Επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος).
Τα ποσό θα ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ και θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου).
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Πρωτοβουλίες με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε παράλληλα σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους. Πάνω από όλα όμως δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τις εξής πρωτοβουλίες:
Πρώτον: χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.
Δεύτερον: ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας.
Τρίτον: Στήριξη της υπηρεσίας IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων -μέσω κινητού, χωρίς να απαιτείται το IBAN και χωρίς καμία χρέωση και καμία προμήθεια- από μία τράπεζα σε μία άλλη (μέχρι τα 500 ευρώ ημερησίως).
Τέταρτον: Αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, η οποία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα.
Πέμπτον: Αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με θέσπιση νέου πλαισίου κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers και προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και όχι εκείνων που παριστάνουν τους ευάλωτους, αποκρύπτοντας για διάφορους λόγους την περιουσία τους και τα εισοδήματά τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα γίνει αποδεκτό - όχι μόνο από τους ευάλωτους δανειολήπτες - αλλά και από όσους, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.
Αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου 2023), στην Ολομέλεια της Βουλής, για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Επίσης τόνισε ότι από εδώ και πέρα το βάρος από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πέσει στους ελέγχους. Σε όσους αμφισβητήσουν τα τεκμήρια προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα και στη μεγάλη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα στις εταιρείες που παρουσιάζουν επί χρόνια ζημιές.
Ακόμη εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.
Πάντως ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και καμία καθυστέρηση στην εγκατάσταση των POS
Ειδικότερα, οι δέκα κυριότερες αλλαγές που παρουσίασε ο υπουργός είναι οι εξής:
1. POS: Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
2. MyData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.
3. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.
4. Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 € με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
5. Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.
6. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όποιος νοικιάζει από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.
7. Λαθρεμπόριο καυσίμων: Θα υπάρξει μηδενική ανοχή. Εισάγονται δυο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών εκροών θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις για δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ. Και δεύτερον εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας. Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
8. Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, μετά από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Αρέσει δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, αυτή είναι μια βασική παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα περίμενα από την αριστερά ιδιαίτερα να μην ανέχεται την αδικία, να πληρώνει περισσότερο φόρος ο εργαζόμενος από το αφεντικό του. Γιατί αυτό υποστηρίζετε και θα είσαστε πάντοτε υπόλογοι», τόνισε ο υπουργός.
9. Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα. «Έχουμε ας πούμε 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Και εδώ θα περίμενα από την Αριστερά να έχει ευαισθησία ή έστω ανοχή σε αυτή την παρέμβαση, ώστε να πάρει ο φτωχός κάτι παραπάνω αντί να τα παίρνει κάποιος που παριστάνει το φτωχό», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
10. Παιδεία - Υγεία: Λόγω των αλλαγών που γίνονται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ.
Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών η Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο.
Η πληρωμή έγινε μέσω της ΑΑΔΕ και καταβλήθηκαν σε 297.428 επαγγελματίες αγρότες συνολικό ποσό ύψους 76 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ της απόφασης, οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιουράς, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πήραμε κάποια χρήματα αλλά κανείς δεν μας έχει ενημερώσει αν είναι αυτά που δικαιούμαστε γιατί τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι στις λοιπές καλλιέργειες. Πάντως είναι πολύ λίγα τα χρήματα περίπου 3 ευρώ το στρέμμα και από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να γίνει νέα πληρωμή».
Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και παραγωγός συμπύρηνων ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «άρχισαν να φαίνονται τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά είναι πολύ λίγα. Με 6 - 7 ευρώ το στρέμμα δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος του πετρελαίου στην καλλιέργεια».
Ο Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη μια πληρωμή που είδαμε τα χρήματα στους λογαριασμούς να είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε. Είναι σαν να μας πλήρωσαν για ένα εξάμηνο και όχι για όλο το έτος. Συγκεκριμένα είδα για τα νεκταρίνια από 8,6 ευρώ το στρέμμα να βάζουν 4,3 ευρώ. Επίσης για τα συμπύρηνα ροδάκινα από τα 12 ευρώ που περιμέναμε είδαμε να μας δίνουν 6 ευρώ».
Υπάρχουν πάντως και παραγωγοί που δεν βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενημερωθούν από κάποιον υπεύθυνο.
Πάντως νέα πληρωμή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο δεν αναμένεται γιατί στον προϋπολογισμό του 2024 δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι.
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, δίνεται παράταση 2-6 μηνών και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αγρότες.
Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός προχώρησε σε έκτακτες τροποποιήσεις προηγούμενων σχετικών αποφάσεων και αναθεώρησε τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και την κατά περίπτωση αναστολή των εισπράξεων από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
Το νέο, ευνοϊκό καθεστώς για τους φορολογούμενους που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:
1. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές:
i. Δημοτική Κοινότητα Αερινού της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Δήμος Αλοννήσου και Δήμος Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ii. Δημοτική Κοινότητα Μ. Περιβολακίου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
iii. Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου της Δημοτικής Ενότητας Φερών, Δημοτικές Κοινότητες Καναλίων, Κερασιάς, Στεφανοβικείου και Ριζομύλου της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας και Δημοτική Ενότητα Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
iv. Δημοτική Κοινότητα Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
v. Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
vi. Δήμος Νοτίου Πηλίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα Κοινότητες Αργαλαστής, Μετοχίου και Ξινόβρυσης της Δημοτικής Ενότητας Αργαλαστής, Κοινότητες Αφετών, Νεοχωρίου, Συκής, Πρόπαν (Καλαμακίου) και Λαμπινούς της Δημοτικής Ενότητας Αφετών, Κοινότητα Τρικερίου της Δημοτικής Ενότητας Τρικερίου, Κοινότητες Μηλεών, Βυζίτσας, Πινακατών, Καλών Νερών, Αγίου Γεωργίου Νηλείας της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών, Κοινότητες Λαύκου, Μηλίνας και Προμυρίου της Δημοτικής Ενότητας Σηπιάδος.
vii. Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
viii. Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ix. Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
x. Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας–Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
xi. Δήμος Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, Δημοτική Κοινότητα Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων, Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xii. Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xiii. Δημοτικές Ενότητες Καλλιφωνίου, Κάμπου, Καρδίτσας και Μητρόπολης του Δήμου Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xiv. Δήμος Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xv. Δημοτική Ενότητα Ιτάμου του Δήμου Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xvi. Δήμος Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xvii. Δήμος Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xviii. Δήμος Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xix. Δήμος Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xx. Δήμος Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xxi. Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xxii. Δήμος Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xxiii. Δήμος Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xxiv. Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
xxv. Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
α. Παρατείνονται μέχρι και 29.12.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 29.12.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες της παρ. 1β και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας απόφασης.
β. Παρατείνονται μέχρι και την 29.03.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 29.03.2024, των φυσικών προσώπων για τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής και των επιχειρήσεων που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους πίνακες του υπ’ αρ. 132/23.11.2023 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής όσον αφορά στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, τα στοιχεία των οποίων (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο/επωνυμία) έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου.
2. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές:
i. Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ii. Δημοτικές Ενότητες Νηλέως και Κηρέως του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
iii. Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
iv. Δήμος Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
v. Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
vi. Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
vii. Δημοτικές Κοινότητες Μετσόβου, Ανηλίου και Βοτονοσίου της Δημοτικής Ενότητας Μετσόβου και Δημοτική Ενότητα Μηλέας του Δήμου Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
α. Παρατείνονται μέχρι και την 29.12.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 05.09.2023 μέχρι και 29.12.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες της παρ. 2β και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας απόφασης.
β. Παρατείνονται μέχρι και την 29.03.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 05.09.2023 μέχρι και 29.03.2024, των φυσικών προσώπων για τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής και των επιχειρήσεων που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας σύμφωνα με τους πίνακες του υπ’ αρ. 132/23.11.2023 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής όσον αφορά στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, τα στοιχεία των οποίων (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο/επωνυμία) έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου.
3. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές:
i. Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
ii. Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
iii. Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
iv. Δήμος Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
v. Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
vi. Δήμος Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
vii. Δήμος Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
viii. Δήμος Στυλίδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ix. Δήμος Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,.
α. Παρατείνονται μέχρι και την 29.12.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 06.09.2023 μέχρι και 29.12.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες της παρ. 3β και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας απόφασης.
β. Παρατείνονται μέχρι και την 29.03.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 06.09.2023 μέχρι και 29.03.2024, των φυσικών προσώπων για τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής και των επιχειρήσεων που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας σύμφωνα με τους πίνακες του υπ’ αρ. 132/23.11.2023 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής όσον αφορά στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, τα στοιχεία των οποίων (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο/επωνυμία) έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές της παρούσας παραγράφου.
4. Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από:
α. 04.09.2023 μέχρι και 04.12.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 1α. του παρόντος άρθρου.
β. 04.09.2023 μέχρι και 04.03.2024 για τα πρόσωπα της παρ. 1β. του παρόντος άρθρου.
γ. 05.09.2023 μέχρι και 05.12.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 2α. του παρόντος άρθρου.
δ. 05.09.2023 μέχρι και 05.03.2024 για τα πρόσωπα της παρ. 2β. του παρόντος άρθρου.
ε. 06.09.2023 μέχρι και 06.12.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 3α. του παρόντος άρθρου.
στ. 06.09.2023 μέχρι και 06.03.2024 για τα πρόσωπα της παρ. 3β. του παρόντος άρθρου παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις της εκάστοτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
5. Αναστέλλεται μέχρι και την:
α. 04.12.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1α. του παρόντος άρθρου
β. 04.03.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1β. του παρόντος άρθρου
γ. 05.12.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 05.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 2α. του παρόντος άρθρου
δ. 05.03.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 05.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 2β. του παρόντος άρθρου
ε. 06.12.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 06.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 3α. του παρόντος άρθρου
στ. 06.03.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 06.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 3β. του παρόντος άρθρου».
Επίσης το άρθρο 2 της υπό στοιχεία Α. 1143/2023 (Β΄5599) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:
«1.Παρατείνονται μέχρι και 29.03.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 29.03.2024, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες περιλαμβάνονται στα υπό στοιχεία 4515 Φ/09.09.2023 και υπ’ αρ. 4275/09.09.2023 έγγραφα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.
2. Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από 04.9.2023 μέχρι και 04.03.2024 για τα πρόσωπα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις της εκάστοτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
3. Αναστέλλεται μέχρι και 04.03.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου».
4. Μετά το άρθρο 2 προστίθεται άρθρο 3 στην υπό στοιχεία Α. 1143/2023 (Β΄5599) απόφαση Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την από 16.11.2023 Εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής του άρθρου 13 του ν. 4797/2021 (Α΄66) - ΠΥΣ 3/29.03.2021 (Α΄ 56). Πιο συγκεκριμένα:
«1. Παρατείνονται μέχρι και την 29.03.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 29.03.2024:
α. των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία (καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις) και έχουν ενεργό, Κύριο ή Δευτερεύοντα, κωδικό δραστηριότητας στις 04.09.2023 που έχει δηλωθεί μέχρι και την 30.11.2023 στο Μητρώο από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, με έδρα ή εγκατάσταση στις κάτωθι περιοχές που επλήγησαν λόγω (α) της μη ασφαλούς οδικής πρόσβασης και (β) της ακαταλληλότητας των υδάτων:
i. Δημοτικές Κοινότητες Μορφοβουνίου, Κερασέας, Λαμπερού, Μεσενικόλα και Μοσχάτου της Δημοτικής Ενότητας Πλαστήρα και Δημοτικές Κοινότητες Πεζούλας, Καρβασαρά, Καρίτσης Δολόπων, Κρυονερίου, Μπελοκομίτης, Νεοχωρίου και Φυλακτής της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
ii. Δημοτικές Κοινότητες Ελάτης, Νεραιδοχωρίου και Περτουλίου της Δημοτικής Ενότητας Αιθηκών του Δήμου Πύλης.
iii. Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Ιωλκού, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρινίτσης του Δήμου Βόλου.
iv. Δήμος Νοτίου Πηλίου.
v. Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.
vi. Δημοτική Κοινότητα Στομίου της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών, Οικισμός Κάτω Σωτηρίτσα της Δημοτικής Κοινότητας Σωτηρίτσης, οικισμοί Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά και Κόκκινο Νερό Μελιβοίας της Δημοτικής Κοινότητας Μελιβοίας, οικισμοί Αγιόκαμπος και Κάτω Πολυδένδρι της Δημοτικής Κοινότητας Σκήτης, της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας, Οικισμός Αλεξανδρινή της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιοπύργου της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών του Δήμου Αγιάς.
vii. Οικισμοί Νέα Μεσάγκαλα και Καστρί Λουτρό της Δημοτικής Κοινότητας Αιγάνης της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών.
viii. Δημοτικές Κοινότητες Καλλιρρόης, Αγίας Παρασκευής, Ανθούσης, Κατάφυτου (οικισμοί Κατάφυτο, Μηλέα), Κρανέας (οικισμοί Κρανέα, Δολιανά, Κονάκια), Πολυθέας, Στεφανίου και Χαλικίου της Δημοτικής Ενότητας Ασπροποτάμου του Δήμου Μετεώρων,
β. των επιχειρήσεων με καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) που έχουν ενεργό, Κύριο ή Δευτερεύοντα, κωδικό δραστηριότητας στις 04.09.2023 που έχει δηλωθεί μέχρι και την 30.11.2023 στο Μητρώο από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, και έδρα ή εγκατάσταση στις κάτωθι περιοχές που επλήγησαν μόνο ή κυρίως λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων:
i. Δημοτική Κοινότητα Πύλης της Δημοτικής Ενότητας Πύλης του Δήμου Πύλης.
ii. Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου.
iii. Δημοτικές Ενότητες Κάτω Ολύμπου και Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών (εκτός των περιοχών που είναι στην περ. vii. της παρ. 1α. του παρόντος άρθρου) και γ. των αλιέων και των επιχειρήσεων εμπορίας αλιευμάτων που έχουν ενεργό, Κύριο ή Δευτερεύοντα, κωδικό δραστηριότητας στις 04.09.2023 που έχει δηλωθεί μέχρι και την 30.11.2023 στο Μητρώο από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, και έδρα ή εγκατάσταση στις κάτωθι περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας:
i. Δήμος Βόλου
ii. Δήμος Νοτίου Πηλίου
iii. Δήμος Αλμυρού
iv. Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου
v. Δήμος Ρήγα Φεραίου
vi. Δήμος Τεμπών
vii. Δήμος Αγιάς
2. Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από 04.9.2023 μέχρι και 04.03.2024 για τα πρόσωπα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις της εκάστοτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
3. Αναστέλλεται μέχρι και την 04.03.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου».
Μετά από «πιέσεις» προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» ορίζεται ότι από την εφαρμογή του τεκμηρίου απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες.
Θυμίζουμε με το νομοσχέδιο, που είναι προς επεξεργασία στις Επιτροπές της Βουλής, εισάγεται ένα νέο σύστημα τεκμηρίων στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Όμως για τους επαγγελματίες σε μικρά χωριά, (π.χ. καφενεία), όπου έχουν αντικειμενικά χαμηλούς τζίρους κάθε χρόνο, θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις.
Αφενός ορίζεται ότι για τους επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, καθώς και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%.
Αφετέρου προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι είναι σύνηθες ένας επαγγελματίας στην περιφέρεια να έχει εισόδημα και από αγροτική δραστηριότητα, καθίσταται πιο εύκολη η κάλυψη του τεκμηρίου.
Και βεβαίως ισχύει και για αυτές τις περιπτώσεις ό,τι ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής από την πληρωμή του ποσού του τεκμηρίου εφόσον προηγηθεί έλεγχος και αποδειχθεί ότι αντικειμενικά ο ελεύθερος επαγγελματίας αδυνατεί να εξασφαλίσει για τον εαυτό του ποσό αντίστοιχο με εκείνο που αμείβεται ο εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό.
Να θυμήσουμε ότι τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Παράδειγμα 1:
Ιδιοκτήτης καφενείου σε χωριό με λιγότερους από 500 κατοίκους με έναρξη το 2001, χωρίς υπαλλήλους και τζίρο 2.595 €, δήλωνε κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα 172 € και αγροτικά εισοδήματα 6.736 €. Για τα εν λόγω εισοδήματα δεν πλήρωσε φόρο, ενώ δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 7.098€ καθώς προβλέπεται μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για χωριά έως 500 κατοίκους. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 6.736 € (λόγω συμψηφισμού με τα αγροτικά εισοδήματα) και το τελικό φορολογητέο του ποσό από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 362 € και επομένως ο φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 33 €. Άρα, ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 33 €.
Παράδειγμα 2:
Ιδιοκτήτης καταστήματος με λιπάσματα σε νησί, με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, με έναρξη το 1986, χωρίς υπαλλήλους και τζίρο 18.934 €, δήλωνε κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα 1.073 € και αγροτικά εισοδήματα 2.485 €. Ο φόρος που κλήθηκε να πληρώσει ανήλθε σε 97 €, ενώ δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η ελάχιστη αμοιβή του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 7.098 € (14.196 € λόγω τριετιών και τελική μείωση 50% λόγω τόπου κατοικίας). Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 2.485 € (αγροτικά εισοδήματα) και το τελικό φορολογητέο του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θα ανέλθει σε 4.613 €, ενώ ο φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας σε 415 €. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει επομένως αύξηση 319 € σε σχέση με αυτό που πλήρωνε πριν.
Κατατέθηκε ατην Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Εισάγεται για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη (30/11).
Με το νέο σχέδιο νόμου θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Ορίζεται ότι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.
Επεκτείνονται επίσης οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου, κ.ά.).
Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:
- όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της,
- όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,
- όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
- Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
- Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
- Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
- Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
- Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
- Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
- Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
- Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
- Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Tο νομοσχέδιο αυτό έρχεται να περιορίσει με 11 διαφορετικούς τρόπους το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα το εξαλείψουμε πλήρως. Σίγουρα όμως γίνονται βήματα μπροστά με την διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, με αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς και με τον δικαιότερο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικά για το τελευταίο, λάβαμε υπόψιν τα σχόλια και τις προτάσεις των πολιτών και των φορέων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Και ενσωματώσαμε επιπλέον ειδικές προβλέψεις, διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις που καθιστούν το νομοσχέδιο πιο ολοκληρωμένο. Στόχος μας από την μια είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες να μην αισθάνονται θύματα της φορολογικής πολιτικής και από την άλλη όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα να συμβάλουν και αυτοί στον βαθμό που τους αναλογεί στα συνολικά φορολογικά έσοδα. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή και να στηρίξουμε ανάλογα την κοινωνική μας πολιτική, ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία, όπως φαίνεται άλλωστε στον προϋπολογισμό του 2024. Παράλληλα, θα στηρίξουμε και την κοινωνική μας πολιτική, αφού σημαντικοί πόροι - άνω των 100 εκατ. ευρώ - που κατευθύνονταν σε επιδόματα για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τα δικαιούνταν καθώς υποδήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, τώρα θα κατευθυνθούν σε εκείνους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη. Βασική επιδίωξή μας μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μία εντονότερη αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ευνοήσει συνολικά τους πολίτες και θα καταστήσει το φορολογικό μας σύστημα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό».
Διαβάστε το σχέδιο νόμου (εδώ)
Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύσεις, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.
Στόχος είναι η στήριξη των αγροτών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.
Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές (π.χ. έντονες ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία).
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.
Η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.
Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και σε αγροτικά στελέχη της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ και το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια ευρώ.
Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε στην ομιλία του ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να συζητάμε ανοικτά για τα προβλήματα των αγροτών ανά νομό, ώστε να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας. Τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η ανάταξη της Θεσσαλίας, ο επικαιροποιημένος κανονισμός του ΕΛΓΑ, και ο «νέος» ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν για συνεχή δουλειά και συνεργασία. Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Συνεχίζεται η αγωνία των γεωργών και κτηνοτρόφων με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.
Η αγωνία των αγροτών μεγάλωσε μετά και τη διάδοση .. δημοσιευμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, που έκαναν λόγο για «πληρωμή μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί και Πάσχα». Αυτό δημιούργησε σύγχυση στους δικαιούχους αγρότες. Βέβαια μέσα στο Σαββατοκύριακο αποσύρθηκαν οι συγκεκριμένες αναφορές.
Ο ΑγροΤύπος από την αρχή δημοσίευσε τις δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Λάρισα, που υποστήριξε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα (ήδη οι καταστάσεις βρίσκονται στην ΑΑΔΕ για πληρωμή) θα πληρωθούν 76 εκατ. σε 297.428 δικαιούχους.
Σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ μας ανέφεραν από την πλευρά τους ότι έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα «δοκιμαστικές πληρωμές» για αγροτικό πετρέλαιο και υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα που δεν έδιναν σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που τους αναλογούν. Μετά από αυτό και για να μην έχουμε προβλήματα στις πληρωμές «φρέναρε» η διαδικασία με στόχο την λύση αυτών των τεχνικών προβλημάτων.
Τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το τεχνικό πρόβλημα αναφέρουν κύκλοι της ΑΑΔΕ και θα μπορεί να προχωρήσει η πληρωμή.
Θυμίζουμε δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα». Τα ποσά είναι σε λίτρα ανά στρέμμα στη φυτική και λίτρα ανά ζώο στη ζωική, όπως και στην προηγούμενη πληρωμή.
Τα 43,1 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το το γεωργικό αποθεματικό του 2024 της ΕΕ, θα πάνε για αποζημιώσεις ζημιών από δασικές πυρκαγιές και έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
Η χώρα μας μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές της Ελλάδας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Το ΥπΑΑΤ πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.
Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για «επενδύσεις» που σχετίζονται με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, και κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού διέθεσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.
Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027 περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει τροποποίηση η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων που στηρίζονται από χρηματοδοτικά κονδύλια της ΚΑΠ.
To αμέσως προσεχές διάστημα (ήδη οι καταστάσεις βρίσκονται στην ΑΑΔΕ για πληρωμή) θα πληρωθούν 76 εκατ. σε 297.428 δικαιούχους, ως επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο στους επαγγελματίες αγρότες. Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση της 1ης αναφοράς της HVA International, στη Λάρισα,
Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα στήριξης:
Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκ. €
Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και για ΔΩΡΕΑΝ ανακατασκευή ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων.
Η επιχορήγηση καλύπτει το 100% της νέας επένδυσης.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι μέλη του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας θα αναλάβουν όλο το κόστος σύνταξης και υποβολής των μελετών ένταξης στο μέτρο 5.2.
Σχέδια Βελτίωσης 2023:
Ένταξη όλων των επιλαχόντων της Θεσσαλίας (συνολικά 601 αιτήσεις). Υπερδιπλασιασμός προϋπολογισμού για Θεσσαλία, με συνολικό ποσό 37 εκ. €.(+20 εκατ. ευρώ).
Ρύθμιση οφειλών του αγροτικού ρεύματος. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος.
Για τη στήριξη των αγροτών στις παρακάρλιες περιοχές (πλημμυρισμένα 180.000 στρέμματα) θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα που θα προβλέπει την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χωράφια τους.
Ανάλογο πρόγραμμα θα υπάρξει και για όσους γεωργούς δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη γη τους όχι γιατί είναι πλημμυρισμένη αλλά γιατί είναι καλυμμένη από ιλύ (λάσπη) και άλλα φερτά υλικά.
Και για τα δύο προγράμματα αναμένουμε έγκριση από την ΕΕ. Επίσης:
- Η Κρατική Αρωγή με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ θα καλύψει το κόστος μεταφοράς των φερτών υλικών από τα χωράφια που έχουν πληγεί.
- Ψηφίσθηκε ρύθμιση για το ακατάσχετο, το αφορολόγητο και το ανεκχώρητο των αποζημιώσεων των πληγέντων της Θεσσαλίας
- 2ετής απαλλαγή από το τέλος εισφοράς για γάλα-κρέας για κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Επιπλέον ο ΕΛΓΑ πλήρωσε την Πέμπτη, 20 εκατ. ευρώ, υπόλοιπα πληρωμών του 2022 (υπόλοιπα από προκαταβολές πορισμάτων και ενστάσεις) και 8 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές του 2021 σε εκείνους που οι καλλιέργειές τους δεν ήταν ενταγμένες στο σύστημα Copernicus και απαιτείτο εξατομικευμένος εκτιμητικός έλεγχος.
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων. Εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Μέλημά μας είναι πώς θα βοηθήσουμε τον κόσμο που γονάτισε να ξανασταθεί στα πόδια του! Οι αγρότες καταλαβαίνουν ότι είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους».
Σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2023 είναι η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 43,1 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024 και 8,6 εκατ. για τη Σλοβενία, με δεδομένες τις καταστροφές που έγιναν στις δύο χώρες. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΕ, οι δύο χώρες δύνανται να το συμπληρώσουν μέσω εθνικών κεφαλαίων, σε ποσοστό έως και 200% επί πλέον.
Όπως αναφέρει η απόφαση «οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από τα γεγονότα αυτά στους γεωργικούς παραγωγούς και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς στην Ελλάδα και τη Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τα ποσά που παρουσιάζονται σήμερα, λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη βαρύτητα των δύο αυτών χωρών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, βάσει των μεριδίων τους στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη να διατηρηθούν επαρκείς πόροι εντός του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2023 και του 2024.
Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, του επιδιωκόμενου αντικτύπου του μέτρου, της αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντισταθμίσεων.
Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κεφάλαια».
Ξεκινούν οι τριμελείς Επιτροπές να επισκέπτονται τους δήμους που επλήγησαν από τις θεομηνίες για να εξετάσουν τις αιτήσεις στις ζημιές στα πάγια και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.α. και θα καταβληθούν από το ταμείο πρώτης αρωγής.
Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι παραγωγοί έχουν κάνει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ζημιάς και από τις 10 Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των αιτήσεων.
Σύμφωνα με το πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αν η ζημιά είναι της τάξης των 20.000 ευρώ τότε η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, δηλαδή είναι σε ποσοστό 35% της ζημιάς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρωμές της προκαταβολής στα πάγια θα γίνουν σταδιακά και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023.
Ωστόσο θα πρέπει να «πιέσουν» οι αγρότες τις τοπικές αρχές για να περάσουν οι Επιτροπές από τις περιοχές που έχουν πληγεί για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση των ζημιών.
Θα γίνει από τους ελεγκτές η εκτίμηση της αξίας ζημιάς, όμως όπως τονίζουν κύκλοι του Υφυπουργού στον ΑγροΤύπο, «καλό είναι και οι αγρότες στο χαρτί της αίτησης να αναγράψουν την αξία της ζημιάς που έχουν πάθει. Έτσι θα μπορέσει να γίνει πιο γρήγορα αλλά και δίκαια η εκτίμηση των ζημιών».
Επιτέλους το ΥπΑΑΤ, μετά και από τα συνεχή ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αποκάλυψε ότι το κονδύλι από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 θα πάει για τις ζημιές της Θεσσαλίας.
Θυμίζουμε ότι ποσό 15.773.591 ευρώ έχει λάβει η χώρα μας για το 2023 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να αυξήση το κονδύλι της ΕΕ με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η ενίσχυση δίνεται σε αγρότες που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων (λόγω Ουκρανικού). Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2023 για να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκ. ευρώ) θα καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Αφορά: χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια, αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι με το κονδύλι από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, συνολικού ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ, πάνω από 71.000 παραγωγούς φρούτων και ξηρών καρπών.
Πληρωμή από αύριο, Παρασκευή (16/11), των προκαταβολών για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Συνολικά θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις τιμές προκαταβολής, που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν:
- Βαμβάκι: 140 ευρώ
- Αραβόσιτος: 125 ευρώ
- Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας
- Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
- Μήλα: 500 ευρώ
Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκατ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), όπως είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος, που θα επιστραφεί σε συνολικά 297.428 δικαιούχους.
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση για τους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2023. Τις επόμενες ημέρες ακολουθεί η πληρωμή των ποσών.
Με την απόφαση καθορίζονται:
α) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α' 265) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2023,
β) τα δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ,
γ) τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του φόρου,
δ) η αρμόδια για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ αρχή και
ε) ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου κινητήρων.
Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο Ε.Φ.Κ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών του Παραρτήματος Ι καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου του Παραρτήματος Η και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ.
Τα ποσά είναι σε λίτρα ανά στρέμμα στη φυτική και λίτρα ανά ζώο στη ζωική, όπως και στην προηγούμενη πληρωμή.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Έρχεται η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων («myDATA») από το 2024 για τους αγρότες, με το σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Ορίζεται ότι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ.
Διαβάστε τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου (εδώ)
Σε κοινή επιστολή τους ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού και ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας ζητούν την αύξηση του ποσού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Βασίλης Τζιουράς και ο πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης, αναφέρουν ότι «διαβάζουμε σε όλα τα μέσα ότι την επόμενη εβδομάδα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή φόρου πετρελαίου.
Όπως είχαμε τονίσει και πέρυσι, γίνεται μεγάλος ντόρος για το τίποτα. Διαβάζουν οι πολίτες ότι θα μοιραστούν στους αγρότες 75 εκατομμύρια ευρώ. «Τρελό χρήμα». Πόσο όμως είναι το ποσό για κάθε αγρότη;
Ελάχιστα ευρώ φυσικά.
Οι δενδρώδεις καλλιέργειες είναι αυτές που παίρνουν την μικρότερη επιστροφή. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανένα συνάδελφο αγρότη. Η ερώτηση είναι προς τους ειδήμονες ποιά είναι τα στοιχεία βάσει των οποίων παίρνουν τις αποφάσεις;
Θέλουμε να μας πείτε και να μας εξηγήσετε ποια η διαφορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και Νεκταρινιού με τα βιομηχανικά ροδάκινα.
Γιατί τα βιομηχανικά ροδάκινα να είναι μία κατηγορία και τα επιτραπέζια να είναι λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες και να έχουνε διαφορά στο ποσό της επιστροφής πετρελαίου; Καμιά φυσικά. Όλα στο πόδι. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι κάτι εσκεμμένο ή αν είναι απλά από ανικανότητα».
Πάνω από 71.000 Ισπανοί παραγωγοί φρούτων και ξηρών καρπών θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έκτακτη βοήθεια αφορά την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των Ισπανών παραγωγών λόγω της ξηρασίας και των συνθηκών που προκύπτουν από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και χρηματοδοτείται από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ.
Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2023. Αφορούν καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και ξηρών καρπών.
Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών (από 3 έως και 16 Νοεμβρίου) για να υποβάλουν αιτήσεις ενίσχυσης.
Σε αυτό το πακέτο ενισχύσεων δεν περιλαμβάνονται οι καλλιεργητές ρυζιού και βιομηχανικής ντομάτας, για τις οποίες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση στήριξης, μέσα στο Δεκέμβριο, από άλλη πηγή χρηματοδότησης (αφορά κρατικές ενισχύσεις).
Ποσό 15.773.591 ευρώ έχει λάβει η χώρα μας για το 2023 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.
Η ενίσχυση δίνεται σε αγρότες που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων (λόγω Ουκρανικού). Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2023 για να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ δίνει προκαταβολές αποζημιώσεων για τις θεομηνίες στην Θεσσαλία αλλά έχουμε ζημιές και σε άλλες περιοχές της χώρας μέσα στο 2023.
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «πρέπει το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα ποσά που έχουν χορηγηθεί φέτος στην χώρα μας από την Κομισιόν. Σίγουρα η ενίσχυση για το 2023 δεν θα είναι στα 72,7 ευρώ το στρέμμα αλλά λιγότερα. Όμως πρέπει να μάθουμε που και πότε θα καταβληθούν.
Όμως έχουμε και τις ζημιές το 2023 από τις παγωνιές του Μαρτίου και τις χαλαζοπτώσεις του Απριλίου και Μαΐου στην περιοχή. Μετά από τόσο καιρό ακόμη δεν έχουν βγει τα πορίσματα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Για παράδειγμα εγώ από 13 στρέμματα με νεκταρίνια κατάφερα να συγκομίσω μόλις 3 τόνους. Ξέρουμε ότι δεν έχει κεφάλαια ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ αλλά μπορεί να χορηγήσει κάποιες προκαταβολές, όπως θα κάνει στην Θεσσαλία».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ κ. Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ρωτάμε το ΥπΑΑΤ με ποιο τρόπο αλλά και πότε θα καταβληθεί το φετινό κονδύλι από το αποθεματικό της ΕΕ. Πέρυσι είχε καταβληθεί μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Ρωτάμε τι θα γίνει φέτος».
Θυμίζουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου του 2022 είχαν οι πληρωθεί συνολικά 20.346 παραγωγοί της χώρας με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 26.234.891 ευρώ, που κατανεμήθηκε από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467), ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Η ενίσχυση αφορούσε:
α) παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022,
β) τους αμπελοκαλλιεργητές, οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους
γ) τους βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας σε όλη την χώρα.
Η συνολική επιλέξιμη έκταση το 2022 ήταν στα 360.860 στρέμματα, ενώ η ενίσχυση ανά επιλέξιμη έκταση ανήλθε σε 72,7 ευρώ το στρέμμα.
Νέο σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση, στις 7/11/2023, με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, στην οποία συζητήθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του θέματος και τα επιμέρους προβλήματα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Οι εν λόγω συνεταιρισμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που έχουν περιέλθει στην κατοχή Αγοραστών Πιστώσεων (Funds) λόγω της αδυναμίας, τόσο επικοινωνίας με εκπροσώπους για το ύψος των οφειλών, όσο και των τεράστιων καθυστερήσεων, που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το θέμα αυτό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στη δραστηριότητα των υγιών και παραγωγικών Συνεταιρισμών, σε μια στιγμή μάλιστα που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των ίδιων των αγροτών ενόψει της πίεσης που δέχονται από το αυξημένο κόστος των εισροών παραγωγής, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες είναι ότι μέρος της περιουσίας και των υποδομών τους που είναι δεσμευμένο, χρησιμοποιείται για να αντιστρατεύεται την προσπάθεια οργάνωσης και ανάπτυξης των Συνεταιρισμών.
Ειδικότερα πρέπει να εξεταστούν οι παρακάτω προτάσεις:
1. Οι υπερβολικοί τόκοι ανατοκισμού έχουν καταστήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης αδύνατη για τα οικονομικά των Συνεταιρισμών και πρέπει να διαγραφούν.
2. Εφόσον από την οικονομική λειτουργία του συνεταιρισμού δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση του δανείου, αυτό να μπορεί να μειώνεται μέχρι το ύψος των διασφαλίσεων και το υπόλοιπο μέρος του δανείου να διαγράφεται.
3. Να γνωστοποιείται η μεθοδολογία υπολογισμού και κατά συνέπεια η διαδικασία καθορισμού του τελικού ύψους οφειλής του δανειολήπτη πράγμα που σήμερα δεν είναι εφικτό.
4. Η διάρκεια περιόδου εξόφλησης να είναι πάνω από 20 έτη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
5. Στη ρύθμιση να ενταχθούν και τα δάνεια που είναι υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι των Συνεταιρισμών.
6. Οι οποιεσδήποτε εισπράξεις από την PQHπου αφορούν, είτε καταβολές προκαταβολής έναντι του χρέους, είτε εξόφληση διαταγών πληρωμής να θεωρηθούν ως προκαταβολή έναντι της οφειλής για να ενταχθεί ο Συνεταιρισμός στη ρύθμιση.
7. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή της PQH και των funds στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών, των οποίων η άρνηση μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία τον εν λόγω θεσμό.
8. Να θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων των σχέσεων δανειοληπτών – servicers στη βάση των αρχών προστασίας των δανειοληπτών καλής πίστης και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών.
9. Να θεσμοθετηθούν κίνητρα εξόφλησης των δανείων, όπως σημαντικές εκπτώσεις – κουρέματα κεφαλαίου, διαγραφή τόκων σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, όπου αυτή θα λαμβάνεται υπόψη μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες για το ποσοστό της διαγραφής.
10. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για επαναφορά σε προηγούμενη κατάσταση ήδη πλειστηριασθέντων (ειδικά των παραγωγικών ακινήτων) που έχουν πλειοδοτήσει τα ίδια τα funds και έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους.
11. Το επιτόκιο ρύθμισης να είναι συνολικά 3,2% σταθερό για όλη την περίοδο.
12. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης δανειοληπτών για τη μέχρι σήμερα παράνομη, καταχρηστική συμπεριφορά των funds/Servicers απέναντι στους δανειολήπτες.
13. Να θεσπιστεί ανώτατο όριο κέρδους για τους servicers, που θα υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη το ποσό αγοράς των δανείων και το προτεινόμενο προς διευθέτηση ποσό, έτσι ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.
14. Σε περίπτωση που το δάνειο ανήκει σε fund, τότε η ρύθμιση του δανείου με βάση την αξία αγοράς του από το fund να είναι προσαυξημένο με κάποιο λογικό ποσοστό, και όχι επί του αρχικού ύψους του δανείου που μεταβιβάστηκε στο fund.
15. Να είναι υποχρεωτική η αποδοχή της ρύθμισης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού από τα funds και την PQH.
Την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναμένει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για πληρωμή επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζει πως ο ίδιος έχει υπογράψει την εν λόγω ΚΥΑ η οποία φαίνεται ότι θα ρυθμίζει και τα κριτήρια κατανομής του ποσού στους δικαιούχους αγρότες και την έχει στείλει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς υπογραφή.
Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Θυμίζουμε η επιστροφή του ΕΦΚ, εντός του 2023, με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ, είχε συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου). Δεν υπάρχει πρόβλεψη πάντως για επιστροφή ΕΦΚ το 2024.
Το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένες ληξιπρόθεσµες ή µη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το ∆ηµόσιο.
Οι αγρότες αναμένουν μέσα στο Νοέμβριο να εισπράξουν τα χρήματα για να γεμίσουν έστω και μια φορά με πετρέλαιο τα τρακτέρ τους.
Την αύξηση, κατά 30 εκατ. ευρώ, των πόρων του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), αποφάσισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Η αύξηση των 30 εκατ. ευρώ είναι επί πλέον των 10 εκατ. που είχε αποφασιστεί πρόσφατα. Κρίθηκε δε, αναγκαία ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή, με στόχο πάντα, την απρόσκοπτη στήριξη των αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), από την έναρξη λειτουργίας του τον Φεβρουάριο του 2023 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αγοράς με αποτέλεσμα οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι ύψους 21,5 εκ. € να εξαντληθούν σε λιγότερο από έξι μήνες.
Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1,αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 € έως 25.000 € με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί σε 7 έτη με σκοπό την διευκόλυνση των ωφε-λούμενων του Ταμείου.
Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Επί πλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ θα ανέλθει πλέον σε 61,5 εκ. €.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερά βήματα να στηρίζει τους αγρότες με στόχο τη μετάβαση από την οικογενειακή εκμετάλλευση στην επαγγελματική - επιχειρηματική εκμετάλλευση. Υλοποιώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας, προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά».
Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, έγινε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την επιβολή ενός «ελάχιστου φόρου» καθώς και «ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος» για τους αγρότες και τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Δε γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμη κι από τον κατώτατο μισθό», είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για «τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, καθώς από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Ειδικότερα, θα υπάρξει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που υπολογίζεται στα 10.920 ευρώ - ισόποσο του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ επί 14.
Εφόσον εφαρμόσουμε τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, 9% και 22% για τα πρώτα κλιμάκια, ο ελάχιστος φόρος βγαίνει περίπου στα 1.100 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα έξοδα που δηλώνουν, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να «ρίχνουν» το φορολογητέο εισόδημά τους, το κράτος σκέφτεται να βάλει «κόφτη» και σε αυτά.
Κύκλοι από το υπουργείο αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμόζεται για τα φετινά εισοδήματα (φορολογική δήλωση του 2024).
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης τα.. μπόνους στους πολίτες που ενημερώνουν την εφορία για τις «μαϊμού αποδείξεις». Αυτά θα κυμαίνονται από 100 ευρώ και θα φτάνουν τα 3.000 ευρώ. Οι καταγγελίες θα γίνονται στην πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).
Ο εκάστοτε καταγγέλλων θα λαμβάνει το χρηματικό ποσό αφού διαπιστωθεί, μέσα από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, πως η επιχείρηση ή ο ιδιώτης πράγματι εξέδωσαν «μαϊμού απόδειξη».
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε σχετικά: «Με τη νέα μας ψηφιακή πλατφόρμα, «Καταγγελίες Πολιτών», διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία των πολιτών με τη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και της ενίσχυσης της διαφάνειας στη λειτουργία της ΑΑΔΕ. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών, της ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου».