Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

114,6 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, φάνηκε η Βιολογική Κτηνοτροφία

03/12/2019 10:58 πμ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκαν Βιολογική Γεωργία, Αυτόχθονες, Νιτρορύπανση, Δασώσεις κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκαν Βιολογική Γεωργία, Αυτόχθονες, Νιτρορύπανση, Δασώσεις κ.λπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες πύλες ΟΣΔΕ της χώρας και από παραγωγούς, έως τις 11 το πρωί της Τρίτης, οι δικαιούχοι της Βιολογικής Κτηνοτροφίας δεν είχαν δει τα χρήματα που τους αντιστοιχούν στους λογαριασμούς τους.

Αυτό αφορά ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια

Η Βιολογική Γεωργία (όχι η Διατήρηση) έχει πληρωθεί παντού αν και υπάρχουν και παραγωγοί από τη Μακεδονία (Κοζάνη) που λένε ότι δεν μπήκαν τα χρήματά τους, ενώ στην Καρτέλα του Αγρότη φαίνονται ήδη τα ποσά από όλα τα προγράμματα, όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία προχωρά και ίσως και σήμερα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αγρο-περιβαλλοντικών, που όσον αφορά στα Βιολογικά πιστώθηκαν ανά Περιφερειακή Διεύθυνση και όχι μαζικά.

Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου άρχισαν να φαίνονται τα χρήματα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας (προκαταβολή του 2019), σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε την ανακοίνωση με τις πληρωμές πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
27/09/2022 02:47 μμ

Το ζήτημα τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πληρωμών, που επιθυμεί να πάει σε διαπραγμάτευση.

Στη συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου, τέθηκε προς ψηφοφορία το θέμα της προμήθειας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του λογισμικού (πηγαίου κώδικα) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, με ψήφους 5 υπέρ, 3 λευκά και 1 κατά, αποφασίστηκε να υποβληθεί τελικά εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικό αίτημα προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), με σκοπό την προσφυγή του Οργανισμού Πληρωμών σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης. Η σύμβαση αυτή θα προβλέπει την παροχή λογισμικού της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022, συνολικής αξίας... 699.360 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 700 χιλιάρικα.

Βάσει του σχεδίου της απόφασης του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια, ο Οργανισμός επικαλείται: «κατεπείγουσα ανάγκη, οφειλόμενη σε γεγονότα... απρόβλεπτα για τον Οργανισμό, τα οποία δεν απορρέουν από δική του ευθύνη και για τα οποία δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση».

Ο προέδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βαγγέλης Σημανδράκος, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε για την υπογραφή του σχετικού αιτήματος προς την ΕΑΑΔΗΣΥ, της πρόσκλησης διαπραγμάτευσης, της έγκρισης του αποτελέσματός της, της σύμβασης, καθώς και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου που τυχόν απαιτηθεί σχετικά με την υλοποίηση της εν λόγω διαδικασίας, αρκέστηκε να επικαλεστεί την απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο της απόφασης

Τελευταία νέα
27/09/2022 11:30 πμ

Σε διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα για το σχέδιο στρατηγικής της νέας ΚΑΠ βρίσκεται ακόμα η Ελλάδα και συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ.

Μια εικόνα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων προσπάθησε πριν από λίγες ημέρες να δώσει στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση Αραχωβίτη. Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησς πως σύντομα, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυρωθεί το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν έχει σταλεί στην ΕΕ η νέα πρόταση της Ελλάδας και του ΥπΑΑΤ που άφησε αρκετό χρόνο, το καλοκαίρι, να περάσει ανεκμετάλλευτο. Κάπως έτσι, μπαίνουμε στον Οκτώβριο, χιλιάδες παραγωγοί έχουν μπει σε διαδικασία προετοιμασιών ενόψει των σπορών, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, ούτε ποιά προϊόντα θα ενισχυθούν για παράδειγμα με συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε αναλόγως να προετοιμαστούν και να επιλέξουν καλλιέργεια.

Σημειωτέον ότι από την ομιλία Γεωργαντά στη βουλή μεσολάβησαν λίγες μόνον ημέρες, ώστε να οριστικοποιηθούν τα στρατηγικά σχέδια, ακόμα 4 χωρών της ΕΕ και πλέον 13 χώρες να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ΚΑΠ τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στρατηγικό σχέδιο είχε σταλεί στην ΕΕ τον περασμένο Μάιο, είχε πολλές ελλείψεις και εστάλησαν πολλές (35 τον αριθμό) παρατηρήσεις από την Κομισιόν για διόρθωση. Στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε και η Ουκρανική κρίση και ο πόλεμο, δημιουργώντας καινούργια δεδομένα σε σχέση με την διατροφική επάρκεια.

Αγκάθι οι συνδεδεμένες, σύνδεση με τη χρήση ύδατος

Ένα από τα... αγκάθια στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την ΕΕ για την ΚΑΠ, είναι το ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Κατά την προηγούμενη ΚΑΠ, χορηγούνταν συνδεδεμένη σε 15 προϊόντα, αλλά το ΥπΑΑΤ πρότεινε με τη νέα ΚΑΠ, να δίνονται συνδεδεμένες σε 19 προϊόντα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας προ ημερών στη βουλή, προιδέασε τον κόσμο για σαφή περιορισμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ, η χορήγηση των οποίων βάσει των νέων επιταγών της ΕΕ θα πρέπει να εδράζεται στη σαφή τους στόχευση και μεταξύ άλλων στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της διατροφικής επάρκειας.

Με τα σημερινά δεδομένα, το μόνο σίγουρο, είναι η αφαίρεση των τεύτλων από τον κατάλογο με τις συνδεδεμένες. Επίσης, το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου λέει πως η πληρωμή ορισμένων εξ αυτών θα συνδεθεί με την εξοικονόμηση ύδατος, δηλαδή ακόμα και με τον τρόπο που ποτίζει ο παραγωγός τα προϊόντα (π.χ στάγδην κ.λπ.).

Πρόσθετες ενισχύσεις, για να αντιμετωπισθούν οι αλλεπάλληλες κρίσεις στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Γ. Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε

Ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς συμμετείχε στις 26/09 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες,  όπου η συζήτηση αφορούσε τόσο σε θέματα αλιευτικών δικαιωμάτων, όσο και σε θέματα φυτοπροστασίας και επισήμανσης τροφίμων, καθώς και στο πάγιο ζήτημα της διασύνδεσης της Ένωσης με την Ουκρανία για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής επάρκειας.

Ο Υπουργός στην παρέμβασή για τα θέματα αλιείας, τόνισε ότι για την απαγόρευση αλιείας σε βαθιά ύδατα του βορειοατλαντικού ωκεανού, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να ξεκινήσει σύντομα η αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά στο χέλι, πρότεινε την υιοθέτηση νέων αναλογικών μέτρων με βάση τις επιπτώσεις των πληττόμενων παραγωγικών φορέων ανά κράτος μέλος. Με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία για τις αλιευτικές δυνατότητες έτους 2023, επανέλαβε την πάγια θέση μας σχετικά με την παράνομη λαθραία αλιεία, που διεξάγεται με την ανοχή και ενθάρρυνση των τουρκικών αρχών, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καταπατώντας τα κατοχυρωμένα, από διεθνείς συνθήκες, δικαιώματα της Ελλάδας και ζήτησε η Ένωση να αναλάβει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο.

Όσον αφορά σε θέματα γεωργίας,

 • Εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το στόχο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και μεθανίου στην γεωργία, προτείνοντας το κατώτατο όριο για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να καθοριστεί στη βάση επικαιροποιημένης εκτίμησης αντικτύπου, στην οποία θα λαμβάνονται επαρκώς υπόψη τα διαφορετικά συστήματα εκτροφής στα κράτη μέλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συνδέεται με τη βιωσιμότητα και την προοπτική της εκτατικής κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας της Ελλάδας, αλλά επίσης είναι σημαντικό για την αναλογική και αποδοτική εφαρμογή της νέας Οδηγίας. Επιπρόσθετα ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ορίου παραγωγής για την υδατοκαλλιέργεια σε 100 τόνους από 1000 τόνους και τους λόγους για τους οποίους έχει οριστεί αυτό.
 • Ζήτησε να εξεταστεί προσεκτικά ο κατάλληλος ορισμός  των ευαίσθητων περιοχών και να ληφθούν υπόψη  οι διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, όσον αφορά στο φιλόδοξο στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών στη γεωργία.
 • Έκανε - κατά τη συζήτηση στο θέμα των αυξανόμενων πληθυσμών σαρκοφάγων στην Ευρώπη που έθεσε η Αυστρία -ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως εκρηκτική με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες και τόνισε την ανάγκη πρόβλεψης αποζημίωσης.
 • Ενημέρωσε για τις επιπτώσεις σε γεωργικούς τομείς της χώρας, λόγω των προβλημάτων διασύνδεσης με την Ουκρανία και των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών. Επισήμανε τις μειώσεις στις αποδόσεις καλλιεργειών σιτηρών και οπωροκηπευτικών, λόγω απότομων εναλλαγών μεταξύ ανομβρίας και έντονων βροχοπτώσεων και τις δυσχέρειες στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας.
 • Τέλος, στο κοινό αίτημα της χώρας μας από κοινού με άλλα 15 κράτη μέλη για τη χρονική επέκταση του Προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, ζήτησε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, πέραν της ΚΑΠ, για το μετριασμό των επιπτώσεων των αλλεπάλληλων κρίσεων στο γεωργικό τομέα, καθώς όπως τόνισε, φαίνεται ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ούτε παροδική.
27/09/2022 09:41 πμ

Πριν τις 20 Οκτωβρίου εκτιμά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2022 με την εξόφληση να γίνεται τέλος του έτους. Αυτο ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις Σέρρες.

Στο μεταξύ πρόσθετες ενισχύσεις, για να αντιμετωπισθούν οι αλλεπάλληλες κρίσεις στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Γ. Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς συμμετείχε, στις 26/09, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες, όπου η συζήτηση αφορούσε τόσο σε θέματα αλιευτικών δικαιωμάτων, όσο και σε θέματα φυτοπροστασίας και επισήμανσης τροφίμων, καθώς και στο πάγιο ζήτημα της διασύνδεσης της Ένωσης με την Ουκρανία για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής επάρκειας.

Ο Υπουργός στην παρέμβασή για τα θέματα αλιείας, τόνισε ότι για την απαγόρευση αλιείας σε βαθιά ύδατα του βορειοατλαντικού ωκεανού, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να ξεκινήσει σύντομα η αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά στο χέλι, πρότεινε την υιοθέτηση νέων αναλογικών μέτρων με βάση τις επιπτώσεις των πληττόμενων παραγωγικών φορέων ανά κράτος μέλος. Με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία για τις αλιευτικές δυνατότητες έτους 2023, επανέλαβε την πάγια θέση μας σχετικά με την παράνομη λαθραία αλιεία, που διεξάγεται με την ανοχή και ενθάρρυνση των τουρκικών αρχών, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καταπατώντας τα κατοχυρωμένα, από διεθνείς συνθήκες, δικαιώματα της Ελλάδας και ζήτησε η Ένωση να αναλάβει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο.

Όσον αφορά σε θέματα γεωργίας, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το στόχο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και μεθανίου στην γεωργία, προτείνοντας το κατώτατο όριο για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να καθοριστεί στη βάση επικαιροποιημένης εκτίμησης αντικτύπου, στην οποία θα λαμβάνονται επαρκώς υπόψη τα διαφορετικά συστήματα εκτροφής στα κράτη μέλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συνδέεται με τη βιωσιμότητα και την προοπτική της εκτατικής κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας της Ελλάδας, αλλά επίσης είναι σημαντικό για την αναλογική και αποδοτική εφαρμογή της νέας Οδηγίας. Επιπρόσθετα ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ορίου παραγωγής για την υδατοκαλλιέργεια σε 100 τόνους από 1.000 τόνους και τους λόγους για τους οποίους έχει οριστεί αυτό.

Ζήτησε να εξεταστεί προσεκτικά ο κατάλληλος ορισμός των ευαίσθητων περιοχών και να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, όσον αφορά στο φιλόδοξο στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών στη γεωργία.

Έκανε - κατά τη συζήτηση στο θέμα των αυξανόμενων πληθυσμών σαρκοφάγων στην Ευρώπη που έθεσε η Αυστρία - ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως εκρηκτική με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες και τόνισε την ανάγκη πρόβλεψης αποζημίωσης.

Ενημέρωσε για τις επιπτώσεις σε γεωργικούς τομείς της χώρας, λόγω των προβλημάτων διασύνδεσης με την Ουκρανία και των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών. Επισήμανε τις μειώσεις στις αποδόσεις καλλιεργειών σιτηρών και οπωροκηπευτικών, λόγω απότομων εναλλαγών μεταξύ ανομβρίας και έντονων βροχοπτώσεων και τις δυσχέρειες στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας.

Τέλος, στο κοινό αίτημα της χώρας μας από κοινού με άλλα 15 κράτη μέλη για τη χρονική επέκταση του Προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, ζήτησε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, πέραν της ΚΑΠ, για το μετριασμό των επιπτώσεων των αλλεπάλληλων κρίσεων στο γεωργικό τομέα, καθώς όπως τόνισε, φαίνεται ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ούτε παροδική.

26/09/2022 01:40 μμ

«Επικοινωνία Μαντά-Γεωργαντά: Άρση της αναλογίας 1 εργάτη ανά 40 στρέμματα για τη μετάκληση εργατών γης».

Για το σημαντικό ζήτημα της έλλειψης εργατών γης και την απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη μετάκλησή τους από άλλες χώρες, επικοινώνησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να αναλύσει διεξοδικά στον υπουργό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας τους τελευταίους μήνες με την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούνται ενόψει της ερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου.

Ως άμεσο μέτρο ο κ. Μαντάς ζήτησε να πραγματοποιηθεί άρση του περιορισμού μετάκλησης ενός εργάτη για κάθε 40 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, όπως ακριβώς είχε πραγματοποιηθεί και για την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021 λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Γεωργαντάς αφού μελέτησε το ζήτημα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεσμεύτηκε για άμεση παρέμβαση ώστε να αρθεί ο συγκεκριμένος περιορισμός.

Επίσης ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι πρόκειται να μεριμνήσει για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης μέχρι το τέλος του μήνα σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 16 του Ν.4783/2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης και αριθμού εργατών που μπορούν να προσκληθούν.

23/09/2022 01:34 μμ

Πλήρης επιβεβαίωση για όσα γράψαμε προ ημερών σχετικά με τις ενισχύσεις των ζωοτροφών, ότι δηλαδή έχει δρόμο ακόμα η πληρωμή, καθώς μάλλον θα απαιτηθούν και δηλώσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ  κ. Παύλο Σατολιά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτη Πεβερέτο.

Αντικείμενο των συναντήσεων που έγιναν σε ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα, ήταν η πρόταση του ΥπΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προς τους κτηνοτρόφους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Στη συνάντηση παρέστη η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου και οι δυο πλευρές έθεσαν υπόψη του υπουργού τις προτάσεις τους για την κατάσταση στην κτηνοτροφία, ενώ συζήτησαν και αναφορικά με το πώς θα πρέπει κατά τη γνώμη τους να δοθούν οι ενισχύσεις. Όπως γράψαμε εδώ και ημέρες, μιας και τα χρήματα προέρχονται και από το ΕΣΠΑ, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την πληρωμή, αφού ίσως απαιτηθεί έγκριση της ΕΕ, δηλώσεις από τους παραγωγούς κ.λπ.

Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος ο υπουργός ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των δυο φορέων ότι βρήκε ακόμα δυο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο πακέτο των 89 εκατ. ευρώ, άρα θα δοθούν για ζωοτροφές 91 εκατ. ευρώ.

Η πλευρά του ΣΕΚ κατέθεσε τις προτάσεις της για ενίσχυση ανά κεφάλι, ζητώντας από τον υπουργό να βρει ακριβώς τον πληθυσμό των ζώων. Στην αιγοπροβατοτροφία μάλιστα, όπως τονίστηκε υπάρχουν στο ΟΣΔΕ συνολικά 85.000 εκμεταλλεύσεις. Ο ΣΕΚ πρότεινε να ισχύσει το κριτήριο με το γάλα αλλά να εξαιρεθουν ορισμένα νησιά που δεν γίνονται παραδόσεις γάλακτος, αλλά και οι πυρόπληκτες περιοχές (Εύβοια). Επιπλέον, ζήτησε πληρωμή των απλήρωτων χοιροτρόφων από παλιότερο πακέτο ενίσχυσης και να δοθούν τα 10 εκατ. ευρώ για το 2% στις ζωοτροφές που...αγνοούνται από το πρώτο πακέτο. Εκ μέρους του ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε πως δεν έχουν ακόμα καταλήξει σχετικά με το πώς θα δοθούν τα 91 εκατ. ευρώ.

Ακόμα έθεσε στον ΥπΑΑΤ ένα ακόμα πρόβλημα που έχει να κάνει με τα υπερβολικά χρήματα που ζητούν από κτηνοτρόφους που μοπήκαν σε πρόγραμμα νέων τα προηγούμενα χρόνια, μελετητές, προκειμένου να τους κάνουν κατόψεις για τα μαντριά τους, ποσά ακόμα και της τάξης των 5.000 ευρώ, όπως αναφέρθηκε, ούτως ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν τη β' δόση από το πριμ νέων. Από την πλευρά του ΥπΑΑΤ, τονίστηκε πως θα εξετάσουν το αίτημα τα στοιχεία αυτά να βγαίνουν μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην υπάρχουν χρεώσεις.

23/09/2022 12:59 μμ

Eντός Σεπτεμβρίου εξελίξεις για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, βλέπει ο υπουργός.

Σε επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το πρωί της Παρασκευής στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Tο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ προέκυψε έπειτα από επαρκέστατη διαβούλευση. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που το κατέθεσαν. Από Δεκέμβριο πολλά δεδομένα άλλαξαν λόγω του πολέμου και έγιναν αρκετές παρατηρήσεις. Το σχέδιο έχει εγκριθεί για 9 χώρες. Η πλειοψηφία των 18 αναμένει έγκριση. Απαντήσαμε στις παρατηρήσεις και κάναμε και συμπληρώσεις. Είμαστε σε στενή επαφή με τις αρμόδιες κοινοτικές Αρχές και σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα, το πιθανότερο μέσα στο Σεπτέμβριο ενώ τη Δευτέρα υπάρχει και Συμβούλιο Υπουργών. Οι παρατηρήσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο της Ελλάδας αφορούσαν την ενεργειακή αυτονομία, την αξιοποίηση των ΑΠΕ, τη μείωση κόστους, την προώθηση του συνεργατισμού και τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτά έχουν απαντηθεί και σύντομα θα έχουμε και ανακκοινώσεις. Απ' ό,τι φαίνεται θα έχουμε περιορισμό στις συνδεδεμένες με βάση την κατεύθυνση της ανταγωνιστηκότητας των προϊόντων».

Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε από την πλευρά του πως είναι και πιο επίκαιρη η κουβέντα λόγω του πολέμου, ενώ πρόσθεσε πως το πρόβλημα στο υποβληθέν από τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό σχέδιο, έχει δομικά θέματα, ενώ υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται πως με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Στ. Αραχωβίτης εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την νέα ΚΑΠ, για την βασική πηγή χρηματοδότησης της Ελληνικής Γεωργίας τα επόμενα χρόνια. «Εκφράζεται η ανησυχία για τις δεσμεύσεις που εν κρυπτώ αναλαμβάνει η κυβέρνηση αλλά υπερβαίνουν την θητεία της. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τα πρώτα επτά (7) αναθεωρημένα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια  (ΕΣΣ) της νέας ΚΑΠ 2023-2027, η χώρα μας βρίσκεται πλέον ουραγός αφού, καταστρατηγώντας τις προθεσμίες, ακόμη δεν έχει απαντήσει πειστικά στις παρατηρήσεις, όπως και είχε υποχρέωση. Έχει εσκεμμένα λοιπόν απλώσει ένα «πέπλο σιωπής» ως προς την πρόοδο και κυρίως ως προς τις πολιτικές επιλογές της σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Τόσο από τις  παρατηρήσεις που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στο αρχικό ΕΣΣ, όσο και από τις απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις παρατηρήσεις, αναδείχθηκε η προχειρότητα, και κυρίως η έλλειψη στρατηγικής και σαφών πολιτικών κατευθύνσεων  της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) που είναι λογικό να οδηγούν σε καθυστερήσεις, παλινωδίες και νέα προχειρότητα.

Ακόμη και σήμερα άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της εθνικής πρότασης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση που θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και το κατά πόσο διασφαλίζεται το  δίκαιο εισόδημα του παραγωγού, η μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια  και επιβίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων απέναντι στις νέες προκλήσεις. Αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (resilience), που είναι προφανώς μεγάλο διακύβευμα εν μέσω της κρίσης, άγνωστες παραμένουν οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ μπορεί να έχει αλλάξει ήδη τρεις φορές, όμως από την αρχή της θητείας της έως και σήμερα παραμένει σταθερή στο εξής: στην  έλλειψη διαβούλευσης με πολιτικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και στο να αψηφά συστηματικά την υποχρέωσή της στο να γνωρίζουν οι αγρότες τι θα ισχύει από το 2023», τονίζονταν χαρακτηριστικά στην ερώτηση.

23/09/2022 09:49 πμ

Με την καινούργια ηγεσία του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο βουλευτής μετά τη συνάντηση, σε ό,τι αφορά στις τακτικές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε διαβεβαίωση από το νέο αντιπρόεδρο κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 20 Οκτωβρίου και η δεύτερη, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, το Δεκέμβριο.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ιλχάν Αχμέτ έχει ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα τον συντοπίτη μας αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη και τον πρόεδρο Ευάγγελο Σημανδράκο και προκειμένου να τους ευχηθώ για την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων αλλά και ταυτόχρονα και για να θέσω ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής μας. Το πρώτο θέμα που συζητήσαμε ήταν η αποδέσμευση των πληρωμών για αγρότες που εκκρεμούσαν από το 2014 και οι οποίες θα γίνουν έως και τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για παραγωγούς που δεν είχαν πληρωθεί εξαιτίας της ύπαρξης ορισμένων διοικητικών λαθών με αποτέλεσμα το σύστημα να παραμένει κλειστό γι’ αυτούς.

Για όσους από τους παραπάνω παραγωγούς έχουν προβεί σε διοικητικές πράξεις διόρθωσης των λαθών στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταστεί εφικτή η πληρωμή τους και αυτό γίνεται μετά από μεθοδική και επίμονη κοινοβουλευτική δουλειά.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά την ειδική στρεμματική ενίσχυση που θα δοθεί στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και αποτελεί μία δική μου πρόταση που συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη και είχε προκύψει μετά από διαβούλευση στις Βρυξέλλες με τον κ. Τάσο Χανιώτη ως Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα αναλύσαμε τον τρόπο υλοποίησης αυτής της πρότασής μου. Σε ό,τι αφορά τις τακτικές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ μου διαμηνύθηκε από τον κ. Μπαμπασίδη ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 20 Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τον Δεκέμβριο. Εκτιμώ ότι οι προσπάθειες του κ. Κυριάκου Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να αποβούν καθοριστικές προς όφελος των αγροτών της Θράκης».

23/09/2022 09:40 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους ενδιθαφερόμενους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δικαιούχοι της υπ’ αριθ. πρωτ. 267/42729/16.02.2022 πρόσκλησης μπορούν να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα τα απαιτούμενα παραστατικά συμμόρφωσης κατά το διάστημα 23.09 - 07.10.2022.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 57623/19.09.2022 Εγκύκλιο  υποβολής παραστατικών ειδικών διατάξεων της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», οι δικαιούχοι της υπ’ αριθ. πρωτ. 267/42729/16.02.2022 πρόσκλησης μπορούν να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα τα απαιτούμενα παραστατικά συμμόρφωσης κατά το διάστημα 23.09 - 07.10.2022.

21/09/2022 03:00 μμ

Εν αναμονή του πακέτου ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ, όσον αφορά στα αιγοπρόβατα, έχει πέσει στο τραπέζι του ΥπΑΑΤ και στο υπουργείο το... σκέπτονται να πριμοδοτήσουν με 5 ευρώ το κεφάλι όσους κτηνοτρόφους έχουν παραδώσει γάλα και με 2 ευρώ όσους δεν έχουν παραδώσει γάλα, παρά το ότι οι κτηνοτροφικές οργανώσεις (π.χ. ΣΕΚ) ζητούν 15 ευρώ ανά κεφάλι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το συνολικό πακέτο των 89 εκατ. ευρώ, τα 9 εκατ. ευρώ προορίζονται για την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία. Άρα μένουν 80 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν, η αιγοπροβατοτροφία και η αγελαδοτροφία και στο ΥπΑΑΤ ψάχνουν τον τρόπο, αφού τα χρήματα είναι ελάχιστα.

Κστά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός ενίσχυσης, μένουν οι μελισσοκόμοι, με τα σημερινά δεδομένα, ενώ γεμάτος...αγκάθια μοιάζει ο δρόμος μέχρι την εκταμίευση των ποσών, δεδομένου ότι αρκετά λεφτά είναι από το ΕΣΠΑ και πρέπει να υπάρξει έγκριση από ΕΕ και μετέπειτα αιτήσεις, όπερ σημαίνει ότι πάει μακριά η βαλίτσα των πληρωμών.

Εξίσου δύσκολο να αντιμετωπιστεί είναι ένα ακόμα ζήτημα. Ο κόφτης στις ενισχύσεις για όσους έχουν όλως τυχαίως τη χρονιά αναφοράς (η χρονιά που θα επιλεγεί) εξωκτηνοτροφικό εισόδημα έστω και 1 ευρώ, πάνω από το εισόδημα από την κτηνοτροφία. Δηλαδή αν ένας κτηνοτρόφος έχει δηλώσει τη χρονιά αυτή έστω και 1 ευρώ έσοδα για παράδειγμα από ελαιοπαραγωγή, παραπάνω από τα κτηνοτροφικά, μένει εκτός ενίσχυσης ζωοτροφών.

20/09/2022 12:35 μμ

Σε πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Συνολικά καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό 16.610.683 ευρώ σε 594 δικαιούχους.

Βασική πληρωμή αφορούσε την αναδιάρθρωση αμπελώνων, για την οποία καταβλήθηκαν 322.586 ευρώ

Πληρώθηκαν επίσης Νέοι Αγρότες (2014-2020), πρόωρη συνταξιοδότηση, μεταφορικά νησιών Αιγαίου, δράσεις LEADER και Σχέδια Βελτίωσης.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές (εδώ)  

20/09/2022 11:52 πμ

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, σχετικά με τις επικείμενες πιστώσεις.

Μήνας πληρωμών για χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, ο Οκτώβριος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένονται δυο μεγάλες πιστώσεις εντός του ερχόμενου μήνα.

Η πρώτη που θα αφορά λιγότερα χρήματα θα γίνει γύρω στις 10 με 14 Οκτωβρίου και θα αφορά εκκρεμότητες του έτους 2021, όπως ενιαία ενίσχυση, εθνικό απόθεμα, μεταβιβάσεις, διοικητικούς ελέγχους, ορισμένα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης και υπόλοιπα συνδεδεμένων που δεν έχουν καταβληθεί. Το ακριβές ποσό της πληρωμής δεν είναι ακόμα εύκολο να προσδιοριστεί και θα προκύψει το επόμενο διάστημα.

Εκτός αυτού όμως, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από συνάντηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Ρεθύμνης και μέλους ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιάννη Γλεντζάκη με το νέο πρόεδρο Βαγγέλη Σημανδράκο και τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη, στόχος είναι η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2022 (πρώτη δόση), να πραγματοποιηθεί στην ώρα της, δηλαδή το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να πιστωθεί για την ενιαία ενίσχυση (βασική, πρασίνισμα και young farmers) αναμένεται να κινείται γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου είναι πιθανό να τρέξουν και οι εκκρεμότητες για το αποκαλούμενο και ως 14χίλιαρο (β΄ δόση).

20/09/2022 10:47 πμ

Σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.

Στο αίτημα για θέσπιση συνδεδεμένης στη Σουλτανίνα, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας καθώς όπως είπε δεν υπάρχει πλέον χρόνος, ενώ σημείωσε πως δεν υπήρχε καν αίτημα από κάποιο φορέα, αλλά και μελέτη, για να υποστηριχθεί αυτό το αίτημα.

Έχουν εγκριθεί ήδη πολλές συνδεδεμένες

«Είναι πολλές οι συνδεδεμένες ενισχύσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη για τη χώρα μας. Θέλω να λάβετε υπόψη και εσείς και ο κόσμος ότι βρισκόμαστε εν μέσω κρίσεων, κρίση στην ενέργεια, είχαμε την κρίση της πανδημίας, έχουμε την κρίση την επισιτιστική. Έχουμε βάλει σε προτεραιότητα και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και την αδιατάραχτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και αν κάποιες καλλιέργειες απαιτούν νερό, με τα σχέδια που έχουμε πάρει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τεκμηρίωση και σίγουρα όχι για όλες τις περιοχές της χώρας, θα μπορούν να δοθούν οι συνδεδεμένες για αυτές τις περιοχές της χώρας», τόνισε.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Προχωρούμε στην τέταρτη με αριθμό 6854/9-8-2022 ερώτηση των αναφορών-ερωτήσεων του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Απαράδεκτη η εξαίρεση της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)». Κύριε Κεγκέρογλου, καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών ενισχύσεων μέσω της ΚΑΠ δεν αφορά την αγροτική παραγωγή αυτή καθαυτή, βεβαίως αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις με την ακρίβεια, την ενέργεια και όλα τα εφόδια που είναι πολλαπλάσια του κόστους τους αλλά και οι συνέπειες του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάλλουν την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, την ένταξη δηλαδή συνδεδεμένης ενίσχυσης όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων.

Έτσι, θα αντιμετωπιστεί εν μέρει και το πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής, θα ενισχύσουμε τους πραγματικούς παραγωγούς και θα δώσουμε τη δυνατότητα σε δυναμικά προϊόντα να συνεχίσουν την καλλιέργεια και την πορεία τους στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Η σουλτανίνα είναι ένα από τα προϊόντα που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με λανθασμένες επιλογές και ιδιαίτερα με την τελευταία απόφαση. Βλέπουμε στην αρχική πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, για τη νέα ΚΑΠ, να έχει ενταχθεί η μαύρη σταφίδα ή κορινθιακή και να έχει εξαιρεθεί η ξανθιά ή σουλτανίνα.

Θα σας καταθέτω ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, όπου ζητείται η ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ του ιδιαίτερα σημαντικού τοπικού προϊόντος της Κρήτης. Και βέβαια θα σας καταθέσω και επιστολές των τοπικών κοινοτήτων Προφήτη Ηλία, Δαφνών, Κυπαρισσίου, Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων και του Συνεταιρισμού Κρουσώνα, που είναι οι κατ’ εξοχήν σουλτανινοπαραγωγικές περιοχές, που αφορούν όχι μόνο την ένταξη στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση φέτος, αφού έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις και βέβαια αποζημίωσης στο βαθμό που οι τελευταίες καταστροφές, που υπέστησαν, μείωσαν στο ελάχιστο το εισόδημά τους.

Θέλουμε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ξεκάθαρα την άποψη του Υπουργείου για την ένταξη ή μη της σουλτανίνας μαζί με την κορινθιακή, στο ίδιο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και βέβαια τη φροντίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των δυνατοτήτων που έχει για τη στήριξη των σουλτανοπαραγωγών, που υπέστησαν και φέτος μεγάλη ζημιά. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ. Όπως προείπα, θα απαντήσει και σε αυτή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος. Έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θέλω να δώσω ορισμένες εξηγήσεις σε σχέση με τη διαδικασία η οποία έχει «τρέξει», έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα για να φτάσουμε να έχουμε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και την πρόταση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι κατευθύνσεις για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 δόθηκαν το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον Ιανουάριο του 2019, πάλι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκηρύχθηκε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης από τεχνικό σύμβουλο. Προσέλαβε δηλαδή η ελληνική πολιτεία -αυτή ήταν η διαδικασία που προβλέφθηκε και μέσα από την ΚΑΠ- έναν τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος μέσα από προκήρυξη που προέκυψε, θα έκανε μια μελέτη για τους στόχους που θα πρέπει να περιλαμβάνει, για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε διάλογος και διαβούλευση επί του στρατηγικού σχεδίου. Οι κατευθύνσεις δόθηκαν το 2018. Τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε, η προκήρυξη για τον τεχνικό σύμβουλο έγινε τον Γενάρη του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ένα χρόνο μετά, το Γενάρη του 2020 είχαμε την υπογραφή της σύμβασης για τον τεχνικό σύμβουλο. Ήταν ένα σύνθετο σχήμα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με μια εταιρεία εκτός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Ήταν ο σύμβουλός μας για να καταθέσουμε το στρατηγικό σχέδιο.

Το στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να είναι πάντοτε σύμφωνο με τις κατευθύνσεις και τον Κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν γίνεται σε λευκό χαρτί. Ακολουθούμε κάποιες κατευθύνσεις οι οποίες έχουν προκύψει, έτσι όπως καταλαβαίνετε, μέσα από μια μακρά και μεγάλη διαβούλευση.

Πέρυσι τον Δεκέμβρη από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα κατέθεσε το στρατηγικό σχέδιο. Το Μάιο του 2022 υπήρξε απάντηση από την Κομισιόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -και στις είκοσι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες- σε σχέση με τα στρατηγικά σχέδια και σε όλες υπήρχαν παρατηρήσεις, διορθώσεις, αλλαγές, σύμφωνα πάντοτε με τον Κανονισμό. Είναι μια διαδικασία όπου οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν μία αλληλογραφία, με τη βοήθεια πάντοτε του τεχνικού συμβούλου.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα να έχει γίνει όλη αυτή η διαδικασία και ένας διάλογος που διήρκησε πάνω από ενάμιση χρόνο, από τον Ιούνιο του 2019. Από πέρυσι, από τον Αύγουστο που εγώ είμαι στο Υπουργείο, έχω πάει μαζί με το σύμβουλο και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, έχει γίνει διαβούλευση, έχει γίνει έρευνα, έχει γίνει ηλεκτρονική διαβούλευση, έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις για να ενημερώσουμε για τις κατευθύνσεις, για να ακούσουμε τον κόσμο και να καταλήξουμε προς τα πού θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει τελικά το στρατηγικό μας σχέδιο.

Δεν αναφέρομαι στις γενικές κατευθύνσεις που έχει η ΚΑΠ. Να πω όμως κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπακούουμε σε δύο στρατηγικές μας, που είναι η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, οι οποίες προκύπτουν πάντοτε από την Πράσινη Συμφωνία και το γνωστό Green Deal και εκεί έχουμε και έναν Κανονισμό. Θα σας πω στη δευτερολογία μου γιατί το αναφέρω.

Ως προς τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, θα πρέπει να προκύπτει από τα κύρια τεκμηριωμένα στοιχεία και να ακολουθείται η Οδηγία στο πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, υπάρχει μια συγκεκριμένη Οδηγία για το νερό, όπου οι καλλιέργειές μας θα πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτή την Οδηγία. Με απλά λόγια, σε καλλιέργειες οι οποίες απαιτούν πολύ μεγάλη χρήση νερού για να καλλιεργηθούν, θα πρέπει να έχουμε σχέδια διαχείρισης των υδάτων από τις λεκάνες απορροής κτλ., για να είναι σύμφωνες και για να μπορεί με αυτό τον τρόπο να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα θα τα απαντήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, σχέδια διαχείρισης υδάτων το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προωθήσει για όλη τη χώρα και είναι προϋπόθεση για ένα σύνολο πολιτικών. Είπατε πολλά πράγματα που ισχύουν και δεν θα φέρω αντιρρήσεις σε όλα αυτά που είπατε, στα διαδικαστικά, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αναθεώρηση και όλα αυτά. Το ερώτημα είναι πολύ πιο απλό όμως. Έχουμε τη σταφίδα. Η σταφίδα έχει δύο ποικιλίες, τη μαύρη ή κορινθιακή και την ξανθιά ή σουλτανίνα. Πώς διαλέγετε τη μαύρη και απορρίπτετε την ξανθιά; Ποιο είναι το κριτήριό σας δηλαδή; Επειδή η μια παράγεται στην Πελοπόννησο και η άλλη παράγεται στην Κρήτη; Ποιο είναι το κριτήριο;

Θα μπορούσε να ήταν, παραδείγματος χάρη, η τεράστια ποσότητα του σουλτανίνας, η οποία δεν επιτρέπει οικονομικά να στηρίξουμε το προϊόν. Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι σε σχέση με το παρελθόν έχουν περιοριστεί οι ποσότητες που παράγονται και άρα είναι ένα προϊόν το οποίο χρειάζεται στήριξη για να μην μηδενιστεί κατ’ αρχήν, και βέβαια να διατηρηθεί. Και πολύ καλά ξέρετε ότι το κάθε προϊόν έχει τη δικιά του αξία. Εμείς λοιπόν ζητάμε πολύ απλά, όπως εντάσσεται η μαύρη, η κορινθιακή στο καθεστώς των συνδεδεμένων, να ενταχθεί και η ξανθιά ή σουλτανίνα. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι πράξη δικαιοσύνης. Αλλιώς καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να σταθεί η δικαιολογία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να σταθεί η εξαίρεση αυτή, η οποία μπορεί να έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω από ποιον μπορεί να έγινε, όμως σήμερα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Είμαστε σε διαδικασία αναθεώρησης και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει αυτή την αδικία η οποία υπήρξε.

Σας ανέφερα τις επιστολές όχι μόνο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι ομόφωνη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν την απορρίπτετε, είναι άλλο θέμα. Η απόφαση είναι πρόσφατη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και αναφέρεται σε μια σειρά θέματα του αγροτικού τομέα και στην ένταξη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κρητικής σταφίδας. Βέβαια έχουμε ταυτόχρονα και τις επιστολές των τοπικών συμβουλίων, που έχουν να κάνουν με την στήριξη του προϊόντος από άλλες πηγές και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, εφόσον το Υπουργείο θέλει να στηρίξει τη σουλτανίνα.

Άρα λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο το ερώτημα και ξεκάθαρο το αίτημα των παραγωγών. Αφορά τους παραγωγούς, δεν αφορά τους αεριτζήδες. Θέλουμε συνδεδεμένες ενισχύσεις, για να ενισχύονται οι παραγωγοί κι όχι οι αεριτζήδες. Αυτό λοιπόν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αφού και από τον ίδιο τον αγροτικό τομέα προέρχεται το αίτημα, το Υπουργείο πρέπει να απαντήσει θετικά. Η προοπτική δεν είναι να παίρνουν τις ενισχύσεις οι άνθρωποι για να επιβιώσουν απλά, αλλά και για να καλλιεργήσουν, να συνεχίσουν την παραγωγή, τον αγροτικό τομέα, που είναι ελπίδα και για τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια, αλλά και για την οικονομική, αν θέλετε, ανάκαμψη της χώρας μας.

Μπορεί σήμερα να μην μας πείτε αν θα ενταχθεί η όχι, αλλά το θέμα είναι αν έχετε τη βούληση να δώσετε την κατεύθυνση στον σύμβουλο, στις υπηρεσίες κλπ για θετική αντιμετώπιση αυτού του αιτήματος. Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε. Κύριε Στύλιο, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Προσπάθησα στην πρωτομιλία να σας μεταφέρω τη διαδικασία, η οποία απαίτησε πολύ μεγάλο χρόνο για να φτάσουμε να υποβάλουμε τον Δεκέμβρη του 2021 το στρατηγικό σχέδιο συνεπώς και τις προτάσεις για τις καλλιέργειες οι οποίες θα ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής, που δεν είναι ζήτημα της ηγεσίας του Υπουργείου ούτε δικό μου προσωπικό ούτε και κανενός άλλου: Πρέπει να προηγηθεί αίτημα. Μου λέτε ότι έχουμε αίτημα, το θέτετε τώρα. Δεύτερον, το αίτημα πρέπει να ακολουθείται από μία μελέτη τεχνική, οικονομική μελέτη, η οποία να τεκμηριώνει για ποιον λόγο θα πρέπει ένα προϊόν να πάει στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Να σας πω ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δίνονται σε συγκεκριμένους τομείς και προϊόντα, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα ή την ποιότητα και αυτό ελέγχεται και από την Επιτροπή. Δεν είναι ότι το αποφασίζουμε εμείς και μπήκε στις συνδεδεμένες και τελείωσε, είναι μια καθαρά δική μας απόφαση. Για αυτό είπα ότι στις 25 Μαΐου σε όλες τις χώρες δόθηκαν παρατηρήσεις και γίνονται ακόμα διορθώσεις και αλλαγές. Και ο άλλος βέβαια λόγος είναι ότι για πολύ σημαντικούς κοινωνικούς, οικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους θα μπορούσε να ενταχθεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαμε μέχρι τη στιγμή που υποβάλαμε το σχέδιο -και εγώ ο ίδιος δεν έγινα κοινωνός αυτού του αιτήματος πριν από τη δική σας ερώτηση τον περασμένο Ιούλιο του 2022- και αίτημα, αλλά και μία υποστήριξη του αιτήματος για να πάμε στη συνέχεια να έχουμε μια κρίση από την Κομισιόν.

Και γιατί δεν ήρθε αυτό το αίτημα ή δεν ήρθε η μελέτη; Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει ότι ένα προϊόν δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από άλλα τομεακά προγράμματα. Ποια είναι άλλα τομεακά προγράμματα; Άλλα τομεακά προγράμματα είναι το τομεακό πρόγραμμα οίνου και αμπέλου, των οπωροκηπευτικών. Η σουλτανίνα υπάγεται σε αυτά τα δύο τομεακά προγράμματα. Άρα ήδη υπάρχει ένα αρνητικό ενδεχόμενο, διότι ήδη υπάγεται σε άλλα δύο τομεακά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΚΑΠ και από το Υπουργείο μας.

Συνεπώς, το αίτημα θα πρέπει να υποστηριχθεί με μελέτη και με στοιχεία. Έχει αυτά τα δύο προβλήματα και επ’ αυτού δεν έχω σήμερα να σας δώσω κάποια άλλη απάντηση πέρα από το ότι υπήρξε από τον μελετητή, από το σύμβουλο μια SWOT ανάλυσης, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί. Όλα τα στοιχεία αυτά είναι στο site του Υπουργείου, μπορείτε και εσείς να ανατρέξετε και οι παραγωγοί, όπου τεκμηριωμένα έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Το Υπουργείο μας ήρθε και υπερέβη και αυτές τις προτάσεις και πήγε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνδεδεμένων ενισχύσεων σε σχέση με αυτές που πρότεινε στην αρχή ο σύμβουλος και ακόμα έχουμε αυτή την επικοινωνία και την αλληλογραφία με την Κομισιόν και με την Ευρώπη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τη μελέτη ποιος θα τη κάνει;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τη μελέτη δεν την κάνουμε εμείς, δεν την κάνει το Υπουργείο. Αλλά ήδη στο σχέδιο έχουμε ξεπεράσει και το όριο που πρέπει να κατατεθεί και περιμένουμε να πάρουμε την έγκριση, διότι το σχέδιο θα πρέπει να λειτουργήσει από 1/1/2023 και είμαστε στον Σεπτέμβρη. Άρα ήδη είμαστε πολύ αργά. Είναι πολλές οι συνδεδεμένες ενισχύσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη για τη χώρα μας. Θέλω να λάβετε υπόψη και εσείς και ο κόσμος ότι βρισκόμαστε εν μέσω κρίσεων, κρίση στην ενέργεια, είχαμε την κρίση της πανδημίας, έχουμε την κρίση την επισιτιστική. Έχουμε βάλει σε προτεραιότητα και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και την αδιατάραχτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και αν κάποιες καλλιέργειες απαιτούν νερό, με τα σχέδια που έχουμε πάρει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τεκμηρίωση και σίγουρα όχι για όλες τις περιοχές της χώρας, θα μπορούν να δοθούν οι συνδεδεμένες για αυτές τις περιοχές της χώρας. Τέλος, να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να μην έχουμε μείωση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την επόμενη περίοδο. Θα έχουμε 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2023 έως το 2027. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία όταν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μια μείωση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ από 8% έως 10%. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.

19/09/2022 03:59 μμ

Οδηγό υποχρεώσεων γεωργών στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης της ΚΑΠ εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός πληρωμών, οι διατάξεις της πολλαπλής συμμόρφωσης έχουν τους εξής βασικούς στόχους:

 • Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
 • Την διατήρηση του αγροτικού τοπίου
 • Την επίτευξη αειφορίας
 • Την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων
 • Την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών ζώων
 • Την υγεία των καταναλωτών

Στόχος του οδηγού αυτού είναι η λεπτομερής ενημέρωση κυρίως των αγροτών, αλλά και των γεωτεχνικών, στα θέματα εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Στο εγχειρίδιο αυτό προκύπτει ποιες Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρσης (ΚΑΔ) και πρότυπα Καλής Γεωργικής Κατάστασης πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τον τύπο της εκμετάλλευσης.

Κυρώσεις
Η τήρηση των απαιτήσεων της Πολλαπλής Συμμόρφωσης ελέγχεται, και στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται παραβάσεις επιβάλλονται κυρώσεις, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το βαθμό σοβαρότητας και επανάληψης της παράβασης. Καταρχήν διακρίνονται σε παράβαση από πρόθεση και αμέλεια, και παρατίθενται κατωτέρω:

α) Αμέλεια
Σε περίπτωση που η παράβαση μιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως μη μόνιμη, ως μικρού βαθμού σοβαρότητας και ως άνευ αποτελέσματος από πλευράς έκτασης, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 1%. Όταν η παράβαση μιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως μόνιμη, ως μεγάλου βαθμού σοβαρότητας και με αποτέλεσμα που εκτείνεται εκτός εκμετάλλευσης, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 5%.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις παράβασης χωρίς πρόθεση, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 3%.
Εφ’ όσον διαπιστωθούν μη επαναλαμβανόμενες παραβάσεις σε περισσότερες από μία απαιτήσεις ή πρότυπα του ίδιου τομέα, η ποινή που επιβάλλεται για τον εν λόγω τομέα, είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό μεταξύ των ποινών που οφείλονται σε παραβάσεις απαιτήσεων ή προτύπων του συγκεκριμένου τομέα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις σε περισσότερους από ένα τομείς, τα ποσοστά μείωσης ανά τομέα αθροίζονται, η συνολική μείωση όμως δεν μπορεί να υπερβεί το 5%, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων πρόθεσης ή επανάληψης.

β) Πρόθεση
Σε περίπτωση που οι παραβάσεις των απαιτήσεων ή προτύπων ενός τομέα διαπράχθηκαν εκ προθέσεως, επιβάλλεται μείωση για τον εν λόγω τομέα κατά ποσοστό 20%, η οποία αθροίζεται με  τις μειώσεις των υπόλοιπων τομέων.

γ) Περιπτώσεις Επανάληψης Παραβάσεων
Όταν διαπιστωθεί μηχανογραφικά επανάληψη παράβασης της ίδιας απαίτησης ή προτύπου, η μείωση που προκύπτει τριπλασιάζεται, αθροίζεται με μειώσεις από ενδεχόμενες άλλες παραβάσεις του ίδιου τομέα, και ακολούθως  η προκύπτουσα συνολική μείωση του τομέα στον οποίο ανήκει, αθροίζεται με τα ποσοστά μείωσης που προκύπτουν από άλλους τομείς. Το μέγιστο συνολικό ποσοστό μείωσης στην περίπτωση αυτή είναι 15%. Σε περίπτωση και δεύτερης επαναλαμβανόμενης παράβασης της ίδιας απαίτησης ή προτύπου, η προβλεπόμενη μείωση τριπλασιάζεται εκ νέου, τηρουμένου του 15% ως μέγιστου συνολικού ποσοστού.

δ) Μη Διενέργεια ελέγχου
Σε περίπτωση μη προσέλευσης στον έλεγχο μετά από ειδοποίηση, άρνησης ελέγχου, μη συγκέντρωσης ή συγκράτησης των ζώων, απειλής ή χρήσης βίας κατά των ελεγκτών, μη επίδειξης μητρώων ή αρχείων και παραστατικών ή εγγράφων της εκμετάλλευσης, παρεμπόδισης ή μη διευκόλυνσης της μετάβασης και επιθεώρησης στο σύνολο των αγροτεμαχίων, των σταυλικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων της εκμετάλλευσης, ο παραγωγός αποκλείεται από το σύνολο των ενισχύσεων που ελάμβανε για το έτος κατά το οποίο διεξάγεται ο έλεγχος.

ε) Ήσσονος Σημασίας
Παραβάσεις ήσσονος σημασίας για τις οποίες απευθύνεται προειδοποίηση στο γεωργό, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των μειώσεων κατά το τρέχον έτος εφ’ όσον ο γεωργός προσκομίσει εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα αποδεικτικά συμμόρφωσης, όπως είναι η παραγγελία όλων των ελλειπόντων μέσων σήμανσης/ενωτίων θεωρημένη από το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο και το τιμολόγιο αγοράς / δελτίο αποστολής τους. Ανεξάρτητα όμως από την προσκόμισή τους, εφ’ όσον διαπιστωθεί επανάληψη της ίδιας παράβασης κατά τα δύο επόμενα έτη, επιβάλλεται αναδρομικά μείωση 1%.

Διαβάστε τον Οδηγό (εδώ)

16/09/2022 01:07 μμ

Πρόκειται για την με Αρ. Πρωτοκόλλου 57054, εγκύκλιο του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, σχετικά με την υποβολή αιτήματος πληρωμής από τους δικαιούχους (Πληρωμή B’ Δόσης - τελική) του προγράμματος που έτρεξε πριν λίγα χρόνια: Ο δικαιούχος δύναται να καταθέσει μετά τη συμπλήρωση του τρίτου έτους και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την Απόφαση Ένταξης, Αίτηση Πληρωμής μέσω ΠΣΚΕ σύμφωνα με το τυποποιημένο υπόδειγμα. Για την έγκριση και καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του υπομέτρου 6.3, ο δικαιούχος υποβάλλει αντίγραφο της Αίτησης Πληρωμής Β’ Δόσης, όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, για την καταβολή της β’ δόσης, η οποία ανέρχεται στο 30% του συνολικού ποσού στήριξης, ήτοι ίσο με 4.200 ευρώ. Η Αίτηση Πληρωμής Β’ Δόσης υποβάλλεται υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο ή τον αρχηγό της εκμετάλλευσης, συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο δικαιολογητικά και παραστατικά στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και σύμφωνα με τη διαδικασία υποβολής που ορίζεται στην απόφαση του υπομέτρου. Ο διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων πληρωμής καθώς και η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης διενεργείται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της οικείας  Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας. Η τελική πληρωμή καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες περιοχές της χώρας, υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί τη β' δόση, κάτι που αναμένεται σε σχετικά σύντομο διάστημα να συμβεί.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

14/09/2022 03:26 μμ

Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης για προσθήκη επίσπορης για τους δικαιούχους των υπομέτρων 4.1 και 6.1 & 6.3 σε αγροτεμάχια που δεν είχε εξ΄ αρχής δηλωθεί επίσπορη καλλιέργεια.

Αυτό αναφέρει η τροποποίηση της εγκυκλίου υπ’αριθμ. 56170/1-10-2021, για διόρθωση προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η απόφαση αφορά δικαιούχους στο: 
Υπομέτρο 4.1: Σχέδια Βελτίωσης
Υπομέτρο 6.1: Εγκατάσταση νέων Γεωργών
Υπομέτρο 6.3: Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Ειδικότερα η ανωτέρω σχετική εγκύκλιος τροποποιείται ως εξής:

1. Στο σημείο 2 της παραγράφου 4.8.6 του κεφαλαίου ΙΙ προτίθεται εδάφιο «Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης για προσθήκη επίσπορης για τους δικαιούχους των υπομέτρων 4.1 και 6.1 & 6.3 σε αγροτεμάχια που δεν είχε εξ αρχής δηλωθεί επίσπορη καλλιέργεια»

2. Η παράγραφος 2.3 του κεφαλαίου II διαγράφεται και αντικαθίσταται ως εξής: «Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η διόρθωση της ΕΑΕ με την προσκόμιση δικαιολογητικών που είναι βεβαία η ημερομηνία δημιουργίας τους και το περιεχόμενο τους, σε όλες τις περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου διαπιστωθεί από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ η ύπαρξη προφανούς σφάλματος. Το ανωτέρω ισχύει και για όλες τις περιπτώσεις ενστάσεων και ιεραρχικών προσφυγών».

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

14/09/2022 11:49 πμ

Κατατέθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 στη βουλή, νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπεται η παροχή προκαταβολής έναντι του συνολικού ποσού της προβλεπόμενης στο ν. 4797/2021 επιχορήγησης, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Παράλληλα, επαναπροσδιορίζονται οι δικαιούχοι επιχορήγησης για ζημιές από θεομηνίες σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 135

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη για την επιχορήγηση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με την προσθήκη της δυνατότητας χορήγησης προκαταβολής έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της αντίστοιχης ρύθμισης που προβλέπεται ήδη για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο άρθρο 12Β του ν. 4797/2021 ώστε να διασφαλισθεί ή ίση μεταχείριση των δύο κατηγοριών δικαιούχων. Τέλος, τροποποιείται ο τίτλος του άρθρου ώστε να καθίσταται σαφές ότι η διάταξη αφορά την επιχορήγηση κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Άρθρο 136

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται με σαφήνεια ότι δικαιούχοι επιχορήγησης για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής είναι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που κατέχονται είτε από φυσικά πρόσωπα, κατ’ επάγγελμα αγρότες, είτε από νομικά πρόσωπα.

Άρθρο 137

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιούνται οι εξουσιοδοτικές διατάξεις ώστε να εναρμονισθούν με την εξουσιοδότηση που παρέχεται στη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 7, όπως διαμορφώνεται με την προτεινόμενη ανωτέρω ρύθμιση, για την έκδοση απόφασης/αποφάσεων σχετικά με τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων όσον αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιχορήγησης.

Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 135

Επιχορήγηση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4797/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4797/2021 (Α’66) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Επιχορήγηση αγροτών

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 7, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τηρουμένων των λοιπών όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 4 και 7.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 12 του άρθρου 12Β, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τηρουμένων των λοιπών όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών των άρθρων 4 και 12Β. Για τις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου δύναται να παρέχεται προκαταβολή έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, τηρουμένων των λοιπών όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών των άρθρου 4 και των παρ. 6 έως 9 του άρθρου 12Β.

Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.ΓΑ. του άρθρου 4 του ν. 3877/2010.». Η παρούσα ισχύει από την 1η.5.2021.

Άρθρο 136

Διαδικασία επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής -Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12Β ν. 4797/2021

Η παρ. 2 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’66) τροποποιείται ως προς τον ορισμό των δικαιούχων και διαμορφώνεται ως εξής: «2. Δικαιούχοι είναι είτε φυσικά πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων». Η παρούσα ισχύει από την 1η.5.2021.

Άρθρο 137

Ρύθμιση θεμάτων επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 22 ν. 4797/2021 – Εξουσιοδοτικές διατάξεις

Η παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4797/2021 (Α’ 66) τροποποιείται με τη συμπλήρωση του αντικειμένου της εξουσιοδότησης στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων και των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται από την περιφέρεια στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της παρ. 3 του άρθρου 7, το ανώτατο ύψος επιχορήγησης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο ή ανά κατηγορία δικαιούχων ή ζημιάς, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την κάλυψη της ζημιάς, και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 7. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να εξειδικεύεται περαιτέρω η διαδικασία της επιχορήγησης και να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την καταβολή της επιχορήγησης σε περίπτωση θανάτου ή συνταξιοδότησης δικαιούχου φυσικού προσώπου, καθώς και στις περιπτώσεις εταιρικού μετασχηματισμού της δικαιούχου επιχείρησης, όπως συγχώνευσης επιχειρήσεων, διάσπασης ή μετατροπής της επιχείρησης σε άλλη μορφή, για τις θεομηνίες από την 1η.6.2020 και εφεξής.»

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο

14/09/2022 10:23 πμ

Ο προϋπολογισμός της έκτακτης ενίσχυσης αφορά ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Μάλιστα εξήγησε ότι θα αφορά 250.000 παραγωγούς επί συνόλου 650.000 που υποβάλλουν ΟΣΔΕ (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτρόφοι).

Κατά τα φαινόμενα, εκτός θα μείνουν οι ετερο-επαγγελματίες, όπως έγινε και με την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρουν ότι ήδη γίνονται συζητήσεις και διεργασίες μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οικονομικών, της ΑΑΔΕ μη εξαιρουμένης, ώστε να βρεθεί η σχετική φόρμουλα και να τρέξει η ενίσχυση άμεσα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το ΥπΑΑΤ. Έως και σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο ΥπΑΑΤ δεν είχαν καταλήξει για το πώς θα τρέξει η ενίσχυση.

Τα σενάρια αναφορικά με το μοντέλο καταβολής είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει την πληρωμή της ενίσχυσης με το πρότυπο της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, που άφησε όμως πολύ κόσμο, παραπονούμενο και το δεύτερο βάσει των τιμολογίων που έχουν κόψει οι αγρότες. Το δεύτερο σενάριο φαίνεται αρκετά πολύπλοκο. Ερωτηματικό παραμένει ποιά περίοδο θα αφορούν τα κομμένα παραστατικά.

13/09/2022 11:10 πμ

Σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία διατείνεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη «Διαχείριση του συμπύρηνου ροδάκινου εσοδείας 2022» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί ροδάκινου και ιδιαίτερα οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει η βιομηχανία κομπόστας, μη παραλαμβάνοντας ποιοτικά προσφερόμενες ποσότητες με αιτιολογία ότι δεν μπορεί να τις απορροφήσει με μοναδικό σκοπό να μειώσει τη μεσοσταθμική τιμή παραγωγού από τα 33-35 λεπτά/ κιλό που (για πρώτη φορά στα χρονικά) έχει ήδη ανακοινώσει από το Δεκέμβριο 2021.

Η κυρία Τζάκρη αναφέρθηκε στις προσπάθειες και «στα ψεύτικα προσχήματα» που θέτει κάθε χρόνο η βιομηχανία της κομπόστας για να αγοράσει την πρώτη ύλη σε χαμηλή τιμή εις βάρος των παραγωγών, επισημαίνοντας τη παντελή φετινή απουσία της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο και να καλέσει τους φορείς εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Συμπύρηνου ροδάκινου, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΚΕ κ.λπ.) προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επιπλέον, υπογραμμίζοντας την πολύ σημαντική καλλιέργεια της ροδακινιάς για τις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, σημείωσε ότι η φετινή (καθόλου αναμενόμενη) αρνητική εξέλιξη της εμπορικής διαχείρισης του προϊόντος επιβάλλει για μια ακόμη φορά τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών που συνεχίζει να συρρικνώνεται και μάλιστα για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός (όπως το θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατισμό, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κ.λπ.) χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να λαμβάνουν χώρα προς διαπίστωση εφαρμογής του νόμου, αναγνώρισε τη δύσκολη οικονομική θέση των ροδακινοπαραγωγών και σημείωσε ότι εξετάζεται η χορήγηση ενισχύσεων de minimis χωρίς όμως να προσδιορίσει τη χρονική καταβολή τους, που κατά πάσα πιθανότητα μετατίθεται για το 2023.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Συνεχίζουμε με την έκτη με αριθμό 965/2-9-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Πέλλας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Διαχείριση συμπύρηνου ροδάκινου εσοδείας 2022».

Το λόγο έχει η κυρία Τζάκρη για την πρωτολογία της.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, όταν στις αρχές Ιουλίου ξεκινούσε η συγκομιστική περίοδος του ροδάκινου, δεν είχα καμία πρόθεση πραγματικά να σας υποβάλω μια καινούργια επίκαιρη ερώτηση. Και αυτό, γιατί το οικονομικό και το εμπορικό περιβάλλον διαγραφόταν ότι φέτος θα είναι αρμονικό -να το πω κατ’ αυτήν την έννοια-, ότι θα είναι τουλάχιστον όχι άριστο, αλλά ομαλό, γιατί οι αρνητικές και οι θετικές παράμετροι που υπήρχαν ήταν –νομίζω- σε ένα ισοζύγιο.

Ποιες ήταν οι αρνητικές παράμετροι; Πρώτα απ’ όλα, το υψηλό κόστος παραγωγής με δύο παράγοντες κυρίως, τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και βεβαίως το υψηλό κόστος των εισροών (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κ.λπ.). Η πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικών χεριών ήταν ο δεύτερος παράγοντας και στη βιομηχανία και στα χωράφια και κυρίως το κλείσιμο των αγορών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, με ό,τι προβλήματα είχε αυτό για τη διάθεση όχι μόνο του επιτραπέζιου ροδάκινου αλλά και του συμπυκνωμένου χυμού συμπύρηνου ροδάκινου. Ξέρετε, το ένα τρίτο του συνολικού παραγόμενου ελληνικού χυμού ροδάκινου απευθύνεται προς την αγορά της Ρωσίας, είναι περίπου 7.000-8.000 τόνοι, που αντιστοιχεί σε 30.000 τόνους νωπού προϊόντος, και αυτό δημιουργούσε ένα πρόβλημα στη διάθεση.

Ποιες ήταν οι θετικές παράμετροι υπέρ των αγροτών; Ήταν, κατ’ αρχάς, τα περσινά μηδενικά αποθέματα της βιομηχανίας, οι εκτεταμένες μεγάλες ζημίες λόγω παγετού στην Ισπανία και κυρίως, το γεγονός ότι η βιομηχανία από μόνη της το Δεκέμβριο ανακοίνωσε πλαίσιο τιμών για το συμπύρηνο ροδάκινο, τιμή παραγωγού από 33 ως 35 λεπτά, που βεβαίως οι αγρότες δεν τα θεωρούσαν ικανοποιητικά εξαιτίας, όπως είπα προηγουμένως, του δεδομένου υψηλού κόστους παραγωγής φέτος και επέμεναν να παραμείνει στα περσινά επίπεδα, δηλαδή μεταξύ 43 και 46 λεπτών.

Τι έχουμε φέτος; Ακούστε να δείτε πόσο απέχει αυτό που εξήγγειλε η βιομηχανία από την πραγματικότητα.  Εκεί στα μέσα Ιουλίου κάποιες βιομηχανίες -ως επί το πλείστον ιδιωτικές βιομηχανίες κονσερβοποιΐας, μέλη της ΕΚΕ- με εξαίρεση κάποιες συνεταιριστικές αποφάσισαν μονομερώς το εξής, με τη δικαιολογία ότι είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες της ποικιλίας «Κατερίνα» και χωρίς βεβαίως να αναφέρονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του απαιτούμενου προϊόντος από αυτούς: Σταμάτησαν οριζόντια την παραλαβή των ροδακίνων της ποικιλίας αυτής, που έστρεψαν προς τη βιομηχανία του ροδάκινου, στη βιομηχανία της κομπόστας, όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, όχι με την ίδια τιμή παραγωγού. Επινόησαν καινούργιο όρο, το «κλαρίσιο ροδάκινο», από 13 έως 15 λεπτά και η τιμή του χυμού στην πλάστιγγα είναι περίπου 20 λεπτά.

Και όχι μόνο αυτό. Η ίδια πρακτική, αυτή της δήθεν μη δυνατότητας απορρόφησης των μεγάλων ποσοτήτων, που οφείλω να πω ότι είναι η ίδια στα τελευταία χρόνια με εξαίρεση πέρσι που είχαμε πολύ μεγάλη ζημιά από τον παγετό, ακολουθήθηκε και στις άλλες ποικιλίες, και στην ποικιλία «Έβερτ» και στην ποικιλία «Άνδρος», με αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες κατέβαλαν κόπο και χρήμα λόγω του υψηλού κόστους που ανέφερα προηγουμένως των εισροών και των εργατικών χεριών και προσέφεραν τις απαιτούμενες ποσότητες, αυτές να μην παραλαμβάνονται.

Αυτό, κύριε Υπουργέ, συνιστά μονομερή, ανήθικη και ανεπίτρεπτη πρακτική από την πλευρά της βιομηχανίας, με ένα μοναδικό απώτερο στόχο, τη μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού για το συμπύρηνο ροδάκινο. Και εσείς τι κάνατε, κύριε Υπουργέ; Απολύτως τίποτα. Αφήσατε ανεξέλεγκτη την κατάσταση να εξελιχθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θεσμικά μέτρα νομοθετημένα για την αποτροπή αυτών των δυσμενών καταστάσεων σε βάρος των παραγωγών και βεβαίως, δεν εξαντλήσετε το θεσμικό σας ρόλο ούτε αναλάβατε μια πρωτοβουλία συνάντησης. Εγώ είμαι είκοσι χρόνια Βουλευτής σχεδόν και πρώτη φορά φέτος δεν έγινε θεσμική συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου και από την πλευρά των παραγωγών και από την πλευρά της βιομηχανίας. Και αναφέρω: Διεπαγγελματική για το ροδάκινο, ΕΘ.Ε.Α.Σ, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ΕΚΕ, να καθίσουν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης και να μπορέσουν να βρουν λύση για το πρόβλημα αυτό, έτσι όπως διαμορφώθηκε. Εσείς κατά την προσφιλή σας συνήθεια αφήσατε την αγορά ανεξέλεγκτη, να αυτορυθμιστεί και οδηγηθήκαμε σε αυτό το κομφούζιο. Και δυστυχώς, δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα για το ροδάκινο. Δεν ήταν μόνο οι αθέμιτες πρακτικές από πλευράς βιομηχανίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε, για να μιλήσετε και στη δευτερολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ήταν για μια ακόμα φορά οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παρατεταμένες, άκαιρες, έντονες βροχοπτώσεις και κατά το μήνα Ιούλιο και κατά το μήνα Αύγουστο, κύριε Υπουργέ κατέστρεψαν ποιοτικά, υποβάθμισαν ποιοτικά το ροδάκινο, με αποτέλεσμα όχι τη συρρίκνωση, αλλά την εξαφάνιση του εισοδήματος του παραγωγού. Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι έπρεπε ήδη να έχετε διερευνήσει τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος με ενισχύσεις de minimis, γιατί για πέμπτη συνεχόμενη φορά οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας ζουν την εξαφάνιση ουσιαστικά του εισοδήματος για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Προσέξτε, αυξημένο κόστος παραγωγής, μονομερείς αθέμιτες πρακτικές από πλευράς της βιομηχανίας, αφού την αφήσατε να δρα ανεξέλεγκτη, και το κυριότερο βεβαίως, αντίξοες καιρικές συνθήκες. Προς αυτό, κύριε Υπουργέ, θέλουμε απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για την πρωτολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, εγκαλούμαστε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά γιατί δεν καταφέραμε μέσα στις είκοσι με τριάντα μέρες που έχει εξελιχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο στην Πέλλα και στην Ημαθία να αποζημιώσουμε τους αγρότες. Στην κρίση όλων.

Η Κυβέρνηση το ενδιαφέρον για την απώλεια εισοδήματος, για τις αγροζημίες οι οποίες γίνονται πολύ συχνά λόγω της αλλαγής των κλιματικών φαινομένων, το δείχνει εμπράκτως τα τρία αυτά χρόνια. Και το δείχνει εμπράκτως, αν αναλογιστούμε τα ποσά που έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που είναι συντριπτική η αξιολόγησή τους. Μόνο για το 2021 έχουν δοθεί αποζημιώσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, όταν οι εισφορές από τους αγρότες για τον ΕΛΓΑ είναι 158 εκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως, πολλές φορές εδώ στη Βουλή φέραμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε για να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα προκαταβολών, που δεν προέρχονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, για να πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις τους οι αγρότες, είτε για να φέρουμε ακόμα και ρυθμίσεις για την αποζημίωση σε παγετό σε προανθικό στάδιο. Άρα, το ενδιαφέρον αποδεικνύεται εμπράκτως. Και ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, για το συμπύρηνο ροδάκινο, να θυμίσω απλά ότι το 2020 δόθηκαν από το πρόγραμμα de minimis 10.500.000 ευρώ και το 2021 δόθηκαν 8.500.000 ευρώ. Αυτά τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Σε σχέση λοιπόν πρώτα με την ζημία και την απώλεια εισοδήματος των αγροτών, το οποίο νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο, είχα την ευκαιρία μετά από ενημερώσεις που βέβαια μου έγιναν από όλους τους Βουλευτές των Νομών Ημαθίας και Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, που με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου, να κάνω με κυβερνητικό κλιμάκιο μια επίσκεψη και να γίνει μία σύσκεψη αγροτικών φορέων από τους δύο αυτούς νομούς στην Αλεξάνδρεια την προηγούμενη Πέμπτη. Εκεί πέρα, με απόλυτη ειλικρίνεια, με ευθύτητα και με συνέπεια έργων και λόγων, όπως αυτή η παράταξη έχει μάθει να φέρεται προς όλους, ειδικά δε προς τον πρωτογενή τομέα, που αυτό τον καιρό βάλλεται, είπαμε ότι θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα για την αξιολόγηση και την αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος των συγκεκριμένων παραγωγών.

Το πρώτο είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΛΓΑ, η οποία γίνεται ήδη για τον προσδιορισμό της ζημίας. Δηλαδή, για το ποσοστό της ζημίας ανά περιοχή, για τις εκτάσεις και για τα είδη, τα οποία έχουν υποστεί τη ζημία. Το δεύτερο, το οποίο ήδη έχουμε αρχίσει ως Υπουργείο και το βλέπουμε, είναι η δυνατότητα αποζημίωσης για τις ποσότητες τις οποίες κάναμε εξαγωγή στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, οι οποίες είναι 36.000 τόνοι για την Ουκρανία και 6.000 τόνοι για τη Λευκορωσία, όπου με βάση το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και αυτό θα επιδιώξουμε- θα μπορούν να αποζημιωθούν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, άρα και της αδυναμίας εξαγωγής.

Στη συνέχεια δηλώσαμε ότι  θα γίνει  η καταγραφή των ποσοτήτων, οι οποίες υπάρχουν στα ψυγεία των εταιρειών και οι οποίες τώρα, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι διαθέσιμες έτσι όπως ξεκίνησαν, αλλά μπορεί να γίνει κομποστοποίηση μάλλον, και να δούμε τί δυνατότητα αποζημίωσης μπορεί να γίνει εκεί. Αυτό στο οποίο θα συμφωνήσω με την κυρία συνάδελφο είναι ότι, με παράλληλη διαδικασία θα δούμε μέσα από το de minimis τί ποσό είναι αυτό που πρέπει να καταβληθεί για να πληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών. Αυτό θα γίνεται ταυτόχρονα με τα άλλα βήματα, και δεσμεύθηκα ότι η καταβολή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων μηνών. Αυτή η κουβέντα μου έγινε αποδεκτή από όλους τους αγρότες, ακριβώς επειδή έχουν ζήσει το προηγούμενο διάστημα τη συνέπεια των έργων και λόγων της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα, στους συγκεκριμένους νομούς, οι οποίοι πραγματικά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές τα τελευταία χρόνια και βέβαια, το θέμα της επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ που είναι κάτι που θα το δούμε το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Αυτά για την πρωτολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Η κ. Τζάκρη έχει τον λόγο, για να δευτερολογήσει.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, δεν σας εγκαλώ, γιατί μέσα στις 30 ημέρες της παραγωγής, όπως είπατε -που δεν είναι βέβαια 30, είναι τρεις μήνες- δεν αποζημιώσατε τους αγρότες και μιλάμε για τη φετινή συγκομιστική περίοδο, δεν μιλάμε για το 2021 που υπήρξε ολικός παγετός και πολύ καλά κάνατε και τους αποζημιώσατε και ήταν μονόδρομος αυτό, εγώ σας εγκαλώ, γιατί ενώ είστε ενήμερος των αθέμιτων πρακτικών που αναπτύσσει η βιομηχανία καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιστικής περιόδου του ροδακίνου για αυτούς τους δύο νομούς δεν κάνετε τίποτα.

Οφείλω δε να σας πω ότι το 88% της συνολικής παραγόμενης έκτασης ροδακίνων παράγονται στην Πέλλα και στην Ημαθία. Περισσότεροι από 750.000 τόνοι. Περίπου 430.000 τόνοι συμπύρηνο ροδάκινο και 350.000 τόνοι επιτραπέζιο και 100.000 νεκταρίνι. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, στην Πέλλα και την Ημαθία δώδεκα χιλιάδες οικογένειες ασχολούνται με την οικογένεια του ροδάκινου. Δραστηριοποιούνται 26 μεταποιητικές επιχειρήσεις, εργάζονται χίλιοι πεντακόσιοι μόνιμοι και δέκα χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι και το κυριότερο ξέρετε ποιο είναι; Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ως επί τον πλείστο εξαγώγιμα. Μιλάμε για τις κομπόστες, μιλάμε για τους χυμούς και αποφέρουν στη χώρα μας εισόδημα 250 με 300 εκατομμύρια τον χρόνο.

Όλα αυτά σας τα λέω για να αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η καλλιέργεια για την οικονομία των δύο νομών. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, και εσείς δεν κάνατε τίποτα για να σταματήσετε την καταστροφή, ενώ ήσαστε ενήμερος για τις αθέμιτες πρακτικές. Η βιομηχανία και η κονσερβοποιία που είναι μία τροπική, ας το πω κατ’ αυτή την έννοια, βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι λέει για τον εαυτό της ότι είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στην αγορά του συμπύρηνου ροδάκινου -και πραγματικά είναι- στην πράξη το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πώς θα μπορέσει με τα διάφορα προσχήματα να αγοράσει την πρώτη ύλη που είναι το ροδάκινο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή από τους παραγωγούς. Με διάφορα προσχήματα!

Τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως, ήταν το δήθεν αραίωμα που δεν έκαναν οι παραγωγοί και οι καρποί που δεν είχαν το απαιτούμενο μέγεθος, άλλες χρονιές ήταν η μη εφαρμογή του κομφούζιου, κάποιες άλλες χρονιές οι κανόνες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά της κομπόστας και φέτος, εφηύραν ένα καινούριο πρόσχημα. Ποιο είναι αυτό; Ότι δήθεν δεν μπορούν να απορροφήσουν τις παραγόμενες ποσότητες για τη βιομηχανία της κομπόστας, αλλά μπορούν παράλληλα για τη βιομηχανία του χυμού, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τιμή στα επίπεδα που σας είπα. Και εσείς, κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Τους βάλατε πλάτη, για να αγοράσουν τα ροδάκινα των παραγωγών τζάμπα. Αυτό κάνατε στην πράξη.

Ξέρετε; Όλο το καλοκαίρι ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Κυβερνητικοί παράγοντες με θεσμικό ρόλο –και αναφέρομαι στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, σε βουλευτές, σε άλλους συνδικαλιστές- αντί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βρουν λύση στα προβλήματα που υπήρχαν εκεί, το μόνο που κάνουν είναι να επιδίδονται στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ τους -ανοιχτών επιστολών για ξεκάρφωμα- και να αλληλοκατηγορούν ο ένας τον άλλο για το ποιος έκανε τα λιγότερα και ποιος έκανε τα περισσότερα. Αυτό κάναμε, κύριε Υπουργέ.

Και ξέρετε και κάτι άλλο; Φέτος πληροφορούμαστε ότι η βιομηχανία της κομπόστας δίνει τα τελικά της προϊόντα στα σούπερ-μάρκετ στις χαμηλότερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια. Φαντασθείτε σε μία χρονιά που η ποιότητα είναι τόσο εξαιρετική, που δεν υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός, που δεν υπάρχουν αποθέματα από προηγούμενες χρονιές, επιδίδονται σε αυτές τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με στόχο να μετακυλίσουν τις όποιες απώλειες στα εισοδήματά τους και στα έσοδά τους, όχι στον τελικό καταναλωτή που είναι ο αγοραστής, αλλά πίσω στον αγρότη, ο οποίος έχει σηκώσει όλο αυτό το βάρος όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας και του μεγάλου κόστους παραγωγής.

Κύριε Υπουργέ, είναι η πρώτη φορά, όπως σας είπα, φέτος που δεν έγινε καμία έγκαιρη θεσμική συνάντηση με τους εμπλεκόμενους στον τομέα. Είπατε προηγουμένως ότι βρεθήκατε στην Ημαθία την προηγούμενη Πέμπτη. Ξέρετε πόσο είχε ο μήνας την προηγούμενη Πέμπτη, κύριε Υπουργέ; Ήταν 8 Σεπτεμβρίου. Είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή του ροδακίνου. Και κυρίως, δεν υπάρχει καμία θεσμική παρέμβασή σας από το Υπουργείο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι και ασκώντας πίεση ή αν θέλετε τραβώντας κι αυτιά και προτείνοντας μέτρα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έγινε με το συμπύρηνο ροδάκινο. Και εν πάση περιπτώσει να μας πει η βιομηχανία τι θέλει. Αν θέλει να εξακολουθεί να υφίσταται η συγκομιδή του ροδάκινου θα πρέπει να βάλει πλάτη και να σταματήσει αυτές τις αθέμιτες εμποροπρακτικές και κυρίως, να μας πει τί εννοεί όταν μιλάει για προσφορά πρώτης ύλης που ξεπερνά τις δυνατότητες μεταποίησης. Είναι μία καινούργια, όπως αντιλαμβάνεστε, δικαιολογία για τη μείωση της τιμής που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο.

Κύριε Υπουργέ, οι παραγωγοί ζητούν απαντήσεις. Έτσι όπως έγινε το πράγμα, δεν λύνεται το πρόβλημα. Οι παραγωγοί περιμένουν απαντήσεις στα προβλήματα και νιώθουν ανασφάλεια, γιατί εσείς δεν εφαρμόσατε ουσιαστικά τη νομοθεσία και αφήσατε την αγορά να αυτορυθμιστεί. Όταν η αγορά αυτορυθμίζεται, όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Είπατε ότι θα αλλάξετε τον κανονισμό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο προκάτοχός σας δύο χρόνια ασχολήθηκε πώς θα βάλει τους ιδιώτες στον ΕΛΓΑ. Όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν είναι εφικτό -γιατί το πιο πιθανό, όπως έχουν γίνει τα πράγματα μέσω της κλιματικής αλλαγής, είναι να συμβούν οι ζημιές και το μόνο που θέλουν είναι να βγάζουν κέρδος οι ασφαλιστικές εταιρείες- το εγκαταλείψατε, με αποτέλεσμα ούτε οι μελέτες να ολοκληρωθούν για την αλλαγή του κανονισμού, ούτε τίποτα. Επομένως, το μόνο που μπορείτε να κάνετε φέτος, η μόνη σας επιλογή, είναι να στηρίξετε το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών, να ενισχύσετε de minimis για τρεις λόγους: Και εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής που υπάρχει φέτος και εξαιτίας των αθέμιτων πρακτικών που εφάρμοσε η βιομηχανία, την οποία εσείς ανεξέλεγκτα την αφήσατε να τους εφαρμόσει και εξαιτίας των αντίξοων και φέτος καιρικών συνθηκών, που οδήγησαν στην υποβάθμιση του προϊόντος και ουσιαστικά σε εξαφάνιση του εισοδήματός τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο για να δευτερολογήσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, επειδή αναφερθήκατε σε παραβίαση ουσιαστικά του υφιστάμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα παρακαλούσα –και νομίζω ότι θα το κάνετε μετά- να είστε λίγο πιο προσεκτική στην ανάγνωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, γιατί υποχρεούμαι να θυμίσω μερικά πράγματα. Πρώτον, η καλύτερη θωράκιση του πρωτογενούς τομέα είναι μέσα από την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Και τι κάνετε γι’ αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχουν όλα τη σημασία τους. Όταν ήρθε, λοιπόν, προς ψήφιση στη Βουλή ο ν.4673/20 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και άλλες διατάξεις, προβλέφθηκε στο άρθρο 38 κι η Ίδρυση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της ΕΘΕΑΣ. Εμείς ως κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ποτέ δεν είχαμε την ιδιαίτερη σύνδεση παλαιότερα με το συνεργατικό σχήμα, αλλά κατανοώντας την αναγκαιότητα ειδικά αυτής της περιόδου να στηριχθεί, να σημειώσω εδώ μία μικρή παρατήρηση που νομίζω ότι είναι σημαντική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διακινούνται μέσω συνεργατικών σχημάτων το 65% των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, με τη θωράκιση που σημαίνει αυτό για τους αγρότες. Το 65%! Στην Ελλάδα, το 18% των αγροτικών προϊόντων. Το άρθρο 38, λοιπόν, του νόμου για τη σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, δεν το ψηφίσατε, κυρία Τζάκρη, ως ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι το λιγότερο που έχω να αναφέρω. Σ’ αυτό, λοιπόν, προβλέπεται -μέσα στο καταστατικό της ΕΘΕΑΣ, έτσι όπως εγκρίθηκε- η ίδρυση ειδικών εθνικών επιτροπών προϊόντων με συγκεκριμένο ρόλο που μπορεί να προστατεύσει το κάθε προϊόν.

Διότι πρέπει να καταλάβουμε και κάτι: To κράτος είναι εδώ για να ρυθμίζει το πλαίσιο και για να δημιουργεί και ένα κυρωτικό πλαίσιο για τις αθέμιτες πρακτικές. Δεν είναι για να καθορίζει τις τιμές. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Πάμε στις αθέμιτες πρακτικές. Ευρωπαϊκή οδηγία του 2021: Ενσωμάτωση οδηγίας 219633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις.

Ερχόμαστε εμείς, λοιπόν, και ενσωματώνουμε αυτήν την οδηγία τον Απρίλιο του 2021 και βεβαίως είχα την τιμή εγώ ως νέος Υπουργός να ορίσω και τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής η οποία προβλέπεται στον συγκεκριμένο Κανονισμό για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην οποία βεβαίως πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προΐσταται και αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό είναι ακριβώς είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από καταγγελία να παρεμβαίνει σε τέτοιες αθέμιτες πρακτικές. Βεβαίως εγώ θα ζητήσω να δω σε ποιο σημείο βρίσκεται η παρέμβαση σε όλες τις αθέμιτες πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί και που έχουν έλθει στην αντίληψη της Επιτροπής.

Έχουμε δημιουργήσει, λοιπόν, μόνοι μας ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ακριβώς όπως προβλέπεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και προσπαθούμε αυτό το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προστασία του κάθε αγρότη και ταυτόχρονα ενισχύουμε το συνεργατικό σχήμα όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη. Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά μέλη που βρίσκονται σε συνεταιρισμούς να έχουν έκπτωση 50% στα κέρδη τους όταν βρίσκονται είτε σε ομάδες παραγωγών είτε σε συνεταιρισμούς. Στην πράξη, λοιπόν, και ενισχύουμε τα συνεργατικά σχήματα στη χώρα και δημιουργούμε εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρχει. Βεβαίως πρέπει όλοι μας να λειτουργήσουμε με ευθύνη απέναντι σ’ ένα πεδίο που είναι δύσκολο –το κατανοούμε- με συνθήκες στην αγορά που δεν είναι ομαλές –το κατανοούμε-, αλλά πρέπει να καταλαβαίνουμε και τα όρια τα θεσμοθετημένα για την παρέμβαση και τη λειτουργία του καθενός από εμάς.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα πω ότι και το πλαίσιο υπάρχει και με το πλαίσιο αυτό θα κινηθούν οι όποιες διαδικασίες όπου παρατηρήθηκαν αυτές οι πρακτικές και όπου θα παρατηρηθούν -είναι ευκαιρία σήμερα για να το ακούσουν αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι-, αλλά ταυτόχρονα και την απώλεια του εισοδήματος θα φροντίσουμε πολύ γρήγορα να την καλύψουμε, όπως άλλωστε κάναμε το προηγούμενο διάστημα στους συγκεκριμένους νομούς για πολλές άλλες αιτίες, αλλά και μέσα από το De minimis τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Υπουργέ.

13/09/2022 11:02 πμ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ενίσχυση για τις ζωοτροφές θα είναι ύψους 89 εκατ. ευρώ και θα αφορά 50.000 κτηνοτρόφους της χώρας.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η πληρωμή αναμένεται να γίνει γύρω στο Νοέμβριο.

Δεν έδωσε όμως η κυβέρνηση κάποια διευκρίνηση αν θα δοθεί σε χοιροτρόφους. Επίσης αν θα καταβληθεί σε αγελαδοτρόφους κρεατοπαραγωγής και παχυντές.

Πάντως το τελικό ποσό που ανακοινώθηκε είναι μειωμένο σε σχέση με όσα είχαν εξαγγελθεί κατά το προηγούμενο διάστημα.

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ενστάσεων από την πλευρά των κτηνοτρόφων.

Τα στοιχεία από το ΟΣΔΕ δείχνουν ότι η χώρα μας έχει:
Εκτροφές με πρόβατα: 86.030
Εκτροφές με αίγες: 64.049
Εκτροφές με βοοειδή: 14.700

Η ενίσχυση είπανε ότι θα καταβληθεί σε 50.000 εκτροφές. Αυτό σημαίνει ότι πολλές εκτροφές θα μείνουν εκτός ενίσχυσης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα αιγοπρόβατα από 1 έως 50 ζώα έχουν περίπου 18.000 κτηνοτροφικές εκμεταλεύσεις. Ερώτημα είναι αν θα καταβληθεί και σε αυτές τις μικρές μονάδες η ενίσχυση.

Στο πρώτο πακέτο για τις ζωοτροφές η ενίσχυση καταβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Αυτό πετάει εκτός τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι που ήθελαν το προηγούμενο διάστημα να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης έκαναν εταιρείες για να αυξηθούν τα ποσά της ενίσχυσης που αφορούσε επενδύσεις.

Ερωτήματα υπάρχουν όμως και στην πρόταση της χώρα μας για το σχέδιο της νέας ΚΑΠ όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Ελλάδα θα δίνει συνδεδεμένη στα αιγοπρόβατα στα 12 ευρώ ανά ζώο. 

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία θα δίνουν 23 ευρώ στα πρόβατα και 15 στις αίγες, ενώ στην Ισπανία στα 20 ευρώ ανά ζώο. Από αυτό καταλαβαίνουμε το πρόβλημα ανταγωνισμού που θα έχουν στη διεθνή αγορά τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

13/09/2022 10:57 πμ

Απαιτούνται 90 εκατ. ευρώ για να γίνει αυτό, σύμφωνα με όσα είπε στη βουλή τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση του Ιωάννη Λαμπρόπουλου, βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, απάντησε και στις αιτιάσεις των Μεσσήνιων για την επαναφορά από το... παράθυρο της αμφιλεγόμενης απόφασης Αποστόλου για τις ελιές Καλαμών, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή προστατεύει και το ΠΟΠ και το μη ΠΟΠ προϊόν.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Ξεκινάμε με την πρώτη του δεύτερου κύκλου επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 959/31-8-2022 του Βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αύξηση διαθέσιμων πιστώσεων, για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών». Κύριε Λαμπρόπουλε, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κύριε, Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, πριν δέκα μέρες, σαββατιάτικα, ανακοινώσατε χωρίς να μας ενημερώσετε την απόφαση για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Εν ονόματι όλων των φορέων της Μεσσηνίας σας καλώ να την πάρετε πίσω πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ξανακυρώσει την απόφαση, όπως έκανε με την απόφαση Αποστόλου.

Τώρα στο θέμα μας: Πολλοί νέοι μας υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης για νέους αγρότες. Να γίνουν αγρότες θέλησαν νέα παιδιά, να μείνουν στα χωριά τους, να κάνουν τις οικογένειές τους, να δημιουργήσουν. Οι υποψήφιοι νέοι γεωργοί απέκτησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, απέκτησαν κύρια δραστηριότητα, διέκοψαν εργασίες τους, υπέβαλαν πολυετές επιχειρησιακό σχέδιο. Και το χειρότερο; Αυτοί που έμειναν απ’ έξω δεν μπορούν να ξαναΰποβάλουν. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέβαλαν αρχικά 1.868, αν δεν κάνω λάθος, υποψήφιοι και 444 έμειναν απ’ έξω, ελλείψει πιστώσεων.

Η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ κοντά και στους νέους μας και στους αγρότες μας. Σε αυτά λοιπόν τα παιδιά, που θέλουν να γίνουν αγρότες, που θέλουν να κρατήσουν την ύπαιθρο ζωντανή και να δημιουργήσουν και να ζήσουν στα χωριά, ας τους δώσουμε την ευκαιρία. Είναι λίγα τα χρήματα -τα 10 εκατομμύρια περίπου που απαιτούνται- για να ικανοποιηθούν όλοι. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τα βρούμε και να τους ικανοποιήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ τον κ. Λαμπρόπουλο. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για την πρωτολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Απαντώντας στο πρώτο σχόλιο του συναδέλφου, να πω το εξής: Βεβαίως και ένας Βουλευτής έχει την απόλυτη νομιμοποίηση να εκφράσει τη βούληση των συμπατριωτών του και τις θέσεις τους, αλλά ακόμα περισσότερο πρέπει να δεχτούμε ότι ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κάθε Υπουργός, αλλά εν προκειμένω ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μια ευθύνη και μια υποχρέωση να προστατέψει ένα εθνικό προϊόν. Νομίζω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή η απόφαση. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα με όποιους θεωρούν ότι δεν είναι σωστή η απόφαση. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα προστατευθεί και το ΠΟΠ και το μη ΠΟΠ προϊόν.

Τώρα, επί της ερώτησης, κύριε συνάδελφε, είναι εύλογο το αίτημά σας, θα μπορούσαν να το εκφράσουν πάρα πολλοί Βουλευτές σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Οφείλουμε όμως, για να έχουμε μια γνώση της βάσης επί της οποίας συζητούμε, να αναφέρουμε το εξής: Το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο υλοποιείται, για το οποίο έχουν ήδη δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οι προκαταβολές ανάλογα με την ετοιμότητα που είχαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών το οποίο έγινε ποτέ στη χώρα. Είναι ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μετά από δική μου απόφαση από διαθέσιμα κονδύλια τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε από το ΠΑΑ αυξήθηκε κατά 105 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή είναι συνολικά 525 εκατομμύρια ευρώ.

Να θυμίσω εδώ απλά ότι το προηγούμενο πρόγραμμα, που έγινε σε δύο φάσεις -2016 και μια συμπληρωματική το 2018- δεν ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Και να πω επίσης και κάτι άλλο, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει δυνατότητα ενίσχυσης στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους μας από 35.000 έως 40.000 ευρώ ενώ τα προηγούμενα προγράμματα ήταν από 16.000-17.000 έως 20.000 ευρώ.

Ξεκινάμε λοιπόν με το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση το ενδιαφέρον προς νέους αγρότες, τους νέους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει την αγροτική εκμετάλλευση ή την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και θέλουν να τονώσουν την περιφέρειά μας το βλέπει, το αφουγκράζεται και προσπαθεί να το ικανοποιήσει με το μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαχρονικά σε επίπεδο νέων αγροτών. Θα έχω την ευκαιρία στη δευτερολογία μου να σας απαντήσω και για ό,τι άλλο ετέθη από την τοποθέτησή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.  Κύριε Λαμπρόπουλε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα που έθεσα για τις ελιές, πίστη μας είναι ότι το ΠΟΠ το κατοχυρώσαμε εμείς οι Μεσσήνιοι από το 1996. Όλα τα κράτη προσπαθούν να φτιάξουν ΠΟΠ. Εμείς ερχόμαστε να το καταργήσουμε; Αυτό αφορά όλα τα προϊόντα. Με αυτή την απόφαση, όπως δεν προστατεύτηκε η ελιά το 2018 από την απόφαση Αποστόλου και κατέρρευσαν στην ουσία οι τιμές το 2019 στα 0,40 και στα 0,60 λεπτά, φοβάμαι και εύχομαι να μην συμβεί αυτό και τώρα. Γιατί κυρίως δίνεται η δυνατότητα στις τρίτες χώρες με το Καλαμάτα Olives να εξάγουν το προϊόν μας και να παραποιούν και να δημιουργούν σύγχυση στην αγορά.

Πάλι κάνω έκκληση, κύριε Υπουργέ, να το δείτε. Εμείς ως Μεσσήνιοι είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε να ενταχθούν και οι Λάκωνες, να ενταχθούν και Αιτωλοακαρνάνες, να ενταχθούν και οι Λαμιώτες, να το επεκτείνουμε το ΠΟΠ και όχι να το καταργήσουμε. Ως προς το δεύτερο θέμα, ο κύριος Υπουργός κατανοεί το θέμα, όπως και η Κυβέρνηση. Προείπα για την πολιτική μας στους νέους μας και στους αγρότες, που πάντα είναι κοντά και οι προτάσεις και αυτές οι αποφάσεις που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά λέω το εξής, κύριε Υπουργέ: Στα 525 εκατομμύρια, που είπατε ότι είναι το πρόγραμμα, 10 εκατομμύρια για να ικανοποιηθούν ακόμη 444 νέοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 140 στη Μεσσηνία νομίζω ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η υπόσχεσή σας ότι θα καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, ώστε να ικανοποιήσουμε αυτά τα παιδιά, που λέω και πάλι ότι θέλουν να γίνουν αγρότες και να κρατήσουν τα χωριά μας ζωντανά, έχει θετική πρόθεση και πιστεύουμε ότι θα την ικανοποιήσετε.  Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ ευχαριστήσω τον κ. Λαμπρόπουλο. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για να είμαστε ακριβείς, κύριε Πρόεδρε, έχουν υποβληθεί 17.488 αιτήσεις, έχουν γίνει δεκτές περίπου 14.000 από αυτές και μάλιστα, όπως σας είπα, το 70% του ποσού έχει ήδη δοθεί στους δικαιούχους αγρότες στις περισσότερες περιφέρειες. Και βεβαίως, να πούμε εδώ ότι για πρώτη φορά η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών έγινε ψηφιακά και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να μην υπάρχει ταλαιπωρία των νέων αγροτών μας. Το σύνολο των απαιτούμενων ποσών για τη χώρα είναι περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν αρκετές περιφέρειες, στις οποίες υπάρχουν αιτήματα τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν παρά το πολύ μεγάλο ύψος του προγράμματος, όπως είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Πελοπόννησος, και υπάρχουν και κάποιες περιφέρειες στις οποίες έχει ικανοποιηθεί το 100% των αιτημάτων. Σίγουρα, όμως, δεν μιλάμε για ένα ποσό 10 εκατομμυρίων, αλλά για ένα ποσό 90 εκατομμυρίων.

Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να μπορέσει να ικανοποιεί πάντα αιτήματα τα οποία έχουν κατεύθυνση την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στην περιφέρεια, αλλά βεβαίως αυτό πρέπει να γίνεται πάντα με την αξιολόγηση και των άλλων αναγκών και των άλλων προγραμμάτων που πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουν. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή, για να αναφέρω. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να υπάρξει. Σίγουρα πρέπει να μείνουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία έχει γίνει, έχει καταβληθεί και υλοποιείται. Είναι ευχάριστο το ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Βεβαίως, να πούμε εδώ ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα τα οποία στηρίζουν ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι και τα σχέδια βελτίωσης, όπως είναι και ό,τι άλλο θα ακολουθήσει, όπως είναι και τα προγράμματα που έχουμε για νέους που θέλουν να μπουν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα ενίσχυσης. Σίγουρα είναι το καλύτερο για κάποιον που θέλει να πρωτοεισέλθει στην αγροτική παραγωγή. Όμως, θα εξαντλήσουμε, όπως είναι και οι εντολές οι οποίες έχουν δοθεί, αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν προς κάθε κατεύθυνση.

12/09/2022 11:06 πμ

Διευκρινήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Σε διευκρινήσεις για τα 21 μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σε σχέση με τα εξαγγελθέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέτρα για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, τονίστηκε ότι όσον αφορά στην επιδότηση για αγορά λιπασμάτων, θα ενισχυθούν συνολικά 250.000 αγρότες με τα 60 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των ζωοτροφών, ύψους 89 εκατ. ευρώ, αυτή θα αφορά 50.000 κτηνοτρόφους και θα προέρχεται από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας:

 • Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ. 35 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
 • Επιπλέον 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση το Δεκέμβριο
 • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται σε 496 εκατ. ευρώ
 • Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή. Το κόστος ανέρχεται στα 140.000 ευρώ
 • Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων. Το κόστος στα 60 εκατ. ευρώ
 • Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Το κόστος στα 89 εκατ. ευρώ
 • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. πολίτες με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων
 • Στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
 • Στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 20.000 ευρώ)
 • Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
 • Παράλληλα, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αναμένεται να είναι 0,25 ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο, με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ
 • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφο 246 εκατ. ευρώ.

Κίνητρα για πετρέλαιο

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι 1,7 δις από τον πρόσθετο προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα θα πάει στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2022. Ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% παραμένει. «Το επίδομα θέρμανσης είναι μεγαλύτερο από πέρσι. Δίνουμε κίνητρα για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο που είναι πολύ ακριβό. Η μετάβαση αυτή είναι προσωρινή και αφορά τη συγκεκριμένη συγκυρία. Το βασικότερο κίνητρο είναι ότι για τους νέους δικαιούχους που μεταβαίνουν από θέρμανση ηλεκτρισμού σε θέρμανση με πετρελαίου ή άλλου καυσίμου το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και θα φτάνει τα 700 ευρώ. Όλες οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Στην περίοδο ακραίας αβεβαιότητας λαμβάνουμε μέτρα με βάση τις άμεσες ανάγκες και δεν δεσμευόμαστε με μακροχρόνια μέτρα, γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Μέτρα για ποιοτικές θέσεις εργασίας

1. Νέα, τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Με τη νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του με εφαρμογή από το Μάιο του 2023. Αφορά το μισθολόγιο 1 εκατ. εργαζομένων

2. Μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνει διαθέσιμο εισόδημα σε 2,2 εκατ. εργαζόμενους μειώνοντας και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Το κόστος ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ

3. Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα που αυξάνει διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων. Το κόστος στα 765 εκατ. ευρώ

4. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως . πρόκειται για μόνιμο μέτρο που αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Η απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών

5. Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση

6. Έως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τη 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερική σε πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Αφορά περίπου 290.000 επιχειρήσεις

7. Άμεση διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας, η επέκταση της μάχιμης 5ετίας ένστολων και άλλα

8. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου 2023 με αύξηση βασικού μισθού, αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης

9. Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης από 1η Ιανουαρίου 2024. Το μέτρο καλύπτει περίπου 600.000 πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ

10. Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

09/09/2022 12:36 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε επίσημα την πληρωμή, που έγινε στις 6/9/2022, ποσού 1,4 εκατ. ευρώ, κρατικών ενισχύσεων για την αγορά ζωοτροφών.

Το συγκεκριμένο κονδύλι καταβλήθηκε σε συνολικά 1.913 δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για την αγορά ζωοτροφών, με βάση το 2% επί του τζίρου, καταβλήθηκαν συνολικά 40.500.487 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πόσο των 50.000.000 ευρώ που προβλεπόταν στην Κ.Υ.Α. 600/102813/2022  (ΦΕΚ Β΄ 1852/14-4-22).

Εκτός το ποσό για τις ζωοτροφές ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε κονδύλια για αναδιάρθρωση αμπελώνων, Νέοι Αγρότες, μεταφορικά νησιών Αιγαίου και Σχέδια Βελτίωσης.

Συνολικά, από 26 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2022, καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικά 11.664.372 ευρώ σε 2.310 δικαιούχους.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές (εδώ)

08/09/2022 04:28 μμ

Μπορεί να έχουν διαρρεύσει πληροφορίες περί συμπληρωματικής πίστωσης, μετά το φιάσκο της πληρωμής, ωστόσο στην πράξη δεν κουνιέται... φύλλο.

Έτσι, στην κυριολεξία στο σκοτάδι παραμένουν χιλιάδες αγρότες που δεν έλαβαν καθόλου επιστροφή ή πήραν μικρότερα ποσά από εκείνα που ενδεχομένως ανέμεναν βάσει των δηλώσεών τους στο ΟΣΔΕ και των στρεμμάτων τους, όπως προβλέπονται στην σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ (δείτε εδώ).

Υπενθυμίζουμε πως στις 24 Αυγούστου δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1115, η οποία περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις αλλά και τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α’ 265) που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2022. Βάσει αυτής της απόφασης έγινε η πληρωμή, όμως χιλιάδες παραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

Δυο βασικές κατηγορίες παραγωγών που δεν πληρώθηκαν είναι:

1) όσοι δεν είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων και

2) δεν εµφανίζονται στο σύστηµα ως επαγγελµατίες αγρότες. Πέραν αυτών, προβλήματα αναφέρθηκαν και σε σχέση ποικιλίες καλλιεργειών που δεν μπήκαν στην πληρωμή, δήλωση διαφορετικών τραπεζικών λογαριασμών, μη οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022, αλλά και λανθασμένο υπολογισμό των ποσών ανά στρέμμα.

Κι αν για κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις οι αγρότες πρέπει να απευθυνθούν κατά βάση στο... στο λογιστή τους, για την τελευταία περίπτωση, εκείνη κατά την οποία, απλώς δεν... βγαίνουν τα ποσά που έλαβαν, δεν καν πού να απευθυνθούν, πολύ περισσότερο προς το ΥπΑΑΤ.

Το ΥπΑΑΤ πάντως διευκρίνησε τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μόνον τα εξής: Όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, έως τις 15 Ιουλίου, στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.), δύνανται να εγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2022, ώστε να λάβουν, ακολούθως, το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που τους αναλογεί.