Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

De minimis στα μήλα και τα αχλάδια της Πέλλας τάζει τώρα ο Γεωργαντάς

03/01/2023 01:36 μμ
Σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη. Οι παραγωγοί πάντως από όλη την Ελλάδα ζητούν ενισχύσεις, όχι μόνο για τα μήλα ή τα αχλάδια.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη. Οι παραγωγοί πάντως από όλη την Ελλάδα ζητούν ενισχύσεις, όχι μόνο για τα μήλα ή τα αχλάδια.

Το θέμα της ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών της Πέλλας, λόγω της μείωσης του εισοδήματος που υπέστησαν οι παραγωγοί εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της αγοράς συζητήθηκε σε επικοινωνία Σταμενίτη με Γεωργαντά, με τον υπουργό να προσπαθεί να μαζέψει τις αντιδράσεις από άλλες περιοχές, μετά την ανακοίνωση για de minimis στα μήλα της Λάρισας.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής ενημέρωσε τον υπουργό ότι η διαδικασία τεκμηρίωσης από τη ΔΑΟΚ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ολοκληρώθηκε. Από την πλευρά του, βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, ο υπουργός τόνισε ότι ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η επεξεργασία των στοιχείων και το υπουργείο θα προχωρήσει στην καταβολή των ενισχύσεων. Επισημάνθηκε ότι θα ακολουθηθεί ίδια διαδικασία και για τα αχλάδια. Τα στρέμματα καλλιέργειας μήλων που θα τύχουν ενίσχυσης για το νομό Πέλλας ανέρχονται σε 9.240.

Η ανακοίνωση του βουλευτή έχει ως εξής:

Προχωράει η διαδικασία ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών Πέλλας.

Σε σημερινή μου επικοινωνία  με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών της Πέλλας, λόγω της μείωσης του εισοδήματος που υπέστησαν οι παραγωγοί εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της αγοράς.

Ενημέρωσα τον Υπουργό ότι η διαδικασία τεκμηρίωσης από τη ΔΑΟΚ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ολοκληρώθηκε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε ότι ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η επεξεργασία των στοιχείων και το Υπουργείο θα προχωρήσει στην καταβολή των ενισχύσεων. Επισημάνθηκε ότι θα ακολουθηθεί ίδια διαδικασία και για τα αχλάδια. Τα στρέμματα καλλιέργειας μήλων που θα τύχουν ενίσχυσης για το Νομό Πέλλας ανέρχονται σε 9.240.

Σχετικά άρθρα
24/03/2023 11:54 πμ

Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής: 

Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. 

Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου. 

Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο». 

Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα. 

Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα. 

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και  η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει. 

Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας! 
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας. 

Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου. 
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022. 

Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

Τελευταία νέα
24/03/2023 03:24 μμ

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποίησε, την Πέμπτη (23/3), τη δεύτερη συνεδρίαση για τον «Κώδικα Μετανάστευσης» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι «η αναμόρφωση του Κώδικα Μετανάστευσης και η συμπερίληψη σε αυτόν των αδειών διαμονής που χορηγούνται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να διασφαλίζονται η πληρέστερη ανταπόκριση της μεταναστευτικής πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η απλούστευση, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας τα «αδύναμα» σημεία του νομοσχεδίου, που δυσχεραίνουν τη μετάκληση των εργατών γης. Στην ομιλία του ο κ. Γιαννακάκης δήλωσε πως: «η έλλειψη προσωπικού στις Διπλωματικές εκπροσωπήσεις μας, δηλαδή στις Πρεσβείες και τα Προξενεία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς παρότι εδώ τηρούμε τις όποιες διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο, υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των αιτήσεών μας από τις αντίστοιχες διπλωματικές αρχές. Για παράδειγμα στο Νέο Δελχί και στην Ινδία έχουμε ένα Προξενείο για να εξυπηρετήσει χιλιάδες αιτήσεις και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, εκδίδει πολύ λίγες αιτήσεις την ημέρα. Επομένως, αν δεν βελτιωθεί η στελέχωση των Προξενείων μας, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως το 50% του κόστους παραγωγής στον τομέα των οπωροκηπευτικών, είναι κόστος που προκύπτει από την εργασία. Αν λοιπόν, δεν έχουμε εργάτες, δεν θα μπορούμε να συγκομίσουμε τα προϊόντα και να παράξουμε ένα προϊόν που έχει ένα σχετικό ανταγωνιστικό κόστος. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτοξευθεί τα κοστολόγια στα ύψη με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητα μάς στη διεθνή αγορά. Άρα, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλύσει η Πολιτεία είναι η στελέχωση των Προξενείων μας».

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ πρόσθεσε πως: «Ο σημερινός νόμος που συζητείται, επιτρέπει να εκδίδεται βίζα μέχρι πέντε χρόνια. Ωστόσο, έχουμε περιπτώσεις και καταγγελίες, όπου τα αιτήματα έχουν κατατεθεί για πέντε χρόνια, έχουν υπογραφεί οι σχετικές ατομικές συμβάσεις απασχόλησης και οι Προξενικές Αρχές εκδίδουν βίζα μόνο για ένα χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης μεταφρασμένα και παρατηρείται το εξής φαινόμενο: να έρχεται το πιστοποιητικό με τα στοιχεία του αιτούντος εργάτη σε λατινικούς χαρακτήρες, η μετάφραση να τα μετατρέπει σε ελληνικούς (σ.σ. χαρακτήρες) και στη συνέχεια να καταχωρούνται στο σύστημα με λατινικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχουμε επισημάνει είναι ότι δεν λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα για τις υποβολές των αιτήσεων για τους μετακλητούς εργάτες, οι οποίοι είναι 9μηνης διάρκειας ή και περισσότερο. Ενώ λειτουργεί άψογα όσον αφορά τις μετακλήσεις που γίνεται με την κατ΄ εξαίρεση διαδικασία για τους τρεις συν τρεις μήνες».

Επιπρόσθετα, δήλωσε πως ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο προβλέπεται από το νόμο είναι πως «σε περίπτωση που έχουμε παράβαση των όρων της μετάκλησης, για παράδειγμα αν κάποιος εργάτης έρθει για εννιά μήνες και παραμείνει 9,5 μήνες επιβάλλεται ποινή πενταετούς αποκλεισμού από τη χώρα. Αυτό θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά αυστηρό, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε, επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο, αλλά μην χάνεται η δυνατότητα μετάκλησης του εργάτη τα επόμενα πέντε χρόνια».

Επιπλέον, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε πως «οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μπαγκλαντές, αλλά και με την Αίγυπτο δεν έχουν εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας. Η είσοδος των εργατών από το Μπαγκλαντές είναι απειροελάχιστη, διότι θα πρέπει να μεταβούν στην Ινδία για να εξυπηρετηθούν και επίσης, η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει πολλά αδύναμα σημεία, στερώντας μας τη δυνατότητα να φέρουμε εργάτες, ενώ μπορεί να αποτελέσει η Αίγυπτος μία «πλούσια» πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού για τα επόμενα χρόνια σε αντικατάσταση της Αλβανίας».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κατέληξε πως ο υφιστάμενος νόμος αναφέρει πως οι «Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τα χαρτιά προς τις προξενικές αρχές μέσα σε 10 ημέρες, ενώ η τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνει το όρια στις 30 ημέρες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, καθώς είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, μιας και θα καθυστερεί τις διαδικασίες μετάκλησης».

Τέλος, έκλεισε υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα αποστολής πρόσθετου προσωπικού στις Πρεσβείες ενδιαφέροντος μας και τόνισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει την αποκλειστική ευθύνη.

22/03/2023 03:25 μμ

Είμαστε 22 Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία της η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε κάνει δηλώσεις στη Βουλή (20/2/2023) πως σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται, ώστε η δήλωση ΟΣΔΕ να είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές.

Απομένουν 10 ημέρες πριν την 1η Απριλίου και περιμένει ο αγροτικός κόσμος με αγωνία να υποβάλει την ετήσια υποβολή ΕΑΕ στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, η οποία μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η δήλωση είναι απαραίτητη για την πληρωμή ενισχύσεων και προγραμμάτων ΠΑΑ. 

Επίσης οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ελάμβαναν την Κάρτα του Αγρότη. Όμως φέτος επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ κανείς δεν γνωρίζει τι χρήματα θα έχει στην ενιαία ενίσχυση, η Κάρτα του Αγρότη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη των εκλογών, κάτι που θα φέρει προβλήματα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

21/03/2023 03:48 μμ

Σε απολογισμό των πρόσφατων πληρωμών προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, ποσό συνολικού ύψους 24.014.665 ευρώ πλήρωσε, από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2023, σε 4.847 δικαιούχους παραγωγούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά την πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών (δεύτερη κατά σειρά), του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Στην πληρωμή αυτή, δικαιούχοι ήταν 3.750 κτηνοτρόφοι στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 7.125.334 ευρώ.

Επίσης, καταβλήθηκαν σε 437 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2022) του Μέτρου 10 για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών» το ποσό των 3.045.979 ευρώ, καθώς και σε 311 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2023) το ποσό των 1.571.314 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)

Στο μεταξύ αναμένονται από τους παραγωγούς οι πληρωμές των de minimis που έχουν εξαγγελθεί και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ (βιολογικά, Κομφούζιο κ.α.).

21/03/2023 11:52 πμ

Παρεμβάσεις για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία και θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες.

«Κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία»
Στην παρέμβασή του για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι οι γεωργικές αγορές βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από αστάθμητους παράγοντες, κάτι πολύ σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω τιμών εισροών είναι αυτοί των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας.
Τόνισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις καθίσταται δύσκολη η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, καθώς οι φιλόδοξες δράσεις και επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει, προσκρούουν στον πληθωρισμό.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο εξετάζοντας σοβαρά κατά πόσον ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις. Απαιτούνται κοινά αποδεκτές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές».

«Δέσμη μέτρων για την αλιεία»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την τήρηση της δέσμης των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Επισήμανε, εντούτοις, ότι από τις ανακοινώσεις, τίθενται ιδιαίτερα σφικτά χρονοδιαγράμματα και δεν παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την τεκμηρίωση των προτεινόμενων δράσεων και την εξασφάλιση της απαραίτητης συνεργασίας των αλιέων για την επίτευξη των στόχων.
Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις στους αλιείς είναι σημαντικές ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο συνεχών κρίσεων και οικονομικών επιβαρύνσεων και επισήμανε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της Μεσογείου τα όποια μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο.
Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης και τη μείωση της πίεσης στα αλιευτικά αποθέματα, η χώρα μας όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όπως την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών η οποία θα συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια.
Ζήτησε πριν ληφθούν μέτρα και προκειμένου ο αλιευτικός μας στόλος να είναι οικονομικά βιώσιμος να εξεταστούν επαρκώς οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των παραγωγικών φορέων που επηρεάζονται σε επίπεδο κράτους μέλους και ιδίως στους αλιείς που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού.

«Θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία»
Όσον αφορά στα θέματα εμπορίου αυτό που τονίστηκε είναι ότι ο στόχος της διαφοροποίησης των αγορών της Ε.Ε., είναι απαραίτητο να συμβαδίζει και με τη στρατηγική μας αυτονομία, που πρέπει να είναι και ο πρωταρχικός στόχος μας, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική μας επισιτιστική ασφάλεια.
Σημειώθηκε ακόμα ότι με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους ανθεκτικότερους στην Ένωση, έχουμε συμφέρον και υποχρέωση να τον διατηρήσουμε ζωντανό και ακμάζοντα. Ειδικά για την Ελλάδα σημειώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την μη αποτελεσματική προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο ορισμένων εμπορικών Συμφωνιών της Ε.Ε., κυρίως για τα εμβληματικά μας προϊόντα. Η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων δεν γίνεται εύκολα σεβαστή από αρκετές τρίτες χώρες, κάτι που στο μέλλον θα υπονομεύσει την αναγνώριση της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ένωσης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ειδικότερα για τον τομέα αποκατάστασης της φύσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της λήψης μέτρων αποκατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές απαιτήσεις καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Επίσης, όσον αφορά στις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές για την αποκατάσταση της φύσης ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα απαιτούνται μαζικές επενδύσεις και στήριξη του γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης χρηματοδότηση πέρα από τα κονδύλια της ΚΑΠ, που είναι δεσμευμένα. Μάλιστα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και οι αλλαγές αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο κατά τον καθορισμό των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν όσο και κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των μελλοντικών εθνικών σχεδίων αποκατάστασης.

Τέλος, όσον αφορά στην αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 84% των καλλιεργούμενων φυτών εξαρτώνται από αυτούς και 15 δισ. Ευρώ περίπου της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδεται άμεσα σε αυτούς. Για να αναστραφεί η παρατηρούμενη τάση μείωσης τους, το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αποτελεί κύριο μέσο, μέσω μέτρων όπως η βιολογική γεωργία, η διατήρηση και η ανάπτυξη χαρακτηριστικών του τοπίου, η γεωργοδασοκομία και η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

21/03/2023 10:59 πμ

Κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο θεσπίζεται νέος «Κώδικας Μετανάστευσης», όπου μεταξύ άλλων περιέχονται ρυθμίσεις για μετακλητούς πολίτες Τρίτων Χωρών προκειμένου να απασχοληθούν στην αγροτική παραγωγή, όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου.

Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης όλων των τύπων αδειών διαμονής και η επικαιροποίηση και μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση ή ανανέωση αδειών διαμονής.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 26 ορίζεται η διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εξαρτημένη και εποχιακή ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.

Ειδικά για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος. Η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, καθορίζεται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά δέκα τοις εκατό (10%).   

Στο Άρθρο 27 καθορίζονται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Επιπλέον, αποσαφηνίζονται η αρμοδιότητα των υπηρεσιών επεξεργασίας των αιτήσεων και ο τρόπος επικοινωνίας με τις αρμόδιες προξενικές αρχές. Τέλος, καθορίζεται η αρμοδιότητα των προξενικών αρχών, η οποία ενόψει της έκδοσης θεώρησης κατόπιν παραλαβής πράξης έγκρισης εκδοθείσας από τις υπηρεσίες επεξεργασίας των αιτήσεων, περιορίζεται στην τήρηση των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση ελέγχου των δικαιολογητικών που αφορούν στη χορήγηση της αιτηθείσας άδειας διαμονής.

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο του Άρθρου 27 αναφέρει τα εξής:
1. Κάθε εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για παροχή εξαρτημένης εργασίας, καταθέτει αίτηση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία αναφέρονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, ο τομέας, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της απόφασης των παρ. 1 και 28 του άρθρου 176. 
2. Η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει πράξη, με την οποία εγκρίνεται η απασχόληση του πολίτη τρίτης χώρας σε συγκεκριμένο εργοδότη μόνον εφόσον α) τα δικαιολογητικά είναι πλήρη και β) για τις περιπτώσεις των αιτήσεων για χορήγηση αδειών διαμονής με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άδεια διαμονής τύπου «Ε.1»), την απασχόληση κατόπιν μετάκλησης (άδεια διαμονής τύπου «Ε.4»), καθώς και των αιτήσεων για χορήγηση θεώρησης εισόδου για διαμονή με σκοπό την εποχιακή εργασία (τίτλος διαμονής τύπου «Ε.5), ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του άρθρου 26 δεν έχει εξαντληθεί. Η σχετική πράξη έγκρισης διαβιβάζεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με την υπογεγραμμένη από τον εργοδότη σύμβαση εργασίας, στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Σε κάθε περίπτωση, 49μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται προς τα οικεία προξενεία και κατάλογοι με τις πράξεις έγκρισης για όλες τις περιπτώσεις μετακλήσεων, σύμφωνα με τον παρόντα.  
3. Η αρμόδια ελληνική προξενική αρχή καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες τρίτων χωρών, για τους οποίους έχει εκδοθεί πράξη έγκρισης για την είσοδο στην Ελλάδα με σκοπό την απασχόληση. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην ανωτέρω υπηρεσία, προκειμένου να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση εργασίας και να τους χορηγηθεί η εθνική θεώρηση εισόδου, τηρουμένων κατά τα λοιπά των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις. 

Διαβάστε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)

20/03/2023 10:50 πμ

Ενημερωτική συνάντηση (δεύτερη κατά σειρά μετά την Κοζάνη) για τη νέα ΚΑΠ έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (16/3), στην Κομοτηνή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), ενώ την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης και η γενική διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.

Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπασίδης δήλωσε πως «ακόμα και τώρα δεν έχουμε πλήρως τις εφαρμοστικές διατάξεις για να έχουμε την ακριβή εικόνα. Δίνουμε όμως πληροφορίες, μαζεύουμε ερωτήματα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν πήραμε καμιά ουσιαστική ενημέρωση ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί που γνωρίζουν τι ισχύει στη νέα ΚΑΠ γιατί δεν δίνουν απαντήσεις.

Μας τονίζουν ότι τα 2 πρώτα χρόνια δεν θα χαθούν τα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά θα πάνε στην βασική. Το ερώτημα είναι πως θα τα πάρουμε. 

Η αναδιανομή θα γίνει από τις «μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και εφαρμόζεται σε επίπεδο των τριών αγρονομικών περιφερειών (αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών, βοσκότοπων). Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα σε συγκεκριμένα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. Δεν μας απαντάνε όμως με βάση ποια στρέμματα θα καταβληθεί. Θα βασίζεται στα στρέμματα των δικαιωμάτων και τι θα γίνει με νεοεισερχόμενους;

Δίνουν ένα πριμ στους κτηνοτρόφους 3 ευρώ ανά στρέμμα αν κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ανάλογα το υψόμετρο που είναι η εκτροφή. Τα στρέμματα αφορούν τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που έχουν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα προστεθούν και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές;

Έχουμε ένα πρόγραμμα στο Δεύτερο πυλώνα που λέγεται ευζωία των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους θα τρέξει το πρόγραμμα. Επίσης σφάζουμε μοσχάρια από την 1/1/2023 και δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την συνδεδεμένη γιατί δεν έχουν υπογράψει την εφαρμοστική».

17/03/2023 01:07 μμ

Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει άμεσα την συνεργασία με τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει φέτος με το ΟΣΔΕ. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Σταθόπουλος, Γεωτεχνικός που έχει ΚΥΔ στη Δυτική Ελλάδα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ) και μέλος της ΠΕΦΑ.

Και προσθέτει: «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί τιμωρητικά με τους αγρότες. Ο ρόλος του είναι να κάνει ελέγχους. Η Κομισιόν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον αριθμό των ελέγχων που έχει κάνει και όχι τι πρόστιμα βάζει. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπια του αποφασίζουμε και διατάζουμε. θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρμη ανοικτή επικοινωνία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ - Πύλες.

Στο παρελθόν είχε γίνει μια τέτοια ενημέρωση σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016 για το θέμα του ΟΣΔΕ. Βέβαια τότε είχαν ολοκληρωθεί οι υπογραφές των σχετικών εγκυκλίων. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο Μάιος για να υπάρξει ενημέρωση. Θέλουμε να λειτουργεί ο Οργανισμός με δικαιοσύνη οριζόντια για όλους. Δεν θέλουμε να χάνουν χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες.

Είμαι από τους πρώτους που ζήτησε το ΟΣΔΕ να παραμένει ανοικτό όλο τον χρόνο όπως το TAXIS. Έχουμε νέα ΚΑΠ και υπάρχουν πολλές αλλαγές δεν μπορεί οι αγρότες να βαδίζουν στα «τυφλά». 

Εκτιμώ ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αρχές Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Στο παρελθόν έλεγαν ότι θα ανοίξει τον Μάρτιο και φτάναμε Μάιο για να ξεκινήσει ουσιαστικά η κατάθεση των αιτήσεων».

16/03/2023 09:37 πμ

Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

15/03/2023 05:50 μμ

Ανακοίνωση του οργανισμού σχετικά με το τι θα ισχύσει από το 2023 κι έπειτα για το νέο σύστημα ελέγχων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα, τονίζεται από τον οργανισμό πληρωμών, ο οποίος επισημαίνει πως για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σε εφαρμογή των:

Καν (ΕΕ) 2115/2121, 2116/2021, 1172/2022 & 1173/2022 όπως έχουν τροποποιηθεί

Εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 23-27 του Κράτους Μέλους

ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει τα εξής:

Βάσει των Κανονισμών της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι επιτόπιοι έλεγχοι φυτικού κεφαλαίου, οι οποίοι δύναται να πραγματοποιηθούν με «παρακολούθηση» θα πρέπει από την ΕΑΕ 2024 να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό.

Για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.  Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποιεί ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα.

Επισημαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά των ελέγχων με παρακολούθηση:

Έλεγχοι 2023

- Ο έλεγχος, λόγω του ότι είναι καθολικός, πραγματοποιείται μαζικά, αλγοριθμικά και όχι εξετάζοντας τα αγροτεμάχια ένα προς ένα. Τεχνικές λεπτομέρειες θα δοθούν με μετέπειτα ανακοίνωση.

- Πραγματοποιείται με χρονοσειρά εικόνων όλου του έτους και όχι συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως συμβαίνει με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους, ή με τη χρήση έως τεσσάρων δορυφορικών εικόνων, όπως συμβαίνει με τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.

- Το αποτέλεσμα του ελέγχου δεν δίνει μέτρηση. Χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο ως «πράσινο», «κίτρινο» ή «κόκκινο». Το πράσινο αγροτεμάχιο θα συμμετάσχει κανονικά στον υπολογισμό πληρωμής. Το «κίτρινο» αγροτεμάχιο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Το «κόκκινο» αγροτεμάχιο είναι μη επιλέξιμο και μηδενίζεται.

- Επειδή το αποτέλεσμα του ελέγχου δε δίνει μέτρηση, τα «πράσινα» αγροτεμάχια συμμετέχουν κανονικά στον χωρικό διασταυρωτικό έλεγχο, δηλαδή απομειώνονται οι μη επιλέξιμες εκτάσεις (subilots), όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με τα δηλωθέντα αγροτεμάχια τα οποία δεν συμμετείχαν σε κανέναν επιτόπιο έλεγχο. Δηλαδή, ένα αγροτεμάχιο που χαρακτηρίζεται ως «πράσινο» δεν συνεπάγεται ότι η επιλέξιμη έκταση ισούται με την δηλωθείσα έκταση, όπως συνέβαινε με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους και τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.

- Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την αίτησή του. Δηλαδή, έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τα αγροτεμάχιά του ως προς τη θέση, την ψηφιοποίηση, την καλλιέργεια κλπ. Έχει δικαίωμα, επίσης, να αφαιρέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων καθώς και το αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης.

- Αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από το Κράτος Μέλος και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την πρώτη πληρωμή της αίτησης.

- Εκτός των αλλαγών, ο παραγωγός θα μπορεί να αποδείξει την ορθότητα της αίτησής του μέσω λήψης φωτογραφιών με γεωσήμανση, οι οποίες λαμβάνονται μέσω εξειδικευμένου εργαλείου (Agrisnap-GR) με ευθύνη του και εξετάζονται από ελεγκτές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ήδη με την από 7/3/2023 ανακοίνωσή του ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποίησε το εγχειρίδιο λειτουργίας της δωρεάν εφαρμογής Agrisnap-GR.

- Με το νέο σύστημα παρακολούθησης θεσπίζεται η διεπαφή μεταξύ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και παραγωγού. Θα υπάρξει σύστημα διεπαφής, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές, οι δικαιούχοι και τα ΚΥΔ όπου θα αναφέρονται πιθανά προβλήματα και θα απαντώνται οι πιθανές λύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Το σύστημα αυτό έχει ως σκοπό την επικοινωνία με τον δικαιούχο με τελικό στόχο την σωστή αίτηση – δήλωση, η οποία θα οδηγήσει σε ορθές πληρωμές χωρίς κυρώσεις.

- Καθώς ο δικαιούχος θα ενημερώνεται διαρκώς για τα προβληματικά αγροτεμάχια και θα δίδεται διαρκώς η δυνατότητα διόρθωσης - τροποποίησης της ΕΑΕ, μετά το πέρας των διαδικασιών δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων.

Το πιο σημαντικό βήμα, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι οι ορθές δηλώσεις των δικαιούχων και κυρίως οι ορθές ψηφιοποιήσεις των αγροτεμαχίων τους. 

Επισημαίνονται τα εξής:

- Ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να περιέχει μία μόνο καλλιέργεια.

- Στο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα πρέπει να εντοπίζεται η αιτούμενη καλλιέργεια στο αγροτεμάχιο και μόνο αυτή.

- Στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης θα πρέπει να εντοπίζεται αρόσιμη ή μόνιμη καλλιέργεια εντός του αγροτεμαχίου, αλλά μόνο μία. Μία μόνιμη και μία αρόσιμη καλλιέργεια ή δύο και παραπάνω αρόσιμες καλλιέργειες στο ίδιο αγροτεμάχιο, οδηγούν στο συμπέρασμα της «ετερογένειας», το οποίο δεν είναι επιλέξιμο για πληρωμή. Πχ: αγροτεμάχιο, στο οποίο εντοπίζονται καθαρά πέντε διαφορετικές καλλιέργειες αρόσιμες. Δεν είναι επιλέξιμο, πρέπει να διορθωθεί.

- Κατά την αίτηση - δήλωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν το θεματικό επίπεδο (layer) "ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23", στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί σε επίπεδο χώρας περίπου το 75% των νέων ορθοφωτοχαρτών (λήψης 2020 - 2023). Τούτο σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα μη επιλέξιμο τμήμα δεν έχει ακόμα περιγραφεί πολυγωνικά (subilot) αλλά είναι εμφανές στις παραπάνω ορθοεικόνες, πρέπει να εξαιρεθεί κατά την ψηφιοποίηση.

- Μία αίτηση - δήλωση θα οδηγηθεί σε πληρωμή μόνο εφ’ όσον έχουν υπάρξει τελικές αποφάσεις για όλα τα αγροτεμάχιά της.

Έλεγχοι 2022

Ο έλεγχος με τη μέθοδο της παρακολούθησης (monitoring), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022 στις ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας & Ημαθίας, για το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης & της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος πραγματοποιήθηκε ως εξής:

- Ο έλεγχος έγινε μαζικά, μέσω εργαλείων που αξιοποιούν τις δωρεάν δορυφορικές εικόνες Sentinel 2, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε τακτές χρονικές στιγμές. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με εικόνες που λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. H διακριτική ικανότητα των εικόνων αυτών είναι 10 μ.

- Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω της πλατφόρμας SEN4CAP. Συνεπικουρήθηκε με γρήγορες επισκέψεις πεδίου, με την χρήση εξειδικευμένου εργαλείου κρίσης του ελεγκτή (expert judgment tool) και με τη χρήση φωτογραφιών με γεωσήμανση.

- Κατ΄ εξαίρεση στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022, επετράπη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δέσμευση ή μη από την εκάστοτε πληρωμή να γίνεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Τα αποδεκτά αγροτεμάχια συνυπολογίστηκαν στις διαδικασίες πληρωμής όπως έχουν δηλωθεί - ψηφιοποιηθεί, που σημαίνει ότι τυχόν μη επλέξιμα τμήματα εντός των αγροτεμαχίων θα λαμβάνονται υπόψη και θα οδηγούν σε μειώσεις - κυρώσεις.

- Λόγω της πρώτης χρονιάς εφαρμογής για το έτος 2022 αλλά και λόγω του ότι δεν είχε καταστεί δυνατή η διαθεσιμότητα όλων των απαιτούμενων εργαλείων εγκαίρως (πχ Agrisnap), οι διορθώσεις επιτρέπονται ακόμα. Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 το χρονικό διάστημα θα είναι μικρότερο.

Βάσει των παραπάνω, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την υπόδειξη ορθής θέσης και γεωμετρίας - ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων αλλά και η δήλωση – συμμετοχή σε άλλες δράσεις ή συνδεδεμένες ενισχύσεις από τους γεωργούς και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

15/03/2023 10:09 πμ

Συνάντηση είχαν, την Τρίτη (14/3), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά.

Ο ΑγροΤύπος ήταν εκεί και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτών μετά την συνάντηση.

Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα.

Στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον 4.500 εργατών γης για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών καλλιεργειών με προσαύξηση τουλάχιστον 1.000 ακόμα στην συγκομιδή της ελιάς.

Ζητήσαμε ακόμη εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης να υπάρξει και άλλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση στέγασης εργατών γης και αγοράς ISOBOX (προκάτ οικίσκων εργατών γης), το οποίο βλέπει θετικά ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει άμεσα.

Ζητήσαμε από τον κ. Γεωργαντά η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να γίνει με την θέσπιση ειδικού πίνακα που δεν θα λειτουργεί μόνο προς των συμφέρων των μεγάλων καλλιεργειών αλλα αναγνωρίζοντας και την εντατική εργασία που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή των σχετικών πινάκων απασχόλησης εργατών και η πληρωμή θα γίνει με βάση όσα έγιναν στην προηγούμενη.

Ο υπουργός ΑΑΤ μας ανέφερε ότι βλέπει θετικά την ενίσχυση μέσω de minimis της καλλιέργειας ντομάτας επειδή αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα φυτοπροστασίας με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καταθέσει σχετικό φάκελο η τοπική ΔΑΟΚ.

Δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ).

Εμείς ζητήσαμε αλλαγή των ποσών χρηματοδότησης στα Σχέδια βελτίωσης και στόχευση ανάλογα με την επένδυση. Η πρόσκληση αφήνει φωτογραφικά εκτός τα θερμοκήπια. Επενδύσεις σε θερμοκήπια, κτηνοτροφία και γεωργία ακριβείας θα πρέπει να μπορούν να συντάξουν φάκελο 250.000 ευρώ. Επίσης το πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 9/3/2023, συνδέει την μέγιστη χρηματοδότηση (250.000 ευρώ) με το μέγεθος της επιχείρησης μέσω του ΟΣΔΕ 2022 αφήνοντας εκτός μεγάλης χρηματοδότησης σχεδόν κάθε νέο αγρότη».

14/03/2023 03:55 μμ

Πληρωμές 4,6 εκ. ευρώ σε 772 κτηνοτρόφους, για τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Ξεκινά την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών, σε 772 δικαιούχους  πανελλαδικά της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061,5 ευρώ. Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Αναλυτικά η πληρωμή αφορά 514 δικαιούχους της 1ης Πρόσκλησης με ποσό ύψους 3.502.802,3 ευρώ και 258 δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης με ποσό ύψους 1.116.259,2 ευρώ.

Για την ολοκλήρωση της πληρωμής απαιτήθηκε η έκδοση της υπ.αριθμ.1296/10.3.2023  Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄1434).

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

14/03/2023 11:44 πμ

Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:

α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραχώρηση ακινήτων

Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:

α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και

β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.

Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο

13/03/2023 03:24 μμ

Εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο και κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος Β των υπ’ αριθ. 2848/145689/28-12-2017 και 2916/374421/24.12.2021 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων όπως τροποποιημένες ισχύουν, οι δικαιούχοι καταθέτουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων, δηλαδή:

  • παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων στην περίπτωση που προβλέπεται για τις δράσεις 11.1.1. και 11.2.1 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης,
  • παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος πιστοποίησης για τις δράσεις 11.2.1. και 11.2.2 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης.

Επισημαίνεται, σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ότι για κάθε πρόσκληση και δράση απαιτούνται διακριτά παραστατικά ή εφόσον το παραστατικό είναι κοινό θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση της δαπάνης ανά πρόσκληση και δράση είτε στο σώμα του παραστατικού ή σε σχετική βεβαίωση του εκδότη. Η ανάρτηση των παραστατικών στην διαδικτυακή εφαρμογή πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε πρόσκληση / δράση, και εντός του έτους εφαρμογής από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου εκάστου έτους εφαρμογής. Κατ’ εξαίρεση για τους δικαιούχους της 5ης πρόσκλησης και για το έτος 2022 η προθεσμία είναι έως και 26.04.2023.

Εφόσον το παραστατικό είναι κοινό για περισσότερες από μια προσκλήσεις / δράσεις, θα πρέπει να αναρτάται σε κάθε επιμέρους πρόσκληση / δράση με προσδιορισμό του επιλέξιμου για τη συγκεκριμένη πρόσκληση / δράση ποσού και το υπόλοιπο ποσό του παραστατικού να καταχωρίζεται με Περιγραφή Είδους "Μη επιλέξιμο Δράσης...." και Τύπο "Μη επιλέξιμο προς ενίσχυση".

Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης του έτους εφαρμογής έως την ημερομηνία κατάθεσης στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει το Μέτρο και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του έτους εφαρμογής. Σημειώνεται ότι, το παραστατικό θα πρέπει να αναφέρει την περιγραφή: “Για την ενταγμένη εκμετάλλευση στη Δράση ...... του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. 2014-2020. Έτος Εφαρμογής 2022”. Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την επιλεξιμότητα της δαπάνης. Διευκρινίζεται ότι, η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα αφορά στην Καθαρή Αξία του παραστατικού (χωρίς ΦΠΑ). Σε περίπτωση που το ποσό του εκδιδόμενου παραστατικού είναι μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος ορίου εγχρήματης συναλλαγής, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, θα πρέπει επιπλέον να επισυναφθεί και αποδεικτικό/α πληρωμής με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής οι δικαιούχοι θα μπορούν να διορθώνουν προφανή σφάλματα στα υποβαλλόμενα παραστατικά με την διαδικασία αναθεώρησης των παραστατικών στην οθόνη “Υποβολή Παραστατικών” όπου και έχουν αρχικά υποβληθεί για κάθε δράση/πρόσκληση ξεχωριστά.

Πατήστε εδώ για την εγκύκλιο

13/03/2023 01:30 μμ

Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.

Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».

Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.

2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

13/03/2023 09:16 πμ

Νέα καθυστέρηση στην πληρωμή των αυτόχθονων φυλών από το ΥπΑΑΤ. Αν και ο προγραμματισμός του Υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας θα γινόταν η πληρωμή τελικά για ακόμη μια φορά οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι δεν είδαν το χρώμα του χρήματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Ανακοίνωση Φορέων Αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών για την μη πληρωμή της ενίσχυσης για τη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» αναφέρει τα εξής:

Μετά την παρέλευση και της έκτης ημερομηνίας κατά την οποία, σύμφωνα με τη κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων), ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πέρασε σε άλλη διάσταση.

Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις «βαριές» συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή.

Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες,  οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους!

Φυσικά το Υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους.

Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται – χωρίς υπερβολές – καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες.

Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.

Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο.

Για τους παραγωγούς:
Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ»

10/03/2023 02:21 μμ

Την διαδικασία υποβολής αιτημάτων περιγράφει σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης υποβάλλονται από τους γεωργούς στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών.

Προθεσμία υποβολής αιτημάτων

Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023. Κατ’ εξαίρεση,

Α) Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους ΕΑΕ 2022, για τις οποίες ακολουθεί τροποποίηση και διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με μεταβολές στα γεωχωρικά στοιχεία ελέγχου κατά την οριστικοποίηση των δηλώσεων μετά τις 08/8/2022. Οι περιπτώσεις αυτές καταχωρούνται, εξετάζονται και οριστικοποιούνται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έγκριση ανωτέρας βίας και εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έγκριση.

Β) Σε περιπτώσεις που με νεότερη πράξη της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία μεταβάλλεται το επιτρεπτό της χρήσης γης και αυτή ενσωματώθηκε στο ΟΠΣ WEB GIS μετά τις 08/08/2022 τότε, αφού ενημερωθεί ο γεωργός με κάθε πρόσφορο μέσο, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση εντός 20 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Η εξέταση των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με νεότερες οδηγίες.

Πότε κατατίθενται αιτήματα άρσης επικάλυψης

Αιτήματα άρσης επικάλυψης κατατίθενται για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων. Τα αιτήματα Άρσης Επικάλυψης υποβάλλονται έως 07/04/2023, ενώ ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 09/06/2023.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο

10/03/2023 12:58 μμ

Κινητοποίηση στην Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης (9/3), έκαναν οι αγρότες από τους δήμους Αγιάς και Τυρνάβου.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) χαιρετίζει τους αγρότες της Αγιάς και του Τύρναβου που δώσανε βροντερό παρών στην συγκέντρωση και πορεία, στον χώρο της έκθεσης Agrothessaly, στην Λάρισα.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, στην συγκέντρωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «είχαμε πάρει τη δέσμευση από την κυβέρνηση, μέσα από τις μεγάλες μας κινητοποιήσεις, ότι θα δοθούν 300 ευρώ ανά στρέμμα σε όλες τις ποικιλίες των μήλων, ότι θα δοθεί ενίσχυση στα ροδάκινα, τα κάστανα τα κεράσια, καθώς και σε άλλα προϊόντα, και ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μας λένε ότι θα πάρουμε και λιγότερα από όσα είχαν δεσμευτεί. Απαιτούμε να σταματήσει η παλινωδία και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης όπως το γεγονός ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που είχαν ανακοινωθεί».

«Ζητούμε να γίνει άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κοροϊδία», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Στο μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρίζος Μαρούδας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκε τελική ημερομηνία χρονοδιαγράμματος πληρωμής της κάλυψης απώλειας εισοδήματος από το «Ουκρανόμετρο» για μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα, έως τέλος Μαρτίου.

Θυμίζουμε στα μήλα και στα κάστανα η ενίσχυση θα είναι για όλη την χώρα. Για την καλλιέργεια μήλων, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ το στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Τα de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια αφορούν τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 150€ (70€ + 80€) ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).

Την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα κάνει εξαγγελίες για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε κεράσια, αχλάδια και σταφύλια Τυρνάβου.

10/03/2023 12:05 μμ

Στην Αθήνα βρέθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνοκράτες του υπουργείου.

Νέα ΚΑΠ και Οικολογικά Σχήματα

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από όλους τους νομούς της Κρήτης μαζί με τεχνικούς μας συμβούλους. Θέσαμε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους τεχνικούς συμβούλους του ΥπΑΑΤ το ζήτημα της νέας ΚΑΠ και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων, που είναι δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μην έχουμε απώλειες από το πρασίνισμα. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Κρήτη, μετά τις περικοπές από τη σύγκλιση και τα ιστορικά δικαιώματα, να χαθούν χρήματα και από το πρασίνισμα. Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση και τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά αν δεν εφαρμοστεί η τεχνική λύση, η Κρήτη, θα χάσει και πάλι πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της εγκληματικότητας και μετανάστευση. Καλέσαμε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθουν να περπατήσουμε μαζί τον ορεινό όγκο της Κρήτης και όχι μόνο για να δουν και να διαπιστώσουν κάτω από ποιές, δύσκολες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να παράγουμε».

ΟΣΔΕ και ΚΥΑ Λιβανού

«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ και είπαν πως θα τις εξετάσουν μέχρι να ανοίξει το ΟΣΔΕ, γύρω στα μέσα Απριλίου. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχόμενων το 2021 και το 2022, ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουμε. Η ΚΥΑ Λιβανού μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά στην πυκνότητα βόσκησης στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Ενισχύσεις ζωοτροφών και επιλαχόντες

«Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε πως σύντομα θα βγει και νέα πρόσκληση για το μέτρο 22 της ενίσχυσης ζωοτροφών, ώστε να καλυφθούν και οι νεοεισερχόμενοι. Για τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τις ιεραρχικές προσφυγές για το 2021 και το 2022 μας είπε επίσης πως θα τα δει. Τέλος, θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα των επιλαχόντων νέων της Κρήτης και μας είπαν ότι θα το δουν κι αυτό, αρκεί να βρεθούν επιπλέον χρήματα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

10/03/2023 09:15 πμ

Για τις επιπτώσεις πού φέρει η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα, αναφέρονται σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης οι Αγροτικοί Σύλλογοι από Κρήτη και Μεσσηνία.

Όπως επισημαίνουν η νέα προγραμματική περίοδος 2023-2024 έχει ήδη ξεκινήσει ενώ οι διαδικασίες για μετάκληση ΠΤΧ γίνονται με παράταση της προηγούμενης ΚΥΑ 2021-2022. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη παράταση δεν έχει καμία εφαρμογή σε Περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Επίσης, προσθέτουν ότι έχουν ενημερώσει έγκαιρα και εγγράφως για τις παθογένειες της νομοθεσίας που διογκώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ζητάμε άμεσα την τροποποίηση τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Και προσθέτουν: «Παραδόξως, έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πρόθεση σας να τροποποιηθούν το σύνολο των προβληματικών σημείων στην διαδικασία.

Αντιθέτως έχουν προστεθεί επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες όπου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχωρούνται επανειλημμένα τα ίδια στοιχεία του εργαζόμενου και εργοδότη σε κάθε στάδιο, όπως στην έκδοση άδειας διαμονής, την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και την έκδοση άδειας εργασίας, κ.α. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιδίωξή της Κυβέρνησης είναι να μεταφέρει την γραφειοκρατία στο μέρος και την  ευθύνη των πολίτων και τελικά να αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεων αλλά και το κόστος. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες επιβάλλεται επιπλέον παράβολο (πέραν του αρχικού για την μετάκληση) ενώ παράλληλα πολλοί από τους εργοδότες έχουν χάσει ήδη τα χρήματα τους από τις κατ' εξακολούθηση απορρίψεις υποθέσεων από τις ελληνικές πρεσβείες, άνευ ουσιαστικής αιτιολογίας.

Κύριοι Υπουργοί, αναλογιζόμενοι τις ήδη δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στην τρέχουσα περίοδο αλλά και το γεγονός ότι η χωρά μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο θα είναι ολέθριο λάθος εάν προσχωρήσει η διάλυση της Βουλής χωρίς την δημοσίευση της νέας ΚΥΑ σε ΦΕΚ.

Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι η επισιτιστική κρίση δεν μια αυθαίρετη ορολογία αλλά υπάρχει και επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα των πολιτών, συμπαρασύροντας συγχρόνως και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω, λόγω ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των προϊόντων.

Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δικές σας επιλογές που έως τώρα δεν έχουν επιφέρει καμία ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα.

Σας καλούμε για ύστατη φορά να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να πετάξετε σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία».

Την επιστολή υπογράφουν τα ΔΣ των:
Α.Σ Φιλιατρών – Πρ. Κοροβίλας Ευάγγελος
Α.Σ. Γαργαλιάνων – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης
Α.Σ. Σελίνου Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.
Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης

09/03/2023 04:45 μμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.

Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

1η πληρωμή 85.836.999,00 €

2η πληρωμή 1.223.565,50 €

3η πληρωμή 7.125.334,50 €

Σύνολο: 94.185.899,00 €.

08/03/2023 12:05 μμ

Παρότι οι αντίστοιχοι κτηνοτρόφοι στην πλευρά των Γερανείων Ορέων στην Κορινθία, που συνορεύει με την Αττική, είναι επιλέξιμοι.

Δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αποκατάσταση της αδικίας με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης σε κτηνοτρόφους της Αττικής, η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Ειδικά, οι περιοχές του Τοπικού Διαμερίσματος Μεγαρέων υπόκεινται σε εδαφολογικούς περιορισμούς, αλλά είναι άνω του εθνικού μέσου όρου σε οικονομικές επιδόσεις και το ποσοστό των αρδευόμενων εκτάσεων ξεπερνά το 50%, συνεπώς το μειονέκτημα θεωρείται ότι έχει ξεπεραστεί», τονίζει σε απάντησή του που διαβιβάστηκε στη βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης του βουλευτή Δυτικής Αττικής της ΝΔ, κ. Θανάση Μπούρα, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Δείτε εδώ την απάντηση Παπαγιαννίδη

07/03/2023 05:12 μμ

Κατά τη διαδικασία ελέγχων μέσω Παρακολούθησης (monitoring), οι γεωργοί καλούνται να αποδείξουν την χρήση γης της εκμετάλλευσής τους.

Για το λόγο αυτό, θα γίνει χρήση του εργαλείου Agrisnap, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη λήψη φωτογραφιών με γεωσήμανση σε αγροτεμάχια τα οποία θα υποδειχθούν από τον Οργανισμό.

Όπως επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην παρούσα φάση είναι δυνατή η χρήση του μόνο σε κινητά και tablet με λογισμικό Android. Στη συνέχεια, θα είναι δυνατή και η χρήση από κινητά IOS.

Για τη χρήση του νέου αυτού εργαλείου μίλησε στον ΑγροΤύπο ο ιδιοκτήτης της Γεωτεχνικής Αιγαίου κ. Γιάννης Φλωρίδης, τονίζοντας τα ακόλουθα: «το monitoring από χαρακτήρα τιμωρητικό, αποκτά χαρακτήρα προειδοποιητικό θα λέγαμε. Μέσω του Αgrisnap θα μπορεί να αποδείξει ο παραγωγός τη χρήση του χωραφιού που δηλώνει στο ΟΣΔΕ. Από το monitoring εξαιρούνται αγροτεμάχια έκτασης κάτω των 2 στρεμμάτων. Με το agrisnap που θα εγκαθιστά στο κινητό του ο παραγωγός, θα ειδοποιείται για το χωράφι του που δηλώνει στο ΟΣΔΕ. Αν το μήνυμα που λάβει για ένα χωράφι έχει πράσινο χρώμα, τότε όλα είναι καλά, αν λάβει μήνυμα με κόκκινο χρώμα τότε, πρέπει να μεταβεί στην πύλη γιατί ίσως πρέπει να γίνει αλλαγή. Αν είναι κίτρινου χρώματος το μήνυμα, ενώ αν λάβει μήνυμα με κίτρινο χρώμα θα πρέπει να πάει στο χωράφι του, να τραβήξει μια φωτό και να την αποστείλει μέσω Αgrisnap στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει τη διαχείριση, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως έχει δίκιο και να γίνει διασταύρωση».

Δείτε εδώ οδηγίες για τη χρήση του εργαλείου αυτού