Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάμε για πληρωμή Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών 2024, τέλος έτους Οικολογικά

19/11/2024 09:21 μμ
Η πληρωμή της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία (Μ11), για το 2024, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η πληρωμή της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημοσιεύθηκαν ήδη στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις με τα κονδύλια πληρωμής.

Το Δεκέμβριο θα γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.

Πληροφορίες από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένουν ότι επεξεργάζονται τα στοιχεία και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είναι πιθανό να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024. Να θυμίσουμε ότι τα Οικολογικά Σχήματα του 2023 πληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2024.

Σχετικά άρθρα
10/01/2025 01:50 μμ

Μετά από σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου, φαίνεται πως ο Οργανισμός Πληρωμών αναγκάζεται σήμερα να αλλάξει το πρόδηλα αντισυνταγματικό και παράνομο περιεχόμενο της τροποποιητικής εγκυκλίου του με αρ. Πρωτ.: 78078/9.12.2024.

Να θυμίσουμε όμως ότι αρχικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστήριζε ότι ήταν νόμιμο το περιεχόμενο της τροποποιητικής εγκυκλίου αλλά στην συνέχεια φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη.

Η ΕΘΕΑΣ στο έγγραφό της, είχε επισημάνει πως με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαντικός αριθμός ενστάσεων που έχουν δικαιωθεί αλλά και δικαστικών αποφάσεων, θετικών για τους δικαιούχους παραγωγούς, παραμένουν για πολλά χρόνια ανεκτέλεστες, αδικαιολόγητα και παράνομα. Για να θεραπευθεί αυτή η κατάσταση, από τον Νοέμβριο του 2023 είχε ανατεθεί ειδικό έργο πληροφορικής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2014-2020, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους που τις αναμένουν επί μακρόν. Για 14 μήνες δεν είχε προχωρήσει κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο πρόσφατα μια σύσταση επιτροπής.

Ενώ σημαντικός αριθμός δικαιούχων της περιόδου 2014-20 ανέμενε την καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων, για όσα έτη υπάρχουν επιπτώσεις από τις λάθος αποφάσεις ή πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η εκ του νόμου απαίτηση ανατρεπόταν από το περιεχόμενο της ακόλουθης παραγράφου της εγκυκλίου 78078/9.12.2024 και στην οποία κατά γράμμα αναφέρονται τα εξής:

Η αρχική διάταξη

Ενστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, µετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου µέσου ή βοηθήµατος, δικαιώθηκε µε οριστική απόφαση αρµόδιας διοικητικής αρχής ή αρµόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, τότε οι µεταβολές αυτές λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των ενίσχυσης από το έτος, το οποίο εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση».

Μετά από παρέμβαση όμως της ΕΘΕΑΣ, το ανωτέρω χωρίο τροποποιείται ως εξής:

Ενστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις
«Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, µετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου µέσου ή βοηθήµατος, δικαιώθηκε µε οριστική απόφαση αρµόδιας διοικητικής αρχής ή αρµόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, τότε οι µεταβολές αυτές λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των ενισχύσεων για το έτος στο οποίο αφορά η εκδοθείσα απόφαση και εντεύθεν».

Τέλος, η ΕΘΕΑΣ επισημαίνει πως εκκρεμούν πλήθος ερωτημάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία παραμένουν αναπάντητα και λειτουργούν εις βάρος των παραγωγών και των ενισχύσεων που λαμβάνουν.

Τελευταία νέα
10/01/2025 11:36 πμ

Ερώτηση προς τον Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, κατέθεσε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφορικά με σοβαρές καταγγελίες αγροτών για εκτεταμένη απάτη που αφορά στα Οικολογικά Σχήματα.

«Εκατοντάδες αγρότες στο Νομό Λασιθίου βρίσκονται θύματα μιας οργανωμένης απάτης, όπως οι ίδιοι μαρτυρούν, οι συνέπειες της οποίας τους έχουν οδηγήσει σε σοβαρή οικονομική πίεση, σε μία κατά τα άλλα εορταστική περίοδο», αναφέρει στην ερώτηση της η βουλευτής Κατερίνα Σπυριδάκη.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η απάτη αφορά κυρίως την παρακράτηση από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά για εξόφληση αμοιβών και εικονικών τιμολογίων για τα Οικολογικά Σχήματα για τα οποία δεν είχαν καμία επίγνωση και ουδεμία συναίνεση. Επιπλέον, καταγγέλλουν για παραπλάνηση και την υφαρπαγή των υπογραφών τους, μεταξύ άλλων, και για την έκδοση εντολών πάγιας πληρωμής που αφορούν τις ως άνω εικονικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σητεία, όπου έχουν καταγραφεί επίσημα περισσότερες από 300 καταγγελίες για τέτοιου είδους πρακτικές.

Καταγγέλλεται ότι συγκεκριμένο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που δραστηριοποιείται στο Νομό Λασιθίου – και για το οποίο εκκρεμεί εισαγγελική παραγγελία και για άλλη παρανομία οικονομικής φύσης - καταχώρισε στις αιτήσεις ΟΣΔΕ τα Οικολογικά Σχήματα χωρίς τη συναίνεση των παραγωγών-αγροτών, και μάλιστα χωρίς να τους έχει προηγουμένως ενημερώσει. Αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει έντονη αγανάκτηση, καθώς οι αγρότες βρέθηκαν εκτεθειμένοι οικονομικά και χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται από τις μαρτυρίες των παραγωγών εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες ποσότητες προϊόντων και υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν ποτέ».

Θυμίζουμε ο ΑγροΤύπος πρώτος είχε γράψει, από τις 10/12/2024, για «επιδημία πλαστών τιμολογίων για υφαρπαγή ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων».

Όπως αναφέραμε τότε τα Οικολογικά Σχήματα δηλώθηκαν στις Αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών του 2024 από τα ΚΥΔ, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους αγρότες, ώστε οι τελευταίοι στην συνέχεια εγκλωβισμένοι να έχουν ανάγκη αυτά τα τυπικά πλην όμως εικονικά τιμολόγια για να μην αποκλεισθούν από τις ενισχύσεις με βάση τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

10/01/2025 10:27 πμ

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΚΥΔ για τις «χρεώσεις» που κάνουν στους αγρότες αλλά και τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν.

Οι χρεώσεις και οι «τιμοκατάλογοι» του ΟΣΔΕ είναι μια παλιά αμαρτωλή ιστορία στην χώρα μας. Κάποιοι κατάφερναν να βγάζουν εύκολα χρήμα πουλώντας «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς.

Βέβαια έχουν αρχίσει να αντιδρούν και οι ίδιοι οι παραγωγοί που βλέπουν τα χρήματα που τελικά φτάνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς να μειώνονται συνεχώς.

Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν και τα «στόματα» κάποιων ΚΥΔ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις πλατφόρμες του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει στον χώρο.

Άρχισαν τα διαζύγια ήρθε και η σύγκρουση. Έχουμε σε λίγο καιρό και δίκη ΚΥΔ για την υπόθεση των βοσκοτόπων του Γράμμου. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού έσκασε και το θέμα της Κρήτης με καταγγελίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο για απάτες με ανύπαρκτα ζώα.

Αποτέλεσμα να ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ξεκινά να κάνει ελέγχους στα ζώα. Τώρα ανακάλυψαν τον «τροχό» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και μιλάνε για ελέγχους, όταν είχαμε στο παρελθόν φαινόμενα να μετρούσε ο ελεγκτής μέσα σε ένα 8κτάωρο 3.000 αιγοπρόβατα σε τρία διαφορετικά σημεία (που τα προλάβαινε;). Έχει πολλά χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει πραγματικούς ελέγχους σε ζώα στην χώρα μας.

Βέβαια η απόφαση για ελέγχους στα αιγοπρόβατα της Κρήτης δεν έγινε λόγω κάποιου σχεδιασμού του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έγινε μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Νίκος Καλίνης, διευθυντής της ΕΕ για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελληνικής ΚΑΠ, στην ομιλία που έκανε στην Καβάλα. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Κομισιόν, «στη νησιωτική Ελλάδα (Αιγαίο και Κρήτη) δηλώνονται στο ΟΣΔΕ περίπου 6,5 εκ. αιγοπρόβατα. Από αυτά δεν γνωρίζουμε το υγειονομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια στρατηγική όταν δεν υπάρχουν στοιχεία». Μίλησε ακόμη για 210 εκ. ευρώ που πήραν το 2023 στην χώρα μας από τον Πρώτο Πυλώνα αν και πολλοί δεν έχουν δει ποτέ το βοσκοτόπι που έχουν πάρει. Αυτό δείχνει ότι η Κομισιόν έχει συγκεντρώσει φάκελο με στοιχεία για την χώρα μας.

Αυτά ειπώθηκαν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αναγκάστηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακοινώσει ελέγχους στα ζώα της Κρήτης. Πάντως τα «μπλοκαρισμένα» ΑΦΜ για τα βοσκοτόπια πληρώνονται.

09/01/2025 12:57 μμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον υπουργό ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα.

Σήμερα Πέμπτη (9/1) η ηγεσία του ΥπΑΑΤ κάλεσε την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ζήτησε να διευθετήσει ότι εκκρεμότητες έχει γιατί από αύριο Παρασκευή (10/1) αναλαμβάνει νέα ηγεσία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο και το ξαναγράφουμε γιατί ότι γράφουμε πέφτουμε μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο υπουργός ΑΑΤ σκέφτεται να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ένα συνταξιούχο δικαστικό.

Για την θέση του αντιπρόεδρου του Οργανισμού είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένας καθηγητής γεωπονίας και ένας καθηγητής πληροφορικής.

Στην θέση του Γενικού Διευθυντή λέγεται ότι θα αναλάβει ένα έμπειρο στέλεχος του Οργανισμού στην Καρδίτσα.

Η νέα ηγεσία πάντως θα έχει μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις παράνομες ενισχύσεις που πληρώθηκαν τα προηγούμενα έτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες του καναπέ.

09/01/2025 09:46 πμ

Σε συνέχεια της πληρωμής εκκρεμοτήτων έτους 2014, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025, ξεκινά ένας νέος κύκλος αποκατάστασης αδικιών σε αγρότες, με την καταβολή ποσού ύψους 2.854.137,60 ευρώ σε συνολικά 2.642 δικαιούχους, για οφειλές ενισχύσεων έτους 2015.

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η ανωτέρω πληρωμή αποτέλεσε εγχείρημα αυξημένης δυσκολίας, καθώς το έτος 2015 ήταν έτος αναφοράς για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης της προηγούμενης ΚΑΠ.

Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχετικών αρχείων πληρωμών έχουν ήδη εκδοθεί οι εντολές πληρωμής προς την τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, οπότε οι δικαιούχοι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αναλυτικότερα αναλύονται στον παρακάτω πίνακα τα ποσά, τα καθεστώτα και τα μοναδικά ΑΦΜ που συμπεριελήφθησαν στην πληρωμή για το 2015:

  • Βασική Ενίσχυση ποσό 1.659.190,79 ευρώ σε 1.145 ΑΦΜ
  • Ενίσχυση Πρασίνισμα ποσό 541.234,93 ευρώ σε 755 ΑΦΜ
  • Νέοι Γεωργοί ποσό 10.013,02 ευρώ σε 48 ΑΦΜ
  • Συμψηφισμός Αχρεωστήτων ΠΑΕΤ Πολλαπλής ποσό 643.698,86 ευρώ σε 694 ΑΦΜ

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο τελικός στόχος είναι, εντός του τρέχοντος έτους (2025), να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες ακόμα και των πιο πρόσφατων ετών 2020-2023.

Για την συγκεκριμένη πληρωμή ο ΑγροΤύπος είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ την Τετάρτη (8/1/2025).

08/01/2025 04:47 μμ

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να πληρωθούν οι εκκρεμότητες της βασικής ενίσχυσης παλαιότερων ετών, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις αστοχιών παλαιότερων ετών

Στο μεταξύ, συνάντηση με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στη Γυρτώνη της Λάρισας.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από το ΥπΑΑΤ 13,3 εκ. ευρώ ως αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά, με τις τιμές αποζημίωσης να είναι έως και 100% αυξημένες σε σχέση με αυτές του 2023, ενώ θα αποζημιωθεί το σύνολο των θανατωθέντων ζώων, ανέφερε στους κτηνοτρόφους.

Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης για τις ζωοτροφές μέσω του προγράμματος de minimis.

Αναφορικά με την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κέλλας, δήλωσε πως θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και με 100% χρηματοδότηση.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης τους κτηνοτρόφους, πως για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης η άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων - μετά από νομοθετική ρύθμιση - θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

08/01/2025 03:27 μμ

Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να καταβληθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους της Εύβοιας, απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

Καταγγέλλει παράλληλα την τακτική «πετσοκόμματος» των ενισχύσεων με διάφορες δικαιολογίες.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος σημειώνει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, που στο τέλος του χρόνου περίμεναν τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω ορεινών και ημιορεινών περιοχών, «δεν είδαν το παραμικρό ευρώ στους λογαριασμούς τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν.

Ακόμη επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, ενώ τονίζει ότι κτηνοτρόφοι που απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους φορείς, «ήρθαν αντιμέτωποι με δικαιολογίες σχετικά με την καταχώρηση σχετικά κωδικών και άλλα τέτοια».

Και προσθέτει: «Αυτός ο εμπαιγμός που συμβαίνει στους συναδέλφους στο κλάδο της κτηνοτροφίας, έχει ξανασυμβεί στον κλάδο της μελισσοκομίας και το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς δεν παίρνει την ευθύνη, και στο τέλος οι συνάδελφοι μένουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί πως μιλάμε για την περιοχή της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες προβλήματα, που προστίθενται στη ήδη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μας αγρότες και κτηνοτρόφοι».

O Σύλλογος απαιτεί: «Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ώστε άμεσα, να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Να σταματήσει ο εμπαιγμός στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, που σε αυτό αλλά και σε αντίστοιχα ζητήματα ενισχύσεων, κάθε φορά βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους (κόφτες κλπ) για να κουτσουρεύουν τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δικαιούμαστε».

Επισημαίνεται πως την ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς.

07/01/2025 11:01 πμ

Η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2024 αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τον Μάρτιο του 2025.

Ωστόσο από το 2024 τα ποσά θα πρέπει να τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα όρια που ορίζονται, και όταν κάποιο προϊόν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, τα κονδύλια θα ανακατανέμονται σε άλλα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο όριο.

Παράδοση προϊόντος, έως 28/2/2025, για συνδεδεμένες: στο ρύζι, στα βρώσιμα όσπρια, στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, αραβόσιτο και πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, μαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ο αριθμός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου.

Στην συνδεδεμένη στήριξη κορινθιακής σταφίδας, μετά από την 2η τροποποίηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
«ii. Είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 2454/235853/20.09.2019 (Β’ 3645) κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με καταχωρισμένες και επικαιροποιημένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας. Η εν λόγω περίπτωση εφαρμόζεται από την καλλιεργητική περίοδο 2025-2026 και για κάθε επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 14
iii. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 1,5 τόνους προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά εκτάριο (150 κιλά ανά στρέμμα) σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους ενίσχυσης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025 η παράδοση πραγματοποιείται από την 1η Αυγούστου 2024 και το αργότερο έως την 20η Δεκεμβρίου 2024».

Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της Βιομηχανικής τομάτας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης το οποίο και θα δηλώνεται μέσα στην αίτηση.

Συνδεδεμένη πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών
Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συμπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το μέρος της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.
Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συμπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο με τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 196 για τον κωδικό 0106 και κωδικός δικαιολογητικού 195 για τον κωδικό 0122).

Συνδεδεμένη αραβόσιτου
Υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του σπόρου.
Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συμπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το μέρος της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.
Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συμπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο με τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 194).

Συνδεδεμένη βόειου
Τα αιτήματα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των βοοειδών λαμβάνουν χώρα με τη δήλωση της επιθυμίας του βοοτρόφου να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων δήλωση των επιλέξιμων ζώων.
Για τις συνδεμένες ενισχύσεις που αφορούν σφαγές βοοειδών (κωδικοί 0125 και 0126), υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αίτηση και το σχετικό παρασταστικό που επιβεβαιώνει τη σφαγή έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 200 για την ενίσχυση 0125 και 201 για την ενίσχυση 0126).
Επισημαίνεται ότι η ορθή δήλωση των στοιχείων ζωικού κεφαλαίου στην ΕΑΕ και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τα δυνάμει επιλέξιμα βοοειδή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζονται βάσει αυτών των στοιχείων.

Συνδεδεμένη αιγοπρόβειου
Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.

Καταχώρηση ποσοτήτων
Η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2024, είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς. Ειδικότερα:

  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ

θα είναι διαθέσιμη για καταχωρήσεις έως την Παρασκευή (14/03/2025).
Αντίστοιχα η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για την Ειδική Ενίσχυση για την Καλλιέργεια του Βαμβακιού, έτους 2024, είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς έως την Παρασκευή (28/02/2025).

Για 2025
Έχουμε όμως και αλλαγές από το 2025. Όσοι κτηνοτρόφοι αιτούνται τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου Κρέατος για να κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «μετά την 01.01.2025, να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System)», σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 και οι Υπουργικές που έχουν υπογραφεί. Οι παραγωγοί, λοιπόν, θα κληθούν να επιλέξουν παρεμβάσεις μέσω του AKIS (το οποίο ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί από το ΥπΑΑΤ), όπως γεωργικές συμβουλές, εκπαίδευση κ.ά., για να λάβουν την ενίσχυσή τους από το έτος ενίσχυσης 2025.

03/01/2025 02:49 μμ

Κτηνοτρόφοι, που εμπλέκονται σε μεταβίβαση βοσκοτοπικών δικαιωμάτων (μεταβιβαστές-αποδέκτες), δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη πληρωμή εξισωτικής του 2024 λόγω μη κατανομής βοσκοτοπικών εκτάσεων.

Αυτό τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαδικασία συμπληρωματικής κατανομής βοσκοτόπων, ώστε εντός ολίγων εβδομάδων να ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου των ενισχύσεών τους.

Εκτός πληρωμής της Εξισωτικής αποζημίωσης του 2024 έμειναν και οι νεαροί δικαιούχοι που γεννήθηκαν το έτος 2006.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτοί θα συμπεριληφθούν ως τελικοί δικαιούχοι στην δεύτερη κατάταξη δικαιούχων, ούτως ώστε όλοι στο σύνολό τους να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα την ημέρα της έκδοσης της απόφασης ένταξής τους.

02/01/2025 04:32 μμ

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι κτηνοτρόφοι στα παραστατικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».

Αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Ο κτηνοτρόφος, σε συνεργασία με το σύμβουλο, παρακολουθεί και προσαρμόζει το βελτιωμένο σιτηρέσιο και ενημερώνει ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των εκπομπών αερίου και της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.

Ο φάκελος δικαιούχου περιέχει τα κάτωθι παραστατικά:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΚΥΔ, θα πρέπει τα παραστατικά να βγαίνουν στα ονόματα αυτών που δηλώνουν το συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα θα μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση.

Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.

Τα χαρακτηριστικά του βελτιωμένου σιτηρεσίου δύνανται να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α) Μείωση της αναλογίας χονδροειδών προς συμπυκνωμένες ζωοτροφές, έως του βαθμού που δεν δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τα ζώα,

β) μεγαλύτερη χρήση ψυχανθών έναντι αγροστωδών φυτών,

γ) βελτίωση της ποιότητας των χορηγούμενων ή βοσκούμενων χονδροειδών ζωοτροφών,

δ) βελτίωση του ενσιρώματος με τη χρήση πρόσθετων υλών (ή προμιγμάτων αυτών) εγκεκριμένων για την εν λόγω χρήση σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003,

ε) αύξηση της συμπερίληψης ελαιούχων σπόρων, καρπών και προϊόντων αυτών,

στ) εφαρμογή διατροφής ακριβείας (κυρίως ως προς τα αμινοξέα),

ζ) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρώτων υλών ζωοτροφών όπως ζυμών, καθώς και άλλων προϊόντων και αραπροϊόντων που λαμβάνονται μέσω ζύμωσης με χρήση μικροοργανισμών,

η) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρόσθετων υλών όπως:
ηα) προστατευμένων στη μεγάλη κοιλία αμινοξέων,
ηβ) αιθέριων ελαίων (π.χ. ριγανέλαιο κ.λπ.),
ηγ) ενζύμων, μικροοργανισμών και άλλων ζωοτεχνικών πρόσθετων υλών, οι οποίες είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003 και τηρούνται οι ειδικές απαιτήσεις για τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό έγκρισης,

θ) εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής διατροφής ή και τροποποίησης του σιτηρεσίου ή και χρήση άλλης πρώτης ή πρόσθετης ύλη ζωοτροφών, η οποία συμβάλει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου ή και της χρήσης αντιβιοτικών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι λοιπές απαιτήσεις της νομοθεσίας των ζωοτροφών.

02/01/2025 12:12 μμ

Δεκτά μπορούν να είναι το 2024 τα φορολογικά παραστατικά και μετά την 31/10 για τη Δράση 31.6-Α Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) - Οικολογικό Σχήμα ECO-06.01.

Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ τροποποιείται η παράγραφος «Απαραίτητα Δικαιολογητικά» της συγκεκριμένης δράσης ως εξής:

«Απαραίτητα Δικαιολογητικά
- Φορολογικό παραστατικό παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου (ΠΕ Γεωπόνος) με ημερομηνία έκδοσης από 1/11 του έτους ν-1 έως 31/10 του έτους ν, με αναφορά σε ποια ΕΑΕ αφορά η σύνταξη του ΣΠΔ ή
- Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ σε περίπτωση που είναι ο ίδιος Γεωπόνος ΠΕ.

Φορολογικά παραστατικά παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου (ΠΕ Γεωπόνου) που έχουν εκδοθεί μετά την 31/10 του έτους της αίτησης και εντός του ημερολογιακού έτους ενίσχυσης μπορούν να γίνουν αποδεκτά, κατ’ εξαίρεση για το ετος 2024, λόγω καθυστερημένων αλλαγών του θεσμικού πλαισίου, εφόσον συνοδεύονται από Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τεχνικό σύμβουλο για την κατάρτιση και παρακολούθηση του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στο πλαίσιο της Δράσης 31.6-Α, που καλύπτει το έτος της αίτησης ενίσχυσης».

02/01/2025 10:11 πμ

Σε περίπτωση που οι παραγωγοί προχωρήσουν σε ένταση κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ ή προσφυγή στα δικαστήρια και δικαιωθούν οι μεταβολές θα λαμβάνονται υπόψιν από το έτος που εκδόθηκε η απόφαση και μετά.

Αυτό αναφέρει τροποποιητική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα καθεστώτα βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, μετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου μέσου ή βοηθήματος, δικαιώθηκε με οριστική απόφαση αρμόδιας διοικητικής αρχής ή αρμόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, τότε οι μεταβολές αυτές λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των ενισχύσεων για το έτος στο οποίο αφορά η εκδοθείσα απόφαση και εντεύθεν».

30/12/2024 08:45 μμ

Ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα (30/12), από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η καταβολή ποσού ύψους 238.683.791,63 ευρώ σε συνολικά 394.738 δικαιούχους της Παρέμβασης Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-27 (ΣΣ ΚΑΠ).

Το συνολικό ποσό ένταξης με βάση τις αιτήσεις/αιτήματα των δικαιούχων ανήλθε στα 264.841.610,52 ευρώ.

Μετά:
α) την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας για ένταξη,
β) την Απόφαση Ένταξης Πράξεων στην Παρέμβαση Π3-71,
γ) την ανάρτηση του πίνακα εγκεκριμένων παραγωγών με βάση την πρώτη κατάταξη,
δ) τη διενέργεια όλων των προβλεπόμενων κατά το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο ελέγχων (π.χ. monitoring, ενεργός γεωργός, κ.λπ.),
ε) την εφαρμογή των μειώσεων-κυρώσεων, που αναφέρονται τόσο στο εφαρμοζόμενο ΣΣ ΚΑΠ, όσο και στη σχετική υπουργική απόφαση και
στ) τη συστημική ανάκτηση πολυετών κυρώσεων, το τελικό ποσό πληρωμής προ συμψηφισμών ανά Δράση, έχει ως εξής:

  • Π3-71.1 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές - Σύνολο ενταγμένων δικαιούχων 247.486 - Σύνολο δεσμευμένων δικαιούχων 514 - Σύνολο πληρωμένων δικαιούχων 246.972 - Ποσό πληρωμής 171.796.497,12 ευρώ
  • Π3-71.2 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών - Σύνολο ενταγμένων δικαιούχων 125.430 - Σύνολο δεσμευμένων δικαιούχων 278 - Σύνολο πληρωμένων δικαιούχων 125.152 - Ποσό πληρωμής 57.309.015,27 ευρώ
  • Π3-71.3 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα - Σύνολο ενταγμένων δικαιούχων 22.656 - Σύνολο δεσμευμένων δικαιούχων 42 - Σύνολο πληρωμένων δικαιούχων 22.614 - Ποσό πληρωμής 9.578.279,24 ευρώ

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω πληρωμή ανακτήθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παλαιοτέρων ετών, που προέκυψαν αποκλειστικά και μόνο από προηγούμενες πληρωμές της «εξισωτικής ενίσχυσης» και όχι από άλλα μέτρα.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή της Παρέμβασης στον σύνδεσμο (εδώ)

Τονίζεται ότι σχετικά με τους νεαρούς δικαιούχους που γεννήθηκαν το έτος 2006, αυτοί θα συμπεριληφθούν ως τελικοί δικαιούχοι στην δεύτερη κατάταξη δικαιούχων, ούτως ώστε όλοι στο σύνολό τους να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα την ημέρα της έκδοσης της απόφασης ένταξής τους.

Τέλος σχετικά με τις περιπτώσεις, που αφορούν σε κτηνοτρόφους, που εμπλέκονται σε μεταβίβαση βοσκοτοπικών δικαιωμάτων (μεταβιβαστές - αποδέκτες), οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα πληρωμή λόγω μη κατανομής βοσκοτοπικών εκτάσεων, ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία συμπληρωματικής κατανομής βοσκοτόπων, ώστε εντός ολίγων εβδομάδων να ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου των ενισχύσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, για διάστημα 10 εργάσιμων ημερών, αρχής γενομένης από ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

30/12/2024 09:15 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2024, θα είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς.

Ειδικότερα:

  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ

Για τα ανωτέρω καθεστώτα η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για καταχωρήσεις από τη Δευτέρα (23/12/2024) έως την Παρασκευή (14/03/2025) και ώρα 15:00 μμ..

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ).

Η εγγραφή των φορέων στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται μέσω του συνδέσμου (εδώ)

Η εγγραφή του Διαχειριστή του κάθε φορέα μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

30/12/2024 09:02 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για την Ειδική Ενίσχυση για την Καλλιέργεια του Βαμβακιού έτους 2024 θα είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς.

Η εν λόγω εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα (23/12/2024) έως την Παρασκευή (28/02/2025) και ώρα 15:00 μ.μ.

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ).

Η εγγραφή των φορέων στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται μέσω του συνδέσμου (εδώ)

Η εγγραφή του Διαχειριστή του κάθε φορέα μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

27/12/2024 04:51 μμ

Φέτος, τα Χριστούγεννα δεν φέρνουν φως και ελπίδα στους αγρότες μας.

Αντί για εορταστικά τραπέζια και χαμόγελα, βιώνουν μια αβάσταχτη καθημερινότητα γεμάτη από άγχη και ανησυχίες. Οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς στη γη, οι αγώνες με το σκληρό καιρό και οι ελπίδες για καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις, φαίνεται πως είναι καταδικασμένες σε απογοήτευση και σιωπή.

Η ελληνική ύπαιθρος ζει μια «μαύρη» πραγματικότητα, όπου το μέλλον μοιάζει αβέβαιο και οι υποσχέσεις του κράτους μένουν κενές.

Οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αχρείαστη γραφειοκρατία έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο.

Το 2023, οι άμεσες ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες ήταν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σχεδόν 25% αυτών των χρημάτων δεν κατέληξαν στους πραγματικούς δικαιούχους λόγω λαθών και καθυστερήσεων στη διαδικασία πληρωμής.

Ορισμένοι παραγωγοί δεν πήραν καμία πληρωμή παρά τις μεγάλες τους ανάγκες, ενώ οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν ήταν συχνά ανεπαρκείς, αν όχι ασήμαντες, μπροστά στις αναγκαίες δαπάνες για λιπάσματα, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες.

Το παράδειγμα του Κώστα, ενός αγρότη από τη Λάρισα, είναι χαρακτηριστικό. Για μήνες, περίμενε την επιδότηση για να σπείρει τη σοδειά του, αλλά η καθυστέρηση τον έβαλε σε αδιέξοδο. «Δεν έχω να πληρώσω τους λογαριασμούς για τα λιπάσματα, το πετρέλαιο και τις υπαλλήλους μου», λέει απελπισμένος. Και ενώ η γη περιμένει, τα χρέη αυξάνονται, η οικογένειά του αγωνίζεται να αντέξει και το κρύο των Χριστουγέννων μοιάζει πιο σκληρό από ποτέ.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μοναδική. Στην ελληνική ύπαιθρο, οι αγρότες βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τον ακραίο καιρό. Πλημμύρες, ξηρασίες και ακανόνιστες καιρικές συνθήκες πλήττουν συνεχώς τις σοδειές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια σιωπηλή απειλή που κάνει την καθημερινότητα των αγροτών ακόμα πιο δύσκολη, καθώς τα έσοδα συρρικνώνονται, ενώ τα έξοδα παραμένουν σταθερά ή αυξάνονται.

Στην Αιτωλοακαρνανία, για παράδειγμα, οι αγρότες που καλλιεργούν ελιές βίωσαν φέτος μια καταστροφική ξηρασία, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παρέμειναν απογοητευτικές, αφήνοντάς τους χωρίς δυνατότητες να αντεπεξέλθουν.

Και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν η νεολαία, που κάποτε έβλεπε τη γεωργία ως επαγγελματική επιλογή, πλέον την απορρίπτει μαζικά. Το ποσοστό των νέων αγροτών στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 10%, και το μέσο ηλικιακό όριο των αγροτών είναι 58 ετών. Οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά για τις πόλεις, αναζητώντας πιο σταθερές δουλειές, αφήνοντας πίσω μια γεωργία που σταδιακά γερνάει και μειώνεται σε παραγωγικότητα.

Στην πολιτική, το κράτος υπόσχεται ενίσχυση και στήριξη των αγροτών, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις συνεχείς καθυστερήσεις και την γραφειοκρατία του, δεν καταφέρνει να φτάσουν στους αγρότες τα χρήματα που έχουν ανάγκη για να συνεχίσουν να παράγουν. Η ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή είναι επιτακτική, με προγράμματα που να είναι πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά. Ειδικά όταν μιλάμε για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κάθε καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει καταστροφή.

Ο αγροτικός τομέας δεν είναι μόνο η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πηγή ζωής για τις αγροτικές περιοχές. Αν οι αγρότες μας δεν στηριχθούν τώρα, θα αναγκαστούμε να εισάγουμε τα προϊόντα που παράγουμε, εξαρτώμενοι από άλλες χώρες για τα βασικά αγαθά. Αυτό όχι μόνο θα πλήξει την οικονομία, αλλά θα μας αφήσει χωρίς τη δυνατότητα να θρέψουμε τις επόμενες γενιές.

Αυτά τα Χριστούγεννα, οι αγρότες δεν έχουν εορταστική διάθεση. Οι θυσίες τους έχουν περάσει απαρατήρητες από την πολιτεία, οι επιδοτήσεις καθυστερούν και η γραφειοκρατία τους καταπλακώνει.

Η ανάγκη για μια πολιτική που θα δίνει πραγματικές λύσεις, και όχι απλές υποσχέσεις, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η στήριξη των αγροτών δεν είναι απλώς ζήτημα οικονομικό, αλλά ζήτημα εθνικό. Αν οι αγρότες μας παραμείνουν αβοήθητοι, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της χώρας μας θα είναι θολό και αβέβαιο.

Η χώρα μας χρειάζεται άμεσα δράση και αλληλεγγύη, όχι μόνο λόγια. Ας φροντίσουμε για τους ανθρώπους που κρατούν τη γη ζωντανή, για τους ανθρώπους που με τον κόπο τους μας προσφέρουν το φαγητό μας και συντηρούν τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν το κάνουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά.

Χρήστος Καραβασίλης
Αγρότης - Κτηνοτρόφος
Λεχαινά Ηλείας

24/12/2024 12:33 μμ

Δημοσιεύθηκε, στις 24 Δεκεμβρίου 2024, η τροποποιητική απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης ποσού 264.841.610 ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γίνεται τροποποίηση της υπ’ αριθ. 392353/12.12.2024 απόφασης ένταξης πράξεων στην Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για το έτος 2024 και την ένταξη των παραδεκτών αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της 1ης κατάταξης των παραγωγών.

Ο συνολικός Π/Υ των πράξεων που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερα στη ΣΑ 082/7 ανέρχεται σε 264.841.610 ευρώ.

Κατά τα λοιπά σημεία ισχύει ως έχει η υπ’ αριθ. 392353/12.12.2024 απόφασης ένταξης πράξεων στην Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για το έτος 2024.

Δείτε την απόφαση (εδώ)

Τις επόμενες ημέρες, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα ακολουθήσει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης.

24/12/2024 11:41 πμ

Ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική καταβολή ποσού 2.138.631,47 ευρώ, σε συνολικά 23.370 δικαιούχους εξισωτικής ενίσχυσης, για το έτος 2023.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε η πληρωμή μετά την διενέργεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων και την αριθ. 3840923/05.12.2024 τροποποίηση της απόφασης υπ΄αριθ. 1648/378774/08.12.2023 του Γ. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, περί Ένταξης Πράξεων στη Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027, η οποία περιλαμβάνει περιπτώσεις θεραπείας κατανομής βοσκοτοπικών εκτάσεων και περάτωσης ελέγχων.

Συγκεκριμένα:
Δράση Π3-71.1 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές - Πλήθος Δικαιούχων 15.922 Ποσό πληρωμής 1.802.983,90 ευρώ
Δράση Π3-71.2 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών - Πλήθος Δικαιούχων 5.956 Ποσό πληρωμής 266.143,07 ευρώ
Δράση Π3-71.3 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα - Πλήθος Δικαιούχων 1.492 Ποσό πληρωμής 69.504,50 ευρώ.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή της Παρέμβασης στο σύνδεσμο (εδώ)

24/12/2024 11:15 πμ

Οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάστηκαν συνολικά 42.577 αιτήσεις μεταβίβασης, που αφορούν σε μεταβιβαστές και αποδέκτες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από το παραπάνω σύνολο, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 37.247 αιτήσεις, ποσοστό 89,54%.

Οι 5.330 αιτήσεις (μεταβιβαστών και αποδεκτών) για τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου τους, αφορούν κυρίως σε μεταβιβάσεις αιτίας θανάτου. Για την οριστική έγκρισή τους, απαιτείται η προσκόμιση και ο έλεγχος εγγράφων, όπως διαθήκες, βεβαιώσεις αποδοχής κληρονομιάς, κληρονομητήρια, πιστοποιητικά Πρωτοδικείου περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης κτλ, τα οποία είτε δεν έχουν ακόμα προσκομιστεί, είτε δεν έχουν ελεγχθεί λόγω του ιδιαίτερου όγκου και της σημαντικότητας τους.

Μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους στην πληρωμή εντάχθηκαν 33.229 αιτήσεις (μεταβιβαστές και αποδέκτες) ποσοστό 89,20% των οριστικώς ελεγμένων μεταβιβάσεων.

Όσον αφορά σε 1.683 κτηνοτρόφους-μεταβιβαστές, που εμπλέκονται σε ολική ή μερική μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους ΠΕ1 (Περιφέρειας Βοσκοτόπων), δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πληρωμή του υπόλοιπου βοσκοτοπικών δικαιωμάτων τους διότι δεν έχουν λάβει κατανομή βοσκοτοπικών εκτάσεων, μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά 3.554 αποδέκτες μεταβίβασης βοσκοτοπικών δικαιωμάτων, αυτοί συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή μόνο για τα βοσκοτοπικά τους δικαιώματα, που ήδη κατείχαν και όχι για τα επιπλέον που έλαβαν με τη μεταβίβαση, διότι και σε αυτούς δεν έγινε επιπλέον κατανομή. Ο Οργανισμός έχει ήδη λάβει μέριμνα για την επιπλέον κατανομή και αποτύπωση των απαιτούμενων βοσκοτοπικών εκτάσεων, ώστε όλοι οι παραπάνω να συμπεριληφθούν στην επόμενη επεξεργασία πληρωμής άμεσων ενισχύσεων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες, που αφορούν συνολικά σε 28.799 μοναδικά ΑΦΜ και που δε συμπεριλήφθηκαν και αυτά στην πληρωμή είναι:
Δέσμευση αίτησης λόγω ΑΦΜ 178
Δέσμευση αίτησης λόγω αριθμού τραπεζικού λογαριασμού 1.045
Υπό έλεγχο η ιδιότητα ενεργού γεωργού 299
Δεσμεύσεις από Άμεσες Ενισχύσεις για περαιτέρω έλεγχο 2
Δεσμεύσεις από Τεχνικούς Ελέγχους 147
Δεσμεύσεις από Δικαιώματα 2.897
Σύνολο αξίας άμεσων ενισχύσεων κάτω των 150 ευρώ 22.635
Απόρριψη απαράδεκτης αίτησης 1.270
Απόρριψη αίτησης λόγω υποβολής μετά θάνατον 265
Παραγωγοί μικρότεροι των 18 ετών δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα 6
Δέσμευση αίτησης λόγω συμμετοχής σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης 1
Δέσμευση αίτησης λόγω συμμετοχής συζύγου σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης 1
Διάδοχος πρόωρης με δεκαετή αποκλεισμό 43
Απόρριψη αίτησης λόγω υποβολής μετά θάνατον 10

24/12/2024 09:45 πμ

Επιμένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην αξιοπιστία και ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) που χρησιμοποιεί για τον έλεγχο επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων των παραγωγών.

Όσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν λόγω monitoring θα πρέπει να περιμένουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει επανεξέταση και μπορεί να δικαιωθούν.

Όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος αιτήσεων 2024, το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring), εφαρμόζεται επικαιροποιημένο και βελτιωμένο σε σχέση με κάθε προηγούμενη φορά.

Και προσθέτει:

«Για την εφαρμογή του συστήματος monitoring δηλαδή τη συστηματική παρακολούθηση των εκτάσεων, χρησιμοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus όπως δορυφορικές εικόνες Sentinel 1 και 2 σε χρονοσειρά, οι οποίες αναλύονται με χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικά για το 2024 εφαρμόζονται βελτιωμένοι αλγόριθμοι, οι οποίοι με μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορίζουν στοιχεία των αγροτεμαχίων, που τα καθιστούν μη επιλέξιμα καθώς και ετερογενείς, δηλαδή διακριτές, καλλιέργειες εντός το ίδιου αγροτεμαχίου, κάνοντας τον έλεγχο περισσότερο αποτελεσματικό και αξιόπιστο.

Επιπλέον, αναβαθμίστηκε η ευκρίνεια των χρησιμοποιούμενων εικόνων Sentinel, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία κατά τον έλεγχο. Παράλληλα εξελίσσονται τα πληροφοριακά μας συστήματα, ώστε μέσα από ένα δομημένο σύστημα ελέγχων με χρήση πληροφοριών, από την πλέον αξιόπιστη πηγή, δηλαδή τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η εγκυρότητα των ελέγχων των αγροτεμαχίων.

Για την ΕΑΕ 2024, από τους ελέγχους παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) εξαιρέθηκαν, όπως αναλυτικά αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, από την πληρωμή της εκκαθάρισης του 30% της Βασικής Ενίσχυσης, το 6,2% των αγροτεμαχίων τα οποία δηλώθηκαν από τους παραγωγούς, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναξιολόγησης.

Επισημαίνουμε ότι η εξαίρεσή τους είναι προσωρινή και όχι οριστική. Για όσες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν πως τα αγροτεμάχια αυτά δεν έπρεπε να εξαιρεθούν, προβλέπεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διαδικασία τεκμηρίωσης από τους παραγωγούς, προκειμένου για την περαιτέρω αξιολόγηση των αγροτεμαχίων από τον Οργανισμό, η έναρξη της οποίας καθώς και η αναλυτική περιγραφή της, θα ανακοινωθεί με νεότερη ανακοίνωσή μας».

23/12/2024 02:17 μμ

Ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση και η δεύτερη πληρωμή του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Όλοι συμφωνούν ότι υπήρξε μια μείωση των ενισχύσεων σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι παραγωγοί.

Όπως τονίζει κοινή ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και του Βουλευτή Ρεθύμνης Μανόλη Χνάρη, υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2024 ανήλθαν σε 915.875.879,39 ευρώ, έναντι 1.878.941.917 ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ για το έτος 2024.

Αναλυτικότερα, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι για το 2024 ήταν:

  • Βασική Ενίσχυση: 829.567.104 ευρώ, εκ των οποίων πληρώθηκαν 722.817.551,73 ευρώ.
  • Αναδιανεμητική Ενίσχυση: 174.032.724 ευρώ, εκ των οποίων πληρώθηκαν 170.998.974,66 ευρώ.
  • Συμπληρωματική Ενίσχυση Νέων Αγροτών: 27.631.193 ευρώ, εκ των οποίων πληρώθηκαν 22.060.353 ευρώ.
  • Οικολογικά Σχήματα: 426.444.327 ευρώ, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί
  • Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: 245.270.569 ευρώ, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί.
  • Ειδική Συνδεδεμένη Βάμβακος: 183.966.000 ευρώ, τα οποία επίσης δεν έχουν πληρωθεί.

Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις που δεν αποδόθηκαν στους αγρότες λόγω παρακράτησης για κάλυψη αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, χωρίς καμία ευθύνη από την πλευρά των παραγωγών.

Συνολικά, 971 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους παραγωγούς για το 2024.

Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2024 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι αγρότες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το ποσό των ενισχύσεων που δικαιούνται και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Την ίδια στιγμή, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ΚΑΠ εφαρμόζεται με σαφείς διαδικασίες και προκαθορισμένες χρονικές περιόδους πληρωμών.

Η χώρα μας βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο της εσωτερικής σύγκλισης και αντί να επιτυγχάνεται η προσέγγιση των στόχων, οι αγρότες διαπιστώνουν την απόκλιση της αξίας των δικαιωμάτων τους από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Πολλές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ πολλοί νέοι αγρότες δεν έχουν ακόμα κριθεί δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και έξι χρόνια, πορεύεται χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Με γραφειοκρατικές επιλογές, πελατειακές εξυπηρετήσεις και κακό συντονισμό, προκάλεσε διαχειριστική κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγώντας τον σε ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση:

  • Να δημοσιοποιήσει την αξία των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια (Αρόσιμες Εκτάσεις, Μόνιμες Καλλιέργειες, Βοσκότοποι).
  • Να δώσει στοιχεία για τα Οικολογικά Σχήματα, τις εκτάσεις που καλύπτουν και τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων για το 2024.
  • Να εξηγήσει πώς σκοπεύει να κατανεμηθούν τα αδιάθετα δικαιώματα και πόροι.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει σταθερά τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών, όπως αυτά καθορίζονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Θεωρούμε ότι η ΚΑΠ αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής, με στόχο την βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Η εφαρμογή της ΚΑΠ απαιτεί διαφάνεια, τήρηση των διαδικασιών και σαφή επικοινωνία, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αξιοποίησή της από τους παραγωγούς.

Είναι απαραίτητος ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα ενισχύει τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατροφική επάρκεια, τη σταθερότητα στον πρωτογενή τομέα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής της ελληνικής υπαίθρου».

23/12/2024 12:39 μμ

Σχετικά με το Εθνικό Απόθεμα 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τα εξής:

Υποβλήθηκαν συνολικά 35.876 αιτήσεις για χορήγηση εθνικού αποθέματος έτους 2024.

Μετά τον διασταυρωτικό έλεγχο εγκρίθηκαν και χορηγήθηκε Ε.Α σε 9.495 δικαιούχους, που είχαν προσκομίσει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τηρούσαν όλες σωρευτικά τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Το ποσό πληρωμής για αυτούς αντιστοιχεί σε 11.983.398,40 ευρώ.

Για τους 26.381 που δεν χορηγήθηκε Εθνικό Απόθεμα 2024, ο Οργανισμός συνεχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης και αναμένει ώστε να προσκομιστούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να εκπληρωθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και να χορηγηθεί Ε.Α. 2024 σε όσους τελικά δικαιούνται.

Για αυτούς προβλέπεται να πληρωθούν σε επόμενη πληρωμή που θα προετοιμάσει ο Οργανισμός.

23/12/2024 11:55 πμ

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι υποχρεωτική η καθολική διενέργεια ελέγχων (δηλαδή ποσοστό 100% της επικράτειας) με τη μέθοδο παρακολούθησης (monitoring).

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το έτος 2024 η εφαρμογή του συστήματος monitoring αφορά καθολικά στα παρακάτω καθεστώτα:

  • Βασική Εισοδηματική Στήριξη για τη Βιωσιμότητα (Βασική Ενίσχυση).
  • Χορήγηση συμπληρωματικής στήριξης του Αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη Βιωσιμότητα (Αναδιανεμητική).
  • Συμπληρωματική Εισοδηματική Στήριξη των γεωργών νεαρής ηλικίας (young).
  • Συνδεδεμένη Ενίσχυση σκληρού σίτου, μαλακού σίτου, κριθαριού, ρυζιού, αραβόσιτου, βρώσιμων οσπρίων, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.
  • Ειδική Ενίσχυση για την καλλιέργεια βαμβακιού.
  • Αντισταθμιστικές Ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα (Εξισωτική).

Στο πλαίσιο της πληρωμής της εξόφλησης έτους 2024, ελέγχθηκε το σύνολο των αγροτεμαχίων, όπως αυτά είχαν δηλωθεί και ψηφιοποιηθεί από τα ΚΥΔ και τους αιτούντες, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΕΑΕ 2024.

Ειδικότερα ελέγχθηκαν με τη μέθοδο monitoring συνολικά 5.563.740 αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα που αφορούν σε 604.805 μοναδικά ΑΦΜ.

Από αυτά προέκυψαν ευρήματα σε 345.605 αγροτεμάχια (6,2% του συνόλου των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων).

Όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «τα αγροτεμάχια αυτά εξαιρέθηκαν από την πληρωμή. Αυτά αντιστοιχούν σε 157.205 μοναδικά ΑΦΜ από τα οποία 7.459 ΑΦΜ δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή. Τα αγροτεμάχια αυτά αφορούν κυρίως σε αστικά τμήματα, χέρσα και βοσκοτόπους».