεπικουρήθηκε με γρήγορες επισκέψεις πεδίου, με την χρήση εξειδικευμένου εργαλείου κρίσης του ελεγκτή (expert judgment tool) και με τη χρήση φωτογραφιών με γεωσήμανση.

- Κατ΄ εξαίρεση στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022, επετράπη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δέσμευση ή μη από την εκάστοτε πληρωμή να γίνεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Τα αποδεκτά αγροτεμάχια συνυπολογίστηκαν στις διαδικασίες πληρωμής όπως έχουν δηλωθεί - ψηφιοποιηθεί, που σημαίνει ότι τυχόν μη επλέξιμα τμήματα εντός των αγροτεμαχίων θα λαμβάνονται υπόψη και θα οδηγούν σε μειώσεις - κυρώσεις.

- Λόγω της πρώτης χρονιάς εφαρμογής για το έτος 2022 αλλά και λόγω του ότι δεν είχε καταστεί δυνατή η διαθεσιμότητα όλων των απαιτούμενων εργαλείων εγκαίρως (πχ Agrisnap), οι διορθώσεις επιτρέπονται ακόμα. Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 το χρονικό διάστημα θα είναι μικρότερο.

Βάσει των παραπάνω, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την υπόδειξη ορθής θέσης και γεωμετρίας - ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων αλλά και η δήλωση – συμμετοχή σε άλλες δράσεις ή συνδεδεμένες ενισχύσεις από τους γεωργούς και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

15/03/2023 01:17 μμ

Νέες αλλαγές στην υπουργική απόφαση, για να πληρωθούν οι νεοεισερχόμενοι με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021.

Στην τέταρτη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3148/18-11-2022 (Β΄ 5873) απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Με τη νέα τροποποίηση εξαιρούνται από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, τόσο στην περίπτωση αιγοπροβατοτρόφων, όσο και των βοοτρόφων, με πολλούς στον πρωτογενή τομέα πλέον να αναρωτιούνται γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να σκεφτεί όλα αυτά, όταν σχεδιάστηκε το μέτρο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκ των υστέρων τόσες πολλές τροποποιήσεις;

«Αυτό το ζήτημα το είχαμε βάλει στο ΥπΑΑΤ καθώς πολλοί παραγωγοί που μπήκαν στο επάγγελμα το 2021, δεν πρόλαβαν να εμφανίσουν τζίρο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της ενίσχυσης ζωοτροφών, που έγινε σε τρια διαφορετικά χρονικά σημεία», τόνισε επ' αφορμή της απόφασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Όπως βέβαια επισημαίνει: «την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα με τους ΚΑΔ, που έκοψαν πολλούς κτηνοτρόφους από την ενίσχυση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρόβλημα υπάρχει με παραγωγούς που δεν έχουν κύριο ΚΑΔ τον κτηνοτροφικό, ή σε περίπτωση που δηλώνει εισόδημα από αγροτικά, έστω και ένα 1 ευρώ παραπάνω, από τα κτηνοτροφικά. Αυτό το πρόβλημα είναι έντονο σε περιοχές, όπως η Κρήτη, αλλά και άλλου λόγω της τιμής του ελαιολάδου φέτος».

Υπενθυμίζεται πως πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.

Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

1η πληρωμή 85.836.999,00 ευρώ

2η πληρωμή 1.223.565,50 ευρώ

3η πληρωμή 7.125.334,50 ευρώ

Σύνολο: 94.185.899,00 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακόμα και σήμερα υπάρχουν νεοεισερχόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί την ενίσχυση.

Πατήστε εδώ για τη νέα απόφαση

14/03/2023 03:55 μμ

Πληρωμές 4,6 εκ. ευρώ σε 772 κτηνοτρόφους, για τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Ξεκινά την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών, σε 772 δικαιούχους  πανελλαδικά της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061,5 ευρώ. Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Αναλυτικά η πληρωμή αφορά 514 δικαιούχους της 1ης Πρόσκλησης με ποσό ύψους 3.502.802,3 ευρώ και 258 δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης με ποσό ύψους 1.116.259,2 ευρώ.

Για την ολοκλήρωση της πληρωμής απαιτήθηκε η έκδοση της υπ.αριθμ.1296/10.3.2023  Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄1434).

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

14/03/2023 11:44 πμ

Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:

α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραχώρηση ακινήτων

Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:

α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και

β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.

Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο

13/03/2023 03:24 μμ

Εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο και κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος Β των υπ’ αριθ. 2848/145689/28-12-2017 και 2916/374421/24.12.2021 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων όπως τροποποιημένες ισχύουν, οι δικαιούχοι καταθέτουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων, δηλαδή:

  • παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων στην περίπτωση που προβλέπεται για τις δράσεις 11.1.1. και 11.2.1 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης,
  • παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος πιστοποίησης για τις δράσεις 11.2.1. και 11.2.2 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης.

Επισημαίνεται, σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ότι για κάθε πρόσκληση και δράση απαιτούνται διακριτά παραστατικά ή εφόσον το παραστατικό είναι κοινό θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση της δαπάνης ανά πρόσκληση και δράση είτε στο σώμα του παραστατικού ή σε σχετική βεβαίωση του εκδότη. Η ανάρτηση των παραστατικών στην διαδικτυακή εφαρμογή πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε πρόσκληση / δράση, και εντός του έτους εφαρμογής από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου εκάστου έτους εφαρμογής. Κατ’ εξαίρεση για τους δικαιούχους της 5ης πρόσκλησης και για το έτος 2022 η προθεσμία είναι έως και 26.04.2023.

Εφόσον το παραστατικό είναι κοινό για περισσότερες από μια προσκλήσεις / δράσεις, θα πρέπει να αναρτάται σε κάθε επιμέρους πρόσκληση / δράση με προσδιορισμό του επιλέξιμου για τη συγκεκριμένη πρόσκληση / δράση ποσού και το υπόλοιπο ποσό του παραστατικού να καταχωρίζεται με Περιγραφή Είδους "Μη επιλέξιμο Δράσης...." και Τύπο "Μη επιλέξιμο προς ενίσχυση".

Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης του έτους εφαρμογής έως την ημερομηνία κατάθεσης στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει το Μέτρο και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του έτους εφαρμογής. Σημειώνεται ότι, το παραστατικό θα πρέπει να αναφέρει την περιγραφή: “Για την ενταγμένη εκμετάλλευση στη Δράση ...... του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. 2014-2020. Έτος Εφαρμογής 2022”. Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την επιλεξιμότητα της δαπάνης. Διευκρινίζεται ότι, η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα αφορά στην Καθαρή Αξία του παραστατικού (χωρίς ΦΠΑ). Σε περίπτωση που το ποσό του εκδιδόμενου παραστατικού είναι μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος ορίου εγχρήματης συναλλαγής, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, θα πρέπει επιπλέον να επισυναφθεί και αποδεικτικό/α πληρωμής με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής οι δικαιούχοι θα μπορούν να διορθώνουν προφανή σφάλματα στα υποβαλλόμενα παραστατικά με την διαδικασία αναθεώρησης των παραστατικών στην οθόνη “Υποβολή Παραστατικών” όπου και έχουν αρχικά υποβληθεί για κάθε δράση/πρόσκληση ξεχωριστά.

Πατήστε εδώ για την εγκύκλιο

13/03/2023 01:30 μμ

Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.

Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».

Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.

2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

13/03/2023 09:16 πμ

Νέα καθυστέρηση στην πληρωμή των αυτόχθονων φυλών από το ΥπΑΑΤ. Αν και ο προγραμματισμός του Υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας θα γινόταν η πληρωμή τελικά για ακόμη μια φορά οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι δεν είδαν το χρώμα του χρήματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Ανακοίνωση Φορέων Αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών για την μη πληρωμή της ενίσχυσης για τη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» αναφέρει τα εξής:

Μετά την παρέλευση και της έκτης ημερομηνίας κατά την οποία, σύμφωνα με τη κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων), ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πέρασε σε άλλη διάσταση.

Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις «βαριές» συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή.

Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες,  οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους!

Φυσικά το Υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους.

Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται – χωρίς υπερβολές – καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες.

Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.

Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο.

Για τους παραγωγούς:
Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ»

10/03/2023 02:21 μμ

Την διαδικασία υποβολής αιτημάτων περιγράφει σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης υποβάλλονται από τους γεωργούς στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών.

Προθεσμία υποβολής αιτημάτων

Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023. Κατ’ εξαίρεση,

Α) Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους ΕΑΕ 2022, για τις οποίες ακολουθεί τροποποίηση και διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με μεταβολές στα γεωχωρικά στοιχεία ελέγχου κατά την οριστικοποίηση των δηλώσεων μετά τις 08/8/2022. Οι περιπτώσεις αυτές καταχωρούνται, εξετάζονται και οριστικοποιούνται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έγκριση ανωτέρας βίας και εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έγκριση.

Β) Σε περιπτώσεις που με νεότερη πράξη της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία μεταβάλλεται το επιτρεπτό της χρήσης γης και αυτή ενσωματώθηκε στο ΟΠΣ WEB GIS μετά τις 08/08/2022 τότε, αφού ενημερωθεί ο γεωργός με κάθε πρόσφορο μέσο, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση εντός 20 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Η εξέταση των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με νεότερες οδηγίες.

Πότε κατατίθενται αιτήματα άρσης επικάλυψης

Αιτήματα άρσης επικάλυψης κατατίθενται για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων. Τα αιτήματα Άρσης Επικάλυψης υποβάλλονται έως 07/04/2023, ενώ ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 09/06/2023.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο