Επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος).
Τα ποσό θα ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ και θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου).
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Πρωτοβουλίες με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε παράλληλα σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους. Πάνω από όλα όμως δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τις εξής πρωτοβουλίες:
Πρώτον: χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.
Δεύτερον: ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας.
Τρίτον: Στήριξη της υπηρεσίας IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων -μέσω κινητού, χωρίς να απαιτείται το IBAN και χωρίς καμία χρέωση και καμία προμήθεια- από μία τράπεζα σε μία άλλη (μέχρι τα 500 ευρώ ημερησίως).
Τέταρτον: Αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, η οποία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα.
Πέμπτον: Αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με θέσπιση νέου πλαισίου κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers και προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και όχι εκείνων που παριστάνουν τους ευάλωτους, αποκρύπτοντας για διάφορους λόγους την περιουσία τους και τα εισοδήματά τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα γίνει αποδεκτό - όχι μόνο από τους ευάλωτους δανειολήπτες - αλλά και από όσους, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.
Οι καταστάσεις με τους δικαιούχους για την πληρωμή εξόφλησης της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο του 2024 είναι στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναμένεται την επόμενη Δευτέρα (16/12/2025) να καταβληθούν τα 42,5 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες. Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690 ευρώ.
Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες που έχουν:
- υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
- εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 11 Μαρτίου 2024 ή υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, όπως προβλέφθηκαν στην Α1180/23 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στις αρχές του 2025 ξεκινά προαιρετικά η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και αγαθών σε πραγματικό χρόνο.
Όπως τονίζει όμως η ΑΑΔΕ από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, αλλάζουν οι προθεσμίες έναρξης της ψηφιακής παρακολούθησης και διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
Α’ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)
Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025:
- Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 €, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο).
- Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α ́ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.
Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 30/9/2025, υποχρεωτικά από 1/10/2025:
- Έως και τις 30/9/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής).
- Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α ́ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/10/2025.
Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)
Για το σύνολο των επιχειρήσεων: Προαιρετικά από 1/5/2025 έως 30/9/2025, υποχρεωτικά από 1/10/2025:
- Από 1/5/2025 έως και 30/9/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη Β’ φάση, για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.
- Από 1/10/2025 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων και τίθενται σε ισχύ οι εξαιρέσεις έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης.
Επισημαίνεται από την ΑΑΔΕ ότι το νέο πλαίσιο ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης συναλλαγών αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις, με σκοπό τόσο την απλούστευση των διαδικασιών συμμόρφωσης όσο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η αυστηροποίηση του πλέγματος κυρώσεων για την διακίνηση αγαθών χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, με δεκαπλασιασμό των σχετικών προστίμων. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
- πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
- δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.
Ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση, αναφέρει ότι συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ και εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.
Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΘΕΑΣ ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα (25/11) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, που θα αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται, από την 1η Δεκεμβρίου 2024 και εφεξής.
Θυμίζουμε ότι στις 13/09/2024 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ενώ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1149/2024 σχετικά με τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης.
Σκοπός του νέου νόμου είναι η καθιέρωση ενός φόρου επί των συναλλαγών, που θα είναι προβλέψιμος και διαφανής. Αντικαθιστά τον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου (Κ.Τ.Χ.) που ίσχυε από το 1931, καθώς οι απαρχαιωμένες διατάξεις του δεν απηχούν πλέον τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα.
Το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Το νέο τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά την έννοια των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οι υπόχρεοι καταχωρίζουν αναλυτικά τα στοιχεία της συναλλαγής ανά είδος συναλλαγής.
Για τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata, η διαδικασία ψηφιακής υποβολής όπως περιγράφεται στην παρούσα εφαρμόζεται έως και τη διασύνδεση της δήλωσης με την ως άνω πλατφόρμα, οπότε και τα δεδομένα των συναλλαγών που θα ήδη έχουν διαβιβαστεί σε αυτή, θα προ-συμπληρώνουν τη δήλωση. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας κατά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).
Οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται το ψηφιακό τέλος είναι πλέον συγκεκριμένες και ορίζονται στο νόμο, ενώ οι συντελεστές είναι τέσσερις:
- 3,60% στα μισθώματα ακινήτων για επαγγελματική δραστηριότητα, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων, και συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ή δημοσίων φορέων.
- 2,40% για συναλλαγές όπου όλοι οι συμβαλλόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή περιλαμβάνουν νομικές μορφές όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ.
- 1,20% για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για χρηματικές συναλλαγές νομικών προσώπων.
- 0,30% στις προσκομιζόμενες επιταγές σε πιστωτικά ιδρύματα.
Οι συναλλαγές θα δηλώνονται ηλεκτρονικά μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και το τέλος θα καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή.
Με την υποβολή της δήλωσης προκύπτει άμεσος προσδιορισμός του φόρου και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών θα περιλαμβάνεται στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Βέβαια την ρύθμιση την είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
«Αυτό αποτελεί τεχνικό ζήτημα. Δεν ήλθε ακόμη κάποιο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα σας πω μάλιστα ότι θα παρουσιάσω τη Δευτέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο και με τη σειρά που θα πάρει, προκειμένου να συζητηθεί στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα έχουμε και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στην καθυστέρηση κατάθεσης της ρύθμισης στην Βουλή.
Να θυμίσουμε πάντως τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού ότι «εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων».
Τι θα αφορά η ρύθμιση
Η ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.
Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
- η διαγραφή τόκων,
- η απομείωση του δανείου,
- η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
- η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Έχουμε την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων («myDATA») για τους αγρότες.
Από 1/1/2025 τα μόνα έξοδα αγροτών που θα γίνονται δεκτά, θα είναι αυτά που έχουν ανεβεί στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Tη νέα χρονιά η Εφορία δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να προσέξουν γιατί όλες οι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά, στα οποία στηρίζονται, δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.
Η ΑΑΔΕ απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στο MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης.
«Θα έχουμε καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, τα λεγόμενα myDATA, εκεί πρέπει να δηλώνονται όλα, δεν μπορεί να αναγνωρίζονται έξοδα ας πούμε εάν δεν είναι δηλωμένα μέσα στο myDATA», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Δηλαδή ότι έξοδο έχει ένας αγρότης για να το «βλέπει» η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει γίνει καταχώρηση στο myDATA.
Άρα για να πάρει επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο ο αγρότης δεν θα πρέπει στο βενζινάδικο να πάρει απόδειξη αλλά τιμολόγιο επειδή αυτό μπορεί να ανέβει στο MyDATA.
Πάντως μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες που νοικιάζουν χωράφια με γεώτρηση. Για να δεχτεί η ΑΑΔΕ τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σαν έξοδο θα πρέπει να είναι στο όνομα του αγρότη - ενοικιαστή. Αν ο λογαριασμός είναι σε κάποιο άλλο όνομα δεν θα μπορεί να καταγραφεί στα έξοδα του αγρότη. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει αλλαγή ονόματος σε αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση από το ΥΠΕΝ.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι με το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής. Οι αγρότες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν τα δελτία αποστολής στα MyDATA από 01/12/2024 όσοι έχουν τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση και από το 2025 όλοι.
Αν κάποιος κάνει παράδοση στο χωράφι νύχτα πρέπει να έχει δίπλα του και τον λογιστή για να περνάει το δελτίο αποστολής στα MyDATA. Αλλιώς κινδυνεύει να πάρει πρόστιμα. Και σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Από 1 Δεκεμβρίου 2024 αγρότες και επιχειρήσεις που τα ακαθάριστα έσοδα είναι πάνω από 200.000 ευρώ αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου θα πρέπει να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης. Αν δεν το κάνουν θα έχουν πρόστιμα από 500 έως 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα στην αποστολή 154.910 υπενθυμιστικών μηνυμάτων προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις επιχειρήσεις που από 1η/12 υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Οι επιχειρήσεις, για την έγκαιρη προσαρμογή τους στις υποχρεώσεις που φέρει το νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενημερώθηκαν για πρώτη φορά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέσα Σεπτέμβρη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Α.1122/2024 (Β΄4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την παραπάνω υποχρέωση έχουν από 1η/12 οι επιχειρήσεις που:
- τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ή
- δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται:
- στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
- στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Πάνω από 150 οικογένειες στο Αρκαλοχώρι Κρήτης και 60 οικογένειες στο Δαμάσι Θεσσαλίας ξεσπιτωμένες μένουν σε κοντέινερ τέσσερα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Όπως καταγγέλλει ο ΠΑΝΣΥΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ), τα μέτρα της Κρατικής αρωγής έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή με αποτέλεσμα πολλά φτωχά νοικοκυριά να παραμένουν σε ένα καθεστώς στεγαστικής επισφάλειας. Οι ανακοινώσεις μας, προκάλεσαν την κατάθεση αναφοράς στη Βουλή με την οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν τρία συναρμόδια Υπουργεία. Το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν απάντησε καθόλου, συνεχίζοντας να απαξιώνει με την συστηματική αδιαφορία του, τον ίδιο τον θεσμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και να απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενούς του και τους εκπροσώπους τους.
Εκείνο όμως που έχει εξαιρετική σημασία είναι η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με το έγγραφο με αρίθμ. πρωτ. 134514/19-09-2024. Συγκεκριμένα το εν λόγω Υπουργείο κλήθηκε να απαντήσει για το πρόβλημα με τις Τράπεζες οι οποίες δεν δανειοδοτούν τους πληγέντες (20% του ποσού) με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις των κυβερνώντων περί καθολικής φροντίδας να αποτελούν κενό γράμμα.
Το Υπουργείο ομολογεί αυτό που όλοι οι πληγέντες βιώνουν, ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις για την άτοκη δανειοδότηση επέχουν θέση πρότασης προς τα πιστωτικά ιδρύματα και ότι αποτελούν ζήτημα επιχειρηματικής απόφασης των Τραπεζών.
Αναλυτικά αναφέρει ότι «...Όσον αφορά στην τοποθέτηση του παραπάνω Βουλευτή περί μη χορήγησης άτοκων δανείων από τις Τράπεζες σε πληγέντες, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις που οριοθετούν τις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και παρέχουν στεγαστική συνδρομή και πιστωτικές διευκολύνσεις και οι συνακόλουθα εκδιδόμενες συναφείς Υπουργικές Αποφάσεις που παρέχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν τροποποιούν το λοιπό υφιστάμενο κανονιστικό-εποπτικό πλαίσιο, ούτε τις καθοριζόμενες δυνάμει αυτού πιστοδοτικές πολιτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων και τα κριτήρια πιστοδότησης, που τίθενται με γνώμονα την πιστοληπτική ικανότητα και την δυνατότητα αποπληρωμής του αιτούντος μίας δανειοδότησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις δεν επεμβαίνουν στα κριτήρια και τον τρόπο λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να θεσπίζουν υποχρέωση χορήγησης δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους υπαγόμενους στις ρυθμίσεις τους, αλλά επέχουν την θέση πρότασης για τη σύναψη σύμβασης, παρέχοντας πιστωτικές διευκολύνσεις, κατ' εφαρμογή κατά τα λοιπά του υφιστάμενου κανονιστικού-εποπτικού πλαισίου και τις διαμορφούμενες στο πλαίσιο αυτού πιστοδοτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατόπιν των ανωτέρω, η χορήγηση ή μη δανείων στο πλαίσιο των εν λόγω Υπουργικών αποφάσεων, αποτελεί ζήτημα επιχειρηματικής απόφασης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται στον δικαιούχο δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του, δύναται να λάβει μόνο την προβλεπόμενη Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) από την αρμόδια Υπηρεσία».
Τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες.
Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ το ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα.
Οι αγρότες περιμένουν την εξόφληση του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου για το 2024 από την κυβέρνηση.
Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες που έχουν:
- υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
- εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 11 Μαρτίου 2024 ή υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, όπως προβλέφθηκαν στην Α1180/23 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται, πως με νόμο, που ψηφίστηκε από την Βουλή πρόσφατα, μονιμοποιήθηκε από το 2025 η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε, μέχρι 19 Νοεμβρίου 2024, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Διάταξη που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση, των 24 ή και 48 δόσεων, όσοι φορολογούμενοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην πάγια ρύθμιση και σε έως 24 δόσεις μπορούν να υπαχθούν οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να αυξηθεί σε έως 48 δόσεις εφόσον τα χρέη έχουν προκληθεί από έκτακτη αιτία όπως ο φόρος κληρονομιάς, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
Από τη στιγμή που μία οφειλή ενταχθεί στη πάγια ρύθμιση, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών και οι επόμενες να πληρώνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Τυχόν καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.
Ακόμη όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από τη 15η Μαρτίου μέχρι και τη 15η Ιουλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι σε συνέχεια των 50 φόρων που μειώθηκαν την πρώτη τετραετία η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες με άμεσες αυξήσεις ή φοροελαφρύνσεις που αυξάνουν έμμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται 12 νέες μειώσεις φόρων όπως:
1) Μείωση κατά μια 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια από την παρούσα Κυβέρνηση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από την πρόσθετη μείωση αυτή θα ωφεληθούν τόσο οι εργοδότες (μέσω της περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους) όσο και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μέσω της αύξησης των καθαρών αποδοχών τους.
2) Κατάργηση του τέλους επιδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι»).
3) Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα έως 120 τμ που θα ενοικιαστούν μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025 με συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης και τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
4) Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) των συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
5) Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα).
6) Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα ( ≥ 100 Μbps).
7) Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς (για επίδομα έως 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο και για παροχή έως 5.000 ευρώ ετησίως για την κάλυψη δαπάνης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών).
8) Φορολόγηση αμοιβής για εφημερίες ιατρών με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ.
9) Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που αφορούν στην «μικρή» επιχειρηματικότητα, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ.
10) Για το 2025 προβλέπονται, επίσης, με νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί, μειώσεις φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές συνολικού δημοσιονομικού κόστους 30 εκατ. ευρώ.
11) Με νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή πρόσφατα, μονιμοποιήθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 100 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
12) Σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογείται η κατάθεση προς ψήφιση της απαλλαγής από ΦΠΑ των νέων οικοδομών και για το 2025.
Διαβάστε το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση (εδώ)
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».
Ειδικά για τους αγρότες ενδιαφέρον υπάρχει στα άρθρα 48 (ειδικό καθεστώς αγροτών) και 49 (αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες).
Τα συγκεκριμένα άρθρα στο νέο νόμο 5144/2024 έχουν ως εξής:
Άρθρο 48
Ειδικό καθεστώς αγροτών
1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.
Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.
2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:
α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ' εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.
3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.
4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση - αίτηση επιστροφής.
5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.
6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α' 58).
Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.
Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης - αίτησης επιστροφής της παρ. 4.
Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.
7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:
α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ' αποκοπή συντελεστή,
ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.
8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.
9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.
10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.
11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:
α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ' αποκοπή συντελεστή,
ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.
12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:
α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και
β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων - αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.
13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:
α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης - αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.
Άρθρο 49
Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες
Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:
1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.
2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.
3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:
α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
γ) η δασοκομία γενικά,
δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.
4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
ε) η τεχνική βοήθεια,
στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.
5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Πρόσθετα μέτρα χρηματοδότησης ανακοίνωσε η Κομισιόν για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από τις καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) δίνει μια πρόσθετη προχρηματοδότηση, κατά 30%, που θα προσφέρει άμεση ένεση ρευστότητας στους πληγέντες από τις καταστροφές.
Ακόμη η ΕΕ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, έως και το 100% των υποστηριζόμενων μέτρων, χωρίς να απαιτείται εθνική συγχρηματοδότηση για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης.
Επιπλέον το 10% κατ' ανώτατο όριο των υφιστάμενων κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής, που προορίζονται για τα κράτη μέλη για την προγραμματική περίοδο 2021–2027, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτών των αποζημιώσεων.
Επίσης ανακοίνωσε δυνατότητες χρηματοδότησης της Αγροτικής Ανάπτυξης για αγρότες και επιχειρήσεις. Στα κράτη μέλη δόθηκε μεγαλύτερη «ευελιξία» να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από τα Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ) 2014 - 2022) για να υποστηρίξουν τους αγρότες, τους κατόχους δασών και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Με τροπολογία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οικονομική στήριξη που θα προσφέρει το ΕΓΤΑΑ θα καλυφθεί 100% από κονδύλια της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι προτάσεις αυτές έρχονται να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και από πυρκαγιές την Πορτογαλία, τον Σεπτέμβριο του 2024.
Αφορά επτά ενδιαφερόμενα κράτη μέλη που κατέθεσαν αιτήματα αποζημιώσεων (Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία) και θα επαναπρογραμματίσει περίπου 18 δισ. ευρώ (περίπου 17,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής και 588 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ) για οικονομική στήριξη, στο πλαίσιο καταστροφών που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στην Ζάκυνθο, αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Η ρύθμιση, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δις ευρώ.
Ο Υφυπουργός σημείωσε, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και η βιωσιμότητα των συνεταιρισμών. Σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών):
1) Θα εφαρμοστεί νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων, που περιλαμβάνει σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου των δανείων.
2) Θα υπάρξουν συνδυασμένες λύσεις διαγραφής παλαιών απαιτήσεων,
3) Θα υπάρξη πρόσβαση Νέα τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οι βιώσιμοι συνεταιρισμοί».
Μέτρα που απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες αλλά και συνολικά στη μεσαία τάξη και κυρίως στα νέα ζευγάρια, και τα οποία αφορούν προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι τα προϊόντα θα είναι οι παιδικές πάνες, οι πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πωλούνται «με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος» λήξης του μέτρου.
Η συγκεκριμένη πρόταση για το μηδενικό ΦΠΑ θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «είναι μια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, πέραν από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα και αντοχή της οικονομίας μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων».
Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι απλήρωτο από το 2022 για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης και αποτελεί ακόμη ένα σκάνδαλο που οφείλεται στην έλλειψη ελέγχων από τη δημόσια διοίκηση.
Είναι μια ενίσχυση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το αυξημένο κόστος μεταφοράς εφοδίων και ζωοτροφών που έχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι των νησιών και της Κρήτης.
Σε ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, στους αγρότες της Ιεράπετρας τους ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό δεν έχουν γίνει οι πληρωμές του 2022.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, «αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός δεν μπορεί να ισχύει γιατί η πληρωμή γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν μπορεί να μην έχουν καταβληθεί στην χώρα μας. Αυτό που είναι πιο πιθανόν είναι τα ποσά να έχουν καταβληθεί και να έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς».
Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κονδυλίων. Σύμφωνα με έρευνα του ΑγροΤύπου, το μεταφορικό ισοδύναμο αφορά ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ, από το οποίο το 25% (10 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να χορηγηθεί στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είχαμε μια ξαφνική αύξηση των αιτήσεων για την συγκεκριμένη ενίσχυση.
Μόνο για την Κρήτη από τα 10 εκατ. ευρώ οι αιτήσεις πληρωμής έφτασαν στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ολόκληρο κύκλωμα που παρουσίασε πλαστά τιμολόγια αγοράς και μεταφορικών για να εισπράξει την ενίσχυση. Κάπου 7 κωδικοί ΚΑΔ (6 κτηνοτροφικοί και 1 ελαιοκομικός) ανέβασαν το ποσό κατά 30 εκατ. ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» η πληρωμή της ενίσχυσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τον Απρίλιο του 2024, υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα είναι δυνατή αίτηση υπαναχώρησης (θα μπορεί ο δικαιούχος να αποσύρει την αίτηση πληρωμής) χωρίς να έχει ποινικές ευθύνες. Στην συνέχεια θα αναλάμβανε να κάνει ελέγχους η ΑΑΔΕ.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εφαρμοτεί η σχετική τροπολογία. Το θέμα είναι ότι αν δεν υπάρχουν τα κονδύλια δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να ξεκινήσει τους ελέγχους για να προχωρήσει η πληρωμή.
Γενική Συνέλευση Ιεράπετρας
Στο μεταξύ συνάντηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε, στις 7 Οκτωβρίου 2024, από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας στην Κρήτη.
Τα θέματα, που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής Ιεράπετρας - Μακρύ Γιαλού, αναδείχτηκαν έντονα και εκφράστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αγανάκτηση σε ζητήματα όπως: εργάτες γης, Ενιαία Διαχείριση Υδάτων Κρήτης, κόστος παραγωγής, Μεταφορικό Ισοδύναμο κ.α.
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνεδρίαση αναφέρει τα εξής:
Για το θέμα των εργατών γης είναι ξεκάθαρο για εμάς πλέον που βιώνουνε καθημερινά αυτή την κατάσταση, ότι είναι θέμα στρατηγικής επιλογής και στόχευσης από την Κυβέρνηση, να συντηρείται αυτό το πρόβλημα σε αυτή την ένταση και σε αυτό το βαθμό τα τελευταία 3 χρόνια. Όχι μόνο δεν υπάρχει βούληση για να λυθεί, αλλά το ακριβώς αντίθετο καθώς δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια για να μην εφαρμοστεί ορθά και έγκαιρα η ελληνική νομοθεσία.
Για το ζήτημα της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης, εκφράζουμε την αντίθεση μας σε αυτό εγχείρημα καθώς με τα ισχύοντα δεδομένα, θεωρούμε ότι το θολό τοπίο που σκοπίμως υπάρχει για αυτό το θέμα, δεν είναι είναι τυχαίο και σίγουρα θα βρεθούμε μπροστά δυσάρεστες εξελίξεις.
Επίσης το Μεταφορικό Ισοδύναμου είναι ένα θέμα που έχει εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο. Τα χρήματα που προϋπολογιζόταν για αυτό το Μέτρο (ώστε να ενισχυθεί η νησιωτική οικονομία) έχουν κατευθυνθεί για άλλους σκοπούς, με αποτέλεσμα να οι δικαιούχοι να είναι απλήρωτοι από το 2022.
Εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα.
Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ μετείχαν ο Αντιπρόεδρος, Α’, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος Β’, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Επί τάπητος τέθηκαν μία σειρά φορολογικών θεμάτων που ταλανίζουν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας και τα μέλη αυτών.
Συγκεκριμένα τα αιτήματα της ΕΘΕΑΣ συνοψίζονται στα κάτωθι σημεία:
- Να προβλεφθεί σχετική διάταξη και τροποποίηση του νόμου 4935/2022, ούτως ώστε για κάθε εγγεγραμμένο μέλος του αγροτικού Συνεταιρισμού να μην απαιτείται σύμβαση Συμβολαιακής Γεωργίας.
- Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης των μελών Νομικών Οντοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη την αποδοχή στο νόμο 4935/2022 ως μέλη των Συνεταιρισμών, με σχετική τροπολογία και μη αναγκαιούσης πλέον συνυποβολής σύμβασης συμβολαιακής Γεωργίας, παρέχοντας και σε αυτούς τη δυνατότητα έκπτωσης 30%.
- Οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας να κατατίθενται υποχρεωτικά προ της έναρξης των παραδόσεων των προϊόντων.
- Ο ΦΠΑ επενδυτικών δαπανών Αγροτικών Συλλογικοτήτων να απαλλάσσεται ή να εκπίπτει για την Αγροτική Οργάνωση (όπως στα φυσικά πρόσωπα). Ταυτόχρονα, να γίνει άμεσα ενημέρωση των ΔΟΥ των σχετικών ρυθμίσεων που ήδη υφίστανται, διότι αρκετές εξ αυτών δεν εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους Συνεταιρισμούς, αγνοώντας τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις.
- Επίλυση εκκρεμών προβλημάτων των μελών αγροτικών συνεταιρισμών στο δικαίωμα έκπτωσης φόρου κατά 50% ή 30% για το έτος 2023, καθώς και την απαλλαγή ΦΠΑ των οργανώσεων παραγωγών με βάση τον Ν. 5087/16-2-2024.
Παρουσιάστηκε, στις 30/9/2024, η νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός Οκτωβρίου. Μιλάμε για το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Βορίδης με τον κ. Τσιάρα.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τι θα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση.
Όπως φαίνεται τα αγροτικά δάνεια, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα περάσουν σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers, καθώς με το ισχύον πλαίσιο η PQH δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων. Έτσι αναμένεται από το Νοέμβριο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους servicers, στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους και με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των δανείων.
Δηλαδή θα ακολουθηθεί η γνωστή συνταγή αγοράζουν φτηνά τα δάνεια από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και στην συνέχεια εισπράττουν τα ποσά της οφειλής.
Το ερώτημα όμως είναι πόση είναι η οφειλή που θα πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί στους servicers. Δηλαδή πόσο είναι το «κόκκινο χρέος» που θα κληθούν να πληρώσουν. Αξίζει όμως να πούμε λίγα πράγματα για το πως δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές.
Ο κ. Σωτήρης Κόλλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, σε επιστολή του στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «αυτό που συμβαίνει με τα αγροτικά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τραπεζα είναι μια θηλιά που πνίγει τον αγροτικό κλάδο. Δεκαετίας ολόκληρες ταλαιπωρούνται αγρότες και συνεταιρισμοί στις δικαστικές αίθουσες, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.
Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του συνεταιρισμού μας. Δανείστηκε από την Αγροτική Τράπεζα το 1971 και το 1987 συνολικά ποσό 63.976 ευρώ (21.800.000 δραχμές). Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νόμου 3259/2004 (νόμος για πανωτόκια) θα έπρεπε να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο πολλαπλασιαζόμενο επί δύο δηλαδή 137.344 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρεθούν πάσης φύσης καταβολές που έχει κάνει ο συνεταιρισμός στην τράπεζα από το 1971 έως το 2010, που η τράπεζα κατέθεσε αίτηση και πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής εναντίον του. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Με την αίτησή της η τράπεζα πέτυχε διαταγή πληρωμής για το ποσό των 373.000 ευρώ. Μιλάμε για 5,5 φορές πάνω από το ύψος του ποσού που δανείστηκε (550% αύξηση) και βέβαια δεν υπολογίστηκαν τα ποσά που μέχρι τότε είχε πληρώσει ο συνεταιρισμός.
Σήμερα ο Ειδικός Εκκαθαριστής PQH ζητά από τον συνεταιρισμό υπόλοιπο οφειλής που ξεπερνά τα 1.600.000 ευρώ. Από τα 63.976 ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό όλα τα υπόλοιπα είναι πανωτόκια (παράνομα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία).
Για να είναι πετυχημένη μια ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του νόμιμου ύψους της οφειλής, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής οφειλής μείον ότι έχει εκταμιεύση η τράπεζα ή ο Ειδικός Εκκαθαριστής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει καμιά λογική όταν βγάλουν οι servicers χρέος ύψους 1.600.000 ευρώ να πάμε σε κάποια τράπεζα για να πάρουμε δάνειο να αποπληρώσουμε τέτοια οφειλή.
Οι προτάσεις μας για τις οποίες παλεύουμε να υλοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών είναι:
1. Επανακαθορισμός του ύψους της οφειλής από δάνεια και πιστώσεις σύμφωνα με το άρθρο 39 ν3259/2004.
2. Διαγραφή οφειλών από δάνεια και πιστώσεις που έχουν εκταμιευθεί πριν το 1985.
3. Μείωση κεφαλαίου σύμφωνα με τη δυνατότητα αποπληρωμής του αγρότη αφού ληφθούν υπ όψιν τα εισοδήματα του.
4. Ρύθμιση εξόφλησης σε 120 δόσεις με επιδότηση για σταθερό επιτόκιο.
5. Ακύρωση διαταγών πληρωμής που εκδόθηκαν για ποσά οφειλής πάνω από το ανώτατο όριο του διπλασίου του εκταμιευμένου ποσού δανείου από το οποίο θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί πάσης φύσεως καταβολές του οφειλέτη.
6. Υποχρέωση για κατάθεση βεβαίωσης εφαρμογής του άρθρου 39 ν3259/2004 σε αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατά αγροτών από τα πιστωτικά ιδρύματα ή εκκαθαριστές ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με ποινή ακυρότητας στο σύνολό της (της διαταγής πληρωμής) από την μη συμμόρφωση.
Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)
Την μείωση των προστίμων από 25% έως 50% για όσους αποδεχθούν τις οφειλές που προέκυψαν από τον φορολογικό έλεγχο, προβλέπει η νέα ρύθμιση που ενεργοποιείται από 1η Οκτωβρίου.
Ουσιαστικά το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα, έρχεται να αντικαταστήσει την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που λειτουργεί την τελευταία τριετία και εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια.
Το νέο μέτρο έχει διπλό στόχο. Ένας είναι η άμεση είσπραξη των φόρων και των προστίμων που καταλογίζουν οι ελεγκτικές αρχές και ο άλλος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από πιθανές προσφυγές κατά του Δημοσίου.
Με βάση τη νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης, η μείωση έως 50% των προστίμων θα γίνεται σε περίπτωση μη αμφισβήτησης της οφειλής που προκύπτει έπειτα από φορολογικό έλεγχο. Ειδικότερα:
- Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση από τους ελεγκτές του σχετικού φόρου που προκύπτει. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
- Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση του φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
- Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
- Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.
Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Το υπόλοιπο της οφειλής πρέπει να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής οδηγεί στην άρση των εκπτώσεων και επανέρχεται η αρχική οφειλή, δηλαδή πριν από τη μείωση του προστίμου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μαυρουδής Βορίδης, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πλαίσιο ρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».
Θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση, ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.
Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων.
Παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών, καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δις ευρώ.
Εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο όσων εξαγγέλθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Όπως ανέφερε, μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
- η διαγραφή τόκων,
- η απομείωση του δανείου,
- η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
- η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.
Στην συνεδρίαση θα γίνει από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου. Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους, τονίζει ο υπουργός.
Το πακέτο που επεξεργάστηκε που παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει:
Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
Προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οποία έχουμε μιλήσει: είναι η ρύθμιση των κόκκινων, θα έλεγα των «κατακόκκινων» αγροτικών δανείων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Είναι ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς.
Θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης.
Είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα.
Θυμίζω τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου πετρελαίου από το 2025, αλλά και το πολύ καινοτόμο και τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώνεται για επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Στην αποστολή 155.415 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εξατομικευμένες επιχειρήσεις, που θα υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α.1122/2024 (Β΄4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την παραπάνω υποχρέωση, έχουν από 1η/12 οι επιχειρήσεις που:
- τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ή
- δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται :
- στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
- στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel».
Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα (23/9), το Συμβούλιο Υπουργών συμφώνησε να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή βοήθειας στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2023. Το κονδύλι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινητοποιηθεί για συνολικό ποσό 1.028,54 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 231,78 εκατ. ευρώ ως προκαταβολών, εκ των οποίων αντίστοιχα:
- 101,53 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel» σε πολλές περιοχές στην κεντρική Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, τον Σεπτέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 25,38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.
- 446,64 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία, μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις, στην περιοχή Emilia-Romagna, τον Μάιο του 2023 (378,83 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένου του ποσού 94,71 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, καθώς και στην περιοχή της Τοσκάνης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2023 (67,81 εκατ. ευρώ)
- 428,41 εκατ. ευρώ για παροχή βοήθειας στη Σλοβενία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, τον Αύγουστο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή
- 5,20 εκατομμύρια ευρώ για παροχή βοήθειας στην Αυστρία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, στις νότιες περιοχές της, τον Αύγουστο του 2023
- 46,76 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στη Γαλλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στην πρώην περιοχή Nord-Pas-de-Calais, τον Νοέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 11,69 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.
Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα θα έλθει -εφ’ όσον έχει ολοκληρωθεί- στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος του μηνός, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Το συγκεκριμένο μέτρο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών και επαναχρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα.
Η ρύθμιση αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 760 συνεταιρισμούς. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου.
Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους, τονίζει ο υπουργός.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει:
- Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
- Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
- Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
- Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
- Προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.