Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε, συνάντηση ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά με παραγωγούς και συνεταιριστικές οργανώσεις του Τυρνάβου.
Σε συνέχεια των επαφών του με μηλοπαραγωγούς της Αγιάς και ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και Ημαθίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου.
Εξετάσθηκαν οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σταφύλια και κάστανα, ενώ συζητήθηκε και το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να καταβληθούν αποζημιώσεις, αφού προηγουμένως εξετασθεί το μέγεθος της ζημιάς ανά περιοχή και ποικιλία, ώστε να καταστεί δυνατή η κοστολόγησή τους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και να καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους.
Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του ΑΣΕΠΟΠ, του ΑΣ Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Τυρνάβου, του ΑΣ Πλατανουλιών «Φρουτοπηγή», της Ομάδας Παραγωγών «Αγρίσσα», του ΑΣ Δένδρων «Γαία Φρούιτ», του ΑΣ Δαμασίου, του ΑΣ «Παραγωγοί Αργυροπουλίου», του ΑΣ. Δελερίων, του Αγροτικού Δενδροκομικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αμπελώνος και του ΑΣ Αμπελώνος.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος ανέφερε πως από το καλοκαίρι οι φορείς του Τυρνάβου συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε σήμερα να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις ζημιές και το ΥπΑΑΤ να εξετάζει σοβαρά να τις αποζημιώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για το θέμα, ώστε να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία και να τρέξει η διαδικασία, για να επιλέξει και το ΥπΑΑΤ με ποιό τρόπο θα καλύψει τις απώλειες, δηλαδή αν θα είναι αποζημιώσεις, de minimis κ.λπ.
Οι εκπρόσωποι των Τυρναβιτών έθεσαν στον ΥπΑΑΤ και το καυτό θέμα της έλλειψης εργατών γης το οποίο ταλανίζει τον αγροτικό και όχι μόνο τομέα, ζητώντας, το σημαντικότερο, απλούστευση των διαδικασιών για έλευση εργατών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).
Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ).
Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ).
Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής:
Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου.
Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο».
Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα.
Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα.
Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει.
Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας!
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας.
Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
- Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
- Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.
Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1618/Β’/17-3-2023), ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, η 31η Μαρτίου 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά από σειρά παρατάσεων του χρόνου πληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2021, της οποίας η καταβολή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 30η Μαρτίου 2022, γνωστοποιεί στους παραγωγούς ότι ουδεμία άλλη παράταση πρόκειται να χορηγηθεί και τους καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι την οριζόμενη προθεσμία.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα αποζημιωθούν για ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του 2021, μεταξύ των οποίων και οι καταστρεπτικές ζημίες από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού, του ιδίου έτους.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ο ΑγροΤύπος δέχθηκε καταγγελίες από αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ. Όπως μας ανέφεραν αν δεν έχουν το έγγραφο που να αναγράφει τις εισφορές που χρωστάνε θα πρέπει να πάνε στα ΚΥΔ που έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ για να τυπώσουν το χαρτί. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πέσει και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οπότε και να λήξει η προθεσμία (31/3) αν δεν λειτουργήσει η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.
Είμαστε 22 Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία της η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε κάνει δηλώσεις στη Βουλή (20/2/2023) πως σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται, ώστε η δήλωση ΟΣΔΕ να είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές.
Απομένουν 10 ημέρες πριν την 1η Απριλίου και περιμένει ο αγροτικός κόσμος με αγωνία να υποβάλει την ετήσια υποβολή ΕΑΕ στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, η οποία μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η δήλωση είναι απαραίτητη για την πληρωμή ενισχύσεων και προγραμμάτων ΠΑΑ.
Επίσης οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ελάμβαναν την Κάρτα του Αγρότη. Όμως φέτος επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ κανείς δεν γνωρίζει τι χρήματα θα έχει στην ενιαία ενίσχυση, η Κάρτα του Αγρότη δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη των εκλογών, κάτι που θα φέρει προβλήματα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Σε απολογισμό των πρόσφατων πληρωμών προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, ποσό συνολικού ύψους 24.014.665 ευρώ πλήρωσε, από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2023, σε 4.847 δικαιούχους παραγωγούς.
Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά την πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών (δεύτερη κατά σειρά), του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Στην πληρωμή αυτή, δικαιούχοι ήταν 3.750 κτηνοτρόφοι στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 7.125.334 ευρώ.
Επίσης, καταβλήθηκαν σε 437 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2022) του Μέτρου 10 για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών» το ποσό των 3.045.979 ευρώ, καθώς και σε 311 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2023) το ποσό των 1.571.314 ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)
Στο μεταξύ αναμένονται από τους παραγωγούς οι πληρωμές των de minimis που έχουν εξαγγελθεί και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ (βιολογικά, Κομφούζιο κ.α.).
Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος.
1) Τι έχετε να πείτε για την σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ;
Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον διαρκών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή που έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Σε αυτές τις κρίσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η μόνιμη απειλή: η κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας. Από ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να επηρεαστούν οι εισαγωγές τροφίμων. Προκύπτει η αδήριτη ανάγκη η προστασία των πόρων της πρωτογενούς παραγωγής.
Ο ΕΛΓΑ είναι σημαντικός και απαραίτητος οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Από το 1988 που ιδρύθηκε, αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Για αυτό για μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης του ΕΛΓΑ, και θα τον στηρίζουμε για να υλοποιεί την αποστολή του. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να αισθάνεται πως η Ελληνική πολιτεία του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του.
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί.
2) Εσείς τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στον Οργανισμό;
Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα είναι οι εργαζόμενοι του, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι που κάνουν τις εκτιμήσεις στο πεδίο, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πληρωμής, όλο το προσωπικό που εργάζεται στον οργανισμό. Καταρχάς ο Οργανισμός χρειάζεται επειγόντως Οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τον θεσμό της κινητικότητας και χωρίς οργανόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου υπαλλήλων από τον οργανισμό όχι όμως η δυνατότητα εισόδου νέων υπαλλήλων. Στον ΕΛΓΑ όπως και στις περισσότερες υπηρεσίες, το προσωπικό είναι γερασμένο. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την πρόσληψη μόνο 39 στελεχών, όταν οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν με τετράμηνες προσλήψεις.
Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για τη γεωργική ασφάλιση δεν είναι η χρησιμοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως σκέφτεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και προτείνουμε την πρόληψη μονίμων εργαζομένων, γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που θα ενδυναμώσουν τον ΕΛΓΑ.
Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Είναι απαράδεκτη η εικόνα κάθε φορά που οι αγρότες μας πλήττονται από μία καταστροφή, να συγκεντρώνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση του.
Όσον αφορά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προτείνουμε την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων, για τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Από το 2013, έχουμε καταθέσει ως πολιτικός φορέας, την πρόταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους, καθώς και τη λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων μεταξύ οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Οικονομικών Υπουργείων, ώστε σε πραγματικό χρόνο οι εκτιμητές του οργανισμού να έχουν το χαρτογραφικό υπόβαθρο και τα δεδομένα της εκμετάλλευσής.
3) Τι θα κάνετε όσον αφορά τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών;
Η χρηματοδότηση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με την κρατική χρηματοδότηση, την εκταμίευση πόρων από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ) 2023-2027. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής προστασίας όπως τα προγράμματα για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες, αντιπαγετικοί ανεμιστήρες, εμβολιασμών για την καταπολέμηση των ζωονόσων.
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν.
Στο πλαίσιο της προστασίας της αγροτικής παραγωγής τολμάμε να προτείνουμε και τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε καλλιέργειες και εκτροφές από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια. Σε αυτές τις περιοχές προτείνουμε να «υιοθετηθούν» αγροκλιματικές ζώνες καλλιέργειας και να γίνει δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το σημείο, τονίζοντας πως έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν την πρωτογενή παραγωγή από ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, δρουν ενισχυτικά στο ταμείο του οργανισμού. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας.
Όσον αφορά της ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι γεγονός πως στις αρχές του 2015 είχε παραδοθεί αναλογιστική μελέτη που προέβλεπε με μετρήσιμα μεγέθη τα κόστη, τον τρόπο αποζημίωσης και τις χρεώσεις των ζημίων. Επίσης υπάρχουν και οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, δεν αξιοποιήθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών, ώστε με σαφή καταγραφή των αναγκών, των εισφορών και των ζημίων να σχεδιαστεί το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Αποβλέπουμε στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, διορθώνοντας αδικίες σε ότι αφορά στη σχέση αποζημιώσεων με εισφορές που υπάρχουν μεταξύ προϊόντων φυτικής παραγωγής, καθώς και την αδικία εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που θα προστατεύει πραγματικά το αγροτικό εισόδημα.
4) Οι αγρότες ζητάνε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα κάνετε κάτι για αυτό;
Πέρασαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκαν νέες απειλές και κίνδυνοι στην παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, της εισαγωγής νέων επιβλαβών παθογόνων και οργανισμών, ενώ προέκυψαν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και ακόμα οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στον ΕΛΓΑ είναι αυτοί της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντοχή των κανονισμών στο χρόνο σιγουρά αποδεικνύουν τη σωστή τους κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι καλύπτεται ασφαλιστικά, και να καλύπτουν τις νέες απειλές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλιείς μας. Έχουν σημαντική συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και η «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης στη φυτική παραγωγή, με αναζήτηση της κατάλληλης επιδότησης ασφαλίστρου.
Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ. Ήρθε ο καιρός δημιουργίας ενός νέου συγχρόνου, καινοτόμου κανονισμού που θα αντιμετωπίζει τις παλιές και θα ενσωματώνει τις νέες απειλές. Μα πάνω από όλα θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης του ΕΛΓΑ με τους αγρότες διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στις εκτιμήσεις των ζημιών.
Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016.
Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.
Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.
Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.
Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.
Ενημερωτική συνάντηση (δεύτερη κατά σειρά μετά την Κοζάνη) για τη νέα ΚΑΠ έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (16/3), στην Κομοτηνή.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), ενώ την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης και η γενική διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.
Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπασίδης δήλωσε πως «ακόμα και τώρα δεν έχουμε πλήρως τις εφαρμοστικές διατάξεις για να έχουμε την ακριβή εικόνα. Δίνουμε όμως πληροφορίες, μαζεύουμε ερωτήματα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν πήραμε καμιά ουσιαστική ενημέρωση ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί που γνωρίζουν τι ισχύει στη νέα ΚΑΠ γιατί δεν δίνουν απαντήσεις.
Μας τονίζουν ότι τα 2 πρώτα χρόνια δεν θα χαθούν τα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά θα πάνε στην βασική. Το ερώτημα είναι πως θα τα πάρουμε.
Η αναδιανομή θα γίνει από τις «μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και εφαρμόζεται σε επίπεδο των τριών αγρονομικών περιφερειών (αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών, βοσκότοπων). Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα σε συγκεκριμένα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. Δεν μας απαντάνε όμως με βάση ποια στρέμματα θα καταβληθεί. Θα βασίζεται στα στρέμματα των δικαιωμάτων και τι θα γίνει με νεοεισερχόμενους;
Δίνουν ένα πριμ στους κτηνοτρόφους 3 ευρώ ανά στρέμμα αν κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ανάλογα το υψόμετρο που είναι η εκτροφή. Τα στρέμματα αφορούν τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που έχουν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα προστεθούν και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές;
Έχουμε ένα πρόγραμμα στο Δεύτερο πυλώνα που λέγεται ευζωία των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους θα τρέξει το πρόγραμμα. Επίσης σφάζουμε μοσχάρια από την 1/1/2023 και δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την συνδεδεμένη γιατί δεν έχουν υπογράψει την εφαρμοστική».
H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ.
Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο; Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης.
Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση.
Πρώτον, η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει άμεσα την συνεργασία με τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει φέτος με το ΟΣΔΕ. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Σταθόπουλος, Γεωτεχνικός που έχει ΚΥΔ στη Δυτική Ελλάδα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ) και μέλος της ΠΕΦΑ.
Και προσθέτει: «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί τιμωρητικά με τους αγρότες. Ο ρόλος του είναι να κάνει ελέγχους. Η Κομισιόν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον αριθμό των ελέγχων που έχει κάνει και όχι τι πρόστιμα βάζει. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπια του αποφασίζουμε και διατάζουμε. θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρμη ανοικτή επικοινωνία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ - Πύλες.
Στο παρελθόν είχε γίνει μια τέτοια ενημέρωση σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016 για το θέμα του ΟΣΔΕ. Βέβαια τότε είχαν ολοκληρωθεί οι υπογραφές των σχετικών εγκυκλίων. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο Μάιος για να υπάρξει ενημέρωση. Θέλουμε να λειτουργεί ο Οργανισμός με δικαιοσύνη οριζόντια για όλους. Δεν θέλουμε να χάνουν χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες.
Είμαι από τους πρώτους που ζήτησε το ΟΣΔΕ να παραμένει ανοικτό όλο τον χρόνο όπως το TAXIS. Έχουμε νέα ΚΑΠ και υπάρχουν πολλές αλλαγές δεν μπορεί οι αγρότες να βαδίζουν στα «τυφλά».
Εκτιμώ ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αρχές Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Στο παρελθόν έλεγαν ότι θα ανοίξει τον Μάρτιο και φτάναμε Μάιο για να ξεκινήσει ουσιαστικά η κατάθεση των αιτήσεων».
Όταν ολοκληρωθεί η εξατοµικευµένη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα είναι δυνατόν να καταβληθεί προκαταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής αποζηµίωσης αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα. Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο (πατήστε εδώ).
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια. Ειδικότερα συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 7 του νόμου 4797/2021, ώστε να καλυφθούν και οι περιπτώσεις που o Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα στη διάθεσή του, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δύναται να παρέχεται προκαταβολή εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το θέμα αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα - θεομηνίες, όπου δεν είναι εύκολο να έχουμε ψηφιακά δεδομένα, οπότε είναι δυνατόν να πληρωθεί προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση αρχική τιμή εκτίμησης ανά καλλιέργεια.
Στο άρθρο 77 αναφέρει τα εξής:
«Στην παρ. 7 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’ 66) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 7 διαµορφώνεται ως εξής:
Η αρχική εκτίµηση των ζηµιών πραγµατοποιείται βάσει επισηµάνσεων και ψηφιακών δεδοµένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιµής εκτίµησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται µετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ. Η αρχική εκτίµηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκµετάλλευση µε βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ελέγχου.
Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάση των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης».
Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.
Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.
Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Ανακοίνωση του οργανισμού σχετικά με το τι θα ισχύσει από το 2023 κι έπειτα για το νέο σύστημα ελέγχων.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα, τονίζεται από τον οργανισμό πληρωμών, ο οποίος επισημαίνει πως για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:
Σε εφαρμογή των:
Καν (ΕΕ) 2115/2121, 2116/2021, 1172/2022 & 1173/2022 όπως έχουν τροποποιηθεί
Εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 23-27 του Κράτους Μέλους
ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει τα εξής:
Βάσει των Κανονισμών της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι επιτόπιοι έλεγχοι φυτικού κεφαλαίου, οι οποίοι δύναται να πραγματοποιηθούν με «παρακολούθηση» θα πρέπει από την ΕΑΕ 2024 να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό.
Για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποιεί ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα.
Επισημαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά των ελέγχων με παρακολούθηση:
Έλεγχοι 2023
- Ο έλεγχος, λόγω του ότι είναι καθολικός, πραγματοποιείται μαζικά, αλγοριθμικά και όχι εξετάζοντας τα αγροτεμάχια ένα προς ένα. Τεχνικές λεπτομέρειες θα δοθούν με μετέπειτα ανακοίνωση.
- Πραγματοποιείται με χρονοσειρά εικόνων όλου του έτους και όχι συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως συμβαίνει με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους, ή με τη χρήση έως τεσσάρων δορυφορικών εικόνων, όπως συμβαίνει με τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.
- Το αποτέλεσμα του ελέγχου δεν δίνει μέτρηση. Χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο ως «πράσινο», «κίτρινο» ή «κόκκινο». Το πράσινο αγροτεμάχιο θα συμμετάσχει κανονικά στον υπολογισμό πληρωμής. Το «κίτρινο» αγροτεμάχιο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Το «κόκκινο» αγροτεμάχιο είναι μη επιλέξιμο και μηδενίζεται.
- Επειδή το αποτέλεσμα του ελέγχου δε δίνει μέτρηση, τα «πράσινα» αγροτεμάχια συμμετέχουν κανονικά στον χωρικό διασταυρωτικό έλεγχο, δηλαδή απομειώνονται οι μη επιλέξιμες εκτάσεις (subilots), όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με τα δηλωθέντα αγροτεμάχια τα οποία δεν συμμετείχαν σε κανέναν επιτόπιο έλεγχο. Δηλαδή, ένα αγροτεμάχιο που χαρακτηρίζεται ως «πράσινο» δεν συνεπάγεται ότι η επιλέξιμη έκταση ισούται με την δηλωθείσα έκταση, όπως συνέβαινε με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους και τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.
- Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την αίτησή του. Δηλαδή, έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τα αγροτεμάχιά του ως προς τη θέση, την ψηφιοποίηση, την καλλιέργεια κλπ. Έχει δικαίωμα, επίσης, να αφαιρέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων καθώς και το αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης.
- Αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από το Κράτος Μέλος και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την πρώτη πληρωμή της αίτησης.
- Εκτός των αλλαγών, ο παραγωγός θα μπορεί να αποδείξει την ορθότητα της αίτησής του μέσω λήψης φωτογραφιών με γεωσήμανση, οι οποίες λαμβάνονται μέσω εξειδικευμένου εργαλείου (Agrisnap-GR) με ευθύνη του και εξετάζονται από ελεγκτές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ήδη με την από 7/3/2023 ανακοίνωσή του ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποίησε το εγχειρίδιο λειτουργίας της δωρεάν εφαρμογής Agrisnap-GR.
- Με το νέο σύστημα παρακολούθησης θεσπίζεται η διεπαφή μεταξύ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και παραγωγού. Θα υπάρξει σύστημα διεπαφής, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές, οι δικαιούχοι και τα ΚΥΔ όπου θα αναφέρονται πιθανά προβλήματα και θα απαντώνται οι πιθανές λύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Το σύστημα αυτό έχει ως σκοπό την επικοινωνία με τον δικαιούχο με τελικό στόχο την σωστή αίτηση – δήλωση, η οποία θα οδηγήσει σε ορθές πληρωμές χωρίς κυρώσεις.
- Καθώς ο δικαιούχος θα ενημερώνεται διαρκώς για τα προβληματικά αγροτεμάχια και θα δίδεται διαρκώς η δυνατότητα διόρθωσης - τροποποίησης της ΕΑΕ, μετά το πέρας των διαδικασιών δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων.
Το πιο σημαντικό βήμα, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι οι ορθές δηλώσεις των δικαιούχων και κυρίως οι ορθές ψηφιοποιήσεις των αγροτεμαχίων τους.
Επισημαίνονται τα εξής:
- Ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να περιέχει μία μόνο καλλιέργεια.
- Στο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα πρέπει να εντοπίζεται η αιτούμενη καλλιέργεια στο αγροτεμάχιο και μόνο αυτή.
- Στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης θα πρέπει να εντοπίζεται αρόσιμη ή μόνιμη καλλιέργεια εντός του αγροτεμαχίου, αλλά μόνο μία. Μία μόνιμη και μία αρόσιμη καλλιέργεια ή δύο και παραπάνω αρόσιμες καλλιέργειες στο ίδιο αγροτεμάχιο, οδηγούν στο συμπέρασμα της «ετερογένειας», το οποίο δεν είναι επιλέξιμο για πληρωμή. Πχ: αγροτεμάχιο, στο οποίο εντοπίζονται καθαρά πέντε διαφορετικές καλλιέργειες αρόσιμες. Δεν είναι επιλέξιμο, πρέπει να διορθωθεί.
- Κατά την αίτηση - δήλωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν το θεματικό επίπεδο (layer) "ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23", στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί σε επίπεδο χώρας περίπου το 75% των νέων ορθοφωτοχαρτών (λήψης 2020 - 2023). Τούτο σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα μη επιλέξιμο τμήμα δεν έχει ακόμα περιγραφεί πολυγωνικά (subilot) αλλά είναι εμφανές στις παραπάνω ορθοεικόνες, πρέπει να εξαιρεθεί κατά την ψηφιοποίηση.
- Μία αίτηση - δήλωση θα οδηγηθεί σε πληρωμή μόνο εφ’ όσον έχουν υπάρξει τελικές αποφάσεις για όλα τα αγροτεμάχιά της.
Έλεγχοι 2022
Ο έλεγχος με τη μέθοδο της παρακολούθησης (monitoring), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022 στις ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας & Ημαθίας, για το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης & της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος πραγματοποιήθηκε ως εξής:
- Ο έλεγχος έγινε μαζικά, μέσω εργαλείων που αξιοποιούν τις δωρεάν δορυφορικές εικόνες Sentinel 2, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε τακτές χρονικές στιγμές. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με εικόνες που λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. H διακριτική ικανότητα των εικόνων αυτών είναι 10 μ.
- Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω της πλατφόρμας SEN4CAP. Συνεπικουρήθηκε με γρήγορες επισκέψεις πεδίου, με την χρήση εξειδικευμένου εργαλείου κρίσης του ελεγκτή (expert judgment tool) και με τη χρήση φωτογραφιών με γεωσήμανση.
- Κατ΄ εξαίρεση στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022, επετράπη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δέσμευση ή μη από την εκάστοτε πληρωμή να γίνεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Τα αποδεκτά αγροτεμάχια συνυπολογίστηκαν στις διαδικασίες πληρωμής όπως έχουν δηλωθεί - ψηφιοποιηθεί, που σημαίνει ότι τυχόν μη επλέξιμα τμήματα εντός των αγροτεμαχίων θα λαμβάνονται υπόψη και θα οδηγούν σε μειώσεις - κυρώσεις.
- Λόγω της πρώτης χρονιάς εφαρμογής για το έτος 2022 αλλά και λόγω του ότι δεν είχε καταστεί δυνατή η διαθεσιμότητα όλων των απαιτούμενων εργαλείων εγκαίρως (πχ Agrisnap), οι διορθώσεις επιτρέπονται ακόμα. Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 το χρονικό διάστημα θα είναι μικρότερο.
Βάσει των παραπάνω, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την υπόδειξη ορθής θέσης και γεωμετρίας - ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων αλλά και η δήλωση – συμμετοχή σε άλλες δράσεις ή συνδεδεμένες ενισχύσεις από τους γεωργούς και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Πληρωμές 4,6 εκ. ευρώ σε 772 κτηνοτρόφους, για τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Ξεκινά την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών, σε 772 δικαιούχους πανελλαδικά της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061,5 ευρώ. Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.
Αναλυτικά η πληρωμή αφορά 514 δικαιούχους της 1ης Πρόσκλησης με ποσό ύψους 3.502.802,3 ευρώ και 258 δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης με ποσό ύψους 1.116.259,2 ευρώ.
Για την ολοκλήρωση της πληρωμής απαιτήθηκε η έκδοση της υπ.αριθμ.1296/10.3.2023 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄1434).
Δείτε εδώ το ΦΕΚ
Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.
Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε.
Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».
Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.
Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:
α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,
β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και
γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Παραχώρηση ακινήτων
Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:
α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και
β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.
Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο
Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο απάντησής του στη βουλή σε ερώτηση Κωντσταντινόπουλου, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές διέλυσαν μια περιοχή, αυτή της Γορτυνίας, και τις αγροτικές εκτάσεις –ήρθε και ο Υπουργός, είναι εδώ- και εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν τότε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο θέμα που αφορά τους μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτους. Ο κύριος Υπουργός –εδώ με τον Βουλευτή σας και τον Δήμαρχο- γράφει τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Γορτυνίας θα αποζημιωθούν για τα ελαιόδεντρά τους που καταστράφηκαν τις πυρκαγιές. Όπως σας έχουμε στείλει αναλυτικώς, αυτό δεν συμβαίνει. Έχω ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αποζημιωθεί. Μου απαντάτε και εσείς –ο κ. Στύλιος τότε- στην ερώτηση ότι θα αποζημιωθούν, αλλά δυστυχώς υπάρχει ολική καταστροφή της περιουσίας τους. Όταν λέμε «καταστράφηκε», καταστράφηκε το δέντρο. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα χρόνια να έχει παραγωγή», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ.
«Στις λίγες περιπτώσεις των ανθρώπων –που προφανώς για να τους αναφέρετε, σας έχουν ενοχλήσει και βεβαίως δεν αμφισβητούμε το γεγονός της όχλησης προς εσάς, αλλά για να έχουμε τα δεδομένα-, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν την έλαβαν για έναν και μόνο λόγο, ο οποίος όμως ήταν υποχρεωτικός να υφίσταται και να πληρούται και αυτός. Ποιος είναι ο λόγος, τον οποίο τον εντοπίζει η ΑΑΔΕ; Να υπάρχει σε αυτόν τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ένα κάποιο, οποιοδήποτε, αγροτικό εισόδημα από το προηγούμενο έτος, το έτος αναφοράς. Δεν μπορεί ο μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, να ενταχθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κανένα εισόδημα αγροτικό, άσχετα από τα όποια άλλα εισοδήματα έχει. Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί που σας όχλησαν δεν έχουν αποζημιωθεί, γιατί για όλους τους άλλους, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχω εδώ και τον αριθμό αυτών. Υπήρξαν πεντακόσιοι πενήντα δύο παραγωγοί. Υπέβαλαν αίτηση οι τετρακόσιοι ογδόντα επτά. Οι διακόσιοι σαράντα οκτώ έλαβαν τη δεύτερη πληρωμή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή δύο μήνες μετά από την αναφορά την οποία διαβάσατε του Οκτωβρίου του 2022. Πράγματι, λοιπόν, το Δεκέμβριο του 2022 έγινε πληρωμή σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεκριμένα –επαναλαμβάνω- σε διακόσιους σαράντα οκτώ μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 1.050.000 ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι η αιτία της μη πληρωμής των όποιων έχουν απομείνει οφείλεται σε αυτό το γεγονός που ανέφερα, δηλαδή της μη ύπαρξης αγροτικού εισοδήματος για την προηγούμενη χρονιά», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.
«Να σας πω εγώ άλλη περίπτωση, άνθρωποι των οποίων έχουν πεθάνει οι γονείς και δεν δήλωσαν την προηγούμενη χρονιά εισόδημα –πώς θα το δηλώσουν;- το δήλωναν οι γονείς τους και έχουν μεταβιβαστεί αυτά. Αυτή δεν είναι άλλη περίπτωση; Άρα εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση. Και βεβαίως εγώ επειδή το γνωρίζω καλά και έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, ξέρω πώς πιέστηκε όλη αυτή η ιστορία και με τις καθυστερήσεις, προχώρησαν», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι εδώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση και βεβαίως καμία περίπτωση οποιασδήποτε κοροϊδίας. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πράττει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της κρατικής αρωγής με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και το οποίο οφείλει να πράξει. Μιλάμε για μια διάκριση ανάμεσα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολύ ορθά! Ποιο είναι το κριτήριο αυτό; Είναι ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω του 50% του εισοδήματός τους είναι αγροτικό εισόδημα, ενώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κάτω από το 50%. Όμως, το κανονιστικό πλαίσιο πουθενά δεν λέει ότι μπορεί να είναι 0%, δηλαδή να μην υπάρχει καθόλου αγροτικό εισόδημα. Κατανοώ τη δεύτερη περίπτωση που μου αναφέρατε. Εάν προκύπτει από τις ημερομηνίες ότι η μεταβίβαση των δένδρων έγινε σε περίοδο η οποία μπορούσε να καλυφθεί και το εισόδημα φαίνεται στους πωλητές και όχι στους αγοραστές, φαντάζομαι στα πλαίσια των ενστάσεων -δεν ξέρω σε ποια διαδικασία είναι, αλλά σίγουρα η δυνατότητα θα υπάρξει- αυτές μπορούν ad hoc να αντιμετωπιστούν, να τις δούμε. Και αν πράγματι κάποιος που αγόρασε από κάποιον που είχε δηλώσει εισόδημα, φαντάζομαι ότι μπορεί να δικαιωθεί», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.
Εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο και κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος Β των υπ’ αριθ. 2848/145689/28-12-2017 και 2916/374421/24.12.2021 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων όπως τροποποιημένες ισχύουν, οι δικαιούχοι καταθέτουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων, δηλαδή:
- παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων στην περίπτωση που προβλέπεται για τις δράσεις 11.1.1. και 11.2.1 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης,
- παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος πιστοποίησης για τις δράσεις 11.2.1. και 11.2.2 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης.
Επισημαίνεται, σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ότι για κάθε πρόσκληση και δράση απαιτούνται διακριτά παραστατικά ή εφόσον το παραστατικό είναι κοινό θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση της δαπάνης ανά πρόσκληση και δράση είτε στο σώμα του παραστατικού ή σε σχετική βεβαίωση του εκδότη. Η ανάρτηση των παραστατικών στην διαδικτυακή εφαρμογή πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε πρόσκληση / δράση, και εντός του έτους εφαρμογής από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου εκάστου έτους εφαρμογής. Κατ’ εξαίρεση για τους δικαιούχους της 5ης πρόσκλησης και για το έτος 2022 η προθεσμία είναι έως και 26.04.2023.
Εφόσον το παραστατικό είναι κοινό για περισσότερες από μια προσκλήσεις / δράσεις, θα πρέπει να αναρτάται σε κάθε επιμέρους πρόσκληση / δράση με προσδιορισμό του επιλέξιμου για τη συγκεκριμένη πρόσκληση / δράση ποσού και το υπόλοιπο ποσό του παραστατικού να καταχωρίζεται με Περιγραφή Είδους "Μη επιλέξιμο Δράσης...." και Τύπο "Μη επιλέξιμο προς ενίσχυση".
Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης του έτους εφαρμογής έως την ημερομηνία κατάθεσης στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει το Μέτρο και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του έτους εφαρμογής. Σημειώνεται ότι, το παραστατικό θα πρέπει να αναφέρει την περιγραφή: “Για την ενταγμένη εκμετάλλευση στη Δράση ...... του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. 2014-2020. Έτος Εφαρμογής 2022”. Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την επιλεξιμότητα της δαπάνης. Διευκρινίζεται ότι, η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα αφορά στην Καθαρή Αξία του παραστατικού (χωρίς ΦΠΑ). Σε περίπτωση που το ποσό του εκδιδόμενου παραστατικού είναι μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος ορίου εγχρήματης συναλλαγής, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, θα πρέπει επιπλέον να επισυναφθεί και αποδεικτικό/α πληρωμής με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής οι δικαιούχοι θα μπορούν να διορθώνουν προφανή σφάλματα στα υποβαλλόμενα παραστατικά με την διαδικασία αναθεώρησης των παραστατικών στην οθόνη “Υποβολή Παραστατικών” όπου και έχουν αρχικά υποβληθεί για κάθε δράση/πρόσκληση ξεχωριστά.
Πατήστε εδώ για την εγκύκλιο
Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.
Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».
Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι
1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.
2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ
Νέα καθυστέρηση στην πληρωμή των αυτόχθονων φυλών από το ΥπΑΑΤ. Αν και ο προγραμματισμός του Υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας θα γινόταν η πληρωμή τελικά για ακόμη μια φορά οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι δεν είδαν το χρώμα του χρήματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων κτηνοτρόφων.
Ανακοίνωση Φορέων Αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών για την μη πληρωμή της ενίσχυσης για τη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» αναφέρει τα εξής:
Μετά την παρέλευση και της έκτης ημερομηνίας κατά την οποία, σύμφωνα με τη κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων), ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πέρασε σε άλλη διάσταση.
Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις «βαριές» συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή.
Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες, οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους!
Φυσικά το Υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους.
Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται – χωρίς υπερβολές – καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες.
Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.
Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο.
Για τους παραγωγούς:
Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ»
Την διαδικασία υποβολής αιτημάτων περιγράφει σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης υποβάλλονται από τους γεωργούς στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών.
Προθεσμία υποβολής αιτημάτων
Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023. Κατ’ εξαίρεση,
Α) Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους ΕΑΕ 2022, για τις οποίες ακολουθεί τροποποίηση και διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με μεταβολές στα γεωχωρικά στοιχεία ελέγχου κατά την οριστικοποίηση των δηλώσεων μετά τις 08/8/2022. Οι περιπτώσεις αυτές καταχωρούνται, εξετάζονται και οριστικοποιούνται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έγκριση ανωτέρας βίας και εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έγκριση.
Β) Σε περιπτώσεις που με νεότερη πράξη της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία μεταβάλλεται το επιτρεπτό της χρήσης γης και αυτή ενσωματώθηκε στο ΟΠΣ WEB GIS μετά τις 08/08/2022 τότε, αφού ενημερωθεί ο γεωργός με κάθε πρόσφορο μέσο, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση εντός 20 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Η εξέταση των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με νεότερες οδηγίες.
Πότε κατατίθενται αιτήματα άρσης επικάλυψης
Αιτήματα άρσης επικάλυψης κατατίθενται για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων. Τα αιτήματα Άρσης Επικάλυψης υποβάλλονται έως 07/04/2023, ενώ ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 09/06/2023.
Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο
Κινητοποίηση στην Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης (9/3), έκαναν οι αγρότες από τους δήμους Αγιάς και Τυρνάβου.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) χαιρετίζει τους αγρότες της Αγιάς και του Τύρναβου που δώσανε βροντερό παρών στην συγκέντρωση και πορεία, στον χώρο της έκθεσης Agrothessaly, στην Λάρισα.
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, στην συγκέντρωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «είχαμε πάρει τη δέσμευση από την κυβέρνηση, μέσα από τις μεγάλες μας κινητοποιήσεις, ότι θα δοθούν 300 ευρώ ανά στρέμμα σε όλες τις ποικιλίες των μήλων, ότι θα δοθεί ενίσχυση στα ροδάκινα, τα κάστανα τα κεράσια, καθώς και σε άλλα προϊόντα, και ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μας λένε ότι θα πάρουμε και λιγότερα από όσα είχαν δεσμευτεί. Απαιτούμε να σταματήσει η παλινωδία και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης όπως το γεγονός ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που είχαν ανακοινωθεί».
«Ζητούμε να γίνει άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κοροϊδία», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου.
Στο μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρίζος Μαρούδας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκε τελική ημερομηνία χρονοδιαγράμματος πληρωμής της κάλυψης απώλειας εισοδήματος από το «Ουκρανόμετρο» για μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα, έως τέλος Μαρτίου.
Θυμίζουμε στα μήλα και στα κάστανα η ενίσχυση θα είναι για όλη την χώρα. Για την καλλιέργεια μήλων, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ το στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.
Τα de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια αφορούν τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 150€ (70€ + 80€) ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).
Την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα κάνει εξαγγελίες για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε κεράσια, αχλάδια και σταφύλια Τυρνάβου.
Στην Αθήνα βρέθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνοκράτες του υπουργείου.
Νέα ΚΑΠ και Οικολογικά Σχήματα
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από όλους τους νομούς της Κρήτης μαζί με τεχνικούς μας συμβούλους. Θέσαμε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους τεχνικούς συμβούλους του ΥπΑΑΤ το ζήτημα της νέας ΚΑΠ και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων, που είναι δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μην έχουμε απώλειες από το πρασίνισμα. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Κρήτη, μετά τις περικοπές από τη σύγκλιση και τα ιστορικά δικαιώματα, να χαθούν χρήματα και από το πρασίνισμα. Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση και τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά αν δεν εφαρμοστεί η τεχνική λύση, η Κρήτη, θα χάσει και πάλι πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της εγκληματικότητας και μετανάστευση. Καλέσαμε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθουν να περπατήσουμε μαζί τον ορεινό όγκο της Κρήτης και όχι μόνο για να δουν και να διαπιστώσουν κάτω από ποιές, δύσκολες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να παράγουμε».
ΟΣΔΕ και ΚΥΑ Λιβανού
«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ και είπαν πως θα τις εξετάσουν μέχρι να ανοίξει το ΟΣΔΕ, γύρω στα μέσα Απριλίου. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχόμενων το 2021 και το 2022, ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουμε. Η ΚΥΑ Λιβανού μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά στην πυκνότητα βόσκησης στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Γρύλλος Παπαδάκης.
Ενισχύσεις ζωοτροφών και επιλαχόντες
«Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε πως σύντομα θα βγει και νέα πρόσκληση για το μέτρο 22 της ενίσχυσης ζωοτροφών, ώστε να καλυφθούν και οι νεοεισερχόμενοι. Για τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τις ιεραρχικές προσφυγές για το 2021 και το 2022 μας είπε επίσης πως θα τα δει. Τέλος, θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα των επιλαχόντων νέων της Κρήτης και μας είπαν ότι θα το δουν κι αυτό, αρκεί να βρεθούν επιπλέον χρήματα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.