Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναζητούν επιδότηση για σπίτια εργατών, προβληματική εγγραφή στο Μητρώο από Επιμελητήρια

16/04/2024 01:37 μμ
Το καλοκαίρι έχουμε συγκομιδή στα θερινά φρούτα, αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εργατών γης θα πρέπει να είναι στα χωράφια.

Το καλοκαίρι έχουμε συγκομιδή στα θερινά φρούτα, αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εργατών γης θα πρέπει να είναι στα χωράφια.

Πολλοί παραγωγοί αναζητούν τρόπους επιδότησης για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) Σχέδια Βελτίωσης έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτή την περίοδο μόνο μέσα από τα επιχειρηματικά προγράμματα οπωροκηπευτικών και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα μπορούσε να υπάρξει επιδότηση για σπίτια εργατών αλλά το θέμα είναι θα το προβλέψουν;

Στο μεταξύ πολλά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν από την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ να αναλάβουν τα Επιμελητήρια της χώρας τη διαχείριση του Μητρώου των Αγροτών, στο οποίο θα εγγράφονται όλοι επαγγελματίες αγρότες κάθε χρόνο.

Σήμερα η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Μ.Α.Α.Ε.) μπορούν να την κάνουν μόνοι τους (δωρεάν) είτε μέσω των ΚΥΔ μαζί με το ΟΣΔΕ είτε από τον λογιστή τους.

Με τη νέα απόφαση θα πρέπει όλοι οι αγρότες σε ένα νομό να πάνε στην πρωτεύουσα στο γραφείο του Επιμελητήρια και να κάνουν την εγγραφή.

Δεν είναι τόσο το οικονομικό θέμα όσο η ταλαιπωρία να κατεβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά τους και να περιμένουν σε ουρές σε ένα γραφείο με έναν ή το πολύ δύο υπαλλήλους. Και μιλάμε για κάποιες χιλιάδες αγροτών που θα πρέπει να περάσουν από ένα γραφείο.

Όλοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μητρώο Αγροτών αλλά θα πρέπει να σκεφτούν και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
13/09/2024 10:41 πμ

Με βάση τον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, τον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα LEADER /CLLD 2023-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα LEADER 2023-2027 προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Η φιλοσοφία σχεδιασμού και εφαρμογής του προγράμματος διατηρείται μέσω της υποστήριξης ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και μέσω της ενίσχυσης δημόσιων υποδομών και επενδύσεων για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

Επιπρόσθετα και δεδομένης της διαφοροποίησης των αναγκών των αγροτικών περιοχών αλλά και των απρόβλεπτων φαινομένων, όπως η πανδημία COVID-19, οι πυρκαγιές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, καθώς επίσης και πολιτικών «Έξυπνων Χωριών» για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων σε τμήματα περιοχών LEADER.

Για την παρέμβαση LEADER 2023-2027 αλλά και την βελτίωση βασικών υποδομών όπως η αγροτική οδοποιία θα διατεθεί το 7,1% των πόρων του Πυλώνα 2 (2% των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου).

Μέσω της παρέμβασης μπορούν να ενταχθούν και υλοποιηθούν πράξεις που στοχεύουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

(i) Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά είναι επιλέξιμες ακόλουθες κατηγορίες πράξεων:
Μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό ή και μη γεωργικό προϊόν.
Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων διανυκτέρευσης και την ίδρυση αυτών μόνο σε ορεινές περιοχές και νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων, την ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ψυχαγωγίας, επιχειρήσεων παροχής εναλλακτικών και άλλων μορφών τουρισμού, καθώς και λοιπών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.
Στην ίδρυση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνιών και επιχειρήσεων χειροτεχνίας και παραγωγής μετά την 1η μεταποίηση, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προς τον τοπικό πληθυσμό.
Στην ενίσχυση επιχειρήσεων με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.

(ii) Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες οι δράσεις εκπαίδευσης / επιμόρφωσης του τοπικού, γενικού πληθυσμού σε θέματα βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και σε λοιπά θέματα όπως αυτά θα προκύψουν από την σύνταξη της τοπικής στρατηγικής και συμβάλουν σε συγκεκριμένους τομείς της τοπικής ανάπτυξης. Στην εν λόγω κατηγορία δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες λοιπές πράξεις γενικής εκπαίδευσης/επιμόρφωσης που καλύπτονται από αντίστοιχες δράσεις του ΕΓΤΑΑ ή λοιπών ταμείων ή υπηρεσιών.

(iii) Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων / μεταναστών. Οι εν λόγω δράσεις θα είναι σύμφωνες με την τοπική στρατηγική και τις ανάγκες εξυπηρέτησης αυτής και θα δρουν με συμπληρωματικό τρόπο ως προς τις αντίστοιχες δράσεις του ΕΚΤ και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

(iv) Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αύτη είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυση έργων υποδομών μικρής κλίμακας και ενίσχυσης υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής.

(v) Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση.

(vi) Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η ενίσχυση έργων αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη τους και έργων πράσινων υποδομών "green infrastructure" για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

(vii) Δικτύωση και συνεργασία. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις οι οποίες συμβάλουν:

  • Στη συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων, ανάπτυξη και εμπορία κοινών προϊόντων, κ.λπ.
  • Στη συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ, με σκοπό την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
  • Smart Villages: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.
Τελευταία νέα
17/09/2024 01:19 μμ

Ο Κρίστοφ Χάνσεν θα αναλάβει νέος Επίτροπος Γεωργίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Ο νέος Επίτροπος, με βάση τον στρατηγικό διάλογο που έχει γίνει στην ΕΕ, θα αναπτύξει την στρατηγική για τη γεωργία και τα τρόφιμα κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Ποιος είναι ο νέος Επίτροπος Γεωργίας

Ο κ. Κρίστοφ Χάνσεν γεννήθηκε το 1982 στο Wiltz του Λουξεμβούργου. Απέκτησε μεταπτυχιακό στις Γεωεπιστήμες, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Διαχείριση Κινδύνων από το Πανεπιστήμιο Louis Pasteur στο Στρασβούργο.
Μεταξύ 2007 και 2014, ήταν σύμβουλος της πρώην ευρωβουλευτή Astrid Lulling (Άστριντ Λουλίνγκ) για θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία.
Το 2014 εντάχθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Λουξεμβούργου στην ΕΕ και προετοίμασε τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2015).
Ο κ. Χάνσεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβριο του 2018, υπηρετώντας στις επιτροπές Διεθνούς Εμπορίου καθώς και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Ο Χάνσεν προέρχεται από αγροτική οικογένεια, και είχε δηλώσει ανοικτά ότι ενδιαφέρεται για την θέση του Επιτρόπου γεωργίας.

Νέα σύνθεση της Κομισιόν

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το νέο Σώμα των Επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκιά τους.
Η Ελλάδα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι ο νέος Επίτροπος της χώρας μας.

Όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα Επιτροπή θα έχει έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους: τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.
Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανία) - Για την πράσινη μετάβαση, (υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας)
Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία) - Για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία
Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) - Για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά
Κάγια Κάλας (Εσθονία) - Για θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ροξάνα Μιρζάτου (Ρουμανία) - Για τα κοινωνικά δικαιώματα
Ραφαέλε Φίττο (Ιταλία) - Για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Οι Επίτροποι
Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για το εμπόριο
Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα
Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία) για τη Μεσόγειο
Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα υγείας
Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος
Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και διαστήματος
Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης (αναμένεται το τελικό οκ από τη Σλοβενία)
Γιόζεφ Φίκελα (Τσεχία) για θέματα διεθνών συνεργασιών
Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας
Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού
Μαρία Αλμπουκέρκε (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής
Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο)για θέματα διαχείρισης κρίσεων
Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού
Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής
Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία) για θέματα startups και καινοτομίας
Μάικλ Μαγκράθ (Ιρλανδία) για θέματα δικαιοσύνης
Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα γεωργίας
Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

17/09/2024 12:45 μμ

Δείτε σύντομο video με την ομιλία του κ. Τσιάρα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ.

16/09/2024 04:48 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο ΥπΑΑΤ παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας.

Στόχος του μέτρου είναι η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων για την αύξηση της παραγωγής.

Οι εκτάσεις είναι μεγάλες και θα δίνονται με προϋπόθεση ότι θα γίνουν επενδύσεις για την παραγωγή προϊόντων. Σήμερα υπάρχουν αδρανείς γαίες που αφορούν:

  • Δάση: 2,448 εκατ. στρέμματα
  • Βοσκοτόπια: 7 εκατ. στρέμματα
  • Αγροί και δενδρώνες: 1,5 εκατ. στρέμματα

Αυτές οι εκτάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανέφερε ο υπουργός.

Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Θα βρεθούν λύσεις για αλλαγές χρήσης γης. Επίσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ για την αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.

Η όλη διαδικασία προβλέπει την επικαιροποίηση του Ν4061/12 με:

  • Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου
  • Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων
  • Επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης
  • Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις.
  • Δημιουργία Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.

«Με αυτό τον τρόπο περιγράφονται οι βασικοί άξονες μέσω των οποίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισφέρει συγκεκριμένες επιλογές, ώστε ο πρωτογενής τομέας να προσφέρει περισσότερο τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις κοινωνίες», είπε κλείνοντας ο κ. Τσιάρας.

Πάντως το συγκεκριμένο μέτρο όσον αφορά τη διαδικασία θέλει ακόμη μια επεξεργασία, είπε ο υπουργός.

Στοιχεία αγροτικού τομέα της χώρας μας

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για την κατάσταση που επικρατούσε το 2019 στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και παρουσίασε και στοιχεία για το πως αυτή διαμορφώθηκε το 2023.

Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ.

Οι εξαγωγές λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 έχουμε ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Κύριοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών είναι η Ιταλία (18,6% των εξαγωγών), η Γερμανία (11,3%), οι Η.Π.Α. (6%), η Ισπανία (5,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4,9%).

Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ. ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ το 2023.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.

Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.

«Μόνο στη φυτική και ζωική παραγωγή έχουν δημιουργηθεί περίπου 25.000 νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Τσιάρας.

16/09/2024 03:16 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Όλα τα οχήματα ιδιωτικά και επαγγελματικά θα πρέπει να ασφαλίζονται από το 2025 για φυσικές καταστροφές. Αυτό τόνισε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Με αυτό τον τρόπο όσοι πολίτες θα πληγούν από φυσικές καταστροφές θα εισπράττουν άμεσα τις αποζημιώσεις, ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης τα ακίνητα που είναι μεγαλύτερης αξίας από 500.000 ευρώ αν δεν είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.

Ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:

1. Υγιές τραπεζικό σύστημα.
Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα. Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας στα τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας.
Τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας.
Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.
Νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
Θα υπάρξει Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας.

3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ.
Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ.
Οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:

  • 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
  • 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
  • Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
  • Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

16/09/2024 10:01 πμ

Προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι η ολοκλήρωση της εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής Κτηνοτροφίας στο χωριό Γράμμος της Καστοριάς.

Βέβαια πρόκειται για μια υποχρέωση που είχε η Ελλάδα απέναντι στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, αφού η λεγόμενη «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια προσωρινή κατάσταση επειδή δεν είχαμε αρχεία με καταγραφή των βοσκοτόπων. Επίσης ο υφυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, «ώστε να εξυγιανθεί το σύστημα πληρωμών και να υπάρχει διαφάνεια παντού». Άρα, παραδέχεται ο κ. Κέλλας ότι το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει διαφάνεια, κάτι που σημαίνει ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν πάνε στους αληθινούς παραγωγούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Στην ομιλία του, ο κ. Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε ότι «η ανάταξη της αγροτικής οικονομίας, είναι βασική μας προτεραιότητα, με στόχο την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ώστε να υπάρξει ένας εθνικός μακρόπνοος σχεδιασμός για τη ζωική παραγωγή, με τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκότοπων, στοχεύοντας στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή τους».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι περιορισμοί στη χρήση των βοσκοτόπων. Ωστόσο, δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση του κλάδου μέσω προγραμμάτων βιωσιμότητας και σύγχρονων υποδομών, ώστε οι κτηνοτρόφοι μας να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις», ενώ πρόσθεσε:

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτές.

Ένα επιπλέον στοίχημα για εμάς είναι ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εξυγιανθεί το σύστημα πληρωμών και να υπάρχει διαφάνεια παντού. Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι ενισχύσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί που πραγματικά παράγουν».

Αναφορικά με τη νόσο της πανώλης, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε: «Από τη στιγμή που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης υπήρξε άμεση κινητοποίηση με τη συνεργασία όλων των φορέων και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία αποδίδουν. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι βαίνουμε προς την εκρίζωση της νόσου. Να ευχαριστήσω ξανά όλους τους κτηνιάτρους, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτόν τον αγώνα, γιατί πραγματικά στήθηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έγινε ποτέ».

Τέλος, ο υφυπουργός συνεχάρη θερμά την πρόεδρο της Τ. Κ. Γράμμου, Αλεξάνδρα Μάτσια, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης και ευχήθηκε να καθιερωθεί η Γιορτή Κτηνοτροφίας ως θεσμός, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην οικονομία, την παράδοση και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

«Εμείς θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων, στηρίζοντας με πράξεις την αειφορία και την ανάπτυξη του κλάδου», κατέληξε ο υφυπουργός, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για ένα βιώσιμο μέλλον στην ελληνική κτηνοτροφία.

13/09/2024 11:01 πμ

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο των Γενικών Διευθυντών της ΚΑΠ, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων.

Είμαστε μια από τις τρεις χώρες (μαζί με τις Ουγγαρία, Ολλανδία) με προσκεκλημένη παρουσίαση όπου αναλύσαμε τα εξής:

1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίου βάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.

2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.

3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ,

4. Αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.

5. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

6. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων

7. Ενδυνάμωση των καινοτόμων επενδύσεων.

Παράλληλα από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το ζήτημα της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής έναντι απρόβλεπτων κρίσεων, τόσο λόγω της κλιματικής κρίσης όσο και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας.

Επιβάλλεται η ευέλικτη χρήση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στήριξη της χώρας μας στην ad hoc χρήση του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Επισήμαναμε την ανάγκη αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού και επαναλάβαμε την πρόταση για μεταφορά σε αυτό κονδυλίων που αποδεσμεύονται.
Μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο Daniel, πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρηματοδοτήσεις και εκτός ΚΑΠ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τον σκοπό αυτό.

Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια.

διαίτερη αναφορά έγινε στη λειψυδρία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη - μέλη, μιας και έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφ’ ενός δεν έχει σύνορα και αφ’ ετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού χωρίς νερό δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.

11/09/2024 04:33 μμ

Δημοσιεύθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».

Το ύψος ενίσχυσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 ξεκινάει από τα 21,6 ευρώ το στρέμμα (χειμερινά σιτηρά) και φτάνει τα 195,7 ευρώ (Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά), αναλόγως την καλλιέργεια ή την εκτροφή.

Παραγωγικοί τομείς παρέμβασης:

1. Η Δράση 1 που αφορά στη φυτική παραγωγή, εφαρμόζεται σε γεωργική γη με αροτραίες και μόνιμες (δενδρώνες, αμπελώνες) καλλιέργειες.
Εξαιρούνται οι καλλιέργειες, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.

2. Στη Δράση 2 που αφορά στη ζωική παραγωγή, δύνανται να ενταχθούν οι ζωικές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δηλώνεται βοσκότοπος, στην ΕΑΕ του δικαιούχου, μαζί με τα εκτρεφόμενα ζώα.

Κριτήρια επιλεξιμότητας
Προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

1. Να είναι δηλωμένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέμβασης.

2. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες / δάσους, ακτινίδιο και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.

3. Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδημοσίευση της Παρέμβασης

4. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Αν ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης στη δράση της αντίστοιχης Πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι μεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί, ισχύουν οι κάτωθι αρχές κριτηρίων επιλογής:

Για τη Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία»:

  • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
  • Εντασσόμενη έκταση, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
  • Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
  • Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές

Για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία»:

  • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
  • Μέγεθος της Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους
  • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
  • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές

Φάκελος δικαιούχου
Ο φάκελος περιλαμβάνει κατά περίπτωση και κατ΄ ελάχιστον:
α) Σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΟΕ&Π).
β) Πιστοποιητικό του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/ 848.
γ) Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης (έγκριση λειτουργίας ή γνωστοποίηση λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης).
γ) Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
δ) Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.
ε) Μητρώο Εισροών και Εκροών.
στ) Ημερολόγιο εργασιών (ΜΕΕ-ΗΕ), το οποίο περιλαμβάνει ημερολόγιο εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς (κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και πώλησης προϊόντων.

Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.

11/09/2024 01:09 μμ

Μετά την επιστολή της DG Agri για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στοιχεία ήρθαν στα χέρια του Υπουργού κ. Κώστα Τσιάρα, ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων μπαίνει υπό την εποπτεία του.

Βλέπετε όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κυκλοφορούσε φήμες ότι όλα πάνε καλά με τις πληρωμές και το ΟΣΔΕ.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που έχουν διαπιστωθεί σχετικά με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός τίθεται σε επιτήρηση για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.

Η απόφαση επιτήρησης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται σε ισχύ από την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει, η υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΥπΑΑΤ και έχει αποδεχθεί με επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιτηρείται από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το θεσμικό εποπτικό όργανο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την απόφαση του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.

Να τονιστεί ότι η απόφαση επιτήρησης δεν διαταράζει και δεν έχει καμία επίπτωση και αρνητική συνέπεια στην λειτουργία του Οργανισμού, που συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα τις πληρωμές όλων των καθεστώτων, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης, σχετίζονται με τα ευρήματα, δηλαδή με τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία, που βελτιώνουν την ελεγκτική του ικανότητα, σε σχέση με φορείς με τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται και εποπτεύει, ενώ παράλληλα τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και τυπικά η ελεγκτική του ικανότητα.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός ενισχύεται με ανθρώπινους πόρους στοχευμένα, σε Διευθύνσεις που διαπιστώθηκε, πως υπάρχει ανάγκη, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Τεχνικών Ελέγχων, με στόχο να ενισχυθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του έργου και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων Διευθύνσεων όσο και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε αλλαγές και πέρα από τις συστάσεις της Επιτροπής, που θα βοηθήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εξελιχθεί και να εκσυγχρονισθεί.

Το Σχέδιο Δράσης θα εφαρμοσθεί με στόχο την καλύτερη, πιο διαφανή και πιο δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ πάντως δικαιώνει τις θέσεις που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο (εδώ)

10/09/2024 03:10 μμ

Τις μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ τις οποίες προωθεί η Ελλάδα, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε 8 - 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην Βουδαπέστη.

Παράλληλα ανέδειξε και το ζήτημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο έχει ως θέμα: «Γεωργία εστιασμένη στους γεωργούς: Προς μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ανθεκτική, βασισμένη στη γνώση και φιλική προς τους γεωργούς μελλοντική ΚΑΠ», έγινε πολιτική συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027 και ανακοινώθηκαν οι προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ.

άτυπο συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Οι Υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν τρόπους: για την απλούστευση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων, για την συμβολή του αγροτικού τομέα στους «πράσινους στόχους» της ΕΕ χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών, για την επανεξέταση των μέσων του συστήματος διαχείρισης κρίσεων με στόχο την αποτελεσματική οικονομική στήριξη των αγροτών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η ΚΑΠ οφείλει να προσφέρει τα κατάλληλα συνδυαστικά εργαλεία στους Ευρωπαίους αγρότες για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Έτσι, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των φυσικών πόρων. Αυτό προϋποθέτει κίνητρα για ιδιωτικές, καινοτόμες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με σκοπό τη μείωση του κόστους εισροών, την προστασία της γεωργικής παραγωγής από την κλιματική αλλαγή, την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και την ορθολογικότερη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αντιβιοτικών κ.λ.π.».

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, το σημαντικότερο στοιχείο, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να προβλέπονται αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας.

Ειδικά για την ισχύουσα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο, νέο μοντέλο επιδοτήσεων, «ενώ κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας, στην πράξη αποδεικνύεται ένας μηχανισμός που δημιουργεί προβλήματα υλοποίησης, πρόσθετο διοικητικό φόρτο και αυξημένο οικονομικό κόστοςγια τους παραγωγούς και τις εθνικές διοικήσεις, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον στόχο του. Ο εκ των προτέρων καθορισμός από τα Κράτη Μέλη μοναδιαίων τιμών, στερείται της απαραίτητης ευελιξίας για την εξασφάλιση της ομαλής χρήσης των πόρων της ΚΑΠ».

Ο υπουργός κ. Τσιάρας επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων, όπως:

1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίουβάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.

2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.

3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ, ή και αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.

4. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

5. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων και να ενδυναμωθούν οι καινοτόμες επενδύσεις.

Παράλληλα ο κ. Τσιάρας έθεσε και το ζήτημα της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής έναντι απρόβλεπτων κρίσεων, τόσο λόγω της κλιματικής κρίσης όσο και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας. Σε αυτή τη λογική, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, επιβάλλεται η ευέλικτη χρήση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Και επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην adhoc χρήση του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη την ανάγκη αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού και επανέλαβε την πρόταση για μεταφορά σε αυτό κονδυλίων που αποδεσμεύονται.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο Daniel, πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρηματοδοτήσεις και εκτός ΚΑΠ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια».

Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειψυδρία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη - μέλη, μιας και έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφ’ ενός δεν έχει σύνορα και αφ’ ετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού χωρίς νερό δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.

10/09/2024 02:17 μμ

Βάση δεδομένων θέλει να αποκτήσει το ΥπΑΑΤ στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία με τα βοσκοτόπια που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να «τρέξουν» έως το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί προστίμο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Αν θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία και η συγκεκριμένη βάση δεδομένων μένει να φανεί στο μέλλον.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τη διαχείριση και λειτουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) για τις βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας.

Η απόφαση υπογράφεται από τους Υφυπουργούς ΑΑΤ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι περιβόητες δίκες με τις επιδοτήσεις που κάποιοι εισέπραξαν μέσω των παρανομών βοσκοτόπων.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, τα δασαρχεία, οι Διευθύνσεις Δασών σε Περιφερειακές Ενότητες άνευ Δασαρχείων και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών της χώρας είναι αρμόδιες για τον έλεγχο και την οριστικοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως αυτά έχουν συνταχθεί και καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΓΠΒΔ.

Η γεωχωρική βάση δεδομένων της ΕΓΠΒΔ περιέχει και διαχειρίζεται τουλάχιστον τις παρακάτω βασικές οντότητες:

1. Χωρική οντότητα χρήσης γης με αποτύπωση ως εξής:
α) Βοσκήσιμη Γαία (ΒΓ)
β) Λιβαδικό Τμήμα (ΛΤ)
γ) Λιβαδικό Συγκρότημα
δ) Λιβαδική Μονάδα
Αποτυπώνεται ως υποσύνολο εντός του λιβαδικού τμήματος, συνδέεται με αυτό με χαρακτηριστικά όπως:
αα) Συντεταγμένες κορυφών καθώς και περιγραφική πληροφορία που σχετίζεται με δικαιώματα χρήσης βοσκής,
ββ) Στοιχεία κτηνοτρόφου,
γγ) Στοιχεία προσδιορισμού δημόσιας-ιδιωτικής βοσκήσιμης γαίας,
δδ) Βοσκοϊκανότητα,
εε) Βοσκοφόρτωση,
στστ) Συσχετισμός με κατηγορίες λιβαδικών τύπων, ενδεικτικά όπως ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαμνολίβαδα, δασολίβαδα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους,
ζζ) Λιβαδική κατάσταση,
ηη) Βοσκήσιμη ύλη,
θθ) Ποιότητα τόπου
ιι) Η σημειακή αποτύπωση σε έργα ποτισμού, στέγαστρα ζώων, καταλύματα προσωπικού, κ.ά.
ε) Χρήσεων γης:
Υποσύνολο της βοσκήσιμης γαίας η οποία έχει γεωχωρική αποτύπωση (πολύγωνο) καθώς και περιγραφική πληροφορία όπως αυτή θα προκύψει από τη μελέτη εφαρμογής, την παραμετροποίηση και την καταγραφή των χρήσεων γης στην ΕΓΠΒΔ που αναφέρονται κωδικοποιημένα στη ΕΓΠΒΔ και ενδεικτικά ως εξής:
αα) Δάση (ΔΑΣ).
ββ) Δασικές Βοσκήσιμες Γαίες (Δ.ΒΟΓ).
γγ) Γεωργικές εκτάσεις με αρόσιμες καλλιέργειες (ΓΕ_ΑΡΟ).
δδ) Γεωργικές εκτάσεις με μόνιμες καλλιέργειες (ΓΕ_ΜΟΝ).
εε) Αστικές περιοχές και περιοχές με μόνιμες κατασκευές (ΑΣΤ).
στστ) Δρόμοι (ΔΡΟ).
ζζ) Υδάτινες μάζες (ΥΔΜ).
ηη) Άλλες εκτάσεις, όπως λατομεία, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα, νεκροταφεία (ΑΛΛ).
θθ) Χορτολιβαδικές πεδινές εκτάσεις (μη δασικές) (ΧΟΡ).
ιι) Εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις που προκύπτουν από στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΕΓΚ)

2. Οντότητα ιδιοκτήτη (όπως ιδιώτες, Ν.Π.Ι.Δ., φορείς δημοσίου), η οποία περιλαμβάνει, τα στοιχεία ταυτοποίησης ανά τύπο ιδιοκτήτη (τουλάχιστον επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου για ιδιώτη - επωνυμία, έδρα, ΑΦΜ, στοιχεία νομίμου εκπροσώπου για Ν.Π.Ι.Δ. και φορείς δημοσίου). Η ως άνω οντότητα είναι συσχετισμένη με την οντότητα της λιβαδικής μονάδας - Βοσκήσιμης Γαίας.

3. Οντότητα καθεστώτος χρήσης - σύμβασης μίσθωσης, νομής ή κατοχής των βοσκήσιμων γαιών. Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής φόρτωσης στοιχείων (upload) στην ΕΓΠΒΔ (όπως τίτλοι ιδιοκτησίας- μισθωτήριο συμβόλαιο, συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης) με τη μορφή αρχείων pdf.

4. Οντότητα τύπου και είδους βλάστησης με χαρακτηριστικά όπως κυρίαρχο είδος, συγκυρίαρχο είδος, χορτολιβαδική έκταση, αλπικές ή ψευδαλπικές περιοχές, πεδινές εκτάσεις.

5. Οντότητα υποδομών με γεωχωρική αναφορά (δρόμοι, πηγές, στάβλοι, τεχνικά έργα, διαχωρισμός υφιστάμενης ή προτεινόμενης υποδομής κ.λπ.).

6. Οντότητα δικαιώματα χρήσης βοσκής κτηνοτρόφου ή ατόμου που χρησιμοποιεί την λιβαδική μονάδα.

7. Οντότητα προτεινόμενων μέτρων βελτίωσης, η οποία περιλαμβάνει περιγραφική πληροφορία σχετικά με προτεινόμενες υποδομές, και προτεινόμενα μέτρα παρέμβασης όπως σπορές, λίπανση κ.ά.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

07/09/2024 11:46 μμ

Την ανάγκη να βελτιωθεί η παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Στην ομιλία του ειδικότερα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τέσσερις παρεμβάσεις που είναι οι εξής:

«Η πρώτη, την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 -και για όλα τα επόμενα χρόνια- τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών.

Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.

Τρίτον, θέλουμε, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε, όμως, τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα, την οποία μπορούμε να κάνουμε, και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι δαπάνες για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα, τον «Κίμωνα». Ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% ως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευτεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Ακόμη πρόσθεσε: «Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας: 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%».

Επίσης έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. «Ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική Περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς, μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά, κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά», δήλωσε.

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων, ανεξάρτητα πια από το εισόδημα: ο διορισμός στο δημόσιο και η εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

06/09/2024 09:59 μμ

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε εκείνους που πραγματικά παράγουν, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε εκδηλώσεις με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με τη Συμβολή του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ, με θέμα: «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών» στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε ότι πρέπει να βρούμε τα σημεία κλειδιά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα. Αν δεν στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά είτε ασχολείται κανείς με παραδοσιακές είτε με καινοτόμες καλλιέργειες.

Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου αγρότη σημείωσε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός μικρού επιχειρηματία.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ.

Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές. Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, για τους νέους γεωργούς τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει με την παρουσία της στην ΕΕ να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους και να στηρίζει μέσω αυτών τους Έλληνες παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως μέσα από πρακτικές ή μέσα από προτάσεις ή κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα, να τον καταστήσουμε ακόμα πιο δυναμικό, περισσότερο αναπτυξιακό. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα αποτελέσματα. Ανοίγοντας, δηλαδή, νέους δρόμους, δημιουργώντας ευκαιρίες και δίνοντας καινούργιες προοπτικές για τις νέες και τους νέους μας που επενδύουν στην ελληνική γη».

Ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, στο χαιρετισμό του είπε ότι στοπ ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν αλλαγές ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο ευέλικτη και πιο προσιτή στους αγρότες. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χωρίς να περιλαμβάνουμε την κλιματική κρίση. Λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αγρότες μας τα εφόδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είπε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και για έργα Υποδομών ΥΔΩΡ 2.0

Ο Γ. Γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται στη ΣΣ ΚΑΠ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανέδειξε πρώτη τα προβλήματα στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων ζητώντας αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις αλλαγές που προτείναμε, είπε, έγιναν αποδεκτές. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνει η ΣΣ ΚΑΠ πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.

Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και τις Παρεμβάσεις Π3-75.1 Νέοι Γεωργοί και Π3-77-1.1 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, για την οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους Νέους Γεωργούς και στις Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών (Παρεμβάσεις Π3-75.1 και Π3-77-1.1) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

06/09/2024 08:56 πμ

Η τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ υποβλήθηκε, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, στην πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.

Οι προτάσεις αυτές θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν τα 29 μέλη του στρατηγικού διαλόγου από τον Ιανουάριο του 2024 που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς και για την εποικοδομητική συμμετοχή τους καθ' όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί ομόφωνα η τελική έκθεση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των σημαντικότερων συμφερόντων κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ακόμη και σε καιρούς πόλωσης του δημόσιου διάλογου για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Διατηρώντας αυτή την προσέγγιση και συνεχίζοντας να προάγουμε τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών απόψεων, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικιλόμορφα και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην ΕΕ. H Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να συνεχιστεί η επεξεργασία στρατηγικών για πιο βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του διαλόγου, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας, ενώ η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και της ευρωπαϊκής γεωργίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και η κοινωνική βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αλληλοενισχύονται, ιδίως όταν υποστηρίζονται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης η συμβολή των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας στην προαγωγή της βιωσιμότητας.

Οι συστάσεις που αναλύονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:

Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: η ενότητα αυτή εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΓΠ στο πλαίσιο της εν εξελίξει μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.

Στροφή σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα: η ενότητα αυτή περιλαμβάνει συστάσεις για τη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευζωία των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για να επιλέξουν μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.

Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει εντεινόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και η διαχείριση κρίσεων και να βελτιωθεί η διαφύλαξη και η διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων, να προωθηθεί μια γεωργία ανθεκτική στη λειψυδρία και να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις βελτίωσης των φυτών.

Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: στην ενότητα αυτή αναλύεται η σημασία της ανανέωσης των γενεών, της ισότητας των φύλων, της ύπαρξης δυναμικών αγροτικών περιοχών και αγροδιατροφικών συστημάτων, καθώς και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων.

Καλύτερη πρόσβαση και αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις συμπεραίνουν ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε γνώσεις και δεξιότητες και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.

Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

06/09/2024 08:40 πμ

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους αγρότες καθώς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική της προτεραιότητα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε στους παραγωγούς ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

Τον υπουργό στις επισκέψεις του συνόδευσαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κεφαλάς.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές περιοχές της πρωτογενούς παραγωγής και είπε ότι αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η βιωσιμότητα του χώρου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της νέας εποχής.

Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε, θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική αειφορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση της πολιτείας και των παραγωγών. Έχουμε ξεπεράσει «ασθένειες» του παρελθόντος και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη του κοινού στόχου, μέσα από σταθερούς κανόνες, υπογράμμισε.

Όπως τόνισε είναι αναγκαίο το rebranding των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο χώρο και με συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις του υπουργού, πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς από όλους, ενώ αναφερόμενος στην παραγωγική δύναμη της Θεσσαλονίκης είπε ότι στην περιοχή παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β΄Βασίλης Κουκουρίκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Χρήστος Μουλάς.

Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη Σ.ΕΜΠΟ, τον Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού κι εκρίζωσης της πανώλης και γενικότερα για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα τακτικών και εκτάκτων ελέγχων του Υπουργείου με στόχο την ασφάλεια των Τροφίμων.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μετέβη στη Σίνδο όπου επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές

Νωρίς το απόγευμα ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Δέλτα «Αξιός», και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών».

Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ εφέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.

Όπως είπε ο υπουργός απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του.

Μάλιστα ο κ. Τσιάρας πρότεινε στους εκπροσώπους των δύο συλλόγων να υπάρξει συνάντηση εργασίας, μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν μέτρα.

Μετά τις συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει δεδομένα τα οποία κανείς μας δεν υπολόγιζε πριν κάποιο χρονικό διάστημα. Είμαστε αναγκασμένοι να επανασχεδιάσουμε βασικές δομές, αλλά και βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες.

Ο λόγος για τον οποίο προχωράμε σε συνολικό επανασχεδιασμό προφανώς δεν αφορούσε απλά στην καταβολή αποζημιώσεων ή στην καταβολή κάποιου απολεσθέντος εισοδήματος. Πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί η καλλιέργεια των μυδιών να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

05/09/2024 10:31 πμ

Δημοσιευθηκε σε ΦΕΚ ο καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».

Σύμφωνα με την από 01/04/2024 Προδημοσίευση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα ανέλθει στα 60 εκατ. € και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024, η υποβολή της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο.

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου του 2024.

Μέσω της μεθόδου παρεμποδίζεται η σύζευξη των ενηλίκων ατόμων και ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών, των ακόλουθων εντόμων:

  • καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
  • καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και της καρυδιάς
  • καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς
  • ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
  • ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
  • ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης.

Τα ποσά ενίσχυσης έχουν ως εξής:

Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ - κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο): 67,5 ευρώ το στρέµµα για τα δύο πρώτα έτη και 73,6 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα.

Ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα: 60,9 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 85,8 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα

Δαµάσκηνα: 56,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 73,9 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα.

Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ευδεµίδα: 109,2 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 122,8 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.

Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ψευδόκοκκος: 103,4 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 120,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.

Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ευδεµίδα: 50,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 63,8 ευρώ για τα 2 επόµενα έτη

Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ψευδόκοκκος: 41,7 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 49,6 ευρώ για τα 2 επόµενα

Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 99,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 111,7 για τα δύο επόµενα.

Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην ΕΑΕ βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

04/09/2024 04:37 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του καθορισμού πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 - «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».

Το ύψος ενίσχυσης ξεκινάει από τα 21,6 ευρώ το στρέμμα (χειμερινά σιτηρά) και φτάνει τα 195,7 ευρώ (Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά), αναλόγως την καλλιέργεια ή την εκτροφή, ενώ η προκήρυξη να αναμένεται το επόμενο δίμηνο.

Στο Μέτρο η ενίσχυση παρέχεται στον αγρότη όπως ορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν κριτήρια μοριοδότησης (θα γνωστοποιηθούν στην πρόσκληση) τα οποία ορίζουν προτεραιότητα ένταξης. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα.

Προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

1. Να είναι δηλωμένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέμβασης.

2. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες/δάσους, ακτινίδιο και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.

3. Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδημοσίευση της Παρέμβασης

4. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Ύψος ενίσχυσης

Φυτική παραγωγή
Ελαιοποιήσιμη ελιά 69,2 ευρώ/στρέμμα
Επιτραπέζια ελιά 71,2 ευρώ/στρέμμα
Επιτραπέζια σταφύλια και Σταφίδα 87,3 ευρώ/στρέμμα
Σταφύλια οινοποιήσιμα 85,6 ευρώ/στρέμμα
Μηλοειδή 66,5 ευρώ/στρέμμα
Πυρηνόκαρπα 95,1 ευρώ/στρέμμα
Εσπεριδοειδή 44,7 ευρώ/στρέμμα
Ακρόδρυα 88,9 ευρώ/στρέμμα
Αραβόσιτος 62,4 ευρώ/στρέμμα
Χειμερινά σιτηρά 21,6 ευρώ/στρέμμα
Ρύζι 54,3 ευρώ/στρέμμα
Μηδική , τριφύλλι 88,2 ευρώ/στρέμμα
Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, κουκί, λαθούρι, λούπινο) 58,4 ευρώ/στρέμμα
Όσπρια 65,3 ευρώ/στρέμμα
Βαμβάκι 70,1 ευρώ/στρέμμα
Λινάρι, ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο, Κινόα, Καμελία, Κία. 69,4 ευρώ/στρέμμα
Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά (Ρίγανη, Θυμάρι, χαμομήλι, Δάφνη, Μέντα, Δυόσμος, Λεβάντα, κ.α.) 129,4 ευρώ/στρέμμα
Λοιπές Δενδρώδεις (Ροδιά, Ακτινίδιο, Μικρόκαρπες Δάσους κ.α.) 90,0 ευρώ/στρέμμα
Καπνός 74,4 ευρώ/στρέμμα
Φυλλώδη λαχανικά- Σταυρανθή (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλα, άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι), γογγύλια/Βολβόδη/Καρότο/Πατάτα 84,8 ευρώ/στρέμμα
Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά 195,7 ευρώ/στρέμμα

Ζωική παραγωγή
Πρόβατα 257 ευρώ/Ha/έτος
Αίγες 232 ευρώ/Ha/έτος
Βοοειδή κρεοπαραγωγικής /αναπαραγωγικής/ μικτής κατεύθυνσης 281 ευρώ/Ha/έτος
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης 350 ευρώ/Ha/έτος

Τα ύψη ενίσχυσης του Πίνακα της Ζωγικής Παραγωγής έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκοτόπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.

Συντελεστές μετατροπής ζωικού κεφαλαίου σε Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ). Για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης ισχύουν οι παρακάτω συντελεστές μετατροπής:
Αιγοπρόβατα (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου) 0,15 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας κάτω των 6 μηνών 0,20 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας από 6 έως 24 μηνών 0,60 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών 1,00 ΜΖΚ ανά ζώο

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

26/08/2024 04:54 μμ

Την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ.

Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών είπε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα που συζητείται και βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, εντάσσονται στο μόνιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μείωση του κόστους παραγωγής.

Γενικότερα από την κυβέρνηση εξετάζονται ασφαλιστικές και φορολογικές παρεμβάσεις, νέο πρόγραμμα για φτηνή κατοικία, αναδιοργάνωση των επιδομάτων και προσλήψεις για την υγεία.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Πρόκειται για:

  • την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη)
  • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
  • την αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
  • την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την πολιτική αύξησης του εισοδήματος, και στήριξης της οικογένειας», υπογράμμισε με σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και απέκρουσε την κριτική, που ασκεί η αντιπολίτευση, κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, όπως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Βουλγάρων.

26/08/2024 01:04 μμ

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ το αποτέλεσμα του Διεθνούς Διαγωνισμού για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο διαχείρισης του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2022 και της Παρέμβασης Π3-73-2.3 του ΣΣ ΚΑΠ».

Η στήριξη στο Υπομέτρο 4.2 έχει στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τελικών ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων, με δυνατότητες διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος.

Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση ανακοινώθηκε η κατακύρωση του αποτελέσματος του ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την υπ ́ αριθμ.πρωτ. 762/21-03-2024 απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για α) Έγκριση Διενέργειας Ανοιχτού, άνω των ορίων, Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο διαχείρισης του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2022 και της Παρέμβασης Π3-73-2.3 του ΣΣ ΚΑΠ» στην εταιρία ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, έπειτα από τον διενεργηθέντα έλεγχο των δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου από την Επιτροπή Διαγωνισμού, τα οποία κρίθηκαν ορθά και πλήρη με το πρακτικό της Νο 3/ 18- 07-2024.

Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών Συμβούλου στη διαδικασία υποστήριξης του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 201-2020/Ενδιάμεσου Φορέα (ΕΦ) της Παρέμβασης ΠΕ-73-2.3 του ΣΣ Καπ 2023-2027 (Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων) κατά τη διαδικασία υλοποίησης:

α) του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020, όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων τροποποίησης, αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης και ενδικοφανών προσφυγών των δικαιούχων που υποβάλλονται στο πλαίσιο υλοποίησής του.

β) της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων της προγραμματικής περιόδου 2023-2027» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όσον αφορά την κατάρτιση/τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την εξέταση αιτήσεων ενίσχυσης, αιτημάτων τροποποίησης, αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης και ενδικοφανών προσφυγών των δικαιούχων που θα υποβληθούν κατά την υλοποίησή της.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται στους 24 μήνες.

Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 915.000 € (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερα τη ΣΑΕ 082 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με Κωδικός πράξης ΣΑ: 2024ΣΕ08210006 και Κωδικός Πράξης: (Ο.Π.Σ.Α.Α.) 0046058874.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Στο ανωτέρω τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αμοιβές και δαπάνες του Αναδόχου για την πλήρη εκτέλεση του έργου.

Κατά την πληρωμή ο Ανάδοχος επιβαρύνεται με τις προβλεπόμενες από το νόμο κρατήσεις. Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει τμηματικά με την οριστική παραλαβή έκαστου παραδοτέου του έργου, όπως αυτή θα πιστοποιείται από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου, με την έκδοση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής.

Κατά το άρθρο δε 3.3.1. της Διακήρυξης «σε κάθε περίπτωση, όταν εξ αρχής έχει υποβληθεί μία προσφορά, τα αποτελέσματα όλων των σταδίων της διαδικασίας ανάθεσης, ήτοι Δικαιολογητικών Συμμετοχής, Τεχνικής Προσφοράς και Οικονομικής Προσφοράς, επικυρώνονται με την απόφαση κατακύρωσης του άρθρου 105 του ν. 4412/2016, σύμφωνα με την παράγραφο 3.3 της παρούσας, που εκδίδεται μετά το πέρας και του τελευταίου σταδίου της διαδικασίας».

Κατά το Άρθρο 364 ν.4412/2016 «1. Η προθεσμία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής και η άσκησή της κωλύουν τη σύναψη της σύμβασης επί ποινή ακυρότητας, .... 2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται ... β) αν υποβλήθηκε μόνο μία (1) προσφορά και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι».

Η παρούσα να κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω της λειτουργικότητας «Επικοινωνία» του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ του υπόψη διαγωνισμού με μέριμνα της Μονάδας Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης και Δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ.

26/08/2024 11:32 πμ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου ανακοινώνει ότι το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα αποτελέσει, από το έτος 2025, το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής.

«Με τη χρήση του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το Υπουργείο προτίθεται να προχωρεί σε στοχευμένη διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και οικονομικών και άλλων πόρων.

Βασικές πολιτικές του Υπουργείου προγραμματίζεται να έχουν άμεση διασύνδεση με το Μητρώο Αγροτών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή εθνικών σχεδίων ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης, η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου κ.λπ.

Πρόσθετα, το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί και αποτελεί κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου.

Επίσης, αναμένεται η υιοθέτησή του και από άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι μία βάση δεδομένων στην οποία εγγράφονται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Στο Μητρώο μπορούν να εγγράφονται πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα υπό καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες που αφορούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.

Η διαδικασία εγγραφής, μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης (εδώ) και οι αγρότες πληροφορούνται άμεσα για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Η είσοδος στην ψηφιακή υπηρεσία «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων», πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη.

Το Τμήμα Γεωργίας θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με το Μητρώο και διευκόλυνση της εγγραφής των ενδιαφερόμενων σε αυτό.

Ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη και προοπτική για κάθε ένα από τους παραγωγούς μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις μας, περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εξής, η εγγραφή στο Μητρώο θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε παρεμβάσεις και σχέδια οικονομικής ενίσχυσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο όπως προχωρήσει άμεσα στην εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».

26/08/2024 11:17 πμ

Υπεγράφη, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα, η απόφαση για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

Η Παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.

Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.

Το ύψος της ενίσχυσης, σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «υπογράφηκε η απόφαση αλλά τώρα αναμένουμε την πρόσκληση του προγράμματος. Στην προδημοσίευση της πρόσκλησης που έκανε το ΥπΑΑΤ τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι από τότε ξεκινούν οι δεσμεύσεις των δικαιούχων. Ακόμη αυτές τις δεσμεύσεις δεν τις γνωρίζουμε. Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει παγώσει το εμπόριο ζώων και ουσιαστικά οι εκτροφές αυτόχθονων φυλών να βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα».

09/08/2024 04:18 μμ

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στήριξης της παρέμβασης Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Στόχος της παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 31.179.560 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».

Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο διάρκειας πέντε (5) ετών, στο οποίο περιγράφονται οι ενέργειες για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε σχέση με την αρχική κατάσταση με διατύπωση σχετικών δεσμευτικών στόχων.

Δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως Ομάδα Παραγωγών ή Οργάνωση Παραγωγών σε έτος προηγούμενο του έτους υποβολής της αίτησης στήριξης, η διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου διαφοροποιείται με βάση τον υπολειπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της πενταετίας από την ημερομηνία αναγνώρισης, και υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες επίτευξης των στόχων της παρούσας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξη αυτών. Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου ομαδοποιούνται σε τρεις (3) ομάδες που σχετίζονται με τη δυναμική της Ομάδας Παραγωγών/Οργάνωσης Παραγωγών (Ομάδα Α), τις οικονομικές επιδόσεις (Ομάδα Β) και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο (Ομάδα Γ).

Οι στόχοι της Ομάδας Α είναι οι εξής:
α. Αύξηση αριθμού μελών.
β. Ενέργειες προβολής και προώθησης.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις κατάρτισης ή/και συμβουλών ή/και άλλες μορφές συνεργασίας.
δ. Εφαρμογή νέων πρακτικών / τεχνικών, μεθόδων ή/ και προϊόντων στη γεωργίακτηνοτροφία.
ε. Συμμετοχή μελών σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις καινοτομίας ή/και έρευνας ή/και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
στ. Αύξηση της αξίας παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων.

Οι στόχοι της Ομάδας Β είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής.
β. Καθετοποίηση της παραγωγής.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής.
δ. Αύξηση της αξίας παραγωγής.
ε. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο με συμβολαιακή γεωργία.
στ. Έλεγχος και διαχείριση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, καθώς και της αποδοτικότητας των μέσων παραγωγής.

Οι στόχοι της Ομάδας Γ είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και πληροί τις απαιτήσεις ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας (π.χ. βιολογική παραγωγή, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ολοκληρωμένη παραγωγή, κ.λπ.).
β. Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων ή/και αποβλήτων.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Οι στόχοι που θα τεθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο (2) από διαφορετικές ομάδες.

Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:

  • 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
  • 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
  • 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
  • 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
  • 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων στήριξης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 9η Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00 μμ.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

09/08/2024 02:57 μμ

Το ΥπΑΑΤ προχώρησε σε προδημοσίευση πρόσκλησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2: «Βελτίωση Πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε, την Παρασκευή (09/08/2024) προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2:«Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 65.000.000 €.

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι Δήμοι της Χώρας.

Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση, δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης, κλπ.

Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 150.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 500.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μόνο στις περιπτώσεις που η πρόταση αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το ποσό αυτό.

Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια και η απρόσκοπτη μετακίνηση των γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δείτε την προδημοσίευση και τα σχετικά αρχεία (εδώ)