Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεύρυνση των κορονοπακέτων βρώσιμης ελιάς και ροδάκινου μελετά το ΥπΑΑΤ

19/04/2021 10:15 πμ
Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε συνεργασία της Ζέττας Μακρή με το Σπήλιο Λιβανό για ροδακινοπαραγωγούς και βρώσιμη ελιά.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε συνεργασία της Ζέττας Μακρή με το Σπήλιο Λιβανό για ροδακινοπαραγωγούς και βρώσιμη ελιά.

Προγραμματισμένη διαδικτυακή συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, είχε, την Τετάρτη 14 Απριλίου, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από ενημέρωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων, για να διερευνήσει την πιθανή ένταξη των ροδακινοπαραγωγών του νομού, σε ήσσονος σημασίας κρατικές ενισχύσεις (de minimis), ενώ παράλληλα, αναλύθηκε διεξοδικά και η ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς Αμφίσσης – Πηλίου κατά τα πρότυπα της ενίσχυσης, της βρώσιμης ελιάς Καλαμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υφυπουργού Παιδείας, η κ. Μακρή, υπογράμμισε στον κ. Λιβανό την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί ροδάκινου της Μαγνησίας και να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υπαχθούν και αυτοί, όπως εξάλλου συνέβη, αντίστοιχα, με τους παραγωγούς άλλων ροδακινοπαραγωγών νομών της χώρας, στα προγράμματα de minimis. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως η Μαγνησία δεν αποτελεί μεγάλο ροδακινοπαραγωγό νομό, εντούτοις, υπάρχουν, σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις επιτραπέζιου ροδάκινου, σύμφωνα και με τα στοιχεία, που γνωστοποίησε, στην ίδια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Β. Σποράδων ενώ καλλιεργούνται και σπάνιες ποικιλίες όπως τα λεμονάτα ροδάκινα.

Η ενίσχυση των παραγωγών του νομού θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας, ενώ θα αμβλύνει κατά το μέτρο του εφικτού, τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, επεσήμανε η κα Μακρή. Παράλληλα, η υφυπουργός, έθεσε, για ακόμη μία φορά, το θέμα της ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών του νομού, της βρώσιμης ελιάς Αμφίσσης – Πηλίου, όπως εξάλλου συνέβη άκρως ορθά και αποτελεσματικά και για τους καλλιεργητές της βρώσιμης ελιάς Καλαμών.

Η κα Μακρή τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια είτε λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αλλά και της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος λόγω πανδημίας του κορονοϊού είτε λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, οι καλλιεργητές της εν λόγω ποικιλίας βρώσιμης ελιάς έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, ενώ η συγκεκριμένη καλλιέργεια σε μικρότερους περιφερειακούς δήμους του νομού όπως το Ν. Πήλιο, αποτελεί μονοκαλλιέργεια και το κύριο εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Λιβανός αφού άκουσε, με προσοχή, τα δύο αυτά σημαντικά αιτήματα, ζήτησε από την κ. Μακρή, σε συνεργασία με τον Αγροτικό συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων να αποστείλουν αναλυτικά τα στοιχεία με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και στοιχεία που να αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, προκειμένου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του υπουργείου, να εξεταστεί σοβαρά και διεξοδικά η πιθανή ένταξη τους σε προγράμματα ενίσχυσης, όπως εξάλλου ήδη έχει συμβεί με τις ενισχύσεις για την χαμηλή τιμή ελαιολάδου αλλά και με τη βρώσιμη ελιά Καλαμών.

Η κα Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον υπουργό για την ουσιαστική συνεργασία επικοινώνησε με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού και ζήτησε να προωθηθούν άμεσα προς το υπουργείο τα αιτούμενα στοιχεία. Παράλληλα, δήλωσε πως «Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν ως πρώτη και βασική προτεραιότητα, την στήριξη των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα.

Είναι χρέος όλων μας να προσπαθούμε για την διαφύλαξη των παραγωγών και των καλλιεργειών της περιοχής μας να αφουγκραζόμαστε πάντα, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας αλλά και της χώρας γενικότερα».

Σχετικά άρθρα
08/11/2024 09:59 πμ

Έρχεται η πληρωμή 70 εκατ. ευρώ που αφορά την εξόφληση Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του έτους δεσμεύσεων 2023.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σε ότι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024».

Θυμίζουμε Δεκέμβριο του 2023 είχε πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό των 160 εκατ. ευρώ για τις προκαταβολές του 70%, ενώ με την ίδια πληρωμή είχε δοθεί ένα ποσό της τάξης των 15,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούσε χρωστούμενα του 2022.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.

Τελευταία νέα
08/11/2024 03:04 μμ

Με 1,50 ευρώ το 200άρι και 2 ευρώ το κιλό για τα μεγάλα μεγέθη (131-140 τεμάχια το κιλό) ανακοίνωσε τιμοκατάλογο για τις συμβατικές ελιές Καλαμών, εσοδείας 2024/2025, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας.

Ο Συνεταιρισμός θα παραλαμβάνει και ψιλά μεγέθη (281-300 τεμάχια το κιλό) με τιμή παραγωγού στα 1 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά τις βιολογικές ελιές Καλαμών, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας δίνει συν 20 λεπτά στην κάθε κατηγορίας επιτραπέζιας ελιάς.

Οι τιμές ανά τεμαχισμό είναι:
για τεμάχια 131-140 το κιλό τιμή παραγωγού 2 ευρώ συμβατικές και 2,20 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 141-150 το κιλό τιμή παραγωγού 1,90 ευρώ συμβατικές και 2,10 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 151-160 το κιλό τιμή παραγωγού 1,80 ευρώ συμβατικές και 2 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 161-170 το κιλό τιμή παραγωγού 1,70 ευρώ συμβατικές και 2,20 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 171-180 το κιλό τιμή παραγωγού 1,60 ευρώ συμβατικές και 1,80 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 181-200 το κιλό τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ συμβατικές και 1,70 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 201-220 το κιλό τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ συμβατικές και 1,60 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 221-240 το κιλό τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ συμβατικές και 1,50 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 241-260 το κιλό τιμή παραγωγού 1,20 ευρώ συμβατικές και 1,40 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 261-280 το κιλό τιμή παραγωγού 1,10 ευρώ συμβατικές και 1,30 ευρώ βιολογικές
για τεμάχια 281-300 το κιλό τιμή παραγωγού 1 ευρώ συμβατικές και 1,20 ευρώ βιολογικές

08/11/2024 01:48 μμ

Την 5η Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς) για θέματα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25

Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην εσοδεία του πράσινου ελαιόκαρπου των ποικιλιών «Χαλκιδικής» και «Αμφίσσης/Κονσερβολιά» που οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και για την επανεκτίμηση της ηρτημένης εσοδείας των μαύρων ελιών των ποικιλιών «Καλαμών/Καλαμάτα» και «Αμφίσσης/Κονσερβολιά».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από τις βασικότερες Π.Ε. καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και από όλους τους τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Με το τέλος της συλλογής η ποσότητα του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Χαλκιδικής που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 185.000 τόνους, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.

Ο πράσινος ελαιόκαρπος της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση δεν ξεπερνά τους 25.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το μέγεθος του καρπού ακόμα και σε αρδευόμενους ελαιώνες.

Oι χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος από τους ελαιοπαραγωγούς που ανακοινώθηκαν αργοπορημένα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της άρδευσης, θεωρήθηκαν ασύμφορες από μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά, έχοντας ως εναλλακτική λύση να οδηγήσουν τον ελαιόκαρπο αργότερα στην ελαιοποίηση και ενδεχομένως και στην συλλογή μαύρου ελαιόκαρπου για επιτραπέζια χρήση.

Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δυο ποικιλιών (Χαλκιδικής, Αμφίσσης/Κονσερβολιά) είναι εξαιρετική.

Οι άνθρωποι του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (ελαιοπαραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς) είναι προβληματισμένοι με την εξέλιξη που είχε η αξιοποίηση του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά.

Όσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα εκτιμάται στους 110.000 τόνους, μια καλή εσοδεία, που όμως αν δεν βρέξει, στο άμεσο διάστημα, η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση θα είναι σημαντικά μειωμένη.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ κ. Γεώργιος Ντούτσιας, «η κλιματική κρίση δημιουργεί επιτακτικότερη την ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι ακόμη και στις Π.Ε. που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό. Διάχυτη είναι και η ανησυχία για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για το μέλλον του ελαιώνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στην μελλοντική ανθοφορία και επομένως και στην καρποφορία την Άνοιξη του 2025».

07/11/2024 03:30 μμ

Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ολοκληρώθηκε το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο σχετικά με την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην στρατηγική για την αντιμετώπιση της απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και κοινοτικών κονδυλίων.

Το Συνέδριο έλαβε χώρα, στην Αθήνα, στις 5-7 Νοεμβρίου 2024, με την ενεργό συνδρομή του Eλληνικού AFCOS (Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού για την καταπολέμηση της απάτης), το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί εντός της διοικητικής οργάνωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Εκπρόσωποι από ελεγκτικές αρχές και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, παρευρέθηκαν, στην ελληνική πρωτεύουσα, για να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN), του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (EEΣ) αλλά και των αρμόδιων εκλεκτικών αρχών (Ε.Α.Δ. - AFCOS και Ε.Δ.ΕΛ) και να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό, τη συστηματική διερεύνηση και αντιμετώπιση πιθανών υποθέσεων απάτης κατά των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Κεντρική θεματική του συνεδρίου ήταν οι σύγχρονες μέθοδοι και τα καινοτόμα εργαλεία που τίθενται στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και ο ρόλος τους στην προσπάθεια περιορισμού και πάταξης της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής εγκληματολογίας Κυριάκος Μπαμπασίδης, η Αν. Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας Μόνικα Πιστόλη και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων Σταυρούλα Κουρμέντζα.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τα στελέχη της OLAF και των λοιπών ευρωπαϊκών οργάνων, οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διερεύνηση πιθανών υποθέσεων απάτης, για τον εντοπισμό της δημιουργίας τεχνητών προϋποθέσεων, με σκοπό την παράνομη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων, τις μεθόδους ενίσχυσης της εφαρμογής του monitoring, οι νόμιμοι τρόποι χρήσης ειδικών μέσων, όπως drones και άλλοι σύγχρονοι τρόποι διενέργειας επιτόπιων ελέγχων με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

06/11/2024 11:37 πμ

Σημαντικά ευρήματα παράνομων καταπατήσεων, με στόχο την είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων, βρέθηκαν μετά από τυχαίο έλεγχο που έκανε τοπικός ΤΟΕΒ στον ακριτικό Έβρο.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑγροΤύπου, οι έλεγχοι έδειξαν ότι πάνω από 17.000 στρέμματα δημόσιων εκτάσεων, στην περιοχή του Έβρου, είναι παράνομα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, με στόχο οι κάτοχοί τους να εισπράξουν αγροτικές ενισχύσεις.

Το θέμα με τις δημόσιες εκτάσεις είναι ότι δεν έχουν ΑΤΑΚ, οπότε μπορεί κάποιος με ένα ενοικιαστήριο να αποδείξει ότι έχει κυριότητα.

Βρέθηκαν ενοικιαστήρια με υπέργηρα άτομα που είχαν κάνει ακόμη και επινοικίαση. Οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να είναι από απομακρυσμένες περιοχές (εκτός Περιφέρειας) και να μην έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό επάγγελμα.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι καταγγέλλοντες, μόλις τρία ΚΥΔ φαίνεται να είχαν κάνει το 60% της όλης διαδικασίας.

Μάλιστα εντοπίστηκε και ενιαίο αγροτεμάχιο, έκτασης 250 στρεμμάτων, που αν και ήταν χορτολιβαδικό είχε δηλωθεί με βαμβάκι και είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας ορνιθοπαγίδας για την είσπραξη της ενίσχυσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 2020 έως το 2023.

Πρόκειται για ακόμη μια καταγγελία για μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις μέσα από το ΟΣΔΕ, με την οποία δηλώνουν κάποιοι παράνομα εκτάσεις που δεν τους ανήκουν για να πληρωθούν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θυμίζουμε πριν λίγες ημέρες είχαμε καταγγελίες στην Βουλή για 450.000 στρέμματα παράνομων καταπατήσεων, στα νησιά του Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να λάβουν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας, οι αληθινοί παραγωγοί βλέπουν κάθε χρόνο «κουτσουρεμένες» τις ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ. Η πίτα μένει η ίδια αλλά οι δικαιούχοι αυξάνουν. Βλέπετε η ΚΑΠ δίνει ενισχύσεις με βάση την έκταση της γης για αυτό θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε όσους μπαίνουν στο σύστημα επιλεξιμότητας.

05/11/2024 10:19 πμ

Το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις επόμενες πληρωμές της ΚΑΠ για να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν για την σύγκλιση της αξίας δικαιωμάτων που θα γίνει τα επόμενα χρόνια της ΚΑΠ και τι να περιμένουν να εισπράξουν οι αγρότες κάθε χρόνο.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους 2024. Η πληρωμή αφορούσε 527.200 δικαιούχους από το σύνολο των 642.348 υποβληθεισών αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Στην προηγούμενη ΚΑΠ έκαναν την πληρωμή του 70% της προκαταβολής του τσεκ και με την εξόφληση του 30% πλήρωναν και το πρασίνισμα (και ήταν στη δεύτερη πληρωμή περισσότερα τα χρήματα από την πληρωμή της προκαταβολής). Από τη νέα ΚΑΠ το πρασίνισμα καταργήθηκε και τα κονδύλια πήγαν στα Οικολογικά Σχήματα.

Μέσα στο Νοέμβριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να γίνουν δύο πληρωμές του Δεύτερου Πυλώνα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ.

Αρχές του μήνα και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα γίνει η πληρωμή της εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.

Τέλη του μήνα θα γίνει η προκαταβολή 70% των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.

Το Δεκέμβριο θα γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.

Πληροφορίες του ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και σίγουρα μετά την πληρωμή της εξόφλησης της βασικής να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.

Να θυμίσουμε ότι τα Οικολογικά Σχήματα του 2023 πληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2024 και αφορούσαν ποσό 398.483.010 ευρώ σε 551.717 δικαιούχους. Για αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι.

04/11/2024 05:02 μμ

Το μείζον ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω της δραστικής μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της ανομβρίας, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, με την κατάθεση ερώτησης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, Μανόλη Χνάρη.

Ειδικότερα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις των έκτακτων κλιματικών μεταβολών (παρατεταμένη ανομβρία – διαρκείς και ασυνήθιστοι καύσωνες) έχουν προκαλέσει αφυδάτωση των καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία στις ελιές, με τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με συνέπεια, παρά τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές εργασίες την απώλεια παραγωγής λόγω χαμηλής περιεκτικότητας λίγο πριν τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφανισμού του εισοδήματος τους.

Παράλληλα, τονίζουν ότι, αν και τα ελαιοκομικά προϊόντα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι εξαγωγές ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών εισφέρουν τεράστια έσοδα στο κράτος, εντούτοις η ελαιοκαλλιέργεια εισπράττει από την ΚΑΠ τα λιγότερα χρήματα, καθώς δε συμπεριλαμβάνεται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και αποζημιώνεται μόλις κατά το 1/4 των εισφορών παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, ασκούν δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ, για την ολιγωρία της στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων που προκαλούνται από τις έκτακτες κλιματικές μεταβολές, μεταξύ των οποίων είναι και η απώλεια παραγωγής του ελαιόκαρπου, τονίζοντας ότι το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών δεν μπορεί να αναπληρωθεί με κάποιον άλλο τρόπο χωρίς τη συνδρομή του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζουν ότι τα ανωτέρω, έχουν ως συνέπεια να καθίσταται αδύνατη τόσο η αποζημίωση των παραγωγών όσο και η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι η ελιά αποτελεί το εθνικό μας προϊόν και η ελαιοκομική παραγωγή συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό ΑΑΤ τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πως και πότε προτίθεται να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας που έχουν πληγεί από τη μείωση της παραγωγής λόγω του φαινομένου των έκτακτων κλιματικών μεταβολών προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας,
  • Αν υπάρχει προγραμματισμός για την κατασκευή νέων αλλά και τη συντήρηση των παλαιών εγγειοβελτιωτικών έργων για την άρδευση των ελαιώνων με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων συνεπειών της κλιματικής κρίσης και κατ’ επέκταση τη διατήρηση και την αύξηση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων,
  • Αν επιτέλους σκοπεύει να προβεί στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με σκοπό να περιλαμβάνει τη διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τις καταστροφές που προκαλούνται από τις έκτακτες κλιματικές μεταβολές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μεταξύ των οποίων είναι: η απώλεια παραγωγής στην ελιά είτε από μικροκαρπία είτε από ακαρπία των καρποφόρων δέντρων,
  • Αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης και κατάθεσης φακέλου επιστημονικά τεκμηριωμένου που να αφορά τη μείωση της παραγωγής ελιάς λόγω της ανομβρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • Αν προτίθεται να προβεί στην Αναθεώρηση του τρέχοντος ΣΣ και στην αύξηση της βασικής ενίσχυσης στην ελαιοκαλλιέργεια και
  • Ποιες είναι οι θέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για την ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της Αναθεώρησης της ΚΑΠ της επομένης προγραμματικής περιόδου.
04/11/2024 02:54 μμ

Εντός του Νοεμβρίου σχεδιάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στην πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

Συγκεκριμένα αναμένεται πρώτα να γίνει η εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.

Στην συνέχεια θα πληρωθεί η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.

Στο μεταξύ, στις 30 Οκτωβρίου 2024, υπεγράφη από τον ΟΠΕΚΕΚΕ τροποποιητική της εγκυκλίου – εγχειριδίου για τις διαδικασίες ελέγχου του Μέτρου 11: Βιολογικές Καλλιέργειες. Όπως αναφέρει, το δείγμα επιτόπιων ελέγχων του Μέτρου εξάγεται μηχανογραφικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο έλεγχος πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του.

Οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που έχουν επιλεγεί στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά:

  • τη μέτρηση της έκτασης και την επαλήθευση της επιλεξιμότητας,
  • τα ζώα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα),
  • τους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης (όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών),
  • τον γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών,
  • τις μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις (κατεχόμενες κυψέλες/παραφυάδες)

Ο επιτόπιος έλεγχος των αγροτεμαχίων ως προς τη μέτρηση μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε είδος αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου (αροτραίες εκτάσεις, μόνιμες καλλιέργειες, βοσκότοποι, εκτάσεις υπό παύση καλλιέργειας) και σε περίπτωση μη ύπαρξης απόκλισης. Ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη στο σύνολο των ενταγμένων αγροτεμαχίων στο Μέτρο 11. Σε περίπτωση απόκλισης γίνεται μέτρηση του συνόλου των αγροτεμαχίων, όπως προβλέπεται στο υπ’ αρ. πρωτ. 7125/06.02.2024 «Εγχειρίδιο Διενέργειας Φυσικών Επιτόπιων Ελέγχων και Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Ελέγχου».

Οι κωδικοί λαθών των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων σημειώνονται στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου επιτόπιου ελέγχου φυτικού κεφαλαίου.
Πριν την επιτόπια επίσκεψη, γίνεται έλεγχος της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων για τη διερεύνηση πραγματοποιηθέντος ελέγχου από τον ΟΕ&Π ή σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ζητείται να προσκομισθεί από τον ελεγχόμενο. Στο Έντυπο Ελέγχου Δεσμεύσεων Γ, στο πεδίο παρατηρήσεις ελεγκτή, πρέπει να καταγράφεται αν έγινε ή όχι έλεγχος από τον ΟΕ&Π. Σε περίπτωση που έγινε έλεγχος και υπάρχουν ευρήματα, γίνεται εκτύπωση της έκθεσης ελέγχου και συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο του γεωργού. Τα ευρήματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την διεξαγωγή του ελέγχου και να πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη στα αγροτεμάχια και τις εγκαταστάσεις που εντοπίστηκαν.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

04/11/2024 11:46 πμ

Για συνολικά 450.000 στρέμματα παράνομων καταπατήσεων στα νησιά του Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας, κάνουν λόγο βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε ερωτήσεις τους στην Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους γίνεται λόγος για 200.000 στρέμματα καταπατημένων γεωργικών εκτάσεων και βοσκότοπων, ενώ οι αντίστοιχες εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε 250.000 στρέμματα.

Τις ερωτήσεις κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ.κ. Πάρις Κουκουλόπουλος και Παύλος Χριστίδης.

Αν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι βουλευτές τότε άμεσα θα πρέπει να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για να δούμε τι συμβαίνει στην χώρα μας με τις αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ και σε ποιες τσέπες παράνομα πηγαίνουν.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές «ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρότι μπορεί, μέσω πλέον του Κτηματολογίου που λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές, να ελέγξει την κατάσταση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Κλείνει, με την ανοχή του, το μάτι στους καταπατητές».

Ειδικότερα στο Αιγαίο γεωργοί και κτηνοτρόφοι των νησιών, βλέπουν στον χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ οι ιδιόκτητες εκτάσεις τους να δηλώνονται από κατοίκους αλλων περιοχών. Το 2023 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης προέβη σε δήλωση εκτάσεων 7.000 στρεμμάτων περίπου που αποτελούνταν από πολλά αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει οι εικονικοί ιδιοκτήτες στο νησί, καθώς και στα νησιά της Άνδρου και της Πάρου, ώστε να μην μπορούν λόγω της διπλής δήλωσης να λάβουν ενισχύσεις. Αντί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και να αποκαλυφθούν οι παρανομίες, στράφηκε νομικά εναντίον του, αφήνοντας τους εικονικούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τις δηλώσεις από αυτές τις εκτάσεις και να δηλώσουν άλλες.

Στη Δυτική Μακεδονία αναφέρεται ότι με βάση τα στοιχεία και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) υπάρχει περίσσια βοσκοτόπων, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κατανομής τους στους σημερινούς κτηνοτρόφους και σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, αφού εμποδίζεται αφενός μεν γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αφετέρου διότι αρκετοί βοσκότοποι της περιοχής έχουν παράτυπα καταπατηθεί και δηλωθεί από δήθεν κτηνοτρόφους και μάλιστα χωρίς ζώα από άλλη ή άλλες απομακρυσμένες περιφέρειες.

Διαβάστε την ερώτηση του κ. Χρηστίδη (εδώ)

Διαβάστε την ερώτηση του κ. Κουκουλόπουλου (εδώ)

04/11/2024 09:54 πμ

Μεγάλες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η αδιαφορία του ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελαιοκαλλιέργεια εξαιτίας της ξηρασίας που έχει πλήξει πολλές περιοχές της χώρας.

Οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Στερεάς και της Βόρειας Ελλάδας μας μεταφέρουν εφιαλτικές εικόνες.

Παρόλα αυτά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας. Η δικαιολογία είναι ότι έχουμε πολλά στρέμματα καλλιέργειας στην χώρα μας και δεν μπορεί η κυβέρνηση να βρει κονδύλια αλλά επειδή δεν έχει και στοιχεία (δεν υπάρχουν σωστά μητρώα) αδυνατεί να καταθέσει στην ΕΕ σχετικό φάκελο με αποζημιώσεις.

Όσον αφορά την υπόλοιπη κυβέρνηση, με το μόνο που φαίνεται να ασχολείται είναι πόσο γρήγορα θα μειωθεί η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο, ώστε να έχουμε πτώση της τιμής στο ράφι. Βλέπετε το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα οφείλεται μόνο στην αύξηση των τιμών παραγωγού.

Επιστολή προς όλα τα κόμματα

Ο κ. Γεώργιος Κατσούλης, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε), σε επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση στον πρωτογενή τομέα, με την ελαιοκαλλιέργεια - τον πυλώνα της αγροτικής μας οικονομίας - να πλήττεται σοβαρά από την παρατεταμένη ανομβρία και την κλιματική κρίση. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, όχι μόνο για την παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και για την κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών.

Τα μέλη μας από όλη την χώρα και ιδιαίτερα από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Στερεάς και της Βόρειας Ελλάδας μας μεταφέρουν εφιαλτικές εικόνες. Η ανομβρία έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και τις οικονομίες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Χωρίς επαρκείς υποδομές για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και με τη δημόσια διοίκηση να αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, οι παραγωγοί βρίσκονται χωρίς μηχανισμούς στήριξης και αποζημίωσης. Οι προοπτικές για τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου είναι σοβαρές, με αναμενόμενες απώλειες που μπορεί να φτάσουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Η διαθεσιμότητα εποχιακών εργατών έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να αφήσουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα ή να καθυστερήσουν τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα απώλειες 15%-20% της παραγωγής. Η διαδικασία μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα, καθυστερώντας την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών.

Απαιτούμε την άμεση απλούστευση των διαδικασιών μετάκλησης και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω κινήτρων για τη συμμετοχή νέων και γηγενών εργατών στον τομέα. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να εκσυγχρονίσει τον ΕΛΓΑ και να εφαρμόσει άμεσα αποζημιωτικά μέτρα για τους πληγέντες παραγωγούς.

Επιπλέον, οι αγρότες αντιμετωπίζουν νέες υποχρεώσεις με τα mydata και τους πίνακες προσωπικού για τους εργάτες γης, οι οποίες, αντί να απλοποιούν τη διαδικασία, προσθέτουν επιπλέον διοικητικά βάρη και πρόστιμα.

Ζητούμε την αναγκαία αναθεώρηση αυτών των υποχρεώσεων ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε) απαιτεί από την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν με αποφασιστικότητα:

1. Άμεση εφαρμογή αποζημιωτικών μέτρων για τους πληγέντες παραγωγούς με υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος προς την Ε.Ε όπως έπραξαν άλλες χώρες. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να εκσυγχρονίσει τα εργαλεία του ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

2. Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων υποδομής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι απαραίτητο να γίνουν έργα άρδευσης και ταμιευτήρες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

3. Ενίσχυση και στήριξη της νέας γενιάς αγροτών με ουσιαστικά κίνητρα και προγράμματα εκπαίδευσης.

4. Δημιουργία κινήτρων για τη διατήρηση και προσέλκυση πληθυσμών στην ύπαιθρο, ώστε να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

5. Ανάπτυξη βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών και ενσωμάτωσης ψηφιακών δεξιοτήτων για την ανθεκτικότητα της παραγωγής.

6. Στήριξη στα συνεργατικά σχήματα με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση (νομοθετικά – χρηματοδοτικά – φορολογικά – ασφαλιστικά)

7. Απλούστευση της διαδικασίας μετάκλησης εργατών και κίνητρα για την ενασχόληση των γηγενών με τον πρωτογενή τομέα.

8. Θέσπιση βιώσιμων χρηματοδοτικών και ασφαλιστικών εργαλείων για την ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

9. Στήριξη της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της γεωργίας για την ανάπτυξη νέων, πιο ανθεκτικών καλλιεργειών και τεχνολογιών.

Η αδράνεια δεν είναι επιλογή. Η κρίση είναι παρούσα και απαιτεί άμεσες δράσεις.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε θα συνεχίσει να διεκδικεί λύσεις που θα στηρίξουν τους παραγωγούς, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα διασφαλίσουν το μέλλον της γεωργικής παραγωγής σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Μειωμένη παραγωγή ελαιοκάρπου και για την επόμενη χρονιά

Για την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών αναφέρει τα εξής:

Κύριοι, όπως σας είναι απόλυτα γνωστό η Ελλάδα πλήττεται από σοβαρή ξηρασία και μαζί με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο μάλιστα επηρεάζει όλο το φάσμα των λειτουργιών στην ύδρευση έως και άρδευση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Όσον αφορά την περιοχή αρμοδιότητας μας οπού ζούμε και εργαζόμαστε, την Τριφυλία Μεσσηνίας, στον τομέα της άρδευσης των καλλιεργειών και κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια η οποία είναι με διαφορά η πρώτη σε έκταση, η κατάσταση είναι απλά τραγική.

Βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο ελαιοσυγκομιδής και ένα μεγάλο ποσοστό (οι πρώτες εκτιμήσεις λένε για 60-70 %) των κτημάτων που δεν αρδεύονται (ξερικές), βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μηδενική η ελάχιστη και ποιοτικά υποβαθμισμένη. Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται ή και μηδενίζεται η ακαθάριστη πρόσοδος των παράγωγων που αποτελεί για τους περισσοτέρους την μοναδική πηγή εισοδήματος, παρά τα αυξημένα κόστη που έχουν καταβάλει στην διάρκεια της χρονιάς.

Επιπρόσθετα, με τέτοιες συνθήκες απειλείται και η παραγωγή του επομένου έτους αλλά και το φυτικό κεφάλαιο. Τα αρδευόμενα κτήματα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτό έχει απαιτήσει αρκετά μεγαλύτερο κόστος άρδευσης αλλά και όγκους νερού που δοκιμάζουν τα όρια όσων γεωτρήσεων παραμένουν ακόμη σε λειτουργία, αφού αρκετές έχουν πρακτικά μηδενίσει την παροχή τους.

Επειδή έστω και τώρα είναι ώρα για αποφάσεις και έργα προκειμένου να υπάρξει διαχείριση των προβλημάτων στο άμεσο μέλλον , ζητάμε επιτακτικά την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού με την τοποθέτηση - εγκατάσταση των δίκτυών άρδευσης (πρόκειται για πανευρωπαϊκή πρωτιά να έχεις έτοιμο φράγμα χωρίς δίκτυα) προκειμένου να συντελεστεί η πολυπόθητη άρδευση της Τριφυλίας.

Επίσης θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν τέτοια φαινόμενα και να τυγχάνουν αποζημίωσης δεδομένου ότι θα εμφανίζονται συνέχεια τα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής.

01/11/2024 03:28 μμ

Άμεση στήριξη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την παρατεταμένη ξηρασία, αλλά και προετοιμασία φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατ’ εξαίρεση έγκριση της ενίσχυσης, ζητά με παρέμβασή του ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, από την κυβέρνηση.

Παράλληλα ζητά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση αναφορικά με τα ποσά που αποδίδουν προς τον ΕΛΓΑ οι μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί μέσω των εισφορών τους, καθώς και για τα ποσά των ενισχύσεων που αντίστοιχα έχουν λάβει κατά την περασμένη δεκαετία.

Ο κ. Μαντάς στην παρέμβασή του πραγματοποιεί αναφορά στις πολύ μεγάλες ζημιές λόγω ξηρασίας που εντοπίζονται σε πολλές ελαιοκαλλιέργειες της Μεσσηνίας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 100% της παραγωγής, τη στιγμή που οι συνολικές εκτιμήσεις για τον νομό μιλούν για απώλεια παραγωγής άνω του 40%. «Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτόγνωρης και ιδιαίτερης κατάστασης, η οποία απειλεί καίρια το αγροτικό εισόδημα θέτοντας ζητήματα επιβίωσης για χιλιάδες μεσσηνιακές οικογένειες» τονίζει, ενώ ζητά τη λήψη έκτακτων μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι η παραγωγή θα παραμείνει ενεργή και στο μέλλον.

Ο βουλευτής της ΝΔ επίσης αναφέρεται στο παράδειγμα της πρόσφατης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ανάλογο αίτημα της ρουμανικής κυβέρνησης για παροχή έκτακτης στήριξης ύψους 400 εκ. ευρώ σε αγρότες που έχουν πληγεί από την ξηρασία. Σημειώνει ακόμα ότι η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι «απαραίτητη» και «αντίστοιχη των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες λόγω του ακραίου κλιματικού φαινομένου», καθώς και ότι είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διέπουν τις έκτακτες ενισχύσεις.

Κατά τον κ. Μαντά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για την ελληνική πλευρά να αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία στήριξης των ελαιοπαραγωγών.

«Αφενός να προγραμματισθεί η άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου να τεκμηριωθεί επαρκώς η ανάγκη αυτή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα να λάβει επίσημη ενημέρωση για τα στοιχεία «που αφορούν στα ποσά που έχουν αποδοθεί από τους μεσσήνιους παραγωγούς ελαιολάδου ως ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ κατά την περασμένη δεκαετία, καθώς και τα ποσά των αποζημιώσεων που έχουν λάβει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα».

01/11/2024 12:56 μμ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) συνέλαβε, στις 30 Οκτωβρίου 2024, τρεις υπόπτους, στην Τιμισοάρα (Ρουμανία), στο πλαίσιο έρευνας για την είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για βοσκότοπους.

Ένα από τους συλληφθέντες είναι εκτροφέας προβάτων που κατέχει μεγάλη περιουσία στην Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκότοπους που δεν ήταν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, με την βοήθεια δημόσιων υπαλλήλλων του ρουμανικού οργανισμού πληρωμών, οι οποίοι βοηθούσαν τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.

Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ 2018 και 2023, ο αιγοπροβατοτρόφος χρησιμοποιούσε υπαλλήλους για τον εντοπισμό βοσκοτόπων που δεν είχε στην κυριότητά του και στην συνέχεια προχωρούσε σε εκμίσθωσή τους, στο όνομα των γονέων του και μιας εμπορικής εταιρίας που τελούσε υπό τον έλεγχό του, προκειμένου να λάβει δολίως κονδύλια της ΕΕ.

Εξυπακούεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι του ρουμανικού Οργανισμού Πληρωμών και Παρέμβασης στη Γεωργία (APIA) συνεργάστηκαν μαζί του με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο εκτροφέας προβάτων υπέβαλε αιτήσεις για επιδοτήσεις σχετικά με εκτάσεις τις οποίες δεν κατείχε. Επιπλέον, φέρεται ότι υπέβαλε αιτήσεις για δασικές εκτάσεις που δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη, ζητώντας τη συνδρομή δημόσιων λειτουργών από τον APIA, ώστε να γίνουν επιλέξιμες.

Με όλους αυτούς τους τρόπους ο ύποπτος κατάφερε και εισέπραξε περίπου 2,2 εκατ. EUR (11.211.935 RON) από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την έρευνα διέταξε την κράτηση των τριών υπόπτων για 24 ώρες και θα ζητήσει την προληπτική σύλληψή τους.

Επιπλέον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και άλλοι πέντε δημόσιοι λειτουργοί.

Για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εκδόθηκε απόφαση δέσμευσης.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των εικαζόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Πάντως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ρουμανικά δικαστήρια.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

31/10/2024 05:44 μμ

Αποζημιώσεις λόγω της φετινής ανομβρίας ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί σε ψήφισμά τους, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (30 Οκτωβρίου 2024), στην Χώρα της Μεσσηνίας.

Το ψήφισμα, που στάλθηκε προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, αναφέρει τα εξής:

Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, οι ελαιοκαλλιεργητές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, που συγκεντρωθήκαμε στη Χώρα στην αίθουσα REX, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με θέμα τις καταστροφές από τους πρωτοφανείς θερινούς καύσωνες και την παρατεταμένη ανομβρία στην ελαιοκαλλιέργεια, αφού ανταλλάξαμε απόψεις και λάβαμε υπόψη μας ότι:

Εδώ και μια δεκαετία οι αλλαγή του κλίματος ζημιώνει σταθερά την καλλιέργεια της ελιάς αυξάνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής και την ανασφάλεια.

Ειδικότερα, φέτος το 2024, οι ελάχιστες χειμερινές βροχές συνδυαστικά με τους παρατεταμένους θερινούς καύσωνες και την συνεχιζόμενη ανομβρία έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στην παραγωγή. Πολλά αγροτεμάχια δεν θα συγκομιστούν, εφόσον η ζημιά είναι 100% και με εκτιμήσεις μας η μέση απώλεια παραγωγής ξεπερνά το 50% ως την ώρα, και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί αν δεν έχουμε γρήγορα βροχές.

Παράλληλα έχει ζημιωθεί και το φυτικό κεφάλαιο και σε πολλές περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι δεν θα ανακάμψει, ακόμα και αν ο καιρός το 2025 εξελιχθεί φυσιολογικά, το οποίο δεν αναμένεται. Αν μάλιστα οι βροχές αργήσουν θα έχουμε ολοσχερή ξήρανση πολλών ελαιοδένδρων.

Οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές είναι εντοπισμένες και οριοθετημένες από εμάς, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, το οποίο μας επισκέφτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2024.

Η οικονομία της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Μεσσηνίας στηρίζεται στην παραγωγή ελαιολάδου, σχεδόν αποκλειστικά.

Συνεπώς τα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αναμένεται, θα έχει και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις και μάλιστα σε περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το δημογραφικό πρόβλημα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί με καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών (αποζημίωση των παραγωγών με βάση την απώλεια παραγωγής τους).
  • Την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει τις ζημιές από την ξηρασία και όλων των δυσμενών φαινομένων που πλήττουν τη γεωργία από την κλιματική κρίση.
  • Άμεση σύσταση επιστημονικής τεχνικής ομάδας για την δρομολόγηση με διαδικασίες κατεπείγοντος αρδευτικών έργων, προσαρμοσμένων στις εδαφικές-γεωλογικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες των περιοχών της δυτικής Μεσσηνίας.

Ως ελαιοπαραγωγοί και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων, εκφράζουμε τους έντονους φόβους και την αγωνία μας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα υποστηρικτικά μέτρα, η γεωργία και δη η ελαιοκομία θα οδηγηθεί μοιραία σε κατάρρευση με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την ύπαιθρο αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Εκφράζουμε δε τη λύπη και αγανάκτησή μας, διότι τα παραπάνω ενώ συνεχώς διατυπώνονται από τον επιστημονικό κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, οι κυβερνώντες δεν δείχνουν να συγκινούνται αφήνοντας τη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα στην τύχη του.

Από την πλευρά μας παραμένουμε σε ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. «Οι καιροί ου μενετοί…».

31/10/2024 10:04 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι «το ψηφιακό αρχείο πληρωμής απεστάλη, την Τετάρτη (30/10), στην Τράπεζα στις 3.35 μ.μ. και από τις 6.03 μ.μ. ολοκληρώθηκε η πίστωση, όπως είχε ανακοινωθεί, των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής του 70% της βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους 2024, η οποία υλοποιήθηκε εξολοκλήρου μέσω του gov.gr.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει:

Η έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δέσμευση τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Διαχειριστικής Αρχής, όσο και της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί την δικαίωση, όλων όσων εργάστηκαν σε δύσκολες και απαιτητικές χρονικά συνθήκες, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα, εκκινώντας από τα μέσα Ιουλίου με το άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 και ολοκληρώνοντας σήμερα μια δίκαιη, στην ώρα της και με αξιοπιστία πληρωμή. Αξιοπιστία που ενισχύεται από το γεγονός, ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια και μετά την σταδιακή αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, η προκαταβολή της πληρωμής συνοδεύεται από αναλυτικούς πίνακες και πλήρη εξαχθέντα στατιστικά στοιχεία.

Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024, σύγκλιση των δικαιωμάτων που εφαρμόζεται σταδιακά από το 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας, που προβλέπουν οι εθνικοί, οι κοινοτικοί κανονισμοί και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 (Σ.Σ. ΚΑΠ).

Ο υπολογισμός πληρωμής άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθε στα 499.582.090,36.

Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% του έτους 2024, αφορά σε 527.200 δικαιούχους από το σύνολο των 642.348 υποβληθεισών αιτήσεων.

Στην επεξεργασία της πληρωμής δεν λήφθηκαν υπόψη 76.373 αιτήσεις είτε διότι δεν δηλώνουν καθόλου εκτάσεις, είτε είναι χωρίς δικαιώματα, είτε λόγω απαραδέκτου υποβολής, είτε εξαιρέθηκαν κατά το χωρικό και διασταυρωτικό έλεγχο (monitoring, περιοχές natura, βοσκοτόπια χωρίς ζώα, κτλ.).

Σημειώνεται ότι οι βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε διατήρηση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου με ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,2 ΜΜΖ/ha.

Στις παραπάνω αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι 12.707 αιτήσεις που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό θα πληρωθούν κατά την εξόφληση του 30% (τον ερχόμενο Δεκέμβριο) και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.

Στο παραπάνω πλήθος δικαιούχων μη συμπεριλαμβανομένων στην πληρωμή (76.373) πρέπει να προστεθούν 38.775 μοναδικά ΑΦΜ, συνολικού ποσού 23.448.451,38 ευρώ, τα οποία αποτελούν κατηγορίες, που δεν εντάχθηκαν στην παρτίδα πληρωμής, λόγω των παρακάτω αιτιών, όπως για παράδειγμα τα 19.480 ΑΦΜ, που έχουν σύνολο αξίας δικαιωμάτων ποσά κάτω των 150 ευρώ, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες, που αφορούν συνολικά σε 19.295 μοναδικά ΑΦΜ και που δεν συμπεριελήφθησαν στην πληρωμή είναι:Λάθος υποβολή τραπεζικού ΙΒΑΝ

  • Λάθος υποβολή ΑΦΜ
  • Μη ενεργός γεωργός
  • Δεσμεύσεις για επανέλεγχο
  • Δεσμεύσεις λόγω ποινών
  • Θάνατος αιτούντων

Έτσι το συνολικό ποσό της πληρωμής της προκαταβολής προσυμψηφισμών, διαμορφώθηκε σε 476.134.039,33 ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι στην σημερινή πληρωμή εκκίνησε η διαδικασία τμηματικής ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών έτους 2022. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην πληρωμή δεν συμπεριλήφθηκαν οι 12.707 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2024.

Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες μετά την σημερινή προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τυχόν διορθώσεις. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πληρωμή τους (εδώ) με χρήση κωδικών ΟΠΕΚΕΠΕ ή μέσω ΚΥΔ».

Επόμενες πληρωμές

Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι, εντός του Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει μέσω του gov.gr τις ακόλουθες πληρωμές:
Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.
Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.

31/10/2024 09:43 πμ

Χωρίς ρευστότητα την πιο κρίσιμη στιγμή μένουν οι αγρότες που περίμεναν με αγωνία τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2024.

Αγανακτισμένοι οι αγρότες με τις πληρωμές του 70% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – μετέωρος χωρίς κάλυψη από ΥπΑΑΤ ο Μπαμπασίδης.

Τραγελαφικές στιγμές από χθες το απόγευμα ζουν οι αγρότες που περίμεναν στο ΑΤΜ της τράπεζας να πάρουν τα χρήματά τους.

Οι περισσότεροι αντί να λαμβάνουν χρήματα έπαιρναν μόνο το χαρτάκι της ενημέρωσης με τις κινήσεις του λογαριασμού τους γιατί οι παρακρατήσεις από τις υποχρεώσεις τους και τις πληρωμές των ΚΥΔ ήταν μεγαλύτερο ποσό από το κουτσουρεμένο ποσό που τους κατέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έτσι ο εκνευρισμός μεγάλωσε στις ουρές στα ΑΤΜ από τις συνεχείς προσπάθειες των αγροτών για ενημέρωση της κίνησης του λογαριασμού τους και της αδυναμίας ανάληψης.

Όσοι λαμβάνουν την ενημέρωση και κάνουν «τεφτέρι» αντιλαμβάνονται ότι αυτά που έμειναν ως υπόλοιπο δεν επαρκούν ούτε για το καφενείο. Έτσι οι περισσότεροι μονολογούν το γνωστό «εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι».

Τα πράγματα στην αποτυχημένη πληρωμή προσπαθεί με μισόλογα να εξωραΐσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και πάλι δεν μπορεί η αλήθεια να κρυφτεί.

Η πληρωμή υπολείπεται κατά πολύ της περυσινής που είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος πρώην ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή αποτυχημένη με 12.000 λιγότερους παραγωγούς που λαμβάνουν προκαταβολή αλλά και 40 εκ ευρώ λιγότερες πληρωμές.

Πέρυσι το 2023 έλαβαν 538.768 δικαιούχοι, 488,3 εκατ. ευρώ προκαταβολή και φέτος το 2024 έχουμε 527.200 δικαιούχοι 450 εκατ. ευρώ.

Τα 450 εκατ. ευρώ δεν τόλμησε να τα περιλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην χθεσινή ανακοίνωση αλλά ανακοίνωσε το ποσό των 476 εκατ. ευρώ, στο οποίο μετά παρακρατήθηκαν τα αχρεώστητα του λάθους του τεχνικού συμβούλου ύψους 53 εκ ευρώ.

Τα λάθη της πληρωμής δημιουργούνται από την απαράδεκτη καθυστέρηση έναρξης του ΟΣΔΕ, την αδυναμία διόρθωσης από τα ΚΥΔ, την απομάκρυνση των διαδικασιών πληρωμής από το gov.gr και την επαναφορά του στα γνωστά υπόγεια, ενέργειες που έγιναν με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη, για τον οποίο οι απαντήσεις του ΥπΑΑΤ σε εγκλείσεις βουλευτών της ΝΔ για το μπάχαλο είναι ότι πλέον είναι μετέωρος.

30/10/2024 04:17 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή (25/10/2024) ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους 2024.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή (01/11/2024) είναι δυνατή η τροποποίηση ή ακύρωση αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα, οι οποίες υποβλήθηκαν έως 25/10/2024 καθώς και η υποβολή νέων αιτήσεων μεταβίβασης, αποκλειστικά για λόγους ανωτέρας βίας.

Σε περίπτωση υποβολής νέων αιτήσεων μεταβίβασης για λόγους ανωτέρας βίας είναι απαραίτητη η επιλογή του πεδίου «Ανωτέρα βία», καθώς και η επισύναψη των σχετικών δικαιολογητικών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ).

Μετά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή, είναι απαραίτητη η αποδοχή της από τον αποδέκτη. Η υποβολή της μεταβίβασης ολοκληρώνεται υποχρεωτικά από τον αποδέκτη της αίτησης, ο οποίος εισέρχεται στο σύστημα μετά την ταυτοποίησή του μέσω κωδικών taxisnet.

Για το έτος 2024 είναι υποχρεωτική η επισύναψη όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στην αίτηση μεταβίβασης εκτός του υποδείγματος της μεταβίβασης. Η εξαίρεση δεν ισχύει όταν στη μεταβίβαση εμπλέκεται νομικό πρόσωπο είτε ως μεταβιβαστής είτε ως αποδέκτης.

30/10/2024 11:05 πμ

Xωρίς καμιά διαβούλευση με φορείς αγροτών έστειλε το ΥπΑΑΤ στην Κομισιόν για έγκριση την 2η τροποποίηση του ΣΣ της ΚΑΠ 2024-2027.

Η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ, συνεχίζει την αποτυχημένη συνταγή των προκατόχων της, να μην θέλουν να έρθουν σε διαβούλευση με τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τον σχεδιασμό ή την τροποποίηση της ΚΑΠ και να τους φέρνουν προ τετελεσμένων τις αποφάσεις τους.

Έτσι για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις έχουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

Στην συνδεδεμένη ενίσχυση αραβοσίτου, ξεκαθαρίζεται ότι ο όρος «αραβόσιτος» περιλαμβάνει τον καρπό για ζωοτροφή, το ενσίρωμα, καθώς και τον καρπό για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκό καλαμπόκι).

Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση οσπρίων, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, διευκρινίζεται ότι οι ελάχιστες παραδόσεις θα είναι: για φασόλια µαυροµάτικα 70 κιλά/στρέµµα, για κουκιά 60 κιλά/στρέµµα και λαθούρι 60 κιλά/στρέµµα.

Η κτηνοτροφική σόγια συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες καλλιέργειες για την Π1-32.2 «Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες». Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια κτηνοτροφικής σόγιας είναι στα 529 ευρώ/εκτάριο (52,9 ευρώ/στρέμμα).

30/10/2024 10:35 πμ

Το κύκλωμα με τις μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις μέσα από το ΟΣΔΕ, που δηλώνουν κάποιοι παράνομα εκτάσεις που δεν τους ανήκουν για να πληρωθούν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα συζητηθεί στην Βουλή. Σε πολλά άρθρα του ΑγροΤύπου έχουμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο κύκλωμα.

Η συστηματική συγκάλυψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παράνομων καταπατήσεων, πάνω από 200.000 γεωργικών εκτάσεων, στα νησιά του Αιγαίου, απειλεί με εξαφάνιση την γεωργία και την κτηνοτροφία, ειδικά στα παραμεθόρια νησιά.

Το θέμα έφερε στην Βουλή, ο κ. Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε ερώτηση που έθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα. Στην ερώτησή του αναφέρει ακόμη τα εξής:

Εδώ και μια σειρά ετών, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου και ειδικά των παραμεθόριων, βιώνουν μια προφανή πίεση αποξένωσης από τις διαθέσιμες για αυτούς εκτάσεις, που είναι κρίσιμες για την είσπραξη των ενισχύσεων και τη διατήρηση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνουν από το 2018 και μετά να δηλώνονται με ψευδή και απατηλά στοιχεία ως ιδιοκτήτες σημαντικών αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων ιδιώτες άλλων Περιφερειών, εκτός δηλαδή των νησιωτικών Περιφερειών του Αιγαίου, και να περιλαμβάνονται σε δηλώσεις ΟΣΔΕ των ιδίων ή ως μισθωμένες σε τρίτους για την είσπραξη ενισχύσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος γεωργικών και κτηνοτρόφων των νησιών του Αιγαίου και, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την νησιωτικότητα, τη ξηρασία και το αυξημένο κόστος παραγωγής, τίθενται εκτός αγοράς και εγκαταλείπουν τη γη τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στις μικρές εκμεταλλεύσεις των νησιών, αλλά και στο ότι κάποιες εκτάσεις δηλώνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και λαμβάνουν ενισχύσεις πρόσωπα που καμία γεωργική δραστηριότητα δεν ασκούν επί των εκτάσεων αυτών, αφού ποτέ δεν τα επισκέπτονται για οποιασδήποτε μομφής καλλιέργεια. Οι περισσότεροι εξ αυτών είτε δεν έχουν καμία εντελώς σχέση με την γεωργία είτε απλά δηλώνουν τις εκτάσεις με την συγκάλυψη του ΟΠΕΚΕΠΕ και αυξάνουν παράνομα τις ενισχύσεις που ήδη λαμβάνουν, τις οποίες στερούν από όσους μένουν στα νησιά.

Ενώ το θέμα έχει επανειλημμένα καταγγελθεί επί σειρά ετών από τους ίδιους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιών, που βλέπουν στον χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ οι ιδιόκτητες εκτάσεις τους να δηλώνονται από κατοίκους εκτός των νησιών του Αιγαίου, αλλά και από οργανώσεις των αγροτών στις Κυκλάδες, την Χίο, τα Δωδεκάνησα κ.λπ., τίποτα δεν γίνεται και το πρόβλημα ακόμα και το 2024 εξακολουθεί να μεγεθύνεται και να χειροτερεύει.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρότι μπορεί, μέσω πλέον του Κτηματολογίου που λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές, να ελέγξει την κατάσταση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Κλείνει, με την ανοχή του, το μάτι στους καταπατητές.

Για να σπάσει αυτή την ανοχή, το 2023 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, προέβη σε δήλωση εκτάσεων 7.000 στρεμμάτων περίπου που αποτελούνταν από πολλά αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει οι εικονικοί ιδιοκτήτες στο νησί, καθώς και στα νησιά της Άνδρου και της Πάρου, ώστε να μην μπορούν λόγω της διπλής δήλωσης να λάβουν ενισχύσεις.

Αντί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και να αποκαλυφθούν οι παράνομα δηλώσαντες, στράφηκε νομικά εναντίον του αφήνοντας τους εικονικούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τις δηλώσεις από αυτές τις εκτάσεις και να δηλώσουν άλλες.

Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και το 2024 σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική για ένα ευνομούμενο κράτος όταν μερικοί εξ αυτών που δεν ασκούν καμία γεωργικοκτηνοτροφικη δραστηριότητα υποβάλλουν και δικαιολογητικά για την πληρωμή ενίσχυσης για τις μεταφορές.

Επειδή οι κοινοτικές ενισχύσεις προορίζονται για την στήριξη όσων χρησιμοποιούν την γη για να παράγουν, ασκώντας πραγματική γεωργικοκτηνοτροφικη δραστηριότητα,
Επειδή οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της νησιωτικότητας και της ξηρασίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια ειδικά τα νησιά,
Επειδή ο παράνομος και καταχρηστικός τρόπος που δηλώνονται αυτές οι καταπατημένες εκτάσεις μειώνει σημαντικά επί σειρά ετών τις ενισχύσεις που έχουν ανάγκη οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου για να επιβιώσουν,
Επειδή η διατήρηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από τους κατοίκους αποτρέπει τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, βοηθά την ισόρροπη ανάπτυξη και συνεπάγεται μόνιμη παραμονή στα νησιά όλο το χρόνο, αντίθετα με άλλους κλάδους που η παραμονή είναι εποχιακή, πράγμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά του Αιγαίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο το υπουργείο θα βοηθήσει τους μόνιμους κατοίκους, γεωργούς και κτηνοτρόφους, να αξιοποιήσουν αυτές τις εκτάσεις, ώστε να παραμείνουν στα νησιά, ειδικότερα οι νέοι;

2. Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληροφορίες για τις εικονικές ιδιοκτησίες από το Κτηματολόγιο, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει λάβει διαστάσεις σκανδάλου με την ανοχή ή δυσλειτουργία του Οργανισμού;

3. Στην επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής του 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμπεριλάβει τις πλέον των 200.000 στρεμμάτων καταπατημένες εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου;

4. Προτίθεται το υπουργείο, μετά τον έλεγχο της κατάστασης, να επανορθώσει τις αδικαιολόγητες μειώσεις των ενισχύσεων στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιών, επιστρέφοντάς τους αυτές, τις οποίες στερήθηκαν αδικαιολόγητα και παράνομα;

30/10/2024 09:48 πμ

Ξεκινά από την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, η διαδικασία πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ.

Η Κομισιόν έχει δώσει το «πράσινο φως» να πληρωθούν οι προκαταβολές από τις 15 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να γίνει η πληρωμή από το κλείσιμο του ΟΣΔΕ μιας και έλεγχοι δεν έχουν γίνει λόγω έλλειψης χρόνου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν δηλώσει λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους απόγευμα Τετάρτης ή την Πέμπτη πρωί, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα ποσά θα φανούν περίπου 24 ώρες αργότερα.

Αμέσως μετά, και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοέμβρη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προγραμματίσει την εκκαθαριστική πληρωμή των Αγροπεριβαλλοντικών, μεταξύ αυτών και των Βιολογικών, του έτους 2023.

Δεκέμβριο αναμένεται η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της Βασικής Ενίσχυσης 2024, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης έτους 2024, των Οικολογικών Σχημάτων έτους 2024 και της Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

Θα ακολουθήσει πριν το τέλος της χρονιάς η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης του έτους 2024 στους δικαιούχους της παρέμβασης.

29/10/2024 01:09 μμ

Ξεκίνησαν να συγκομίζονται σε κάποιες περιοχές της χώρας οι πρώτες ελιές της ποικιλίας Καλαμών.

Φέτος τα ελαιόδεντρα έχουν ταλαιπωρηθεί από την ξηρασία με αποτέλεσμα τα μεγάλα τεμάχια να είναι λίγα.

Οι πρώτες αναφορές από τους εμπόρους μιλάνε για τιμές παραγωγού στο 200άρι στα 1,30 έως 1,40 ευρώ το κιλό.

Πάντως ήδη στις λαϊκές αγορές έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φετινές ελιές Καλαμών, με τιμή για το μεγάλο μέγεθος στα 6 ευρώ το κιλό.

Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας πολύ λίγες ποσότητες συγκομίζονται και οι παραγωγοί περιμένουν βροχές το επόμενο διάστημα για να βελτιωθεί έστω και τώρα το μέγεθος στις βρώσιμες ελιές.

Πολλά ψιλά τεμάχια έχει η Φθιώτιδα, ενώ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας από το Νοέμβριο και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η συγκομιδή αναμένεται να ανακοινώσει τιμοκατάλογο.

Στην Λακωνία οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αυξημένη ποσότητα αλλά μικρά τεμάχια. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για μια παραγωγή της τάξης των 50.000 τόνων αλλά επειδή θα είναι πολλές οι ψιλές ελιές θα οδηγηθούν κάποιες ποσότητες για ελαιοποίηση.

Χωρίς να φαίνεται ακόμη που θα κυμανθούν οι τιμές στο ελαιόλαδο, η Λακωνία αναμένεται φέτος να βγάλει παραγωγή περίπου στους 30.000 τόνους επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών.

Ο κ. Τάσος Σουλτανόπουλος, γεωπόνος και παραγωγός ελιάς Καλαμών από την περιοχή της Αταλάντης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλές ελιές Καλαμών φαίνεται να έχουν μαύρο χρώμα αλλά ακόμη εσωτερικά δεν έχουν ωριμάσει.

Επίσης το χώμα έχει στεγνώσει σε τέτοιο βαθμό που παρά την άρδευση δεν μπορεί να φτάσει το νερό στους καρπούς και το δέντρο θέλει αυξημένες ποσότητες. Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση στους ελαιοπαραγωγούς για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με την ξηρασία που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί παραγωγοί περιμένουν να δουν που θα πάει η αγορά στο ελαιόλαδο για να δουν τι θα κάνουν με τα ψιλά μεγέθη της Καλαμών. Πάντως η τιμή στο 200άρι ελιάς Καλαμών στα 1,40 ευρώ είναι πολύ χαμηλή και αν δεν αυξηθεί σε πολλές περιπτώσεις δεν θα υπάρξει συγκομιδή».

29/10/2024 11:50 πμ

Μετά την Πελοπόννησο και η Κρήτη ζητά αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της μεγάλης φετινής λειψυδρίας.

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη σε ελαιώνες της ΠΕ Ηρακλείου που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία, συνοδευόμενοι από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον Πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη και τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕΗ Γιάννη Ζηδιανάκη.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει κυρίως την ανατολική Κρήτη και έχει δημιουργήσει έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αρδεύονται.

Το πρωτόγνωρο φαινόμενο εκδηλώνεται στην καλύτερη περίπτωση με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου ενώ όπου υπάρχει έντονη υδατική καταπόνηση παρατηρείται καρπόπτωση και κυρίως εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών. Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή παραγωγή δυστυχώς αναμένεται μειωμένη, αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθουν σε πλήρη παραγωγή ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο παρατείνεται η ανομβρία στο νησί.

Μέλημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της, για την διαχείριση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου στην Κρήτη, να τεκμηριωθεί ο φάκελος και να διαμορφωθεί μια πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αποζημίωση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίζουμε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Τρίπολης για τις μεγάλες ζημιές που έχει προκαλέσει στους ελαιώνες τους η φετινή ξηρασία.

29/10/2024 09:57 πμ

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις Οικολογικών Σχημάτων.

«Χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ

Στο μεταξύ κατά την περίοδο 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 1.185.877.772 ευρώ σε 1.788.952 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
Στις 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 1.115.161.772ευρώ σε 1.715.474 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου.
Στις 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 3.800.000 ευρώ σε 10.100 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολής συντάξεων Ν.4778/2021 μηνός Νοεμβρίου.
Από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου θα καταβληθούν 13.300.000 ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
Στις 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 2.016.000 ευρώ σε 1.668 δικαιούχους για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
20.000.000 ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
7.000.000 ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
600.000 ευρώ σε 50φορείςστο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα(πληρωμή εισφορών).
5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

25/10/2024 03:06 μμ

Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκ. ευρώ του 2023, τα οποία δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις από τον Πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ, ο Κώστας Τσιάρας, απάντησε σε σχετική ερώτηση με δηλώσεις του στην Βουλή.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:

α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77 € για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.

β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23 € για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:

  • είτε δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς,
  • είτε οι παραγωγοί που τα αιτήθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
  • είτε προσδιορίστηκαν ποσά για πληρωμή μικρότερα των αιτηθέντων συνεπεία διοικητικών, επιτόπιων και λοιπών ελέγχων.

γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 €, και

δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00 €

  • είτε λόγω μη ενεργοποίησης του συνόλου των δικαιωμάτων των αιτηθέντων παραγωγών,
  • είτε συνεπεία της επιβολής κυρώσεων ή ποινών μετά τη διενέργεια των απαραίτητων διοικητικών, επιτόπιων και μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2020 υπήρχε μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και το 2021 ένα ποσό της τάξης των 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 και το 2021 είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ.