Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

57 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς σιτηρών της ΕΕ και φέτος νωρίτερα προκαταβολή του τσεκ

07/04/2023 12:50 μμ
Για την ενίσχυση των αγροτών σιτηρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 57 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τον Μάρτιο του 2023.

Για την ενίσχυση των αγροτών σιτηρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 57 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τον Μάρτιο του 2023.

Ο Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για την παροχή στήριξης μέσω του αποθεματικού ταμείου σε αγρότες αυτών των χωρών, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς προϊόντων δημητριακών και ηλίανθου από την Ουκρανία. 

Η Ρουμανία θα λάβει 10 εκατ. ευρώ, η Βουλγαρία περίπου 17 εκατ. ευρώ και η Πολωνία 30 εκατ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να διπλασιαστεί με συγχρηματοδότηση από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών λέει η Επιτροπή.

Οι παραγωγοί που αποθήκευσαν την παραγωγή τους το 2022 προσδοκώντας υψηλότερες τιμές βλέπουν να μένει απούλητη. Η παγκόσμια ύφεση έχει αντίθετα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, αφήνοντας τους αγρότες στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία να αντιμετωπίζουν απώλεια εισοδήματος και να αγωνίζονται να αδειάσουν τα αποθέματά τους πριν από την έναρξη της νέας συγκομιδής το καλοκαίρι.

Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα (4 Απριλίου), ο Επίτροπος κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ανέφερε ότι η ενεργοποίησε για πρώτη φορά το αποθεματικό της ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, εγκρίνοντας έκτακτα μέτρα στήριξης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την άμεση ενίσχυση των γεωργών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλότερο κόστος εισαγωγών και το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών.

«Τα κράτη μέλη μπορούν κατ’ εξαίρεση να επιλέξουν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κονδύλια. Η Επιτροπή θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη να καταβάλλουν προκαταβολικά τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί», τόνισε.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
30/05/2023 11:01 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τρίτη (30/5/2023), γνωστοποιεί τα εξής:

Oι δικαιούχοι της ενίσχυσης του Μέτρου 22 (ενίσχυση ζωοτροφών), οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση λόγω απόρριψης του τραπεζικού λογαριασμού, που είχαν δηλώσει στην αίτηση πληρωμής, μπορούν να προσκομίσουν στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους, αντίγραφο του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις και να πιστωθούν τα ποσά πληρωμής. 

«Προηγούμενες τυχόν αιτήσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
 

Τελευταία νέα
30/05/2023 10:22 πμ

Έγινε ενημέρωση για το ΟΣΔΕ στην Λαμία, την Παρασκευή (26 Μαΐου), από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με παρουσία αγροτών και στελεχών από τα ΚΥΔ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος και η Γενική Διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.

Δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις την ΕΑΕ 2023, την μεθοδολογία ελέγχων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και τις τεχνικές παρακολούθησης (monitoring) και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες. Όμως ακόμη η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων. 

Η επόμενη εκδήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει στην Λάρισα.

Πάντως τελείωσε ο Μάιος και ακόμη δεν λειτουργεί η πλατφόρμα για δηλώσεις.

Θυμίζουμε ότι όπως είχε αναφέρει το ΥπΑΑΤ για το 2ο Στάδιο: Από 24/5/2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν:

  • είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).
  • είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023

Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Πάντως για να ανοίξει η Δήλωση ΟΣΔΕ χρειάζεται ένας εξαψήφιος κωδικός, τον οποίο ο παραγωγός παίρνει από το TAXISnet.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ δια μέσου των ΚΥΔ οι παραγωγοί δίνουν μόνο τον εξαψήφιο κωδικό που έχουν λάβει και είναι επαρκής για την εργασία επεξεργασίας και υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ 2023.

Για λόγους ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι παραγωγοί δεν πρέπει να παραχωρούν ή να δίνουν σε καμία περίπτωση τους προσωπικούς κωδικούς τους TAXISnet σε τυχαίους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά φορολογικά στοιχεία που δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει.

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η έκδοση του εξαψήφιου κωδικού, για τους παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλλουν την ΕΑΕ 2023 μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ, πραγματοποιείται μέσω της διεύθυνσης (εδώ)

Σε περίπτωση που η διαδικασία εξαγωγής του εξαψήφιου κωδικού, για την ΕΑΕ 2023, δεν έχει πραγματοποιηθεί με χρήση της άνωθεν διεύθυνσης πρέπει να επαναληφθεί, τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

29/05/2023 11:53 πμ

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».

Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής». 

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια». 

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά. 

Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα». 

Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.

26/05/2023 02:15 μμ

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.

Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.

Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.  

Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ). 

Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. 

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

25/05/2023 12:46 μμ

Χρήση νέων τεχνολογιών και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές φέρνουν ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ μέσα από το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης».

Είμαστε σε αναμονή για τη δημοσίευση των Κανονιστικών Διατάξεων για τα οικολογικά σχήματα για να είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ.  

Η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών.

Το μέτρα αφορά εκτάσεις με αροτραίες και μόνιμες - δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η παρέμβαση αποτελείται από δύο δεσμεύσεις: 

Α) Οι παραγωγοί οφείλουν να προβούν στην αγορά άδειας χρήσης ψηφιακής εφαρμογής. 
Οι παραγωγοί θα επιλέγουν την ψηφιακή εφαρμογή μεταξύ των ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν εγκριθεί ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις υλοποίησης της παρέμβασης. Στην εν λόγω εφαρμογή θα αναρτώνται μια σειρά στοιχείων που αφορούν σε:

  • πληροφορίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ΟΣΔΕ
  • πληροφορίες από τη δειγματοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίμακα
  • πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης (όπως η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών, η εφαρμογή θρεπτικών συστατικών και αρδεύσεων) την ιστορικότητα των καλλιεργειών, την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος και τους στόχους απόδοσης.
  • για την αξιόπιστη εφαρμογή αλλά και για την έγκυρη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης είναι απαραίτητη η τακτική και ανελλιπής ενημέρωση της κεντρικής βάσης δεδομένων με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και συνεπώς ενισχύεται η εγκατάσταση αξιόπιστων και ασφαλών συστημάτων μέτρησης του χρησιμοποιούμενου νερού άρδευσης.
  • επίσης καλύπτονται από την παρέμβαση οι δαπάνες για τις αναλύσεις εδάφους, υδάτων και άλλες, πρόσφορες για την εφαρμογή της παρέμβασης, αναλύσεις οι οποίες θα διεξάγονται από διαπιστευμένα προς τούτο εργαστήρια με τη χρήση διαπιστευμένων μεθόδων.
  • ενισχύονται από την παρέμβαση η κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση και προσαρμογή, με τη συνδρομή πιστοποιημένου συμβούλου, ετήσιου ή και πολυετούς σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης, βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται με τη χρήση της εφαρμογής.

Β) Οι πρακτικές οι οποίες μπορεί να υιοθετηθούν με βάση το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: 
1. Ενισχύσεις για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών. 
2. Ενισχύσεις για εναλλακτική χρήση υπολειμμάτων καλλιεργειών. 
3. Ενισχύσεις για τη χρήση εξοπλισμού και αυτοματισμών για τη μείωση της ρύπανσης και των κινδύνων κατά τη φυτοπροστασία. 
4. Ενισχύσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των θρεπτικών.

Τα ποσά ενίσχυσης
Η ενίσχυση καλύπτει την άδεια χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής, την αποζημίωση για το χρόνο που θα χρειάζεται ο παραγωγός για την ορθή και τακτική συμπλήρωση των στοιχείων, τις αναλύσεις, την κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και προσαρμογή του σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης και των απαραίτητων περιβαλλοντικών βελτιώσεων καθώς και το αυξημένο κόστος και το μειωμένο εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των πρακτικών διαχείρισης.

Ειδικότερα:
1. Για την χρήση της εφαρμογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης 5 €/στρ. 
2. Για τη συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) ανά καλλιέργεια:

  • Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 47,6 €/στρ.
  • Δαμασκηνιά 69,7 €/στρ.
  • Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 185,4 €/στρ.
  • Οινοποιήσιμο σταφύλι 43,1 €/στρ.
  • Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 75,7 €/στρ. 

3. Για την εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων στην καλλιέργεια μηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 €/στρ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 €/στρ.  
4. Για τη χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών ενάντια σε διάφορα έντομα –-εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, μηλιάς, δαμασκηνιάς 24 €/στρ.  
5. Για την εφαρμογή μηχανικής ζιζανιοκτονίας, με παράλληλη κάλυψη με mulch (πλαστικό κάλυψης χαμηλών τούνελ) 22 €/στρ.
6. Για την εφαρμογή πολλαπλών καλοκαιρινών κλαδεμάτων για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση 21 €/στρ. 
7. Για τη χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς 3 €/στρ.
8. Για τη διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 €/στρ. 
9. Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασμών 7 €/στρ. 
10. Για τη χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ. 
11. Για τη χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ. 
12. Για χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
13. Για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ο υπολογισμός γίνεται με βάση: 
α) την αναμενόμενη μέση μείωση της παραγόμενης ποσότητας ή και την ποιοτική υποβάθμιση 
β) την αύξηση του κόστους λόγω της ανάγκης πολλαπλών παρεμβάσεων 
γ) το κόστος αγοράς των βιολογικών σκευασμάτων, φυσικών εχθρών κ.λ.π. 
δ) τη μείωση του κόστους αγοράς χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων 
ε) την αύξηση του κόστους παρακολούθησης, επίβλεψης και επικαιροποίησης των οδηγιών φυτοπροστασίας από πλευράς των συμβούλων. 
Ενδεικτικά για την εφαρμογή των οδηγιών στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών η ενίσχυση υπολογίζεται σε 17,5 €/στρ., ενώ για την ελαιοκαλλιέργεια η ενίσχυση για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών εκτιμάται στα 60 €/στρ. 

25/05/2023 10:22 πμ

Αύξηση της παραγωγής των σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών (μπιζέλια, κουκιά κ.α.) για το 2023, παρά την ξηρασία, προβλέπουν οι Copa και Cogeca.

Οι ειδικοί και οι ομάδες εργασίες των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΕ προβλέπουν γενική αύξηση της παραγωγής δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών της ΕΕ το 2023, παρά την αναμενόμενη σοβαρή μείωση της παραγωγής στην Ισπανία (δικαιώνοντας σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Copa και Cogeca, η φετινή παραγωγή δημητριακών της ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 277 εκατομμύρια τόνους (+4,6% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2022). Παρόμοια αύξηση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (34,1 εκατ. τόνοι, +8,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,9 εκατ. τόνοι, +5%).

Παρά τη μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας το 2023 (-3,8%), οι αναμενόμενες υψηλές στρεμματικές αποδόσεις για τα δημητριακά αναμένεται να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του 2022. Αυτή η τάση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες αποδόσεις που αναμένονται για τον αραβόσιτο με παραγωγή που θα πρέπει να φτάσει τους 62 εκατ. τόνους (+21,7% σε σύγκριση με το 2022). Η

Αντίθετα το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι αναμένεται να σημειώσουν πτώση παραγωγής κατά -2,3% και -7,1% αντίστοιχα, ενώ το μαλακό σιτάρι αναμένεται να αυξηθεί στους 128 εκατομμύρια τόνους (+2,8%).

Η Ισπανία θα πληγεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη ξηρασία, με τη συνολική παραγωγή σιτηρών να μειώνεται κατά σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνους. 

Συνολικά, η συγκομιδή σιτηρών του 2023 στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2022, αλλά θα εξακολουθεί να είναι λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο παραγωγής σιτηρών των τελευταίων 5 ετών.

24/05/2023 03:07 μμ

Η ποσότητα φέτος αναμένεται να αντισταθμίσει την μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, τιμή των σιτηρών στα αλώνια.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια καλή φέτος παραγωγή σιτηρών σε Ευρώπη (με εξαίρεση της Ισπανία) και Καναδά. Υπάρχει όμως πρόβλημα με τα περσινά αποθέματα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (οι οποίες όμως κατάφεραν να πάρουν ενισχύσεις από την ΕΕ).

Η σπορά σιτηρών στον Καναδά καθυστέρησε λόγω της ξηρασίας αλλά στην συνέχεια ήρθαν βροχοπτώσεις και ξεκίνησαν. Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά, δημοσίευσε τις προθέσεις σποράς των Καναδών αγροτών και κάνει λόγο για 9 εκατ. εκτάρια, μια αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 2022. Στο σκληρό σιτάρι οι εκτάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 2,5 εκατ. εκτάρια (αύξηση 1% σε σχέση με το 2022).

Στο μεταξύ, στις 5 Μαΐου, έγινε ο τελευταίος διαγωνισµός αγοράς σκληρού της Τυνησίας που έκλεισε με τιμή στα 385 δολάρια ο τόνος (παράδοση στο λιμάνι).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γνώστης της διεθνούς αγοράς και υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, «στη δυτική Ευρώπη (με εξαίρεση την Ισπανία) οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την καλλιέργεια σιτηρών. 

Εκτιμώ ότι ποσοτικά θα έχουμε καλές σοδειές στις κυριότερες χώρες παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ. Η Ισπανία έχει πρόβλημα με την ξηρασία αλλά αποτελεί καταναλωτή και όχι εξαγωγέα σιτηρών.

Στον Καναδά οι σπορές, που γίνονται αυτή την εποχή, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγω ξηρασίας αλλά τώρα εξελίσσονται με καλούς ρυθμούς. 

Στην χώρα μας οι βροχές δίνουν καλά ποσοτικά μεγέθη στη νέα σοδειά. Για την ποιότητα είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις.

Στην ανατολική Ευρώπη οι παραγωγοί έχουν περσινά αποθέματα γιατί δεν πούλησαν αν και οι τιμές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μόνο στη Βουλγαρία και την Ρουμανία στις αποθήκες υπάρχουν 4 εκατ. τόνοι σιτηρών. Αυτές οι ποσότητες αναμένεται να βγουν στην αγορά με τον αλωνισμό. Σε συνδιασμό με τις καλές ποσοτικά παραγωγές που αναμένουμε στην Ευρώπη θα φέρουν μια αύξηση της ποσότητας.

Τα αλώνια θα έπρεπε να ξεκινούσαν σε περίπου 10 ημέρες αλλά λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων θα καθυστερήσουν. 

Η λογική λέει ότι όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες θα υπάρξει «πίεση» των τιμών. Όπως φαίνεται οι κτηνοτρόφοι θα καταφέρουν να αγοράσουν σε μειωμένες σε σχέση με πέρσι τιμές τις ζωοτροφές. Από την άλλη οι παραγωγοί σιτηρών φέτος με τα πολλά κιλά θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την μείωση της τιμής στο χωράφι».

24/05/2023 02:28 μμ

Η ενίσχυση για τη διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες είναι 25 ευρώ ανά στρέμμα στη νέα ΚΑΠ.

Οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες χρησιμοποιούνται προκειμένου να καταστεί δυνατή η γεωργία σε πλαγιές, όπου η κλίση και το βάθος του εδάφους θα εμπόδιζαν κανονικά την καλλιέργεια αλλά και προκειμένου να περιοριστεί η απορροή ή να αυξηθεί η ικανότητα συγκράτησης νερού από το έδαφος.

Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.8 «Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες» έχει στόχο την συνέχιση της καλλιέργειας με τη διατήρηση των αναβαθμίδων οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίζονται από ξηρολιθοδομές. Οι αναβαθμίδες αυτές υπάρχουν σε εκτεταμένες περιοχές τόσο μόνιμων καλλιεργειών όσο και, σε μικρότερο βαθμό, αροτραίων καλλιεργειών και είναι σημαντικά στοιχεία του οικολογικού τοπίου αφού αποτελούν καταφύγιο άγριας χλωρίδας αλλά και πανίδας (έντομα, πτηνά, ερπετά αλλά και μικρά θηλαστικά).

Ο παραγωγός ενισχύεται για να συντηρεί της ξερολιθιές με τον παραδοσιακό τρόπο. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται επιδιορθώσεις μικρής κλίμακας ζημιών όπως π.χ. επανατοποθέτηση λίθων οι οποίοι έχουν μετακινηθεί λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Απαγορεύεται η χρήση σκυροδέματος ή άλλων συνδετικών ουσιών για σκοπούς σταθεροποίησης της κατασκευής. 

Παράλληλα είναι αναγκαία η προστασία της άγριας ζωής στις αναβαθμίδες και πλησίον αυτών μέσω: 
α) της απαγόρευσης χρήσης ζιζανιοκτόνων, 
β) απαγόρευσης απομάκρυνσης θάμνων και δένδρων 
γ) της παύσης καλλιέργειας σε απόσταση 0,5 μέτρων από τις αναβαθμίδες.

23/05/2023 03:21 μμ

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τις πληρωμές που έκανε το διάστημα από τις 9 έως 22 Μαΐου 2023. 

Οι πληρωμές ήταν συνολικού ύψους 70.962.000 ευρώ και καταβλήθηκαν σε 73.992 δικαιούχους.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Βασική πληρωμή ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων σποράς για την οποία καταβλήθηκαν 2.734.482 ευρώ σε 1.219 δικαιούχους.

Ακόμη πληρώθηκε η ενίσχυση για τη διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων (7.713.404 ευρώ σε 33.207 δικαιούχους), καθώς και η ενίσχυση για την καλλιέργεια των γεώμηλων (ύψους 323.091 ευρώ σε 937 δικαιούχους).

Επίσης πληρώθηκαν προγράμματα του ΠΑΑ και μεταφορικά νησιών Αιγαίου.

Διαβάστε τις πληρωμές (εδώ

23/05/2023 11:39 πμ

Οι δασολιβαδικές εκτάσεις θα μπορούν να φέρουν μια έξτρα επιδότηση 10 ευρώ το στρέµµα (συν την βασική ενίσχυση) μέσω του νέου πρασινίσµατος της ΚΑΠ.

Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου» εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοπους που έχουν δέντρα. Η παρέµβαση αυτή αφορά τα «αγροδασικά συστήµατα».

Ως αγροδασικά συστήματα νοούνται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου απαντώνται με αρκετή συχνότητα διάσπαρτα δέντρα (αυτοφυή συνήθως) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά (π.χ. δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα παραγωγικά (π.χ. εσπεριδοειδή, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές και μαστιχόδενδρα).

Επίσης, η παρέμβαση αφορά στις περιοχές με δασολίβαδα. Οι περιοχές αυτές αποτελούνται από μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) ή βοσκότοποι με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση. Στα προστατευόμενα στοιχεία του αγροτικού τοπίου περιλαμβάνονται αναβαθμίδες, τάφροι, υδατοσυλλογές, νησίδες στις οποίες διατηρείται άγρια ζωή, λόγω π.χ. του βραχώδους της έκτασης, δρόμοι, μονοπάτια, μικρά κτίσματα και φυτοφράκτες.

Δεσμεύσεις
Η παρέμβαση συνίσταται στη συστηματική φροντίδα και καθαρισμό των δένδρων - θάμνων, στην υποχρέωση για ελεγχόμενη βόσκηση και την καρατόμηση και απομάκρυνση ξενικών και χωροκατακτητικών δένδρων και θάμνων από την επιλέξιμη έκταση που εφάπτεται των αγροτεμαχίων, κατά τη χειμερινή περίοδο. Υποχρέωση των παραγωγών είναι η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων στοιχείων του αγροτικού τοπίου που έχουν χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί στο γεωχωρικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ εντός των αγροτεμαχίων και των βοσκότοπων.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης αποτελεί δέσμευση, η οποία ενισχύεται, η κατάρτιση, εφαρμογή και παρακολούθηση σχεδίου διαχείρισης της φυτοπροστασίας και της βιοποικιλότητας, τόσο για τη φροντίδα των δέντρων και των θάμνων και την απομάκρυνση των χωροκατακτητικών ειδών, όσο και για τη κατάργηση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί ή οι ομάδες ενεργών γεωργών, οι οποίοι κατέχουν αγροτεμάχια με αγροδασικά συστήματα και αγροτεμάχια σε μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) βοσκοτόπων με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση.

Η πληρωµή της ενίσχυσης 10 ευρώ το στρέμμα θεωρείται ως επαύξηση της βασικής ενίσχυσης λόγω των σηµαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα. Για αυτό θα πρέπει άμεσα το ΥπΑΑΤ να δημοσιεύσει τις Κανονιστικές Διατάξεις της σχετικής δράσης.

22/05/2023 12:09 μμ

Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.4 «Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία» εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες ή μόνιμες (δενδρώδεις) καλλιέργειες.

Η παρέμβαση, που ανήκει στο φετινό «πρασίνισµα» της νέας ΚΑΠ, αφορά στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων στις αροτραίες και των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες, με στόχο τόσο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, όσο και τη βελτίωση της δομής και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους.

Η ενίσχυση για τη συγκέντρωση και απόσυρση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων, την κομποστοποίηση ή την προμήθεια κομπόστ εγγυημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά και απαλλαγμένου μολυσμάτων και τη διασπορά του κομπόστ στις καλλιέργειες ανέρχεται σε: 

  • 11 €/στρ. για τις αρόσιμες καλλιέργειες 
  • 20 €/στρ. για τα κηπευτικά 
  • 14 €/στρ. για τα ακτινίδια και τα αμπέλια
  • 11,2 €/στρ. για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στη δράση οφείλουν να τηρήσουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις: 
Α. Ελέγχουν τα δέντρα και τις καλλιέργειες για ανίχνευση παρουσίας φυτοπαθολογικών προβλημάτων ή εντομολογικών εχθρών και συγκεντρώνουν τα κλαδέματα σε κατάλληλους χώρους.
Β. Εάν δεν εντοπιστούν μολύσματα είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων προβαίνουν σε θρυμματισμό των κλαδεμάτων με διάμετρο μικρότερη των 7 εκατοστών και των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. 
Γ. Είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό ακολουθούν τη διαδικασία της κομποστοποίησης των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους/εγκαταστάσεις είτε προμηθεύονται κομπόστ για χρήση στις ενισχυόμενες εκτάσεις μονίμων και αρόσιμων καλλιεργειών. 
Δ. Είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων, εφαρμόζουν το κομπόστ στο έδαφος των αγροτεμαχίων. 

Ο δικαιούχος της παρούσας παρέμβασης δεν επιτρέπεται να ζητήσει άδεια για κάψιμο. Το κάψιμο των φυτικών υπολειμμάτων στις αρόσιμες και των κλαδεμάτων στις μόνιμες αποτελεί παραβίαση της υποχρέωσης που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο της παρούσας παρέμβασης, ακόμη και με όλες τις σχετικές άδειες. 

Σε περίπτωση φυτοϋγειονομικών προβλημάτων ο δικαιούχος της παρέμβασης υποχρεούται να συλλέγει και να αποσύρει τα φυτικά υπολείμματα ή κλαδέματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να κάψει. Τα ανωτέρω υπολείμματα θα αντιμετωπίζονται, κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης, με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς ελαχιστοποιείται στο μηδέν.

19/05/2023 10:08 πμ

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, ολοκληρώθηκαν, την Πέμπτη (18/5/2023), από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αναγκαίοι έλεγχοι και εκδόθηκαν οι εντολές πληρωμής των 38.000 περίπου δικαιούχων με ενισχύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα τα περίμεναν τις τελευταίας ημέρες με αγωνία οι δικαιούχοι και τελικά θα τα πάρουν, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, την Παρασκευή (19/5) λίγες ώρες πριν τις εκλογές.

Η πληρωμή γίνεται μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής απόφασης στις 12/5/2023:

  • για την στήριξη των παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών), με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • και παράλληλα της αναγκαιότητας κάλυψης της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών, ενόψει καλλιεργητικής περιόδου.

Τα αρχεία πληρωμής διαβιβάζονται σήμερα το πρωί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα πληρωμής, για να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίσθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν:

  • Καπνά επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών
  • Μελίσσια της επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας.
  • Κορινθιακή σταφίδα, κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας
  • Αχλάδια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας
  • Σπαράγγια επικράτειας, κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας
  • Κρόκο επικράτειας, Π.Ε. Κοζάνης.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι:

α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. 
Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.

ε) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργεια.

στ) Οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε οκτώ (8) ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

Επίσης, την Πέμπτη (18/5/2023), καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ενισχύσεις για:

  • Σταφύλια Αττικής, Κορινθίας Αχαΐας Ηλείας, 7,6 εκ. ευρώ, σε 6.200 παραγωγούς (de minimis)
  • Ελαιώνες και την πατάτα των μικρών νησιών Αιγαίου, ύψους 8,1 εκ. ευρώ, σε 35.000 μικροκαλλιεργητές

Με τις σημερινές πληρωμές ολοκληρώθηκε ένας κύκλος καταβολής σημαντικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που περιλάμβανε πέρα από τις συνδεμένες ενισχύσεις που καταβάλλονταν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο και σημαντικές ενισχύσεις στα πλαίσια του de minimis και των πληρωμών για την Ουκρανική κρίση. 

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα, τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκ. ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη την χώρα.

18/05/2023 04:03 μμ

Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν πρακτικές φυτοκάλυψης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.3 «Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας» δίνει ενίσχυση στις μόνιμες καλλιέργειες ανέρχεται σε 10 €/στρέμμα ενίσχυση, στις αρόσιμες καλλιέργειες η ενίσχυση ανέρχεται σε 5 €/στρέμμα για τη σπορά επίσπορων καλλιεργειών, σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσμευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών). 

Τόσο στις μόνιμες όσο και στις αρόσιμες καλλιέργειες, όταν η εκμετάλλευση εφαρμόζει πρακτικές φυτοκάλυψης με φυτά ξενιστές επικονιαστών ή και ωφελίμων παρέχεται πρόσθετη ενίσχυση 5 €/στρέμμα. 

Στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η προστασία των εδαφών από τη διάβρωση παράλληλα με την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. 

Σε ότι αφορά στις μόνιμες καλλιέργειες η παρέμβαση αφορά σε σπορά ειδών που οι καλλιέργειες τους δεν θα προορίζονται για παραγωγή και φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές εντός ή/και περιμετρικά των μονίμων καλλιεργειών. 

Όταν η παρέμβαση εφαρμόζεται σε αροτραίες καλλιέργειες αφορά στην εφαρμογή πρακτικών φυτοκάλυψης με σπορά επίσπορων καλλιεργειών, σπορά ποωδών γρασιδιών, σπορά ειδών με στόχο τη διατήρηση ή/και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος (π.χ. ψυχανθή), και με σπορά φυτικών ειδών που λειτουργούν ως ξενιστές επικονιαστών και ωφελίμων οργανισμών. Οι καλλιέργειες αυτές δεν θα έχουν σκοπό την παραγωγή. Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με μόνιμες ή και αροτραίες καλλιέργειες. 

Δικαιούχοι για την παρέμβαση είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών, που κατέχουν αγροτεμάχια με μόνιμες ή/και αροτραίες καλλιέργειες και αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις της παρούσας παρέμβασης. 

Δεσμεύσεις
Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης. 

Α) Σε ότι αφορά στις μόνιμες καλλιέργειες η παρέμβαση αφορά σε: 

  • σπορά εντός των μονίμων καλλιεργειών, και ενδιαμέσως των δένδρων ή πρέμνων, ειδών που οι καλλιέργειες τους δεν προορίζονται για παραγωγή, φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα - οργανισμούς ή έντομα - επικονιαστές ή και ειδών με στόχο την προστασία από τη διάβρωση, τη διατήρηση ή και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων μέσω της μερικής κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης (π.χ. ψυχανθή), ή 
  • στη δημιουργία λωρίδων, πλάτους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, άγριας ζωής και εμπλουτισμού αυτών ή των υπαρχουσών με τη φύτευση ποωδών, πολυετών ή και θάμνων που δεν προορίζονται για παραγωγή ιδίως φυτών ξενιστών ωφελίμων ή και επικονιαστών, στα περιθώρια των αγροτεμαχίων με μόνιμες φυτείες. Στις ζώνες αυτές δεν επιτρέπεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων. 

Β) Όταν η παρέμβαση εφαρμόζεται σε αροτραίες καλλιέργειες αφορά στην εφαρμογή πρακτικών φυτοκάλυψης με μη παραγωγική κατεύθυνση μεταξύ των ακόλουθων επιλογών:

  • επίσπορων καλλιεργειών,
  • σπορά ποωδών γρασιδιών,
  • σπορά ειδών (π.χ. ψυχανθών), με στόχο την διατήρηση ή/και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος και τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων μέσω της μερικής κάλυψης των αναγκών της κύριας καλλιέργειας σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης,
  • σπορά φυτικών ειδών που λειτουργούν ως ξενιστές επικονιαστών και ωφελίμων οργανισμών. 

Στις καλλιέργειες φυτοκάλυψης δεν επιτρέπεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. 

Στις καλλιέργειες με ικανότητες δέσμευσης του αζώτου (ψυχανθή), περιλαμβάνονται φυτά των ακόλουθων γενών και ειδών: Medicagosativa (Μηδική) Phaseolusspp. (Φασόλια) Vignaspp. (Μαυρομάτικα κ.α.) Lotuscorniculatus (Λωτός) Cicerspp. (Ρεβύθια) Trifoliumspp. (Τριφύλλια) Viciafaba (Βρώσιμα κουκιά). Lensculinaris (Φακές) Lupinusspp. (Λούπινα) Pisumspp. (Μπιζέλια) Viciaspp. (Βίκος κ.α.). 

Στις περιπτώσεις της γειτνίασης με υδάτινα σώματα και εφαρμογής του ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων), οι εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν στη παρούσα παρέμβαση θα πρέπει να εμπλουτίζουν την υποχρεωτική ζώνη ανάσχεσης των 3 μέτρων με τη φύτευση φυτών που προσελκύουν έντομα- επικονιαστές ή και ωφέλιμους οργανισμούς, με παράλληλη συμμόρφωση στην υποχρέωση μη εφαρμογής θρεπτικών και φυτοπροστατευτικών.

18/05/2023 09:52 πμ

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι άνοιξε ... αλλά τελικά δεν άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στο Gov.gr.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι «από 17/5/2023 και για 7 ημέρες δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού». 

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι «σχετικά με την προθεσμία των 7 ημερών που αναφέρθηκε στην παρουσίαση της ΕΑΕ 2023 θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε τα εξής:

  • Η διαδικασία λήψης κωδικού δεν υπόκειται σε καμία προθεσμία
  • Η ψηφιακή εφαρμογή από σήμερα και μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023 θα είναι ανοικτή για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των αιτήσεων των παραγωγών».

Όμως σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με  Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) μας ανέφεραν ότι ούτε κωδικούς δεν μπορούν να πάρουν οι αγρότες.

Για μια ολόκληρη ώρα την Τετάρτη (17/5) ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε online επικοινωνία με τα ΚΥΔ για μια ενημέρωση που στην ουσία δεν είπε τίποτα. 

Το ΥπΑΑΤ έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από όλα αυτή την διαδικασία και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλει να πάρει καμιά δέσμευση για την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν να καταθέτουν τις δηλώσεις οι αγρότες. 

Η εφαρμογή μπορεί να άνοιξε για τα μάτια του κόσμου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αλλά βρίσκεται υπό κατασκευή. Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι του 2022. Δεν έχουν γίνει μεταβιβάσεις και κανείς δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια.

Θα έπρεπε να έχουν βγει όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ (οικολογικών σχημάτων, αιρεσιμότητας, συνδεδεμένων ενισχύσεων κ.α.) και μετά να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή.

Η «προχειρότητα» δεν βοηθά σε τίποτα και ταλαιπωρεί τους αγρότες. Με τους ρυθμούς που ακολουθούν πάμε για Αύγουστο για την υποβολή δηλώσεων.  

17/05/2023 02:56 μμ

Μετά την έκδοση των πρώτων βασικών αποφάσεων εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, παρουσιάσθηκε σήμερα Τετάρτη (17/5/2023) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τίθεται σε λειτουργία στο GOV.gr, η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 (ΟΣΔΕ 2023).

Πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή στο GOV.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ) μπορούν να έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.

Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, οι αγρότες να μπορούν υποβάλουν μόνοι τους την Δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος. 

Για τις περιπτώσεις που θα αναζητήσουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ και για το 2023 θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που είχαν πιστοποιηθεί το 2022. Εκτός πρόσβασης θα μείνουν τα ΚΥΔ που υπήρξαν ευρήματα ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά την σωστή λειτουργία τους.

Τον συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις Οργανώσεις των Αγροτών- ΕΘΕΑΣ.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει και στην χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες χώρε της ΕΕ) μετά από την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, τις ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεμένες ενισχύσεις. Η τήρηση των αιρεσιμοτήτων σε συνδυασμό με τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα απαιτούν και περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση που θα συμπληρωθούν με την έκδοση και των υπολοίπων ειδικών αποφάσεων εφαρμογής.

Μια σημαντική μεταβολή που διευκολύνει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, είναι ότι η δεν υπάρχει ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται μέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής. 

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.

Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 θα γίνει σε δύο στάδια.

1ο Στάδιο: Από σήμερα 17/5/2023 και για 7 ημέρες δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ να την υποβάλουν.

2ο Στάδιο: Από 24/5/2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν:

  • είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).
  • είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για την λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή την παρουσίαση και την έναρξη υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε: «Η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αποτελεί ένα σημείο καμπής για τις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση των ενισχύσεων των αγροτών ύψους 2 δις ευρώ περίπου κατ’ έτος, μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 και την έκδοση των πρώτων αποφάσεων εφαρμογής. Η μεταφορά και η λειτουργία της όλης διαδικασίας στο gov.gr αποτελεί μια χειροπιαστή μεταρρύθμιση που παρά την αντίθεση που συνάντησε, αγκαλιάστηκε από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους γιατί συνεπάγεται την διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων και μικρότερο κόστος για τους αγρότες για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ. Η προσπάθεια εδραιώθηκε πλέον το 2023 και στην επόμενη τετραετία η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα βαθύνει αυτή την μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα για να πάψει το θέμα του ΟΣΔΕ να αποτελεί πεδίο διενέξεων συμφερόντων που με τα εμπόδια που έθεταν και θέτουν αγνοούν και ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα τους αγρότες σε βάρος της παραγωγικής διαδικασίας».

Παρατηρήσεις από τον ΑγροΤύπο για την συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουμε γράψει πρώτοι για Copy Paste δήλωση ΟΣΔΕ. Από 15 Οκτωβρίου ξεκινά το «οικονομικό έτος» στην ΕΕ για αυτό και τότε έδιναν τις προκαταβολές του τσεκ στους αγρότες, μετά από άδεια της Κομισιόν, με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που υπάρχουν. Τώρα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το ΟΣΔΕ θα «κλειδώσει» στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. Θα πρέπει να ακολουθήσουν οι έλεγχοι που έχουν διάρκεια περίπου τρεις μήνες. Οπότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να απαντήσει αν οι προκαταβολές θα καταβληθούν αντί τον Οκτώβριο τον Δεκέμβριο και πότε θα καταβληθεί η εξόφληση. 

17/05/2023 10:21 πμ

Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί με αρόσιμη έκταση, οι οποίοι μετατρέπουν το 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης τους σε «περιοχή οικολογικής εστίασης».

Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης» μπορεί να χορηγήσει ενίσχυση η οποία κυμαίνεται από 1 €/στρ. έως 3,7 €/στρ., ανάλογα με την καλλιέργεια και πρόσθετη ενίσχυση στην περίπτωση εγκατάστασης φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές που κυμαίνεται από 1,5 €/στρ. έως 4,2 €/στρ. Το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται επί της συνολικής έκτασης της εκμετάλλευσης. 

Η περιοχή οικολογικής εστίασης συνίσταται από γη υπό αγρανάπαυση και από στοιχεία του αγροτικού τοπίου ή και από καλλιέργειες που δεσμεύσουν άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών). 

Τα στοιχεία του τοπίου συνίστανται από:

  • Θαμνοστοιχίες, μεμονωμένα δένδρα ή συστάδες δέντρων, δενδροστοιχίες,  
  • Τάφροι, περιλαμβανομένων ανοικτών υδάτινων ρευμάτων για σκοπούς άρδευσης ή αποστράγγισης, εξαιρουμένων των καναλιών που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα,  
  • Μικρές λίμνες, μικροί υγρότοποι,   
  • Ρέματα, Σωροί λίθων που χρησιμεύουν ως ορόσημα,   
  • Πέτρινοι τοίχοι - Πολιτιστικά χαρακτηριστικά, 
  • Παρυφές αγρών, ζώνες ανάσχεσης. 

Η παρέμβαση περιλαμβάνει τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες καλλιέργειες.

Δικαιούχοι για την παρέμβαση είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών, που καλλιεργούν αροτραίες καλλιέργειες και αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις της παρούσας παρέμβασης.

Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στη μετατροπή σε περιοχή οικολογικής εστίασης του 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης. Στην περίπτωση που στην έκταση της περιοχής οικολογικής εστίασης συμμετέχουν καλλιέργειες που δεσμεύουν το άζωτο (π.χ ψυχανθή) τότε θα πρέπει τουλάχιστον το 60% αυτής να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή και να αντιστοιχεί σε μη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου (δηλαδή το 6% της συνολικής έκτασης θα είναι υπό αγρανάπαυση ή στοιχεία του τοπίου και το 4% ψυχανθή). Ωστόσο στις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στη δράση και διαθέτουν πάνω από 100 στρέμματα αρόσιμης έκτασης, η έκταση για την περιοχή οικολογικής εστίασης υπολογίζεται πέραν του ποσοστού 3% που υποχρεωτικά, με βάση το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 (ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις), πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή με στοιχεία του τοπίου. 

Αντίστοιχα σε εκμεταλλεύσεις με μέγεθος άνω των 100 στρεμμάτων οι οποίες δημιουργούν περιοχή οικολογικής εστίασης με τη συμμετοχή καλλιεργειών που δεσμεύουν το άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών), θα πρέπει να δεσμεύεται έκταση που αντιστοιχεί στο 10%, πέραν του 3% που υποχρεωτικά, με βάση το πρότυπο ΚΓΠΚ 8, πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή με στοιχεία του τοπίου. 

Από την έκταση αυτή τουλάχιστον το 60% θα πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή/και να αντιστοιχεί σε μη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλευσης στις περιοχές που αφήνονται ως ζώνες οικολογικής εστίασης δεν εφαρμόζονται συνθετικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα προκειμένου να προστατεύονται οι υδατικοί πόροι από τη ρύπανση αλλά και να μειώνονται οι εκπομπές αερίων που προκαλούνται από τη χρήση λιπασμάτων και συνεπώς να βελτιώνεται και η ποιότητα του αέρα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλευσης πρόσθετη ενίσχυση χορηγείται για τη σπορά και διατήρηση, εντός των ζωνών οικολογικής εστίασης, φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές. Η πρακτική αυτή, πέραν της ενίσχυσης της παρουσίας επικονιαστών αφού προσφέρει φυτά ξενιστές γι’ αυτούς, παράλληλα μειώνει τις ανάγκες χρήσης φυτοπροστατευτικών, μέσω της υποβοήθησης της παρουσίας ωφελίμων. 

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλευσης, στις περιπτώσεις της γειτνίασης της γεωργικής εκμετάλλευσης με υδάτινα σώματα και υποχρέωσης εφαρμογής του ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων), η παρέμβαση συνίσταται στον εμπλουτισμό των υποχρεωτικών ζωνών ανάσχεσης πλάτους 3 μέτρων με τη φύτευση φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές, με παράλληλη συμμόρφωση στην υποχρέωση μη εφαρμογής λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών. 

16/05/2023 05:55 μμ

Από 11 έως 82,5 ευρώ το στρέμμα θα ενισχύονται οι παραγωγοί με τη νέα ΚΑΠ για την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ποικιλιών. Η ενίσχυση θα δίνεται ανάλογα με το είδος καλλιέργειας.

Με το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.1 «Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών» ενισχύονται οι παραγωγοί για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών όπως αραβόσιτος, μηδική και βαμβάκι. 

Επίσης, ενισχύονται οι παραγωγοί για την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές.

Τέλος, ενισχύεται και η εισαγωγή νέων ή και καινοτόμων καλλιεργειών, ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές.

Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες καλλιέργειες.

Δικαιούχοι για την παρέμβαση μπορεί να είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών.

Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας με βάση τις παρακάτω επιλογές:

Α. ποικιλίες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, αντικαθιστώντας υδροβόρες καλλιέργειες, όπως αραβόσιτος, μηδική και βαμβάκι,

Β. τοπικές ποικιλίες ετησίων καλλιεργειών ή και είδη και ποικιλίες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ή και άγριες συγγενείς ποικιλίες καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,

Γ. νέες ή και καινοτόμες ή και με καινοτόμο χρήση καλλιέργειες ανθεκτικές στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές. Τέτοιες καλλιέργειες ενδεικτικά είναι η Κινόα, η Τσία, το Τεφ, το Μαύρο Σινάπι, η Νιγκέλα, η Καμελίνα, η Μουκούνα, το Σιταροκρίθαρο, η Γλυκοπατάτα, η Τσουκνίδα για ίνα και το Λινάρι για λάδι ή και για ίνα.

16/05/2023 12:11 μμ

Η φετινή συγκομιδή σιτηρών στην Τυνησία δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο της περσινής παραγωγής.

Η Ένωση Γεωργίας και Αλιείας της Τυνησίας (UTAP) αναφέρει ότι η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια την επόμενη σεζόν. 

Φέτος, η Τυνησία βιώνει μια από τις πιο σκληρές περιόδους ξηρασίας, η οποία προκάλεσε ζημιές σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων σιτηρών που σπάρθηκαν στην αρχή της σεζόν. Η έλλειψη βροχόπτωσης φέτος δεν βοήθησε να ολοκληρωθεί η βλάστηση των σιτηρών, με τις περισσότερες περιοχές από τα περίπου 8.000.000 στρέμματα καλλιέργειας της χώρας να έχουν πληγεί από την ξηρασία.

Οι σιτηροπαραγωγικές περιοχές του βορρά είναι οι κύριοι προμηθευτές ζωοτροφών της χώρας. Η ζημιά που θα προκληθεί στις εκμεταλλεύσεις σιτηρών θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ζωοτροφών. Η μειωμένη παραγωγή θα φέρει άνοδο στις τιμές τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή γάλακτος.

Φέτος η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών για να εξασφαλίσει την προμήθεια βασικών προϊόντων. Οι σοδειές της περσινής παραγωγής ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια quintal (10 quintal = 1 κιλό) και αφορούσαν κυρίως σκληρό σιτάρι. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη, κατά 70%, σε σχέση με την περσινή.

Η Τυνησία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον εφοδιασμό σιτηρών, αφού πέρυσι έκανε εισαγωγή το 60% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι και το 66% των αναγκών της σε κριθάρι από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία. Ο πόλεμος δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών αυτών των δύο χωρών.

15/05/2023 04:56 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού όλης της χώρας.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή του νέου πακέτου ενισχύσεων στους παραγωγούς των παραπάνω προϊόντων, εξαιτίας της ζημίας που υπέστησαν από την αύξηση του κόστους και την μείωση του εισοδήματός τους, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Δικαιούχοι της ενίσχυσης για την παρούσα απόφαση ορίζονται:

α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. 
Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.

ε) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργεια.

στ) Οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022. 
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε οκτώ (8) ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 1/1/2022 έως και την 17/1/2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

15/05/2023 01:39 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον καθορισμό της μοναδιαίας τιμής ενίσχυσης για προϊόντα τοπικής παραγωγής στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους για το έτος αιτήσεων 2022.

Μετά από τον μηχανογραφικό διασταυρωτικό έλεγχο με τα στοιχεία των ΕΑΕ 2022 προέκυψαν ανά καθεστώς ενίσχυσης τα εξής:

  • Εσπεριδοειδή: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 255.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 500 €/ha (1 ha =10 στρέμματα). Το σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 554,82 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 459,60 ευρώ/ha.
  • Φασόλια, βρώσιμο λαθούρι: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 150.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 500 €/ha. Το σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 1.010,38 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 148,45 €/ha.
  • Πατάτα: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 395.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 600 €/ha. Το σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 884,06 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 446,80 €/ha.
  • Τοματάκι Σαντορίνης: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 22.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 700 €/ha.Το σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 13,47 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 700 ευρώ/ha.
  • Παραδοσιακοί Ελαιώνες: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 8.800.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 145 €/ha.Tο σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 63.962,46 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 137,58 €/ha.
  • Κριθάρι Λήμνου: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 230.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 50 €/ha.Το σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 5.470,96 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 42,04 ευρώ/ha.
  • Αγκινάρα Τήνου: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 6.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 500 €/ha.Το σύνολο της αιτηθείσας έκτασης είναι 12,14 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 494,23 ευρώ/ha.
  • Δαμάσκηνα Σκοπέλου: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 17.000 € με μέγιστη μοναδιαία τιμή 500 €/ha. Το σύνολο της επιλέξιμης έκτασης είναι 36,88 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 460,95 €/ha.
  • Καλλιέργεια Αμπέλου: Το εθνικό όριο ανέρχεται σε 1.400.000 €, με μέγιστη μοναδιαία τιμή 700 €/ha. Το σύνολο της επιλέξιμης έκτασης είναι 3.466,69 ha και συνεπώς η τιμή ενίσχυσης του προϊόντος καθορίζεται στα 403,84 €/ha.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών.

15/05/2023 10:14 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ελληνικό σχέδιο, συνολικού ύψους περίπου 31 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των αγροτικών παραγωγών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα είναι ανοιχτή σε αγροτικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως τα αχλάδια, ο κρόκος, ο καπνός, τα σπαράγγια, η κορινθιακή σταφίδα και μελισσοκομικά προϊόντα.

Σκοπός του καθεστώτος είναι να αποζημιώσει τους επιλέξιμους δικαιούχους για μέρος του πρόσθετου κόστους παραγωγής που προέκυψε λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και άλλων εισροών και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες που συνδέονται με την τρέχουσα κρίση.

Μετά την σχετική απόφαση αναμένονται οι πληρωμές στους παραπάνω τομείς.

15/05/2023 10:01 πμ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα Δευτέρα (15/5), θα πληρωθούν οι εξής ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis):

  • Σπαράγγια Αλµωπίας
  • Ζαχαρότευτλα
  • Βοοτρόφοι Βόρειας Εύβοιας

για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος.

Eπίσης, μετά τον υπολογισμό της τιμής ενίσχυσης, οι πληρωμές του καθεστώτων των μικρών νησιών του Αιγαίου θα γίνουν στις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας. 

Στο μεταξύ με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ - επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - ότι την Παρασκευή (12/5/2023) καταβλήθηκαν τα ακόλουθα ποσά:  

  • Αμυγδαλιές ΠΕ Μαγνησίας, Δήμος Ρήγα Φερραίου, ΤΚ Κερασιάς, Καναλιών και Κεραμιδίου: 310 παραγωγοί, 502.663,5 €
  • Επιτραπέζια Σταφύλια Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική: 2.167 παραγωγοί, 3.117.770,48 €
  • Θερμοκήπια - Ανθοκομικά στην Ανατολική Αττική: 105 παραγωγοί, 1.359.843,15 €
  • Φασόλια Γίγαντες στις ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς: 1.107 παραγωγοί, 1.583.328,25 €
  • Οινοποιήσιμα Σταφύλια στο Δήμο Τυρνάβου: 1.078 παραγωγοί, 1.802.378,92 €
     
12/05/2023 12:09 μμ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή (12/5) η πληρωμή de minimis των ετών 2021, 2022 και 2023.

Αφορά την πληρωμή ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021, Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019, θερμοκήπια στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022, Αμυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασέας και Καναλιών, Δήμου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022 και οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου έτους 2022.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας κ. Χρήστος Τσεπέλης, «έγινε η πληρωμή επιτραπέζιων σταφυλιών της Χαλκιδικής και αφορούσε όλες τις ποικιλίες».

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα Παρασκευή (12/5) οι παραγωγοί είδαν τα χρήματα των ενισχύσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, ανθοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (ΑΑΣΑ), «από την Πέμπτη (11/5) μας ενημέρωσαν ότι θα γίνει η πληρωμή της ενίσχυσης. Βέβαια υπάρχει το ανώτερο πλαφόν τα 20.000 ευρώ, κάτι που στην ανθοκομία έχει σαν αποτέλεσμα τα ποσά της ενίσχυσης να μην καλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που είναι μεγάλο» .

Η ενίσχυση αφορά: 

  • αγροτεμάχια με καλλιέργεια φασολιών πλακέ-γίγαντες και φασολιών γίγαντες ελέφαντες στην ΠΕ Φλώρινας στα 70 €/στρ και στην ΠΕ Καστοριάς σε 105 €/στρ.
  • αγροτεμάχια με καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, στα 150 €/στρέμμα.
  • αγροτεμάχια με καλλιέργεια κηπευτικών και ανθοκομικών υπό κάλυψη στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής από 9,60 έως 12,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμυγδάλων στη Δημοτική Κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασιάς και Καναλίων Δήμου Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας  90 €/στρ.
  • αγροτεμάχια με καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών στο Δήμο Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας στα 120 €/στρ.