Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

57 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς σιτηρών της ΕΕ και φέτος νωρίτερα προκαταβολή του τσεκ

07/04/2023 12:50 μμ
Για την ενίσχυση των αγροτών σιτηρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 57 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τον Μάρτιο του 2023.

Για την ενίσχυση των αγροτών σιτηρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 57 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τον Μάρτιο του 2023.

Ο Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για την παροχή στήριξης μέσω του αποθεματικού ταμείου σε αγρότες αυτών των χωρών, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς προϊόντων δημητριακών και ηλίανθου από την Ουκρανία.

Η Ρουμανία θα λάβει 10 εκατ. ευρώ, η Βουλγαρία περίπου 17 εκατ. ευρώ και η Πολωνία 30 εκατ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να διπλασιαστεί με συγχρηματοδότηση από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών λέει η Επιτροπή.

Οι παραγωγοί που αποθήκευσαν την παραγωγή τους το 2022 προσδοκώντας υψηλότερες τιμές βλέπουν να μένει απούλητη. Η παγκόσμια ύφεση έχει αντίθετα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, αφήνοντας τους αγρότες στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία να αντιμετωπίζουν απώλεια εισοδήματος και να αγωνίζονται να αδειάσουν τα αποθέματά τους πριν από την έναρξη της νέας συγκομιδής το καλοκαίρι.

Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα (4 Απριλίου), ο Επίτροπος κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ανέφερε ότι η ενεργοποίησε για πρώτη φορά το αποθεματικό της ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, εγκρίνοντας έκτακτα μέτρα στήριξης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την άμεση ενίσχυση των γεωργών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλότερο κόστος εισαγωγών και το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών.

«Τα κράτη μέλη μπορούν κατ’ εξαίρεση να επιλέξουν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κονδύλια. Η Επιτροπή θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη να καταβάλλουν προκαταβολικά τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί», τόνισε.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
18/04/2024 11:45 πμ

Υπογραφή πήρε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η εγκύκλιος που καθορίζει τη διαδικασία έγκρισης των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων (Αποσυνδεδεμένων και Συνδεδεμένων, αλλά και των ειδικών μέτρων στήριξης στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου), στο πλαίσιο της νέα ΚΑΠ.

Ουσιαστικά καθορίζονται οι σχετικοί έλεγχοι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να γίνουν οι πληρωμές (συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα κ.α.), που όπως έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ αναμένονται πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων πρέπει να είναι 1‰.

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την ΕΑΕ και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή Δ.Α.Ο.Κ. και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω:

1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι 1‰.

2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος, ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου

5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

Η Δ/νση Πληροφορικής μεριμνά για: την εκτύπωση της πρώτης και τελευταίας σελίδας της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής καθώς και της συγκεντρωτικής κατάστασης πληρωμής.

Στη συνέχεια ο φάκελος πληρωμής πλήρως συμπληρωμένος διαβιβάζεται στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και στη συνέχεια την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων.

Τελευταία νέα
17/04/2024 03:03 μμ

Με προβλήματα λειτουργούν οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Ακόμη και σήμερα Τετάρτη (17/4), που είναι η τελευταία ημέρα της παράτασης που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων του 2023, υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο, έχουμε προβλήματα στην ταυτοποίηση των ΑΦΜ του φορέα με το προϊόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί τιμολόγια στην πλατφόρμα και αυτά θα φανούν με την πληρωμή.

Επίσης έχουν αργήσει να δώσουν κωδικούς στους συνεταιρισμούς που αγόρασαν προϊόντα από τα μέλη τους και στη συνέχεια τα πωλούν σε εμπόρους.

Συγκεκριμένα σήμερα μεσημέρι Τετάρτης κάποιοι συνεταιρισμοί πήραν κωδικούς και θα πρέπει να περάσουν τα τιμολόγια την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει χρονικά.

Το πρόβλημα είναι ότι βιάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσουν την πλατφόρμα για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Από την άλλη όμως αν δεν περάσουν τα τιμολόγια θα υπάρξουν προβλήματα με τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Θυμίζουμε μέχρι σήμερα γίνεται καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα σε:
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

17/04/2024 11:18 πμ

Σαν οικονομική ανάσα περιμένουν οι παραγωγοί την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα για να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και της εκτροφής.

Με εντολές από ΥπΑΑΤ δουλεύουν διπλοβάρδιες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για να προχωρήσουν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως υποστηρίζουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα θα είναι έτοιμα τη Μεγάλη Δευτέρα ώστε να βγει η πληρωμή για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσον αφορά το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα δεν θα καταβληθεί όλο το ποσό. Κάποια που θα βγουν από αλγόρυθμο θα μπορούν να πληρωθούν μέσα την Μεγάλη Εβδομάδα. Τα υπόλοιπα πάνε για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο είναι δύσκολο να πληρωθούν πριν το Πάσχα τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

16/04/2024 12:35 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δεν είχαν λάβει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024 για να τις πάρουν.

Οι νεκροί δικαιώθηκαν αλλά οι ζωντανοί που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχασαν τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Ντούρμας, είναι χοιροτρόφος από την Εύβοια. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «εμείς δεν απεβιώσαμε αλλά μεταβιβάσαμε στο παιδί μας την εκτροφή αλλά δεν μας έβαλε το ΥπΑΑΤ στο νόμο 5087/2024 για πληρωμή ενισχύσεων.

Επίσης λόγω της μεταβίβασης δεν εντάχθηκα στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ενώ είχα δηλώσει σφαγές και έκανα το ΟΣΔΕ του 2020.

Παρά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το Ουκρανικό δεν κατάφερα να λάβω καμιά ενίσχυση μέχρι σήμερα».

16/04/2024 09:57 πμ

Στο παλιό πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ οι αγρότες ήξεραν το ποσό της ενίσχυσης κάθε χρόνο και πληρώνονταν κάθε τελευταίο μήνα του έτους.

Με τα Οικολογικά Σχήματα οι αγρότες φτάσαμε στον Απρίλιο και ακόμη οι αγρότες δεν γνωρίζουν την ενίσχυση που θα εισπράξουν.

Κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης των μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ με τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη και σε συνέχεια των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της νέας ΚΑΠ, χθες Δευτέρα (15/04), η Οργάνωση απέστειλε έγγραφο, προς το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με προτάσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ, το ζητούμενο είναι ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής, τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις, οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος.

Μάλιστα αναφέρει ότι είχαμε γράψει σε άρθρο του ΑγροΤύπου ότι φέτος πάνω από 40 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος για αγρότες και κτηνοτρόφους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τους δικαιούχους παραγωγούς για να το εισπράξουν οι μεσάζοντες.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της σύσκεψης, που διεξήχθη στις 9/4/2024 στο ΥπΑΑΤ με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ και κατόπιν των θεμάτων που συζητήθηκαν, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις μας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επικείμενες πληρωμές των οικολογικών σχημάτων του έτους 2023, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκατ. ευρώ περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ. Στόχος αυτής της παρέμβασης μας είναι να αποφευχθεί:

I. Η άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών, η οποία δημιουργεί σε μια περίοδο ιδιαιτέρων δυσκολιών, ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού με την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

II. Η δημιουργία ζημιών σε παραγωγούς που επένδυσαν ή προέβησαν σε σημαντικά έξοδα, εμπιστευόμενοι τη διαδικασία επιλογής των οικολογικών σχημάτων, με βάση τις αρχικές προβλεπόμενες ενδεικτικές τιμές ενίσχυσης, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ (Κομφούζιο, βιοδιεγέρτες, ειδικά λιπάσματα αργής διάσπασης, δακοπαγίδες κλπ.)

III. Η αδικαιολόγητη αφαίρεση πάνω από 40 εκατ. ευρώ από τους δικαιούχους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, για τις οποίες οι παραγωγοί ήδη είχαν καταβάλει το κόστος κατά την υποβολή των δηλώσεων.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνουμε τα ακόλουθα που πρέπει κατά τη γνώμη μας να ληφθούν υπόψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τη διαδικασία προσαρμογής των απαιτήσεων των αιτημάτων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό και συγκεκριμένα:

1) Ισόρροπη κατανομή των οικολογικών ενισχύσεων στις τρεις αγορανομικές περιφέρειες, δενδρώδεις- πολυετείς, αρόσιμες-ετήσιες και βοσκότοποι, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση των ενισχύσεων σε μια αγορανομική περιφέρεια. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές για πλειοδοσία πολλαπλών αιτημάτων οικολογικών σχημάτων ασύμβατων μεταξύ τους λόγω εσφαλμένων συμβουλών πρέπει να θεραπευτούν.

2) Τα οικολογικά σχήματα εισήχθησαν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, ώστε κατά την εφαρμοζόμενη παραγωγική διαδικασία γεωργικών προϊόντων, να βελτιώσουν την εφαρμοζόμενη πρακτική και να έχουν καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, η απουσία ελάχιστης συσχέτισης των οικολογικών σχημάτων με την παραγωγή εκτός των περιοχών οικολογικής εστίασης πρέπει να διερευνηθεί.

3) Οι παραγωγοί που προέβησαν σε δαπάνες δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις μικρότερες των δαπανών, όταν αυτές είναι εντός των αρχικών ενδεικτικών τιμών ενίσχυσης. Κατά τους υπολογισμούς του ύψους ενίσχυσης, τα παραστατικά δαπανών θα πρέπει να αναζητηθούν π.χ μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε αυτοματοποιημένα να γίνουν ενδεικτικοί έλεγχοι.

4) Οι πιστοποιήσεις ειδικά του μέτρου 9, θα πρέπει να αξιολογηθούν ιδιαίτερα αφού έχει αναγνωρισθεί το πρόβλημα, τόσο της τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών, όσο και της εφαρμοζόμενης παραγωγικής διαδικασίας.

5) Ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα, είναι σημαντικά και θα πρέπει να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος».

15/04/2024 10:40 πμ

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκης, κατάλαβε ότι το έργο του στο υπουργείο θα κριθεί από τις πληρωμές των ενισχύσεων.

Από την άλλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι λόγω πληθώρας αιτήσεων δίνει παράταση στις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2023 έως και την Τετάρτη (17/4/2024)

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορέων που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εγγραφεί στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023 τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και πληθώρας αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία, σας ενημερώνουμε ότι:
οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

θα παραμείνουν ανοικτές προς καταχώριση έως και την Τετάρτη (17/4/2024) και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την τήρηση των ημερομηνιών και ολοκλήρωση των εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι προγραμματισθείσες πληρωμές των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς καθυστέρηση».

Η παράταση κάνει πιο δύσκολους τους ελέγχους και πάει πίσω τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (με την ελπίδα να είναι ανοικτές οι τράπεζες).

Το τελευταίο διάστημα κάνει συνεχείς δηλώσεις o υπουργός τονίζοντας ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα τσεκ από το 2014.

Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν υπουργοί ΑΑΤ μιλούσαν για πληρωμές και τελικά δεν τις έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλάμε για έναν οργανισμό πληρωμών εντελώς «ανίσχυρο» μπροστά τους αναδόχους. Μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν μπορούσαν οι ιδιώτες να «κατεβάζουν διακόπτες» στην πλατφόρμα και αδυνατούσε να κάνει ... ελέγχους ο κρατικός μηχανισμός.

Τώρα οι ανάδοχοι θέλουν να επιστρέψει το ΟΣΔΕ σε ιδιωτική πλατφόρμα - όπως γινόταν στο παρελθόν - και να «φύγει» από το gov.gr, κάτι που στην Ελλάδα φαίνεται πολύ πιθανόν.

Στα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες είχαν να πληρώνουν τον τιμοκατάλογο του ΟΣΔΕ. Με τη νέα ΚΑΠ το ΥπΑΑΤ φρόντισε να χρεώνει τους αγρότες και για τα Οικολογικά Σχήματα.

Όπως έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ - που με τα χρόνια συνήθισαν οι Έλληνες να πληρώνουν το «νοίκι» τους για τα ακίνητα που έχουν - έτσι και οι αγρότες αναμένεται να συνηθίσουν με τα χρόνια να πληρώνουν στο ταμείο για να εισπράξουν τις ενισχύσεις τους από την ΚΑΠ (το θέμα είναι ποιοι θα βγάζουν τον λογαριασμό).

Δεν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση με όσα γίνονται στην άλλη Ευρώπη. Στην Ρουμανία για παράδειγμα έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις για το 2023 και περιμένουν κρατικές ενισχύσεις. Εκεί μιλάνε για υψηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγές από τρίτες χώρες, εδώ μιλάμε για οφειλές χρημάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν από το 2023.

12/04/2024 05:32 μμ

Όλο και περισσσότεροι ζητούν απαντήσεις για το φετινό χάος από τις στρεβλώσεις των Οικολογικών Σχημάτων και την αισχροκέρδεια στις πλάτες των παραγωγών.

Την αγωνία χιλιάδων παραγωγών που ακόμα περιμένουν να λάβουν τις άμεσες ενισχύσεις τους από τα οικολογικά σχήματα για το 2023, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, μεταφέρει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Συγκεκριμένα, τονίζει την πολυπλοκότητα και τη στρεβλή κατανομή των πόρων μεταξύ των 10 οικολογικών σχημάτων.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί και ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20%.

Συνεχίζοντας, αναφέρει τις αγωνίες των αγροτών τόσο για την επιλογή των οικολογικών σχημάτων και των πληρωμών τους, όσο και την αισχροκέρδεια που παρατηρείται εξαιτίας διάφορων επιτήδειων που βοηθούν τους αγρότες στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητώντας υπερβολική αμοιβή, με αποτέλεσμα η χρέωση των τελευταίων να έχει φτάσει περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. ενώ το εισόδημα τους μειώνεται αισθητά.

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, η πολυπλοκότητα και η αδυναμίες του σχεδιασμού τους προκάλεσαν σοβαρές στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Τα Οικολογικά Σχήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά από τους αγρότες. Σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί ενώ ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20% παρόλο που από 1 μέτρο το 2022 δημιουργήθηκαν 10 κύρια, που ανέρχονται σε περίπου 100 υποκατηγορίες, εάν ληφθούν υπόψη και οι υποκατηγορίες. Οι επιλέξιμες εκτάσεις για τη λήψη των ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα μειώθηκαν στο 46% μεταξύ 2022 και 2023 και αντίστοιχα οι επιλέξιμοι δυνητικοί δικαιούχοι μειώθηκαν περίπου στο 50%.

Επίσης, υπάρχει στρεβλή κατανομή των πόρων μεταξύ των 10 οικολογικών σχημάτων. Με την υπεραντιστάθμιση που έχει πριμοδοτηθεί, η ετήσια απλή δέσμευση για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα οδηγήσει το 15% των παραγωγών να λάβει το 55% των ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα, με επακόλουθο το υπόλοιπο 85% των δικαιούχων του 2023 να λάβει το υπόλοιπο 45%. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη αποτελεί σοβαρή ανισορροπία στην κατανομή των πόρων.

Η επιλογή του οικολογικού σχήματος έχει γίνει κυριολεκτικά «τζόγος», γιατί οι δικαιούχοι αναζητούν την επιλογή που θα τους αποδώσει περισσότερα χρήματα και όχι αυτή που επιστημονικά είναι η ορθή για την καλλιέργεια ή την εκτροφή τους. Για την υλοποίηση τους θα πρέπει να δαπανήσουν χρήματα που πολλές φορές είναι λιγότερα από αυτά που θα εισπράξουν.

Οι συγκεκριμένες αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 425 εκατ. ευρώ, τα οποία χρωστάτε για το 2023, που έχουν φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ σήμερα και κανείς δεν ξέρει τι θα λάβει και αν θα λάβει.

Οι παραπάνω σοβαρές στρεβλώσεις και τα προβλήματα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023 δημιούργησαν αβεβαιότητα στους αγρότες, την οποία εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7- 8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, αποσπώντας 40-50 εκατ. ευρώ για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, με το πρόσχημα τη βελτιστοποίηση των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Η αισχροκέρδεια από την χρέωση των αγροτών, σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει φτάσει με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ριζικά το εισόδημα των αγροτών, πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Η ίδια απογοητευτική κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, με το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ χωρίς να έχει επέλθει καμία αλλαγή στις αποφάσεις και τις εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα προβείτε στους απαιτούμενους ελέγχους για αισχροκέρδεια από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση-επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις;

2) Έχετε εξετάσει ως μέτρα τροποποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τη μείωση του αριθμού των οικολογικών σχημάτων, την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου πρόσβασης όλων των αγροτών στα Οικολογικά Σχήματα και τη συλλογική εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων μέσω των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, ώστε να έχουν μειωμένο κόστος εφαρμογής και αποτελεσματική εφαρμογή, παράλληλα με τις σταθερές συμβουλές;

3) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να γίνει απλούστευση των οικολογικών σχημάτων για το 2024 και να μην έχουμε επανάληψη των στρεβλώσεων του 2023;

10/04/2024 12:18 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους νόμιμους κληρονόμους των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατα κύριο επάγγελμα αγρότη, και δεν είχαν λάβει ενίσχυση για τις ακόλουθες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024, στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ:

1) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας ελιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

2) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

3) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής ξηρών μη μεταποιημένων σύκων σε παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας

4) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής σύκων νωπών Α ή/και σύκων νωπών Β σε παραγωγούς στο Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

5) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ζαχαρότευτλων επικράτειας, σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας Ν. Πέλλας και εκτροφής βοοειδών Βόρειας Εύβοιας

6) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

7) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης (ΦΕΚ 2302 και 2303)

8) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής, έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας, έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας, έτους 2022

9) Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων και καστάνων σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)

10) Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την αριθμ. 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 2023/C 101/03 (C 101/17.03.2023) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο)

11) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021, Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019, θερμοκήπια στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022, Αμυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασέας και Καναλιών, Δήμου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022 και οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου έτους 2022

Οι κληρονόμοι θανόντων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η ενίσχυση την οποία αιτούνται, καθώς και το ΑΦΜ του θανόντα.

Ανάλογα με το είδος της κληρονομιάς η αίτηση θα συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Εξ αδιαθέτου

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης
  • Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση

Διαθήκη

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Δημοσιευμένη διαθήκη
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης

Μικτή κληρονομιά (Συνδυασμός εξ’ αδιαθέτου και εκ διαθήκης κληρονομιά)

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Δημοσιευμένη διαθήκη
  • Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης.
10/04/2024 10:20 πμ

Κανονικά η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Θεσσαλία, ανεξαρτήτως παραγωγής λόγω της θεομηνίας Daniel.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση που υπήρξε μεταξύ ΕΘΕΑΣ και ΥπΑΑΤ.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, Θανάσης Καραΐσκος, έθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου επιτακτικά το ζήτημα καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας, ανεξαρτήτως παραγωγής, καθώς αυτή σε ορισμένες περιοχές -λόγω Daniel- είναι μειωμένη σε σχέση με το καθοριζόμενο πλαφόν.

Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης διαβεβαίωσε τον Φαρσαλινό συνεταιριστή ότι «οι συνδεδεμένες θα καταβληθούν κανονικά σε όλους τους Θεσσαλούς, ανεξαρτήτως κιλών».

Ο Θ. Καραΐσκος έθεσε ακόμη το ζήτημα των πλημμυρισμένων μη καλλιεργήσιμων χωραφιών, που βρίσκονται εκτός της λίμνης Κάρλας, ζητώντας διευκρινίσεις για την καταβολή αποζημίωσης και σε αυτούς τους παραγωγούς, λόγω απώλειας εισοδήματος.

Το ΥπΑΑΤ παρέπεμψε το θέμα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο η ΕΘΕΑΣ θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί του, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακόμη στην συνάντηση των δύο πλευρών τονίστηκε η αναγκαιότητα οι παραγωγοί να δηλώσουν όλα τα καλλιεργούμενα χωράφια, ακόμη κι αυτά που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στο ΟΣΔΕ.

Επιπλέον ο κ. Θανάσης Καραΐσκος έθεσε ζήτημα αντιπροσώπευσης των βαμβακοπαραγωγών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς αυτή έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, δεν εκπροσωπεί δίκαια το σύνολο των παραγωγών βαμβακιού της χώρας.

«Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συμμετοχής Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών στη ΔΟΒ και να αποκτήσουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, πόσο μάλιστα όταν συνεισφέρουν υποχρεωτικά μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην Οργάνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Φαρσαλινός συνεταιριστής ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την καθυστέρηση στον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ελλείψει προσωπικού, ζητώντας την ενίσχυση της Επιχείρησης με επιπλέον εποχικό προσωπικό, πριν κορυφωθούν τα ποτίσματα στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι συνεταιριστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όσο και στα οικολογικά σχήματα».

10/04/2024 09:41 πμ

Tελικά εγκρίθηκε, από την ΕΕ, το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την κάλυψη μιας περιοχής περί των 100.000 στρεμμάτων που παραμένει ακόμα κάτω από το νερό με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τους αγρότες για τουλάχιστον δύο χρόνια και αν χρειαστεί και περισσότερο, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι οι πληρωμές μέχρι το Πάσχα προς τους δικαιούχους θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως εξήγησε, καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωμένοι, από το 2014, λογαριασμοί δικαιούχων.

Ακόμη ο υπουργός δήλωσε ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

09/04/2024 04:32 μμ

Αυξημένες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις είναι οι εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού της Ουκρανίας.

Αυτό σε συνδιασμό με την καλή φετινή ρώσικη παραγωγή (δύο καλλιέργειες) έχει φέρει μεγάλο πλεόνασμα παραγωγής και εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους.

Ήδη μεγάλες χώρες παραγωγής σιτηρών - όπως οι ΗΠΑ - αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις εξαγωγές τους.

Την Παρασκευή (5/4) το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Ουκρανίας στο σιτάρι αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και στο καλαμπόκι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις του USDA αναφέρουν ότι οι ουκρανικές εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού την περίοδο 2023/2024 θα αυξηθούν κατά 35% (10,5 εκατ. τόνους) αν και η ουκρανική παραγωγή πέρσι ήταν αυξημένη κατά 9% (4,4 εκατ. τόνους). Αυτό βασίζεται στην επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς των εξαγωγών (σε προπολεμικά επίπεδα) και στα αυξημένα αποθέματα που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στα χρόνια πριν τον πόλεμο η Ουκρανία εξήγαγε το 79% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού και το 67% της παραγωγής σιταριού. Οι εκτιμήσεις του USDA δείχουν ότι την φετινή περίοδο τα ποσοστά των εξαγωγών θα αυξηθούν αντίστοιχα στο 83% (καλαμπόκι) και στο 68% (σιτάρι). Και αυτές οι εξαγωγές στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου είναι χωρίς δασμούς.

Από την άλλη το 2023/2024 η Ρωσία θα εξάγει το 56% της παραγωγής σιταριού (μετασοβιετικό ρεκόρ σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας που ήταν 48%) και οι ΗΠΑ μόλις το 39% (μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο που είναι 50%).

Τα δύο τελευταία χρόνια οι εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 53 εκατομμύρια τόνους συνολικά.

Συμφωνία ΕΕ για ουκρανικές εξαγωγές

Οι Mόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ (Coreper) επιβεβαίωσαν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα (8/4) μεταξύ της προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές στην ΕΕ, έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Ο Κανονισμός, που θα ισχύει από 6 Ιουνίου 2024 έως 5 Ιουνίου 2025, αφορά τη συνεχιζόμενη αναστολή όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων. Περιλαμβάνει επίσης δύο μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της ΕΕ:

Πρόκειται για μια ενισχυμένη έκδοση του υφιστάμενου μηχανισμού, ο οποίος θα εφαρμόζεται βάσει τακτικής παρακολούθησης, επιτρέποντας στην Επιτροπή να επιβάλει οποιοδήποτε μέτρο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προβλέπεται επίσης ένας νέος αυτόματος μηχανισμός διασφάλισης που θα υποχρεώσει την Επιτροπή να επαναφέρει δασμολογικές ποσοστώσεις, εάν οι εισαγωγές πουλερικών, αυγών, ζάχαρης, βρώμης, καλαμποκιού, μελιού αλλά και στο πλιγούρι, υπερβούν τον αριθμητικό μέσο όρο των ποσοτήτων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, του 2022 και του 2023.

Βασικά στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας

Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού διασφάλισης ώστε να συμπεριλάβει τέσσερα επιπλέον προϊόντα (βρώμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι).

Συντομεύεται η χρονική περίοδος για την ενεργοποίηση της αυτόματης διασφάλισης από 21 σε 14 ημέρες.

Παρατείνεται η περίοδος αναφοράς για να καθοριστεί εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο (προσθήκη του δεύτερου εξαμήνου του 2021 στην περίοδο 2022-2023).

Η Επιτροπή δεσμεύεται για ενισχυμένη παρακολούθηση των εισαγωγών σιτηρών, ιδίως σιταριού, και τη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς, καθώς και δέσμευση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, το συντομότερο καθώς εγκρίνονται τα νέα μέτρα για να συνεχιστεί, μέσω διαβουλεύσεων με την Ουκρανία, η διαδικασία αμοιβαίας απελευθέρωσης των δασμών.

Το Συμβούλιο τονίζει ότι η ανανέωση επιβεβαιώνει την ακλόνητη πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, μετά από δύο χρόνια απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.

Επόμενα βήματα

Η επιτροπή διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται να επιβεβαιώσει αύριο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Στην συνέχεια, η θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση αναμένεται να εγκριθεί στη δεύτερη σύνοδο Ολομέλειας τον Απρίλιο (πριν Ευρωεκλογές).
Ακολούθως, ο Κανονισμός θα εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα πριν τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουνίου 2024.

09/04/2024 02:01 μμ

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή προς τον ΥπΑΑΤ για τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικότερα για τα 16.000 ΑΦΜ.

Στην ερώτηση ζητάνε αναλυτικά στοιχεία για αυτά τα ΑΦΜ (στα οποία περιλαμβάνονται και τα 4.000 ΑΦΜ της λίστας Βάρρα), δηλαδή που βρίσκεται μέχρι σήμερα ο έλεγχος και

Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Ένας από τους λόγους παραίτησης της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ότι ο Οργανισμός δεν είχε προχωρήσει στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που είχε δεσμευτεί η πληρωμή τους και δεν είχε ενεργοποιήσει 88 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνταν οι αγρότες, ζητώντας από τη νέα Διοίκηση του Οργανισμού την προτεραιοποίηση των ελέγχων αυτών.

Χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» δήλωνε ότι θα δοθεί έμφαση στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις πληρωμές του 2020 και μετά και ότι έχει ληφθεί η διοικητική απόφαση ώστε με συγκεκριμένη μεθοδολογία να ελεγχθούν προκειμένου να αποδεσμευθούν με ταχύτερες διαδικασίες αυτά για τα οποία δεν υπάρχουν ευρήματα, ενώ τα δικαίως δεσμευμένα θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελέγχων και καταβολής των ενισχύσεων ή ενεργοποίησης των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Οργανισμού σχετικά με την πορεία των ελέγχων και αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία

Επειδή και η φετινή καταβολή των ενισχύσεων συνοδεύτηκε από παραλείψεις και λάθη που ταλαιπωρούν τους αγρότες, οι οποίοι στερούνται πόρους σε μια μάλιστα χρονική στιγμή που το κόστος παραγωγής με ευθύνη της Κυβέρνησης γίνεται δυσβάσταχτο

Επειδή η ολοκλήρωση των ελέγχων συνεπάγεται και την πληρωμή εκείνων των αγροτών που αδικαιολόγητα στερήθηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα δικαιούμενα ποσά

Επειδή έχει τρωθεί η αξιοπιστία του αρμόδιου Οργανισμού στα μάτια των αγροτών και η ολοκλήρωση των ελέγχων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του

Επειδή η έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πέρα από υποχρέωση της Πολιτείας και αναγκαίο όρο της οικονομικής βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια η ποσοστιαία κατανομή των λόγων δέσμευσης (κατηγορία απόρριψης) των συγκεκριμένων ΑΦΜ;
2. Ποια είναι (σε αριθμούς ΑΦΜ και εκτάσεις) η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρονομική ζώνη (ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις) των δεσμευμένων ΑΦΜ;
3. Πόσα εκ των «16.000 ΑΦΜ» αφορούν υποθέσεις που διαχειρίζονται τρίτοι ως ελεγκτικές αρχές, όπως οικονομικός εισαγγελέας, δικαστήρια, ΣΔΟΕ κ.λπ., κατόπιν καταγγελιών και ποια η γεωγραφική κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρονομική ζώνη (ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις);
4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων των «16.000 ΑΦΜ»; Ποια η μεθοδολογία επακριβώς που ακολουθείται στους ελέγχους;
5. Για πόσα από τα «16.000 ΑΦΜ», έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως σήμερα και έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού και σε πόσα έχουν καταβληθεί οι σχετικές ενισχύσεις και ποιο το ύψος αυτών;

09/04/2024 11:02 πμ

Με στόχο την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν από το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην έγκαιρη καταχώρηση των εγγραφών στο σύστημα, διαδικασία που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του πλάνου της Διοίκησης του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει από το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχύνει τους ελέγχους ώστε να πληρώσει τις συνδεδεμένες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πάντως οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.

Σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:

«Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

Επίσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς (έμποροι, εταιρείες κλπ) να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του συνόλου των παραδόσεων των προαναφερόμενων προϊόντων, αυστηρά εντός του τεθέντος χρονικού διαστήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν το Πάσχα, όπως έχει προγραμματιστεί».

Το χρονοδιάγραμμα καταβολών που έχει τεθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • Θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
09/04/2024 10:09 πμ

Συνεχίζεται η καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 08/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

Όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

08/04/2024 10:17 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

05/04/2024 12:59 μμ

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρε ότι την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.

Για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και σημείωσε ότι:

Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ.

03/04/2024 04:29 μμ

Η Σαουδική Αραβία αγόρασε 795.000 τόνους σιταριού, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/4/2024).

Όπως αναφέρει η Γενική Αρχή Επισιτιστικής Ασφάλειας (GFSA) της χώρας, το σιτάρι ζητήθηκε να έχει πρωτεΐνη 12,5% και η παράδοση των φορτίων θα γίνει στα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο του 2024.

Συνολικά 16 διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στο εμπόριο σιτηρών έδειξαν ενδιαφέρον. Τελικά 7 εταιρείες έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές που ανταποκρίνονταν στις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας.

Οι παραβές των φορτίων θα γίνουν στα λιμάνια ως εξής:

Jeddah:
Bunge - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,22 ο τόνος (234,06 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Louis Dreyfus - 63.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 253,86 ο τόνος (235,58 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουλίου
AST Group - 60,000 τόνους - τιμή C&F $ 245 ο τόνος (227,36 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου

Yanbu:
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 251,86 ο τόνος (233,73 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Cargill - 65.000 τόνους - τιμή C&F $ 253,83 ο τόνος (235,55 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Cofco - 65.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουλίου
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,86 ο τόνος (234,65 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου
Louis Dreyfus - 63.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου

Dammam:
Bunge - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 263,12 ο τόνος (244,18 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Holbud - 62.000 τόνους - τιμή C&F $ 271,98 ο τόνος (252,40 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Holbud - 62.000 τόνους - τιμή C&F $ 272,90 ο τόνος (253,25 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουνίου

Jizan:
Viterra - 55.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,86 ο τόνος (234,65 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου.

Στο μεταξύ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγου υποχώρησαν, σήμερα Τετάρτη (3/4), λόγω των προβλέψεων που έκανε το USDA για υψηλές αποδόσεις λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή των ΗΠΑ.

Ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία αν συνεχιστεί η ξηρασία και δημιουργήσει προβλήματα στις παραγωγές σιτηρών σε ΗΠΑ και Ρωσία (που αναμένει φέτος και αυτή μια υψηλή παραγωγή) ή αν υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές από την Μαύρη Θάλασσα των ουκρανικών σιτηρών λόγω του πολέμου.

02/04/2024 10:51 πμ

Άνοιξε τη Δευτέρα (1/4) η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024», δήλωσε, από την Κοζάνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 το ΥπΑΑΤ θα προκηρύξει φέτος την δράση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση).

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι «οι δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καλούνται με την ανακοίνωση της πρόσκλησης να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των Δράσεων 1, 2 και 3 της Παρέμβασης Π3-71 για το έτος 2024, μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Περιοχές εφαρμογής

α) Δράση 1 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές . Η Δράση εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.

β) Δράση 2 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς [μειονεκτήματα], εκτός των ορεινών περιοχών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 20232027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.

γ) Δράση 3 : Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που επηρεάζονται από ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς [μειονεκτήματα] όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), αφορούν:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.

Και στις τρεις Δράσεις, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha (200 στρ.): χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha : χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.
Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης/πληρωμής πραγματοποιείται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 (θα ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ).

Λεπτομέρειες για τον τρόπο και το τόπο υποβολής των αιτήσεων χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης και δικαιολογητικών, το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης της Παρέμβασης για το έτος 2024, τα ύψη ενίσχυσης ανά Δράση, τη διαδικασία χορήγησης της, την ακριβή προθεσμία υποβολής αιτήσεων στήριξης/πληρωμής, τους ελέγχους, τις εφαρμοζόμενες μειώσεις - κυρώσεις και τη διαδικασία υπολογισμού πληρωμής και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παροχή πληροφοριών, θα καθοριστούν επακριβώς στην Πρόσκληση της Παρέμβασης Π3-71.

02/04/2024 10:05 πμ

Σήμερα Τρίτη (2/4) θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο Αγροτικό Πετρέλαιο, ύψους 41 εκατ. ευρώ, σε 300.000 αγρότες, όπως ανέφερε χθες από την Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Ωστόσο ο υπουργός ανέφερε ότι «θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής μετά από διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών κατ’ αρχάς και στη συνέχεια με το ΥΠΑΑΤ. Είναι μια διαδικασία που ζήτησαν οι ίδιοι οι αγρότες για να είναι δικαιότερη και πιο διάφανη η κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ, ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι θα γίνει «αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος».

Επιπλέον γνωστοποίησε την αύξηση κατά 1,5 εκατ. της χρηματοδότησης του Leader για να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες.

Ζήτησε αλλαγές στην ΚΑΠ για να ελαφρυνθούν οι παραγωγοί από τα διοικητικά βάρη, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη, και προειδοποίησε ότι εφόσον δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι:

  • Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, με πληρωμή πριν από το Πάσχα.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.
  • Άνοιγμα, σήμερα, της πλατφόρμας για το ΟΣΔΕ.
  • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, πριν από το Πάσχα,
  • Εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο
01/04/2024 04:43 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την παράταση καταχωρήσεων στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2023.

Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια αιτημάτων για παράταση απο διάφορους αρμόδιους φορείς και προς διευκόλυνση των καταχωρήσεων παραδόσεων για τα κάτωθι συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων έτους 2023,

  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ

σας ενημερώνουμε ότι δίνεται παράταση λειτουργίας των εφαρμογών καταχώρησης ποσοτήτων έως και την Παρασκευή (5/4/2024)».

Όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικής παραγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακόμη δεν έχει λάβει τα στοιχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε δύσκολο να πληρωθούν πριν το Πάσχα.

01/04/2024 01:41 μμ

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) διοργάνωσε επίσημη τελετή στην Ρώμη, στις 29 Μαρτίου 2024, τιμώντας τη Διεθνή Χρονιά του Κεχριού που ήταν το 2023 «International Year of Millets 2023».

Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας των Αγρωστωδών (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή.

Η Μαρία Μπότη, παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας, εκπροσώπησε την Ελλάδα ως η μόνη παραγωγός βρώσιμου κεχριού.

Είναι η μοναδική παραγωγός βρώσιμου κεχριού στην χώρα μας, η οποία εδώ και τρία χρόνια κλείνει συμφωνίες με αλευρομηχανίες για το προϊόν της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες και συνεργάτες του οργανισμού, ερευνητές, γεωπόνοι, βιομηχανίες, εκδοτικοί οίκοι, σεφ και παραγωγοί από όλο τον κόσμο. Η επιτυχημένη εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα για ανταλλαγή συμβουλών για τη καλλιέργεια τ και συζήτησης των προβλημάτων στις τοπικές και διεθνείς αγορές καθώς και των λύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση τους, από τη παραγωγή μέχρι και τη κατανάλωση.

Παράλληλα, η εκδήλωση λειτούργησε ως η βάση για τη ζύμωση συμπράξεων και συνεργασιών που θα προωθήσουν περαιτέρω το κεχρί στο άμεσο μέλλον μέσω νέων προϊόντων, εμπορικών συμφωνιών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η εκδήλωση στέφθηκε με κάθε επισημότητα παρουσία του ειδικού συντονιστή του FAO, Dr. Yurdi Yasmi.

Μαρία Μπότη

Η κα Μπότη μαζί με μία ομάδα παραγωγών, συμβούλων, και ερευνητών, προσπαθούν με σταθερά και μικρά βήματα να υποστηρίξουν την ιδέα της καλλιέργειας κεχριού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, η κ. Μπότη, «την τελευταία δεκαετία μαζί με την οικογένειά μου δραστηριοποιούμε στο τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας κεχριού στην Δεσκάτη της Κεντρικής Ελλάδας. Μάλιστα ετοιμάζουμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια με τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών καλλιέργειας κεχριού στην χώρα.

Η σπορά του κεχριού γίνεται τέλος Απριλίου και το αλώνισμα τον Σεπτέμβριο. Είναι μια θερινή καλλιέργεια και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες με το σιτάρι.

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού, που ήταν γνωστό στούς αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά, κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.

Δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη η άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, το κεχρί αλλά και άλλες καλλιέργειες μπορούν να προσδώσουν δυναμική και καινοτομία στην ελληνική γεωργία, υποστηρίζοντας τη γεωργία χαμηλών εισροών και τη δημιουργία νέων προϊόντων, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα».

Μαρία Μπότη

Το πλάνο της ομάδας μας βασίζεται σε τρεις άξονες:

i) ενίσχυση και επέκταση της παραγωγής σε νέες περιοχές μέσω της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης παραγωγών,

ii) συμφωνίες με ελληνικές βιομηχανίες για τη δημιουργία νέων προϊόντων με βάση ή συστατικό το κεχρί,

iii) έρευνα και διασύνδεση με διεθνείς φορείς και ερευνητικά κέντρα, μέσω του Δρ. Αλέξανδρου Ταταρίδα (ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Coimbra, Πορτογαλία), με στόχο την υιοθέτηση των πρακτικών και αρχών της αγροοικολογίας στη καλλιέργεια του κεχριού στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά τον βιώσιμο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων μέσω της αγροοικολογίας.

Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειας και την ενσωμάτωσή της στα σχέδια της επερχόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

01/04/2024 09:50 πμ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου, ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., όπως και την σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δηλώνουν εμμέσως άγνοια επί του θέματος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία:

  • να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα και
  • για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.

Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥpΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντοςνα διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ΑγροΤύπου αφορά προβλήματα από εποχή πρόεδρου ΟΠΕΚΕΠΕ Καπρέλη που έπρεπε να λυθούν. Οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς από υπαλλήλους του Οργανισμού ώστε να αποτραπεί το πρόστιμο της ΕΕ. Για να αναζητήσουν τα αρχεία τους.

Aνακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 30-03-24 έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης στη χώρα μας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πρόστιμο αφορά στις πληρωμές ενισχύσεων παραγωγών που υπερβαίνει τα 280 εκ. ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022.
Δεν μας προκαλεί εντύπωση η συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έχουν αλλάξει τέσσερεις Υπουργοί και πέντε πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποδεικνύοντας τη συνολική ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα προβλήματα και τα χρήματα των Ελλήνων Αγροτών
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι «αστοχίες» στην κατανομή των επιδοτήσεων, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, η συστηματική υποστελέχωση του οργανισμού έχουν δυσάρεστο τίμημα.
Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να δημοσιεύσει την έκθεση των εκλεκτικών Ευρωπαϊκών Μηχανισμών . Όλα στο φως!
Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Κοινή Αγροτική Πολιτική παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης Ευρωπαϊκής και Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών».

29/03/2024 01:26 μμ

Τις επίσημες προβλέψεις ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2024/2025 στην ΕΕ, τις οποίες σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα με αυτές, η φετινή συνολική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ θα ανέλθει στους 278,8 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι αλλά μειωμένη κατά 3,9% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η έκταση καλλιέργειας μαλακού σίτου στην ΕΕ φέτος ανέρχεται σε 209,5 εκατομμύρια στρέμματα, από 218 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -4,1%. Η μέση απόδοση θα είναι στους 6 τόνους ανά εκτάριο και η παραγωγή μαλακού θα κυμανθεί στους 120,8 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 125,6 εκατ. τόνους (-3,9%)

Στον σκληρό σίτο φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια στρέμματα, από 21 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -8,8%. Η παραγωγή σκληρού θα κυμανθεί στους 6,7 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 7 εκατ. τόνους (-4,8%).

Στο κριθάρι φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια στρέμματα, από 103 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +3,5%. Η παραγωγή κριθαριού θα κυμανθεί στους 53,7 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 47,5 εκατ. τόνους (+13%%).

Στον αραβόσιτο φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 92 εκατομμύρια στρέμματα, από 84 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +9,1%. Η παραγωγή αραβόσιτου θα κυμανθεί στους 69 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 62,3 εκατ. τόνους (+10,8%%).

Στην σίκαλη φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια στρέμματα, από 19 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -1,8%. Η παραγωγή σίκαλης θα κυμανθεί στους 7,6 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 7,4 εκατ. τόνους (+2,3%%).

Στην βρώμη φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια στρέμματα, από 23 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +6,3%. Η παραγωγή βρώμης θα κυμανθεί στους 7 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 6 εκατ. τόνους (+19,6%).