Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλαμών: Όχι Βορίδη για άνοιγμα ΟΣΔΕ, εξετάζει λύσεις για κομμένους και ελληνοποιήσεις

18/11/2020 12:58 μμ
Αρνητικός στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ για διορθωτικές δηλώσεις από τους παραγωγούς, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών που δήλωσαν άλλο κωδικό, μαζί με τους υπόλοιπους.

Αρνητικός στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ για διορθωτικές δηλώσεις από τους παραγωγούς, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών που δήλωσαν άλλο κωδικό, μαζί με τους υπόλοιπους.

Σε ερωτήσεις των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιου Λιβανού (ΝΔ) και Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (Κίνημα Αλλαγής) για το πρόβλημα με τα λάθος στοιχεία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, απάντησε το πρωί της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με τους παραγωγούς που δήλωναν ως επιτραπέζιες τις Καλαμών στο ΟΣΔΕ σε Αιτωλοακαρνανία αλλά και Φθιώτιδα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το ΟΣΔΕ για διορθωτικές.

«Να δούμε, όμως, τώρα τι μπορούμε να κάνουμε, για να την αντιμετωπίσουμε. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι η κατάσταση του μέτρου δεν πάσχει, ούτε υπάρχει κανένας -ας το πω- αποκλεισμός, υπό την έννοια ότι βάλαμε εμείς κάποιον τεχνητό φραγμό. Πήραμε τις δηλώσεις όπως αυτές ήταν και όπως πρέπει να γίνουν. Και ξαναλέω ότι στην Αιτωλοακαρνανία έχετε δηλώσεις όπου άλλοι δηλώνουν αυτό που πράγματι είναι για την ελιά Καλαμών και άλλοι δηλώνουν διαφορετικά. Το γιατί συμβαίνει αυτό, δηλαδή γιατί έχει συμβεί αυτό στις δηλώσεις των παραγωγών, είναι αντικείμενο προς διερεύνηση. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Με ρωτάτε: «Θα ανοίξεις τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, για να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις;». Σας απαντώ: «Όχι, δεν θα τις ανοίξω». Γιατί δεν θα τις ανοίξω; Δεν θα τις ανοίξω, διότι αν κάνουν διορθωτικές, αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν το παρόν μέτρο. Το μέτρο έχει εγκριθεί αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορεί να αλλάξει. Άρα, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι να υπάρξει -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε- συμπληρωματικό μέτρο, για να δούμε τι δυνατότητα έχουμε πάνω σε αυτό. Επ᾽ αυτού του συμπληρωματικού άλλου μέτρου εργαζόμαστε, για να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Μέτρα για τις ελληνοποιήσεις

Απαντώντας δε στον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο του ΚΙΝΑΛ για τις ελληνοποιήσεις τόνισε τα ακόλουθα: «Να πω απλώς κάτι ειδικά για τις ελιές. Να ξέρετε ότι ετοιμάζουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα μας επιτρέψει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της συγκεκριμένης παραγωγής προς το συμφέρον των παραγωγών, γιατί ένα από τα θέματα που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή δηλώσεις συγκομιδής, δεν έχουμε δηλώσεις παραγωγής, δεν έχουμε δηλώσεις μεταποίησης, δεν έχουμε δηλώσεις εμπορίας. Επομένως, έχουμε ένα καθεστώς περιορισμένου ελέγχου, το οποίο διευκολύνει και τη δράση των απατεώνων, αυτών, δηλαδή, που εμπορεύονται και μετονομάζουν και «βαφτίζουν» ελληνικά τα προϊόντα. Όμως, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει ένα θεσμικό κενό. Αυτό το θεσμικό κενό θα συμπληρώσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής:

Είναι η πρώτη με αριθμό 150/10-11-2020 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπήλιου Λιβανού προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Κίνδυνος αποκλεισμού αγροτών Αιτωλοακαρνανίας από την ανακοινωθείσα ενίσχυση στις βρώσιμες ελιές Καλαμών» και η τρίτη με αριθμό 148/9-11-2020 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Κίνδυνος αποκλεισμού των παραγωγών ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας από την οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού».

Και οι δυο ερωτήσεις αναφέρονται στο ίδιο θέμα και θα συζητηθούν ταυτόχρονα, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς τον χρόνο ομιλίας τους, σε εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής.

Κύριε Λιβανέ, ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου να πω ότι πολύ βαριές κουβέντες ακούστηκαν για αναστολή Συντάγματος, καθεστώς, εκτροπή και πρόκληση για νεκρούς από την Κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι αν συνέβαιναν όλα αυτά, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα να απαντά η Κυβέρνηση σε ερωτήσεις για τα κομπιούτερ και τις ελιές, ούτε θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτόν το διάλογο. Ούτε, βέβαια, και κανείς σώφρων Βουλευτής ή άνθρωπος θα ερχόταν εδώ να συζητήσει για αυτά τα θέματα, αν πράγματι είχαμε εκτροπή του πολιτεύματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο και γνωρίζοντας την αγάπη του Υπουργού για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον κοινοβουλευτικό διάλογο και την προσήλωσή του σε αυτόν, εκμεταλλεύομαι τη δυνατότητα που μου δίνεται.

Nα πω ότι είναι δεδομένο ότι στη διάρκεια αυτής της κρίσης η Κυβέρνηση έχει ρίξει ένα δίχτυ προστασίας προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το ίδιο κάνετε και εσείς, κύριε Βορίδη, στο Υπουργείο σας για τους Έλληνες αγρότες. Όμως, έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στην πατρίδα μας, την Αιτωλοακαρνανία, όπου παράγεται το 45% της ελιάς Καλαμών της χώρας. Και δυστυχώς, για λόγους που δεν ευθύνονται οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, από το παρελθόν υπάρχει μια κακή συνήθεια ότι δεν δηλώνουν τις ελιές Καλαμών που παράγουν ως ελιές Καλαμών, αλλά τις δηλώνουν ως απλές επιτραπέζιες βρώσιμες ελιές.

Αυτό το γνωρίζουν οι υπηρεσίες του κράτους. Συνέβη -αυτή είναι η εξήγηση που έχω δώσει εγώ- διότι στο παρελθόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεχόταν ως ελιές Καλαμών μόνο αυτές οι οποίες παράγονταν στην Καλαμάτα -στο παρελθόν λέω, όχι τώρα- και όταν άλλαξε αυτό, δεν ενημερώθηκαν σωστά οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι ελαιοκαλλιεργητές, έτσι ώστε να αλλάξουν τον προσδιορισμό.

Αποδεικνύεται, όμως, από πέντε συγκεκριμένες συνθήκες ότι γνωρίζουν οι υπηρεσίες ότι είναι ελιές Καλαμών αυτές που παράγονται και γι’ αυτές για τις οποίες συζητάμε και δεν έχει δοθεί η αντίστοιχη επιδότηση. Το πρώτο είναι ότι τα τιμολόγια που εκδίδουν χρόνια τώρα και καταχωρούν γράφουν επάνω «ελιές Καλαμών». Το δεύτερο είναι οι οργανισμοί πιστοποίησης, ακόμα και οι βιολογικοί οργανισμοί πιστοποίησης, που καταγράφουν αυτές τις ελιές, αυτά τα στρέμματα που παράγονται οι ελιές Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία ως ελιές Καλαμών. Το τρίτο είναι ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν αυτοί οι καλλιεργητές οι ίδιοι -που δεν τους το αναγνωρίζουμε τώρα το δικαίωμα- την ενιαία στρεμματική ενίσχυση ως παραγωγοί ελιάς Καλαμών. Το τέταρτο είναι ότι στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν υπάρχουν καταστροφές, παίρνουν ακριβώς το αντίτιμο που παίρνουν οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών. Και το πέμπτο είναι ότι οι καλλιεργητές που δηλώνουν την ελιά Καλαμών απλά ως επιτραπέζια βρώσιμη ελιά έχουν κωδικό στον ΕΛΓΑ για τις εισφορές τους το 2008190 και πληρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσό με τον αντίστοιχο κωδικό που έχουν αυτοί οι οποίοι όντως δηλώνουν ότι παράγουν ελιές Καλαμών και πληρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσό στον ΕΛΓΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κλείνετε, κύριε συνάδελφε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ: Κλείνουμε, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι ακριβώς επειδή συμβαίνουν και συντρέχουν όλα αυτά και γνωρίζω και την ευαισθησία σας και την καλή διάθεση που έχετε, εύχομαι να βρείτε μία λύση, για να μπορέσουμε να δώσουμε και σε αυτούς τους καλλιεργητές το αντίτιμο που πράγματι δίνετε, για να ενισχύσετε τους υπόλοιπους στην Ελλάδα που παράγουν ελιές Καλαμών.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Αντίστοιχο χρόνο έχει ο κ. Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής.
Ορίστε, κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, η ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία. Εδώ πρέπει να τονιστεί και να γίνει σαφές ότι στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται το 45% με 50% της εγχώριας ελιάς Καλαμών. Μάλιστα, η Αιτωλοακαρνανία συμμετέχει σε μεγάλες ποσότητες ανά τη χώρα και φτάνει περίπου τους 40.000 τόνους, όταν για παράδειγμα η Λακωνία συμμετέχει κατά 28% με 25.000 τόνους και η Μεσσηνία με 3% και 3.000 τόνους αντίστοιχα.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων παραγωγών της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας στηρίζεται στην καλλιέργεια αυτή.

Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια η τιμή της ελιάς κατρακυλά. Ήδη από τα 2,5 ευρώ ανά διακόσια τεμάχια φτάσαμε στα 0,51 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% με 50% του κόστους παραγωγής, είτε αυτό αναφέρεται ως ελιά Καλαμών είτε ως επιτραπέζια ελιά, που είναι το ίδιο. Δηλαδή, οι ίδιοι οι παραγωγοί τι κάνουν; Επιδοτούν την παραγωγή τους, όταν η ελιά Καλαμών, όπως είπα, από τα 2,5 ευρώ έχει φθάσει σήμερα στα 50 λεπτά και βρίσκονται στα κελάρια περσινές παραγωγές.
Ταυτόχρονα, κύριε Υπουργέ, οι ελληνοποιήσεις προκαλούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Και ενώ τα προβλήματα είναι πάρα πολλά μαζί με τις καταστροφές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊού να προστεθεί και να χειροτερέψει την κατάσταση, σκορπίζοντας ανασφάλεια, θα έλεγα, και οικονομική καταστροφή στους παραγωγούς. Αποτέλεσμα; Μεγάλες ποσότητες από ελιές Καλαμών να έχουν μείνει αδιάθετες και οι ελαιοπαραγωγοί να είναι σε δεινή κατάσταση.

Προαναγγείλατε μια οικονομική ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα. Θα έλεγα ότι αποτελεί μία μικρή, αλλά σημαντική βοήθεια για αυτούς τους παραγωγούς τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική τους επιβίωση.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, σήμερα επικρατεί μία σύγχυση ως προς το ποιοι θα πάρουν αυτήν την ενίσχυση. Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός νυμφώνος ενίσχυσης. Και τούτο, διότι χιλιάδες στρέμματα με ελιά Καλαμών αποτυπώνονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ ως επιτραπέζια ελιά και όχι με τον κωδικό «ποικιλία ελιάς Καλαμών», με τον οποίο συναρτά το Υπουργείο την καταβολή της ενίσχυσης. Δηλαδή, το ήμισυ και παραπάνω της συνολικής παραγωγής ελιάς Καλαμών της χώρας κινδυνεύει να μείνει εκτός ενίσχυσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν άνιση μεταχείριση σε βάρος των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας και τούτο, μάλιστα, όταν υπάρχουν στοιχεία στο Υπουργείο που μπορούν να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των λόγων μου.

Κύριε Υπουργέ, δεν λύνεται το πρόβλημα με διακρίσεις, είτε αυτό λέγεται ελιά Καλαμών είτε επιτραπέζια ελιά. Γιατί το λέω τούτο; Διότι οι ελαιοπαραγωγοί μας είναι σε απόγνωση και αδιέξοδο. Περιμένουν από εσάς λύση. Χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες και οριζόντια στήριξη. Εδώ πρέπει να μας πείτε πώς θα γίνει η στήριξη των ελαιοπαραγωγών, πώς θα τους δοθεί η ενίσχυση ανά στρέμμα, διότι το οποιοδήποτε λάθος του ΟΣΔΕ δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ως Υπουργείο -και εσείς έχετε τα στοιχεία- κάτι το οποίο αποδεικνύεται, ότι αν σταματήσει η παραφιλολογία ως προς την ονομασία, η ενίσχυση θα είναι γεγονός. Ας δοθεί τέλος πάντων και η δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων, εάν αυτό είναι το πρόβλημα.

Σας ερωτώ, λοιπόν: Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να απαντήσει στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών; Πώς σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς χωρίς αποκλεισμούς; Πώς θα προστατέψετε τους παραγωγούς από τις ελληνοποιήσεις; Απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον, οι έλεγχοι δεν φθάνουν.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μετά το φοβερό δίδυμο Λιβανού-Κωνσταντόπουλου, ο εκ Μάνης κ. Βορίδης.

Προσέξτε τι θα πείτε τώρα, για μην πάμε για κανέναν εμφύλιο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτον, αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει διαταραχή στη συγκεκριμένη αγορά. Και αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει διαταραχή στη συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας ακριβώς των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεν το αναγνωρίσαμε μόνο εμείς, το αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση, την οποία έχουμε προβλέψει.

Άρα, ως προς το πρώτο ζήτημα, δηλαδή αν υπάρχει διαταραχή και αν υπάρχει μείωση του εισοδήματος στη συγκεκριμένη παραγωγή εξαιτίας του κορωνοϊού, η απάντηση είναι ότι έχουμε απαντήσει εμείς πρώτοι, ναι.

Έχουμε πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Χαίρομαι που ακούω ότι αναγνωρίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος αυτά τα μέτρα ως σημαντικά και κρίσιμα, για να ενισχύσουμε τη δυσκολία που έχουν οι παραγωγοί.

Προσέξτε: Θέτετε το ζήτημα -το οποίο έχουμε εντοπίσει κι εμείς- ότι τελικώς μερίδα παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία -δεν είναι όλη η Αιτωλοακαρνανία, διότι κάποιοι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί έχουν δηλώσει σωστά- αλλά και μερίδα παραγωγών από τη Φθιώτιδα -είναι δύο περιοχές οι οποίες έχουν αυτό το πρόβλημα και πρέπει να πω ότι αυτό το πρόβλημα, μαζί με εσάς, μας το έχουν εντοπίσει και άλλοι Βουλευτές, το έχει εντοπίσει ο κ. Βαρεμένος, το έχει εντοπίσει ο κ. Οικονόμου, το έχει εντοπίσει ο κ. Σταϊκούρας, άρα έχει τεθεί το ζήτημα αυτό- δεν έχουν κάνει τη σωστή δήλωση που έπρεπε να έχουν κάνει στο ΟΣΔΕ.

Εκεί είναι η διαφωνία, κύριε Κωνσταντόπουλε. Το ΟΣΔΕ ό,τι του βάλεις μέσα, αυτό βγάζει. Το ΟΣΔΕ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα. Ό,τι δηλώσεις, αυτό αντικατοπτρίζει. Αν δηλώσεις ελιά Καλαμών, ελιά καλαμών θα αναγνωρίσει. Αν δεν δηλώσεις ελιά καλαμών, δεν μπορεί να το μετατρέψει σε ελιά Καλαμών.

Δεν διαφωνώ με την επιχειρηματολογία του κ. Λιβανού, ούτε και αμφισβητώ επί της ουσίας. Σας λέω, όμως, ότι αυτό το μέτρο, όταν σχεδιάστηκε, το μέτρο που σχεδιάσαμε εμείς, το μέτρο για το οποίο υποβάλαμε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο για το οποίο πήραμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδιάστκε βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Για να αποφασίσω τη στρεμματική ενίσχυση, έχω να κάνω μια σειρά από λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί που κάνω είναι οι εξής: Παίρνω τη συνολική παραγωγή. Βλέπω τις διαμορφώσεις των τιμών και τη ζήτηση. Βλέπω την επίπτωση στην παραγωγή. Βλέπω τα στρέμματα. Αποφασίζω το ποσό της ενίσχυσης που θέλω να δώσω. Καθορίζω τη στρεμματική ενίσχυση. Αυτή είναι η μεθοδολογία. Εάν τα στρέμματα που δηλώνονται δεν είναι αυτά τα οποία είναι πραγματικά, τότε προφανώς αυτοί που δεν δηλώνουν, δεν παίρνουν τη στρεμματική ενίσχυση. Η κατάσταση είναι αυτή.

Να δούμε, όμως, τώρα τι μπορούμε να κάνουμε, για να την αντιμετωπίσουμε. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι η κατάσταση του μέτρου δεν πάσχει, ούτε υπάρχει κανένας -ας το πω- αποκλεισμός, υπό την έννοια ότι βάλαμε εμείς κάποιον τεχνητό φραγμό. Πήραμε τις δηλώσεις όπως αυτές ήταν και όπως πρέπει να γίνουν. Και ξαναλέω ότι στην Αιτωλοακαρνανία έχετε δηλώσεις όπου άλλοι δηλώνουν αυτό που πράγματι είναι για την ελιά Καλαμών και άλλοι δηλώνουν διαφορετικά. Το γιατί συμβαίνει αυτό, δηλαδή γιατί έχει συμβεί αυτό στις δηλώσεις των παραγωγών, είναι αντικείμενο προς διερεύνηση.

Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Με ρωτάτε: «Θα ανοίξεις τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, για να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις;». Σας απαντώ: «Όχι, δεν θα τις ανοίξω». Γιατί δεν θα τις ανοίξω; Δεν θα τις ανοίξω, διότι αν κάνουν διορθωτικές, αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν το παρόν μέτρο. Το μέτρο έχει εγκριθεί αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορεί να αλλάξει.

Άρα, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι να υπάρξει -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε- συμπληρωματικό μέτρο, για να δούμε τι δυνατότητα έχουμε πάνω σε αυτό. Επ᾽ αυτού του συμπληρωματικού άλλου μέτρου εργαζόμαστε, για να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωχ, ωχ, ωχ.
Ορίστε, κύριε Λιβανέ, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ: Μην στεναχωριέστε, κύριε Πρόεδρε. Και εσείς τρώτε ελιές, οπότε πρέπει να τις επιδοτούμε για να τις έχουμε. Όλοι χρειαζόμαστε την ελιά και τις πολυφαινόλες της.

Κύριε Υπουργέ, γνωριζόμαστε τριάντα πέντε χρόνια. Ξέρω την προσήλωσή σας στο καθήκον της πολιτικής και της δημοκρατίας και νομίζω ότι και με την απάντησή σας μας δώσατε την κατεύθυνση, και στον κ. Κωνσταντόπουλο και σε εμένα, ότι θα προσπαθήσετε να βρείτε μια λύση. Έχουμε κοινό τόπο στο πώς αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα. Πράγματι, έχει γίνει ένα λάθος από τις υπηρεσίες που έδωσαν μια κατεύθυνση στρεβλή προς τους καλλιεργητές στην Αιτωλοακαρνανία. Πιθανόν να είναι και στη Φθιώτιδα, όπως είπατε. Μπορούμε, όμως, να το διορθώσουμε.

Θέλω, για να καταγραφεί και στα Πρακτικά και να έχουμε λίγο αίσθηση των συγκεκριμένων παραγωγών και σε τι αυτό αντιστοιχεί, να πω το εξής: Πράγματι, όπως είπατε, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν δεκατρείς χιλιάδες εκατόν τριάντα πέντε στρέμματα που δηλώνονται σωστά. Υπάρχουν όμως και εκατόν είκοσι επτά χιλιάδες στρέμματα που προφανώς εκ παραδρομής δηλώνονται λανθασμένα. Άρα για αυτούς συζητάμε. Για αυτούς έχουμε καταλάβει -και με τη σημερινή σας τοποθέτηση- ότι και εσείς έχετε την αντίστοιχη ευαισθησία.

Αντιλαμβάνομαι -και φαντάζομαι και ο καλός συνάδελφος- τη δυσκολία τού να ξανανοίξετε το ΟΣΔΕ των προηγούμενων ετών, διότι αυτό σημαίνει πρακτικά μία καταστρατήγηση του μέτρου που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι συμπολίτες μας παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία. Ή θα πρέπει, όμως, να προχωρήσουμε, να βρούμε μία λύση άμεσης, οριζόντιας, ενιαίας χρηματοδότησης, γιατί το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με τα ποσά τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κάλυψη των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τον COVID, είτε, όπως είπατε εσείς, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο συμπληρωματικό μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στην προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, μία από τις βασικές ορίζουσες είναι να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, την καθετοποίηση, τη μεταποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο -και για να μπορέσουμε να φτάσουμε ως εκεί- έχουμε αντιληφθεί όλοι πολύ καλά ότι πρέπει να περάσουμε αυτούς τους επόμενους μήνες. Όπως είπε και ο κ. Κωνσταντόπουλος πριν, υπάρχουν προβλήματα εδώ και δύο χρόνια με την ελιά Καλαμών. Άρα, είναι προς το συμφέρον όλων μας -και του Προέδρου, για να τρώει καλές ελιές Καλαμών από την Αιτωλοακαρνανία- να μπορέσουμε να στηρίξουμε με ένα ή με ένα άλλο μέτρο αυτήν την προσπάθεια των παραγωγών, να γίνουν από εδώ και εμπρός σωστά οι καταγραφές των ΟΣΔΕ με μία αλλαγή την επόμενη φορά, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά αυτό το πρόβλημα και να μπορέσουν οι καλλιεργητές και στην Αιτωλοακαρνανία και πιθανόν στη Φθιώτιδα να συνεχίσουν το έργο τους και να δώσουν μια άλλη πνοή στην παραγωγική διαδικασία στην ελληνική περιφέρεια.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή. Στο χωριό μου, στην πατρίδα μου, είτε Δημητράκης είτε Δημητρός, Δημήτρης είναι. Άρα, είτε πούμε ελιά Καλαμών είτε ελαιώνας, επιτραπέζια ελιά, μιλάμε για το ίδιο προϊόν.

Επομένως, αν δεν αλλάζει η τοποθέτησή σας ως προς τον ΟΣΔΕ, θα έλεγα να βρείτε λύση για την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς και φυσικά της ελιάς Καλαμών.

Εγώ σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή. Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, όμως, περιμένουν από εσάς την ενίσχυσή τους. Τα κόστη τους είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Τα κέρδη τους σήμερα είναι πλέον μηδενικά. Ήδη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη εργατών, με την κλιματική αλλαγή που δεν αφήνει τους καρπούς να ωριμάσουν όπως στο παρελθόν, καθώς και με το μεγάλο κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα με τις ελληνοποιήσεις. Κι έρχεται και η πανδημία του κορωνοϊού και προστίθεται και διογκώνει το πρόβλημα. Έχουν «παγώσει» οι εξαγωγές, έχουν γεμίσει οι αποθήκες με τις περσινές σοδειές και η καταστροφή είναι τεράστια.

Εδώ αποκαλύπτεται, βέβαια, το έγκλημα των ελληνοποιήσεων και βλέπουμε να εισάγονται ελιές από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους παραγωγής και μετά να βαφτίζονται ελιές Καλαμών και να αφήνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους στους επιτήδειους.

Εδώ, κύριε Υπουργέ, οφείλει το Υπουργείο να πάρει θέση και ο δικός σας ρόλος είναι εδώ, με συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κύριε Υπουργέ, ο πρωτογενής τομέας είναι στοίχημα για όλους μας, διότι είναι θεμελιώδης -θα έλεγα- πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Για όλους μας αποτελεί πεποίθηση η στήριξή του. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν στην ελληνική ύπαιθρο τον δικό τους αγώνα, για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και τον γενικό κοινωνικό ιστό.

Σήμερα, όπως και χθες, οι παραγωγοί δεν νιώθουν ότι στηρίζονται όσο πρέπει. Τα προβλήματά τους συνεχώς διογκώνονται. Οι τιμές των προϊόντων τους καταλήγουν να είναι εξευτελιστικές και αυτό που εισπράττουν από το κράτος είναι φορολογικές επιβαρύνσεις και συνεχείς καθυστερήσεις είτε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είτε από προβλήματα, τα οποία προκαλεί η γραφειοκρατία. Κινδυνεύουν να μείνουν ουσιαστικά και τώρα χωρίς ενίσχυση λόγω των κωδικών δήλωσης, όπως είπαμε, του ΟΣΔΕ. Λόγω βάφτισης, είτε ελιά Καλαμών είτε επιτραπέζια ελιά, κάποιοι δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν.

Δώστε λύση. Περιμένουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τον πρωτογενή τομέα. Το στοίχημα όλων είναι, όπως είπα, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε και γνωρίζουμε, τα δανεικά της Ευρώπης τελείωσαν. Άρα, πρέπει να στηριχθεί ο ελληνικός κόσμος της υπαίθρου, για να μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Κύριε Υπουργέ, υποστηρίζουν πάρα πολλοί ότι η μειωμένη παραγωγή αποδίδεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Πράγματι, το χαλάζι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην περιοχή μας και οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν σοδειές.

Αποδίδεται, όμως, κύριε Υπουργέ, και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει πολλά κτήματα και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα φροντίσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Και εδώ το Υπουργείο έχει χρέος να σχεδιάσει τη στήριξη των παραγωγών αυτών και χρειάζεται -θα έλεγα- ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα, να λάβει μέτρα για την απορρόφηση, την αποζημίωση και τη θωράκιση της παραγωγής τους.

Είναι ζήτημα σεβασμού στη συμβολή τους στην εθνική μας οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη, την οποία ευαγγελιζόμαστε, κυρίως, όμως, αγαπητέ Υπουργέ, είναι θέμα σεβασμού προς την ιστορία της πατρίδας μας, μιας αμιγώς αγροτικής οικονομίας με κυρίαρχο προϊόν την ελιά.

Για αυτό σήμερα τρέξτε, ώστε να δοθούν οι ενισχύσεις του ΕΛΓΑ. Στηρίξτε τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας και ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας, της περιοχής μας, όπως σας ανέφερε και ο κ. Σπήλιος Λιβανός, που γνωρίζει και αυτός τα προβλήματα -και για αυτό τα καταθέτουμε σήμερα εδώ- για να δοθούν λύσεις. Η Αιτωλοακαρνανία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα και λόγω του «Ιανού» και ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Παρακαλώ, κλείστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τούτο με άμεση χρηματοδότηση χωρίς υπότιτλους, χωρίς αστερίσκους, δηλαδή είτε αφορά την ελιά Καλαμών είτε την ελιά Ελαιώνα, την επιτραπέζια ελιά, όπως είπα.

Θωρακίστε τη χώρα και περιφρουρήστε, ώστε να βάλουμε ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις. Για όλους μας θα πρέπει να είναι αυτό το στοίχημα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο, παρότι ήσασταν εξαιρετικά σαφής.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πράγματι, δεν έχω να συμπληρώσω κάτι σε όσα είπα στην πρωτολογία μου για το θέμα της ενίσχυσης. Είπα ότι θα εξετάσουμε τι δυνατότητες έχουμε. Ξέρουμε το πρόβλημα και θα δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όμως, για να είμαι σαφής, αυτό το πρόβλημα χρειάζεται ένα πρόσθετο μέτρο, άρα με όλους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που έχει κάθε φορά η υιοθέτηση ενός πρόσθετου μέτρου. Όμως, είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε.

Δύο κουβέντες μόνο θέλω να πω για όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Δεν μπορεί να έχετε παράπονο για το θέμα του ΕΛΓΑ και της ενίσχυσής του και των αποζημιώσεων από την παρούσα Κυβέρνηση. Όχι απλώς «τρέξαμε» το θέμα του «Ιανού», αλλά χάρη και στη σύμπραξη και τη θέλησή του Κοινοβουλίου, έχουμε εξαιρετική και ειδική νομοθεσία, την οποία ενεργοποιήσαμε, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη πάρει τις προκαταβολές, αυτές τις προκαταβολές στις οποίες αναφέρθηκα, και τώρα πια αυτοί οι οποίοι είχαν πάθει ζημιά 100% να πληρώνονται, όπως και αυτοί οι οποίοι είχαν πάθει μερική ζημιά.

Αυτό στην ιστορία του ΕΛΓΑ δεν έχει υπάρξει. Είναι η πρώτη φορά. Και αυτό έγινε και γιατί υπήρξαν σημαντικές θεσμικές αλλαγές, στις οποίες συνέπραξε το Κοινοβούλιο και ευχαριστώ τα κόμματα που στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί υπήρχαν και κόμματα της Αριστεράς κυρίως που δεν στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία. Να τα λέμε και αυτά, ποιοι συμπράττουν στο Κοινοβούλιο για να αποζημιωθούν οι αγρότες και ποιοι δεν συμπράττουν.

Δεύτερον, βεβαίως κατέστη δυνατό γιατί ενισχύθηκε ο ΕΛΓΑ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δόθηκαν χρήματα, αλλιώς αυτό δεν θα ήταν δυνατόν. Η ζημιά από τον «Ιανό» ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

Άρα, στο θέμα των αποζημιώσεων είχα να πω αυτό.

Επίσης, δεν μπορεί να έχετε παράπονο και στο θέμα των ελληνοποιήσεων από αυτήν την Κυβέρνηση, διότι αυτή είναι η Κυβέρνηση η οποία έχει μετατρέψει την απάτη στα τρόφιμα και την παραβίαση των ΠΟΠ προϊόντων, αλλά και εν γένει της εξαπάτησης του καταναλωτή και έχει δημιουργήσει ένα βαρύτατο ποινικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να σας πω ότι φέρνει αποτέλεσμα.

Παραδείγματος χάριν, σε έναν άλλον τομέα, στον τομέα του γάλακτος, φέτος οι παραγωγοί μας έχουν δει μια τιμή, την οποία είχαν πάρα πολλά χρόνια να δουν σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας αυτού.

Να πω απλώς κάτι ειδικά για τις ελιές. Να ξέρετε ότι ετοιμάζουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα μας επιτρέψει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της συγκεκριμένης παραγωγής προς το συμφέρον των παραγωγών, γιατί ένα από τα θέματα που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή δηλώσεις συγκομιδής, δεν έχουμε δηλώσεις παραγωγής, δεν έχουμε δηλώσεις μεταποίησης, δεν έχουμε δηλώσεις εμπορίας. Επομένως, έχουμε ένα καθεστώς περιορισμένου ελέγχου, το οποίο διευκολύνει και τη δράση των απατεώνων, αυτών, δηλαδή, που εμπορεύονται και μετονομάζουν και «βαφτίζουν» ελληνικά τα προϊόντα. Όμως, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει ένα θεσμικό κενό.

Αυτό το θεσμικό κενό θα συμπληρώσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.

Σχετικά άρθρα
24/04/2024 11:12 πμ

Έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές από το ΥπΑΑΤ η πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα και παλιές υποχρεώσεις βασικής (από το 2014 και μετά).

Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» για τις πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία Μεγάλη Δευτέρα, οπότε - για να προλάβουν τις αργίες των τραπεζών - είναι πιθανόν να ξεκινήσει η πληρωμή των ενισχύσεων από Μεγάλη Τρίτη. Δεν υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια και είναι ευτυχής συγκυρία που φέτος έπεσε αργά το Πάσχα. Εκτίμηση είναι ότι όλοι θέλουν να έχουν μπει κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα γιατί η ύπαιθρος πνίγεται από την οικονομική ασφυξία των αγροτών.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις πληρωμές ανέφερε ότι:

  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θεωρητικά είναι οι εύκολες πληρωμές έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα στην καταγραφή των ποσοτήτων. Όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την καταγραφή ποσοτήτων για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Άρα δεν θα πληρωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα όλο το ποσό των 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Με τους ελέγχους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό φαίνεται με την εγκύκλιο πληρωμής που βγήκε στη Διαύγεια στις 17/4/2024 και μετά λίγες ημέρες, στις 22 Απριλίου, βγαίνει νέα τροποποιητική και εξαφανίζεται η προηγούμενη. Η νέα απόφαση φέρνει λιγότερους ελέγχους άρα και πληρωμή με όσα δήλωσε ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι οι σωστοί χάνουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΥπΑΑΤ τα χαρτιά του αν η περικοπή των ενισχύσεων θα είναι οριζόντια ή θα γίνει ανάλογα την κάθε δράση, οπότε θα πέσει κλάμα στα βιολογικά. Αυτό θα φανεί τελικά στην πληρωμή της Μεγάλης ΕΒδομάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αν η ενίσχυση που θα πάρουν θα καλύψει την δαπάνη ένταξης στη δράση ή όχι (οπότε θα έχουν και χασούρα). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν όλα τα Οικολογικά Σχήματα σε αυτή την πληρωμή, οπότε ούτε τα 425 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν όλα την Μεγάλη ΕΒδομάδα.

Τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 - αν υπάρχουν στο ταμείο - κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν πληρώθηκαν.

Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν «δεσμευμένα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.500 είναι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, θα πληρωθούν επίσης την Μεγάλη Εβδομάδα 2.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακόμη θα πληρωθούν όσοι παραγωγοί είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα για «ξεχασμένα» ΑΦΜ από το 2014 (τελικά και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα).

Ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια βδομάδα μόλις πριν από τις εξαγγελθείσες πληρωμές των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και αποδιοργάνωση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το γεγονός ότι για τα Οικολογικά Σχήματα, που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών (425 εκατ. €) ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει την τελευταία στιγμή τη σχετική εγκύκλιο πληρωμής.
Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Αυγενάκης, όταν διόριζε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους πολιτικούς του φίλους από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού, δήλωνε ότι ο «Οργανισμός θα λειτουργήσει ξανά σωστά» και θα «επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους αγρότες». Δυστυχώς η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ακόμα ζητούμενο ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων για τους περισσότερους αγρότες έχουν γίνει λαχείο με άγνωστη ημερομηνία κλήρωσης.
Η κανονικότητα στις πληρωμές των ενισχύσεων και η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθεί η κυβέρνηση της αλαζονείας, της προχειρότητας και της ασχετοσύνης στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Τελευταία νέα
19/04/2024 01:59 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με μια διπλωματική ανακοίνωση, που θα τη ζήλευε και το Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη για την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που θα γίνουν πριν το Πάσχα.

Έκλεισε το σύστημα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε άρθρο του, στις 17/04/2024 (τελευταία ημέρα της προθεσμίας), είχε αναφερθεί στα προβλήματα με τις εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι όσοι κατάφεραν να καταχωρίσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην πληρωμή πριν το Πάσχα.

Για τους υπόλοιπους, που δεν θα πάρουν τα χρήματα, θα ανοίξει ξανά την πλατφόρμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση ποσοτήτων και θα υπάρξει και δεύτερη πληρωμή στο μέλλον.

Πάντως την ευθύνη στα λάθη - που θα γίνουν - θα την έχουν οι φορείς και όχι ο Οργανισμός πληρωμών, τονίζει η διοίκηση.

Αυτό που καταφέραμε να δούμε στη νέα ΚΑΠ είναι να γίνεται πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε δύο δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει κλείσει, προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πληρωμή των δικαιούχων πριν το Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί.

Παρ’ όλο που η σχετική διαδικασία είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 21/2/2024, υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αίσθημα ευθύνης προς τους παραγωγούς, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις σχετικές προσβάσεις και να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς παραδόσεις, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή.

Και τούτο γιατί οποιαδήποτε νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις».

19/04/2024 12:23 μμ

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση μελών απ’ όλη τη χώρα, διεξήχθη χθες, Πέμπτη (18 Απριλίου 2024), η 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ.

Ειδικότερα, με την παρουσία τους τίμησαν τη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Χνάρης, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης ως εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κ.κ. Άλκης Αλεξάνδρου και Ιωάννης Χανιωτάκης, εκπρόσωποι από τις Διεπαγγελματικές Βάμβακος & Ρυζιού, από την ΚΕΟΣΟΕ και ο Πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Αφού διαπιστώθηκε η αυξημένη απαρτία των μελών της ΕΘΕΑΣ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου μετά από ψηφοφορία εξελέγησαν Πρόεδρος της Γ.Σ. ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Βλάσσης Τσιόγκας και Γραμματέας, η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή και οι ψηφολέκτες.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς παρουσίασε την εισήγησή του και ανέλυσε τα πεπραγμένα της Διοίκησης 2023 και έθεσε τους επόμενους στόχους της ΕΘΕΑΣ για τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας πως από τα προβλήματα της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν τεράστια και πολλαπλά ζητήματα στον αγροτικό τομέα, τα οποία οδήγησαν τους αγρότες σε μεγάλες κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, για να υποστηρίξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η ΕΘΕΑΣ στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών με μια σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με επίσημους φορείς, υπουργεία, αλλά και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μαχόμενη και αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών, με δράσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Οικολογικά Σχήματα, ΑΠΕ, Κόκκινα Δάνεια, Ταμείο Ανάκαμψης, Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές κ.α.

Όσον αφορά δε, την προσπάθεια στήριξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που καταβλήθηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, ο Προέδρος μίλησε για την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσω της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Κλείνοντας, την εισήγησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές και στους στόχους για το 2024, που στρέφονται στην ενδυνάμωση του συνεταιριστικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο κ. Μάκης Βορίδης, δημιουργός και αρωγός στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ και υποστηρικτής των δράσεων της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για τις χρήσιμες παρεμβάσεις, που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εφαρμοστικών αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ 2023 και στάθηκε κυρίως στο μείζον θέμα των Κόκκινων Δανείων, το οποίο κρατά «δεσμευμένους» παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέροντας ότι πλέον έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ μια σειρά ενεργειών προς τη διευθέτηση και την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Μανόλης Χνάρης και Χαράλαμπος Κασίμης τοποθετήθηκαν από το βήμα και εξέφρασαν προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών τις απόψεις τους επί των τρεχόντων ζητημάτων στον αγροτικό τομέα.

Κατόπιν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκφράζοντας αρχικά την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας, που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΘΕΑΣ, τόνισε τη σημασία στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργατικότητας στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε, ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τη διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησης και προώθησης των θέσεών τους σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Συμφωνήθηκε η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
  • Θα ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.
  • Θα στηριχθεί η συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ από το ΥΠΑΑΤ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, καθώς «είναι κοινός στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Προ των ευθυνών τους απέναντι στο σύνολο των αγροτών της χώρας, έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, αναφερόμενος στις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ στην τρέχουσα περίοδο, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ωφέλιμη για τους παραγωγούς.

Παράλληλα ο υπουργός προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις:
Είπε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Ανήγγειλε τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα, αλλά και να εξαλειφθούν προβλήματα, γραφειοκρατικά και άλλα, που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.

Ποιόν δουλεύετε;

Ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ. Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ενώ έκαναν μαχητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, όταν το ζήτημα ήλθε, την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

«Ποιόν δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. «Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες τις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα περιβαλλοντικά σχήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς για μια ακόμη φορά είπε ότι «δεν νοείται περιβάλλον χωρίς πρωτογενή τομέα και πρωτογενής τομέας χωρίς περιβάλλον» και τον κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του στην ΕΕ τη συγκεκριμένη θέση.

Οι τρεις προτάσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και των ευρωομάδων στις οποίες ανήκουν, είναι:

  • Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.
  • Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.
  • Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα. «Αν δεν το επιτύχουμε κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», είπε.

Παράλληλα θύμισε ότι σε συνεργασία με τις χώρες του EUMED-9 και του ΕΛΚ επετεύχθη:

  • Η εξαίρεση από την αγρανάπαυση με οφέλη για 127.000 Έλληνες παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτό αλλά και να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. στρέμματα.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε οικολογικά σχήματα για καλλιέργειες κάτω 100 στρεμμάτων.
  • Υιοθετήθηκαν και οι έξι τεχνικές αλλαγές που είχε προτείνει η χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Σύγχρονο συνεργατικό πλαίσιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου. Και επισήμανε ότι «αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μαζί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα που να καθιστά αυτονόητα τα προτερήματα της συνεργασίας, και να λειτουργεί σαν εργαλείο για όλους εσάς που θέλετε να πετύχετε περισσότερα και καλύτερα μαζί».
Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.

Συνεργασία με ΕΘΕΑΣ

Επίσης στο πλαίσιο στήριξης της συνεργατικότητας ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησής του, προώθησης των θέσεών του και συνεργασίας με το ΥΠΑΑΤ.
Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός σημείωσε ότι:
Έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΘΕΑΣ με νέο νόμο που προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ. – Ήδη συμμετέχετε σε κάποιους φορείς όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στήριξη της συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για την χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία του τότε ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, όπως:

  • Την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρίας σας που στηρίζει τις εξαγωγές των ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων και
  • Την συμμετοχή σας με καίριες προτάσεις στην διαδικασία εθνικής διαβούλευσης για την τροποποίησης και απλοποίησης της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι πέντε από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, είναι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ.

Πληρωμές πριν το Πάσχα

Ο ΥπΑΑΤ στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι θα δοθούν περισσότερα από 700 εκατ. σε πληρωμές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν ο Πάσχα – μεταξύ των οποίων 425 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στα Οικολογικά σχήματα
Για τους ελέγχους είπε ότι στα γαλακτοκομικά και στα οπωροκηπευτικά «έχουν βρεθεί μαργαριτάρια». Τόνισε ότι οι έλεγχοι στα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχισθούν, όπως και στο μέλι και λάδι και θα ενταθούν εν όψει Πάσχα και σε προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά.
Σε ό,τι αφορά στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια είπε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων. Θετική στάση ως προς την σύσταση Αγροτικών Τμημάτων έχουν λάβει 45 επιμελητήρια, εκ των οποίων 22 έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης.

18/04/2024 11:45 πμ

Υπογραφή πήρε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η εγκύκλιος που καθορίζει τη διαδικασία έγκρισης των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων (Αποσυνδεδεμένων και Συνδεδεμένων, αλλά και των ειδικών μέτρων στήριξης στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου), στο πλαίσιο της νέα ΚΑΠ.

Ουσιαστικά καθορίζονται οι σχετικοί έλεγχοι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να γίνουν οι πληρωμές (συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα κ.α.), που όπως έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ αναμένονται πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων πρέπει να είναι 1‰.

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την ΕΑΕ και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή Δ.Α.Ο.Κ. και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω:

1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι 1‰.

2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος, ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου

5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

Η Δ/νση Πληροφορικής μεριμνά για: την εκτύπωση της πρώτης και τελευταίας σελίδας της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής καθώς και της συγκεντρωτικής κατάστασης πληρωμής.

Στη συνέχεια ο φάκελος πληρωμής πλήρως συμπληρωμένος διαβιβάζεται στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και στη συνέχεια την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων.

17/04/2024 03:35 μμ

Ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου) και της εταιρίας μας SYNGENTA HELLAS.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η εταιρεία μας προσφέρει την απαραίτητη φυτοπροστασία στον Ελαιώνα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά και καθορίζονται από κοινού δράσεις για τη βελτίωση της καλλιέργειας και φυτοπροστασίας της Ελιάς στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Κοινές δράσεις με σκοπό την αναβάθμιση της καλλιέργειας που θα περιλαμβάνουν ενημερώσεις, field days, digital farming και στενή συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την καλλιέργεια, καθώς και άλλες δράσεις οι οποίες θα καθοριστούν στο άμεσο μέλλον, αποτελούν τον πυρήνα της συνεργασίας μας.

Η συνεργασία έχει ως στόχο την αρωγή του Έλληνα παραγωγού Ελιάς για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του τελικού του προϊόντος καθώς και τη συνεργασία μεταξύ μιας R&D εταιρίας με πολλά προϊόντα στην καλλιέργεια της Ελιάς και ενός ανεξάρτητου φορέα, προκειμένου να λαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός τη μέγιστη γνώση στην εξεύρεση λύσεων στην καλλιέργειά του.

Λίγα λόγια για την εταιρεία

Η Syngenta είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στον χώρο της γεωργίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της Φυτοπροστασίας και των Σπόρων. Η φιλοδοξία μας είναι να βοηθήσουμε να θρέψουμε τον κόσμο με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη.

Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια της γεωργίας με τη χρήση τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης και καινοτόμες λύσεις καλλιέργειας.

Οι τεχνολογίες μας, επιτρέπουν σε εκατομμύρια καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, να αξιοποιούν καλύτερα τους περιορισμένους γεωργικούς πόρους.

Η Syngenta Φυτοπροστασία και η Syngenta Σπόροι αποτελούν μέρος του Ομίλου Syngenta με 49.000 ανθρώπους να δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες με σκοπό να μετασχηματίσουν τους τρόπους καλλιέργειας.

Μέσα από συνεργασίες και μέσα από το Σχέδιο Καλής Ανάπτυξης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την καινοτομία για τους καλλιεργητές και το περιβάλλον, αγωνιζόμενοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη γεωργία, βοηθώντας τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς καθώς και να συνεργάζονται εποικοδομητικά.

17/04/2024 03:03 μμ

Με προβλήματα λειτουργούν οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Ακόμη και σήμερα Τετάρτη (17/4), που είναι η τελευταία ημέρα της παράτασης που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων του 2023, υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο, έχουμε προβλήματα στην ταυτοποίηση των ΑΦΜ του φορέα με το προϊόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί τιμολόγια στην πλατφόρμα και αυτά θα φανούν με την πληρωμή.

Επίσης έχουν αργήσει να δώσουν κωδικούς στους συνεταιρισμούς που αγόρασαν προϊόντα από τα μέλη τους και στη συνέχεια τα πωλούν σε εμπόρους.

Συγκεκριμένα σήμερα μεσημέρι Τετάρτης κάποιοι συνεταιρισμοί πήραν κωδικούς και θα πρέπει να περάσουν τα τιμολόγια την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει χρονικά.

Το πρόβλημα είναι ότι βιάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσουν την πλατφόρμα για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Από την άλλη όμως αν δεν περάσουν τα τιμολόγια θα υπάρξουν προβλήματα με τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Θυμίζουμε μέχρι σήμερα γίνεται καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα σε:
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

17/04/2024 11:18 πμ

Σαν οικονομική ανάσα περιμένουν οι παραγωγοί την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα για να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και της εκτροφής.

Με εντολές από ΥπΑΑΤ δουλεύουν διπλοβάρδιες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για να προχωρήσουν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως υποστηρίζουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα θα είναι έτοιμα τη Μεγάλη Δευτέρα ώστε να βγει η πληρωμή για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσον αφορά το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα δεν θα καταβληθεί όλο το ποσό. Κάποια που θα βγουν από αλγόρυθμο θα μπορούν να πληρωθούν μέσα την Μεγάλη Εβδομάδα. Τα υπόλοιπα πάνε για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο είναι δύσκολο να πληρωθούν πριν το Πάσχα τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

16/04/2024 12:35 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δεν είχαν λάβει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024 για να τις πάρουν.

Οι νεκροί δικαιώθηκαν αλλά οι ζωντανοί που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχασαν τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Ντούρμας, είναι χοιροτρόφος από την Εύβοια. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «εμείς δεν απεβιώσαμε αλλά μεταβιβάσαμε στο παιδί μας την εκτροφή αλλά δεν μας έβαλε το ΥπΑΑΤ στο νόμο 5087/2024 για πληρωμή ενισχύσεων.

Επίσης λόγω της μεταβίβασης δεν εντάχθηκα στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ενώ είχα δηλώσει σφαγές και έκανα το ΟΣΔΕ του 2020.

Παρά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το Ουκρανικό δεν κατάφερα να λάβω καμιά ενίσχυση μέχρι σήμερα».

16/04/2024 09:57 πμ

Στο παλιό πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ οι αγρότες ήξεραν το ποσό της ενίσχυσης κάθε χρόνο και πληρώνονταν κάθε τελευταίο μήνα του έτους.

Με τα Οικολογικά Σχήματα οι αγρότες φτάσαμε στον Απρίλιο και ακόμη οι αγρότες δεν γνωρίζουν την ενίσχυση που θα εισπράξουν.

Κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης των μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ με τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη και σε συνέχεια των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της νέας ΚΑΠ, χθες Δευτέρα (15/04), η Οργάνωση απέστειλε έγγραφο, προς το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με προτάσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ, το ζητούμενο είναι ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής, τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις, οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος.

Μάλιστα αναφέρει ότι είχαμε γράψει σε άρθρο του ΑγροΤύπου ότι φέτος πάνω από 40 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος για αγρότες και κτηνοτρόφους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τους δικαιούχους παραγωγούς για να το εισπράξουν οι μεσάζοντες.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της σύσκεψης, που διεξήχθη στις 9/4/2024 στο ΥπΑΑΤ με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ και κατόπιν των θεμάτων που συζητήθηκαν, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις μας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επικείμενες πληρωμές των οικολογικών σχημάτων του έτους 2023, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκατ. ευρώ περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ. Στόχος αυτής της παρέμβασης μας είναι να αποφευχθεί:

I. Η άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών, η οποία δημιουργεί σε μια περίοδο ιδιαιτέρων δυσκολιών, ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού με την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

II. Η δημιουργία ζημιών σε παραγωγούς που επένδυσαν ή προέβησαν σε σημαντικά έξοδα, εμπιστευόμενοι τη διαδικασία επιλογής των οικολογικών σχημάτων, με βάση τις αρχικές προβλεπόμενες ενδεικτικές τιμές ενίσχυσης, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ (Κομφούζιο, βιοδιεγέρτες, ειδικά λιπάσματα αργής διάσπασης, δακοπαγίδες κλπ.)

III. Η αδικαιολόγητη αφαίρεση πάνω από 40 εκατ. ευρώ από τους δικαιούχους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, για τις οποίες οι παραγωγοί ήδη είχαν καταβάλει το κόστος κατά την υποβολή των δηλώσεων.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνουμε τα ακόλουθα που πρέπει κατά τη γνώμη μας να ληφθούν υπόψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τη διαδικασία προσαρμογής των απαιτήσεων των αιτημάτων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό και συγκεκριμένα:

1) Ισόρροπη κατανομή των οικολογικών ενισχύσεων στις τρεις αγορανομικές περιφέρειες, δενδρώδεις- πολυετείς, αρόσιμες-ετήσιες και βοσκότοποι, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση των ενισχύσεων σε μια αγορανομική περιφέρεια. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές για πλειοδοσία πολλαπλών αιτημάτων οικολογικών σχημάτων ασύμβατων μεταξύ τους λόγω εσφαλμένων συμβουλών πρέπει να θεραπευτούν.

2) Τα οικολογικά σχήματα εισήχθησαν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, ώστε κατά την εφαρμοζόμενη παραγωγική διαδικασία γεωργικών προϊόντων, να βελτιώσουν την εφαρμοζόμενη πρακτική και να έχουν καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, η απουσία ελάχιστης συσχέτισης των οικολογικών σχημάτων με την παραγωγή εκτός των περιοχών οικολογικής εστίασης πρέπει να διερευνηθεί.

3) Οι παραγωγοί που προέβησαν σε δαπάνες δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις μικρότερες των δαπανών, όταν αυτές είναι εντός των αρχικών ενδεικτικών τιμών ενίσχυσης. Κατά τους υπολογισμούς του ύψους ενίσχυσης, τα παραστατικά δαπανών θα πρέπει να αναζητηθούν π.χ μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε αυτοματοποιημένα να γίνουν ενδεικτικοί έλεγχοι.

4) Οι πιστοποιήσεις ειδικά του μέτρου 9, θα πρέπει να αξιολογηθούν ιδιαίτερα αφού έχει αναγνωρισθεί το πρόβλημα, τόσο της τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών, όσο και της εφαρμοζόμενης παραγωγικής διαδικασίας.

5) Ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα, είναι σημαντικά και θα πρέπει να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος».

15/04/2024 10:40 πμ

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκης, κατάλαβε ότι το έργο του στο υπουργείο θα κριθεί από τις πληρωμές των ενισχύσεων.

Από την άλλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι λόγω πληθώρας αιτήσεων δίνει παράταση στις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2023 έως και την Τετάρτη (17/4/2024)

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορέων που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εγγραφεί στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023 τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και πληθώρας αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία, σας ενημερώνουμε ότι:
οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

θα παραμείνουν ανοικτές προς καταχώριση έως και την Τετάρτη (17/4/2024) και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την τήρηση των ημερομηνιών και ολοκλήρωση των εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι προγραμματισθείσες πληρωμές των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς καθυστέρηση».

Η παράταση κάνει πιο δύσκολους τους ελέγχους και πάει πίσω τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (με την ελπίδα να είναι ανοικτές οι τράπεζες).

Το τελευταίο διάστημα κάνει συνεχείς δηλώσεις o υπουργός τονίζοντας ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα τσεκ από το 2014.

Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν υπουργοί ΑΑΤ μιλούσαν για πληρωμές και τελικά δεν τις έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλάμε για έναν οργανισμό πληρωμών εντελώς «ανίσχυρο» μπροστά τους αναδόχους. Μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν μπορούσαν οι ιδιώτες να «κατεβάζουν διακόπτες» στην πλατφόρμα και αδυνατούσε να κάνει ... ελέγχους ο κρατικός μηχανισμός.

Τώρα οι ανάδοχοι θέλουν να επιστρέψει το ΟΣΔΕ σε ιδιωτική πλατφόρμα - όπως γινόταν στο παρελθόν - και να «φύγει» από το gov.gr, κάτι που στην Ελλάδα φαίνεται πολύ πιθανόν.

Στα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες είχαν να πληρώνουν τον τιμοκατάλογο του ΟΣΔΕ. Με τη νέα ΚΑΠ το ΥπΑΑΤ φρόντισε να χρεώνει τους αγρότες και για τα Οικολογικά Σχήματα.

Όπως έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ - που με τα χρόνια συνήθισαν οι Έλληνες να πληρώνουν το «νοίκι» τους για τα ακίνητα που έχουν - έτσι και οι αγρότες αναμένεται να συνηθίσουν με τα χρόνια να πληρώνουν στο ταμείο για να εισπράξουν τις ενισχύσεις τους από την ΚΑΠ (το θέμα είναι ποιοι θα βγάζουν τον λογαριασμό).

Δεν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση με όσα γίνονται στην άλλη Ευρώπη. Στην Ρουμανία για παράδειγμα έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις για το 2023 και περιμένουν κρατικές ενισχύσεις. Εκεί μιλάνε για υψηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγές από τρίτες χώρες, εδώ μιλάμε για οφειλές χρημάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν από το 2023.

12/04/2024 05:32 μμ

Όλο και περισσσότεροι ζητούν απαντήσεις για το φετινό χάος από τις στρεβλώσεις των Οικολογικών Σχημάτων και την αισχροκέρδεια στις πλάτες των παραγωγών.

Την αγωνία χιλιάδων παραγωγών που ακόμα περιμένουν να λάβουν τις άμεσες ενισχύσεις τους από τα οικολογικά σχήματα για το 2023, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, μεταφέρει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Συγκεκριμένα, τονίζει την πολυπλοκότητα και τη στρεβλή κατανομή των πόρων μεταξύ των 10 οικολογικών σχημάτων.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί και ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20%.

Συνεχίζοντας, αναφέρει τις αγωνίες των αγροτών τόσο για την επιλογή των οικολογικών σχημάτων και των πληρωμών τους, όσο και την αισχροκέρδεια που παρατηρείται εξαιτίας διάφορων επιτήδειων που βοηθούν τους αγρότες στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητώντας υπερβολική αμοιβή, με αποτέλεσμα η χρέωση των τελευταίων να έχει φτάσει περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. ενώ το εισόδημα τους μειώνεται αισθητά.

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, η πολυπλοκότητα και η αδυναμίες του σχεδιασμού τους προκάλεσαν σοβαρές στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Τα Οικολογικά Σχήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά από τους αγρότες. Σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί ενώ ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20% παρόλο που από 1 μέτρο το 2022 δημιουργήθηκαν 10 κύρια, που ανέρχονται σε περίπου 100 υποκατηγορίες, εάν ληφθούν υπόψη και οι υποκατηγορίες. Οι επιλέξιμες εκτάσεις για τη λήψη των ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα μειώθηκαν στο 46% μεταξύ 2022 και 2023 και αντίστοιχα οι επιλέξιμοι δυνητικοί δικαιούχοι μειώθηκαν περίπου στο 50%.

Επίσης, υπάρχει στρεβλή κατανομή των πόρων μεταξύ των 10 οικολογικών σχημάτων. Με την υπεραντιστάθμιση που έχει πριμοδοτηθεί, η ετήσια απλή δέσμευση για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα οδηγήσει το 15% των παραγωγών να λάβει το 55% των ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα, με επακόλουθο το υπόλοιπο 85% των δικαιούχων του 2023 να λάβει το υπόλοιπο 45%. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη αποτελεί σοβαρή ανισορροπία στην κατανομή των πόρων.

Η επιλογή του οικολογικού σχήματος έχει γίνει κυριολεκτικά «τζόγος», γιατί οι δικαιούχοι αναζητούν την επιλογή που θα τους αποδώσει περισσότερα χρήματα και όχι αυτή που επιστημονικά είναι η ορθή για την καλλιέργεια ή την εκτροφή τους. Για την υλοποίηση τους θα πρέπει να δαπανήσουν χρήματα που πολλές φορές είναι λιγότερα από αυτά που θα εισπράξουν.

Οι συγκεκριμένες αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 425 εκατ. ευρώ, τα οποία χρωστάτε για το 2023, που έχουν φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ σήμερα και κανείς δεν ξέρει τι θα λάβει και αν θα λάβει.

Οι παραπάνω σοβαρές στρεβλώσεις και τα προβλήματα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023 δημιούργησαν αβεβαιότητα στους αγρότες, την οποία εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7- 8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, αποσπώντας 40-50 εκατ. ευρώ για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, με το πρόσχημα τη βελτιστοποίηση των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Η αισχροκέρδεια από την χρέωση των αγροτών, σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει φτάσει με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ριζικά το εισόδημα των αγροτών, πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Η ίδια απογοητευτική κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, με το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ χωρίς να έχει επέλθει καμία αλλαγή στις αποφάσεις και τις εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα προβείτε στους απαιτούμενους ελέγχους για αισχροκέρδεια από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση-επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις;

2) Έχετε εξετάσει ως μέτρα τροποποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τη μείωση του αριθμού των οικολογικών σχημάτων, την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου πρόσβασης όλων των αγροτών στα Οικολογικά Σχήματα και τη συλλογική εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων μέσω των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, ώστε να έχουν μειωμένο κόστος εφαρμογής και αποτελεσματική εφαρμογή, παράλληλα με τις σταθερές συμβουλές;

3) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να γίνει απλούστευση των οικολογικών σχημάτων για το 2024 και να μην έχουμε επανάληψη των στρεβλώσεων του 2023;

12/04/2024 04:15 μμ

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μεγάλοι εξαγωγείς επιτραπέζιων ελιών της ΕΕ.

Την φετινή περίοδο 2023/2024 είχαμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών λόγω της ακαρπίας, παρόλα αυτά όμως συνεχίστηκε η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τις ισπανικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) η περίοδος 2023/2024 χαρακτηρίστηκε από ακαρπία, ευελπιτεί πάντως ότι η προσεχής παραγωγή ελαιοκάρπου επιτραπέζιων ποικιλιών την ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 να είναι μία κανονική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.) το 2023/2024 εκτιμάται ότι η ισπανική παραγωγή ελιών ανήλθε σε 388.000 τόνους (μειωμένη κατά 6,4% σε σχέση με πέρσι) και η ελληνική στους 110.000 (μειωμένη κατά 66,2%).

Πάντως οι ελληνικές ελιές κάθε χρόνο καταφέρνουν να κερδίζουν νέες αγορές και να έχουμε αύξηση των εξαγωγών, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 195,5 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 172,8 χιλιάδες τόνους (+13,1%).

Από την άλλη οι ισπανικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 281,6 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια μείωση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 329,8 χιλιάδες τόνους (-14,6%).

Για την περίοδο του 2023/2024 έχουμε:

Σεπτέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.021 τόνους, έναντι 14.917 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 22.614 τόνους, έναντι 30.375 το προηγούμενο έτος

Οκτώβριο 2023
Ελλάδα - 17.232 τόνους, έναντι 14.962 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.982 τόνους, έναντι 31.161 το προηγούμενο έτος

Νοέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.475 τόνους, έναντι 13.191 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.007 τόνους, έναντι 30.952 το προηγούμενο έτος

Δεκέμβριο 2023
Ελλάδα - 14.668 τόνους, έναντι 12.633 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 21.949 τόνους, έναντι 27.902 το προηγούμενο έτος

Συμπερασματικά η τάση δείχνει ότι έχουμε μια συνεχή άνοδο των ελληνικών εξαγωγών και παράλληλα μια συνεχή πτώση των ισπανικών εξαγωγών.

Αυτό αποτελεί μια καλή προοπτική στο μέλλον τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές που κερδίζουν με την ποιότητα και γεύση τους καταλανωτές και νέες αγορές.

Η αυξημένη ζήτηση θα φέρει και καλύτερες τιμές στους παραγωγούς ελιών, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

11/04/2024 12:39 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στις 5 Απριλίου του 2024 στην Καλαμάτα, η παρουσίαση με θέμα: «Το νέο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον της γεωργίας, η στρατηγική της Syngenta και η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την φροντίδα της ελιάς»
Περισσότεροι από 70 γεωπόνοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον, η οποία ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα ο οποίος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον της φυτοπροστασίας και στα νέα δύσκολα μονοπάτια της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον.

syngenta Καλαμάτα
Φωτογραφία: Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα.

Κατόπιν, ο Διευθυντής Marketing και Τεχνικού της Syngenta Hellas, κ. Κώστας Οικονομίδης, παρουσίασε τις νέες τάσεις της Γεωργίας, με την Syngenta να είναι πρωταγωνιστής με οδηγό την Καινοτομία.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τους κ. Γιάννη Αβραμίδη, Marketing Manager Spec και κ. Παναγιώτη Κωστίκα, Biological & FVC Market Development Manager να παρουσιάζουν το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Syngenta στην καλλιέργεια της ελιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις φυτοπροστασίας, τον ρόλο των βιοδιεγερτών και βιοπροστατευτικών προϊόντων, που προσφέρει η Syngenta στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για την αριστοποίηση της παραγωγής τους.

syngenta Καλαμάτα

Στην συνέχεια οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα που η Syngenta Hellas προτείνει αλλά και το πώς προσεγγίζει την ίδια την καλλιέργεια μέσα από τα προϊόντα της.
Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους γεωπόνους της περιοχής να συζητήσουν εκτενώς όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

10/04/2024 12:18 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους νόμιμους κληρονόμους των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατα κύριο επάγγελμα αγρότη, και δεν είχαν λάβει ενίσχυση για τις ακόλουθες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024, στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ:

1) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας ελιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

2) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

3) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής ξηρών μη μεταποιημένων σύκων σε παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας

4) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής σύκων νωπών Α ή/και σύκων νωπών Β σε παραγωγούς στο Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

5) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ζαχαρότευτλων επικράτειας, σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας Ν. Πέλλας και εκτροφής βοοειδών Βόρειας Εύβοιας

6) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

7) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης (ΦΕΚ 2302 και 2303)

8) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής, έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας, έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας, έτους 2022

9) Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων και καστάνων σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)

10) Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την αριθμ. 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 2023/C 101/03 (C 101/17.03.2023) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο)

11) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021, Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019, θερμοκήπια στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022, Αμυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασέας και Καναλιών, Δήμου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022 και οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου έτους 2022

Οι κληρονόμοι θανόντων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η ενίσχυση την οποία αιτούνται, καθώς και το ΑΦΜ του θανόντα.

Ανάλογα με το είδος της κληρονομιάς η αίτηση θα συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Εξ αδιαθέτου

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης
  • Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση

Διαθήκη

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Δημοσιευμένη διαθήκη
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης

Μικτή κληρονομιά (Συνδυασμός εξ’ αδιαθέτου και εκ διαθήκης κληρονομιά)

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Δημοσιευμένη διαθήκη
  • Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης.
10/04/2024 10:20 πμ

Κανονικά η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Θεσσαλία, ανεξαρτήτως παραγωγής λόγω της θεομηνίας Daniel.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση που υπήρξε μεταξύ ΕΘΕΑΣ και ΥπΑΑΤ.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, Θανάσης Καραΐσκος, έθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου επιτακτικά το ζήτημα καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας, ανεξαρτήτως παραγωγής, καθώς αυτή σε ορισμένες περιοχές -λόγω Daniel- είναι μειωμένη σε σχέση με το καθοριζόμενο πλαφόν.

Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης διαβεβαίωσε τον Φαρσαλινό συνεταιριστή ότι «οι συνδεδεμένες θα καταβληθούν κανονικά σε όλους τους Θεσσαλούς, ανεξαρτήτως κιλών».

Ο Θ. Καραΐσκος έθεσε ακόμη το ζήτημα των πλημμυρισμένων μη καλλιεργήσιμων χωραφιών, που βρίσκονται εκτός της λίμνης Κάρλας, ζητώντας διευκρινίσεις για την καταβολή αποζημίωσης και σε αυτούς τους παραγωγούς, λόγω απώλειας εισοδήματος.

Το ΥπΑΑΤ παρέπεμψε το θέμα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο η ΕΘΕΑΣ θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί του, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακόμη στην συνάντηση των δύο πλευρών τονίστηκε η αναγκαιότητα οι παραγωγοί να δηλώσουν όλα τα καλλιεργούμενα χωράφια, ακόμη κι αυτά που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στο ΟΣΔΕ.

Επιπλέον ο κ. Θανάσης Καραΐσκος έθεσε ζήτημα αντιπροσώπευσης των βαμβακοπαραγωγών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς αυτή έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, δεν εκπροσωπεί δίκαια το σύνολο των παραγωγών βαμβακιού της χώρας.

«Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συμμετοχής Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών στη ΔΟΒ και να αποκτήσουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, πόσο μάλιστα όταν συνεισφέρουν υποχρεωτικά μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην Οργάνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Φαρσαλινός συνεταιριστής ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την καθυστέρηση στον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ελλείψει προσωπικού, ζητώντας την ενίσχυση της Επιχείρησης με επιπλέον εποχικό προσωπικό, πριν κορυφωθούν τα ποτίσματα στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι συνεταιριστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όσο και στα οικολογικά σχήματα».

10/04/2024 09:41 πμ

Tελικά εγκρίθηκε, από την ΕΕ, το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την κάλυψη μιας περιοχής περί των 100.000 στρεμμάτων που παραμένει ακόμα κάτω από το νερό με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τους αγρότες για τουλάχιστον δύο χρόνια και αν χρειαστεί και περισσότερο, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι οι πληρωμές μέχρι το Πάσχα προς τους δικαιούχους θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως εξήγησε, καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωμένοι, από το 2014, λογαριασμοί δικαιούχων.

Ακόμη ο υπουργός δήλωσε ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

09/04/2024 02:01 μμ

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή προς τον ΥπΑΑΤ για τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικότερα για τα 16.000 ΑΦΜ.

Στην ερώτηση ζητάνε αναλυτικά στοιχεία για αυτά τα ΑΦΜ (στα οποία περιλαμβάνονται και τα 4.000 ΑΦΜ της λίστας Βάρρα), δηλαδή που βρίσκεται μέχρι σήμερα ο έλεγχος και

Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Ένας από τους λόγους παραίτησης της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ότι ο Οργανισμός δεν είχε προχωρήσει στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που είχε δεσμευτεί η πληρωμή τους και δεν είχε ενεργοποιήσει 88 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνταν οι αγρότες, ζητώντας από τη νέα Διοίκηση του Οργανισμού την προτεραιοποίηση των ελέγχων αυτών.

Χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» δήλωνε ότι θα δοθεί έμφαση στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις πληρωμές του 2020 και μετά και ότι έχει ληφθεί η διοικητική απόφαση ώστε με συγκεκριμένη μεθοδολογία να ελεγχθούν προκειμένου να αποδεσμευθούν με ταχύτερες διαδικασίες αυτά για τα οποία δεν υπάρχουν ευρήματα, ενώ τα δικαίως δεσμευμένα θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελέγχων και καταβολής των ενισχύσεων ή ενεργοποίησης των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Οργανισμού σχετικά με την πορεία των ελέγχων και αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία

Επειδή και η φετινή καταβολή των ενισχύσεων συνοδεύτηκε από παραλείψεις και λάθη που ταλαιπωρούν τους αγρότες, οι οποίοι στερούνται πόρους σε μια μάλιστα χρονική στιγμή που το κόστος παραγωγής με ευθύνη της Κυβέρνησης γίνεται δυσβάσταχτο

Επειδή η ολοκλήρωση των ελέγχων συνεπάγεται και την πληρωμή εκείνων των αγροτών που αδικαιολόγητα στερήθηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα δικαιούμενα ποσά

Επειδή έχει τρωθεί η αξιοπιστία του αρμόδιου Οργανισμού στα μάτια των αγροτών και η ολοκλήρωση των ελέγχων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του

Επειδή η έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πέρα από υποχρέωση της Πολιτείας και αναγκαίο όρο της οικονομικής βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια η ποσοστιαία κατανομή των λόγων δέσμευσης (κατηγορία απόρριψης) των συγκεκριμένων ΑΦΜ;
2. Ποια είναι (σε αριθμούς ΑΦΜ και εκτάσεις) η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρονομική ζώνη (ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις) των δεσμευμένων ΑΦΜ;
3. Πόσα εκ των «16.000 ΑΦΜ» αφορούν υποθέσεις που διαχειρίζονται τρίτοι ως ελεγκτικές αρχές, όπως οικονομικός εισαγγελέας, δικαστήρια, ΣΔΟΕ κ.λπ., κατόπιν καταγγελιών και ποια η γεωγραφική κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρονομική ζώνη (ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις);
4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων των «16.000 ΑΦΜ»; Ποια η μεθοδολογία επακριβώς που ακολουθείται στους ελέγχους;
5. Για πόσα από τα «16.000 ΑΦΜ», έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως σήμερα και έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού και σε πόσα έχουν καταβληθεί οι σχετικές ενισχύσεις και ποιο το ύψος αυτών;

09/04/2024 11:02 πμ

Με στόχο την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν από το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην έγκαιρη καταχώρηση των εγγραφών στο σύστημα, διαδικασία που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του πλάνου της Διοίκησης του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει από το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχύνει τους ελέγχους ώστε να πληρώσει τις συνδεδεμένες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πάντως οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.

Σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:

«Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

Επίσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς (έμποροι, εταιρείες κλπ) να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του συνόλου των παραδόσεων των προαναφερόμενων προϊόντων, αυστηρά εντός του τεθέντος χρονικού διαστήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν το Πάσχα, όπως έχει προγραμματιστεί».

Το χρονοδιάγραμμα καταβολών που έχει τεθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • Θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
09/04/2024 10:09 πμ

Συνεχίζεται η καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 08/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

Όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

05/04/2024 04:49 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Μετά από πολλά χρόνια αντιδικιών, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών, ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συναντήσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεσμικών φορέων, επιτέλους λύθηκε το θέμα του συνώνυμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» της ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ», που νομικά προέκυψε από το 2016. Είναι η ονομασία που εξάγεται το προϊόν από το 1930, σε ποσοστό άνω του 80% της εγχώριας παραγωγής και αποφέρει στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς ετησίως πλέον των 150 εκατ. Ευρώ, αλλά και στην Εθνική μας οικονομία πλέον των 250 εκατ. eυρώ ετησίως.

Μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ που απόρριψε την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά» ορισμένων φορέων της Μεσσηνίας, στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι μπορούν πλέον να προμηθεύονται το Εθνικό μας προϊόν «KALAMATA OLIVES» χωρίς την ανασφάλεια του παρελθόντος, χωρίς να εμποδίζεται σε καμία περίπτωση η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/PDO ELIA KALAMATAS.

Την επόμενη μέρα της Απόφασης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Η θέση μας είναι ότι φορείς όπως το ΥΠΑΑΤ, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ, η ΠΕΑΣΟΕΠΕ, τα Επιμελητήρια και όσοι φορείς ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια της Καλαμών/Καλαμάτα, να ξεκινήσουμε με νηφαλιότητα μία κοινή προσπάθεια σε ρεαλιστικές βάσεις ώστε να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει να αναγνωριστεί το «KALAMATA OLIVES» ως ΕΘΝΙΚΟ και όχι ως τοπικό προϊόν. Με μεγάλη χαρά δε διαπιστώνουμε, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και η ΠΕΜΕΤΕ με τις ανακοινώσεις τους.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν να φτάσουμε στην σημερινή λύση.

Ο δρόμος για την δημιουργία μιας προστατευόμενης ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών/KALAMATA OLIVES είναι πλέον ανοικτός, αλλά και δύσκολος. Απαιτούνται καλή πρόθεση, συνεννόηση, συναίνεση και χρόνος, ώστε να πετύχουμε το δεύτερο και πιο σημαντικό στόχο.

Καλούμε τον υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει όλους τους φορείς, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα και να κλείσει οριστικά η πόρτα σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία KALAMATA OLIVES.

05/04/2024 12:59 μμ

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρε ότι την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.

Για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και σημείωσε ότι:

Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ.

04/04/2024 01:31 μμ

Παγωμένη είναι αυτή την εποχή η εγχώρια αγορά ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ αν και δεν γίνονται αγοραπωλησίες οι προσφερόμενες τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με αυτές που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, δεν υπάρχει ούτε πρόθεση αγοράς και υπογραφή συμβολαίων από μεγάλους αγοραστές του εξωτερικού, αλλά ούτε και διάθεση, προσώρας, από τους παραγωγούς για να κάνουν πώληση. Οι πρώτοι περιμένουν τις προβλέψεις για την φετινή ισπανική παραγωγοί για να δουν πως θα κινηθεί η αγορά, ενώ οι δεύτεροι αναμένουν να υπάρξει νέα αύξηση τιμών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην συγκέντρωση του ελαιολάδου για να προχωρήσει η πώληση. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος στον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας, «όταν τον περαμένο Ιανουάριο βρήκαμε αγοραστή, που έδινε τιμή στα 9,53 ευρώ το κιλό, δεν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ούτε ένα βυτίο. Αυτό γινόταν γιατί τότε οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει το εμπόριο».

Ισπανία

Στο μεταξύ ανακοίνωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή ελαιολάδου, πυρηνέλαιου και επιτραπέζιων ελιών, της περιόδου 2023/2024.

MAPA

Σύμφωνα με αυτά η περσινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 845.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν σε 215.000 τόνους, από τους οποίους οι 115.455 τόνοι προέρχονται από χώρες της ΕΕ και οι 99.545 τόνοι από τρίτες χώρες. Αν προστεθούν τα αρχικά αποθέματα που ήταν στους 248.172 τόνους, τότε η ισπανική παραγωγή ήταν της τάξης των 1.308.172 τόνων ελαιολάδου.

Η ισπανική παραγωγή πυρηνέλαιου το 2023/2024 ανήλθε στους 81.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν στους 75.000 τόνους, από τους οποίους οι 51.000 τόνοι από χώρες της ΕΕ και οι 24.000 από τρίτες χώρες. Τα αρχικά αποθέματα ήταν στους 57.063 τόνους και έφτασαν σε μια συνολική παραγωγή 213.000 τόνων.

Η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι. Μαζί με τα αρχικά αποθέματα 323.588 τόνους και τις εισαγωγές 45.000 τόνων έφτασε στους 777.308 τόνους.

02/04/2024 03:16 μμ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2024.

Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:

-oι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκαέξι (216) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,

-το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων

  • τα εκατόν ογδόντα οκτώ (188) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
  • τα τριακόσια σαράντα έξι (346) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών

η δε απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30/11/2024.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2024 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους σε αυτούς από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2024.

Διαβάστε την απόφαση με την κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα (εδώ)