Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για Βιολογικά και Νιτρικά 2019, πότε θα γίνουν πληρωμές

01/11/2019 05:45 μμ
Σε δρόμο για πληρωμή της προκαταβολής μπαίνουν τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για το έτος 2019, καθώς επίσης και το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης.

Σε δρόμο για πληρωμή της προκαταβολής μπαίνουν τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για το έτος 2019, καθώς επίσης και το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης.

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις στα κονδύλια από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, που προγραμματίζει να κάνει αυτές τις πληρωμές μαζί με με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα τέλη Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μετά τις 20 του μήνα.

Οι σχετικές εγκρίσεις ανέβηκαν στον διαδικτυακό τόπο διαύγεια, οπότε η διαδικασία προχωρά απρόσκοπτα

Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν ενισχύσεις προκαταβολής σε δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, για τη Βιολογική Γεωργία, τη Βιολογική Κτηνοτροφία, το Κομφούζιο, τις Σπάνιες Φυλές, τους Ορυζώνες, την Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και τη Μείωση Νιτρορύπανσης.

Δείτε τις σχετικές αποφάσεις πατώντας εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
16/05/2022 04:32 μμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την Δευτέρα 16 Μαΐου.

Το Πληροφοριακό Σύστημα και συγκεκριμένα η εφαρμογή που αφορά στις Ανακλήσεις Ένταξης Πράξης - Αιτήματα Τροποποίησης Πράξης - Μεταβιβάσεις, στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτή για τους ενδιαφερόμενους μέχρι και την 15η Ιουνίου 2022 και ώρα 23:59:59.

Αυτό εξηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σάς ενημερώνουμε ότι το Πληροφοριακό Σύστημα και συγκεκριμένα η εφαρμογή που αφορά τις Ανακλήσεις Ένταξης Πράξης - Αιτήματα Τροποποίησης Πράξης - Μεταβιβάσεις, στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοικτή για τους ενδιαφερόμενους μέχρι και την 15η Ιουνίου 2022 και ώρα 23:59:59.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι επιθυμούν να ανακαλέσουν ή να τροποποιήσουν μια ενταγμένη στο Μέτρο 11 πράξη μπορούν να το πραγματοποιήσουν με αίτημά τους μέσω του εν λόγω Πληροφοριακού Συστήματος.

Τελευταία νέα
16/05/2022 11:36 πμ

Τροποποιητική απόφαση που πήρε ΦΕΚ φέρνει αλλαγές στον χαρακτηρισμό ενεργού αγρότη.

Συγκεκριμένα τροποποιείται το άρθρο 3 της υπ’ αρ. 104/7056/21-01-2015 υπουργική απόφαση (Β’ 147) ως εξής:
Γεωργοί που δεν λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις και υποβάλλουν αίτηση στήριξης/πληρωμής αποκλειστικά για μέτρα του Προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, εφόσον το εισόδημα που απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο 3 αναφέρει ότι:
Γεωργοί, οι οποίοι έλαβαν για το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 €, και οι οποίοι διευθύνουν αερολιμένες, σιδηροδρομικές εταιρείες, δίκτυα ύδρευσης, κτηματομεσιτικές εταιρείες, γήπεδα και υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, θεωρούνται ενεργοί γεωργοί εφόσον αποδεικνύουν οτιδήποτε από τα κατωτέρω:
α) είτε ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία,
β) είτε ότι οι γεωργικές τους δραστηριότητες δεν είναι ασήμαντες και συγκεκριμένα ότι το σύνολο των εσόδων που αποκτήθηκαν από αγροτικές δραστηριότητες, κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος για το οποίο υπάρχουν τέτοια στοιχεία, αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1/3 των συνολικών εσόδων που αποκτήθηκαν το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία,
γ) είτε ότι ο κύριος επιχειρηματικός ή εταιρικός σκοπός συνίσταται στην άσκηση γεωργικής δραστηριότητας. Ο έλεγχος γίνεται βάσει των δεδομένων που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Παράταση για ΟΣΔΕ
Στο ίδιο ΦΕΚ δίνει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενιαίας αίτησης (ΟΣΔΕ).

Η προηγούμενη απόφαση ανέφερε ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενιαίας αίτησης είναι η 15η Μαΐου κάθε έτους.

Στη νέα απόφαση αναφέρει ότι ειδικά για το έτος αιτήσεων 2022 αντί της ημερομηνίας 15η Μαΐου που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, ορίζεται η ημερομηνία 30ή Ιουνίου.

Διαβάστε το ΦΕΚ

16/05/2022 10:18 πμ

Σύμφωνα με απόφαση του ΥπΑΑΤ που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια.

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για τον πράσινο τρύγο (πρώιμη συγκομιδή), πριν από λίγες ημέρες και ακολουθούν οι ενστάσεις.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ: «Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλουν ένσταση στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου της αίτησης, συμπληρώνοντας το Υπόδειγμα 4 και επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το αργότερο έως την 16η Ιουνίου 2022».

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για το έτος 2022 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 500.000 ευρώ, η δε στήριξη ανά στρέμμα μπορεί να ανέλθει έως τα 253 ευρώ.

Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.

Δείτε εδώ την σχετική απόφαση

13/05/2022 02:29 μμ

Πολλά τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Γεωργαντά την περασμένη Τρίτη στο ΥπΑΑΤ ότι εντός ολίγων ημερών, όλα θα διορθωθούν.

Ακόμα δεν έχει επέλθει επιχειρησιακή λειτουργία στο 100% του συστήματος ΟΣΔΕ της χώρας για τις αιτήσεις του τρέχοντος έτους (2022). Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από πολλές πύλες ΟΣΔΕ της χώρας αναφέρει ότι έχουν διορθωθεί τις προηγούμενες ημέρες, μεν κάποια προβλήματα, με βάση και τις επισημάνσεις που απέστειλαν στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ΚΥΔ, ωστόσο το βέβαιο είναι πως οι οριστικές δηλώσεις των ΕΑΕ παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το ζήτημα φέρεται να έχει απασχολήσει ακόμα και το... πρωθυπουργικό γραφείο τις προηγούμενες ημέρε, οπότε και έγιναν αρκετές ζυμώσεις για το θέμα, που φέρνουν και στη βουλή, αρκετά κόμματα.

Μόλις την περασμένη Τρίτη 10 Μαΐου ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς παρέσχε διαβεβαιώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν κι ότι εντός ολίγων ημερών η λειτουργία του συστήματος θα αποκατασταθεί. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθότι μιλάμε για μια μεταρρύθμιση, που όπως πρόσθεσε φέρνει ανατροπές αλλά και... αντιδράσεις. Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τις πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ αναδεικνύει σωρεία προβλημάτων ακόμα και σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπεύθυνος μεγάλης πύλης ΟΣΔΕ η οριστικοποίηση μιας αίτησης έχει εξελιχθεί σε... Γολγοθά, ενώ σύμφωνα με σχετικές αναφορές παραγόντων που γνωρίζουν τα του ΟΣΔΕ πολύ καλά, πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος παραγωγός επιθυμεί να κάνει σε διαφορετική πύλη ΟΣΔΕ με την περσινή, την δήλωσή του την εφετινή χρονιά.

«Μπορεί να μην έχει τεθεί ακόμα σε πλήρη λειτουργία το σύστημα, όμως ευτυχώς είναι εφικτή η διαδικασία για την έκδοση της Κάρτας Αγρότη. Ωστόσο χρειάζεται πολλή υπομονή», τονίζει από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου.

Τον προβληματισμό του για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση μας εκφράζουν και από τον Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αξιούπολης στο Κιλκίς. Ο υπεύθυνός της, κ. Δεμερτζής μας είπε πως: «οι χρόνοι που απαιτούνται για να οριστικοποιηθεί μια δήλωση και να μπορέσει ένας παραγωγός να πάρει Κάρτα Αγρότη, είναι... ασύλληπτοι και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε. Χρειάζονται βελτιώσεις. Για την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί για τους υπεύθυνους των πυλών ΟΣΔΕ μια ακόμα ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οψόμεθα».

Πολλά προβλήματα στο σύστημα παραδέχεται ότι υπάρχουν και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γρεβενών, κ. Χρυσόστομος Παυλίδης. Ο Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου μας είπε πως το σύστημα υπολειτουργεί, δημιουργώντας καθυστερήσεις και ταλαιπωρία, ιδίως σε όσους παραγωγούς, απαιτείται εναλλαγή χωραφιών. Καλύτερα είναι τα πράγματα, παραδέχεται ο ίδιος, για τις μόνιμες (δενδρώδεις) καλλιέργειες, όμως εντελώς θόλο παραμένει το τοπίο για το τί τελικά θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Τέλος, για μεγάλες δυσχέρειες και καθυστερήσεις στις φετινές ΕΑΕ έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Τάκης Ντανάκας από τον ΑΣ Μολάων Πακίων, που μέχρι και πέρσι διέθετε πύλη ΟΣΔΕ.

Ούτε στο ΥπΑΑΤ ξέρουν την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εκ μέρους του ΥπΑΑΤ η προθεσμία υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων ΟΣΔΕ φέτος. Ο Γ. Γεωργαντάς πάντως περιορίστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΥπΑΑΤ να δηλώσει ότι θα υπάρχει περιθώριο όπως και τις προηγούμενες χρονιές, χωρίς όμως να δώσει τον χρονικό ορίζοντα.

Στη βουλή με ερώτηση 42 βουλευτών τα στοιχεία που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος για το ΟΣΔΕ

Με θέμα την «Λειτουργία της νέας Εφαρμογής υποδοχής των δηλώσεων ΕΑΕ 2022 των αγροτών» κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη βουλή 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία στέκονται σε όλα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Τα γεγονότα που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 και την συλλογή των σχετικών δηλώσεων έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα όμως, έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή απόγνωση εκατοντάδες επαγγελματίες των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία δραστηριοποιούνται πανελλαδικά, κυρίως αφότου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον ανταγωνισμό στο πεδίο αυτό, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην  υποβολή της ΕΑΕ, στη βελτίωση της ποιότητας του έργου, και στην μείωση του κόστους ενεργοποίησης για τους παραγωγούς. Από την αρχή του έτους οι ενέργειες ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ παλινωδούν και αποδεικνύουν παντελή έλλειψη στόχευσης, σχεδίου και οργάνωσης. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες η διαπίστωση που γίνεται πανελλαδικά είναι ότι η όλη προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στην χρήση του νέου λογισμικού για την ΕΑΕ 2022 είναι εξαιρετικά καθυστερημένη και επιεικώς ανεπαρκής, χωρίς την έγκαιρη ολοκληρωμένη και ενδελεχή ενημέρωση και εξοικείωση των ΚΥΔ, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Όπως μάλιστα καταγγέλλεται, οι ουσιώδεις ελλείψεις, τόσο σε επίπεδο λειτουργικότητας και διασύνδεσης, όσο και σε επίπεδο διεπαφής χρήστη συνεχίζονται και οι παρατηρήσεις προβλημάτων από τους χρήστες, δεν παύουν να υφίστανται. Το πλαίσιο αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ορθή διαδικασία δηλώσεων των καλλιεργειών από τους αγρότες, η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, τόσο στη χώρα όσο και στους ίδιους τους 650.000 περίπου κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ κάθε χρόνο. Και οι επιπτώσεις αυτές αφορούν τόσο στην ορθότητα υποβολής και στην υλοποίηση των απαιτούμενων διασταυρωτικών ελέγχων για την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των επιδοτήσεων, όσο και στην ορθή λειτουργία της Κάρτας Αγρότη. Αποτελεί παραδοχή αποτυχίας η δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι μέχρι τις 10/5/2022 έχουν γίνει μόλις 1.300 δηλώσεις ΟΣΔΕ, στο σύνολο των 650.000 κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

12/05/2022 04:53 μμ

Τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στη δράση των αυτόχθονων φυλών καλούνται να προσκομίσουν οι παραγωγοί.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ενημερώνονται οι ενταγμένοι της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πως κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 της με αριθμ. 401/48520/29.03.2018 (ΦΕΚ Β΄ 1226/2-4-2018) Υπουργικής Απόφασης όπως τροποποιημένη ισχύει, ότι οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2021, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ από 13/05/2022 έως και 31/05/202 σύμφωνα με την αριθ. 28809/08.05.2020 εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ:6ΧΞΧ46ΨΧΞΧ-ΨΛΥ).

Επισημαίνουμε ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Σας ενημερώνουμε ότι το ανωτέρω διάστημα για την υποβολή των παραστατικών είναι ανελαστικό δεδομένου ότι μέχρι 30/6/2022 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο προβλεπόμενες πληρωμές εκκαθάρισης (περιλαμβανομένων και των πληρωμών των ενδικοφανών προσφυγών) για το έτος αιτήσεων 2021.

12/05/2022 03:17 μμ

Εκτός του προγράμματος έχουν μείνει οι αγρότες.

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στη δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ανώτατου ποσού 18.000 ευρώ ερωτά τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο βουλευτής Έύβοιας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης. Η δράση προβλέπει τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία covid-19 σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές.

«Η συμπερίληψη των ΚΑΔ του πρωτογενούς τομέα στη δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα οποία και κοινοποιείται η εν λόγω αναφορά, προκειμένου να αξιολογήσουν το αίτημα», απάντησε από την πλευρά του, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή, ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ολόκληρη η απάντηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 5043/05.05.2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 5043/05.05.2022 ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ζεμπίλης Αθανάσιος σας γνωρίζουμε τα εξής: Στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό έχει ανατεθεί ο συντονισμός των δράσεων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές (Υ38/13.12.2021 απόφαση του Πρωθυπουργού, Β’5823). Αιτήματα φορέων και πολιτών εξετάζονται από τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (Π.Υ.Σ. 3/2021, Α’56).

Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με γνώμονα και στόχο την άμεση και δίκαιη στήριξη των πληγέντων, καθώς και τη διατηρήσιμη αποκατάσταση, το συντομότερο δυνατόν, των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, συναξιολογώντας τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα.

Η συμπερίληψη των ΚΑΔ του πρωτογενούς τομέα στη δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα οποία και κοινοποιείται η εν λόγω αναφορά, προκειμένου να αξιολογήσουν το αίτημα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

10/05/2022 01:56 μμ

Δεν έχει κλείσει η κουβέντα για την ενίσχυση των παραγωγών σημείωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο ΥπΑΑΤ το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας σε ενημέρωση για τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου: «δεν έχει κλείσει η κουβέντα για επιδότηση των παραγωγών, καθώς αναμένουμε τις αποφάσεις της ΕΕ. Έχουμε πόρους 26 εκατ. ευρώ και θα έχουμε κι άλλους από το β' πυλώνα. Θα το δούμε πώς μπορούν να διατεθούν. Η εικόνα σήμερα είναι ότι θα υπάρξει έγκριση από την ΕΕ για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Το πιο πιθανό όμως εξήγησε είναι οι παρεμβάσεις πλέον να είναι για τη νέα χρονιά. Για τυχόν αύξηση στο ποσό της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου που θα δοθεί τον Οκτώβριο, δεν το επιβεβαίωσε ρητά, όμως είπε πως είναι στο τράπέζι (εφόσον έρθουν τα χρήματα) διάφορα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Αλλαγές στις συνδεδεμένες ζωικών

Αναφορικά με τις συνδεδεμένες σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η κτηνοτροφία. «Έχουμε αποφασίσει η ανασκευασμένη πρότασή μας για το στρατηγικό σχέδιο να συνδέει την συνδεδεμένη ενίσχυση για τη γέννηση ενός ζώου στα 145 ευρώ (ανα θηλάζουσα αγελάδα) και για τις ελληνικές φυλές ανά σφάγιο στα 200 ευρώ το ζώο η συνδεδεμένη. Οι παχυντές για να μπορέσουν να πάρουν τα 250 ευρώ της συνδεδεμένης θα υποχρεούνται να αγοράζουν μόνο ελληνικές φυλές. Πρόκειται για ουσιαστική παρέμβαση», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

10/05/2022 01:23 μμ

Δηλώσεις στο πλαίσιο ενημέρωσης για θέματα επικαιρότητας στην αίθουσα συσκέψεων του ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας σε ενημέρωση για τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαΐου: «Το ΥπΑΑΤ με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις στηρίζει την ελληνική γεωργία τηρουμένων των αναλογιών και των δημοσιονομικών και εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια».

Σκοπός της συνάντησης είπε ο υπουργός είναι ένας απολογισμός των πεπραγμένων του ΥπΑΑΤ το τελευταίο τρίμηνο. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι ο ρόλος του ΥπΑΑΤ έχει αναβαθμιστεί λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της κουβέντας για το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας. Παράλληλα σημείωσε πως δεν έχει την εικόνα μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω του κόστους για φέτος, αλλά για του χρόνου δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.

Το ΥπΑΑΤ δεν σταμάτησε να στηρίζει τους παραγωγούς. Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ είπε τροπολογία προκαταβολής 60% ζημίας για παγετό και ζημιές σε Αργολίδα και Λακωνία και τις αποζημιώσεις στο προανθικό, θέματα για τα οποία έγραψε ο ΑγροΤύπος το πρωί.

Για το θέμα του ΟΣΔΕ

Κάθε μεταρρύθμιση δημιουργεί αντιδράσεις σημείωσε για το ΟΣΔΕ ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πληρωμή δε μπορεί παρά να έχει την εποπτεία του κράτους. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια, η απόφαση για μετάβαση στο gov ήταν ομόθυμη, παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά υπογράμμισε πως νοιάζεται μόνο για το καλό των αγροτών... Ακόμα σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει... 1.300 δηλώσεις ΟΣΔΕ.

10/05/2022 12:03 μμ

Την επιστολή που αναδεικνύει το πρόβλημα που πρώτος ο ΑγροΤύπος ανέφερε, συνυπογράφουν 283 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), μέσω των οποίων υπεβλήθησαν 422.056 δηλώσεις αγροτών το 2021.

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα ΚΥΔ ότι: Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις που αφορούν στην συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και δυστυχώς πλέον είμαστε στη δυσάρεστη θέση όπου η ανησυχία έχει γίνει αγανάκτηση και απόγνωση. Είκοσι ολόκληρες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέφερε ότι «Η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr» καμία αίτηση δεν είναι δυνατό να υποβληθεί καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών. Επί είκοσι ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες κάθε πιθανής και απίθανης δικαιολογίας στα αγωνιώδη ερωτήματά μας.

Μία απλή ανάγνωση όσων αναφέρονται στο συνημμένο παράρτημα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος την κατάσταση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως είναι κυριολεκτικά άφαντος, αδυνατεί πλέον να είναι τουλάχιστον καθησυχαστικός όπως τις πρώτες ημέρες. Οι αγρότες διαβάζουν τις ανακοινώσεις περί έναρξης των δηλώσεων και συρρέουν στα γραφεία μας για την υποβολή τους την ίδια στιγμή που αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε στοιχειωδώς. Εδώ και είκοσι ημέρες τα ΚΥΔ πληρώνουν το σημαντικό εποχικό προσωπικό που απαιτείται χωρίς αυτό να μπορεί να εργαστεί. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μία τεράστια δυσφήμηση του egov αλλά κυρίως έναν βαθύ εμπαιγμό για τους χιλιάδες εργαζομένους στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του αγροτικού τομέα που αποδίδει κάθε έτος 2,5 δις ευρώ σε 650.000 και πλέον αγρότες.

Δείτε όλη την επιστολή πατώντας εδώ

10/05/2022 11:53 πμ

Σύμφωνα με σχετική απάντηση Στύλιου στη βουλή σε ερώτηση Βελόπουλου.

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής: Βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2020/2220, συνεχίζεται η υλοποίηση των Μέτρων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020 και για τα έτη 2021 και 2022 με την κατανομή επιπλέον πόρων, ενώ η επιλεξιμότητα των δαπανών συνεχίζεται έως και τις 31/12/2025.

Ειδικά για μέτρα με πολυετείς δεσμεύεις, όπως το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία», ο Κανονισμός δίνει την δυνατότητα νέας προκήρυξης με διάρκεια δεσμεύσεων από ένα ως τρία έτη. Με την πρόταση που υπέβαλλε η χώρα μας και την έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ, δίνεται η δυνατότητα για έκδοση νέας πρόσκλησης (νέες δεσμεύσεις) και μάλιστα με τη μέγιστη διάρκεια που προβλέπει ο κανονισμός, των τριών ετών. Με την έκδοση της αριθ. 2916/374421/24-12-2021 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 ‘‘Βιολογική Γεωργία’’ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 2220/2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» (Β΄6266/28-12-2021), καθορίστηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο στις 27-1-2022 εκδόθηκε η νέα αριθ. 189/22614/27-1-2022 πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11, συνολικού προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι, οι πόροι που κατανέμονται στην τρέχουσα πρόσκληση είναι αυξημένοι και θα δοθούν για τριετούς διάρκειας δεσμεύσεις, εκτιμάται ότι ειδικά οι παλαιοί βιοκαλλιεργητές έχουν αυξημένες πιθανότητες να ενταχθούν σχεδόν στο σύνολό τους. Τα κριτήρια επιλογής θα εφαρμοστούν διακριτά για κάθε μία από τις εξής κατηγορίες καλλιεργειών: α) Αροτραίες καλλιέργειες (που κατά κύριο λόγο είναι μεγάλες εκμεταλλεύσεις) και β) Μόνιμες καλλιέργειες, κηπευτικά και αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά (που κατά κύριο λόγο είναι πολύ μικρότερες εκμεταλλεύσεις), ανεξάρτητα από την Περιφέρεια που ανήκουν. Αντίστοιχα, στη ζωική παραγωγή, διακριτά θα αξιολογηθούν οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών και αιγοπροβάτων από τις εκμεταλλεύσεις μελισσοκομίας, και πάλι ανεξαρτήτως της Περιφέρειας που ανήκουν. Με την επιλογή της διαφορετικής κατάταξης, ανάλογα με την κατηγορία της καλλιέργειας ή της εκτροφής που ο κάθε παραγωγός επιθυμεί να εντάξει στο Μέτρο, αίρονται αδικίες ακόμα και μέσα στην ίδια Περιφέρεια μεταξύ εκμεταλλεύσεων με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Επίσης, όλοι οι παραγωγοί με τα ίδια χαρακτηριστικά θα αξιολογηθούν με τους ίδιους όρους και θα λαμβάνουν την ίδια βαθμολογία, σε όλη την επικράτεια και θα έχουν την ίδια πιθανότητα ένταξης, η οποία δε θα διαφέρει ανάλογα με την κατανομή ανά Περιφέρεια.

Σε ό, τι αφορά ειδικά το κριτήριο επιλογής της έκτασης για παραγωγή ζωοτροφών για τις δράσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας σημειώνουμε ότι έχει μπει ως ανώτατο όριο έκτασης τα 40 στρ. και επομένως παραγωγοί που κατέχουν εκτάσεις μεγαλύτερες των 40 στρ. στις οποίες παράγονται βιολογικές ζωοτροφές, θα λαμβάνουν την ίδια ανώτατη βαθμολογία, ανεξαρτήτως μεγέθους έκτασης και με τον τρόπο αυτό καθορίζεται μια οροφή στην μοριοδότηση των μεγάλων εκτάσεων με ζωοτροφές.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες δεσμεύσεις που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για αύξηση της έκτασης που καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους παραγωγής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει για το Μέτρο 11 τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του Μεταβατικού Κανονισμού και συγκεκριμένα το 32% των συνολικών διαθέσιμων για την διετία 2021-2022.

Δείτε την απάντηση εδώ

10/05/2022 09:43 πμ

Πλήρης επιβεβαίωση για το πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.

Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο των Οικονομικών θα φέρουν ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στα Μητρώα Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και οι κτηνοτρόφοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι, με σκοπό να πληρωθούν την ενίσχυση του 2% επί του τζίρου για τις ζωοτροφές.

Όπως είπε στη βουλή την Δευτέρα ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ, κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, ήδη έχουν πληρωθεί 39 εκατ. ευρώ ενώ με τη ρύθμιση που θα γίνει για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο ΜΑΕ, θα πληρωθούν επί πλέον 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης προς τους κτηνοτρόφους που έχει λάβει η κυβέρνηση, λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί διεθνώς από την αύξηση των ζωοτροφών, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσω της οποίας οι δηλώσεις ΟΣΔΕ γίνονται πλέον, για πρώτη φορά, στο gov.gr, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η  διαφάνεια και η αξιοπιστία, καθώς το κράτος έχει τον έλεγχο της διαδικασίας των δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που ετησίως δίνει στους αγρότες ενισχύσεις ύψους 2,2 δις ευρώ.

09/05/2022 10:45 πμ

Τρέχουν και δεν... φθάνουν στην κυβέρνηση και στο ΥπΑΑΤ, με το νέο σύστημα ΟΣΔΕ, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή έχουν αναδειχθεί πάμπολλες αδυναμίες.

Πρώτη χρονιά με νέα δεδομένα και το σύστημα ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό cloud (gov.gr) και τα προβλήματα που αναδεικνύονται (τα οποία και κατέγραψε ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή) είναι πολλά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, δεν είχε πλήρη εικόνα των προβλημάτων και των αστοχιών του νέου συστήματος μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Μια σαφή εικόνα πήρε, λένε σχετικές πληροφορίες, στο πλαίσιο συνάντησής του, την περασμένη Παρασκευή στο ΥπΑΑΤ με την ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α'), αλλά και νωρίτερα από τις παρατηρήσεις που απέστειλαν στο ΥπΑΑΤ αρκετά ΚΥΔ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ηνία της δήλωσης ΟΣΔΕ 2022 ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ομάδα Πιερρακάκη με έμπειρους προγραμματιστές, οι οποίοι ανέλαβαν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες εφαρμογές, κοινώς, να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Στη σύσκεψη με την ΠΕΦΑ ο Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω όσον αφορά στις πολιτικές επιλογές του ΥπΑΑΤ, ενώ αναφέρθηκε σε ένα... plan b, το οποίο και προαναφέραμε, όσον αφορά στο ΟΣΔΕ, με βελτίωση των εφαρμογών από την ομάδα Πιερρακάκη. Ακόμα προσπάθησε να βάλει φραγμό στις ορέξεις όσων προσπαθούν να κάνουν... business με το ΟΣΔΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά έχουν τελειώσει.

Ψάχνονται για την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Χωρίς καταληκτική ημερομηνία θα τρέξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022, μόλις το σύστημα γίνει πλήρως λειτουργικό, την ίδια ώρα που αυτή τη στιγμή η διαδικασία υποβολής δεν μπορεί να οδηγήσει σε οριστικοποίηση της ΕΑΕ. Μπροστά στην ανησυχία των ΚΥΔ και των παραγωγών αναφορικά με τις ημερομηνίες (άλλες χρονιές υπήρχε καταληκτική ως τις 15 Μαΐου και συνήθως δίδονταν παράταση), ο υπουργός τόνισε πως δεν θα μείνει κανένας παραγωγός χωρίς δήλωση ΟΣΔΕ... Αναφορικά με τις ημερομηνίες, αυτό που διατείνεται το ΥπΑΑΤ, είναι πως δεν υπάρχει κάποια δέσμευση της χώρας μας βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού, από την στιγμή που δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία καταληκτική, όμως απ' ό,τι φαίνεται πάμε για δηλώσεις μέσα στο... κατακαλόκαιρο.

06/05/2022 03:44 μμ

Αφορούν το έτος ενίσχυσης 2021.

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ειδική ενίσχυση βάμβακος, αλλά και τα υπόλοιπα ενιαίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων παραγωγών έχουν μείνει απλήρωτοι την ειδική ενίσχυση 2021 για το βαμβάκι, έχει να κάνει με αγρότες που είχαν ζημιές από τον καιρό. Αρκετοί εξ αυτών είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Θεσσαλία στο πλαίσιο δυο πληρωμών, δόθηκαν συνολικά 53,1 εκατ. ευρώ για την ειδική βάμβακος του 2021. Εκτός έχουν μείνει έως σήμερα 727 άτομα, που αντιστοιχούν σε ένα 5% των αιτούντων συνολικά. Όπως εξηγεί με έγγραφό του (δείτε εδώ) ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, αναμένονται και νέα στοιχεία για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ, οπότε ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλοι παραγωγοί που εν τέλει θα πρέπει να λάβουν την ειδική ενίσχυση παρότι δεν έπιασαν τα απαιτούμενα κιλά του πλαφόν. Όσον αφορά στο χρόνο πληρωμής τους, από το ίδιο έγγραφο, προκύπτει ότι η πληρωμή τους, πρέπει να αναμένεται στο τέλος Ιουνίου.

Σε σχέση με τις πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης τόσο στο βαμβάκι όσο και στα λοιπά προϊόντα που εντάσσονται στο εν λόγω καθεστώς, σας διαβιβάζουμε το υπ’ αρ. 21718/20.4.2022 σχετικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναφέρουμε επιπλέον ότι κατά την προγραμματισμένη πληρωμή του Απριλίου (20.4.2022) του ΟΠΕΚΕΠΕ καταβλήθηκε συμπληρωματική πληρωμή για το καθεστώς ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια βαμβακιού ύψους 5.254.204,33 ευρώ σε 1.184 δικαιούχους, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε έγγραφό του (δείτε εδώ), που διαβιβάστηκε στην βουλή στις αρχές Μάη.

06/05/2022 11:20 πμ

Καυστική ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΟΣΔΕ και τα πολλά ομολογουμένως προβλήματα, που πρώτος ανέδειξε ο ΑγροΤύπος.

Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει δυσάρεστα τους αγρότες. Παρότι αυτοδιαφημιζόμενη και με την βοήθεια των ΜΜΕ ως "κυβέρνηση των αρίστων" εδώ και 3 χρόνια δεν έχει καταφέρει ούτε το στοιχειώδες, να πληρώσει μία φορά σωστά και στην ώρα τους τις ενισχύσεις των αγροτών.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την αποτυχημένη περσινή πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων; Τις καθυστερημένες και κουτσουρεμένες αποζημιώσεις; Το μπάχαλο των κορονοενισχύσεων; Το αλαλούμ με την πρόσφατη πληρωμή των κτηνοτρόφων; Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έβαλε σκοπό να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και για πρώτη φορά η διαδικασία των αιτήσεων δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Πότε θα προλάβουν οι αγρότες και τα ΚΥΔ να συντάξουν τις αιτήσεις; Κάτω από ποια πίεση χρόνου και με όσα λάθη αυτή συνεπάγεται; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τους καταλογισμούς και το κόψιμο των επιδοτήσεων; Θα τα φορτώσει για μία άλλη φορά στην πλάτη των αγροτών, πιστή στο δόγμα της ατομικής ευθύνης, που έχει γονατίσει όλη την κοινωνία;

Ο αγροτικός κόσμος μέσα σ' αυτό το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας που βιώνει και την παντελή έλλειψη στήριξης από πλευράς της κυβέρνησης, δεν θα αντέξει να δει για άλλη μία φορά κουτσουρεμένες τις ενισχύσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό. Για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες των παραπάνω επιλογών και πολιτικών, τη μοναδική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Η μόνη λύση, μέσα σε αυτόν το καταστροφικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, καταλήγει, το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

05/05/2022 04:17 μμ

Από τις 21 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμές συνολικού ύψους 12.683.018 ευρώ σε 495 δικαιούχους.

Οι κυριότερες πληρωμές αφορούσαν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. 

Επίσης πληρώθηκαν δικαιούχοι των Μέτρων 4.1.1.& 4.1.3, που αφορούν επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης (βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιµων γεωργικών εκµεταλλεύσεων και βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκµεταλλεύσεων και η άµβλυνση των επιπτώσεων στην κλιµατική αλλαγή), καθώς και Μεταφορικά Νησιών Αιγαίου.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)

05/05/2022 01:39 μμ

Ανοικτή επιστολή ενημέρωσης από τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ  για τις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης στο gov.gr και τα προβλήματα που ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην επιστολή τους: Αγαπητέ κ. Υπουργέ του ΥΠΑΑΤ, ενημερώσατε στις 3 Μαΐου 2022, το σύνολο των Δικαιούχων της Χώρας, Γεωργών, Κτηνοτρόφων και Μελισσοκόμων, ότι η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr είναι έτοιμη και οι Δικαιούχοι δύναται να υποβάλλουν την ΕΑΕ – Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022. Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις σας: Διαπιστώνουμε ότι μέχρι και σήμερα 5 Μαΐου 2022 η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr έχει σοβαρές και ουσιώδεις ελλείψεις.

Σήμερα 5 Μαΐου 2022, που συντάσσεται η συγκεκριμένη Επιστολή η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και σίγουρα δεν είναι έτοιμη για την Οριστικοποίηση των ΕΑΕ των Δικαιούχων, μέσω των ΚΥΔ. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία – Ετήσια Υποβολή ΕΑΕ των Δικαιούχων, είναι υπεύθυνη για την πληρωμή των Ενισχύσεων και των Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ, ύψους 3 δις ευρώ ετησίως και υπόκεινται σε Ευρωπαϊκό Έλεγχο. Το διακύβευμα συνεπώς λαθών επί των πληρωμών των Δικαιούχων, θα προκαλέσει οικονομικές συνέπειες στο σύνολο του Αγροτικού Πληθυσμού.

Τι θα γίνει το Δεκέμβριο αν δε γίνουν σωστά οι πληρωμές; Μια ομάδα από Τεχνοκράτες που δεν ανήκουν σε κάποιο Στρατόπεδο σας παραθέτουν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο λειτουργίας και τις παραλήψεις του συστήματος. Η παράθεση που ακολουθεί στην Τεχνική Έκθεση είναι με στοιχεία που εξάχθηκαν από την πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, προκειμένου να λάβει γνώση ο κάθε Δικαιούχος και εσείς προσωπικά για το τι συμβαίνει. Παρακαλούμε θερμά όπως τα λάβετε σοβαρά υπόψη και να μας απαντήσετε με ανακοίνωση στο εξής: Πότε η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr θα λειτουργεί ορθά;

Αγαπητέ κ. Υπουργέ δε γίνεται να προσέρχονται οι Δικαιούχοι και τα ΚΥΔ να μην νιώθουν την ασφάλεια ότι το σύστημα λειτουργεί ορθά. Είμαστε μόλις 10 ημέρες προ τις 15 Μαΐου που αποτελούσε κάποτε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΕΑΕ. Ο Αγροτικός Κόσμος τα προηγούμενα έτη και μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας λάμβανε την Κάρτα του Αγρότη, τα Καλλιεργητικά του ΑΔΑ, κάτι που σήμερα και σύμφωνα με όσα σας αναλύουμε παρακάτω είναι ανέφικτα. Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε σήμερα. Αύριο θα είναι ΑΡΓΑ…

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής εδώ

05/05/2022 12:16 μμ

«Αναγνωρίζουμε την ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και η Ελλάδα θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων - κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης». 

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις παρατηρήσεις της Κομισιόν επί του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που έχει καταθέσει η χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν όλα όσον αφορά τον αριθμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων όσο και των τομέων που θα ενισχυθούν. 

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, το νέο σχέδιο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα λάβει υπόψιν του τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί βαρύτητα στις συνδεδεμένες στο καλαμπόκι, το κριθάρι, το μαλακό και σκληρό σιτάρι και στην κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία).

Όσον αφορά τις συνδεδεμένες στα σιτηρά, μελετά το ΥπΑΑΤ η προτεινόμενη ενίσχυση να είναι μεγαλύτερη από τα 10 ευρώ ανά στρέμμα, που ήταν στο αρχικό σχέδιο.

04/05/2022 04:56 μμ

Μετά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχονται αλλαγές που θα αφορούν και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανακοίνωσή του, απέστειλε σήμερα Τετάρτη 04 Μαΐου 2022 την απαντητική επιστολή στα βασικά σημεία των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

Επανεκκινείται  με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει εντατικές διμερείς συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την οριστικοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Χώρας μας  για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και την έγκρισή του εντός του τρέχοντος έτους, τονίζει το ΥπΑΑΤ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε σήμερα Τετάρτη 04 Μαΐου 2022 την απαντητική επιστολή στα βασικά σημεία των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

Επανεκκινείται  με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει εντατικές διμερείς συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την οριστικοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Χώρας μας  για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και την έγκρισή του εντός του τρέχοντος έτους.

Επισημαίνεται ότι:

  • οι παρατηρήσεις της Ε. Επιτροπής για τα ΣΣ ΚΑΠ των Κρατών Μελών έχουν αναρτηθεί επίσημα

α) στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. (πατήστε εδώ)

β) στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (πατήστε εδώ)

  • η απαντητική επιστολή της Χώρας μας στα βασικά σημεία των παρατηρήσεων της Ε. Επιτροπής έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (πατήστε εδώ).
04/05/2022 12:48 μμ

Προαιρετική θα είναι στην φετινή δήλωση ΟΣΔΕ έτους 2022 η αναγραφή του ΑΤΑΚ, για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ακινήτου στις μισθωμένες «αρόσιμες γαίες» και στις «μόνιμες καλλιέργειες».

Ωστόσο για τους μισθωμένους «μόνιμους βοσκοτόπους» η αναγραφή ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτική.

Τις ανώτερω διευκρινίσεις παρέσχε η ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες και ιδίως τους κληρονόμους αγροτεμαχίων ή μεριδίων αυτών, που τα εκμισθώνουν σε δικαιούχους της ΕΑΕ και δεν έχουν προβεί σε δήλωσή τους στο Ε9, με αποτέλεσμα τα αγροτεμάχια αυτά να μην διαθέτουν ΑΤΑΚ, ένα θέμα που έχει αναδείξει πολλάκις ο ΑγροΤύπος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ με «Θέμα: Σχετικά με την απόδοση ΑΤΑΚ αγροτεμαχίων», διευκρινίζεται ότι «τα ακίνητα αναγράφονται στην οικεία δήλωση Ε9 μεταξύ άλλων και από «δ) τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα: δα) από τους εκ διαθήκης κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους, δβ) από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους, δγ) από τους μετά από αποποιήσεις κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, από το επόμενο έτος του θανάτου του κληρονομουμένου ή, στην περίπτωση που έχει δημοσιευθεί διαθήκη, από το επόμενο έτος της δημοσίευσης αυτής, χωρίς την επιβολή προστίμου, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης». Επιπλέον, σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής «…ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας…» Σημειώνεται ότι η δήλωση στο Ε9 δεν προϋποθέτει συμβολαιογραφική πράξη από τον δηλούντα, αλλά αρκεί η ύπαρξη του κληρονομικού του δικαιώματος, όπως αυτό περιγράφεται ανωτέρω. Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι οι από οποιαδήποτε αιτία κληρονόμοι υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) σε συγκεκριμένη προθεσμία, ακόμα και αν δεν έχει συνταχθεί η σχετική συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς. Κατόπιν των ανωτέρω, στην φετινή δήλωση ΕΑΕ 2022 η αναγραφή του ΑΤΑΚ για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ακινήτου στις μισθωμένες «αρόσιμες γαίες» και στις «μόνιμες καλλιέργειες» είναι προαιρετική. Σκοπός είναι όλοι οι εκμισθωτές, άσχετα από την αιτία, στην οποία στηρίζουν το δικαίωμα εκμίσθωσης να ενημερωθούν και να προβούν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), με βάση την οποία εκδίδεται ο αντίστοιχος ΑΤΑΚ. Δίδεται έτσι επαρκής χρόνος σε όλους τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με την ανωτέρω υποχρέωσή τους.

Δείτε όλη την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ πατώντας εδώ

Χωρίς πρόσβαση στο σύστημα τα ΚΥΔ

Με πολλά προβλήματα εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μετάβαση της ΕΑΕ 2022 στο gov.gr. Οι μεν παραγωγοί όπως γράψαμε και την Τρίτη έχουν πρόσβαση στη δήλωση, αλλά πρακτικά η οριστικοποίηση αυτής είναι αδύνατη. Μπάχαλο την ίδια ώρα επικρατεί με την πρόσβαση των ΚΥΔ στο νέο σύστημα. Όπως λέει για παράδειγμα στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος της πύλης ΟΣΔΕ του Συνεταιρισμού Αξιουπόλεως, κ. Δεμερτζής, παρότι έχουν υπογραφεί διμερώς οι συμβάσεις μεταξύ ΚΥΔ και ΟΠΕΚΕΠΕ, το σύστημα δεν δίνει πρόσβαση στα ΚΥΔ, παρά ζητάει επιπλέον εξαψήφιο κωδικό, που τα ΚΥΔ δεν έχουν. Κάπως έτσι, τονίζει ο ίδιος, δε μπορούν οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ να πάρουν ούτε πρωτόκολλο για τις αιτήσεις και πάει πίσω όλη η διαδικασία, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Όπως προσθέτει ο ίδιος, προφανώς δεν έχουν περαστεί στο νέο σύστημα όλα τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια. Για πολλά προβλήματα στο νέο σύστημα κάνει λόγο ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, αλλά και ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας. Όλα αυτά, την επομένη της ανακοίνωσης Γεωργαντά για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ...

133 είδη λαθών έχει παρατηρήσει υπεύθυνος ΚΥΔ που μελετά την εφαρμογή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή για το ΟΣΔΕ στο gov.gr. Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο υπεύθυνος μεγάλης πύλης που έχει μελετήσει σε βάθος τα νέα δεδομένα: «μέχρι ώρας έχουμε παρατηρήσει 133 λάθη στην εφαρμογή του gov.gr, τα οποία δεν αφορούν επουσιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την δήλωση, αλλά αντιθέτως καθοριστικής σημασίας θέματα, για την υποβολή της και την επιτυχία στην πληρωμή του παραγωγού. Καταρχήν, δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες, δεν έχει πεδία για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και δεν υπάρχουν δεμμένα στα δεδομένα βασικά δικαιολογητικά που έχει υποβάλλει στο παρελθόν παραγωγός για να κάνει τη δήλωση, όπως ενοικιαστήρια κ.λπ. Παράλληλα, φαίνεται ότι για να είναι πλήρως λειτουργική, θα χρειαστεί και επιπρόσθετα συστήματα (παρελκόμενα προγράμματα), για τα οποία θα απαιτηθεί πρόσθετο κόστος. Εκτός αυτού δεν είναι απολύτως λειτουργικό το νέο περιβάλλον και έχει πολλές ελλείψεις. Για παράδειγμα δεν υπάρχει σύνδεση με ΑΑΔΕ για την διασταύρωση των ΑΤΑΚ, ενώ δεν γίνονται και έλεγχοι στην αίτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, ο υπεύθυνος ενός ΚΥΔ δεν έχει τη δυνατότητα να δει συγκεντρωτικά όλες τις δηλώσεις των παραγωγών του».

Μετά από όλα αυτά τα ζητήματα που αναδεικνύει το ρεπορτάζ το οποίο εξελίσσεται με αναφορές από όλη την Ελλάδα, τίθενται εμφατικά πολλά ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει μετέπειτα ο πολιτικός προϊστάμενος του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένος για τις επιλογές του. Επιλογές που πολλοί φοβούνται ότι ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο όλο έργο και στην επιτυχία των πληρωμών 650.000 γεωργών και κτηνοτρόφων και κατ'επέκταση την αξιοπιστία εκατοντάδων ΚΥΔ σε όλη την Ελλάδα.

03/05/2022 11:33 πμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται στο ΥπΑΑΤ τις επόμενες ώρες να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το πάγωμα - για ένα χρόνο - της υποχρεωτικής αναγραφής ΑΤΑΚ σε όλα τα αγροτεμάχια και στα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια.

Θυμίζουμε ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων ΟΣΔΕ. Φέτος θα είναι δεκτά και τα χειρόγραφα ενοικιαστήρια.

Σύμφωνα πάντως με όσα μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του έτους 2022 υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται:

  • στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακίνητων Ε9 σε περίπτωση ιδιόκτητων αγροτεμαχίων
  • στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).

 

03/05/2022 11:04 πμ

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που αφορά στο να επιτραπεί η καλλιέργεια στις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση για το 2022. Ωστόσο αν καλλιεργηθούν αυτές οι εκτάσεις δεν θα εισπράξουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρει ότι κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως χωριστή καλλιέργεια ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες. 

Οι εν λόγω εκτάσεις εξαιρούνται από τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων. 

Από την παρέκκλιση αποκλείονται όσα αγροτεμάχια είναι ενταγμένα σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020.

Επίσης, για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως περιοχή οικολογικής εστίασης, με τον ίδιο συντελεστή στάθμισης, ως ήτο αγρανάπαυση, ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες.

Στις εν λόγω εκτάσεις επιτρέπεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για σκοπούς παραγωγής ή καλλιέργειας.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

03/05/2022 10:49 πμ

Στην τελική ευθεία για την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ βρίσκονται ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εντός των επόμενων ημερών το πιθανότερο αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ (πηγές από τον οργανισμό μιλούν για άνοιγμα ακόμα και σήμερα Τρίτη), καθώς μόλις την Παρασκευή 29 Απριλίου και με μεγάλη καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσιοποίησε τις συμβάσεις με τα ΚΥΔ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) την περασμένη Παρασκευή καλεί τους υπεύθυνους των ΚΥΔ που έλαβαν πιστοποίηση και συνολικά ανέρχονται φέτος σε 492, να υπογράψουν και να αποστείλουν στην Αθήνα, την σύμβαση, ώστε μετέπειτα να ανοίξει το σύστημα. Ένα σύστημα που φέτος έχει διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μετά την μεταφορά στο κυβερνητικό cloud, το γνωστό gov.gr, των δεδομένων του ΟΣΔΕ. Μέσω του gov.gr θεωρητικά και μόνον, καθώς πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα μπορούν χωρίς κόστος να υποβάλλουν οι 650.000 παραγωγοί την δηλωσή τους. Για μια ακόμα χρονιά πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου θα κληθούν να πληρώσουν για την δήλωση ΟΣΔΕ οι παραγωγοί, πηγαίνοντας στους ειδικούς των ΚΥΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την σύμβαση για την εξαετία 2022-2027 του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ, δεν καθορίζεται η αμοιβή των ΚΥΔ, τα οποία όμως υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν το σχετικό τιμοκατάλογο υπηρεσιών στις εποπτεύουσες Αρχές. Όσον αφορά στα κόστη των δηλώσεων φέτος φαίνεται πως έχουν τεθεί στην διακριτική ευχέρεια των υπεύθυνων των ΚΥΔ, αν και πολλοί αγρότες ευελπιστούσαν ότι ελλείψει φορέα συντονισμού, οι τιμές για τις δηλώσεις θα ήταν μια φθηνότερη διαδικασία. Αντ' αυτού ήδη βάσει του ρεπορτάζ μας, υπεύθυνοι μεγάλων ΚΥΔ, αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσουν οι επιβαρύνσεις. Τουναντίον μάλιστα θεωρούν ότι το νέο σύστημα έχει περισσότερες υποχρεώσεις, άρα δεν αποκλείεται και αύξηση, όπως πρώτος έχει γράψει ο ΑγροΤύπος εδώ και αρκετούς μήνες.

Δυσφορία υπεύθυνων ΚΥΔ για τις χρεώσεις του 1540

Ο τηλεφωνικός αριθμός 1540 αποτελεί ένα σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο ή με τη μεσολάβηση εκπροσώπου από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-18:00. Σε αυτό το νούμερο είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται πολλές φορές οι υπέυθυνοι των ΚΥΔ, προκειμένου να λύσουν τις απορίες τους, σχετικά με την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Όπως όμως αναφέρει χαρακτηριστικά εις εξ αυτών, το τηλέφωνο αυτό είναι χρεώσιμο ως τετραψήφιο και η επικοινωνία των ΚΥΔ μέσω αυτού με το ΥπΑΑΤ είναι απλώς απαγορευτική.

Ανακοίνωση ΥπΑΑΤ - πλήρης επιβεβαίωση ΑγροΤύπου μετά το δημοσίευμα

Επιχειρησιακή Λειτουργία Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)

Από σήμερα 3-5-2022, οι ίδιοι οι δικαιούχοι, καθώς και περισσότερα από 490 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή των δηλώσεων των δικαιούχων στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) για την λήψη των άμεσων επιδοτήσεων.

Η μεταφορά της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος, πέραν από την αξιοσημείωτη μείωση του κόστους, συνοδεύεται με μια σειρά από ενέργειες θεσμικής ενδυνάμωσης της θέσης και του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη περίοδο.

Κατόπιν σχετικής συμφωνίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά απευθείας πρόσβαση στους πλέον πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται τόσο η εργασία των ΚΥΔ να συλλέξουν ορθές αιτήσεις, όσο και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διεξαγωγή καθολικών συνεχών προληπτικών ελέγχων (οι οποίοι προβλέπονται στην νέα ΚΑΠ) για την διασφάλιση της δίκαιης και σύννομης κατανομής των κοινοτικών πόρων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαλειτουργεί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα τους απαραίτητους ελέγχους, όπως αυτοί περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αναπαράγει μια ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία αλλά συνθέτει ένα καινοτομικό περιβάλλον διοικητικής απλούστευσης δημιουργώντας μια ανοιχτή και βιώσιμη αγορά για την ανάπτυξη και παροχή χρηστικών υπηρεσιών στα Κέντρα Υποστήριξης Δηλώσεων (ΚΥΔ) με ορίζοντα επταετίας. Σε αυτό το πλαίσιο παρέχει ανοιχτή και διαφανή ασφαλή πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα και συστήματα που ελέγχει.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα του πρωτογενούς τομέα. Σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, η στήριξη των εμπλεκομένων στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων με ιδιαίτερη μέριμνα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου αποτελεί βασική κυβερνητική πολιτική και δέσμευση.

Δείτε εδώ την σύμβαση ΚΥΔ-ΟΠΕΚΕΠΕ

29/04/2022 04:54 μμ

Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των πιστώσεων για τους αγρότες.

Δυο πληρωμές για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης προγραμματίζει ακόμα να κάνει το ΥπΑΑΤ όσον αφορά στο έτος 2021. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία θα γίνει εντός του Μαΐου και η δεύτερη γίνεται προσπάθεια, να τρέξει έως τις 15 Ιουνίου. Και οι δυο πληρωμές θα περιλαμβάνουν υπόλοιπα ενιαίας δηλαδή βασική, πρασίνισμα και young farmers, ενώ η όποια εκκαθάριση πάει για τις 30 Ιουνίου, ως συνήθως.

Εντός του Μαΐου είναι το πιθανότερο αυτή τη στιγμή, να γίνει μια ακόμα, συμπληρωματική πληρωμή υπόλοιπων εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ η εκκαθάριση η τελική θα γίνει ως τις 30 Ιουνίου που κλείνει το έτος πληρωμών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από 1η μέχρι 10η Ιουνίου 2022 έχει προγραμματιστεί πληρωμή 1ης εκκαθάρισης της Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων (Σπάνιες φυλές)», ενώ μεταξύ 10ης-25ης Ιουνίου 2022 θα γίνει πληρωμή 1ης εκκαθάρισης του Μ11 «Βιολογικές καλλιέργειες» (όλες οι προσκλήσεις).

Σχετικά με τη δεύτερη δόση του προγράμματος των Νέων Γεωργών του 2016, οι πληρωμές βρίσκονται σε εξέλιξη, γίνονται όμως αναλόγωςς της ροής των φακέλων πληρωμής από τις Περιφέρειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέχρι 30 Ιουνίου κλείνουν και οι εκκρεμότητες για τις απλήρωτες έως σήμερα συνδεδεμένες.

Τέλος, κερδίζει έδαφος να γίνει συμπληρωματική πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών το επόμενο διάστημα, μιας και δεν απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα λόγω της προβληματικής διασύνδεσης των συστημάτων των συναρμόδιων υπουργείων.