Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.
Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.
Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.
Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.
Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.
Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:
Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.
Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.
Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:
I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν
II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.
III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς
IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν
Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.
Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.
Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».
Την Παρασκευή (4/10/2024) τα μεσάνυχτα εξέπνευσε και η δεύτερη παράταση που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) του έτους 2024.
Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, υπεβλήθησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του GOV.GR, συνολικά 642.356 οριστικές - παραδεκτές αιτήσεις. Από αυτές, οι 20.304 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ ευθείας από τους παραγωγούς μέσω της online διαδικασίας, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) έχουν υποβληθεί 622.052 οριστικές αιτήσεις.
Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσφαλμάτωσης των οριστικών αιτήσεων των παραγωγών και διορθώσεων, για ένα δεκαήμερο (έως και τις 15/10/24) προκειμένου για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων διασταυρωτικών ελέγχων, ώστε βάση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών που έχει ήδη ανακοινωθεί, να πραγματοποιηθεί η προκαταβολή της πληρωμής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα, έτους 2024.
«Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Δράσης για την εξυγίανσή του και οι οποίες θεμελιώνουν την βιωσιμότητά του και την διαφάνεια και δικαιοσύνη στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, αξιοποιώντας το διάστημα κατά το οποίο βρίσκεται σε επιτήρηση, με γοργά και ασφαλή βήματα διορθώνει σφάλματα του παρελθόντος και με σταθερά βήματα επανέρχεται στην κανονικότητα, ανακτώντας την αξιοπιστία του, βάζοντας στέρεες βάσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή εφαρμογή του Σ.Σ. Κ.Α.Π., αφήνοντας πίσω του το παρελθόν, κάνοντας άλμα προς το μέλλον, πάντα προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας», αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε τις προτάσεις της στο ΥπΑΑΤ για τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά τις επενδύσεις στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών.
Όπως τονίζει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση για αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Επίσης η κατανομή των θερμοκηπίων να γίνει σε όλη την χώρα και να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας με την χρήση γεωθερμίας και ΑΠΕ.
Προτάσεις για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια
Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για 600 εκατ. επενδύσεις στα Θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:
I. Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
II. Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.
III. Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.
IV. Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32- 35 άτομα.
V. Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.
Προτάσεις για την διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών
I. Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων.
II. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.
III. Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας.
Ο μεγάλος αιφνιδιασμός έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ειδοποιητήρια για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συνολικού ύψους 50.755.440 ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μπορεί ο Τσιάρας μπροστά στην αφόρητη πίεση των 200.000 αγροτών που πήραν τα ραβασάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανέφερε χαριτολογώντας «πληρώνω αμαρτίες άλλων» αλλά μέσα του «έβραζε» γιατί ήξερε ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Δεν αναφερόταν στον Αυγενάκη που πολλοί νόμισαν αλλά στον Μπαμπασίδη και τον παλαιό τεχνικό σύμβουλο, που ποίησαν την νήσσαν για το λάθος με τα δικαιώματα του 2021, που χρησιμοποίησε αντί του 2022.
Ζήτησε εξηγήσεις ο υπουργός από τον Μπαμπασίδη και αυτός του ανέφερε, ότι τα «μπιλιετάκια» στους παραγωγούς τα έστειλαν δύο Διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ (Πληρωμών και Άμεσων Ενισχύσεων) χωρίς να το γνωρίζει καν και ζήτησε τις παραιτήσεις τους για να βγάλει την ευθύνη από πάνω του. Η ανευθυνότητα σε όλο το μεγαλείο της.
Ο Τσιάρας είπε στον Μπαμπασίδη γράψε και την δική σου να την έχεις έτοιμη. Από την άλλη πλευρά ο τεχνικός σύμβουλος ανέφερε δικαολογίες ότι δεν είναι δική του ευθύνη και ότι δεν είχε σύμβαση κ.α. Το ότι δεν είχε σύμβαση ο τεχνικός σύμβουλος δεν αληθεύει βέβαια γιατί είχαμε την απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάσεων δεδομένων και διαχείρισης συστημάτων με την πληρωμή 24.552 ευρώ (με ημερομηνία 8/6/2023).
Όλα αυτά δείχνουν στον υπουργό ΑΑΤ ότι δεν θα πρέπει να τους έχει εμπιστοσύνη για το τι θα γίνει με τις πληρωμές της 15ης Οκτωβρίου, με τα υπόλοιπα του 2023 και κυρίως με την προκαταβολή του 2024.
Γιατί με την τραγελαφική διαχείριση που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποσπά τους αγρότες και τα ΚΥΔ από τις αναγκαίες διορθώσεις για να γίνουν οι πληρωμές του 2024 και τους στέλνει να κάνουν ενστάσεις για τα αχρεώστητα των προηγούμενων ετών.
Ο κ. Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος στην ΠΟΓΕΔΥ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «δυστυχώς όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Αν δεν βαθύ μπει μαχαίρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Πρέπει ο νυν υπουργός να διαγράψει όλο το φαύλο παρελθόν που δημιούργησαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων οι προκάτοχοί του».
Εμείς από τον ΑγροΤύπο θα θυμίσουμε στο νυν υπουργό ότι λέγαμε και στον προκάτοχό του. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρίνεται κάθε χρόνο από τις πληρωμές που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συνάντηση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Για το θέμα ζήτησε άμεση συνάντηση η ΕΘΕΑΣ από στο ΥΠΑΑΤ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνοντας τρείς άμεσες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Το ΥπΑΑΤ που είναι αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις φαίνεται να αποδέχεται αυτές τις προτάσεις ως λογικές και αναμένεται η τελική απόφαση για να γίνει τμηματική παρακράτηση των 50,3 εκατ. ευρώ.
Η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή που έστειλε στο Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Από τις 2.10.2024, χιλιάδες αγρότες-μέλη μας λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση των αγροτών και της ΕΘΕΑΣ, στην οποία αναφέρει ότι κατά τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023, για το έτος αιτήσεων 2022, ροέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία πρέπει να ανακτηθούν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά τα χρήματα να επιστραφούν έως 29/10/2024.
Εκτιμούμε ότι η εν λόγω ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλεται σε όσα περιλάμβανε η Διοίκηση στην ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 2.7.2024 και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αναλυτικότερα, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77€, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €».
Στη συνέχεια, έγινε κατανοητό ότι ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί τα σωστά δικαιώματα κατά την προκαταβολή του 2022 (18 Οκτωβρίου 2022) και στην εξόφληση του 2022 (21 Δεκεμβρίου 2022) τα δικαιώματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο κατά την εκκαθάριση του 2022 (Ιούνιος 2023) ήταν αυτά του 2021, τα οποία διέφεραν σημαντικά από αυτά του 2022 για όσους παραγωγούς εφαρμοζόταν η σύγκλιση δικαιωμάτων. Λόγω αυτού του λάθους, τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή του 2024, δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο σε αυτούς τους αγρότες.
Επίσης, πέρα από τον αιφνιδιασμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αναστάτωση, δημιουργείται σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς ένα άλλο εξίσου σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό της επιβάρυνσης των αγροτών και των συνεταιριστικών ΚΥΔ.
Στις 4.10.2024 ήταν τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και θα ακολουθήσει η ολιγοήμερη περίοδος, που θα πρέπει να δοθούν διασταυρωτικοί έλεγχοι για να γίνουν οι διορθώσεις για κατά το δυνατόν ορθές πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, εφόσον δεν ισχύει οτιδήποτε από τα ανωτέρω, έως 29/10/2024 στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά σας», αποσπά όλους από τη βασική εργασία του 2024 και δημιουργεί αδιέξοδο στα συνεταιριστικά ΚΥΔ και αγρότες.
Με βάση τα ανωτέρω η ΕΘΕΑΣ, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και η επιβάρυνση των 196.083 αγροτών και των Συνεταιριστικών και άλλων ΚΥΔ, τόσο από το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου όσο και από τον αδικαιολόγητο αιφνιδιασμό, ζητάει:
1) Συνάντηση ΑΜΕΣΑ της ΕΘΕΑΣ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥΠΑΑΤ για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων και προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν το ΟΣΔΕ 2024, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει.
2) Την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει ως καταληκτική για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στις 30.6.2023.
3) Την επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρότασης, ώστε οι συμψηφισμοί να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις κατά την αναλογία της εφαρμογής της σύγκλισης των δικαιωμάτων μεταξύ 2022-2027. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους 196.083 αγρότες το 2024.
Επιπλέον, ζητάμε να θεσμοθετηθεί, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μεικτή ομάδα διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά το δυνατόν τέτοια φαινόμενα».
Την Παρασκευή (4/10) λήγει η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024.
Σήμερα λοιπόν τελευταία ημέρα κατάθεσης των αιτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να δώσει διευκρινήσεις στα ΚΥΔ για τους 4 νέους κωδικούς ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα (ECO-04.05, ECO-06.25, ECO-06.26 και ECO-06.24).
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ΚΥΔ οι αποδεκτές ημερομηνίες τιμολογίων για τους συγκεκριμένους κωδικούς είναι:
1) Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή επί τόπου κομποστοποίησης (ECO-04.05)
Tιμολόγιο αγοράς μικροβιακού σκευάσματος από 1/1/2024 έως 31/12/2024
2) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.25)
Παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμηση ωφέλιμων εντόμων από 1/11/2023 έως 31/10/2024
3) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.26)
Παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμηση ακάρεων από 1/11/2023 έως 31/10/2024
4) Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιμες και μόνιμες καλλιέργειες (ECO-06.24)
Παραστατικό παροχής υπηρεσιών από τρίτο για τη λίπανση από 1/11/2023 έως 31/10/2024
Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισμού για την λίπανση από 1/11/2023 έως 31/10/2024.
Κατά τα άλλα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ αλλά παραμένουν τα προβλήματα στην πλατφόρμα και τα ΚΥΔ έχουν σηκώσει τα χέρια με όλα αυτή την κατάσταση.
Αντί από τον Απρίλιο να ξεκαθαρίσει ολοκληρωμένα την κατάσταση προώθησε την απαράδεκτη διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης κάνοντας τα χατίρια ιδιωτικών συμφερόντων αγνοώντας επιδεικτικά τους αγρότες.
Είμαστε στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ να βελτιωθούν τα πράγματα τελικά χειροτέρεψαν.
Αντί να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά πληρώνεται.
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει ειδοποιητήρια, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων σε όλη την Ελλάδα.
Τα ποσά αφορούν τις λάθος πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Ιουνίου του 2023, κατά την εξόφληση της ενίσχυσης του 2022.
Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές που έκανε ο Τεχνικός Σύμβουλος με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022. Το γιατί έγινε ένα τέτοιο λάθος και αν ήταν ηθελημένο ή όχι δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι βρέθηκε μετά την επιτήρηση του Οργανισμού.
Αναλυτικότερα, όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επαναυπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».
Το θέµα προέκυψε στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το παραπάνω ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη εντοπίσει το σχετικό πρόβληµα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ειδοποιητήρια που έστειλε ζητά να κατατεθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέν τα ποσά, έως 29 Οκτωβρίου του 2024, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην συνέχεια να σταλεί αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανήκει η εκμετάλλευση.
Οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις έγγραφες παρατηρήσεις τους στην εφαρμογή (εδώ) στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους.
Παρουσιάστηκε, στις 30/9/2024, η νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός Οκτωβρίου. Μιλάμε για το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Βορίδης με τον κ. Τσιάρα.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τι θα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση.
Όπως φαίνεται τα αγροτικά δάνεια, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα περάσουν σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers, καθώς με το ισχύον πλαίσιο η PQH δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων. Έτσι αναμένεται από το Νοέμβριο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους servicers, στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους και με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των δανείων.
Δηλαδή θα ακολουθηθεί η γνωστή συνταγή αγοράζουν φτηνά τα δάνεια από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και στην συνέχεια εισπράττουν τα ποσά της οφειλής.
Το ερώτημα όμως είναι πόση είναι η οφειλή που θα πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί στους servicers. Δηλαδή πόσο είναι το «κόκκινο χρέος» που θα κληθούν να πληρώσουν. Αξίζει όμως να πούμε λίγα πράγματα για το πως δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές.
Ο κ. Σωτήρης Κόλλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, σε επιστολή του στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «αυτό που συμβαίνει με τα αγροτικά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τραπεζα είναι μια θηλιά που πνίγει τον αγροτικό κλάδο. Δεκαετίας ολόκληρες ταλαιπωρούνται αγρότες και συνεταιρισμοί στις δικαστικές αίθουσες, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.
Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του συνεταιρισμού μας. Δανείστηκε από την Αγροτική Τράπεζα το 1971 και το 1987 συνολικά ποσό 63.976 ευρώ (21.800.000 δραχμές). Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νόμου 3259/2004 (νόμος για πανωτόκια) θα έπρεπε να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο πολλαπλασιαζόμενο επί δύο δηλαδή 137.344 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρεθούν πάσης φύσης καταβολές που έχει κάνει ο συνεταιρισμός στην τράπεζα από το 1971 έως το 2010, που η τράπεζα κατέθεσε αίτηση και πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής εναντίον του. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Με την αίτησή της η τράπεζα πέτυχε διαταγή πληρωμής για το ποσό των 373.000 ευρώ. Μιλάμε για 5,5 φορές πάνω από το ύψος του ποσού που δανείστηκε (550% αύξηση) και βέβαια δεν υπολογίστηκαν τα ποσά που μέχρι τότε είχε πληρώσει ο συνεταιρισμός.
Σήμερα ο Ειδικός Εκκαθαριστής PQH ζητά από τον συνεταιρισμό υπόλοιπο οφειλής που ξεπερνά τα 1.600.000 ευρώ. Από τα 63.976 ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό όλα τα υπόλοιπα είναι πανωτόκια (παράνομα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία).
Για να είναι πετυχημένη μια ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του νόμιμου ύψους της οφειλής, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής οφειλής μείον ότι έχει εκταμιεύση η τράπεζα ή ο Ειδικός Εκκαθαριστής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει καμιά λογική όταν βγάλουν οι servicers χρέος ύψους 1.600.000 ευρώ να πάμε σε κάποια τράπεζα για να πάρουμε δάνειο να αποπληρώσουμε τέτοια οφειλή.
Οι προτάσεις μας για τις οποίες παλεύουμε να υλοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών είναι:
1. Επανακαθορισμός του ύψους της οφειλής από δάνεια και πιστώσεις σύμφωνα με το άρθρο 39 ν3259/2004.
2. Διαγραφή οφειλών από δάνεια και πιστώσεις που έχουν εκταμιευθεί πριν το 1985.
3. Μείωση κεφαλαίου σύμφωνα με τη δυνατότητα αποπληρωμής του αγρότη αφού ληφθούν υπ όψιν τα εισοδήματα του.
4. Ρύθμιση εξόφλησης σε 120 δόσεις με επιδότηση για σταθερό επιτόκιο.
5. Ακύρωση διαταγών πληρωμής που εκδόθηκαν για ποσά οφειλής πάνω από το ανώτατο όριο του διπλασίου του εκταμιευμένου ποσού δανείου από το οποίο θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί πάσης φύσεως καταβολές του οφειλέτη.
6. Υποχρέωση για κατάθεση βεβαίωσης εφαρμογής του άρθρου 39 ν3259/2004 σε αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατά αγροτών από τα πιστωτικά ιδρύματα ή εκκαθαριστές ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με ποινή ακυρότητας στο σύνολό της (της διαταγής πληρωμής) από την μη συμμόρφωση.
Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)
Την Παρασκευή (4/10) λήγει η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων της φετινής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5/10/2024 θεωρούνται απαράδεκτες.
Ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ΟΣΔΕ για τα ΚΥΔ είχε αναφέρει ότι λόγω του μειωμένου χρόνο υποβολής της φετινής δήλωσης έρχεται ακόμη μια άσχημη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2024 και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι παραγωγοί. Μάλιστα τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) με ανακοίνωσή που εξέδωσαν ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων στον ίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ και προετοιμάζουν το έδαφος για το τι πρόκειται να συμβεί.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο (5/10/2024), εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της αποσφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.
Δηλώσεις για πληρωμές
Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά, σχετικά με την παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 αλλά και τα προβλήματα που έχει αναδείξει ο ΑγροΤύπος, δήλωσε τα εξής:
«Η ολιγοήμερη παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 ήταν αναμενόμενη και δείχνει ότι η κυβέρνηση αρέσκεται να υποβάλει τους αγρότες στο μαρτύριο της σταγόνας.
Αντί από τον Απρίλιο να ξεκαθαρίσει ολοκληρωμένα την κατάσταση προώθησε την απαράδεκτη διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης κάνοντας τα χατίρια ιδιωτικών συμφερόντων αγνοώντας επιδεικτικά τους αγρότες.
Αντί στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ να βελτιωθεί η κατάσταση, χειροτέρεψε και για πρώτη φορά φέτος οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ ξεκίνησαν και δεν τελείωσαν τον Ιούλιο ταλαιπωρώντας αγρότες και ΚΥΔ μέχρι τον Οκτώβριο.
Αντί για πληρωμές γίνονται ακόμα αιτήσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας δημιουργώντας παρατεταμένη ανασφάλεια για τις πληρωμές των αγροτών που βαδίζουν στο δρόμο για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες από φορείς εκπροσώπησης των αγροτών πέφτουν βροχή. Το ίδιο και οι φωνές για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από το ΥΠΑΑΤ. Η αδυναμία του Οργανισμού να συμβάλει στην έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ θέτει σε κίνδυνο τις προκαταβολές της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024 που κάθε χρόνο γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τον μόχθο τους.
Παρότι ο Υπουργός πριν λίγες ημέρες στη Βουλή μας δήλωσε ότι έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την επιτήρηση του, ο Οργανισμός εξακολουθεί την ίδια απαράλλακτη και απαξιωτική αντιμετώπιση τους.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΥΠΑΑΤ δια του νόμου εποπτεύει έτσι και αλλιώς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνεπώς, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση και οι λάθος πληρωμές έγιναν εν αγνοία του Υπουργείου.
Δεν μπορεί να μην τα γνώριζε αυτά η ηγεσία του και να τα γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επέβαλε το πρόστιμο των 280 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που έχει βάλει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο στόχαστρο με σκοπό να διερευνήσει παράνομες χρηματοδοτήσεις και διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο από το γεγονός ότι το 2023 έλαβε χώρα μεγάλη μεταφορά ενισχύσεων μέσα από την κακή εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, ενώ η κατάσταση αυτή δείχνει να έχει χειροτερεύσει, αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δόθηκαν οδηγίες για τα οικολογικά σχήματα;
Επομένως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον κρίσης και αναξιοπιστίας ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους χιλιάδες αγρότες ότι θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις τους, θα λάβουν έγκαιρα τις προκαταβολές και δε θα λέμε πάλι τα ίδια σε ένα χρόνο από τώρα; Ας ελπίσουμε η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μας διαψεύσει».
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος συναντήθηκε, την Τρίτη (1/10), με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη, προκειμένου να θέσει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και να εκφράσει την αγωνία του και την ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη Σάμο και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
Από τη μεριά του Συλλόγου τέθηκαν τα ζητήματα του αυξημένου κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο), των υποδομών (αρδευτικά δίκτυα, φράγματα, μικροφράγματα, αγροτική οδοποιία, σφαγείο), το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (αλλαγή κανονισμού του), ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% πχ αγριογούρουνα, περονόσπορος, ακαρπία), το θέμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που έχουν μειωθεί και φυσικά αναδείχθηκαν πιο επισταμένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο με τα αγριογούρουνα και το νερό.
Οι απαντήσεις που λάβαμε δε μας κάλυψαν.
Ενδεικτικά, π.χ. για το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση της κιλοβατώρας στα 9,5λεπτά/kwh αντί για 7 που ζητάμε εμείς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Είπε επίσης ο Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση για τα λιπάσματα που εδώ και μία 5ετία έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους, ενώ για το πετρέλαιο είπε ότι είχαν δοθεί 70 εκ ευρώ που όμως για τους παραγωγούς του νησιού μας αντικατοπτρίζεται στο ποσό των 60 με 70 ευρώ ανά αγρότη που είναι μία σταγόνα στον ωκεανό.
Για το θέμα των υποδομών όπου ήταν η μόνη ανακοίνωση είπε ότι το φράγμα Καρβούνη θα ενταχθεί στα έργα εθνικής σημασίας και θα ξεκινήσει σε βάθος 5ετίας.
Για την αγροτική οδοποιία δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι και ότι προκηρύσσονται ανά διαστήματα προγράμματα.'
Για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις είπε ότι το υπουργείο είχε εξασφαλίσει το ίδιο ποσό πρόπερσι με πέρσι αλλά από την άλλη είχαμε μείωση 30% όλων των ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, κόψιμο πρασινίσματος και αντικατάσταση με οικολογικά σχήματα πχ αντί για 30€/στρέμμα πήραμε 13€/στρέμμα).
Για τα αγριογούρουνα δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ για το αίτημά μας για εξάλειψη του πληθυσμού ουσιαστικά πρότεινε την εφαρμογή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, με συμμετοχή των αγροτών κατά 50%, πράγμα που είναι ανεφάρμοστο στη Σάμο λόγω της μορφολογίας και των χωραφιών και του εδάφους και δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη του είδους που ζητάμε. Επίσης, ανέφερε ότι θα τεθεί το θέμα των στειρώσεων κατόπιν παρέμβασης επιστημόνων και κτηνίατρων.
Τέλος, ουσιαστικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα στο νησί δεν πήραμε.
Για αυτό πρέπει το επόμενο διάστημα οι αγρότες της Σάμου να αγκαλιάσουν το Σύλλογό μας, να γίνουν μέλη, να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και τη δράση μας και σε άλλους τομείς όπως η μελισσοκομία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, και κυρίως να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε μία πολιτική όπως αυτή της κυβέρνησης που συστηματικά παραγκωνίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και τον σπρώχνει έξω από το επάγγελμα ενισχύοντας έτσι μόνο τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.
Κρατάμε σαν σημαντική παρακαταθήκη την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σαν Σύλλογος να βγουν στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήματά μας και να πιέζουμε να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας.
Στις 30/09/2024, εξέπνευσε η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων, (χωρίς ποινή), της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024.
Όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση μέχρι και την Παρασκευή (4/10). Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής
Σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μέσω του GOV.GR, 634.253 οριστικές αιτήσεις.
Από αυτές, οι 19.400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς online, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) έχουν υποβληθεί οριστικά 614.853 παραδεκτές αιτήσεις, από το σύνολο των 625.425 δεσμευμένων αιτήσεων. Συνεπώς 10.572 αιτήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό επεξεργασία, ως δεσμευμένες από τα Κ.Υ.Δ., αλλά μη οριστικοποιημένες (από τα Κ.Υ.Δ.).
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αξιολογώντας την πορεία της υποβολής των αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παραγωγών και των Κ.Υ.Δ., προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος παραγωγός που δεν θα υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ενώ το επιθυμεί, δίνει μια ολιγοήμερη, τελική, παράταση, για την οριστική υποβολή τους, χωρίς ποινή, μέχρι και την Παρασκευή (4/10).
Παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα Κ.Υ.Δ. να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε με το πέρας της παραπάνω καταλυτικής ημερομηνίας, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το σύνολο των παραγωγών της χώρας.
Διευκρινίζουμε ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες.
Από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο (5.10.2024), εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής.
Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.
Άρα η πληρωμή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάει για 15 Οκτωβρίου 2024.
Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, έβγαλε για δεύτερη φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε κάνεις στις 17 Ιουλίου 2024, είχε βγει άγονος.
Οι τιμές που δόθηκαν ήταν: για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος και για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος.
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το νέο διαγωνισμό έχει ως ακολούθως:
«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.
Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.
Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
- Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
- Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
- Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
Σήμερα Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου) είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024.
Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές.
Πάντως ακούγεται από κύκλους του ΟΠΕΚΕΠΕ για λίγες ημέρες παράταση, μέχρι την Παρασκευή (4/10), συν 15 ημέρες για διόρθωση.
Ωστόσο τα προβλήματα με στο ΟΣΔΕ παραμένουν και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι φετινές πληρωμές.
Μια ημέρα πριν την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας (29/9/2024) έγινε η προσθήκη του Οικολογικών Σχημάτων. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση των ΚΥΔ σχετικά με προϋποθέσεις ένταξης.
Υπάρχουν ερωτήματα από ΚΥΔ όμως για το εάν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης Οικολογικών Σχημάτων και μετά την λήξη της προθεσμίας χωρίς πρόστιμα. Επίσης δεν γνωρίζουν πότε θα έχουν ενημέρωση τα ΚΥΔ για τα νέα οικολογικά σχήματα.
Το σίγουρο είναι ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις δεν έχουν ποινή. Επίσης αν δεν έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου ο παραγωγός με την κατάθεση της αίτησης τότε από 1/10/2024 θα έχει ποινή.
Ειδικότερα, λίγο πριν την λήξη της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι είναι πλέον διαθέσιμες για επιλογή οι ακόλουθες δράσεις Οικολογικών Σχημάτων:
1) Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή επί τόπου κομποστοποίησης (31.4-5)
Δικαιολογητικά: τιμολόγιο αγοράς μικροβιακού σκευάσματος 1/11/2023 - 31/10/2024
2) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (ωφέλιμα αρπακτικά)
Δικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων
3) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ωφέλιμα αρπακτικά)
Δικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμιση ακάραιων
4) Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιμες και μόνιμες καλλιέργειες
Δικαιολογητικά: Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισμού για την λίπανση ή παραστατικό παροχής υπηρεσιών από τρίτο για τη λίπανση.
Με όσα γίνονται πάντως την τελευταία στιγμή προβλέπεται και φέτος να έχουμε πρόβλημα στις πληρωμές Οικολογικών Σχημάτων.
Στα αγροτοδικεία στέλνει η κυβέρνηση τους αγρότες που ήταν στο μπλόκο στο κόμβο Νισελίου στην κινητοποίηση του χειμώνα.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Νέο γύρο τρομοκράτησης κατά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ καλώντας σε απολογία στο ΑΤ ΒΕΡΟΙΑΣ αγωνιζόμενους αγρότες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα. Aνάμεσα τους τον πρόεδρο και το γραμματέα του συλλόγου μας.
Καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία διατάραξης της διασφάλισης των συγκοινωνιών με μοναδικό στοιχείο φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για αναγνώριση προσώπων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η υποκρισία της κυβέρνησης σε όλο το μεγαλείο της. Από τη μια ο πρωθυπουργός να δηλώνει πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια, όταν μας υποδέχτηκε στο Μαξίμου και την ίδια στιγμή να δρομολογεί δικογραφίες σε βάρος αγωνιστών βιοπαλαιστών αγροτών.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δικογραφίας αυτής είναι, ότι επιχειρείται να ανοίξει το δρόμο για τη ποινικοποίηση του δικαιώματος της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τη λογική αυτή, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις κάθε άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας παλεύοντας για το δίκιο του. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα αγροτοδικεία και τη κάθε είδους προσπάθεια τρομοκράτησης, συκοφάντησης, φίμωσης, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα βιοπαλαιστών αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους, την πληροφορούμε ότι θα πέσει στο κενό.
Είναι η πολιτική της, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, αυτή είναι που μας αναγκάζει να κινητοποιούμαστε, να διαμαρτυρόμαστε διεκδικώντας αιτήματα επιβίωσης που η ικανοποίηση τους μπορεί να μας δώσει ανάσες ανακούφισης, τέτοιες, που θα μας επιτρέψουν τη συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να παραμείνουμε στα χωράφια και τα χωριά μας.
Ο αγώνας που δίνουμε μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους μας σε συντονισμό με άλλους αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), από όλη τη χώρα, που συσπερώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι αγώνας έντιμος, δίκαιος, ηθικός και καθ' όλα νόμιμος. Αφορά όλο το λαό.
Γιατί εμείς δεν παλεύουμε μόνο για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά, παράλληλα να φτάνουν αυτά σε προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση. Προϊόντα φθηνά υγιεινά γιατί τη διατροφή του λαού μας. Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων των βιομηχάνων που αρπάζουν την παραγωγή μας τζάμπα στο χωράφι, και τα φτάνουν σε τιμές απλησίαστες στο ράφι.
Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων που με τις πλάτες τον κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν κατακλύσει την αγορά με ομοειδή προϊόντα αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας. Ο αυταρχισμός, η καταστολή, η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν μας πτοεί. Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πάλη μας, αταλάντευτα, μέχρι να δικαιωθούμε.
Έρχεται ακόμη μια άσχημη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2024 και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι παραγωγοί.
Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων στον ίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ και προετοιμάζουν το έδαφος για το τι πρόκειται να συμβεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αν γίνει πληρωμή προκαταβολής στα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνει χωρίς να ακολουθηθεί η κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχει η χώρα μας ακόμη ένα πρόστιμο. Αυτό βέβαια φαίνεται να μην απασχολεί σε μεγάλο βαθμό όσους έχουν την ευθύνη των πληρωμών.
Στο μεταξύ τα Οικολογικά Σχήματα - μετά από δύο χρόνια εφαρμογής - έχουν εξελιχθεί σε φάμπρικα οικονομικών συμφερόντων. Κανείς δεν γνωρίζει πως βγαίνουν οι εγκύκλιοι και τι πληρώνεται.
Επίσης κανείς δεν γνωρίζει τι είδους και αν έχουν κάποια πιστοποίηση όλες αυτές οι εφαρμογές που τρέχουν τα Οικολογικά Σχήματα. Οι αγρότες πληρώνουν αλλά κανείς δεν θέλει να κάνει έλεγχο για το αν και πως λειτουργούν.
Υπάρχει μια αδιαφορία για τον αγροτικό κλάδο που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα πόσα χρήματα από τα κονδύλια της ΚΑΠ καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών.
Επιστολή ΚΥΔ
Η απόλυτη ευθύνη μιας πιθανόν κακής πληρωμής, μην έχετε αυταπάτες, βαραίνει αποκλειστικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πράξεις του, αναφέρει επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσθέτει:
«Όπως πολλάκις σας έχουμε επικοινωνήσει και εντόνως επισημάνει η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας παραμένει άπιαστο όνειρο για την διεξαγωγή του έργου του ΟΣΔΕ 2024. Όπως δεκάδες φορές έχουμε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια, έτσι και τώρα, η καταληκτική ημερομηνία θα βρει:
1. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες να μην έχουν διεκπεραιώσει μερικώς ή ολικώς την δήλωση καλλιέργειας.
2. Εκατοντάδες χιλιάδες Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης χωρίς το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών και με δεκάδες τεχνικές ατέλειες.
3. Λόγω της μη παραλαβής διασταυρωτικού ελέγχου δεν έχει διεκπεραιωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η αποσφαλμάτωση των δηλώσεων καλλιέργειας, πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες λάθη θα οδηγήσουν σε μία πολύ κακή πληρωμή. Σας αναφέρουμε ότι μόνο τα σφάλματα των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων θα ξεπερνούν τις 100.000.
4. Πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και σήμερα, απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας.
Το φετινό χρονοδιάγραμμα ήταν στα πλαίσια του παρανοϊκού και εκτός καμίας λογικής καθώς, ζητήθηκε από τα ΚΥΔ να διεκπεραιώσουν ένα έργο που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα σε τουλάχιστον 80 ημερολογιακές ημέρες, αυτήν την φορά να γίνει σε 50.
Πραγματικά, μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως ο οργανισμός αδυνατεί να κατανοήσει τα βασικά σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία και οδηγεί την πληρωμή της προκαταβολής σε όλεθρο.
Δεν είμαστε αυτοί που θα ξανασυζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα και δεν θα ζητήσουμε παράταση γιατί οι όποιες παροτρύνσεις μας καταλήγουν στο κενό. Θα σας προειδοποιήσουμε, όμως, ενημερώνοντας παράλληλα κι αυτούς που πραγματικά μας ενδιαφέρουν, τους Έλληνες αγρότες, ότι εάν:
1. Δεν προβλεφθεί διαδικασία αποσφαλμάτωσης τουλάχιστον 15 ημερών
2. Δεν αποκατασταθούν όλες οι ελλείψεις και τα τεχνικά προβλήματα του έργου
3. Δεν αλλάξει πλήρως το χρονοδιάγραμμα για την προσθαφαίρεση των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και της ανάρτησης των δικαιολογητικών που και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει χρονικά να φύγουν μετά την προκαταβολή και κατά τον μήνα Νοέμβριο, οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες για τις πληρωμές και θα ξαναζήσουμε τα σενάρια των 2 τελευταίων ετών.
Τα ΚΥΔ υπερβάλλαν και υπερβάλλουν εαυτό σε άλλη μια αλλοπρόσαλλη χρονικά χρονιά αλλά αυτό που ζητάτε δεν μπορεί για κανένα μας να πραγματοποιηθεί.
Τα παραπάνω έχουμε κοινοποιήσει στον οργανισμό με εξώδικο από την 13η Αυγούστου το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει αναπάντητο. Γίνετε εκτενής αναφορά όλων των σφαλμάτων όσο των παραλείψεων αλλά καιτης κακής λογικής χρονοδιαγράμματος που διέπει το ΟΣΔΕ του 2024».
Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ (κ.κ. Κέλλα και Τσιάρα) ζητάνε οι εκπρόσωποι των Φορέων Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, που συναντήθηκαν, τον Αύγουστο, στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Στην επιστολή που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ αναφέρουν τα εξής:
«Σε συνέχεια της επιστολής με Θέμα: Σύσκεψη Φορέων Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, σας αποστέλλουμε τη σύνθεση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι πανελλαδικοί φορείς γύρω από τον κτηνοτροφικό κλάδο και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Υπενθυμίζουμε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, στις 23/8/2024, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΣΕΚ ώστε να συναποφασίσουμε για ενιαίες θέσεις διεκδίκησης των αιτημάτων μας και γενικότερα για την αγροτική πολιτική της χώρας μας.
Σύνθεση της Επιτροπής:
1. Δημόπουλος Νικόλαος: Συντονιστής του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
2. Κύρτσιος Στέργιος: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ.
3. Μόσχος Δημήτρης: Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ.
4. Φασουλάς Ιωάννης: Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας - Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.
5. Βιτάλης Ιωάννης: Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τυριού Φέτας (ΕΔΟΦ).
Ζητάμε άμεσα συνάντηση της Επιτροπής μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε τα ζητήματα που αφορούν την κτηνοτροφία και τις λύσεις που προτείνουμε».
Κυρώσεις, που σχετίζονται με το φυτικό ή το ζωικό κεφάλαιο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2024, προβλέπει τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα επιβάλλονται περικοπές των ενισχύσεων σε περιπτώσεις που στο φυτικό κεφάλαιο η έκταση που δηλώνεται είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, ενώ στο ζωικό κεφάλαιο όταν μεταξύ των δηλωθέντων και των προσδιορισθέντων επιλέξιμων ζώων παρατηρούνται αποκλίσεις. Συγκεκριμένα:
Φυτικό κεφάλαιο
α) Δήλωση έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική, ως εξής:
Εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση ήτοι «η μικρότερη έκταση που προκύπτει μετά από όλους τους ελέγχους διοικητικούς, επιτόπιους και κεντρικούς μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς» για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό από 0% έως και 10%,
εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό από 0% έως και 10%.
β) Δήλωση έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική, ως ακολούθως:
Εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και έως 30%, εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και έως 30%.
γ) Δήλωση έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική, ως ακολούθως:
Εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και έως 50%, εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση για δεύτερη χρονιά, δεν χορηγείται καμία στρεμματική ενίσχυση βάση της έκτασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και έως 50%,
δ) εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, δεν χορηγείται καμία στρεμματική ενίσχυση βάση της έκτασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό του 50%.
Ζωικό κεφάλαιο
α) Εάν διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, το οποίο δικαιούται ο κτηνοτρόφος στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης, υπολογίζεται από τα προσδιορισθέντα ζώα εφόσον οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης δεν αφορούν περισσότερα από τρία (3) ζώα. Εάν διαπιστωθεί ότι η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων είναι μέχρι τρία (3) ζώα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ποσό το οποίο δικαιούται ο κτηνοτρόφος, μειώνεται κατά το ποσοστό που καθορίζεται σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 4 του παρόντος άρθρου (ο αριθμός των δηλωθέντων ζώων για τα οποία διαπιστώνονται περιπτώσεις μη συμμόρφωσης διαιρείται με τον αριθμό των προσδιορισθέντων ζώων).
β) εάν η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων είναι περισσότερα από τρία (3) ζώα, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης το οποίο δικαιούται ο κτηνοτρόφος, μειώνεται κατά το ποσοστό που καθορίζεται ανωτέρω, εφόσον η υπέρβαση δεν υπερβαίνει το 10%. Εάν η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων είναι περισσότερα από τρία (3) ζώα για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση μειώνεται κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η υπέρβαση δεν υπερβαίνει το 10%,
γ) εάν η υπέρβαση κυμαίνεται από 10% έως και 30%, η ενίσχυση μειώνεται κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης. Εάν η υπέρβαση κυμαίνεται από 10% έως και 30% για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση μειώνεται κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης,
δ) εάν η υπέρβαση κυμαίνεται από 30% έως και 50%, η ενίσχυση μειώνεται κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης. Εάν το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 30% έως και 50% για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο κτηνοτρόφος αποκλείεται της ενίσχυσης,
ε) εάν το ποσοστό υπερβαίνει το 50 %, ο κτηνοτρόφος αποκλείεται της χορήγησης ενίσχυσης.
Δεν επιβάλλονται κυρώσεις όταν:
α) Η μη συμμόρφωση οφείλεται σε ανωτέρα βία και έκτακτες ή εξαιρετικές περιστάσεις,
β) όταν η μη συμμόρφωση οφείλεται σε σφάλμα της αρμόδιας αρχής ή άλλης αρχής και εφόσον το σφάλμα δεν μπορούσε να εντοπιστεί εύλογα από το πρόσωπο το οποίο αφορά η κύρωση».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Όπως έχουμε αναφέρει καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ορίζεται η 20η Οκτωβρίου 2024 και θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.
Τα βασικά που θα πρέπει να προσέξουν φέτος οι παραγωγοί για την μεταβίβαση των δικαιωμάτων αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αρχικά η αίτηση γίνεται στην πλατφόρμα (εδώ) και δεν απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου αλλά παραμένει η υποχρέωση τήρησης προσωπικού φακέλου με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά για μία πενταετία τουλάχιστον.
H υποβολή της αίτησης μεταβίβασης μετά την καταληκτική ημερομηνία είναι δυνατή μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλεται και ηλεκτρονικό αρχείο με τις κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης ανωτέρας βίας ή της εξαιρετικής περίστασης.
Μεταβίβαση δικαιωμάτων και γης και μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη
Τα δικαιώματα ενίσχυσης των τριών περιφερειών ΠΕ1, ΠΕ2 και ΠΕ3, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της κληρονομιάς, μπορούν να μεταβιβάζονται και να ενεργοποιούνται μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠΕ1, ΠΕ2 και ΠΕ3.
Αυτό σημαίνει ότι:
- σε περίπτωση που η μίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση των δικαιωμάτων ενίσχυσης ΠΕi συνοδεύεται από μίσθωση ή μεταβίβαση γης αντίστοιχα, επιτρέπεται μόνο εάν συνοδεύεται από μίσθωση ή μεταβίβαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων εκταρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως περιφέρεια ΠΕi
- σε περίπτωση που η μίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση των δικαιωμάτων ενίσχυσης ΠΕi δε συνοδεύεται από μίσθωση ή μεταβίβαση γης ΠΕi αντίστοιχα, μπορεί ο αποδέκτης να τα ενεργοποιήσει μόνο σε επιλέξιμες εκτάσεις ισοδύναμου ή μεγαλύτερου αριθμού εκταρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως περιφέρεια ΠΕi
Σε περίπτωση μίσθωσης δικαιωμάτων ενίσχυσης με γη, τα δικαιώματα και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφιστά την προσοχή των αγροτών στις τρεις περιπτώσεις:
1. Για το έτος 2024, η υποβολή της αίτησης µεταβίβασης ξεκινάει από τον µεταβιβαστή. Όµως, για να υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτείται και η αποδοχή της από τον αποδέκτη. Εποµένως, για την υποβολή
της αίτησης µεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απαραίτητη:
- Η υποβολή της από τον µεταβιβαστή (status ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗ)
- Η αποδοχή της από τον αποδέκτη (status ΟΡΙΣΤΙΚΗ)
Τόσο ο µεταβιβαστής όσο και ο αποδέκτης πιστοποιούνται µέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet.
2. Με την πιστοποίηση των συµβαλλόµενων µέσω κωδικών TAXISnet δεν είναι πλέον αναγκαία η εκτύπωση του υποδείγµατος της µεταβίβασης, η υπογραφή και η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του κάθε συµβαλλόµενου ξεχωριστά από αρµόδια αρχή.
Εξαίρεση:
- Σε περίπτωση που εµπλέκεται νοµικό πρόσωπο στη µεταβίβαση
- Στην Υ/∆ αποδοχής των δικαιωµάτων από τους κληρονόµους
3. Για το έτος 2024, είναι υποχρεωτική η επισύναψη όλων των δικαιολογητικών στην εφαρµογή και στην αίτηση µεταβίβασης.
Τρόποι μεταβίβασης
- Τα δικαιώματα μπορούν να μεταβιβαστούν οριστικά (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση) μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς επιλέξιμη έκταση.
- Τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς (με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια).
Στην οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση) εφαρμόζεται παρακράτηση 25% επί του αριθμού των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται. ΕΞΑΙΡΕΣΗ
- μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α' βαθμού ή σύζυγοι
Προϋποθέσεις συµβαλλόµενων
1. Ο µεταβιβαστής είναι κάτοχος δικαιωµάτων ενίσχυσης.
2. Ο αποδέκτης είναι ενεργός γεωργός το 2024, µόνιµα και νόµιµα εγκατεστηµένος εντός της ελληνικής επικράτειας (εξαιρείται η περίπτωση κληρονοµιάς) και δηλώνει επιλέξιµες εκτάσεις.
3. ∆εν µεταβιβάζονται δικαιώµατα που χορηγήθηκαν από τα περιφερειακά αποθέµατα έτους 2023 για µια πενταετία. Εξαιρείται η περίπτωση ανωτέρας βίας, η οποία δεν επιτρέπει στον µεταβιβαστή να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα και η περίπτωση κληρονοµιάς.
Ο αποδέκτης της μεταβίβασης δικαιωμάτων 2024 θα πρέπει οπωσδήποτε να πληροί τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού το 2024.
Ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού γίνεται αποκλειστικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023.
4. Η µεταβίβαση δικαιωµάτων ΠEi µε γη είναι δυνατή µόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠΕi. Π.χ.: µεταβίβαση δικαιωµάτων περιφέρειας µόνιµων καλλιεργειών (ΠΕ3) είναι δυνατή µόνο µε εκτάσεις, που έχουν«περιφερειοποιηθεί» ως ΠΕ3.
5. Η ενεργοποίηση δικαιωµάτων ΠΕi είναι δυνατή µόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠEi. π.χ.: µεταβίβαση δικαιωµάτων περιφέρειας µόνιµων καλλιεργειών (ΠΕ3) χωρίς γη είναι δυνατή, αλλά τα ∆ΒΕ «ενεργοποιούνται» µόνο µε εκτάσεις, που έχουν «περιφερειοποιηθεί» ως ΠΕ3.
Να επισημάνουμε ότι η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης δεν είναι οριστική. Η αξία των δικαιωμάτων οριστικοποιείται μετά την επεξεργασία τους για τη «Σύγκλιση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος 2024» και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, όπως τροποποιημένο ισχύει, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)
Να κρατηθεί το ημερομίσθιο του εργάτη γης στο ποσό των 37,07 ευρώ μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) ζητά ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γαϊτάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αυτή την περίοδο έχουμε φαινόμενα με το ημερομίσθιο να ξεπερνά τα 45 ευρώ.
Όπως επισημαίνει «αναφορικά με το πολύπαθο ζήτημα έλλειψης εργατών γης, ενημερώνουμε τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή ότι η προσπάθεια μας ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να βρεθεί μία οριστική λύση, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό όλους τους τελευταίους μήνες.
Έχοντας ήδη καταθέσει - εγγράφως - όλα τα προβληματικά σημεία στην διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, επιδιώκουμε συνεχώς νέες συσκέψεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στα αρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας για την επιτακτική ανάγκη να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα ολικά και οριστικά.
Επίσης, ενημερώνουμε ότι η σύμβαση εργασίας που συνάπτουν οι εργοδότες με τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα, έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της νόμιμης παραμονής των οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας.
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι ως νόμιμο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη στο αγροτικό αντικείμενο ορίζεται το ποσό των 37,07 ευρώ, μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) και αυτό μόνο αν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητας τους.
Από τα παραπάνω, καλούμε τους παραγωγούς να διατηρήσουν τα ημερομίσθια σε αυτά τα επίπεδα, αντιδρώντας σε οποιασδήποτε μορφής εκβιασμού, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Τονίζουμε δε για μία ακόμα φορά, ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δέχονται να εργαστεί στην αγροτική τους επιχείρηση άτομο που διαθέτει σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από τον νόμιμο εργοδότη και το οποίο επισύρει χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, λόγω παράνομης εργασίας σε αυτόν.
Για όλα αυτά τα θέματα καθώς και για πολλά αλλά, οι αγρότες θα κληθούν σύντομα να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην περιοχή μας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που οργανώνεται ήδη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας».
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ορίζεται η 20η Οκτωβρίου 2024 και θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.
Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το 2024 απαιτεί τόσο η οριστικοποίηση της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή όσο και η αποδοχή της από τον αποδέκτη να γίνουν ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων, δηλαδή έως 20/10/2024.
Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή ή έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον αποδέκτη (δηλαδή δεν έχουν υποβληθεί) ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2024.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της περίπτωσης «ΛΥΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΓΗ», αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής (εδώ)
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν, από τις 16 του Οκτωβρίου, προκαταβολές έως και 70% του 1ου Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Αντίστοιχα έδωσε το πράσινο φως και για προκαταβολές κονδυλίων του 2ου Πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης έως 85%.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξουσιοδότησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλλουν υψηλότερες προκαταβολές κονδυλίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εξ αυτών. Υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεων τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 50% επί του παρόντος. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να αυξηθούν έως και κατά 85 %, αντί του συνήθους 75%.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι γεωργοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και βασικών εμπορευμάτων.
Τώρα είναι στο χέρι του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει τις προκαταβολές των ενισχύσεων.
Δόθηκε παράταση, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2024.
Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Την Δευτέρα 15.07.2024 ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.).
Μέχρι σήμερα 12.09.2024 (15:00), δηλαδή 57 ημέρες μετά, μέσω του GOV.GR είναι δεσμευμένες, δηλαδή επεξεργάστηκαν από τα Κ.Υ.Δ., 606.892 αιτήσεις, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί, μαζί με τις online αιτήσεις, συνολικά 487.367 αιτήσεις.
Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού μας, από το σύνολο των 466 Κ.Υ.Δ. που συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων της Ε.Α.Ε. 2024, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους:
- Σε ποσοστό 90% - 100 %, 208 ΚΥΔ, δηλαδή το 44% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 70% - 90%, 139 ΚΥΔ, δηλαδή το 30% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 50% - 70%, 58 ΚΥΔ, δηλαδή το 13% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 15% - 50%, 47 ΚΥΔ, δηλαδή το 10% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 0% - 15 %, 14 ΚΥΔ, δηλαδή μόλις το 3% των ΚΥΔ
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 347 ΚΥΔ, δηλαδή το 75% του συνόλου των ΚΥΔ έχουν ολοκληρώσει από 70% έως 100% των εργασιών τους.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπρόθεσμα, αξιόπιστα και με επιτυχία για όλους τους παραγωγούς της χώρας, το ΥπΑΑΤ έλαβε θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από πρόταση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα 12.09.2024 και έλαβε αρ. πρ. απόφασης 532/272755, συνεχίζεται απρόσκοπτα, αδιάληπτα και παραδεκτά (χωρίς ποινή), η υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024.
Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων.
Σήμερα Πέμπτη (12/9) λήγει η κατάθεση των αιτήσεων για το ΟΣΔΕ του 2024.
Τα ΚΥΔ ζητούν παράταση μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ενώ η πρόταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός κ. Τσιάρας - που ανέλαβε την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ - θα πρέπει να ενημερωθεί ότι η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών και ουσιαστικά είναι στον «αέρα», επειδή ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις, υπάρχουν προβλήματα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και τους διασταυρωτικούς.
Αν δεν σοβαρευτούν και δεν λύσουν τα προβλήματα θα χαθούν αγροτικές ενισχύσεις και θα βγουν εκτός επιλεξιμότητας αγροτεμάχια.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που κινδυνεύει να μην μπορέσει να πληρώσει την προκαταβολή του τσεκ των αγροτών μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γιατί κάποιοι, για να μην δυσαρεστήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, αποφάσισαν να «αποδομήσουν» τον Οργανισμό ελέγχων και πληρωμών και τον κατάντησαν ούτε να μπορεί να κάνει σωστούς ελέγχους και ούτε να μπορεί να κάνει σωστές πληρωμές. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μία σειρά Μέτρων του ΠΑΑ (Κομφούζιο, Βιολογικά κ.α.) καθυστερούν να προκηρυχθούν επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η υπόθεση του ΟΣΔΕ.
Επιστολή ΚΥΔ για παράταση ΟΣΔΕ
Σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), αναφέρει τα εξής:
Φτάνοντας στην καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2024, επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε προβλέψει 2 μήνες πριν.
Ότι η χρονική συγκυρία καθώς και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί σε επαρκείς λειτουργίες κατέστησαν αδύνατη την διεκπεραίωση των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας.
Παρατηρούμε και επισημαίνουμε ότι πλέον των 200.000 αγροτών δεν έχουν διεκπεραιώσει συνολικά η μερικώς την δήλωση καλλιέργειας, αριθμός που απαιτεί τεράστιο χρονικό διάστημα για ολική αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Επιπλέον μέχρι σήμερα:
Α) Δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
Β) Απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας
Γ) Τα Κέντρα υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, μία διαδικασία που τα προηγούμενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον 1 μήνα ούτως ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και να οδηγηθούμε σε έγκυρη πληρωμή προκαταβολής.
Δ) Τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες δηλώσεις να παραμένουν ανοικτές αναμένοντας την επίλυσή τους.
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε δεδομένη την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με δυνατότητα λειτουργίας ακόμα 25 ημερολογιακών ημερών μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία που ούτως η άλλως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί χρονοδιάγραμμα στόχων των ΚΥΔ.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου και του οργανισμού ούτως ώστε να διασφαλιστεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, που έχει ανακοινωθεί ήδη, και να βρεθεί λύση σε όλα τα παραπάνω ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε έγκαιρη και έγκυρη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με συνεχόμενη μείωση κοπαδιών και αύξηση του κόστους παραγωγής.
Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται αναπτυξιακά μέτρα για αύξηση (και όχι απλά αναπλήρωση) του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας.
Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 2024 παραδόθηκαν - από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο - 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά. Με αγωνία αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτό το μήνα να μάθουν τις νέες τιμές στο γάλα και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση της τιμής παραγωγού.
Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου αλλά με έκπληξη είδαν ότι το «καλάθι» ήταν άδειο για αυτούς.
«Η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεός της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία τελικά έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να καταλάβουν το μήνυμα: Ο Πρωθυπουργός μας ξέχασε, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός απέδειξε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του προς τον κτηνοτροφικό τομέα. Καμία αναφορά. Καμία υπόσχεση. Καμία λύση για τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν, εν μέσω κρίσεων που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, ιδιαίτερα αιγοπρόβατα χάθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και από τις πυρκαγιές.
Ακολούθησαν οι χιλιάδες απώλειες από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, γι’ αυτό ζητάμε πλήρη και πραγματική αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν, όπως και των κατεστραμμένων σταβλικών εγκαταστάσεων και των ζωοτροφών.
Επίσης η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας προστατέψει από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας, οι τιμές στην παραγωγή εκτοξεύονται, με το κόστος παραγωγής πλέον να είναι δυσβάσταχτο, και όμως η κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι λαμβάνουν υποσχέσεις και σχέδια ανάπτυξης, η ελληνική κτηνοτροφία εγκαταλείπεται στο έλεος της καταστροφής. Αυτή η στάση είναι προσβλητική και εξοργιστική.
Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να αντέχουν σιωπηλά.
Εμείς δεν θα μείνουμε άπραγοι! Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Πρωθυπουργός μας αγνόησε, αλλά εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την καταστρέψει.
Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε τα αυτονόητα:
- Άμεσα μέτρα στήριξης του ζωικού κεφαλαίου.
- Άμεση αποζημίωση των ζωονόσων που αφανίζουν τα κοπάδια μας.
- Οικονομική ενίσχυση και πολιτικές ανάπτυξης για έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
- Νομοθέτηση για ακατάσχετη πρώτη κατοικία και των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροκτηνοτρόφων που μεταφέρθηκαν στα funds, προτείνεται να δοθεί δυνατότητα στον οφειλέτη, με σχετική νομοθέτηση, να αποπληρώσει το δάνειο, στο ύψος της τιμής εξαγοράς από τα funds, με αύξηση έως 10% της τιμής αυτής.
Αν η κυβέρνηση επιλέξει να συνεχίσει να μας αγνοεί, τότε θα βρει μπροστά της έναν κλάδο ενωμένο και αποφασισμένο που διεκδικεί την επιβίωσή του.
Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα του ΟΣΔΕ, με συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και παράγοντες της αγοράς αγροτικών εφοδίων να ζητούν από το ΥπΑΑΤ την παράταση, κατά ένα μήνα, της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων.
Συγκεκριμένα οι φορείς ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ, ΠΕΦΠΒΠ, βιώνοντας από κοντά τα παραγωγικά προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Σε δύο ημέρες, αν και λήγει η προθεσμία (12/9) για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς πάνω από 200.000 παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.
Η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.
Ζητούν τα εξής από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
- Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.
- Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθούν από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.
- Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερόμενους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.
Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων – ΣΥΣΕΠ
Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ
Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων – ΣΠΕΛ
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού – ΣΕΠΥ
Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ