Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης για προσθήκη επίσπορης για τους δικαιούχους των υπομέτρων 4.1 και 6.1 & 6.3 σε αγροτεμάχια που δεν είχε εξ΄ αρχής δηλωθεί επίσπορη καλλιέργεια.
Αυτό αναφέρει η τροποποίηση της εγκυκλίου υπ’αριθμ. 56170/1-10-2021, για διόρθωση προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η απόφαση αφορά δικαιούχους στο:
Υπομέτρο 4.1: Σχέδια Βελτίωσης
Υπομέτρο 6.1: Εγκατάσταση νέων Γεωργών
Υπομέτρο 6.3: Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Ειδικότερα η ανωτέρω σχετική εγκύκλιος τροποποιείται ως εξής:
1. Στο σημείο 2 της παραγράφου 4.8.6 του κεφαλαίου ΙΙ προτίθεται εδάφιο «Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης για προσθήκη επίσπορης για τους δικαιούχους των υπομέτρων 4.1 και 6.1 & 6.3 σε αγροτεμάχια που δεν είχε εξ αρχής δηλωθεί επίσπορη καλλιέργεια»
2. Η παράγραφος 2.3 του κεφαλαίου II διαγράφεται και αντικαθίσταται ως εξής: «Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η διόρθωση της ΕΑΕ με την προσκόμιση δικαιολογητικών που είναι βεβαία η ημερομηνία δημιουργίας τους και το περιεχόμενο τους, σε όλες τις περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου διαπιστωθεί από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ η ύπαρξη προφανούς σφάλματος. Το ανωτέρω ισχύει και για όλες τις περιπτώσεις ενστάσεων και ιεραρχικών προσφυγών».
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) συνέλαβε, στις 30 Οκτωβρίου 2024, τρεις υπόπτους, στην Τιμισοάρα (Ρουμανία), στο πλαίσιο έρευνας για την είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για βοσκότοπους.
Ένα από τους συλληφθέντες είναι εκτροφέας προβάτων που κατέχει μεγάλη περιουσία στην Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκότοπους που δεν ήταν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, με την βοήθεια δημόσιων υπαλλήλλων του ρουμανικού οργανισμού πληρωμών, οι οποίοι βοηθούσαν τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.
Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ 2018 και 2023, ο αιγοπροβατοτρόφος χρησιμοποιούσε υπαλλήλους για τον εντοπισμό βοσκοτόπων που δεν είχε στην κυριότητά του και στην συνέχεια προχωρούσε σε εκμίσθωσή τους, στο όνομα των γονέων του και μιας εμπορικής εταιρίας που τελούσε υπό τον έλεγχό του, προκειμένου να λάβει δολίως κονδύλια της ΕΕ.
Εξυπακούεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι του ρουμανικού Οργανισμού Πληρωμών και Παρέμβασης στη Γεωργία (APIA) συνεργάστηκαν μαζί του με το αζημίωτο.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο εκτροφέας προβάτων υπέβαλε αιτήσεις για επιδοτήσεις σχετικά με εκτάσεις τις οποίες δεν κατείχε. Επιπλέον, φέρεται ότι υπέβαλε αιτήσεις για δασικές εκτάσεις που δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη, ζητώντας τη συνδρομή δημόσιων λειτουργών από τον APIA, ώστε να γίνουν επιλέξιμες.
Με όλους αυτούς τους τρόπους ο ύποπτος κατάφερε και εισέπραξε περίπου 2,2 εκατ. EUR (11.211.935 RON) από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την έρευνα διέταξε την κράτηση των τριών υπόπτων για 24 ώρες και θα ζητήσει την προληπτική σύλληψή τους.
Επιπλέον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και άλλοι πέντε δημόσιοι λειτουργοί.
Για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εκδόθηκε απόφαση δέσμευσης.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των εικαζόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Πάντως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ρουμανικά δικαστήρια.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι «το ψηφιακό αρχείο πληρωμής απεστάλη, την Τετάρτη (30/10), στην Τράπεζα στις 3.35 μ.μ. και από τις 6.03 μ.μ. ολοκληρώθηκε η πίστωση, όπως είχε ανακοινωθεί, των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής του 70% της βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους 2024, η οποία υλοποιήθηκε εξολοκλήρου μέσω του gov.gr.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει:
Η έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δέσμευση τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Διαχειριστικής Αρχής, όσο και της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί την δικαίωση, όλων όσων εργάστηκαν σε δύσκολες και απαιτητικές χρονικά συνθήκες, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα, εκκινώντας από τα μέσα Ιουλίου με το άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 και ολοκληρώνοντας σήμερα μια δίκαιη, στην ώρα της και με αξιοπιστία πληρωμή. Αξιοπιστία που ενισχύεται από το γεγονός, ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια και μετά την σταδιακή αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, η προκαταβολή της πληρωμής συνοδεύεται από αναλυτικούς πίνακες και πλήρη εξαχθέντα στατιστικά στοιχεία.
Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024, σύγκλιση των δικαιωμάτων που εφαρμόζεται σταδιακά από το 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας, που προβλέπουν οι εθνικοί, οι κοινοτικοί κανονισμοί και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 (Σ.Σ. ΚΑΠ).
Ο υπολογισμός πληρωμής άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθε στα 499.582.090,36.
Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% του έτους 2024, αφορά σε 527.200 δικαιούχους από το σύνολο των 642.348 υποβληθεισών αιτήσεων.
Στην επεξεργασία της πληρωμής δεν λήφθηκαν υπόψη 76.373 αιτήσεις είτε διότι δεν δηλώνουν καθόλου εκτάσεις, είτε είναι χωρίς δικαιώματα, είτε λόγω απαραδέκτου υποβολής, είτε εξαιρέθηκαν κατά το χωρικό και διασταυρωτικό έλεγχο (monitoring, περιοχές natura, βοσκοτόπια χωρίς ζώα, κτλ.).
Σημειώνεται ότι οι βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε διατήρηση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου με ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,2 ΜΜΖ/ha.
Στις παραπάνω αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι 12.707 αιτήσεις που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό θα πληρωθούν κατά την εξόφληση του 30% (τον ερχόμενο Δεκέμβριο) και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.
Στο παραπάνω πλήθος δικαιούχων μη συμπεριλαμβανομένων στην πληρωμή (76.373) πρέπει να προστεθούν 38.775 μοναδικά ΑΦΜ, συνολικού ποσού 23.448.451,38 ευρώ, τα οποία αποτελούν κατηγορίες, που δεν εντάχθηκαν στην παρτίδα πληρωμής, λόγω των παρακάτω αιτιών, όπως για παράδειγμα τα 19.480 ΑΦΜ, που έχουν σύνολο αξίας δικαιωμάτων ποσά κάτω των 150 ευρώ, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες, που αφορούν συνολικά σε 19.295 μοναδικά ΑΦΜ και που δεν συμπεριελήφθησαν στην πληρωμή είναι:Λάθος υποβολή τραπεζικού ΙΒΑΝ
- Λάθος υποβολή ΑΦΜ
- Μη ενεργός γεωργός
- Δεσμεύσεις για επανέλεγχο
- Δεσμεύσεις λόγω ποινών
- Θάνατος αιτούντων
Έτσι το συνολικό ποσό της πληρωμής της προκαταβολής προσυμψηφισμών, διαμορφώθηκε σε 476.134.039,33 ευρώ.
Να σημειωθεί, ότι στην σημερινή πληρωμή εκκίνησε η διαδικασία τμηματικής ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών έτους 2022. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην πληρωμή δεν συμπεριλήφθηκαν οι 12.707 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2024.
Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες μετά την σημερινή προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τυχόν διορθώσεις. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πληρωμή τους (εδώ) με χρήση κωδικών ΟΠΕΚΕΠΕ ή μέσω ΚΥΔ».
Επόμενες πληρωμές
Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι, εντός του Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει μέσω του gov.gr τις ακόλουθες πληρωμές:
Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.
Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.
Χωρίς ρευστότητα την πιο κρίσιμη στιγμή μένουν οι αγρότες που περίμεναν με αγωνία τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2024.
Αγανακτισμένοι οι αγρότες με τις πληρωμές του 70% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – μετέωρος χωρίς κάλυψη από ΥπΑΑΤ ο Μπαμπασίδης.
Τραγελαφικές στιγμές από χθες το απόγευμα ζουν οι αγρότες που περίμεναν στο ΑΤΜ της τράπεζας να πάρουν τα χρήματά τους.
Οι περισσότεροι αντί να λαμβάνουν χρήματα έπαιρναν μόνο το χαρτάκι της ενημέρωσης με τις κινήσεις του λογαριασμού τους γιατί οι παρακρατήσεις από τις υποχρεώσεις τους και τις πληρωμές των ΚΥΔ ήταν μεγαλύτερο ποσό από το κουτσουρεμένο ποσό που τους κατέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έτσι ο εκνευρισμός μεγάλωσε στις ουρές στα ΑΤΜ από τις συνεχείς προσπάθειες των αγροτών για ενημέρωση της κίνησης του λογαριασμού τους και της αδυναμίας ανάληψης.
Όσοι λαμβάνουν την ενημέρωση και κάνουν «τεφτέρι» αντιλαμβάνονται ότι αυτά που έμειναν ως υπόλοιπο δεν επαρκούν ούτε για το καφενείο. Έτσι οι περισσότεροι μονολογούν το γνωστό «εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι».
Τα πράγματα στην αποτυχημένη πληρωμή προσπαθεί με μισόλογα να εξωραΐσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και πάλι δεν μπορεί η αλήθεια να κρυφτεί.
Η πληρωμή υπολείπεται κατά πολύ της περυσινής που είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος πρώην ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή αποτυχημένη με 12.000 λιγότερους παραγωγούς που λαμβάνουν προκαταβολή αλλά και 40 εκ ευρώ λιγότερες πληρωμές.
Πέρυσι το 2023 έλαβαν 538.768 δικαιούχοι, 488,3 εκατ. ευρώ προκαταβολή και φέτος το 2024 έχουμε 527.200 δικαιούχοι 450 εκατ. ευρώ.
Τα 450 εκατ. ευρώ δεν τόλμησε να τα περιλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην χθεσινή ανακοίνωση αλλά ανακοίνωσε το ποσό των 476 εκατ. ευρώ, στο οποίο μετά παρακρατήθηκαν τα αχρεώστητα του λάθους του τεχνικού συμβούλου ύψους 53 εκ ευρώ.
Τα λάθη της πληρωμής δημιουργούνται από την απαράδεκτη καθυστέρηση έναρξης του ΟΣΔΕ, την αδυναμία διόρθωσης από τα ΚΥΔ, την απομάκρυνση των διαδικασιών πληρωμής από το gov.gr και την επαναφορά του στα γνωστά υπόγεια, ενέργειες που έγιναν με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη, για τον οποίο οι απαντήσεις του ΥπΑΑΤ σε εγκλείσεις βουλευτών της ΝΔ για το μπάχαλο είναι ότι πλέον είναι μετέωρος.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή (25/10/2024) ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους 2024.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή (01/11/2024) είναι δυνατή η τροποποίηση ή ακύρωση αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα, οι οποίες υποβλήθηκαν έως 25/10/2024 καθώς και η υποβολή νέων αιτήσεων μεταβίβασης, αποκλειστικά για λόγους ανωτέρας βίας.
Σε περίπτωση υποβολής νέων αιτήσεων μεταβίβασης για λόγους ανωτέρας βίας είναι απαραίτητη η επιλογή του πεδίου «Ανωτέρα βία», καθώς και η επισύναψη των σχετικών δικαιολογητικών.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ).
Μετά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή, είναι απαραίτητη η αποδοχή της από τον αποδέκτη. Η υποβολή της μεταβίβασης ολοκληρώνεται υποχρεωτικά από τον αποδέκτη της αίτησης, ο οποίος εισέρχεται στο σύστημα μετά την ταυτοποίησή του μέσω κωδικών taxisnet.
Για το έτος 2024 είναι υποχρεωτική η επισύναψη όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στην αίτηση μεταβίβασης εκτός του υποδείγματος της μεταβίβασης. Η εξαίρεση δεν ισχύει όταν στη μεταβίβαση εμπλέκεται νομικό πρόσωπο είτε ως μεταβιβαστής είτε ως αποδέκτης.
Xωρίς καμιά διαβούλευση με φορείς αγροτών έστειλε το ΥπΑΑΤ στην Κομισιόν για έγκριση την 2η τροποποίηση του ΣΣ της ΚΑΠ 2024-2027.
Η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ, συνεχίζει την αποτυχημένη συνταγή των προκατόχων της, να μην θέλουν να έρθουν σε διαβούλευση με τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τον σχεδιασμό ή την τροποποίηση της ΚΑΠ και να τους φέρνουν προ τετελεσμένων τις αποφάσεις τους.
Έτσι για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις έχουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:
Στην συνδεδεμένη ενίσχυση αραβοσίτου, ξεκαθαρίζεται ότι ο όρος «αραβόσιτος» περιλαμβάνει τον καρπό για ζωοτροφή, το ενσίρωμα, καθώς και τον καρπό για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκό καλαμπόκι).
Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση οσπρίων, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, διευκρινίζεται ότι οι ελάχιστες παραδόσεις θα είναι: για φασόλια µαυροµάτικα 70 κιλά/στρέµµα, για κουκιά 60 κιλά/στρέµµα και λαθούρι 60 κιλά/στρέµµα.
Η κτηνοτροφική σόγια συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες καλλιέργειες για την Π1-32.2 «Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες». Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια κτηνοτροφικής σόγιας είναι στα 529 ευρώ/εκτάριο (52,9 ευρώ/στρέμμα).
Το κύκλωμα με τις μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις μέσα από το ΟΣΔΕ, που δηλώνουν κάποιοι παράνομα εκτάσεις που δεν τους ανήκουν για να πληρωθούν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα συζητηθεί στην Βουλή. Σε πολλά άρθρα του ΑγροΤύπου έχουμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο κύκλωμα.
Η συστηματική συγκάλυψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παράνομων καταπατήσεων, πάνω από 200.000 γεωργικών εκτάσεων, στα νησιά του Αιγαίου, απειλεί με εξαφάνιση την γεωργία και την κτηνοτροφία, ειδικά στα παραμεθόρια νησιά.
Το θέμα έφερε στην Βουλή, ο κ. Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε ερώτηση που έθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα. Στην ερώτησή του αναφέρει ακόμη τα εξής:
Εδώ και μια σειρά ετών, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου και ειδικά των παραμεθόριων, βιώνουν μια προφανή πίεση αποξένωσης από τις διαθέσιμες για αυτούς εκτάσεις, που είναι κρίσιμες για την είσπραξη των ενισχύσεων και τη διατήρηση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνουν από το 2018 και μετά να δηλώνονται με ψευδή και απατηλά στοιχεία ως ιδιοκτήτες σημαντικών αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων ιδιώτες άλλων Περιφερειών, εκτός δηλαδή των νησιωτικών Περιφερειών του Αιγαίου, και να περιλαμβάνονται σε δηλώσεις ΟΣΔΕ των ιδίων ή ως μισθωμένες σε τρίτους για την είσπραξη ενισχύσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος γεωργικών και κτηνοτρόφων των νησιών του Αιγαίου και, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την νησιωτικότητα, τη ξηρασία και το αυξημένο κόστος παραγωγής, τίθενται εκτός αγοράς και εγκαταλείπουν τη γη τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.
Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στις μικρές εκμεταλλεύσεις των νησιών, αλλά και στο ότι κάποιες εκτάσεις δηλώνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και λαμβάνουν ενισχύσεις πρόσωπα που καμία γεωργική δραστηριότητα δεν ασκούν επί των εκτάσεων αυτών, αφού ποτέ δεν τα επισκέπτονται για οποιασδήποτε μομφής καλλιέργεια. Οι περισσότεροι εξ αυτών είτε δεν έχουν καμία εντελώς σχέση με την γεωργία είτε απλά δηλώνουν τις εκτάσεις με την συγκάλυψη του ΟΠΕΚΕΠΕ και αυξάνουν παράνομα τις ενισχύσεις που ήδη λαμβάνουν, τις οποίες στερούν από όσους μένουν στα νησιά.
Ενώ το θέμα έχει επανειλημμένα καταγγελθεί επί σειρά ετών από τους ίδιους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιών, που βλέπουν στον χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ οι ιδιόκτητες εκτάσεις τους να δηλώνονται από κατοίκους εκτός των νησιών του Αιγαίου, αλλά και από οργανώσεις των αγροτών στις Κυκλάδες, την Χίο, τα Δωδεκάνησα κ.λπ., τίποτα δεν γίνεται και το πρόβλημα ακόμα και το 2024 εξακολουθεί να μεγεθύνεται και να χειροτερεύει.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρότι μπορεί, μέσω πλέον του Κτηματολογίου που λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές, να ελέγξει την κατάσταση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Κλείνει, με την ανοχή του, το μάτι στους καταπατητές.
Για να σπάσει αυτή την ανοχή, το 2023 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, προέβη σε δήλωση εκτάσεων 7.000 στρεμμάτων περίπου που αποτελούνταν από πολλά αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει οι εικονικοί ιδιοκτήτες στο νησί, καθώς και στα νησιά της Άνδρου και της Πάρου, ώστε να μην μπορούν λόγω της διπλής δήλωσης να λάβουν ενισχύσεις.
Αντί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και να αποκαλυφθούν οι παράνομα δηλώσαντες, στράφηκε νομικά εναντίον του αφήνοντας τους εικονικούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τις δηλώσεις από αυτές τις εκτάσεις και να δηλώσουν άλλες.
Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και το 2024 σε πολλά νησιά του Αιγαίου.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική για ένα ευνομούμενο κράτος όταν μερικοί εξ αυτών που δεν ασκούν καμία γεωργικοκτηνοτροφικη δραστηριότητα υποβάλλουν και δικαιολογητικά για την πληρωμή ενίσχυσης για τις μεταφορές.
Επειδή οι κοινοτικές ενισχύσεις προορίζονται για την στήριξη όσων χρησιμοποιούν την γη για να παράγουν, ασκώντας πραγματική γεωργικοκτηνοτροφικη δραστηριότητα,
Επειδή οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της νησιωτικότητας και της ξηρασίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια ειδικά τα νησιά,
Επειδή ο παράνομος και καταχρηστικός τρόπος που δηλώνονται αυτές οι καταπατημένες εκτάσεις μειώνει σημαντικά επί σειρά ετών τις ενισχύσεις που έχουν ανάγκη οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου για να επιβιώσουν,
Επειδή η διατήρηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από τους κατοίκους αποτρέπει τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, βοηθά την ισόρροπη ανάπτυξη και συνεπάγεται μόνιμη παραμονή στα νησιά όλο το χρόνο, αντίθετα με άλλους κλάδους που η παραμονή είναι εποχιακή, πράγμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά του Αιγαίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο το υπουργείο θα βοηθήσει τους μόνιμους κατοίκους, γεωργούς και κτηνοτρόφους, να αξιοποιήσουν αυτές τις εκτάσεις, ώστε να παραμείνουν στα νησιά, ειδικότερα οι νέοι;
2. Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληροφορίες για τις εικονικές ιδιοκτησίες από το Κτηματολόγιο, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει λάβει διαστάσεις σκανδάλου με την ανοχή ή δυσλειτουργία του Οργανισμού;
3. Στην επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής του 2024 ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συμπεριλάβει τις πλέον των 200.000 στρεμμάτων καταπατημένες εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου;
4. Προτίθεται το υπουργείο, μετά τον έλεγχο της κατάστασης, να επανορθώσει τις αδικαιολόγητες μειώσεις των ενισχύσεων στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιών, επιστρέφοντάς τους αυτές, τις οποίες στερήθηκαν αδικαιολόγητα και παράνομα;
Ξεκινά από την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, η διαδικασία πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ.
Η Κομισιόν έχει δώσει το «πράσινο φως» να πληρωθούν οι προκαταβολές από τις 15 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να γίνει η πληρωμή από το κλείσιμο του ΟΣΔΕ μιας και έλεγχοι δεν έχουν γίνει λόγω έλλειψης χρόνου.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν δηλώσει λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους απόγευμα Τετάρτης ή την Πέμπτη πρωί, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα ποσά θα φανούν περίπου 24 ώρες αργότερα.
Αμέσως μετά, και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοέμβρη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προγραμματίσει την εκκαθαριστική πληρωμή των Αγροπεριβαλλοντικών, μεταξύ αυτών και των Βιολογικών, του έτους 2023.
Δεκέμβριο αναμένεται η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της Βασικής Ενίσχυσης 2024, της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης έτους 2024, των Οικολογικών Σχημάτων έτους 2024 και της Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.
Θα ακολουθήσει πριν το τέλος της χρονιάς η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης του έτους 2024 στους δικαιούχους της παρέμβασης.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις Οικολογικών Σχημάτων.
«Χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ
Στο μεταξύ κατά την περίοδο 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 1.185.877.772 ευρώ σε 1.788.952 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
Στις 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 1.115.161.772ευρώ σε 1.715.474 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου.
Στις 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 3.800.000 ευρώ σε 10.100 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολής συντάξεων Ν.4778/2021 μηνός Νοεμβρίου.
Από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου θα καταβληθούν 13.300.000 ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
Στις 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 2.016.000 ευρώ σε 1.668 δικαιούχους για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών
2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
20.000.000 ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
7.000.000 ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
600.000 ευρώ σε 50φορείςστο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα(πληρωμή εισφορών).
5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκ. ευρώ του 2023, τα οποία δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις από τον Πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ, ο Κώστας Τσιάρας, απάντησε σε σχετική ερώτηση με δηλώσεις του στην Βουλή.
Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:
α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77 € για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.
β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23 € για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:
- είτε δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς,
- είτε οι παραγωγοί που τα αιτήθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
- είτε προσδιορίστηκαν ποσά για πληρωμή μικρότερα των αιτηθέντων συνεπεία διοικητικών, επιτόπιων και λοιπών ελέγχων.
γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 €, και
δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00 €
- είτε λόγω μη ενεργοποίησης του συνόλου των δικαιωμάτων των αιτηθέντων παραγωγών,
- είτε συνεπεία της επιβολής κυρώσεων ή ποινών μετά τη διενέργεια των απαραίτητων διοικητικών, επιτόπιων και μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις.
Για παράδειγμα ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2020 υπήρχε μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και το 2021 ένα ποσό της τάξης των 85 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 και το 2021 είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ.
Συλλήψεις 9 ατόμων είχαμε στην Κροατία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη πολλών εκατομμυρίων επιδοτήσεων στην χοιροτροφία.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα της Κροατίας) κίνησε έρευνα κατά εννέα Κροατών πολιτών και μιας εταιρείας, με την κατηγορία της απάτης και είσπραξης άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις της ΕΕ και πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων. Η αστυνομία συνέλαβε και τους εννέα υπόπτους, κατόπιν αιτήματος της EPPO.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μεταξύ Μαρτίου 2018 και Ιουνίου 2023, τέσσερα άτομα που ανήκαν στο διοικητικό συμβούλιο της συγκεκριμένης εταιρείας υπέβαλαν ξεχωριστά αιτήματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κροατίας 2014-2020 και συγκεκριμένα για τη Δράση που αγορά την βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων στη χοιροτροφία.
Η ενίσχυση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) κατά 85% και τον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας κατά 15%.
Οι αιτούντες παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της δράσεης, φέρεται να υπέβαλαν πλαστογραφημένες αιτήσεις με τη βοήθεια πέντε ακόμη υπαλλήλων της εταιρείας.
Το ποσό που η εταιρεία φέρεται να έλαβε παράνομα ήταν πάνω από 4,7 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.
Μετά την αποκάλυψη των παρατυπιών, ο Οργανισμός Πληρωμών της Κροατίας παρακράτησε 3,6 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση για το 2022 και διέταξε την επιστροφή μέρους των καταχρασμένων κεφαλαίων, ανακτώντας αχρεωστήτως περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Έρευνα για παράνομες επιδοτήσεις κάνει η EPPO και στην χώρα μας.
Tυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές του Πυλώνα 1 που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών επίσης θα πληρωθούν.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή.
«Εθιμικά μέσα στον Οκτώβριο πληρώνεται η προκαταβολή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην έχει ένα σταθερό πληροφοριακό σύστημα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι εναλλάσσονταν και υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν συνολικά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ», παρατήρησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «υπάρχει η διαβεβαίωση πως η προκαταβολή μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί».
Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις Οικολογικών Σχημάτων.
«Δεν σας το κρύβω ότι η προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο, μέσα από τη διαδικασία της επιτήρησης που τέθηκε ο Οργανισμός πριν από περίπου δύο μήνες, είναι να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα επιβεβλημένα βήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικά της ψηφιοποίησης, της στελέχωσης της διεύθυνσης, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε ο ΥπΑΑΤ, εκτιμώντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον πραγματικό του ρόλο.
Προσέθεσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με την ομαλή ροή των καταβολών.
«Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να πληρώσουμε στο τέλος Οκτωβρίου», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ κ. Κώστας Τσιάρας.
Πριν δέκα ημέρες ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει ότι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ.
Όσο περνάνε οι ημέρες βλέπουμε να χάνεται η βεβαιότητα από τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για την πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως για πληρωμές της προκαταβολής 70% της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες από τα μέσα του Οκτωβρίου.
Ο υπουργός θυμήθηκε ακόμη να αναφέρει στις δηλώσεις του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, που εποπτεύεται μεν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά δεν τελεί υπό την επίβλεψη ουσιαστικά κάθε δραστηριότητάς του.
Βέβαια να θυμήσουμε στον υπουργό ότι από τον Σεπτέμβριο έχει τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό έγινε γιατί αν είχε τεθεί υπό την επιτήρηση της Κομισιόν δεν θα είχαμε πληρωμές.
Επίσης σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ είχε υποστηρίξει ότι ο «τεχνικός σύμβουλος» θα είναι υπεύθυνος για όσα λάθη θα γίνουν στις πληρωμές των ενισχύσεων. Για να δούμε τι θα πει μετά την πληρωμή για τις ευθύνες. Όχι την πληρωμή της προκαταβολής αλλά της εξόφλησης του τσεκ.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ το ετήσιο ποσό που διαθέτει η Ελλάδα για τις άμεσες ενισχύσεις είναι 1.886.941.917 ευρώ.
Σύμφωνα τώρα με τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πληρώσει - καταβάλει 1.799.054.360 ευρώ.
Επίσης βάσει των κανονισμών της ΕΕ οι πληρωμές του 2023 έχουν τελειώσει, δηλαδή δεν έχουμε άλλες πληρωμές.
Το ερώτημα είναι που πήγαν τα υπόλοιπα 87.887.557 ευρώ που αφορούν τις άμεσες πληρωμές του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ.
Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει πόλεμος εδώ και κάποιες ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με εξώδικα και δικηγόρους.
Το θέμα αφορά τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού. Μιλάμε για την υπάλληλο που είχε όλα τα στοιχεία για τις πληρωμές του 2023. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ την υποβίβασε στο γραφείο Πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πήγε να κάνει την παράδοση και παραλαβή και βρήκε τα ντουλάπια με τα αρχεία της σφραγισμένα. Το θέμα το ανέλαβε δικηγόρος και η αστυνομική έρευνα. Της ζητήθηκε να έρθει σε συμβιβασμό αλλά εκείνη τον αρνήθηκε.
Η διοίκηση του οργανισμού σχολίασε ότι η σφράγιση του αρχείου γίνεται στο πλαίσιο «εφαρμογής του διοικητικού δικαίου».
Όμως από την πλευρά της η υπάλληλος του Οργανισμού δίνει μια διαφορετική εικόνα των γεγονότων. «Πήγα στο γραφείο μου και διαπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας μου, λόγω υποχρεώσεών μου στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με την οποία συνεργάζομαι ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, στο προσωπικό μου ερμάριο είχε τοποθετηθεί δεύτερο λουκέτο που με εμπόδιζε να παραλάβω το περιεχόμενο του ερμαρίου», αναφέρεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη μηνυτήρια αναφορά.
Όλα αυτά που συμβαίνουν δείχνουν ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθεί κάτι να κρύψει μετά και από την πρόσφατη αναβολή που είχαμε σε δίκη για κάποια παράνομα βοσκοτόπια.
Που πήγαν τα 87 εκατ. ευρώ που λείπουν από την τελευταία συμπληρωματική πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων του 2023, ζητά να μάθει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Μιλάμε για τα χρήματα που είχε αναφέρει και ο πρώην υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, τα οποία ήταν υπόλοιπα του περσινού έτους στο εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027.
Η πρώην Υφυπουργός ΑΑΤ επικαλέστηκε την επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με την οποία πιστώθηκαν 14.118.745,51 ευρώ ως εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος πληρωμών έτους 2023, για τον Πυλώνα 1 να ανέλθει στα 1.799.054.359,98 ευρώ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή της, στο τελευταίο εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ αναγράφει ότι για το 2023 η χώρα διέθετε άμεσες ενισχύσεις ύψους 1.886.941.917 ευρώ.
Για αυτό και ρωτά τον Υπουργό πώς σκοπεύει να χειριστεί το ποσό ύψους 87.887.557 ευρώ, που υπολείπεται του συνολικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων έτους 2023.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
Η επομένη, μιας ακόμη πληρωμής, που αφορά στις ενισχύσεις του 2023, βρίσκει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αντιμέτωπο με χρηματικές καταβολές χαμηλότερες του αναμενομένου.
Σύμφωνα με την από 17/10/2024 ανακοίνωση του Υπουργείου πιστώθηκαν 14.118.745,51 € ως εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος πληρωμών έτους 2023, για τον πυλώνα 1 (ένα) να ανέλθει στα 1.799.054.359,98 €.
Σύμφωνα όμως με το τελευταίο, εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο, η χώρα διέθετε, για το ίδιο έτος, άμεσες ενισχύσεις ύψους 1.886.941.917 €.
Με βάση την σημειωθείσα απόκλιση
Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:
1) Πως σκοπεύετε να χειριστείτε το ποσό της τάξεως των 87.887.557 €, που υπολείπεται συνολικά του φακέλου των άμεσων ενισχύσεων έτους 2023; Θα υπάρξει και άλλη πληρωμή;
2) Η επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής τι θα αφορά και τι θα γίνει με τις πληρωμές παρελθόντων ετών;
Πραγματοποιήθηκε, στην Βουδαπέστη, το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου, η 56η Συνδιάσκεψη των Διοικήσεων και Διευθυντών όλων των Οργανισμών Πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ουγγαρία ήταν η διοργανώτρια χώρα, καθώς προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στους διευθυντές των οργανισμών πληρωμών παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Κομισιόν τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και οι παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις νέες εξελίξεις στην ΚΓΠ και έγινε η παρουσίαση αναλύσεων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της απεικόνησης των αγροτεμαχίων αλλά και των εφαρμογών στις κινητές συσκευές, οι οποίες, όπως τονίστηκε, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για αποτελεσματικότερο έλεγχο και παρακολούθηση της επιλεξιμότητα των εκτάσεων.
Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ
Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για 56η Συνδιάσκεψη διάσκεψη αναφέρει τα εξής:
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στον επιβλητικό και ιστορικό χώρο του Ουγγρικού Εθνικού Μουσείου. Τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε τριμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κυριάκο Μπαμπασίδη, την Διευθύντρια Τεχνικών Ελέγχων Σταυρούλα Κουρμέντζα και την Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Χριστίνα Παπαδοπούλου.
Ο Οργανισμός εκπροσωπήθηκε μετά από πολλά χρόνια από τον πρόεδρό του και για πρώτη φορά στην αντιπροσωπεία συμμετείχε στέλεχος των περιφερειακών υπηρεσιών στα πλαίσια της ενίσχυσης της αποκέντρωσης, του ανοίγματος ευκαιριών για την ανάδειξη στελεχών εκτός της κεντρικής υπηρεσίας και της ισότιμης αντιμετώπισης των περιφερειακών Διευθύνσεων από την Διοίκηση του Οργανισμού.
Συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της 55ης Συνδιάσκεψης των Βρυξελλών (15-17 Μαΐου 2024) καθώς επίσης και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου Panta Rhei που πραγματοποιήθηκε στην Μαδέιρα της Πορτογαλίας, 27-29 Σεπτεμβρίου, όπου και εκεί υπήρξε σημαντική στελεχιακή εκπροσώπηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην 56η Συνδιάσκεψη της Βουδαπέστης, η βασική ατζέντα και η θεματολογία των εισηγήσεων αφορούσαν στους νέους εκσυγχρονισμένους τρόπους δορυφορικών ελέγχων και τηλεπισκόπισης (monitoring) με τη χρήση drones και άλλων σύγχρονων τεχνικών μέσων και καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απάτης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί πολύ ψηλά το ενδιαφέρον της, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, σχετικά με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων με σύγχρονα μέσα, με τελικό στόχο τις δίκαιες πληρωμές και την πάταξη της απάτης, καθώς όπως επισημάνθηκε, από τα στοιχεία που παρουσίασε η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης-OLAF», οι απάτες που αφορούν στις επιδοτήσεις στο σύνολο των κρατών μελών την περίοδο 2019-2023 είχαν σημαντική άνοδο δεικτών, κατά 138%, συγκριτικά με την περίοδο 2014-2018.
Ο Πρόεδρός του ΟΠΕΚΕΠΕ και με την ιδιότητα του καθηγητή εγκληματολογίας σε σύντομη παρέμβασή του, τόνισε ότι τα βαθύτερα αίτια της απάτης προκύπτουν από συνδυασμό πολύ-παραγοντικών και όχι μονο-θεματικών αιτιών και ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να αντιμετωπίσει την απάτη στις κοινοτικές-ενισχύσεις ενεργοποιώντας τους κοινοτικούς κανονισμούς, ταυτόχρονα με το εθνικό δίκαιο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΟπΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς θεσμούς, όπως η OLAF και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν εκτός από την απάτη και τους ελέγχους monitoring, ήταν η σημασία των εφαρμογών μέσω κινητού, η αποστολή φωτογραφιών από τους ίδιους τους παραγωγούς, η φωτο-ανάλυση, οι καλλιέργειες με σεβασμό προς το περιβάλλον, οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξυγιαίνεται, εκσυγχρονίζεται, και προχωρά μπροστά, βήμα βήμα, αφήνοντας πίσω του τα λάθη του παρελθόντος και παίρνοντας δύσκολες αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες αποφάσεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία του, βελτιώνοντας την εκπροσώπησή και την παρέμβασή του στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, υλοποιώντας δράσεις με την συνεργασία και την εποπτεία του ΥπΑΑΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, θεμελιώνοντας με αυτό το τρόπο το μέλλον του Οργανισμού σε στέρεες και υγιείς βάσεις.
Με τη νέα ΚΑΠ έχουμε την φιλοπεριβαλλοντική πολιτική (λεγόμενη πράσινη συμφωνία της ΕΕ), η οποία σε πολλές περιπτώσεις βγάζει εκτός επιλεξιμότητας καλλιέργειες.
Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων έχουμε και καλλιέργειες μέσα σε βοσκοτοπικές εκτάσεις εντός Natura που τις καλλιεργούσαν εδώ και χρόνια και εισέπρατταν ενισχύσεις (βασική, συνδεδεμένη κ.α.).
Οι περιοχές Natura θεωρούνται πεδία αναπαραγωγής πτηνών. Επίσης η ΕΕ δεν επιτρέπει σε βοσκοτοπικές εκτάσεις να αλλάζουν χρήση.
Έτσι από πέρυσι - πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΑΠ - όπως και φέτος αυτά τα στρέμματα δεν θα είναι επιλέξιμα και δεν θα δικαιούνται την καταβολή ενισχύσεων.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι από το 2025 θα εφαρμοστούν κανόνες προστασίας των τυρφώνων και θα βγουν και αυτές οι εκτάσεις εκτός επιλεξιμότητας.
Οι τυρφώνες αποτελούν τον έναν από τους τρεις κύριους τύπους υγρότοπου, μαζί με τα έλη και τους βάλτους.
Σύμφωνα με το καθεστώς Αιρεσιμότητας, από το έτος 2025 θα εφαρμοστούν κανόνες προστασίας των τυρφώνων, οι οποίοι θα καθοριστούν, αφού ολοκληρωθούν η ενσωμάτωση των οριοθετημένων περιοχών των τυρφώνων της χώρας στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) - Land Parcel Identification System (L.P.I.S.) του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).
Μετά από ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), περί εργασιών αναβάθμισης των υποδομών της, δεν θα είναι δυνατή, από τους online χρήστες, η χρήση εφαρμογών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περί εργασιών αναβάθμισης των υποδομών της, που θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες:
Η πρώτη φάση από Παρασκευή (18 Οκτωβρίου 2024) και ώρα 22:00 έως και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 03:00.
Η δεύτερη φάση το Σάββατο (16 Νοεμβρίου 2024) από ώρα 05:00 έως και ώρα 15:00.
Η τρίτη φάση το Σάββατο (23 Νοεμβρίου 2024) από ώρα 05:00 έως και ώρα 15:00.
Ενημερώνουμε τους χρήστες των εφαρμογών του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα δεν θα είναι δυνατή, από τους online χρήστες, η χρήση των παρακάτω εφαρμογών:
- Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022
- Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023
- Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024
- Δικαιώματα Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα 2023 - 2027
- Εγγραφή και πρόσβαση στις Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία
Εξαιτίας του παραπάνω και για τη διευκόλυνση των παραγωγών, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έως τις (25/10/2024) ημέρα Παρασκευή.
Θυμίζουμε αρχικά η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ήταν η 20η Οκτωβρίου 2024 και γίνεται αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής. H υποβολή της αίτησης μεταβίβασης μετά την καταληκτική ημερομηνία είναι δυνατή μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.
Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επίσημα ότι ολοκληρώθηκε η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023.
Παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση με πίστωση σε 54.430 μοναδικούς δικαιούχους του ποσού των 14.118.745 ευρώ.
Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών, λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστό η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024.
Απολογισμός ΥπΑΑΤ για 2023
Απολογιστικά, το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι για το έτος αιτήσεων 2023, μέχρι σήμερα, καταβλήθηκαν στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι προσδιορίστηκαν μετά από τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή για όσους διαπιστώθηκε ότι τηρούσαν όλες τις απαραίτητες κατά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία προϋποθέσεις, ενισχύσεις ως εξής:
Άμεσες Ενισχύσεις του Πυλώνα Ι:
Προκαταβολή 70% της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα - Οκτώβριος 2023 - 488.384.809,32 € σε 538.768 δικαιούχους.
Εξόφληση Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα- Δεκέμβριος 2023 - 265.742.402,66 € σε 572.444 δικαιούχους.
Συμπληρωματική Στήριξη του Αναδιανεμητικού Εισοδήματος για τη Βιωσιμότητα- Δεκέμβριος 2023 -161.967.087,95 € σε 338.887 δικαιούχους.
Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας- Δεκέμβριος 2023 - 23.314.053,78 € σε 49.239 δικαιούχους.
Συνδεδεμένες Ενισχύσεις – Απρίλιος 2024 - 191.979.285,73 € σε 171.857 δικαιούχους.
Ειδική ενίσχυση Βάμβακος -Απρίλιος 2024 - 163.368.320 € σε 37.960 δικαιούχους.
Οικολογικά Σχήματα – Απρίλιος 2024 - 398.483.010,89 € σε 551.717 δικαιούχους.
Εκκαθάριση 01 Ιουλίου 2024 - 91.696.644,14 € σε 487.208 δικαιούχους.
Τελική εκκαθάριση 15 Οκτωβρίου 2024 - 14.118.745,51 € σε 54.430 δικαιούχους.
Συνολικά για τον Πυλώνα Ι, στο έτος 2023 πληρωθήκαν 1.799.054.359,98 ευρώ.
Μέχρι σήμερα οι καταβολές των ενισχύσεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Πυλώνα ΙΙ έχουν ως εξής:
Προκαταβολή 70% Νοέμβριος 2023 Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) - 33.184.926,38 € σε 13.863 δικαιούχους.
Προκαταβολή 70% Νοέμβριος 2023 Μέτρο 11 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) - 140.611.316,51 € σε 53.406 δικαιούχους.
Αντισταθμιστική ενίσχυση εντός και εκτός ορεινών περιοχών και ειδικών μειονεκτημάτων (Εξισωτική αποζημίωση) Δεκέμβριος 2023 - 234.030.265,23 € σε 396.973 δικαιούχους.
Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) Μάιος 2024 - 20.230.458,83 € σε 13.999 δικαιούχους.
Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) Ιούλιος 2024 - 898.677,12 € σε 446 δικαιούχους.
Μέτρο 11 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) Ιούλιος 2024 - 68.187.713,03 € σε 53.025 δικαιούχους.
Αντισταθμιστική ενίσχυση εντός και εκτός ορεινών περιοχών και ειδικών μειονεκτημάτων (Εξισωτική αποζημίωση) Ιούλιος 2024 - 6.448.672,63 € σε 27.205 δικαιούχους.
Σημειώνουμε ότι, όπως προαναφέρθηκε η εκκαθάριση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης έτους 2023, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Συνολικά για τον Πυλώνα ΙΙ, για το έτος 2023 πληρωθήκαν μέχρι σήμερα 503.592.029,73 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά για το έτος 2023 και για τους δύο Πυλώνες (εντός ΟΣΔΕ ενισχύσεις έτους αιτήσεων 2023) καταβλήθηκαν μέχρι τώρα 2.302.646.379,80 ευρώ.
Αναμένεται στο ποσό αυτό να προστεθούν τα ποσά των εκκαθαρίσεων των αγροπεριβαντολογικών μέτρων και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που θα καταβληθούν τον Νοέμβριο.
Το μεγάλο φαγοπότι με τις αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ έχει παρελθόν στην χώρα μας και αυτό παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν βάθος 20ετίας και χρέος του είναι να κλείσει κάθε εκκρεμότητα, αλλά και να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για τη λειτουργία του Οργανισμού με βάση τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και αδικίες σε βάρος των παραγωγών.
Ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα και οι πληρωμές του 2023 έγιναν με βάση το 2021 και όχι το 2022. Δηλαδή είπε με απλά λόγια ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ένα σύστημα για να μπορεί να κάνει μόνος του πληρωμές αλλά εξαρτάται από τους ιδιώτες.
«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ροή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους Έλληνες παραγωγούς και γι’ αυτό ήταν επιβεβλημένος ο καταλογισμός της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων έως 30 Σεπτεμβρίου», είπε ο υπουργός. Βέβαια δεν είπε ότι το πρόβλημα το ανακάλυψαν οι ελεγκτές της Κομισιόν και όχι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα και οι πληρωμές του 2023 έγιναν με βάση το 2021 και όχι το 2022. Με δεδομένο δε, ότι κάθε χρόνο υπάρχει μετατόπιση δικαιωμάτων δημιουργήθηκε πρόβλημα σε 197.000 αγρότες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αντίστοιχο πρόβλημα, με σημαντικότερη τις πληρωμές του 2017 που αφορούσε 159.000 δικαιούχους, σημείωσε ο κ. Τσιάρας. Να θυμίσουμε στον υπουργό ότι ήταν ο ίδιος τεχνικός σύμβουλος που έκανε το λάθος του 2017 και το ερώτημα είναι γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε σε κάποιες αποφάσεις με στόχο να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων είπε ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά ανέφερε ότι πρόθεση όλων είναι η επιστροφή των αχρεωστήτων καταβληθέντων με ομαλό τρόπο που διευκολύνει τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το 86% αφορά σε ποσά από 0 - 500 ευρώ. «Στόχος είναι να μη είναι μεγάλο το βάρος για τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διορθώνουμε τις ατέλειες υλοποιώντας το Σχέδιο Δράσης, που προβλέπει εξυγίανση, στελέχωση και διαφάνεια στη λειτουργία του Οργανισμού, σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει μόνιμο πληροφοριακό σύστημα.
Όμως υπάρχουν εργαζόμενοι να τρέξουν το σύστημα ρωτάμε τον υπουργό. Να αναφέρουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά μεταξύ άλλων «να δοθεί λύση στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων και άμεσα να ενισχυθεί κατάλληλα ο Οργανισμός με υποδομές και τεχνικό προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφέροντα».
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, η εφαρμογή των οποίων θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς να θυμίσουμε στο ΥπΑΑΤ ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί και πάμε για νέο πρόστιμο από την ΕΕ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μια δουλειά να κάνει και αυτή είναι να πληρώνει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τελικά φαίνεται ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτή την δουλειά οπότε δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Για ελέγχους δεν χρειάζεται να μιλήσουμε, αφού η επιστολή της Κομισιόν τα λέει όλα. Έχουμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι περισσότερα στοιχεία μπορούν να δουν τα ΚΥΔ παρά οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης, η παραδοχή ενός υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να κάνει πληρωμή χωρίς «ιδιώτη» είναι το αποκορύφωμα της ανικανότητας ενός ολόκληρου δημόσιου οργανισμού.
Θα πρέπει να καταλάβουν οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το μέλλον αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο και ίσως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να βρεθεί σε ιδιωτικά χέρια. Μπορεί να δούμε τον σύμβουλο να γίνει αφεντικό στον Οργανισμό.
Πάντως άδικα περίμεναν όλες τις προηγούμενες ώρες οι αγρότες στα ΑΤΜ της τράπεζας να δουν τα χρήματα της εξόφληση της βασικής του 2023 γιατί χρήματα δεν υπήρχαν. Είχαμε μιλήσει για μικροποσά που θα έδινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει τώρα και τεχνικό σύμβουλο για να κάνει «σωστές πληρωμές».
Τώρα βγαίνουν «διαρροές» από το ΥπΑΑΤ (που έχει υπό την εποπτεία του τον ΟΠΕΚΕΠΕ) ότι είχε κάνει λάθος στις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, που έκανε λόγο για εκκαθαριστική πληρωμή του 2023 με κονδύλι 81 εκατ. ευρώ αλλά ήταν λιγότερο (ήταν μια δήλωση του πρώην που ήθελε να καλύψει τις λανθασμένες πληρωμές που έγιναν τότε αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια).
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει για την πληρωμή τα εξής: «Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστόν η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία».
Το σίγουρο είναι ότι η 15η Οκτωβρίου ήταν η τελευταία μέρα, με βάση τους Κανονισμούς της ΕΕ, που μπορεί να καταστεί δυνατή η εκκαθάριση ενισχύσεων του 2023 χωρίς ποινή για το κράτος - μέλος που τις κάνει.
Οπότε για να μην έχουμε ποινή και επειδή είμαστε ήδη υπό επιτήρηση της ΕΕ μην αναμένουν άλλα χρήματα οι αγρότες.
Συζήτηση στην Βουλή
Στο μεταξύ σήμερα Τρίτη (16/10), στην Βουλή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά, σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για την κύρωση σύμβασης μεταφοράς της έδρας του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, όπου και κατακεραύνωσε την παταγώδη αποτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθεί έγκαιρα και αξιόπιστα ακόμη μια φορά σε προγραμματισμένες πληρωμές.
«Μια δουλειά είχατε να κάνετε, να ολοκληρώσετε τις πληρωμές του 2023 σωστά και έγκαιρα. Και δεν το καταφέρατε!», είπε ξεκινώντας την ομιλία της. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέτυχε να εξοφλήσει τα 81 εκ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων του 2023 μέχρι χθες που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, δίνοντας τελικά μόνο 11 εκ.!»
Και συμπλήρωσε: «Ενημερώστε τώρα τι τελικά πληρώθηκε και σε ποιους και τι δεν πληρώθηκε! Είναι ντροπή να μην γνωρίζουν οι αγρότες μας και να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού από τα δικά σας λάθη!».
Στην εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης του 2023 προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πληρωθεί η εκκαθάριση για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις του προηγούμενου έτους.
Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:
Το μεσημέρι της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2024, εκκίνησε η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή του οικονομικού έτους για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023. Έχει μέχρι τώρα πιστωθεί σε 17.780 μοναδικούς δικαιούχους το ποσό των 10.784.221,91 ευρώ.
Οι πιστώσεις στα καθεστώτα εντός ΟΣΔΕ συνεχίζονται και με την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει η αναλυτική ανακοίνωση του Οργανισμού.
Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστό η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.
Σε ότι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024.
Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας, μιλώντας στην Βουλή, για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε ότι πρόκειται για λάθος υπολογισμό του Οργανισμού, που οφείλεται στην «έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο».
Δηλαδή παραδέχτηκε ότι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς την βοήθεια κάποιας ιδιωτικής εταιρείας γιατί απλά το κράτος αδυνατεί να κάνει την σχετική διαδικασία.
Το ερώτημα πάντως που υπάρχει μετά τη δήλωση του υπουργού είναι ποιος ο ρόλος ύπαρξης του ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν μπορεί να κάνει μια πληρωμή (μήπως ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί;).
Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι το σφάλμα στις πληρωμές προέκυψε από την λανθασμένη χρήση της γραμμής δικαιωμάτων του 2021 αντί της ορθής του έτους 2022.
Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν κανονικά προς τους παραγωγούς που τις δικαιούνται, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.
Όσον αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ανέφερε ότι αφορά σε 197.034 δικαιούχους και το ποσό αφορά σε 52.382.946,81€. Όπως επισήμανε ο υπουργός ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών οφείλουν ποσά από 1€ έως 500€. Συγκεκριμένα:
- Από 1 - 250€ οφείλουν 139.589 αγρότες, δηλαδή το 70,85% των οφειλετών.
- Ενώ από 251 - 500€ οφείλουν 29.906 αγρότες, δηλαδή το 15,18% των οφειλετών.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «ήδη υπάρχει η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν καταβληθεί αυτά τα αχρεωστήτως» και εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα εγγράψουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του Οργανισμού» Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι πως δεν τίθενται σε κανέναν κίνδυνο οι ενισχύσεις».
Έθεσε δε το ερώτημα προς τον κ. Κόκκαλη αν δέχεται κάποιοι αγρότες να λαμβάνουν παραπάνω ενισχύσεις έναντι του συνόλου των 650.000 αγροτών. Υπενθύμισε, επίσης, ότι συχνά, από το 2014 και μετά, επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του 2017 όπου 159.000 αγρότες υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία και κλήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα που εκ λάθους είχαν λάβει.
Στόχος, είπε, ο κ. Τσιάρας, ύστερα από την επιτήρηση στην οποία, με απόφασή του έχει θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ο Οργανισμός να υλοποιήσει το Σχέδιο Δράσης που έχει εκπονηθεί το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα «να λειτουργεί μέσα από κανόνες εξυγίανσης, κανόνες δικαιοσύνης, οι οποίοι θα τον οδηγήσουν στην επόμενη μέρα».
Αναγνώρισε ότι «υπάρχουν προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση διάρκειας με ουσιαστικά μια ένωση εταιρειών, προκειμένου μέχρι το 2027 να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λειτουργία του και με πληροφοριακά συστήματα αλλά και με όλες τις άλλες απαραίτητες λειτουργίες, οι οποίες θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κόσμου».
Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι το μείζον ζήτημα είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο διασφαλίζει όχι μόνο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη αλλά και τη συνέχεια στην καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς, υπενθυμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια κυβέρνηση αλλά ένα εθνικό ζήτημα».
Σήμερα Τρίτη (15/10) ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην ολοκλήρωση των πληρωμών που αφορούν την εξόφληση του έτους ενίσχυσης 2023, μετά τους τελευταίους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την εκκαθάριση του 2023 και πολλοί αγρότες δεν θα ικανοποιηθούν από την συγκεκριμένη πληρωμή.
Αυτό σημαίνει ότι θα δουν μικρά ποσά στον λογαριασμό τους. Θυμίζουμε τέλη Ιουνίου 2024 είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων 167.170.000 ευρώ, σαν συνέχεια των πληρωμών του περυσινού Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Πάντως αν η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής του 2024 γίνει μετά τις 29 Οκτωβρίου τότε θα έχουμε παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ αν γίνει πριν δεν θα υπάρξει παρακράτηση.
Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν, έως 29 Οκτωβρίου του 2024, χρήματα για τις λάθος πληρωμές που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό προσδιορίστηκε στα 50.755.440 ευρώ. Οπότε μετά τις 29 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει παρακράτηση των ενισχύσεων.